2018-10-22 209 浏览
好朋友升職,我當然要同佢賀一賀佢!早排同朋友傾起西餐,有位介紹話加路連山道嘅阿麥廚房做得好出色,價錢亦合理,所以今日就帶好朋友黎試下。我同朋友選擇左2個set dinner,懶得諗,貪佢夠方便,有齊頭盤餐湯,亦有drinks。前菜香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓(加$58升級),鵝油香滲入麵包,但麵包唔會變淋,依然香脆。鵝肝外脆內軟,油感非常重,香噴噴,大概齒頰留香就係咁。焦糖酒醋藍莓,酸酸甜甜,幾開胃,好岩前菜。大蝦占米多(加$58升級),全隻蝦肉起左,再用蘑菇炒香,保留蝦殼上菜,睇得又食得。蝦肉都幾濃味,蝦膏咸香好惹味。餐湯黑松露菌忌廉湯($48升級)好creamy,飲落好似食左好多個蘑菇咁,蘑菇粒好豐富呀!湯味比較濃郁,配多士幾好味。蟹肉南瓜忌廉湯($48升級),亦係creamy之選,南瓜用料重,甜甜的,蟹肉亦都幾多,啖啖湯都滿滿蟹肉,好滿足。主菜香煎帶子配黑松露野菌意大利飯($218),帶子幾金黃,外面脆身,裏面又軟身,真古惑!意大利飯黑松露味都幾重,好彩有d露荀中和返,味道岩岩好,非常好食,食多都唔膩!徳國式燒咸豬手($248)都幾大份,碎上可以啖啖肉食,方便快捷。豬手皮焗得好香脆

黑松露菌忌廉湯+ 蟹肉南瓜忌廉湯

徳國式燒咸豬手

徳國式燒咸豬手($248)都幾大份,碎上可以啖啖肉食,方便快捷。豬手皮焗得好香脆,但咬落又有口感。味道適中,配合bbq醬就更好食。
豬手肉質都算係軟淋,應該都係先炆後焗,所以先唔乾身。配菜有薯條,幾香脆,好似食薯片咁,唔錯唔錯!

阿麥廚房d晚餐真係做得幾出色,價錢亦唔貴,之前都無留意有佢存在,好彩有朋友介紹,以後會多d黎食!
2018-10-09
黑松露菌忌廉湯+ 蟹肉南瓜忌廉湯
  • 黑松露菌忌廉湯
  • 蟹肉南瓜忌廉湯
2018-10-22 135 浏览
今日妹妹生日,要我同佢食生日大餐!佢係銅鑼灣返工,所以我都係附近搵返間餐廳同佢慶祝下啦。加路連山道呢間阿麥廚房都算係比較傳統西餐餐廳,裝修都幾精緻。我地叫左2個set dinner,因為都好豐富下,有湯有頭盤,主菜仲有野飲跟,方便唔洗慢慢諗呀嘛,同埋可以share黎食!生日嘅野,都要食好d,所以就都升級左個前菜同湯,等妹妹有個滿足生日,開開心心!首先前菜,我地叫左個香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓(+$58 升級)同大蝦占米多 (+$58 升級)先講香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓,一黎到已聞到陣陣油氣,食落口麵包非常香脆,加上鵝肝嘅外脆內軟口感,一軟一硬,非常match!雖然鵝肝油感比較重,食一啖都好有罪惡感,但焦糖酒醋藍莓,陳醋嘅香同微酸,剛好中和左油感,不會肥膩!再講大蝦占米多,呢個蝦都幾有趣,將蝦起肉,留個殼托底。蝦肉切到一粒粒,加上洋蔥同蘑菇去炒,都幾香口呀。蝦肉都算彈牙,味道算清新,淡淡地都幾岩做前菜。之後就黎個餐湯,我地兩個湯都加$48升級左,包括黑松露菌忌廉湯同蟹肉南瓜忌廉湯。因為妹妹係黑松露fans,所以黑松露菌忌廉湯就讓比妹妹啦,不過我都有偷飲左2口試下味。黑松露菌忌廉湯口感非

黑松露菌忌廉湯

黑松露菌忌廉湯口感非常濃郁,黑松味濃唔在講,但佢尾韻係好豐富嘅蘑菇味道,而且咬落仲有好多蘑菇粒,好rich,愛菇人士相信好難抗拒,妹妹就好鐘意啦。

蟹肉南瓜忌廉湯

至於蟹肉南瓜忌廉湯,呢個口感比較清新,味道偏甜,而且南瓜料足,每啖都好重南瓜味。南瓜嘅甜剛好吊起蟹肉嘅鮮,令蟹味同樣突出。蟹肉份亦算多,一梳梳咁,非常好味。

終於到主菜,我地叫左徳國式燒咸豬手($248)同香煎帶子配黑松露野菌意大利飯($218)。

徳國式燒咸豬手

徳國式燒咸豬手份量真係好大,黎到隻碟大過我塊面,嚇死寶寶!豬手已經切好晒,唔洗自己落手慢慢切,非常方便。豬手表皮金黃香脆,皮下脂肪少,反而食落骨膠原感覺好豐富,食落完全唔會油膩呀!豬手味道唔會太咸,肉質表面結實,但咬落又非常嫩滑,裹面仲係軟淋有肉汁。至於配菜嘅薯條炸得好脆,乾身但不油,亦好好味!

香煎帶子配黑松露野菌意大利飯

香煎帶子配黑松露野菌意大利飯,又係黑松露呀!帶子煎得香口,但又唔會乾身,咬落仲係軟身。至於個飯都唔錯呀,露荀爽口,配上意大利飯個種綿身口感,幾夾呀。呢個飯清清地,食得肥野多,中和下都幾好。

總括黎講,阿麥廚房質素都幾高,係銅鑼灣用到呢個價錢食到高水準之作,都非常超值,兩個人都係7百幾!豬手係必試,真係好好味呀!
2018-10-08
庆祝纪念
生日
2018-10-20 111 浏览
今日出銅鑼灣阿麥廚房試下個晚市套餐。前菜升級左大蝦占米多,全因名字好特別,好吸引。湯即升級黑松露菌忌廉湯,而主菜就選了德國式燒咸豬手。先係大蝦占米多,雖然唔知「占米多」係代表甚麼,但廚師起左全隻蝦肉切粒,加上磨菇粒及洋蔥粒一齊煮熟後,放回蝦殼上,擺盤精美,味道濃而且爽口彈牙。而黑松露菌忌廉湯,黑松露好香,加上有細細粒磨菇粒,令濃郁忌廉湯中帶有鮮甜香味。德國式燒咸豬手,份量很大,外皮脆卜卜,但肉質鮮嫩又唔會乾,炸薯條更是有驚喜,好脆好鬆化,簡直食唔停口!最後選了凍蜜桃茶,好香好甜蜜桃味,滿足的一餐!

德國式燒咸豬手

最後選了凍蜜桃茶,好香好甜蜜桃味,滿足的一餐!
凍Peach  Tea
2018-10-18
凍Peach  Tea
2018-10-17 173 浏览
好姊妹聽聞ㄧ間位於銅鑼灣的餐廳環境消静舒適, 食品質素不錯, 邀約到那裏聚聚。 那我一定應約銅鑼灣一向熱鬧, 但一到加路連山道, 環境已截然不同, 走到不遠已見到一間外觀雅致的餐廳---Mackie Kitchen。 一走進去, 職員即時上前招呼我們, 並安排座位。晚餐套餐包括前菜丶湯丶主菜和飲品。 我們習慣分享, 那就可以嘗到不同種類的食物前菜 (+$58 可升級至): 香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓, 或大蝦占米多香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓: 侍應放在我面前時已聞到鵝肝香氣。 鵝肝煎得表面有點脆脆的, 內裏卻是軟綿綿的, 做得好之處是不會令人有滿口油膩的感覺。 而焦糖酒醋藍莓汁帶清香的甜味, 但又不會搶去囗內鵝肝的餘韻大蝦占米多: 把整隻的蝦肉取出, 切成大大粒, 以鮮磨菇粒和洋蔥粒伴煮, 再放回蝦殼上, 蝦肉「彈牙」, 賣相不錯。 餐湯 (+$48 可升級至): 黑松露菌忌廉湯, 或蟹肉南瓜忌亷湯黑松露菌忌廉湯: 湯內有很多新鮮菇菌粒, 加上黑松露的微香, 整個湯散發着微微的菇菌清香。蟹肉南瓜忌亷湯: 非常出色 湯內除了有南瓜粒之外, 亦有蟹肉。 湯的質感非常幼滑,

前菜 (+$58 可升級至):
香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓, 或

餐湯 (+$48 可升級至):
黑松露菌忌廉湯, 或

蟹肉南瓜忌亷湯: 非常出色
湯內除了有南瓜粒之外, 亦有蟹肉。 湯的質感非常幼滑, 濃厚適中, 兼且有鮮味, 南瓜香氣突出和味道香甜, 真的非常美味

主菜 (9項選擇):

黑松露麵包蟹意大利飯: 把蟹肉與意大利飯
釀在蟹殼内。 這個意大利飯較乾身, 配以黑松露, 啖啖滋味。

德國式燒咸豬手

德國式燒咸豬手: 份量非常大, 足夠四人分享
豬手已切開一件件, 方便客人享用
豬手皮脆脆的, 肉身不過鹹。 配上附上的醬汁, 不會感到油膩。 好奇之下詢問店員, 原來此店的咸豬手需經特別處理後才烤製, 再配上此店自家用五種配料製成的醬汁, 怪不得與其他食肆不同。 而薯條外層炸得鬆脆而內軟。 我十分喜愛這款食物

飲品 (10項選擇)

Peach Iced Tea: 自家紅茶, 加入桃糖漿。 清涼

Peach Iced Tea

Cappuccino: 3D拉花真的很有趣, 忍不住要多拍照。 咖啡味亦濃滑。
Cappuccino

好滿足的晚餐
2018-10-07
Peach Iced Tea
Cappuccino
2018-10-16 64 浏览
是晚來到位於銅鑼灣的阿麥廚房吃西餐在openrice看到評分挺高所以一嘗究竟晚餐是前菜,湯跟主菜,另可升級至其他前菜,也可以加甜品既然來到,就不吃沙拉了,果斷升級先來個鵝肝配藍莓煎得非常香脆可口,內面軟滑,口中充斥著鵝油香,好想瘋狂encore之後是大蝦占米多老實說本來我完全不知道到底是什麼來原來是大蝦,上面舖上菌類跟忌廉店舖很貼心蝦肉預先起了,也切開了,在分享時特別方便。然後蝦肉很鮮甜,沒想到配以菇菌是如此合襯湯我們選了黑松露跟南瓜湯主菜則有帶子黑松露意大利飯自己煮過意大利飯的都知道是極考功夫跟時間的很開心這道菜對飯的軟硬和水份把握的很好而黑松露沒有蓋過帶子的鮮味另一道主菜是豬手來的時候我們的眼珠都要掉下來了分量超級大,薯條也超多的醬汁酸甜很適合豬手豬手的骨不多,幾乎整張照片的肉都是能吃下的,在外面比較少點豬手是因為肉都硬硬的,皮卻軟趴趴,不過店員推薦這道菜,就試一下沒令人失望,這才算合格的豬手外脆內軟,那個脆皮有燒肉那種皮的一樣脆,而且有肉汁不會乾巴巴的是晚2人700多元結帳我們都吃得很撐,改變了我對豬手的偏見,我們都很滿足
是晚來到位於銅鑼灣的阿麥廚房吃西餐
在openrice看到評分挺高所以一嘗究竟

晚餐是前菜,湯跟主菜,另可升級至其他前菜,也可以加甜品
既然來到,就不吃沙拉了,果斷升級
先來個鵝肝配藍莓

之後是大蝦占米多

老實說本來我完全不知道到底是什麼來
原來是大蝦,上面舖上菌類跟忌廉

湯我們選了黑松露跟南瓜湯
主菜則有帶子黑松露意大利飯

自己煮過意大利飯的都知道是極考功夫跟時間的
很開心這道菜對飯的軟硬和水份把握的很好
而黑松露沒有蓋過帶子的鮮味
另一道主菜是豬手

來的時候我們的眼珠都要掉下來了
分量超級大,薯條也超多的
醬汁酸甜很適合豬手
沒令人失望,這才算合格的豬手

是晚2人700多元結帳
我們都吃得很撐,改變了我對豬手的偏見,我們都很滿足

2018-10-11
  • 大蝦占米多
  • 香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓
2018-10-05 75 浏览
銅鑼灣小巷中既阿麥廚房 地段靜中帶旺 裝修感覺雅緻我同朋友點左2個set dinner首先前菜我地加左$58升左級香煎法國鵝肝配焦糖醋藍莓鵝肝勁多油 多士吸哂油香非常可口焦糖醋藍莓酸酸甜甜 中和油膩感之餘仲好開胃朋友既大蝦占米多亦都好出色蝦肉鮮甜大粒 醬汁惹味而且係心機菜式 出面好少食到餐湯方面我地都加左$48因為真係好吸引黑松露菌忌廉湯好濃郁每一口都令人回味蟹肉南瓜忌廉湯相當有特式湯底香滑 而且蟹肉都幾多前菜已經咁出色令人更期待主菜既質素香煎帶子配黑松露野菌意大利飯 $218意大利飯煮得恰到好處 好有咬口味道濃淡得宜 帶子厚肉鮮甜黑松露配野菌更加係冇得輸既組合德國式燒豬手 $248必食推介! 豬手皮燒到卜卜脆豬手肉嫩無比 份量十足仲有好香脆既薯條 令人欲罷不能
銅鑼灣小巷中既阿麥廚房

必食推介! 豬手皮燒到卜卜脆
豬手肉嫩無比 份量十足

仲有好香脆既薯條 令人欲罷不能
2018-10-02 68 浏览
前排重遇失聯的朋友,原來大家都在附近工作,就相約在銅鑼灣晚飯。蟹肉南瓜忌廉湯份量足, 充滿南瓜及忌廉香, creamy軟滑黑松露菌忌廉湯份量足, 濃郁黑松露菌及菇菌香, 啖啖都飲到菇菌蓉大蝦占米多估計醬料有蝦膏, 惹味之餘沒有蓋過蝦既鮮甜, 蝦肉飽满結實有彈性, 菇亦好入味香煎法國鵝肝面焦糖酒鵝肝表層煎香脆, 入口即溶, 墊著多士食, 充滿油潤感而不膩, 多士吸收左鵝油香, 感覺更加融和. 甜中帶酸的焦糖酒醋藍莓夾著清爽沙律菜食, 醒胃之餘亦可清清味蕾黑松露面包蟹意大利飯飯用蟹蓋盛蛓, 賣相一流, 花心機有心思之餘, 亦能保溫, 食到最後幾啖飯依然是暖, 更能把香味鎖住, 啖啖飯都有蟹香飯香, 讚呀! wow蟹肉好多, 黑松露醬更能帶出蟹肉鮮甜, 飯入味煙煙韌韌有嚼勁!德國燒咸豬手豬手及薯條份量都好足, 豬手皮脆肉諗, 偏乾左少少, 薯條即炸好香好鬆脆!
蟹肉南瓜忌廉湯
份量足, 充滿南瓜及忌廉香, creamy軟滑

黑松露菌忌廉湯
份量足, 濃郁黑松露菌及菇菌香, 啖啖都飲到菇菌蓉

香煎法國鵝肝面焦糖酒

黑松露面包蟹意大利飯

德國燒咸豬手

2018-09-10
2018-09-24 3197 浏览
今日興起西餐那種味道,就想起朋友講過有間響加路連山道有間特式店😋我地揀左dinner set,都幾豐富!上菜時間都幾合時,店員見到食完一味餸再上另一味,呢個好重要,如果唔係就凍曬!田園雜菜沙律配陳年醋汁菜鮮,最特別係對陳年醋汁都印象深,估唔到咁香(點小小醋最好)!升級+$58香煎法國鵝肝入口有慢慢溶既口感,連埋麵包小脆,好配合,再食落就有鵝肝香滲出,好想再食,都係小食多滋味啦😝甜甜酸酸的配上焦糖酒醋藍莓!必要點呢個:多肉大蝦占多米,味道較creamy,味夠濃!是日餐湯升級+$48最期待黑松露菌忌廉湯,有留意開我既食評,我係一個磨菇湯控😆 粒粒磨菇,質感小creamy果種,配埋黑松露一定提香!蟹肉南瓜忌廉湯,南瓜偏多,可以用麵包沾點濃濃湯,滋味好多!德國式燒咸豬手,肉質嫩口外皮脆得黎又唔會咬唔開,味道原汁原味!沾點醬料就帶點bbq風味🍢香煎帶子黑松露野菌意大利飯帶子大大粒唔輸蝕,咬落唔會好老口感,爽爽滑滑!黑松露mix意大利飯,提鮮提香,配菜都細也,露荀爽,最喜歡炒香既蒜都原粒☺️銅鑼灣西餐$800唔駛,幾好划算丫!

我地揀左dinner set,都幾豐富!

田園雜菜沙律配陳年醋汁

升級+$58
甜甜酸酸的配上焦糖酒醋藍莓!

大蝦占多米

必要點呢個:多肉大蝦占多米,味道較creamy,味夠濃!

是日餐湯升級+$48

黑松露菌忌廉湯

最期待黑松露菌忌廉湯,有留意開我既食評,我係一個磨菇湯控😆

粒粒磨菇,質感小creamy果種,配埋黑松露一定提香!

蟹肉南瓜忌廉湯,南瓜偏多,可以用麵包沾點濃濃湯,滋味好多!

德國式燒咸豬手,肉質嫩口

外皮脆得黎又唔會咬唔開,味道原汁原味!
沾點醬料就帶點bbq風味🍢

香煎帶子黑松露野菌意大利飯

帶子大大粒唔輸蝕,咬落唔會好老口感,爽爽滑滑!

銅鑼灣西餐$800唔駛,幾好划算丫!
大蝦占多米
  • 大蝦占米多
  • 香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓
  • 香煎帶子配黑松露野菌意大利飯
2018-09-17 2352 浏览
和老公在南華會打波後在附近食飯,加路連山道一帶有很多小店, 和平時迫爆遊客銅鑼灣的完全不同,有點似大坑那邊的寧靜,多了一份恬靜的氣質 阿麥廚房是我們很喜歡的一間,來食飯必須要先訂桌才穩陣,因為小店位置不多,而客人很多,沒有訂位,會有可能無位置 食物款式主打西餐,可散點或叫餐,不過來食飯的多數都會點餐,因為好抵食,大約$300左右已經有前菜、飲料、湯和主菜,而且好有質素 是日餐湯是南瓜湯,食到絲絲的南瓜,口感棉密,味道充滿奶香,而且好香滑 黑松露磨菇湯也很推介,未飲已經聞到陣陣黑松露味道, 而且好夠熱 前菜是大蝦占米多,看名字真的不知道是什麼,就是好美味囉! 原來就是大蝦做出來的,先把蝦肉起好,之後再用蝦本身的蝦羔炒香(我想是這樣做吧)食得出好香蝦羔的鮮味!做出來蝦肉爽口,最緊要不用自己拆殼嗎! 香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓是要加多$58, 鵝肝非常美味,而且OK大片,煎得外脆內軟,加上多士一齊食是常識吧 主菜來了,足足一只手那麼長 BBQ辣味西班牙豬肋骨$238 老實說一點也不辣,份量令人驚喜呢! 那豬肋骨肉質好JUICY,不是''梅梅腍腍''的那種口感 肉質食起來

和老公在南華會打波後在附近食飯,加路連山道一帶有很多小店,

黑松露磨菇湯也很推介,未飲已經聞到陣陣黑松露味道,
而且好夠熱

前菜是大蝦占米多,看名字真的不知道是什麼,就是好美味囉!

主菜來了,足足一只手那麼長
BBQ辣味西班牙豬肋骨$238

老實說一點也不辣,份量令人驚喜呢!
那豬肋骨肉質好JUICY,不是''梅梅腍腍''的那種口感

肉質食起來好有彈性,而且BBQ汁好惹味。個人口味覺得不用再點醬食會更原汁原味

黑松露麵包蟹意大利飯$238

味道真的無得頂,份量雖然比較少,但用料十足,黑松露是大把大把的,每一口的意大利飯不單止食到黑松露香味,而且還有啖啖鮮蟹肉,非常美味

STUDY COFFEE,不用加錢的餐飲
好靚呀!店員溫馨提示這個味道是偏甜的,上面的CREAM好邪惡,但真的好香滑,而味道也不是想像中的很甜,不妨試下

Cappuccino也不用加錢,拉花很美,熱呼呼的咖啡為這餐畫上完美的句號
2018-09-06 239 浏览
上年黎過食Set dinner,食過翻尋味,美味幸福嘅感覺仲歷歷在目,於是再黎歎多次晚餐!南瓜味道香濃,同時忌廉好香滑,只可以講超好飲!黑松露香氣撲鼻,有一湯匙咁多,蘑菇份量好多好細粒,基本上可以唔洗咀嚼可以就咁飲,好好味。蝦膏多到成隻蝦都係,太好味了!酒醋好特別又醒胃,配肥美嘅鵝肝,食落絕不肥膩,仲好開胃添!餐廳一啲都唔吝嗇黑松露,呢個意大利飯又俾又好多我地,蟹肉亦都好鮮甜。豬手好大隻,外皮夠哂脆!熱朱古力香滑,仲有個好靚嘅拉花!冇同侍應講凍檸檬茶個糖漿都另外上,好貼心,可以自己調較甜度。

南瓜味道香濃,同時忌廉好香滑,只可以講超好飲!

黑松露菌忌廉湯

蝦膏多到成隻蝦都係,太好味了!

大蝦占米多

酒醋好特別又醒胃,配肥美嘅鵝肝,食落絕不肥膩,仲好開胃添!

黑松露麵包蟹意大利飯

豬手好大隻,外皮夠哂脆!

Chocolate
Iced  Lemon  Tea
2018-08-21
Chocolate
Iced  Lemon  Tea
2018-09-05 113 浏览
唔行過黎真係唔知有間咁好食既西餐係度😈我地叫左上面呢個set dinner。香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓,塊鵝肝煎得非常之好味,口感又一流,配埋佢個烘脆左個包,好似係酒店食緊野咁👍🏻,d沙律新鮮爽口。大蝦占米多,隻蝦都幾大隻,調味好香口好正,入面有芝士有蘑菇,蝦肉剛剛好,好彈牙。是日餐湯係黑松露菌忌廉湯,好香松露味,亦都好有心思,因為佢會有一粒粒蘑菇碎係裡面,好有口感,同出面果d好唔同,呢個我會俾足100分👍🏻👍🏻👍🏻另一個係蟹肉南瓜忌廉湯,黎到一聞到蟹肉味,入面都有唔少既蟹肉,值得一讚。主菜係燒紐西蘭羊架,佢d羊架唔會太大隻,但就有3隻俾你,所以份量剛剛好,而燒得唔錯,岩岩好,肉質好嫩滑,基本上唔洗點佢個汁已經好夠味。香煎帶子配黑松露野菌意大利飯,飯既軟硬度煮得好好,帶子好香口,個飯再配埋小小露荀,有口感。最後就到餐茶,都幾多選擇的,呢間餐會錯再去多次,食物味道好正。
唔行過黎真係唔知有間咁好食既西餐係度😈

我地叫左上面呢個set dinner。

2018-08-15
2018-09-04 1865 浏览
之前有朋友介紹過呢間餐廳唔錯, 今晚終於有機會同老公來拍拖試下。可能我地BOOK 6 點太早既關係, 我地成為第1枱客人, 環境夠晒清淨, 暗暗地既燈光仲好有浪漫氣氛,岩晒拍拖人士黎!  我地2個人叫左2 個套餐, 套餐包括一個凱撒沙律, 是日餐湯, 主菜, 餐茶。我地今晚食豪D 每人加多$58 要香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓及大蝦占米多多士脆卜卜, 配鵝肝係最夾的, 鵝肝入口即溶, 最特別係個焦糖酒醋藍莓汁, 酸酸地好開胃, 最岩配沙律菜食另外, 大蝦占米多, 好細心將蝦肉起好, 蝦肉爽口, 再混入蘑姑粒一齊煮,好味。我地每人加$48再由是日餐湯轉黑松露忌廉湯及蟹肉南瓜忌廉湯。黑松露湯好香, 食到有細細粒既蘑姑。蟹肉南瓜湯, 食到有一絲絲既蟹肉, 本身好驚南瓜湯會好杰, 好飽, 但呢個湯調較得岩岩好。主菜: 香煎帶子黑松露野菌意大利飯 ($218) 岩岩飲完黑松露湯, 再食黑松露飯, 真係滿口都黑松露味, 帶子煎得剛剛好, 內面仲好軟, 飯身粒粒分明, 配上蘆筍粒, 好咬牙。主菜: 德國燒咸豬手($248)一上枱, 俾佢個份量嚇倒, 似4個人份量呀, 豬手燒得脆卜卜, 肉質唔乾身, 連

黑松露菌及蟹肉南瓜湯

香煎帶子黑松露野菌意大利飯

主菜: 德國燒咸豬手($248)
一上枱, 俾佢個份量嚇倒, 似4個人份量呀, 豬手燒得脆卜卜, 肉質唔乾身, 連配角薯條都好好味, 食肉獸老公好欣賞。
德國咸豬手

最後配埋餐茶, 真係飽到行唔到呀! 我地走個陣7 點幾, 餐廳都FULL 啦, 所以要食最好先BOOK 。
2018-09-02
德國咸豬手
2018-09-04 1243 浏览
話說 #小秘書 個好朋友呢個星期四要開始禁食36小時⏱ 佢話咁大個人都未試過喺有意識抵吓,要佢咁長時間唔食嘢😐 見佢擔心成咁,一於嚟個「今晚食好啲」大行動,等佢填飽個肚仔先,免得再胡思亂想😁今晚我哋就由 阿麥廚房 #MackieKitchen 開始🍽 由於阿朋友唔食牛同羊,而我就比較鍾意食海鮮,經理介紹我哋可以試吓佢哋個招牌菜「德國式燒咸豬手」,另加一個「帶子配黑松露野菌意大利飯」做主食。不過當然要配埋「餐湯」同「頭盤」先至夠完美啦😋 菇魔「我」揀咗「🍄黑松露菌忌廉湯 配 🦆法國鵝肝」,而朋友就要咗個「🦀蟹肉南瓜忌廉湯 配 🦐大蝦占米多」😋濃濃嘅忌廉配上黑松露口味,好搶口😁 鵝肝煎得好香又唔會太油膩... 不過如果可以大塊啲就更好喇🤣 主角「咸豬手」率先上枱,份量大到足夠三四個人分享,不過對於我哋嚟講當然係濕濕碎啦🤣 師傅將豬手皮炸到脆卜卜咁,肉質鮮嫩😋 不得不提嘅仲有配菜「炸薯條」,炸得好鬆化,雖然我哋當時已經有七八成飽,但係都不由自主咁一條又一條咁擺落口😅 不過中國人始終要有啖飯落肚嘅,所以最後一道菜「帶子黑松露野菌意大利粉」剛好作為一個好好嘅配搭👍🏻 而呢度嘅餐茶亦好多選擇,唔係

濃濃嘅忌廉配上黑松露口味,好搶口😁 鵝肝煎得好香又唔會太油膩... 不過如果可以大塊啲就更好喇🤣 主角「咸豬手」率先上枱,份量大到足夠三四個人分享,不過對於我哋嚟講當然係濕濕碎啦🤣 師傅將豬手皮炸到脆卜卜咁,肉質鮮嫩😋 不得不提嘅仲有配菜「炸薯條」,炸得好鬆化,雖然我哋當時已經有七八成飽,但係都不由自主咁一條又一條咁擺落口😅 不過中國人始終要有啖飯落肚嘅,所以最後一道菜「帶子黑松露野菌意大利粉」剛好作為一個好好嘅配搭👍🏻 而呢度嘅餐茶亦好多選擇,唔係得咖啡/茶咁boring👀 話咗要戒凍嘢嘅我,因為啲食物太好味,今晚都忍唔住叫咗杯 🍑iced peach tea 做完美嘅結局😝... 最多下一餐飲水囉!
2018-09-04
$372.5 (晚餐)
2018-08-21 143 浏览
好姊妺生日,當然要為她慶祝一番。於是找了位於銅鑼灣的阿麥廚房。好姊妺品嚐完後,都覺得頂瓜瓜。Dinner menu:黑松露菌忌廉湯忌廉湯濃稠, 有幾多的黑松露, 黑松露好香。蟹肉南瓜忌廉湯食到蟹肉, 南瓜蓉, 好有口感。蒜蓉包有牛油香,又香脆。香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓鵝肝入口即溶,配上香脆的多士,再加上藍莓醬,感覺不會過膩。大蝦占米多有蝦肉和菇, 蝦肉彈牙爽口。德國式燒咸豬手$248德國式燒咸豬手很大份, 有份量。豬手皮卜卜脆, 肉質幾嫩, 值得一叫。旁邊的薯條亦夠香口。黑松露麵包蟹意大利飯$238有一隻蟹蓋承托著意大利飯, 意大利飯軟硬度適中,配上黑松露一起吃, 真是好味道。

Dinner menu:

黑松露菌忌廉湯

忌廉湯濃稠, 有幾多的黑松露, 黑松露好香。

蟹肉南瓜忌廉湯

食到蟹肉, 南瓜蓉, 好有口感。

蒜蓉包有牛油香,又香脆。

香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓

鵝肝入口即溶,配上香脆的多士,再加上藍莓醬,感覺不會過膩。

大蝦占米多

有蝦肉和菇, 蝦肉彈牙爽口。

德國式燒咸豬手$248

黑松露麵包蟹意大利飯$238

係YouTube見到都幾多人排隊食依間阿麥廚房,一於試下先。可能由於星期一同天雨關係,當日店外就無出現人龍情況。店內裝潢都幾舒服雅致,而且樓底高,唔會感覺侷促同太嘈吵。餐牌上主要為肉扒類同各式意大利飯。我地就先叫左小食醫醫肚,大蝦占米多幾特別,配搭獨特,蝦味菇味新鮮香濃。鵝肝我本人唔係特別鍾愛,不過都覺得佢整得好食,熱辣辣入口即溶,非常甘香!對於餐湯,本來並無抱住特別期望,因為一般西餐廳餐湯都幾乎係一樣,唔會有特別。不過依兩個餐湯就非常驚喜,因為唔係一般忌廉罐頭湯咁膩濟,南瓜湯亦無乜腥氣,反而有蟹肉甜味係其中。黑松露湯落足料,一飲已經嚐到黑松露獨特香油味道,無得彈!黑松露意大利飯,帶子大大粒,啖啖都有黑松露香氣,黑松露Fans一定啱曬!咸豬手個Size好大,兩個人食唔曬,燒到好香脆但又唔會乾曬身無曬肉汁,咸度適中,唔會太重口味,就算唔食Sauce都食到風味。另外值得一讚係薯條好好食,條條都好金黃香口,唔會好似部分坊間餐廳伴碟就hea上咁。最後上埋餐飲就圓滿結束一頓晚餐啦!整體上都好滿意,店員落單、招呼、上菜都好迅速熟練,食物飲品都高水準,不過就無乜大檯,所以傾向適合二人世界。仲俾我巧遇

店內裝潢都幾舒服雅致,而且樓底高,唔會感覺侷促同太嘈吵。

餐牌上主要為肉扒類同各式意大利飯。

德國式燒鹹豬手

Black  Coffee  &  Lemon  Tea

最後上埋餐飲就圓滿結束一頓晚餐啦!整體上都好滿意,店員落單、招呼、上菜都好迅速熟練,食物飲品都高水準,不過就無乜大檯,所以傾向適合二人世界。仲俾我巧遇返個中學同學陪佢老婆撐檯腳!
2018-08-20
德國式燒鹹豬手