餐厅: 陶源酒家
资讯:

餐厅: 陶源酒家
资讯:

2013-01-05 1345 浏览
見到團購$168就有二人鮑魚+Tiramisu, 但係只係 for 新開嘅尖東陶源,我都係尖咀精,所以最後都買咗。一睇地址就知係東海前址,layout 差不多。一開始招呼十分周到,就連我唔小心整跌咗一隻筷子,我都未叫,個 captain 就已即刻換個對俾我。好似幾個人 serve我張枱,後來多咗幾張枱,就等10分鐘都冇人冲茶。叫咗手撕雞,我覺得幾 ok, 幾清淡,仲加埋莞茜,味道幾特別!咸魚煎藕餅,賣相了得, but 乾身得滯。叉燒,半肥瘦,熱辣辣,撈飯佳品。重頭戲係鮑魚鵝掌。可惜鵝掌太淋,個汁太濃。Desert 係團購包埋嘅 Tiramisu,先唔講味道,總覺得喺中菜廳食西式甜品,怪怪的!之前都食過好幾次陶源,覺得物有所值!今次喺尖東呢間,味道okay, 但價錢好似比之間貴咗,所以未必會再返嚟,除非有勁抵食嘅團購啦!

咸魚煎藕餅,賣相了得, but 乾身得滯。
叉燒,半肥瘦,熱辣辣,撈飯佳品。
重頭戲係鮑魚鵝掌。可惜鵝掌太淋,個汁太濃。
2012-12-27
用餐优惠
團購
  • 叉燒
早幾日同事約今天 happy Friday 一齊食 lunch, 推介尖東新開張的陶源, 開在地庫, 若非她通知真的不知道!其實我早已光顧過上環店, 記得那兒的食物質素 OK 的, 新分店就真的要試過才知。一乘電梯到陶源門口, 數名侍應殷切招待, 真的未試過呢~ 步進酒家大堂, 那兒很光猛, 裝修是高級中菜的格局, 座位陳設舒適寬敞, 適合商務午餐或三五知己閒談。食物方面與其他分店差不多, 不過價錢較其他分店略為高一點。上菜速度算快, 以新店論是意料之外, 不過食物不夠熱, 不知是否因為新酒家未有足夠客人食物在廚房內呆放了一段時間的關係, 希望遲d會有改善啦~估不到那兒還有西點(甜品)餐牌, 三、四十元一人份量的甜品看來很精緻, 不過我們今次沒點, 遲些找機會再試!付款找續方面要留神一點, 現金付款要小心點算!總評:不過不失, 新酒家還有調適改進的地方, 有待觀察。

唔夠熱,扣了少少分
原來瑞士汁炒牛河即是濕炒河
正, 賣相一流
正, 不過份量細了點

付款找續方面要留神一點, 現金付款要小心點算!

總評:不過不失, 新酒家還有調適改進的地方, 有待觀察。
2012-11-02
$77.5 (午餐)
原來瑞士汁炒牛河即是濕炒河
正, 賣相一流