2010-06-11 18 浏览
同事前天買六合彩,見佢裝修左,昨特意一起去午飯.現在可坐得舒舒服服食美食,因以前實在太污糟,似大排檔.我地吽叫左:鹵鵝比 - 排得比以前靚.鵝比以前juicy,因以前有時會乾乾地芋鴨 - 正!必食!四蔬 - 金華火腿超香,整得D菜好好味!蠔仔粥當然是要必叫啦!整體看得出佢地比以前好,有比心机做品質監控.以前唔好的地方都改左!低讚!
同事前天買六合彩,見佢裝修左,昨特意一起去午飯.
現在可坐得舒舒服服食美食,因以前實在太污糟,似大排檔.

我地吽叫左:

芋鴨 - 正!必食!
四蔬 - 金華火腿超香,整得D菜好好味!
蠔仔粥當然是要必叫啦!

2010-06-10
  • 芋鴨
  • 蠔仔粥
  • 鹵鵝比
2010-06-09 24 浏览
裝修後d嘢食貴咗成十幾廿蚊,食物又沒有什麽特別,普通一個午餐(一碟歯肉飯+一碗豬什湯)都要伍十蚊,樓面得二個人等落order都要5分鐘............d鹵肉又咸又實,豬什湯同蠔仔粥勁多味精,咸肉炒麵線好像油浸,兩個人找數要一百三十元勁貴,一句講晒冇下次......
......
2010-06-25
2010-06-08 27 浏览
很多老舖己進二代目管理,還是那一句二代目會搞搞新意睇吓華豐就知啦.好今次又睇吓陳勤會搞成點.先個月上環有間老店摺咗見陳勤話裝修都唔知真定假.好在還存在.金閃閃ピカピカ...但還記得華豐都好靚但係就....餐牌由A4過膠成了美工紙.價錢也上調了一些廿個巴仙左右啦.但餐牌是不用看的,和太坐食飯也只兩樣蠔仔粥加鹵水鵝肉併是蛋.今次是蛋=墨魚.不知是否新開返侍者們好似那手唔成世咁辣油古月不知去向.好在主角們無失準.鵝肉冧滑有汁,墨魚爽脆.珠蠔味美大地魚又夠香.但以前百元左右變了百二有多.幾時人工加到廿個巴﹗
好在還存在.

價錢也上調了一些廿個巴仙左右啦.
今次是蛋=墨魚.
鵝肉冧滑有汁,墨魚爽脆.
珠蠔味美大地魚又夠香.
但以前百元左右變了百二有多.
幾時人工加到廿個巴﹗
2010-06-08 28 浏览
我係陳勤記的老顧客,最初以為老板年紀大,所以結業。但最近見老誌号又開返,所以馬上去幫襯。見到地方經過新裝修後,當然好過以前。但以前的老板陳先生已經不再是在廚房主理食物了,他現在衹是在店內招呼下客人的企台而已。反之見一位狀似老板的女士在盤點一切,幫菜單定價和試食.......其實誰在主理對食客來說都沒有太大關係,因為我最注重的都是食物質素。 點了:蠔仔粥, 蠔餅,鹵水鵝片,咸水豆腐..... 食物價錢貴了十幾個%,但我覺得都可以接受的........但食物來到時就馬上完全不能接受了。蠔仔粥味精特多,蠔仔不像以住的新鮮,也不像以往的放一些炸蒜子粒在蠔仔粥內...蠔餅等了很久,但係係最差的一牒,份量少,唔及以前煎得香,買相十分差,連大家樂的早餐煎蛋都好過佢鹵水鵝片都 OK ,但份量比以前少了。咸水豆腐係完全無味的,企台仲忘記比咸水我地,但咸水來了後發覺係完全唔咸的 我無影相上來,因為唔好食的野,同買相唔得的食物我係唔會影的.............新店現在仲不停播以前老板比電視台訪問的片段,d 片段已經花到差不多睇唔到仲要播.....新老板可能唔明白有麝自然香的道理。我在上環住的,現又少了

點了:蠔仔粥, 蠔餅,鹵水鵝片,咸水豆腐.....
食物價錢貴了十幾個%,但我覺得都可以接受的........
但食物來到時就馬上完全不能接受了。

鹵水鵝片都 OK ,但份量比以前少了。

我在上環住的,現又少了一間心愛心食店....可惜可惜
2010-06-01
1K
2010-03-15 22 浏览
今日要落上環, 又有機會食陳勤記~食吓食吓, 原來都食左成十幾年了...7點來到, 有好多位, 但一支公, 都係坐於單人枱喇.都唔食得太多野, 叫個鵝片+ 細蠔仔粥.蠔仔粥真係好多蠔仔, 雖係蠔仔, 但全都唔細架, 多年來都水準好穩定!d 粥d 米淋得o黎又有d咬口, 仲有少許魚及蝦米, 好香~鵝肉好入味, 點d 醋, 好香.唔點又得, 因d 滷水本身已夠牚!送口粥, 已好滿足.服務ok.衛生俾兩分喇...
今日要落上環, 又有機會食陳勤記~
食吓食吓, 原來都食左成十幾年了...

7點來到, 有好多位, 但一支公, 都係坐於單人枱喇.
都唔食得太多野, 叫個鵝片+ 細蠔仔粥.

鵝肉好入味, 點d 醋, 好香.
唔點又得, 因d 滷水本身已夠牚!

送口粥, 已好滿足.

服務ok.
衛生俾兩分喇...
十年如一日
蠔!!!
必食
十年如一日
蠔!!!
必食
2010-01-06 21 浏览
今天在期待下來到陳勤記吃lunch, 希望可以吃到好野. 點知, 未吃入到去間鋪已近聞到間店有街市味.樓下無位只好上樓上, 衛生環境認真一般.叫了鵝飯. 一般般, 飯還有一點冷
樓下無位只好上樓上, 衛生環境認真一般.
叫了鵝飯. 一般般, 飯還有一點冷

2010-01-06 13 浏览
平安夜相約幾名友人出黎食飯, 本身諗住去坤記食煲仔, 打左幾日電話去都冇人聽, walkin 又話冇book位既話唔駛食. 真係講晒最後失望而回之濟, 行行下諗緊食咩既時候就見到陳勤記, 雖然係潮式鋪頭, 冇乜聖誔熱鬧氣氛, 但不竟都係一間想試好耐既出名店, 咁就即刻標左去.望下入面, 竟然冇人, 可能6點太早吧.入去坐左陣, 叫野食, 其實個menu 都冇咩選擇, 主要都係鹵水, 碟頭, 粥麵, 幾味小菜同炒菜.好彩我地只有4人唔會叫太多. 如果唔係叫黎叫去都係鹵水鹵水鵝片拼大腸$60, 鵝片o係menu 入面係標價貴d, 我諗應該係冇骨.鵝片... 層皮有d 似鴨肉咁厚. d 肉又冇乜味, 都分唔出係咩肉.大腸就夠晒入味下面墊左d豆付同鵝肉, 有點似被騙既感覺. 鵝片明明係貴d 但下面有比d 鵝肉我咁.豆付唔夠滑, 索耐d 汁會好食d蠔仔粥要仲小窩$45. 原來係一個湯碗左右咁大. 以膠碗盛裝.蠔仔大大粒好漲, 個湯本身已有少許胡淑, 湯落唔錯. 如果加多d 芫茜會好食好多沙茶汁芥蘭炒牛肉$45. 見到佢哩味貼o係牆度所以叫. 沙茶汁有點濃同偏鹹. 芥蘭好爽, 牛肉好韌多筋.蠔餅$

最後失望而回之濟, 行行下諗緊食咩既時候就見到陳勤記

望下入面, 竟然冇人, 可能6點太早吧.

好彩我地只有4人唔會叫太多. 如果唔係叫黎叫去都係鹵水

大腸就夠晒入味

豆付唔夠滑, 索耐d 汁會好食d
蠔餅$45, 估唔到咁細塊. 成塊大多係用蛋漿, 好多蛋香味. 蠔仔有點係變成一pat 漿咁, 食落口好似食啫喱咁, 但就有好香既蠔味.
食到最後個蠔餅底都唔係出晒油林晒, 好好了.

4人食埋單每人都要$55. 中等啦. 食完都未至於太飽. 但總叫今晚完成左自己一個既心願, 試過便算了
2009-12-24
庆祝纪念
圣诞节
2009-12-28 7 浏览
今天同老婆大人行完山頂,因久違蠔仔粥,於是滿懷高興從中環行去陳勤記。到店時時間尚早,只得我兩公婆,點了2碗蠔仔粥,可能店中無客,好快就到,只是好失望,粥是不太熱。 其時老板說我地叫碟鵝片,因不太餓沒有要。找數時同老板要了1/4只鵝外賣,老板從盤中找了一舊說90元,點知回家打開,得丁屎甘多,食落重喺鴨嚟tim。可能見是生客就諞我地,但生客都識分鵝同鴨架
我地,但生客都識分鵝同鴨架
2009-12-26
$70.00 (晚餐)
2009-12-19 2 浏览
十二月中旬大冷天來了,只想喝胡椒豬肚湯,與老闆寒暄一會,他送來一碗西菜豬雜湯,什麼是西菜,他沒解說只說豬雜湯下了很多的胡椒,去寒一流。噢,是嗎?照喝無誤,豬雜湯的味道不算很鮮醇,卻半點不羶,加上胡椒起的作用,喝了小口脾胃暖和多了,至於湯中有著菜的清甜,原來所說的西菜非西洋菜而是西生菜,偶也真的太狽了...湯中的豬肚、豬腸只是大配角,最欣賞是處理得乾淨的豬肺,黏潤不腥,好吃!$18/碗無收貴了。
十二月中旬

西菜的真面目...湯底不如陳春記鮮味,但這邊有那邊沒有的豬肺,仍值得捧場。
  • 西菜豬肚湯
2009-12-10 10 浏览
鹵水鵝片反加涼瓜湯, 鵝片夠滑, 非常正. $26, 自覺好抵. 凉瓜冇搾, 湯夠味...總括黎講好好味....
總括黎講好好味....
2009-12-03
  • 鵝片
2009-11-02 26 浏览
在台灣時就很喜歡吃各式各樣滷過的食物。從小時候在西門町舊國賓戲院前的滷味攤開始,到夜市賣的滷味、鹹水雞,隱藏在街頭巷弄的滷豬腳,鼎鼎大名的老天祿,甚或是老媽自己下廚的鹹水鴨、鹹水鵝,都是我的至愛食物。到了香港之後,由於住家附近有幾家鼎鼎大名的潮州餐館,因此也開始愛上了潮州滷味。尤其陳勤記幾乎是每個禮拜最少都會來光顧一次。常常下班時不知道要吃些什麼,week day時也懶的自己下廚,於是下班途中路過陳勤記,都會停下來買個便當,一個滿滿的四寶飯或是鵝肉飯是我最常外帶的選擇,而且只要25元實在是相當超值。上週六晚上跟大力女王去陳勤記買了晚餐,決定來寫一寫這間我在香港最常去的餐館,因為最近奮發要多寫一點食評,最常去光顧的地方得先寫一寫吧。陳勤記的食物,我覺得最厲害之處是讓人有平靚正的物超所值感受。以大力女王最愛的蚵仔粥為例,小窩25元但滿滿的都是蚵仔,而且味道濃郁,又不會過於油膩或是一味死鹹。大力女王第二愛的就是韭菜鵝紅了,鵝紅相當滑嫩,若非用料十足且極為新鮮,是不會有這樣的口感。鵝肉是我第一喜歡的食物,不論是薄切的鵝片飯,或是帶點骨頭的鵝肉飯,都是超軟嫩而且味道十足,有時我會連軟骨都一併吞落
在台灣時就很喜歡吃各式各樣滷過的食物。

鵝肉是我第一喜歡的食物,不論是薄切的鵝片飯,或是帶點骨頭的鵝肉飯,都是超軟嫩而且味道十足,有時我會連軟骨都一併吞落肚。對在做鴨鵝生意家庭長大的我來說,比我媽滷的還好吃就算是一品了。

店裡面的白飯也是一絕,粒粒分明新鮮有咬勁,煮飯的功力是接近一流水準,雖然偶爾會吃到太硬的米飯,但是好吃的機率應該超過九成吧!不然我也不會老是要叫飯拿回家吃。

至於店裡的內臟,我則是覺得較為普通,我還是喜歡台式傳統滷味的口感多一些,比較柔軟,感覺上也較入味。

下次有吃到大眼雞之類在水中游的再寫寫感想吧!不然光憑記憶會失真。

絲苗白飯。粒粒分明新鮮有咬勁,不過有時候也會煮的蠻硬、蠻失敗地。
蚵仔粥。冇的頂!!!
韭菜鵝紅。正!
鵝肉拼鵝腎。鵝肉真的超軟嫩且味道十足!鵝腎就普普通通。
2009-10-31
蚵仔粥。冇的頂!!!
韭菜鵝紅。正!
鵝肉拼鵝腎。鵝肉真的超軟嫩且味道十足!鵝腎就普普通通。
2009-10-27 10 浏览
很久以前吃過陳勤記, 今天又想起了它的老水鵝片和沙爹牛肉炒芥蘭. 兩口子又去吃個家常飯. 最喜愛叫個白飯, 撈沙爹汁, 牛肉夠多, 芥蘭又炒得好, 不太淋, 一碟巳足夠兩個人吃有餘, 老水鵝片更是美味, 每一片都充滿了老水汁, 又不失鵝味. 一頓飯才百多塊, 很化算. 雖然比不起附近兩家的名氣, 但是更好吃兼便宜.
  • 沙爹牛肉炒芥蘭
2009-09-08 18 浏览
上星期買了一本"舊假期" 它其中一本的主題係潮州菜面選了四間打冷店比較~而陳勤記在比較下佔優! 男朋友仔和我都喜歡打冷因為都係潮州人ma, 一心想去試試但都係放心不下, 就上openrice睇睇食評! openrice上有63個笑笑面, 7個咸! 這個比例黎睇應該會好穏陣啦~今天黎到~一進去就好熱, 冷氣唔涼又焗焗地! 不過算啦~我們都知道是點架啦, 黎都唔係食裝修!我們點菜前裝下周圍啲人order左啲咩同埋買相係點~對面有對情侶點了鵝腸併豬腸~見佢地毎人只夾了一注其餘的都食剩哂, 佢地對蠔餅既評語只係擺低兩隻字-"唔得"後面有兩個女仔埋單時說"我們是點沙爹牛肉炒芥蘭, 唔係烚芥蘭囉", 說擺俾錢就氣冲冲走了!當時我們在看餐牌聽到他們這樣說~心感不炒(真係好想即刻走呀,但費事坐低又走咁肉酸就點少少食算啦)樓上食客點的原本我地都想點的...既然佢地有咁既評語...我們就唔點了我們點了鵝片, 咸肉芥蘭, 大眼雞和蠔仔粥 鹵水鵝片: 片到好薄但好"un"又無鹵水味又無味, 墊低既豆腐都係無味既咸肉芥蘭: 好油好多油既炒菜, 咸肉係咸的咁羅大眼雞: 風得太乾了, 沒有魚鮮味又細條又要90個大
上星期買了一本"舊假期" 它其中一本的主題係潮州菜
面選了四間打冷店比較~而陳勤記在比較下佔優!
男朋友仔和我都喜歡打冷因為都係潮州人ma
我們點菜前裝下周圍啲人order左啲咩同埋買相係點~
當時我們在看餐牌聽到他們這樣說~心感不炒(真係好想即刻走呀
,但費事坐低又走咁肉酸就點少少食算啦

我們點了鵝片, 咸肉芥蘭, 大眼雞和蠔仔粥
咸肉芥蘭: 好油好多油既炒菜, 咸肉係咸的咁羅
大眼雞: 風得太乾了, 沒有魚鮮味又細條又要90個大洋! 好采係普寧豆漿俾我地點
蠔仔粥: 蠔仔係漲卜卜的但係胡椒粉陣味勁得濟, 蓋過蠔仔既鮮味!
埋單$230
我地以後都唔會再黎~真係無下次呀~
~仲好想忘記呢次既經歷
我對假期既推介已經無信心~

2009-09-07
2009-08-18 145 浏览
Long time didn't eat here, feel V good b4. but today, the feel that the 鵝片 don't have enough taste, seems should place it few more day in the sauce before selling it!!蠔仔肉碎粥 is still good.Should vintage the 鵝片 in the sauce for few more days..otherwise no point to eat there.

蠔仔肉碎粥 is still good.

2009-08-18
2009-07-16 34 浏览
一行5人~~叫左:-大眼雞: 幾細條下~~不過幾鮮味~~-蠔仔肉碎粥: 幾個真係超正! 蠔仔好大粒~~勁有蠔味~~同行潮州友人提醒我地要加D胡椒粉先正宗喎~~鵝片: 份量算幾大~~不過好少鹵水汁~~食唔出D鹵水汁有咩過人之處~~-沙嗲牛肉芥蘭: 幾好味~-蠔餅: 麻麻地~~廟街果D好食過佢~~-墨魚紅腸: 墨魚, 賣飛佛! 一個字--正斗!-豬肉丸撈面: 呢個勁特別! 竟然加左D麻醬!! 同行潮州友人話潮州都冇咁整法~~ 我反而覺得有D似大陸福建沙縣小吃既伴面~~不過幾幾好食!叫左5枝藍妹~~$102 PER PERSON~~抵食!!
一行5人~~
叫左:
-大眼雞: 幾細條下~~不過幾鮮味~~

-沙嗲牛肉芥蘭: 幾好味~

-蠔餅: 麻麻地~~廟街果D好食過佢~~

-墨魚紅腸: 墨魚, 賣飛佛! 一個字--正斗!

叫左5枝藍妹~~
$102 PER PERSON~~
抵食!!
2009-07-16