2K
屋企人係潮州人,間唔中都會食潮州菜😍知道內地「過江龍」陳鵬鵬潮汕菜香港館殺入香港,登陸沙田新城市廣場,即刻要去試,食家蔡瀾+名廚江振誠力推介必食金獎滷鵝🦆⋄陳鵬鵬潮汕菜於沙田新城市廣場開設首店必食得獎招牌滷鵝、海鮮砂鍋粥等菜式🤤🤤⋄⋄====—====—====—====—✦ 工夫茶 ✦🍂鳳凰單叢($10/位)工夫茶以鳳凰單叢茶葉調製而成,香氣獨特,口感滑順醇厚👍🏻👍🏻⋄✦ 潮州頭牌 ✦🦆金獎潮滷拼盤($128)鵝片|掌翼|豆腐|廣章|溏心蛋潮汕滷味每日五次新鮮出爐,是打冷之王⭐️拼盤包含了鵝片、掌翼、豆腐、廣章和溏心蛋等潮汕滷味美食,每樣食材都經過精心的滷製,口感豐富入味🥰金獎滷鵝更是首屆中華潮菜滷水鵝獲爭霸賽的金獎得主,每日新鮮出爐👍🏻👏🏻 ⋄✦ 靚湯 ✦🍲紫菜牛丸湯($48/位)選用頭發紫菜,營養成分非常高,配上彈牙爆汁的牛丸,加上湯頭鮮甜,非常美味😙⋄✦ 本季精選 ✦•一肥二鮮三當時•🐟香煎鯧魚($128)👨🏻‍🍳主廚張聰憑藉這道菜榮獲香港潮州銀獎🥈香煎鯧魚以新鮮的鯧魚煎至金黃酥脆,肉質鮮嫩,是一道充滿特色的潮汕菜😋😋—🍤月亮蝦餅($9/塊)蝦餅外皮酥脆,內部蝦仁Q彈可口,是潮汕

====—====—====—====—
✦ 工夫茶 ✦
🍂鳳凰單叢($10/位)

✦ 潮州頭牌 ✦
🦆金獎潮滷拼盤($128)
鵝片|掌翼|豆腐|廣章|溏心蛋

潮汕滷味每日五次新鮮出爐,是打冷之王⭐️

✦ 靚湯 ✦
🍲紫菜牛丸湯($48/位)

✦ 本季精選 ✦
•一肥二鮮三當時•
🐟香煎鯧魚($128)

🍤月亮蝦餅($9/塊)

蝦餅外皮酥脆,內部蝦仁Q彈可口,是潮汕潮汕特色地道美食🤩🤩

🥬潮汕七樣菜($128)

招牌的潮汕菜式,一次吃到七樣菜款,湯頭清甜,一次品嚐到多種美味😝

✦ 主食 ✦
🦪蠔仔泡粥($98)

蠔仔肥美,粥鮮味美,配以好米好水煮好粥,口感鮮美,米粒軟糯🤤🤤

甜品
🍧椰汁仙草蜜($20/位)

仙草蜜清爽甜美,口感滑溜,每晚指定時間甜品/糖水還有買一送一優惠😍

====—====—====—====—
📌店名:陳鵬鵬潮汕菜館’
📍地址:沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓703A號舖
2024-05-06
  • 潮汕七樣菜
  • 金獎潮滷拼盤
2024-05-11 362 浏览
行完街係新城市廣場搵野食, 見到間新開既潮洲菜餐廳價錢算經濟合理就入去開餐喇~~唔入去食都唔知原來呢間餐廳係國內咁出名, 有超過 30 間分店~~ 仲拎過好多飲食大獎添喎餐廳環境唔錯, 裝修四正又光猛~~~~食物方面都幾特別同多樣化, 係平時香港少食到既菜式, 新鮮感十足!!!蜜蘭香 $10/位蜜蘭香茶呈清澈既淡黃色, 散發清新既花香~味道甘甜, 口感柔和且芳香, 回味悠長前菜小食: 肚臍餅從來未見過呢款小食, 口感好特別丫!圓形既餅皮中間有一個小孔~外皮脆口, 內餡煙靭又香甜金獎潮鹵拼盤 $128拼盤有鵝片、掌翼、豆腐、廣章同溏心蛋~鹵水汁味道香濃, 咸淡度剛好, 所有材料都入晒味丫!!鵝肉鮮嫩, 肉汁豐富~掌翼肉質Q彈爽口~~豆腐鮮香軟嫩~ 廣章爽口彈牙溏心蛋蛋香味濃南澳蠔仔烙 $98蠔仔烙外皮炸到金黃, 非常酥脆~而且好多蠔仔, 蠔仔鮮嫩多汁, 口感豐富, 沾埋醬汁一齊食更能提鮮香煎鯧魚 $128鯧魚切成一件件, 好方便食呀~~香煎鯧魚既煎製外皮酥脆可口 ,肉質鮮嫩多汁!!潮汕七樣菜 $68七種唔同既蔬菜放埋一齊, 可以一次過食到多款菜蔬菜色彩鮮豔, 營養豐富, 清脆爽口海鮮砂鍋

餐廳環境唔錯, 裝修四正又光猛~~~~

蜜蘭香 $10/位
蜜蘭香茶呈清澈既淡黃色, 散發清新既花香~
味道甘甜, 口感柔和且芳香, 回味悠長

前菜小食: 肚臍餅
從來未見過呢款小食, 口感好特別丫!
圓形既餅皮中間有一個小孔~
外皮脆口, 內餡煙靭又香甜

金獎潮鹵拼盤 $128
拼盤有鵝片、掌翼、豆腐、廣章同溏心蛋~
鹵水汁味道香濃, 咸淡度剛好, 所有材料都入晒味丫!!
鵝肉鮮嫩, 肉汁豐富~掌翼肉質Q彈爽口~~
豆腐鮮香軟嫩~ 廣章爽口彈牙

溏心蛋蛋香味濃

南澳蠔仔烙 $98
蠔仔烙外皮炸到金黃, 非常酥脆~

香煎鯧魚 $128
鯧魚切成一件件, 好方便食呀~~
香煎鯧魚既煎製外皮酥脆可口 ,肉質鮮嫩多汁!!
潮汕七樣菜 $68
七種唔同既蔬菜放埋一齊, 可以一次過食到多款菜

蔬菜色彩鮮豔, 營養豐富, 清脆爽口

海鮮砂鍋粥 $98
海鮮有蝦、花甲、蠔仔等
粥底湯汁非常濃郁, 口感滑順, 充滿海鮮既鮮甜味~
蝦肉鮮甜Q彈, 花甲肉質鮮嫩, 蠔仔香甜可口

• 海鮮砂鍋粥
  • 金獎潮鹵拼盤
  • 香煎鯧魚
  • 南澳蠔仔烙
2024-05-11 192 浏览
一坐埋位就飲左杯鳳凰單叢, 鳳凰單叢係鳳凰茶, 有好香既銀花香味, 跟住潮滷拼盤例,有鵝片、鵝肉、蛋,鵝片、鵝肉都好入味 而且唔肥 另外亦都有豆腐 點啲汁 開胃好味香煎鯧魚,魚都幾新鮮,幾鐘意呢隻肉質 外脆入面亦有魚既魚油香味鍾意食魚,一定要食潮汕七樣菜好健康,白蘿蔔、西蘭花、生菜、芹菜、韭菜、豬乸菜、蒜仔清澈嘅湯底 再加埋新鮮嘅蔬菜蠔仔泡粥 真係好多料...米飯粒粒分明,海鮮好多,熱辣辣有好多泡泡滾下滾下再食埋蠔餅 炸得好脆 入邊啲蠔仔都幾新鮮食埋甜品 係有個餅仔入邊有啲蜜棗嘅味道

另外亦都有豆腐 點啲汁 開胃好味

鍾意食魚,一定要食

清澈嘅湯底 再加埋新鮮嘅蔬菜

再食埋蠔餅 炸得好脆 入邊啲蠔仔都幾新鮮

食埋甜品 係有個餅仔入邊有啲蜜棗嘅味道

2024-05-10 141 浏览
有朋友在面書上說好吃. 今天從港島帶同美國機長朋友慕名而去. 因為不可以電話留座,所以我們七點前已到達. 終於等了一個半小時. 地方不大兼有點嘈雜. 那份98蚊嘅鵝肝千祈唔好叫.我覺得比較好食嘅係煎蠔烙,牛丸,生醃蝦. 其他都係一般般. 雖然話係國內開落嚟,但係比我以前在潮汕食仲差好遠。所以犯不著等這麼久才吃一頓飯。
地方不大兼有點嘈雜.
那份98蚊嘅鵝肝千祈唔好叫.
所以犯不著等這麼久才吃一頓飯。
2024-05-10 142 浏览
潮汕菜館最搶眼嘅就係一幅幅漫畫介紹菜式,亦係店內特色之一。金獎潮鹵拼盤鵝片同掌翼好入味,廣章食落有豬肉同腐皮嘅香,香口之餘口感彈牙,鹵水豆腐同溏心蛋更添豐富。香煎鯧魚鯧魚原條煎香,灑上蔥花,肉質嫩滑唔油膩。南澳蠔仔格蠔仔格表層香脆,食到葱香同蠔仔嘅鮮美,咬口帶煙韌蠔仔唔腥。海鮮砂鍋粥粥內材料有蝦、花甲、蠔仔,粥底軟綿帶鮮甜,潮汕粥特色係水份較多。潮汕七樣菜潮汕菜煲中有白菜、椰菜、娃娃菜、小棠菜、芫荽、韭菜、菜心,而菜上面會放上黃豆同豬肉碎,增添風味。一壺蜜蘭香茶第一次飲蜜蘭香茶,茶葉味道清甜帶點甘薯蜜味和芝蘭花香。
潮汕菜館最搶眼嘅就係一幅幅漫畫介紹菜式,亦係店內特色之一。

金獎潮鹵拼盤

香煎鯧魚
鯧魚原條煎香,灑上蔥花,肉質嫩滑唔油膩。

南澳蠔仔格
蠔仔格表層香脆,食到葱香同蠔仔嘅鮮美,咬口帶煙韌蠔仔唔腥。

海鮮砂鍋粥

一壺蜜蘭香茶
第一次飲蜜蘭香茶,茶葉味道清甜帶點甘薯蜜味和芝蘭花香。

一人先來一杯手工泡~鴨屎香茶,茶味回甘,滷水鵝肉肉質鮮嫩,肥瘦適中😍蠔仔泡粥加了魚乾製作而成,每一口粥充滿蠔的鮮美😍香煎鯧魚外皮金黃,外脆內嫩滑,魚香味濃,重點魚骨不多。缺點要排隊
缺點要排隊

2024-05-10 90 浏览
位於新城市,地點方便,而且出乎意料地優惠:唔收加一,白飯都係$5碗😳試完覺得,可以回頭喎!煎鯧魚外微脆,入面超嫩!!😳雖然偏油膩少少,但係個魚油香,令我食完都係想再食🤣(利申 我係魚怪)蠔仔粥真係有好多蠔仔,而且幾飽滿,所以成個粥都好鮮味🤤 不過底部蠟燭唔算保溫,都要盡快食鹵水拼盤入味得嚟,啲肉仲嫩,估唔到,潮州七樣菜都幾好味,好吸湯汁,比起炒菜,冇咁肥膩蝦餅唔似泰國嗰隻,似炸雲吞多啲紫菜牛丸湯加咗芹菜,個人幾鍾意,不過個湯本身偏油啲

試完覺得,可以回頭喎!

鹵水拼盤入味得嚟,啲肉仲嫩,估唔到,

潮州七樣菜都幾好味,好吸湯汁,比起炒菜,冇咁肥膩

蝦餅唔似泰國嗰隻,似炸雲吞多啲

紫菜牛丸湯加咗芹菜,個人幾鍾意,不過個湯本身偏油啲

• 煎鯧魚
2024-05-09 376 浏览
Weekday Dinner 被稱為深圳必食潮汕菜的「陳鵬鵬潮汕菜」在沙田開了分店,即使是平日,餐廳門口人潮湧湧,室內滿座,需要等位。金獎潮鹵拼盤 $128滷水拼盤滷水汁香濃,有鵝肉、鵝掌、鵝血、豬肉廣章、糖心滷水蛋,更有少見的鵝頸,樣樣鹹鮮入味。南澳蠔仔烙 $98份量澎湃又足料,由鮮甜的蠔仔、雞蛋與薯粉製成而成,外層香脆,中間煙靭,口感與一般蠔餅不一樣,有另一番風味。海鮮砂煲粥 $98砂鍋粥份量同樣大,有機大米加入了大量蝦、花甲和肥美的蠔仔,有啖啖的鮮味,鮮甜滿足。打冷馬友魚 $88馬友肉質柔嫩,有油脂香氣,配上魚子醬的鮮味,充滿魚香味。潮汕七樣菜 $68七樣菜是潮汕地區的傳統菜式,於正月初七會吃。七樣菜以魚湯及豆醬調味,清爽不單調。蜜蘭香 $10/位潮洲鳳凰單叢茶乃中國三大烏龍茶,蜜蘭香是鳳凰單叢的名品之一,茶味濃厚順滑,回甘出色,沖了幾次仍然有茶香味。一坐低,餐廳嘅會送上免費的餐前脆餅,甜甜的,配上蜜蘭香剛剛好。餐廳以淺木色為主,簡約舒服,服務殷勤,食物水準不錯,份量大,價錢實惠,因此吸引了很多食客!
Weekday Dinner

金獎潮鹵拼盤 $128

南澳蠔仔烙 $98

海鮮砂煲粥 $98

打冷馬友魚 $88
馬友肉質柔嫩,有油脂香氣,配上魚子醬的鮮味,充滿魚香味。

潮汕七樣菜 $68

蜜蘭香 $10/位

2024-05-09 176 浏览
明明張飛13號,門口顯示13號,係都話我過咗號,要重新攞15號飛。見到入面有空檯又唔肯叫號,問大概要等幾耐,佢強調用餐無限時,幾時有人走幾時入得。轉頭明明無人走,又叫14號入座。同經理理論,經理完全當自己係擺设,一句聲都唔出,任由門口女仔黑面趕客。呢間餐廳唔收茶位,不過你唔叫收費茶,水都無得你飲。金牌鵝肝,實物上黎O晒嘴,真係餐單圖片只供參考。因為母親節請家人食飯,無謂老人家失望,但絕對唔會再幫襯。新餐廳真係串到爆,祝你生意火爆!

呢間餐廳唔收茶位,不過你唔叫收費茶,水都無得你飲。

金牌鵝肝,實物上黎O晒嘴,真係餐單圖片只供參考。

金牌鵝肝
2024-05-09
庆祝纪念
母亲节
2024-05-08 817 浏览
沙田又多了一間新食店,潮食潮汕菜式,套餐價錢抵食沙田新開了這間潮州菜館,人頭湧湧,假日排隊等候時間比較長,想食要早排隊。二人餐$198 工夫茶:鴨屎茶 茶味清香,越飲越有甜味潮滷拼盤(例)鵝片 滷得入味,肉嫩多汁,還伴有滋味掌翼,豆腐嫩,廣章滑,溏心蛋香。香煎鯧魚半條炸至金黃色,肉質滑雞汁普寧豆干 吸收到雞汁鹹香潮汕七樣菜 新鮮爽甜蠔仔泡粥 大大窩,蠔肉鮮甜,粥暖胃。加上頭水紫菜魚丸湯和椰汁仙草蜜,8款非常豐富。
沙田又多了一間新食店,潮食潮汕菜式,套餐價錢抵食

二人餐$198

工夫茶:鴨屎茶 茶味清香,越飲越有甜味

潮滷拼盤(例)

香煎鯧魚半條
炸至金黃色,肉質滑

雞汁普寧豆干 吸收到雞汁鹹香

潮汕七樣菜 新鮮爽甜

蠔仔泡粥 大大窩,蠔肉鮮甜,粥暖胃。

加上頭水紫菜魚丸湯和椰汁仙草蜜,8款非常豐富。

2024-04-30
2024-05-07 971 浏览
仙女誕(女神生日)🎂第三擊話說女神生日🎂食咗兩日住家飯🍚係時候要出城見吓世面食好西🤡屋企食咗西餐🍽️打邊爐🍲潮州嘢就好難自己煮🤯沙田有間新開陳鵬鵬🦆近近地收舖就去試吓先8:00去到都仲要等位😵講開佢哋座位真係有個漏斗⏳承諾好似係30分鐘唔上菜的話就半價(憑記憶好似係)🤭我唔趕時間⏰希望上菜慢少少啦~等咗20分鐘左右⏱️即刻望望餐牌先花多🌸眼亂😵‍💫每樣都想試吓鳳凰單叢🫖單單依個茶杯☕️打卡已經贏晒🤷🏻‍♂️先呷一啖清茶開開味蕾😋頭水紫菜魚丸湯🍲裏面有紫菜🥗兩粒魚丸🍡仲有鮮蝦🦐味道清甜真係完全冇加味精潮滷拼盤例牌🦆果然係得獎菜式🥇滷水汁味道甘甜😋鵝肉彈牙🤤鵝掌女食神全掃一空😲我最欣賞糖心滷水蛋🥚潮汕七樣菜🥬食個青菜🥦清清口腔油膩感👍🏻中間黃豆醬帶出雜菜鮮味蠔仔炮粥🦪呢個主食不得了😱就連唔食碳水嘅女食神💃🏻都忍唔住食咗兩大碗🍚🍚肉碎蠔仔粒嘅比例啱啱好🤤最緊要有鹹酸菜🥬雞汁普寧豆乾🐔豆乾炸到金黃✨再由女食神💃🏻親手淋上雞汁💦加持🐥向來唔太食煎炸嘢嘅我都食咗六嚿🫢香煎鯧魚🐟條鯧魚煎得金黃香脆♨️身為半個漁民嘅女食神💃🏻讚不絕口😋當然最後魚頭都吞埋椰汁仙草蜜🥥最後甜品送上仙草配椰汁🍨完美的一餐放滿整張枱🦐
仙女誕(女神生日)🎂第三擊

滷水拼盤例牌
蠔仔炮粥
雞汁普寧豆乾
2024-05-06 518 浏览
沙田朋友介紹我去這間新開的內地大熱潮菜吃晚餐,假日排隊等了一個多小時。二人餐 每人不需$100,有齊八款美食,頭盤、湯、主食、甜品,抵食!鴨屎茶工夫茶 茶中帶甜味,清新順喉潮滷拼盤 最欣賞鵝片,啖啖肉,嫩滑又有油香,掌翼有咬口,豆腐細滑,還有廣章和溏心蛋,豐富。蠔仔泡粥 有份量,蠔肉令粥底更鮮味。雞汁普寧豆干 現炸的香脆感,惹味香煎鯧魚半條無腥味,外脆內軟還有潮汕七樣菜、頭水紫菜魚丸湯和香滑椰汁仙草蜜,大滿足~甜品買一送一添~

鴨屎茶工夫茶 茶中帶甜味,清新順喉

蠔仔泡粥 有份量,蠔肉令粥底更鮮味。

雞汁普寧豆干 現炸的香脆感,惹味

香煎鯧魚半條無腥味,外脆內軟

還有潮汕七樣菜、

頭水紫菜魚丸湯和香滑椰汁仙草蜜,大滿足~

甜品買一送一添~
2024-04-30
午餐
2024-05-06 210 浏览
之前堂食叫左金獎潮鹵拼盤,覺得份量唔錯,味道又唔錯,幾抵食。隔幾日打算叫外賣拎返屋企食,點知份量少左5份1左右,鵝翼同鵝頸份量都少左,鵝紅連影都唔見。外賣真心唔抵食。
2024-05-06
外卖自取
2024-05-06 408 浏览
有冇鍾意食地道潮汕菜🥢既朋友仔呀?香港有陳鵬鵬啦🎊餐廳🍽️多個菜式都拎過唔少大賽獎項 🏆仲係連續4年榮登點評🎖️必吃榜又搵左豐富經驗既潮汕廚師團隊坐鎮👨🏻‍🍳仲幾抵食,難怪人流不斷🤗~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪鳳凰單叢 (工夫茶) 雖然唔係用細細個既茶杯仔,但用茶盅都幾有風味🍵.▪潮滷拼盤 (例) 餐廳既滷鵝拎過🏆金獎嫁,必嗌❣️(鵝肉 • 鵝掌 • 鵝翼 • 鵝頸 • 鵝紅(血) • 滷蛋 • 蝦卷)油光滿滿✨幾款都係夠味得黎,唔會過鹹🤎滷蛋🥚好有驚喜,蛋黃冇灰邊,係岩岩熟個種💛.▪頭水紫菜魚丸湯有蝦 • 紫菜 ,最正係粒魚丸好彈牙,一碗仲有2粒🤓.▪香煎鯧魚(半條) 🩶香港潮菜銀獎🩶平時自己煎都係原條🐟,而大廚就切左件🔪先再煎,香口面 • 脆脆面範圍更多💥.▪月亮蝦餅 圓圓一件🌕外層脆卜卜,中間夾住爽口既蝦仁🦐.▪潮汕七樣菜 以上湯煮7種唔同既菜,有d似雜菜煲既感覺🍲份量既多,表面加左少少黃豆醬🥬🥦🫛.▪蠔仔泡粥 平時去親打冷都會食,隻隻蠔仔都係肥嘟嘟🦪仲有肉碎...粥底好鮮味🥣.▪椰汁仙草蜜仙草勁動動,甜度適中🖤.~•~•~•~•~•
有冇鍾意食地道潮汕菜🥢既朋友仔呀?
香港有陳鵬鵬啦🎊
餐廳🍽️多個菜式都拎過唔少大賽獎項 🏆
仲係連續4年榮登點評🎖️必吃榜
又搵左豐富經驗既潮汕廚師團隊坐鎮👨🏻‍🍳
仲幾抵食,難怪人流不斷🤗

▪鳳凰單叢 (工夫茶)
雖然唔係用細細個既茶杯仔,但用茶盅都幾有風味🍵

▪潮滷拼盤 (例)
餐廳既滷鵝拎過🏆金獎嫁,必嗌❣️
油光滿滿✨幾款都係夠味得黎,唔會過鹹🤎
滷蛋🥚好有驚喜,蛋黃冇灰邊,係岩岩熟個種💛
潮滷拼盤 (例)
潮滷拼盤 (例)

▪頭水紫菜魚丸湯
有蝦 • 紫菜 ,最正係粒魚丸好彈牙,一碗仲有2粒🤓

▪香煎鯧魚(半條) 🩶香港潮菜銀獎🩶
香煎鯧魚(半條)

▪月亮蝦餅
圓圓一件🌕外層脆卜卜,中間夾住爽口既蝦仁🦐
月亮蝦餅

▪潮汕七樣菜
以上湯煮7種唔同既菜,有d似雜菜煲既感覺🍲
份量既多,表面加左少少黃豆醬🥬🥦🫛

▪蠔仔泡粥
平時去親打冷都會食,隻隻蠔仔都係肥嘟嘟🦪
仲有肉碎...粥底好鮮味🥣
蠔仔泡粥

▪椰汁仙草蜜
仙草勁動動,甜度適中🖤

🔺自己用電話嘟𝐐𝐑 𝐂𝐨𝐝𝐞落單📲
2024-05-04 253 浏览
中意食潮州打冷見到餐廳新開自然要試下~滷水鵝片切得薄,味道正宗。金牌鵝肝好一般,餐牌建議寫明一個鵝肝的份量。送幾粒仔煙熏鵝肝粒(用紙衣包住)味道好難頂差點作嘔,埋單時先知係得獎作品,唔識欣賞,好彩落單時呢款菜售罄。芥蘭炒牛肉,牛肉炒得鮮嫩,不過芥蘭就似焯水擺盤,無味兼老。香煎鯧魚,唯一抵讚的菜式,煎得好香,魚肉嫩又唔腥。七樣菜,就系七款青菜煮埋一堆,加一匙豆醬一匙肉沫。整體不過不失,菜式唔多選擇,連飯想添多碗都賣晒。門口話明不收茶位不收餐前小食費,本身就咩都冇提供又點好意思收😆
中意食潮州打冷見到餐廳新開自然要試下~
滷水鵝片切得薄,味道正宗。
芥蘭炒牛肉,牛肉炒得鮮嫩,不過芥蘭就似焯水擺盤,無味兼老。
香煎鯧魚,唯一抵讚的菜式,煎得好香,魚肉嫩又唔腥。
七樣菜,就系七款青菜煮埋一堆,加一匙豆醬一匙肉沫。
2024-05-03
  • 香煎鯧魚