2018-12-02 95 浏览
加路連山道有幾間別緻餐廳,呢間阿麥廚房,前身係阿麥書店,講起阿麥廚房原來在銅鑼灣區長大嘅同行友人都有少許印象!今日來到這間餐廳文清氣息已不多,只見門口有詩意的poster,以及一個飾櫃。意想不到嘅竟然佢餐牌內有乾坤,鵝肝都喺度發現到而且又香又Juicy相比下三文魚沙律失色左呢,但配上黑魚子蛋白算特別黑松露菌忌廉湯,龍蝦湯好creamy. 豬手原來切好了, 不用自己動手,皮脆肉嫰。海鮮意大利飯,真材實料,恰到好處. 最後來個唔知係乜的Study coffee, 原來係咖啡上面打cream,普通咖啡都來個花款,令人難忘,可能呢個就係生活態度
意想不到嘅竟然佢餐牌內有乾坤,鵝肝都喺度發現到
而且又香又Juicy
相比下三文魚沙律失色左呢,但配上黑魚子蛋白算特別
黑松露菌忌廉湯,龍蝦湯好creamy.
豬手原來切好了, 不用自己動手,皮脆肉嫰。
海鮮意大利飯,真材實料,恰到好處.
2018-12-02 95 浏览
晏晝一個人出銅鑼灣,行行下有d 肚餓,醒起上次睇中但full booking 所以食唔到既Mackie Kitchen.Set lunch 幾抵食,大約$90 加一 就有個正常既西餐食下。餐湯不過不失,蒜蓉包夠熱夠脆。今餐我揀左海鱸魚拼意粉,雖然d 汁冇直接淋係魚上面,但上餐時魚皮已經有少少稔左。而魚肉有少少過熟,有d 鞋口,但總比唔熟好。反而個紅椒忌廉汁唔錯,有種酸酸地既感覺,好清新。順帶一提,個跟餐意粉有d 過量,食唔晒,個汁又唔夠多。成個餐既重心去左意粉到。另外,鋪頭明明有好多位,都係安排我坐係柱旁,成餐都食得唔舒服。
晏晝一個人出銅鑼灣,行行下有d 肚餓,

餐湯不過不失,蒜蓉包夠熱夠脆。

反而個紅椒忌廉汁唔錯,有種酸酸地既感覺,好清新。

海鱸魚拌紅椒忌廉汁 拼意粉
午餐
M佬今日早咗收工,所以佢去銅鑼灣行吓街,順便搵定食咩,搵好位再等我嚟。結果就send咗個地址同餐廳名俾我,原來今晚去銅鑼灣加路連山道9號食阿麥廚房,行到去加路連山道兜嚟嚟去都見唔到阿麥廚房嘅,原來我已經路過幾次,佢店面以Mackie Kitchen示人,想去食嘅朋友要留意喇。餐廳設計幾靚,好有情調,而晚餐嘅Dinner set有前菜、湯、主菜同飲品。大蝦占米多大蝦大大隻,大廚細心起肉同切粒,蝦肉爽口彈牙,加上有蘑菇粒做配料,以蝦膏為醬汁,好好味!香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓鵝肝係其中一個必食之選,外層煎得香脆,油脂十足,入口即溶,配上焦糖酒醋藍莓可以減輕鵝肝嘅油膩感!黑松露菌忌廉湯 & 蟹肉南瓜忌廉湯黑松露菌忌廉湯既黑松露十足,味道濃郁,好creamy!而更驚喜係蟹肉南瓜忌廉湯,絲絲嘅蟹肉配上超鮮甜嘅南瓜,好濃原好香好滑。德國式燒咸豬手餐廳嘅鎮店之選,豬手外皮脆卜卜,而肉仍然係好滑嫩,醃得入味,重點係肥膏唔多!大廚已細心將肉切件,夠晒方便,想味道更出,可以加埋bbq醬!而碟上仲有薯條同沙律菜,好豐富。西班牙海鮮燉飯即叫即煮,夠晒熱辣辣!用料有菠蘿、青口、帶子、鮮蝦等,味道酸甜微辣,層次豐

大蝦占米多

黑松露菌忌廉湯 & 蟹肉南瓜忌廉湯

西班牙海鮮燉飯
即叫即煮,夠晒熱辣辣!用料有菠蘿、青口、帶子、鮮蝦等,味道酸甜微辣,層次豐富,意大利米飯比較硬實,夠晒地道!

2018-11-28
2018-11-23 776 浏览
朋友準備結婚,所以去佢屋企準備婚禮上既用品,做下做下,由早上做到黃昏,我們都開始肚餓,所以佢帶我去佢話水準好高餐廳慰勞一下我!!餐廳雖然在鬧市附近,但位於比較寧靜的街道,令人有一種遠離繁囂,舒適悠閒的感覺!餐廳內裡暗暗地既燈光,浪漫又有氣氛!餐廳主推Setdinner,各種肉類,海鮮,飯或意粉都有!主菜選擇很多,諗左一陣決定升級前菜和餐湯,主菜就選擇<香煎帶子配黑松露忌廉野菌扁意粉>和<德國式燒咸豬手>!<香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓>鵝肝外層煎得很甘香,內裡好像牛油一樣在口中溶化,有著外脆內軟的雙重口感,焦糖酒醋藍莓和薄薄的脆包一齊食,味道一流!!<大蝦占米多>我一直都估唔到占米多係咩,原來係將大蝦起肉後,放上菇同洋蔥粒,再加忌廉汁整成的!!蝦肉好大粒,肉質爽口彈牙,蝦頭的蝦膏仲好多!!真係食到津津有味!!<黑松露菌忌廉湯>湯上的黑松露醬好多,十分搶眼!撈埋一齊令味道更香濃!!而且每一啖都食到好多菇粒!口感和味道都不錯!<蟹肉南瓜忌廉湯>煮得濃稠,入口香滑濃郁,味道亦鮮甜清新!!湯裡有好多蟹

餐廳主推Set

大蝦占米多

<黑松露菌忌廉湯>

<蟹肉南瓜忌廉湯>
煮得濃稠,入口香滑濃郁,味道亦鮮甜清新!!湯裡有好多蟹肉和南瓜蓉,唔係一絲絲而係一執執!!真的不能錯過!
蟹肉南瓜忌廉湯

<香脆麵包> 餐湯配上香脆麵包,外脆內軟,好味道!!
黑松露菌忌廉湯,蟹肉南瓜忌廉湯,香脆麵包

<香煎帶子配黑松露忌廉野菌扁意粉>
飯上有2粒大大帶子!!鮮甜嫩滑,微微煎香更好味道!黑松露和忌廉汁配搭好好,食得多都沒有膩感!!
香煎帶子配黑松露忌廉野菌扁意粉

<德國式燒咸豬手> 份量超大!!大大隻咸豬手整得好入味,但又唔會好咸,而且燒得皮脆肉嫩,沒有好多肥膏,配上香脆薯條,非常惹味!!
德國式燒咸豬手

最後飲埋凍檸茶和蜜桃茶,十分滿足!!
凍檸茶,凍蜜桃茶

整體來講,餐廳環境和食物質素都很高!!朋友真係無介紹錯!!
  • 香煎帶子配黑松露忌廉野菌扁意粉
2018-11-20 86 浏览
約左朋友銅鑼灣食飯,見這餐廳評語不錯就來試試。我地今晚叫左兩個dinner set。沙律升級做香煎法國鵝肝配酒醋藍莓同埋煙三文魚黑魚子蛋白沙律。鵝肝煎得好香,一點羶味都冇,入口即溶,配上香脆小多士減低油膩感。酒醋藍莓好有酒香,藍莓吸收了酒醋很juicy,食完鵝肝食這藍莓很開胃。煙三文魚黑魚子蛋白沙律亦不錯,煙三文魚切粒,份量不算少,黑魚子不腥有鮮味,配上蛋黃醬沙律菜很清新。湯方面我地都升級左做蟹肉南瓜忌廉湯同埋龍蝦湯。南瓜味很甜,有少許蟹肉,這湯南瓜絕對係主角。龍蝦湯很香濃鮮甜,有一件爽口龍蝦肉,加上忌廉令湯很滑身順口。跟湯有一件蒜蓉包,焗得很香脆惹味。主菜方面,菠菜忌廉煙三文魚意大利粉,忌廉汁creamy,煙三文魚有煙燻香味不腥,意粉質感不過淋過硬,配上的BB露筍和菇類亦鮮嫰。燒紐西蘭西冷配牛肝菌汁(7安士),我地叫左7成熟,牛扒燒得有水準不會過熟,牛肉味濃,配上牛肝菌汁更可提味。配菜就有翠玉瓜、西蘭花、車厘茄同埋薯仔。跟餐餐飲亦不會馬虎,我們選了study coffee同埋熱朱古力。咖啡造型特別,朱古力亦有拉花。

2018-11-19 71 浏览
朋友M本來book左cwb某素食餐廳同我提早慶祝生日,不過後來發現間餐廳只可以比我地坐1.5小時,佢上次試過真係夠鐘就被人趕走,連叫左既甜品都要好急咁食完即刻起身!今晚我地唔係想咁趕喎,所以就決定轉場,朋友M揀左呢間有好多好評既阿麥廚房。我幾鐘意幫襯加路連山道附近既食肆,呢個範圍好似同cwb鬧市感覺好大分別,適合放工之後輕鬆傾下計。餐牌係需要少少時間學睇架,因為佢一面係主菜同甜品,另一面係前菜同湯,其實係成個full set dinner黎既,只係種類比較多所以分開左黎寫。凱撒沙律係對版既,有齊爽脆既生菜、煙肉粒、麵包粒、少量芝士碎同埋Caesar dressing,係一個fresh start。湯可以揀青豆湯或者羅宋湯,我一直都唔係pea soup既fans,覺得佢太膩同太飽,所以揀左後者。配料甘筍、洋蔥、番茄、西芹等等係切粒架,感覺幾可愛,亦都唔會飲到拖住條菜咁樣 XD配湯既蒜蓉包正正常常。主菜我地叫左兩個share,一個係牛肝菌意大利飯,另一個係pork spare ribs。牛肝菌意大利飯好夠味,牛肝菌味濃,有一條條既牛肝菌混入d飯度,飯粒硬度偏硬少少不過都仍然係討好既硬度,中

配湯既蒜蓉包正正常常。
牛肝菌意大利飯好夠味,牛肝菌味濃,有一條條既牛肝菌混入d飯度,飯粒硬度偏硬少少不過都仍然係討好既硬度,中間夾雜左少少法國豆。
另一個主菜係pork spare ribs配薯條~~條ribs好長呀!!可以切到大約10-12條,不過肉少骨多,所以食既時候都有少少輪盡,用叉叉完就冇哂肉,但係唔叉住又切唔到,我最後決定用手食

dinner set有配一杯飲品,都有唔少特別既野飲選擇,我同朋友都揀左iced peach tea,茶味同桃味平衡得唔錯,又唔會太甜,值得一讚。

最後我地傾左成兩個幾鐘先走,人地都差唔多關門,好彩揀左呢度,可以慢慢坐,慢慢食。
由於我地已經決定左去隔離街食甜品,所以冇留意呢度有冇甜品供應。
2018-11-15
庆祝纪念
生日
2018-11-15 80 浏览
今個月朋友生日,就約好了出來食飯慶祝,朋友喺銅鑼灣做嘢,所以就去返銅鑼灣搵地方食飯。朋友姓麥,咁啱上網見到呢間阿麥廚房,個名真係改得好好,一定要去呢間🤣呢度環境燈光較暗,好有情調又浪漫,我覺得都好啱二人世界。今晚叫左套餐,前菜是香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍苺,真係非一般的前菜,鵝肝配酒醋個味道又好夾👍煙三文魚墨魚子蛋白沙律就好清新;龍蝦湯、蟹肉南瓜忌廉湯都好大碗;主菜黑魚子海膽麵包蟹意大利飯,係成隻蟹蓋一齊上嘅, BBQ烤辣味西班牙豬肋骨好大條,仲有個薯條好香口!成個套餐大部份都係海鮮,啱晒我朋友!
2018-11-13
2018-11-12 1962 浏览
我都幾鐘意加路連山道一帶的餐廳,環境特別安靜,我特別喜歡阿麥廚房,環境和食物都很不錯!侍應親切友善,餐廳燈光柔和,氣氛浪漫~有不同的Dinner set,前菜,湯,主菜,一杯飲品,很豐富!小食和餐湯可以加錢升級!我們都升了級!大蝦占米多的虎蝦好大隻,已經起肉和切粒,吃起來好方便!配料有有蘑菇粒,混和蝦膏醬汁,蝦肉爽口彈牙!很喜歡香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓,鵝肝邪惡都要吃,外層煎得香脆,滿滿油脂香氣,入口溶化,藍莓醬可減輕鵝肝的油膩感!黑松露菌忌廉湯的黑松露味很濃郁,很creamy!我好喜歡這個蟹肉南瓜忌廉湯,南瓜的清甜,湯裡面有蟹肉,很香的南瓜味,很滑的忌廉湯~黑松露麵包蟹意大利飯好惹味,蟹殻內藏著creamy的意大利飯,還有很多黑松露可以伴飯吃,飯粒軟硬適中,好入味!德國式燒咸豬手,這個是必食,豬手外皮脆卜卜,又不油膩,中間不會有厚厚肥膏,豬手的肉醃得很入味,十分嫩滑!肉都切件起了,方便進食!有好多調了味的薯條,每條都好香脆!這個份量倒是大,喜歡吃肉的朋友不要錯過哦!最後還有餐飲!這裡的set dinner真的很不錯!
侍應親切友善,餐廳燈光柔和,氣氛浪漫~

小食和餐湯可以加錢升級!
我們都升了級!

黑松露菌忌廉湯的黑松露味很濃郁,很creamy!

肉都切件起了,方便進食!
有好多調了味的薯條,每條都好香脆!

這個份量倒是大,喜歡吃肉的朋友不要錯過哦!
最後還有餐飲!
這裡的set dinner真的很不錯!
2018-10-31
2018-11-12 73 浏览
阿麥廚房...很早之前已聽過它的名字,當時同事為了與女朋友慶祝生日,在我面前專登提前訂位,我好奇下查了下openrice,哇!幾百個like,相信它有一定的實力之餘,留下了深刻印象!它是位於銅鑼灣加路連山道的小店,適逢SOGO週年大減價,順道過去碰碰運氣,幸好提早過去,這裡差不多晚飯時間就高朋滿座了。餐廳有著粉紫控最愛的顏色,沒有繁複的擺設,低調優雅,柔和燈光下綻放浪漫的氣氛。這裡通常叫套餐,即使upgrade湯及小吃,結賬人均也只是三百多元,是性比價高、較便宜的選擇,餐廳提供意粉、意大利飯、扒類等,我倆左加右加,款款都有叫,樣樣都有得試,等待時挺期待這回豐富的晚餐。大蝦占多米 + $58如手掌長的大蝦,肉質彈牙,蝦膏鮮味突出,應該是大廚將蝦肉與磨菇、洋慕及忌廉汁拌勻再焗,灑上蝦子,既Creamy,味道又變得豐富起來。煙三文魚黑魚子蛋白沙律  +$58黑魚子新鮮爆汁,與大蝦占多米一樣,鮮味突出,沙律醬汁及蛋白非常香滑,煙三文魚有濃濃的燻香風味,口感煙韌,配合爽脆沙律菜,味道出奇地清新,原來「大家」可以相處得很融洽。蒜蓉包香脆好吃,充滿濃濃的牛油香~~~黑松露菌忌廉湯 +$48真材實料,

大蝦占多米 + $58

煙三文魚黑魚子蛋白沙律  +$58

蒜蓉包

香脆好吃,充滿濃濃的牛油香~~~

黑松露菌忌廉湯 +$48

真材實料,啖啖磨菇肉,加入黑松露,菇菌味濃郁,口裡散發濃烈香氣,富有層次感。

蟹肉南瓜忌廉湯+$48

入口香滑濃郁,絲絲蟹肉與南瓜蓉非常配合,甜度適當。

西班牙海鮮燉飯$238

賣相華麗,顏色漂亮,用料豐富(菠蘿、青口、帶子、鮮蝦等),清爽不膩,檸檬汁的點綴令平凡的意大利飯提鮮到另一個頂點,更為酸甜鮮美,令整體味道層次豐富起來,雖然意大利米飯比較扎實,但仍是很好吃!

果仁三文魚扒$188

果仁配三文魚,對我來說是驚喜的配搭,厚切三文魚扒啖啖肉,加上果仁,變得特別香口又有咬口,還可以蘸著香濃南瓜忌廉汁來吃,以滿足濃味愛好者的感受,不過我自己覺得單吃的味道已經很讚;蔬菜應該用了蒜蓉清炒吧? 加了少少少鹽,更能提升天然味道,清清甜甜頗不錯。這道菜如一道鬧市中的清泉,健康清新。

焗制時間控制得宜,肉質鮮嫩

Study Coffee (sweet style)

冰火兩重奏,熱咖啡面層打滿新鮮冰凍忌廉,味道醇厚,香滑又好味。

蜜桃冰茶

香甜濃郁的蜜桃味讓人想慢慢地細味。

侍應主動加水,反應速度可以,前菜及湯底做得非常出色,主菜質素不錯,大廚細節上用心是我倆能感受到的,結賬人均$350,能吃上多道菜式,也是性比價高的餐廳。

是日餐牌:

2018-11-11
2018-11-11 100 浏览
今晚要和知己好友慶祝生日,所以早在一星期前,特意訂了在銅鑼灣阿麥廚房,貪佢食物高質,環境又有氣氛。我和好友都分別點了晚餐,包括有前菜、主菜、湯和飲品,十分豐富。由於係生日飯,所以有啲嘢食都想加錢食好啲!餐湯我們分別點選左南瓜蟹肉湯同黑松露磨菇湯!南瓜蟹肉湯的南瓜非常新鮮,而且是超多蟹肉,每一啖湯都令人好滿足!另外黑松露蘑菇湯都充滿奶香,令人飲完再想添飲!前菜我們點選了大蝦占米多,廚師好細心拆咗啲蟹肉,所以食用非常方便,蝦肉爽口彈牙,認真不錯!另外還有香煎鵝肝配焦糖醋藍莓,鵝肝入口即溶,真係好好味!主菜是我們點了餐廳的招牌菜-德國食燒鹹豬手,豬手皮脆卜卜,再配埋香脆嘅薯條,認真一流👍🏻! 我哋仲叫咗個香煎帶子配黑松露忌廉野菌扁意粉,帶子大大粒,爽口彈牙!估唔到兩個人都可以吃清光。飲品方面,為咗好瞓啲,我選擇了vanilla milk,味道好香,幾特別!而我朋友點選cappuccino ,上面的拉花簡直為今晚的生日慶祝畫上了完美句號!

2018-11-11
庆祝纪念
生日
2018-11-05 80 浏览
有日去銅鑼灣上堂,見夜就食埋晚飯先走喇。行下行下去左呢間 Mackie Kitchen. 見幾有格調,就入去試下。座位幾舒服,唔係好逼果種。店員推介佢地嘅豬手同海鮮飯,話好多人鍾意。open rice 一下,真係大部分人都係推介呢兩樣。咁我地無咩ideas, 就試下喇。🍵餐湯:黑松露菌忌廉湯(我向來鍾意食菇同埋黑松露果種香味。佢應該係用雜菌攪爛嘅,咬落啖啖都係菇嘅香味!我個人好喜歡)🍵蟹肉南瓜忌廉湯(我試左友人兩啖。南瓜嘅香甜同蟹肉好夾,呢個比黑松露較為清新)🍤小食:大蝦占米多(個醬幾特別,配合埋洋蔥粒,啲蝦肉好爽口)🐽主菜:德國燒豬手(皮脆肉嫩。唔係講笑。我平時好怕食豬手,驚佢乾。但見到好多人都點呢個就試下。啲肉真係仲juicy 架。旁邊啲薯條都好飽滿。熱辣辣!)黑松露麵包蟹意大利飯(麵包蟹本身都好大隻好睇得。第一次試用黎整risotto . 又幾好味喎。都好多蟹肉,同埋份量唔會太多,啱啱好)Staff 都好helpful。上菜又快。值得推介。

Staff 都好helpful。上菜又快。值得推介。
2018-11-04 105 浏览
有次上網搵飯食揀中呢間,當時夜晚8點【見到佢喺網上寫收10點先照入去食】點知佢話8點15分last order。唔緊要,照叫野食,當晚服務員態度都可以接受【本人唔須要太熱情既招呼,只希望正常】食物味道同品質其實都好好,又岩口味食材都新鮮。需然碗碟都崩。anyway,呢日之後既一個月我再去,當時5點15分到店想食晚餐【係早左d】。個4眼女店員話5點30分先開始【其實佢態度係非常惡劣,兩次嚟到都只掛住玩電話又西面】甘我地打算等一陣再order。叫佢拎manu又是旦拎一個嚟打發我地,之後有個疑似阿頭定咩人話6點先開始。。。都係一直同人吹水冇理會我地,後來我地決定走,唔會再踏入呢間野半步
,兩次嚟到都只掛住玩電話又西面
2018-11-02 725 浏览
同事話公司附近有間西餐廳好好食,於是今晚就帶左我去試一試!阿麥廚房位於加路連山道,呢條街其實都好多唔同既好食餐廳,而這間餐廳淨係門口已經俾人一種好浪漫既感覺。同同事兩個人大概6點半左右到達餐廳,已經有一枱客人享用緊晚餐了,記得大概7點幾已經有好多人到餐廳食晚飯,絕對唔係少人食!我們二人安排坐4人枱,餐廳不算好大,燈光柔和,每枱都有一個小蠟燭點綴,而且佈置令人有置身於外國的感覺,很舒服!我們點了兩個set dinner,還加錢升級食鵝肝、大蝦同飲靚湯!加$58升級了前菜香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓,鵝肝煎過後味道很出,多士脆卜卜,兩者配埋一齊食好有口感,再配埋焦糖酒醋藍莓汁醬一齊食,油膩感即時減少!而且還有配了黑醋既沙律菜,頓時感覺清新!加$58升級了第二份前菜大蝦占米多,上菜時見到個樣已經覺得好好食!大蝦已經整開了殼,蝦肉已切成粒狀,再加埋蘑菇、洋蔥同埋應該係用蝦膏整既醬汁,非常爽口彈牙而且惹味!這個前菜一樣有黑醋沙律菜食,很健康呢!兩個餐湯都各加$48升級,先有黑松露菌忌廉湯。黑松露味非常濃郁,湯裡面仲有打碎左既蘑菇粒,好有口感,味道層次豐富!另一個湯係蟹肉南瓜忌廉湯,南瓜好濃,蟹肉亦
同事話公司附近有間西餐廳好好食,於是今晚就帶左我去試一試!

蟹肉南瓜忌廉湯
另一個湯係蟹肉南瓜忌廉湯,南瓜好濃,蟹肉亦都不少,而且食到係新鮮蟹肉,個湯好creamy,好滑!
還有蒜蓉多士跟湯,多士脆卜卜,蒜蓉香味很出!

黑松露麵包蟹意大利飯
主菜先黎黑松露麵包蟹意大利飯,上菜時已經好驚喜,因為係用左麵包蟹個殼盛著D飯。個飯不會太稀,很creamy,蟹肉食得出係新鮮蟹肉,因為有少少殼,不過個飯應該有焗過或者燒過,有D蟹肉燒到有D脆脆地,仲有少許蘑菇,配埋黑松露一齊食,好有層次,好好味呀!

德國式燒咸豬手
德國式燒咸豬手,外皮燒到脆卜卜,而且同係出面食既唔同,D皮唔會食落已經覺得好油膩。豬手D肉好juicy,唔會太咸或者太淡,再配埋佢附有既BBQ醬一齊食,味道更上一層次。而薯條炸得外脆內軟,非常惹味!

set dinner還有飲品,我們二人揀選了Peach Ice Tea,不會太甜,還會飲到茶既甘味!

總括黎講,餐廳俾人既感覺好舒服,很適合情侶或者同朋友黎食,而且侍應亦會主動加水收碟。雖然係小店,但係食物好高質,份量亦不小,值得再次光顧!
2018-11-01
2018-10-29 94 浏览
點解會去食:2018-10-29:今晚好想去銅鑼灣行街食物新鮮程度:⭐️⭐️⭐️即叫即整,個Risotto 雖有少少偏硬,但調味還是不錯的!食物合適溫度:⭐️⭐️⭐️⭐️感受到佢個廚房嘅熱情食物驚喜程度:⭐️⭐️⭐️⭐️個湯竟然有蟹味,忍唔住飲晒—————————————————服務員態度:有個男侍應,在我掉左張tissue之下,即刻走埋黎補返比我,回應之迅速,實在驚嘆!—————————————————最重要係。。。我會唔會再去呢?重遊指數:⭐️⭐️⭐️以上評分標準以⭐️⭐️⭐️⭐️🌟為滿分
點解會去食:
2018-10-29:今晚好想去銅鑼灣行街

食物新鮮程度:⭐️⭐️⭐️

食物合適溫度:⭐️⭐️⭐️⭐️
感受到佢個廚房嘅熱情

食物驚喜程度:⭐️⭐️⭐️⭐️
個湯竟然有蟹味,忍唔住飲晒
—————————————————
服務員態度:
—————————————————
最重要係。。。我會唔會再去呢?
重遊指數:⭐️⭐️⭐️

以上評分標準以⭐️⭐️⭐️⭐️🌟為滿分
2018-10-29 87 浏览
經過一輪地獄式的生活後,今天終於重見光明!光明之路當然要有美食伴隨,同老公係CWB附近的小店試試吧!這間店,我地成日都經過,郤發現很少幫襯!回想拍拖的初期,也常常經過這裡的(n年前了!)食物,環境、氣氛,都很對板!點了set dinner, 頭盤是香煎鵝肝配上大大粒新鮮藍苺,油香直衝味蕾,驚艷四射。另一前菜是大蝦占米多,蝦鮮甜爽口,同樣出色。湯品亦沒有讓我失望,黑松露忌廉湯,黑松香氣四溢,真材實料。蟹肉南瓜湯,蟹肉份量超額,味道大大提升。主菜來了,燒咸豬手皮脆肉滑,再加上厚厚的骨膠原,簡直係人間極品,連老公唔食豬手都食左兩件。最後的麵包蟹意大利飯,用料份量十足,食到捧著肚皮離開。總結,不論食物環境氣氛都是一流的餐廳,值得記下來回憶一番。

食物,環境、氣氛,都很對板!

另一前菜是大蝦占米多,蝦鮮甜爽口,同樣出色。

最後的麵包蟹意大利飯,用料份量十足,食到捧著肚皮離開。
總結,不論食物環境氣氛都是一流的餐廳,值得記下來回憶一番。