2024-05-21 85 浏览
最近沙田新開左間潮汕菜,同屋企人即刻去趁下熱鬧試下~叫左個鵝肝同滷水拼盤做前菜。鵝肝粉粉綿綿,入口即化。相對西式鵝肝嚟講,個人認為呢到嘅鵝肝騷味更少,相對易入口。滷水拼盤有鵝片、掌翼、豆腐、廣章同溏心蛋。咩都有少少,可以咩都試吓。食材用咗12種草本滷湯每日新鮮現滷,難怪咁香咁入味。香煎鯧魚幾有驚喜。香煎令到魚油味道出哂嚟,而且令魚肉質感同鮮味更為特出。南澳蠔仔烙好大一盤!蠔仔粒粒肥美。外層酥酥脆脆,加入木薯粉令到口感更為煙靭獨特。海鮮砂鍋粥有蝦、蜆、蠔水等海鮮同有機大米一齊熬煮,超鮮味。米粒軟糯,配埋滷水拼盤食好有潮汕味道。

最近沙田新開左間潮汕菜,同屋企人即刻去趁下熱鬧試下~

-陳鵬鵬潮汕菜館-📍沙田.經過沙田新城市廣場7樓,見到有間新開嘅潮汕菜餐廳,望見櫥窗嘅食品展示都好似好吸引,於是就決定喺度晚餐。.原來呢間喺國內都好出名,價錢唔貴而且選擇好多。.點完茶後侍應會送上呢個小食,係黑糖味好重嘅脆餅,咬落中間係空心嘅,十分有趣。.蜜蘭香茶葉的選擇都有6種,其中鴨屎香、蜜蘭香和通天香比較少聽到。選擇了蜜蘭香,係青茶的一種,顏色較淡,而飲落很輕盈清甜。.金獎潮鹵拼盤 ($128)用咗秘製嘅草本老湯去炮製嘅拼盤,新鮮現製,入味之餘味道又好有層次。份量好多,有鵝片、掌翼、廣章、豆腐和糖心蛋。廣章比較特別,係潮汕特式豬肉條,食落有點似扎肉和貢丸之間。.香煎鯧魚 ($128)份量都唔少,而且好細心地切成小塊,將鯧魚嘅魚皮煎至乾脆金黃,食落肉質嫩滑。而且冇乜細骨,連不太識食魚嘅朋友都大讚。.南澳蠔仔烙($98)好欣賞佢哋用左2層碟去上菜,令蠔烙唔會因為放耐左而被油浸返軟身。食落同一般嘅蠔烙有些少分別,呢款食落更軟糯,而且蠔仔都好大粒新鮮,加埋胡椒粉提味,非常滿足。.潮汕七樣菜($68)點咗呢款比較清淡嘅潮汕七樣菜,七種唔同嘅蔬菜加埋肉碎煮成,湯頭清甜不油膩。.海鮮砂鍋粥($
-陳鵬鵬潮汕菜館-
📍沙田
原來呢間喺國內都好出名,價錢唔貴而且選擇好多。
蜜蘭香
金獎潮鹵拼盤 ($128)
廣章比較特別,係潮汕特式豬肉條,食落有點似扎肉和貢丸之間。
香煎鯧魚 ($128)
南澳蠔仔烙($98)
潮汕七樣菜($68)
海鮮砂鍋粥($98)
用砂鍋煮煮成嘅粥,口感特別滑身。有各式各樣嘅海鮮,如海蝦、蜆和蠔仔等,令到粥底更加清甜。
2024-05-18 125 浏览
最近沙田新城市廣場新開左一間潮州菜嘅餐廳,呢間聽聞係大陸都好出名,沙田呢間係香港第一間分店,無論Lunch定Dinner都好多人排隊🔥今次同屋企人一齊嚟試吓係咪咁出名☺️.味道:🌕🌕🌕🌕🌗人均消費:$200鴨屎香茶 $10/位潮州人最愛飲茶,呢間淨係茶均種都有5-6款,鐘意飲茶就啱晒☺️達濠魚丸湯 $48呢個湯好足料!有蝦、2粒魚丸同紫菜,飲落味道清清地,有種屋企煲紫菜湯嘅味道🥰蝦肉同魚丸都好彈牙,唔錯☺️金獎潮鹵拼盤 $128呢個拼盤份量都唔少,有鵝片,掌翼,豆腐,廣章,溏心蛋😋鵝肉同豆腐都滷得好入味👍🏻2-4人Share都夠晒食☺️香煎鯧魚 $128呢個菜係獲得香港潮州菜銀獎,好似會好好食咁😋但講真條魚係煎得好外脆肉嫩,真係幾好食👍🏻而且鯧魚會切件煎,唔洗驚有骨或者唔識食☺️雞汁普寧炸豆幹 $68潮州豆腐一向都好出名,呢個豆腐加左雞汁真係令到個豆腐昇華左🤩豆腐豆味好香,炸到外脆內軟,真係好好食🤤潮汕七樣菜 $68食左咁多肉,食番個菜Balance番☺️呢款可以叫雜菜煲,因為會有7款時菜☺️蠔仔泡粥 $98潮州粥可以話係潮州菜嘅重點,估唔到蠔仔有超多👍🏻食落唔會好咸,係介乎湯飯同粥之間☺️呢個可以再
味道:🌕🌕🌕🌕🌗

香煎鯧魚 $128

雞汁普寧炸豆幹 $68
潮汕七樣菜 $68

蠔仔泡粥 $98
潮州粥可以話係潮州菜嘅重點,估唔到蠔仔有超多👍🏻食落唔會好咸,係介乎湯飯同粥之間☺️呢個可以再叫😋

椰汁仙草蜜 $20
甜品就正正常常☺️
  • 椰汁仙草蜜
  • 香煎鯧魚
🆕沙田新城市近期開咗幾間內地「過江龍」餐廳7️⃣樓美食區更引入深圳著名滷鵝頭店-陳鵬鵬🌟主打金牌鵝肝及新派潮州菜式🔆剛開業期間光顧過一次當時好抵食, 做緊5-7折優惠🈹😌相隔1個月再食, 今次食午市免加一😙店員服務依舊良好👍🏻🔸金獎潮滷拼盤(例) $188 7/10餐廳獨創12味草本滷湯, 每日新鮮現滷👨🏻‍🍳👌🏻份量足夠3-4人食☑️鵝肉, 鵝掌, 鵝翼, 滷水豆腐, 溏心蛋🥚🔸肥美下莊鵝片🪿(例) $150 7.5/10鵝片肉嫩, 唔韌, 啖啖肉🥰🔸胡椒豬肚湯 🥣$128 7/10🐷豬肚爽脆, 湯中加入番茄🍅和酸菜中和味道飲落胡椒味都幾重😲, 十分驅寒🔸香煎鯧魚🐟 $128 7/10 一碟8塊, 外皮煎得金黃香脆🤩肉質嫩滑, 充滿魚油香味🤤🔸家鄉炒粿條 $78 7/10🔸牛肉炒粿條 $98 6.5/10🛎️即叫即炒粿條口感Q彈🥢🐮牛肉醃得有點兒過咸🥴加入雞蛋, 菜甫, 青菜粒等炒勻一道簡單又美味的主食🥰~🔸潮汕七樣菜🥬 $68 5/10煲中集齊7款當造菜🥬☑️白菜, 椰菜, 娃娃菜, 小棠菜, 芫荽, 韭菜, 菜心🤔煮得偏淋些, 更加入豬肉碎, 增添香味🔸菊花茶🫖(壺) $36
🆕沙田新城市近期開咗幾間內地「過江龍」餐廳

店員服務依舊良好👍🏻

🔸金獎潮滷拼盤(例) $188 7/10
餐廳獨創12味草本滷湯, 每日新鮮現滷👨🏻‍🍳
👌🏻份量足夠3-4人食
☑️鵝肉, 鵝掌, 鵝翼, 滷水豆腐, 溏心蛋🥚

🔸肥美下莊鵝片🪿(例) $150 7.5/10
鵝片肉嫩, 唔韌, 啖啖肉🥰

🔸胡椒豬肚湯 🥣$128 7/10
🐷豬肚爽脆, 湯中加入番茄🍅和酸菜中和味道
飲落胡椒味都幾重😲, 十分驅寒

🔸香煎鯧魚🐟 $128 7/10
一碟8塊, 外皮煎得金黃香脆🤩
肉質嫩滑, 充滿魚油香味🤤

🔸家鄉炒粿條 $78 7/10
🔸牛肉炒粿條 $98 6.5/10
🛎️即叫即炒
粿條口感Q彈🥢
🐮牛肉醃得有點兒過咸🥴
加入雞蛋, 菜甫, 青菜粒等炒勻
一道簡單又美味的主食🥰~

🔸潮汕七樣菜🥬 $68 5/10
煲中集齊7款當造菜🥬
🤔煮得偏淋些, 更加入豬肉碎, 增添香味

🔸菊花茶🫖(壺) $36
壺的容量較細, 斟3杯已經要再Fill水🙈

• 家鄉炒粿條
2024-05-18 114 浏览
朋友推介,有人氣潮州菜館最近落戶沙田市中心。既然在我區內,當然要去會一會。這間潮州菜館,原來在深圳已經開了三十多間,剛於兩個月前落戶香港,而且選址沙田。特別之處在於不設訂位,據店員解釋是因為店內位置並非很多,為避免得失客人,所以取消訂位安排。晚市是下午5時開始,如果要確保有位,最好是在5時前到來取籌,到了5時就可以按號入座,亦沒有用餐時限。店員都戴了草帽及口罩,而店內有「四大承諾」,包括“30分鐘未上齊超時菜品5折”、“菜品沒有添加味精雞精”、“不合口味可退可換”及“不收服務費”,以及「七不收」:不收費項目包括冷熱水、餐巾紙、消毒巾、打包盒、自帶酒水、餐前小食及加一服務費等,似乎很多承諾,其實亦是很多食客一般常有對一些潛規矩的微言。我們二人取籌後,到了5時開始,依叫號入座,不消一會已經全館滿座了。聽鄰座的說在深圳的分店如何更好,但話得說回來,始終香港店就是香港店!當然在日本、東歐以至在塔斯曼尼亞食到的海產跟香港的一定有分別。這裡的服務員都很有禮物及主動提供服務,在現今香港的服務業,這種態度是很重要的。由於沒有用餐時限,我們可以從容點菜,也看看是否真的有送餐的承諾。未到六點,所有的客人都

由於沒有用餐時限,我們可以從容點菜,也看看是否真的有送餐的承諾。未到六點,所有的客人都開始食晚餐,這現象在香港來說真是有些特別,如果剛歎過下午茶的就真的要考慮。

先來的是潮汕特色小食的蒜香金沙骨 ($88),熱呼呼的排骨,細細粒而且碟頭不算大,不過香氣撲鼻,也不太多油及多餘的粉漿,味道還算肉嫩而帶有濃郁的蒜香。
蒜香金沙骨
繼而是小吳烤蝦 ($88),共有六隻,蝦不是很肥美大隻,而且烤得比較乾身,但亦算肉爽彈口,香脆而有鮮蝦味。
小吳烤蝦
再來的是白灼南澳魷魚半條($88),魷魚據講是以燈照手釣的方法捕來的。白灼後凍上,肉質爽脆有口感,保持原有鮮味,佐以豉油及wasabi,如同刺身般的食法。
白灼南澳魷魚半條
海鮮砂鍋粥(小份) ($98),內有蝦、蠔仔、花甲及有機大米熬煮而成,配以冬菜及芫茜,粥底不錯,約有十碗,海鮮亦份量足夠,鮮味十足。
海鮮砂鍋粥(小份)
後來再加了甜品芋圓仙草蜜 ($25)和紅糖仙草蜜 ($20),看似很細碗,但糖水不太多而仙草卻是滿滿的。原來第二碗只收半價。
芋圓仙草蜜
紅糖仙草蜜
食完後也未到7點,門外還有很多人在排隊等候。而且食後也不覺得有口渴及口酸,看來真的沒有落味精了。
蒜香金沙骨
小吳烤蝦
白灼南澳魷魚半條
芋圓仙草蜜
紅糖仙草蜜
  • 海鮮砂鍋粥
  • 白灼南澳魷魚
2024-05-17 104 浏览
陳鵬鵬潮汕菜館終於開到嚟香港啦, 之前嘅"七不收"震驚香港飲食界,另外得到蔡瀾嘅加持,3月開業至今,餐廳經常爆滿,一位難求😋😋😁😁😄🪿鳳凰單叢鵝肝🪿 $98鵝肝綿密潤滑,入口即化,醇香令人回味,不愧為得獎菜式,味道同口感都係水準之上🐟打冷午筍魚🐟 $88午筍魚即平時我哋食開嘅馬友,質感嫩滑,魚香味十足, 師博已經起肉去骨,配上潮汕菜常見嘅普寧豆醬,啖啖魚嘅鮮味充斥口腔呢🐟香煎鯧魚🐟 $128真真正正做到外脆內嫩嘅口感,魚油香味十足,調味相對簡單,只係落咗鹽煎製,食嘅係師博嘅功力,越係簡單,越難做得好,相當令人滿意🍲胡椒豬肚煲🍲$128豬肚鮮嫩爽脆, 無異味,第一次食咁好食嘅豬肚,豬肚同酸菜份量好足;胡椒湯底濃香,飲完個身暖晒,3-4人分享一鍋都無問題🥬潮汕七樣菜🥬 $68共有7 款菜喺入面,輔以豆醬調味,感覺清爽,係潮汕菜嘅傳統菜式🍵鴨屎香2位🍵 $20陳鵬鵬食材同味道都令人相當滿意,難怪會大排長龍, 想食嘅就要早啲去拎位啦🤩🤩😙😛😛陳鵬鵬潮汕菜館地址:沙田沙田正街一期703a新城市廣場18-19號#陳鵬鵬#潮汕#潮州菜#七不收#熱門餐廳#人氣餐廳#潮州菜餐廳#過江龍#深圳餐廳#沙田#

🪿鳳凰單叢鵝肝🪿 $98

🐟打冷午筍魚🐟 $88

🐟香煎鯧魚🐟 $128

🍲胡椒豬肚煲🍲$128

🥬潮汕七樣菜🥬 $68

🍵鴨屎香2位🍵 $20

陳鵬鵬潮汕菜館
地址:沙田沙田正街一期703a新城市廣場18-19號

#陳鵬鵬#潮汕#潮州菜#七不收#熱門餐廳#人氣餐廳#潮州菜餐廳#過江龍#深圳餐廳#沙田#沙田餐廳#香港首店#人氣餐廳#蔡瀾#鯧魚#午筍魚#打冷#潮州打冷#馬友#胡椒豬肚#酸菜#鴨屎香#免加一#餐廳推薦
2024-05-17 7574 浏览
沙田新城市廣場最近越來越多大陸過江龍進駐,包括探魚,太二酸菜魚,四面泰火鍋,方叔叔重慶老火鍋等等等等!感覺秒到了深圳商場!而這間被稱為“深圳必食潮汕菜店”終於殺入沙田!大家留港消費又一選擇!環境方面:裝修跟深圳分店裝修大致相同,地方寬躺!亦有卡座位食物方面:話到明必食潮汕菜,當然餐廳以潮汕菜為主!餐廳除了可以散叫之外,亦有套餐!套餐份量也很大,一個2人套餐,就算3個人食也可以雙人餐 $198工夫茶:(雙人餐 )鳳凰單叢雖然我對於品茶嚟講,同藝術一樣,只系「識條鐵」嘅啫!不過杯茶係幾好飲!而鳳凰單叢,鳳凰單叢因鳳凰山而得名!其實是烏龍茶的一種,亦有人稱鳳凰茶!潮菜頭牌:(雙人餐 )潮鹵拼盤鵝片,掌翼,豆腐,廣章,溏心蛋鵝片:咸香鮮嫩,肉汁濃郁的口感其他鹵水食材都非常新鮮和豐富,當中有掌翼,豆腐,廣章,溏心蛋,全部都鹵得很入味又軟腍!靚湯:(雙人餐 )頭水紫菜魚丸湯2位紫菜的鮮美,帶出了湯的鮮味,魚丸爽口彈牙,入口鮮甜!蝦亦很彈牙!三者的鮮美都能發揮得淋灕盡致本季精選:(雙人餐 )香煎鯧魚半條鯧魚肉質細緻、肉厚又少刺!鯧魚煎的皮脆甘香,又能嘗到肉汁豐盈的鮮味!香煎亦沒有影響魚肉中的質感(雙

環境方面:
裝修跟深圳分店裝修大致相同,地方寬躺!亦有卡座位

食物方面:

雙人餐 $198
工夫茶:
(雙人餐 )鳳凰單叢

潮菜頭牌:
(雙人餐 )潮鹵拼盤
鵝片,掌翼,豆腐,廣章,溏心蛋
鵝片:咸香鮮嫩,肉汁濃郁的口感

靚湯:
(雙人餐 )頭水紫菜魚丸湯2位

本季精選:
(雙人餐 )香煎鯧魚半條

(雙人餐 )雞汁普寧豆干
普寧豆乾絕對是潮汕菜的一個代表品牌!其皮酥脆,肉嫩滑,味清香而馳名。

(雙人餐 )潮汕七樣菜
七樣菜同樣是潮汕菜的另一個代表品牌!七樣菜的由來:每年正月初七(人日)每逢這天,人們將七種蔬菜放在一起烹調,取個好意頭

主食:
(雙人餐 )蠔仔泡粥
這個蚝仔泡粥,真係好多料!蠔仔新鮮的飽滿有彈性!留意泡粥/粥/泡飯,三種口感不一樣!泡粥飽肚感會滿足一點!

甜品
(雙人餐 )椰汁仙草蜜2位
仙草蜜口感會比較煙韌,加上椰汁,絕對是清涼消暑的甜品

南澳蠔仔烙 $98
蠔仔新鮮的飽滿鮮美,配上煎蛋及木薯粉,香脆煙韌,又香又脆

整體來說,食物質素不差的,服務態度也超越左我期待!無論香港深圳,同樣做到水準,而價錢方面亦跟深圳差不多,計算埋來回車費及車程時間,絕對值回票價!
2024-04-29
午餐
  • 南澳蠔仔烙
陳鵬鵬係國內知名潮汕菜,直營超過30間直營門店,仲要係獲得首屆中華鹵鵝金獎~終於係香港沙田新城市廣場開設新店,香港人流依然不斷! 當晚排隊約一小時才能入座!門外擺放各款招牌及得獎菜式供大家觀賞參考下鴨屎香 (功夫茶)$10/位 鴨屎香茶葉愈浸愈帶甘甜味,喉嚨更有種涼涼潤喉感金獎鵝肝 $98鳳凰單叢鵝肝 附米紙 包住食入口即溶 帶陣陣回甘茶香!另一款片狀得獎鵝肝軟滑creamy絕對係至愛金獎潮鹵拼盤$128 配滷水汁及白醋鵝頸肉質好嫩滑、鵝片入味唔乾、肉卷亦夠味,鵝紅條狀依然保持靭度、雞蛋有蛋香而且滷得入味!胡椒豬肚煲第一次飲到胡椒豬肚湯會加入新鮮蕃茄, 增添蕃茄鮮味而冇任何違和感,提昇左另一個層次!香煎鯧魚 半條 金黃香脆有魚油香海鮮砂鍋粥滿滿的蝦、蠔仔、花甲加入冬菜、薑絲等配料煮成砂鍋粥,粥底鮮味綿滑!另外呢度係不設加一,以香港落地價位都算幾抵食!

終於係香港沙田新城市廣場開設新店,香港人流依然不斷!

鴨屎香 (功夫茶)
$10/位
鴨屎香茶葉愈浸愈帶甘甜味,喉嚨更有種涼涼潤喉感

金獎鵝肝 $98

鳳凰單叢鵝肝 附米紙 包住食
入口即溶 帶陣陣回甘茶香!

另一款片狀得獎鵝肝軟滑creamy絕對係至愛

金獎潮鹵拼盤$128 配滷水汁及白醋

胡椒豬肚煲

香煎鯧魚 半條

金黃香脆有魚油香

海鮮砂鍋粥

另外呢度係不設加一,以香港落地價位都算幾抵食!

2024-05-13
  • 胡椒豬肚煲
  • 海鮮砂鍋粥
2024-05-16 73 浏览
剛剛晚上一行4人滿有期望去試吓呢間新店,晚上7:45分取票輪10張枱,當時又唔算好多人等咁咪等吓囉!點知唔對路越等越耐咁咪問個職員我哋等咁耐會唔會到時好多菜式都賣晒。個職員話唔會,咁咪繼續等囉!點知一等等到9:15分先安排入座!頂,用QR Code落單點知乜差都冇,豪餅冇、蠔仔粥冇、任何炒粿條都冇、魚冇…眼見有滷水鵝白粥白飯同埋一啲甜品,我問個職員佢話好多嘢都賣晒!我頂你,之前問你話冇問題,唔會賣晒!而家得滷水鵝白飯白粥,咁我使食你咩,買盒滷水鵝飯食好過啦。之後一肚氣馬上走人!個經理同個職員重好似好唔滿意啤住我哋!其實你應該好似人哋太二酸菜魚咁,知道大約預咗幾多食物早啲截飛唔派籌咁咪唔使人白等又冇嘢好叫囉!人哋太二好多時都8點前截止派派籌,唔使人白等。無下次!
2024-05-16
啲環境真係不堪入目,同埋好污糟,仲有吧枱個位上面竟然擺滿晒啲污糟杯,如果跌落嚟嘅話整到啲客點算?請問餐廳有冇考慮過呢一點。同埋個蠔烙超級多澱粉,雞蛋好少,有冇味道,好似食緊澱粉餅咁樣!作為一個經常食潮州菜嘅人覺得真係一般!唔知點柒返嚟嘅好評!體驗感真係好差!同埋叫咗個冷盤滷水鵝等成45分鐘飯!!都已經食晒,超級慢咯!重要嘅係食飯環境真係好差,就算裝嘢食嘅盤崩咗角都會照上,萬一有玻璃碎點算?要求轉枱啲服務員唔肯,態度好差。總之就唔會去第二次!有啲失望。希望可以好好改進啦!!
總之就唔會去第二次!有啲失望。

希望可以好好改進啦!!
2024-05-15 85 浏览
金獎潮鹵拼盤(128hkd) 鹵水拼盤樣樣都有啲,有鹵水鵝、豬紅、鹵蛋等等,全部都鹵得好入味,亦不會太咸~金獎鵝肝(98hkd)鵝肝好粉嫩,味道啱啱好,入口綿軟順滑😍香煎鯧魚(128hkd) 半煎炸煮法,外皮焦脆,魚味濃,肉質嫩滑海鮮砂鍋粥(98hkd) 粥係食到飯粒嗰種,入面好多海鮮,有蝦🦐、蠔仔、花甲,尤其係蝦都幾大隻,加咗少少薑,無咁寒涼,成煲粥好鮮味,仲有少少菜落去煮好爽脆~胡椒豬肚煲(128hkd) 胡椒味好香,辣辣地,好惹味,豬肚份量不少,亦保留到咬口,唔會煲到腍晒,不錯👍🏻鴨屎香(10hkd/位)好解膩,飲落清香,唔會太苦澀🫖#foodiblum中式
金獎潮鹵拼盤(128hkd)

金獎鵝肝(98hkd)
鵝肝好粉嫩,味道啱啱好,入口綿軟順滑😍

香煎鯧魚(128hkd)
半煎炸煮法,外皮焦脆,魚味濃,肉質嫩滑

海鮮砂鍋粥(98hkd)

胡椒豬肚煲(128hkd)

鴨屎香(10hkd/位)
好解膩,飲落清香,唔會太苦澀🫖

#foodiblum中式
2024-05-13
2024-05-14 158 浏览
陳鵬鵬潮汕菜 @cppteochew 登陸香港啦!由2016年於深圳創立 主打鹵鵝的潮汕菜館超過 30 間分店🏅曾榮獲中華鹵鵝大賽金獎法國鵝肝大賽亞洲首獎 香港潮州菜大賽銀獎及連續4年榮登大眾點評必吃榜等 非常厲害更列明四大承諾 六不收費😱三款深港回價·🪿金獎滷鵝拼盤有鵝片 鵝頸 掌翼 鵝血 一次過試勻多款部位溏心蛋 廣章(潮洲豬肉條)配搭白醋 秘製滷汁·🦪南澳蠔仔烙巨大的一盆 跟港式炸蠔餅不同 加了木薯粉外層酥脆 內裏口感煙韌 蠔仔份量多且肥美·🫕海鮮砂鍋粥味道鮮甜 有機大米混入鮮蝦 花甲跟蠔仔熬煮能吃到粒粒米飯 灑上芫荽 加點胡椒粉提鮮·🧆潮汕炸粿肉酥炸的外皮很薄 馬蹄餡口感豐富 不感油膩·🥬潮汕七樣菜以七種菜煮成的傳統菜式 寓意吉祥 味道清甜·🫖蜜蘭香口感厚重 回甘力餘韻長 泡幾次也是香幽清甜
陳鵬鵬潮汕菜 @cppteochew 登陸香港啦!
由2016年於深圳創立 主打鹵鵝的潮汕菜館
以七種菜煮成的傳統菜式 寓意吉祥 味道清甜
🫖蜜蘭香
口感厚重 回甘力餘韻長 泡幾次也是香幽清甜
2024-05-14 236 浏览
沙田新城市廣場新開一家名為陳鵬鵬潮汕菜館的餐廳,專門供應地道的潮汕菜。這家餐廳多道菜式曾在比賽中獲獎,更連續四年入選必吃榜單。餐廳請來經驗豐富的潮汕廚師團隊,確保菜餚的正宗風味,價格算實惠,難怪下午茶時間都人流絡繹不絕。二人套餐首先是傳統的工夫茶"鳳凰單叢",配置茶盅能品嚐到獨特風味。餐廳的招牌菜式"潮滷拼盤"曾奪得金獎,包括滷鵝肉、滷蛋及蝦卷等,油亮誘人,各款滷味夠味而不過鹹,尤其是滷蛋的蛋黃剛好熟透,尤其美味。"頭水紫菜魚丸湯"除了蝦仁和紫菜,最吸引的是彈牙的大魚丸,口感十足。"香煎鯧魚"曾奪銀獎,大廚先將原條魚切件,再煎製而成,香口而且外脆內嫩。"月亮蝦餅"造型可愛,圓圓的蝦餅外酥內軟,夾有爽脆蝦仁。"潮汕七樣菜"是將七種不同蔬菜用湯燴煮,份量十足,表面淋上黃豆醬汁。最後當然少不了"蠔仔泡粥",粥底香濃,蠔仔飽滿肥美,配以肉碎伴佐。餐後試了陳皮紅豆沙,陳皮香味濃郁,紅豆沙煮得剛剛好。只需掃描餐牌上的QR碼便可在手機下單點菜,非常方便。陳鵬鵬潮汕菜館位於沙田新城市廣場,營業時間為上午10時至晚上10時,大家不妨親臨一嚐這家獲獎的潮汕菜餐廳。

2024-05-14 62 浏览
來自深圳地道潮汕菜「陳鵬鵬潮汕菜館」依家喺香港都有得食,佢新店開設於沙田新城市廣場。去到門口已經人頭湧湧,櫥窗擺滿特色潮州菜,見到都流口水。 打開餐牌價錢經濟而且款式都不少。餐牌仲承諾不落味精及雞精。金獎潮滷拼盤🏅滷水拼盤有鵝肉,鵝掌,鵝血,鵝頸,豬肉廣章,糖心蛋滷水汁非常香濃,鵝肉鮮嫩肉質柔軟,豬肉廣章爽口,送飯一流。南澳蠔仔烙熱辣辣脆卜卜,而且份量都唔細,可以分成六件,仲要係大大件。沾上魚露,更帶出蠔仔鮮味。香煎鯧魚鯧魚煎得非常香脆,再切件,每一件都充滿油香鮮味。金獎鵝肝🏅鵝肝用煙燻過,細細件,柔軟,入口就溶化。潮汕七樣菜潮州傳統菜式之一,有七款不同蔬菜,再以魚湯及豆醬調味,好清新。海鮮砂鍋粥份量都夠四人食,非常鮮甜,好多蝦,花甲同埋蠔仔。蜜蘭香潮州人非常喜歡的一種茶,味道比較濃厚,而且帶有甘香。每枱贈送潮州特色脆餅

金獎潮滷拼盤🏅
滷水拼盤有鵝肉,鵝掌,鵝血,鵝頸,豬肉廣章,糖心蛋
滷水汁非常香濃,鵝肉鮮嫩肉質柔軟,豬肉廣章爽口,送飯一流。

南澳蠔仔烙

香煎鯧魚
鯧魚煎得非常香脆,再切件,每一件都充滿油香鮮味。

金獎鵝肝🏅
鵝肝用煙燻過,細細件,柔軟,入口就溶化。

潮汕七樣菜

海鮮砂鍋粥
份量都夠四人食,非常鮮甜,好多蝦,花甲同埋蠔仔。

蜜蘭香
潮州人非常喜歡的一種茶,味道比較濃厚,而且帶有甘香。

每枱贈送潮州特色脆餅
陳鵬鵬喺香港開咗分店呀😜唔使北上都食到❤️金獎潮鹵拼盤 $128有鵝片長形豆腐 廣章 糖心蛋鵝片 -滷水鵝片肉質紮實 鵝味香濃 秘製嘅滷水汁完全滲透晒喺鵝肉裏面 真係好好味掌翼 - 廚師好細心咁將鵝掌翼切開等客人食嘅時候唔會咁狼狽 鹵水入味 掌翼有咬口而鵝嘅皮香脆 對值得一食 豆腐 -滷水汁嘅精華滲入晒喺豆腐裏面令到豆腐都充滿咗滷水嘅香味 豆腐滑身 豆味香濃 廣章 -廣章即係潮汕嘅香脆豬肉條採用鮮豬肉製
鮮豬肉做餡,配上腐皮的精心包裹,鮮嫩彈牙中帶着陣陣的肉香 溏心蛋-糖心蛋烹調嘅時間10分好 蛋黃 晶凝通透而食落去非常流心配上惹味嘅滷水汁更加入味更加正❤️蠔仔泡粥 $98蠔仔肥美 飽滿 鮮甜 同埋好大隻,而呢個蠔仔泡粥亦都10分足料 湯頭用左新鮮豬肉碎和冬菇 唐芹 和大地魚、胡椒粉和蔥花而成 粥鮮味美 十分正宗❤️香煎鯧魚 $128䱽魚煎得好有技巧,亦都煎得十分之好 皮脆肉嫩❤️月亮蝦餅足料蝦仁手打而成嘅蝦餅 十分Q彈 香脆可口 ❤️潮汕七樣菜 $68非常地道既一道菜 主要用左 莞茜 普寜豆醬 春菜和 時菜去煮 湯頭清甜 食落好舒服📍陳鵬鵬潮汕菜館 (沙田)沙田沙田正街18號新城市廣場一期
陳鵬鵬喺香港開咗分店呀😜唔使北上都食到

❤️金獎潮鹵拼盤 $128
有鵝片長形豆腐 廣章 糖心蛋

廣章 -廣章即係潮汕嘅香脆豬肉條採用鮮豬肉製
鮮豬肉做餡,配上腐皮的精心包裹,鮮嫩彈牙中帶着陣陣的肉香

❤️蠔仔泡粥 $98

❤️香煎鯧魚 $128
䱽魚煎得好有技巧,亦都煎得十分之好 皮脆肉嫩

❤️月亮蝦餅
足料蝦仁手打而成嘅蝦餅 十分Q彈 香脆可口

❤️潮汕七樣菜 $68

📍陳鵬鵬潮汕菜館 (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓703A號舖