2018-09-18 588 浏览
先上桌的是蝦鮮和蝦子味很突出的雲呑,點配一點辣椒酒和醋,吃著停不了啦。這邊的粥底是很綿很滑,但吃著沒太大的個人特色,但是好吃啦,然後配料之多是很厲害,蠔豉差不多每一匙都會有大大粒的,還有那彈牙非常的肉丸。陳漢記的腸粉真不是浪得虛名,腸粉皮的薄和滑。點了叉燒和豬潤雙拼,料多到都要爆開了,就略嚴碎了一點點,嘗不到料的原味。最後的鵝腸牛筋麵,不吃牛的我是想吃鵝腸很久了,不會過肥,鵝羶味特出而不過火,加點店家的醬油就更厲害了,微微的辣,鵝腸更鮮甜了。

2018-09-04 705 浏览
與朋友到達大埔附近,突然諗起已經好耐冇食過陳漢記,所以立刻提議去食!到達之後一如以往晚飯時間已經好多人排隊,過咗5分鐘就已經有位叔叔幫手先落左煲仔飯嘅單,然後大概等左半個鐘頭左右就安排入座餐牌都唔需要睇就知道要食啲乜嘢-爽魚皮-白灼牛肉-腸粉-煲仔飯好耐冇食但係水準依然魚皮爽滑,加埋薑蔥,再點附上嘅豉油簡直冇得頂朋友就覺得有啲腥,但係我就覺得唔腥!白灼牛肉,熟嘅程度啱啱好,牛肉質地好滑,亦都係配上薑蔥豉油值得一讚👍🏻果日個鮮蝦腸粉,雖然好滑但係有啲鬆散煲仔飯係招牌菜,米飯粒濕度啱啱好 冇得挑剔!總括而言,雖然朋友係第一次嚟食,我有少少意外竟然有人唔識陳漢記。不過大家都話我冇介紹錯,要將陳漢記介紹比身邊嘅人😆😆😆

餐牌都唔需要睇就知道要食啲乜嘢
-爽魚皮
-白灼牛肉
-腸粉
-煲仔飯

好耐冇食但係水準依然

魚皮爽滑,加埋薑蔥,再點附上嘅豉油簡直冇得頂
朋友就覺得有啲腥,但係我就覺得唔腥!

果日個鮮蝦腸粉,雖然好滑但係有啲鬆散

煲仔飯係招牌菜,米飯粒濕度啱啱好 冇得挑剔!

2018-09-02
  • 爽滑魚皮
  • 白灼牛肉
2018-09-04 591 浏览
平時入大埔係十分麻煩既事,今次朋友車我入泥就試下好出名排長龍既煲仔飯!果然夜晚6點幾去到已經大排長龍!抱住要必食既決心!我同朋友2個人都排左30分鐘以上先入到去。吾洗講睇相就知幾出色!即叫即整!無得輸!食煲仔飯就係要佢熱辣辣即感覺!鱔肉好味,牛肉吾老,飯焦就更加吾洗講!因為飯焦係煲仔飯既精髓!先講店員,眼見都有5,6個,個個都好爽!直頭係舊式既茶記既感覺。衛生都ok既!都係個句食飯都要有環境既配合,食咩就要有咩既環境去配合!價錢合理!係排隊耐左少少,但無辨法既。
黃鱔  牛肉煲仔飯
黃鱔  牛肉煲仔飯
2018-09-01 593 浏览
陳漢記一向係大埔出名既美食餐廳,有朋友專程話黎大埔食飯,梗係帶佢黎依度試下。雖然星期日黎食,但因為我地六點前到左,所以都唔使等位就可以入去,四個人我地叫左五樣野,叫左叉燒腸份,腸粉皮晶瑩通透,皮薄且夠滑。同埋兩碗粥,一碗就皮蛋瘦肉粥,另一碗就及第粥。不過就只係影左皮蛋瘦肉粥。粥就ok啦,不算太特別。叫左碟牛雜,牛肚分量偏多,其他部位就少D,不過食落牛雜都幾乾淨,都唔錯。重點就係煲仔飯,六點之後就有得叫,我地叫左窩蛋牛肉飯。依度既煲仔飯都好出名,上次觀察左D食客點樣落鼓油,原來都有學問。就係先落一半鼓油,之後蓋反個蓋,焗佢一陣再落埋剩低既鼓油,之後既煲仔飯就好好味了!另外,叫左兩枝大既獅威,最後一人都係八十蚊,真係性價比好高既平民餐廳。

叫左叉燒腸份,腸粉皮晶瑩通透,皮薄且夠滑。

2018-09-01 400 浏览
🇭🇰🇭🇰🇭🇰🇭🇰🇭🇰大埔名店 - 熱捧的味道☕️ .吃貨們應該都有聽過呢間食店受各界人士熱捧,網路,明星,街坊到底佢有咩咁巴閉?今次阿肥去試左佢地既白鱔雞飯同蝦腸見到接近每台客都係叫佢地既煲仔飯聞落的確幾香,至於食落去就有點失望雞同鱔味道不足而不香,食落就知唔新鮮飯偏向濕而且底部飯焦都冇乜加上個豉油,甜不甜,咸不咸。好似倒d黑色染體落去另外既蝦腸,每條都有2隻蝦左右腸粉皮好似漿糊咁。。。阿肥都係喜歡佢地既牛腩河多d☕️總括而言過於吹捧的食店好食指數:4.5 / 10抵食指數:5.0 / 10回頭指數: 5.0 / 10 陳漢記📍大埔運頭街91B地下
🇭🇰🇭🇰🇭🇰🇭🇰🇭🇰
大埔名店 - 熱捧的味道
☕️ .
吃貨們應該都有聽過呢間食店
受各界人士熱捧,網路,明星,街坊
到底佢有咩咁巴閉?
今次阿肥去試左佢地既白鱔雞飯同蝦腸
見到接近每台客都係叫佢地既煲仔飯
聞落的確幾香,至於食落去就有點失望
雞同鱔味道不足而不香,食落就知唔新鮮
飯偏向濕而且底部飯焦都冇乜
加上個豉油,甜不甜,咸不咸。好似倒d黑色染體落去
另外既蝦腸,每條都有2隻蝦左右
腸粉皮好似漿糊咁。。。
阿肥都係喜歡佢地既牛腩河多d

回頭指數: 5.0 / 10
陳漢記
📍大埔運頭街91B地下
2018-09-01 363 浏览
其實個煲仔飯唔係唔好食,只係無嘩一聲既感覺。因為其實睇好多陳漢記既相,想食呢間野好耐,但係去到真係覺得比相呃左。我地就叫左個鹹蛋肉餅飯,鳳爪排骨飯,滑蛋牛肉同埋白鱔原來佢個煲唔大,但係就有好多飯焦。飯焦呢家野就見仁見智啦,有人鐘意有人唔鐘意。同埋佢唔夠香。但係你又唔可以話唔好食wor如果你係住附近,可以一試。但係如果真係專程入大埔食既話,我會覺得有d唔值lor我重申,係唔難食既,但係無驚喜姐。唔會有一種感覺係要再返黎食多一次。
其實個煲仔飯唔係唔好食,只係無嘩一聲既感覺。
我地就叫左個鹹蛋肉餅飯,鳳爪排骨飯,滑蛋牛肉同埋白鱔
原來佢個煲唔大,但係就有好多飯焦。
飯焦呢家野就見仁見智啦,有人鐘意有人唔鐘意。同埋佢唔夠香。
但係你又唔可以話唔好食wor

我重申,係唔難食既,但係無驚喜姐。
唔會有一種感覺係要再返黎食多一次。
2018-08-28 412 浏览
今日約左兩位朋友黎到大埔食其中一間我最愛既腸粉~第一個係魚腩粥,有三大舊魚腩,熟度剛剛好,粥底綿滑仲有最重要係冇我唔鍾意食既花生😂之後係豬潤田雞粥,豬潤係呢到其中一樣我最愛既野食,好嫩又彈牙,每次都係剛剛熟又唔會有血水👍🏻 田雞都係平時既田雞,size唔會太細令你覺得好似食緊骨頭咁。之後係牛肉腸粉,呢到腸粉樣薄多料,每次食親口感都好滑,豉油唔會太咸👍🏻最後係呢到重點推介,豬潤腸粉,豬潤係滑身彈牙既,加上頭先所講又滑又薄既腸粉皮的確好好食。總結呢到腸粉同粥品都好出名,冬天仲可以食煲仔飯!腸粉唯一缺點係比較細條~ 大食朋友要叫多幾份
今日約左兩位朋友黎到大埔食其中一間我最愛既腸粉~

魚腩粥

豬潤田雞粥

牛肉腸粉

豬潤腸粉

魚腩粥
 豬潤田雞粥
豬潤腸粉
2018-08-15 296 浏览
這晚又去到大埔晚餐,就是吃我們其中一間喜愛的食店,陳漢記。由於下午吃太多,今晚一心打算來食生滾粥,所以就點了魚雲粥,粥底很鮮甜👍🏻只是魚雲有很多細骨。而老公就點了排骨滑雞煲仔飯,今晚的煲仔飯很有水準,粒粒飯,軟硬適中(因為冬天來吃,有時飯會很爛,大概是冬天太多人吃啦)!所以我都忍不住吃了幾啖再多點了一碟腩汁芥蘭,也不錯啊!夏天晚上來都需要等位,大約等了半個小時,相比起冬天要等一個小時,已好好多啦!
這晚又去到大埔晚餐,就是吃我們其中一間喜愛的食店,陳漢記。

再多點了一碟腩汁芥蘭,也不錯啊!

2018-08-14 620 浏览
雖然大埔陳漢記的第一明星食物是煲仔飯,尤其是白蟮作主打的更是出名,但一來晚上多人排隊吃,二來吃煲仔飯還是要講時令,非秋冬吃滋味總是遜了一籌,因此夏天來此店的話,蝦腸便是我的心頭好。雖然近期大埔開始有人整皺皮腸,但廣東那表面平滑的手拉腸仍是絕對的主流。而此店的手拉腸絕對是新界,甚至全港來計也是極品。手拉腸最重要的是米漿要有米香味,粉皮絕對要薄才能算優質。現時去酒樓看見那些粗製濫造之作,層皮厚得像綿胎便倒胃。昔日廣州西關大少們就是要吃皮薄如絲的腸粉,好方便吸索汁醬豉油也。陳漢記的腸粉便合符有米香皮夠薄的大原則。我最愛兼每次必點的便是蝦腸,皮薄晶瑩,裏面的蝦清楚透現出來,看著已覺靚,吃多少次都唔會厭。雖然蝦本身唔算大隻,但總算品質唔錯,至少唔會軟軟的,仍具一定彈性。其實以前也喜歡此店的叉燒腸,但有時倒覺得其叉燒落得多得滯,搶了薄腸粉皮的風味也。至於陳漢記的牛腩麵得我心,是因為與我兒時在荃灣吃開的陳漢記有關,有童年回憶也。雖然荃灣陳漢記已結業多年,但原來大埔陳漢記與前者有親戚關係,因此牛腩牛雜味道一脈相承呢。平心而論,此店的牛腩同呢區的神級店群記相比遜了一籌,但仍滷得相當不俗夠味,軟硬度適中,

蝦腸

牛腩麵

平心而論,此店的牛腩同呢區的神級店群記相比遜了一籌,但仍滷得相當不俗夠味,軟硬度適中,也有80分以上,好過很多潮州牛腩麵店了。
2018-08-07
蝦腸
牛腩麵
2018-08-10 316 浏览
好少去大埔既我 但都聽過陳漢記呢個名 就好似元朗人一定聽過正記一樣 🤣鍾意食煲仔飯既你 一定要去試😛公司臘味煲仔飯$45 我好鍾意食臘味 所以呢個飯絕對滿足到我 仲有肥膏哈哈! 一個人食都絕對okay 好香! 啖啖都有臘腸臘肉送飯😍叉燒腸好滑 但係咪必叫 就見人見智了🤣🤣個人都幾喜歡 $22 另外個原汁牛腩麵 個湯好濃味 牛腩又淋$35絕對抵食😋💕 不過我個人最喜歡都係個個煲仔飯~去大尾督踩單車 再黎到A1出口(大埔墟街市附近)既陳漢記 大滿足既一日❤️👀
2017-08-31
  • 公司臘味煲仔飯
2018-08-09 368 浏览
大埔陳漢記,好多人都慕名而來, 最出名嘅當然係玻璃腸粉同煲仔飯。但好多人都會忽略咗爽滑魚皮同魷魚鬚。爽滑魚皮 $43見呢到好小人提及魚皮,但個人認為除咗腸粉,魚皮係必食之一。不過就要睇彩數,有時會沽清。魚皮有薑蔥椒絲伴碟。有名你叫爽滑魚皮,咬口真係極之爽脆又滑溜,而且毫無腥味(到底係點做),再點上麻油豉油簡直食唔停口。份量算多大約有40片,唔係食兩啖就無哂。魚皮無飽肚感,真係再Encore 都得。生魚片腸粉 $23腸粉是買少見少的布拉腸粉,包着生魚片一同去蒸,皮薄到入口即溶但又夾唔穿。 腸粉較短少,一分為二已經可以。但夾起嘅時候入邊餡料有機會跌出來,要用匙羹食。雲吞麵 $30純粹係宵夜口痕想食兩啖麵而點的雲吞麵。
大埔陳漢記,好多人都慕名而來,

爽滑魚皮 $43

生魚片腸粉 $23

雲吞麵 $30
純粹係宵夜口痕想食兩啖麵而點的雲吞麵。
  • 爽滑魚皮
  • 腸粉
2018-06-29 607 浏览
港式撈麵和其他普通的麵類不一樣,雖然說不上特別,但是口感也還算一流,面勁道、量也相當的足。「炸兩」配上芝麻醬還有其他的醬料,另有一番風味「叉燒腸粉」一定要點!「牛腩撈麵」對於愛吃肉的人來說,這就是不二之選。多而不膩,味道偏甜。

「炸兩」
配上芝麻醬還有其他的醬料,另有一番風味
「叉燒腸粉」
一定要點!

「牛腩撈麵」
對於愛吃肉的人來說,這就是不二之選。
多而不膩,味道偏甜。

2018-06-28
  • 叉烧肠粉
  • 炸两
  • 牛腩撈麵
2018-05-28 684 浏览
今日去左陳漢記食煲仔飯環境不錯👍🏻👍🏻一入到去坐底就叫左一個臘味雞煲仔飯...👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻田雞排骨煲仔飯...👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻鹹魚排骨煲仔飯....👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻豬潤腸粉...👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻鮮蝦腸粉...👍🏻👍🏻👍🏻油菜兩碟👍🏻👍🏻腸粉即叫即整,新鮮夠滑,足料豬潤腸粉鮮蝦腸粉必叫🌈🌈🌈煲仔飯大約等左25分鐘又係即叫即整一來到大開,勁香真係好好食ah!!!!!!!!!😍😍😍😍😍100 分🌈
今日去左陳漢記食煲仔飯

鹹魚排骨煲仔飯....👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
豬潤腸粉...👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
鮮蝦腸粉...👍🏻👍🏻👍🏻
油菜兩碟👍🏻👍🏻

腸粉即叫即整,新鮮夠滑,足料
豬潤腸粉鮮蝦腸粉必叫🌈🌈🌈

煲仔飯大約等左25分鐘
又係即叫即整
一來到大開,勁香
真係好好食ah!!!!!!!!!😍😍😍😍😍

100 分🌈
2018-05-23 663 浏览
每次想食粥同腸粉都必定諗大埔嘅陳漢記!今次泥終於記得記錄一下⋯皮旦肉片粥粥底很綿,肉片爽滑而且入味,皮蛋份量足!問題是⋯雖然每次叫走薑都總有好多薑絲找到出來!牛肉腸必點項目!腸粉買少見少的布拉腸粉,皮薄白滑!入口滑溜溜,直落喉嚨定,加埋甜豉油,同甜甜地辣辣地嘅辣椒醬!兩個人可以食三碟呀!仲有仲有!推介蝦米腸牛肚雲吞河雲吞大大粒係小妹最喜歡嘅鮮蝦雲吞呀!雲吞同牛肚都爽口大大份,河粉好滑唔會散,加埋辣椒油,重口味之選😛另外叫左炸油條,但食落似擺左好耐,唔夠脆有啲靭⋯

每次想食粥同腸粉都必定諗大埔嘅陳漢記!
今次泥終於記得記錄一下⋯

皮旦肉片粥
粥底很綿,肉片爽滑而且入味,皮蛋份量足!
問題是⋯雖然每次叫走薑都總有好多薑絲找到出來!

牛肉腸
必點項目!腸粉買少見少的布拉腸粉,皮薄白滑!

仲有仲有!推介蝦米腸

牛肚雲吞河

另外叫左炸油條,但食落似擺左好耐,唔夠脆有啲靭⋯
2018-03-18
2018-05-23 472 浏览
以往經常都有幫襯,特別喜歡他的煲仔飯、粥、腸粉,印象中很不錯。前天特意舊地重遊!點了滑旦牛煲仔飯(加鴛鴦腸)、滑雞粥、叉燒腸粉、通菜。先來通菜,接著叉燒腸粉,嘩,一個字「凍」,一點都不像即做的,像做好了放了很久。再來滑雞粥,像漿糊,又很鹹。最後个煲仔飯,飯「癡粒粒」,明顯水多了火喉時間又不夠,臘腸潤腸咬一口便再吃不下去!從未吃過那麼難吃的!簡直垃圾。埋單時,跟櫃台反應一下!對方時運高聽我唔到,一點點反應都沒有。