# 雲南小鍋米線 (葵涌)📍 葵涌梨木道112號葵寶大廈地下5號舖一直係 #米線關注組 頭5名嘅紀錄保持者小鍋米線(小辣)|$49-腩肉-雞絲小鍋米線(小辣)|$57-螺旋藻-豬紅-肥牛🌸非專業食評🌸原來豬軟骨同炸醬都係必嗌我一定要再食多次!!!(呢張係我真係好快又去食多次的圖🤣🤣👇🏻👇🏻)雞絲係必嗌!真心!唔嗌會後悔!好似唔洗錢咁 比一大堆雞絲你真係好幼的一絲絲 但好大堆 又好吸湯每啖都好滿足🤤🤤🤤腩肉係簿切嗰種 少脂肪啲唔同我平時食開嗰啲厚切腩肉不過都好好食螺旋藻都係必嗌~~呢樣佢又係會比極多你~~🤤🤤🤤🤤🤤個湯又好好味好多甜甜肉碎酸酸甜甜 夠辣 (酸辣米線黎講 都真係算比較唔油)真係極飽 但都會好想飲落去個米線!真心!100分!係爽口彈牙嘅質感🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤等候時間:星期日7點左右到 2位等左15分鐘左右就有位((驚喜不過食物就等左好耐((都等左半個鐘溫馨提示:同埋疫情期間 8點半就唔再入客個場都有啲熱 唔太感受到冷氣秋冬天去可能好啲~環境都好隔攝 好偏僻 荒原10里得個好早關嘅石X商場係有冷氣~~如果去到時 佢截左冇得入嘅話都幾慘~(附近係真心唔知有咩好食,搵得黎其他舖都l
# 雲南小鍋米線 (葵涌)
📍 葵涌梨木道112號葵寶大廈地下5號舖

-豬紅
-肥牛

🌸非專業食評🌸

原來豬軟骨同炸醬都係必嗌
我一定要再食多次!!!
(呢張係我真係好快又去食多次的圖🤣🤣👇🏻👇🏻)

雞絲係必嗌!真心!唔嗌會後悔!
好似唔洗錢咁 比一大堆雞絲你
真係好幼的一絲絲 但好大堆 又好吸湯
每啖都好滿足🤤🤤🤤

腩肉係簿切嗰種 少脂肪啲
唔同我平時食開嗰啲厚切腩肉
不過都好好食

螺旋藻都係必嗌~~
呢樣佢又係會比極多你~~
🤤🤤🤤🤤🤤

個湯又好好味
好多甜甜肉碎
酸酸甜甜 夠辣
(酸辣米線黎講 都真係算比較唔油)
真係極飽 但都會好想飲落去

個米線!真心!100分!
係爽口彈牙嘅質感

不過食物就等左好耐((都等左半個鐘

溫馨提示:
同埋疫情期間 8點半就唔再入客
個場都有啲熱 唔太感受到冷氣
秋冬天去可能好啲~
如果去到時 佢截左冇得入嘅話
都幾慘~(附近係真心唔知有咩好食,搵得黎其他舖都last order, 所以真心唔好太夜去)

花花推薦指數(5隻🌸最高):
🌸🌸🌸🌸🌸
2021-08-21 207 浏览
起碼3-4年冇食過,以前係果邊做野就個個星期都食,走左之後好想食,但地點太偏,唔想特登去食,今日有事經過,立即留肚食!湯底依然好好味,以前外賣返公司食,連湯都飲左大半。
📍葵涌 雲南小鍋米線有冇米線關注組成員👋🏻一直好想試呢間被譽為「宇宙第一」米線,但因為位置較隔涉,所以拖到依家先去試。星期六12:30到有10幾人排緊,走廊有啲焗,但等10分鐘左右就可以入座,都算快。而米線係人手逐碗煮,要等大概15分鐘。𓇠 皇牌米線 $56 𓇠佢得酸辣湯底,知道呢間湯底偏辣所以叫咗小小辣,湯底偏清唔會太油,夠麻辣,但略嫌唔夠酸,米線稍軟身,個人鍾意食硬身彈牙啲🍜呢碗賣相唔錯,而且分量好足!皇牌有齊最受歡迎嗰3個餸,腩肉偏瘦但唔柴,醃得入味,螺旋藻似海帶咁爽口,雞絲撕碎到好似雪花❄️可以吸滿湯汁!𓇠 豬軟骨小鍋米線 $41 𓇠呢碗叫咗小辣,友人食開三小辣都覺得辣咗啲🥵豬軟骨有4-5塊,肉質軟腍入味,充滿骨膠原。PS 前舖裝修,要上樓梯去後舖,指示都清晰 (最後有Menu)〰️總結:名氣過大,定價稍高,配料味道唔錯,但湯底同米線有改善地方,湯底唔夠酸同濃郁,而米線就可以煮得硬身彈牙啲。另外店舖位置唔太方便,個人認為一試無妨,但要排長龍就唔太值👣下一間要挑戰食老闆娘!⸜(๑⃙⃘'ᵕ'๑⃙⃘)⸝⋆︎*▪️類別:#yinkifoodie_noodles 🔺味道:3.5/5🔹服務:3.5/5🔸環
📍葵涌 雲南小鍋米線

𓇠 皇牌米線 $56 𓇠

𓇠 豬軟骨小鍋米線 $41 𓇠

▪️類別:#yinkifoodie_noodles
🔺味道:3.5/5
🔹服務:3.5/5
🔸環境:3/5 (座位之間較狹窄)
豬軟骨小鍋米線
萬眾期待被各美食專欄評為全港Number 1米線究竟系咪真係咁好食?🤔米線狂迷Sa妹一早按捺不住去一探虛實!🤤鋪頭不太近地鐵站,行去要歷經幾條斜坡,大熱天時都咪話唔辛苦!Sa妹大概6點幾到,門口不算太多人等位,所以唔使幾耐就入左去坐低。但其鋪面同設備比較老舊,冷氣D風唔太夠力,坐左一陣個人都仲系慶恰恰。🍜【自選】雞絲、螺旋藻、豬軟骨小鍋米線佢嘅名物雞絲系人人必叫,雖然雞絲的確十分幼細,分量亦較多;但係....雞絲完全無任何調味,口感亦十分乾,完全稱不上系“皇牌”。螺旋藻系坊間米線店少有嘅選擇,幾新奇,口感和味道則不過不失。而Sa妹嘅朋友都知道我極度鐘意食豬軟骨,每逢有得叫豬軟骨嘅米線店,都係必點嘅一味。尼間嘅豬軟骨非常入味,又燜得軟熟,有驚喜。湯底偏淡不夠濃味。🍜【自選】腩肉、雞絲、蘿蔔小鍋米線到第二樣名物就係腩肉,一開始店家上漏左,所以米線入面無影到佢嘅身影。腩肉總算無名過其實,醬汁腌到入味,而且頗辣,岩曬Sa妹口味。蘿蔔不算鮮甜,一般般。總括而言,覺得佢被人吹捧得太勁。Sa妹應該不會專登再黎Encore,原來期望越大失望真係會越大🥲

🍜【自選】雞絲、螺旋藻、豬軟骨小鍋米線

🍜【自選】腩肉、雞絲、蘿蔔小鍋米線

• 豬軟骨
  • 腩肉
2021-08-15 347 浏览
上網見到好似幾好食,諗住黎試下,唔得囉...雞絲,我想話只係煲乾乾曬既雞,慳錢切絲,咁就當一個料...菜肉雲吞...個味好怪,肉又少。至於米線,普普通通,只能夠話正常。係湯底叫ok啦...我好想話呢,根本就係食心理,我事星係譚仔或者求其一間唔出名既米線食店搵一碗話係佢煮,一樣有人會超正😅
上網見到好似幾好食,諗住黎試下,唔得囉...
2021-08-15
2021-08-03 396 浏览
-{葵涌石蔭小鍋米線😍}入左米線group之後多左留意米線 但一直都冇試🥺今次6點15去到唔洗排隊直入😋🤤自選小鍋米線🤤 同友人夾埋嗌左6款餸 麵就係米線 麵質幾彈😍🤓犀利個位黎啦 個湯底好正😍😍😍😍要左小小辣 有肉碎 酸菜 韮菜 個湯比老闆娘清 酸辣味亦夠重😉重點係食米線同個湯嘅配搭🥳😍以下順序排最推薦嘅餸😛雞絲: 有好多雪花😍啲雞絲浸落湯度好吸湯😆份量都好多☺️豬軟骨:有3大嚿‼️又係好淋😙肉都滷得夠入味😎腩肉: 依個個醃肉味偏重 好香口☺️菜肉雲吞: 食落料係實啲 反而普通啲~👖褲評: 8.8/10個湯同料都好好食😋不過比較偏僻 當時裝修緊門口 我地係係後門入 環境比想像中企理🤪性價比: 9.3/10服務: 7.5/10環境: 5/10🚩雲南小鍋米線🚩地址: 葵涌梨木道112號葵寶大廈地下5號舖
{葵涌石蔭小鍋米線😍}

🤤自選小鍋米線🤤

以下順序排最推薦嘅餸😛
雞絲: 有好多雪花😍啲雞絲浸落湯度好吸湯😆份量都好多☺️
豬軟骨:有3大嚿‼️又係好淋😙肉都滷得夠入味😎
腩肉: 依個個醃肉味偏重 好香口☺️
菜肉雲吞: 食落料係實啲 反而普通啲~

👖褲評: 8.8/10

自選小鍋米線
自選小鍋米線
  • 雞絲小鍋米線
2021-07-29 428 浏览
堪稱全港頭10名既米線🍲一早已經想黎食但實在太偏僻🤢去完水耕workshop行過黎10分鐘岩岩好炸醬菜肉雲吞小小辣米線($48)唔係好食得辣既我都接受到佢小小辣既湯底,實際似酸辣多啲🍲米線質地適中,唔會太硬太林身👍🏻而且份量都好多好大碗,女仔可以叫小米線👐🏻炸醬唔似譚x個種一pat pat,係一粒粒好分明而炒過既肉碎,個人覺得鹹佐啲太重味🧐雲呑真材實料好多餡不過味道正常水平🧐皇牌米線($56)一試佢既皇牌👐🏻不常見既餸係螺旋藻🌿加大量雞絲同🐷腩肉,真心唔係好明點解好多人話好食😂😂雞絲確係好碎但食落其實好乾🧐🧐Overall黎講名過於實🤔偏重口味,個晚返到屋企飲佐大量水🧐香車街街市個間好食啲‼️為食指數: 2.7/5性價比指數: 2.7/5推介指數:2.7/5

炸醬菜肉雲吞小小辣米線($48)

皇牌米線($56)

為食指數: 2.7/5
性價比指數: 2.7/5
推介指數:2.7/5

2021-07-10
☞ 我諗鍾意食米線嘅大家就算無去過都一定聽過,呢間位於葵涌石蔭嘅雲南小鍋米線🤤一直都無機會去試,因為覺得太遙遠又驚要排隊等好耐🤣今次終於的起心肝去食!weekend lunch hour原來都唔使排好耐,等咗兩三張枱就入得👍🏻🍴小鍋米線 - 炸醬、腩肉($49)🍴小鍋米線 - 雞絲、螺旋藻($48)❖ 湯底嗌咗小小辣,唔算好辣,酸味都夠嘅,但係食到一半覺得好口渴😂❖ 兩碗餸分別嗌咗雞絲、腩肉、炸醬、螺旋藻,全部都係佢哋比較多人嗌嘅餸🤩❖ 雞絲份量非常大方,但無咩味,不過食落就唔鞋口。腩肉好淋身亦好入味,呢個做得幾好👍🏻落咗炸醬嗰碗嘅湯底會香啲濃啲,螺旋藻口感同海帶好似,但唔係好索湯,感覺唔太夾碗米線😂❖ 米線份量正常偏少,平時嗌少米嘅我,今次無嗌少米都食得落成碗🤫米線嘅口感同平時啲米線差唔多,都尚算索湯,芽菜酸菜都屬正常水平。❖ 整體嚟講我覺得好似吹奏得太勁,我覺得幾好食嘅,但絕對唔值山長水遠搭車去食,我諗要比較嘅話,佢係好食過雲桂香少少咁(我覺得雲桂香係好食嘅!)不過同荃灣老闆娘比,都係老闆娘個湯吸引我多啲🤭 如果大家去開附近,而佢又唔使等好耐嘅話我覺得絕對值得一試👍🏻

🍴小鍋米線 - 炸醬、腩肉($49)
🍴小鍋米線 - 雞絲、螺旋藻($48)

外賣自取,已經提早排隊,11點開門,10:50去排,排第二個,等左35分鐘終於有得拎,滿心期待,返到屋企一打開嬲左,明明叫豬軟骨變左蘿蔔。。。錢又俾左,等又等得耐,又冇單想落返去追返都唔得已經唔係好多人,第二張單都執錯幫襯過咁多次已經覺得自從佢開多左分店之後無以前咁好食,加上間舖比較偏遠,已經少左幫襯,無諗到宜家連餸都執錯,真係越做越差,人多有錯漏我都算數,岩岩人都唔多,已經係岩岩開門都可以做錯,除左差評都唔知可以講咩
,明明叫豬軟骨變左蘿蔔。。。
錢又俾左,等又等得耐,又冇單想落返去追返都唔得
已經唔係好多人,第二張單都執錯

已經少左幫襯,無諗到宜家連餸都執錯,真係越做越差
2021-07-25
35 分钟 (外卖自取)
2021-07-18 298 浏览
係米線關注組勁多人講呢間好食,所以黎潮下聖先。叫左螺旋藻同腩肉小鍋米線,辣度揀左肉碎辣。米線會吸到湯底既味,而湯底有少少酸酸甜甜好好味,肉碎辣原來都幾辣。平時係出面食米線會叫小辣,但係呢到肉碎辣都好夠味,而腩肉都好入味,唔算好肥。如果呢間米線開係公司或者屋企附近就好喇

雲南小鍋米線 @葵涌📍葵涌梨木道112號葵寶大廈地下5號舖米線關注組成日都推介呢一間!今次去開葵芳終於可以試吓 雖然位置有啲唔方便 但其實喺葵芳站轉31M巴士係 第6個站藍田街落車行3分鐘就到~🌟推介配料:雞絲、螺旋藻、腩肉▫自選小鍋米線$29 +$10 腩肉 +$10 雞絲 小小辣🌶 $49腩肉雞絲小鍋米線平時食開10小辣嘅我叫小小辣覺得辣度啱啱好 完全接受到👍🏼 腩肉肥而不膩 有少少麻油味又甜甜地咁 幾惹味👅 雞絲係海量咁多😆 雖然冇乜調味但勝在撕得夠碎同埋好吸湯👍🏼 配菜好足料 啖啖都係沾滿酸辣湯底既芽菜同肉碎😋✨成個湯底都唔會好油又夠濃郁 同埋飲完啲湯都唔會頸渴 最鍾意就係佢個湯底 酸辣度剛好 而且可以同時間食到酸、辣同甜味🤤🤤米綿口感爽滑彈牙!▫️自選小鍋米線$29 + $9 螺旋藻 + $10 雞絲 小辣🌶 $48螺旋藻雞絲小鍋米線螺旋藻 係海帶既質感 好爽口!有咬口得尼又唔會好難咬~呢度嘅辣唔算好辣 朋友平時食開重慶三小覺得小辣唔夠辣 所以食開辣嘅朋友都可以叫>中少辣~👅好味:4.8/5💲價錢:4.7/5🌟性價比:4.8/5👀環境:2.6/5👥服務:4/5

雲南小鍋米線 @葵涌
📍葵涌梨木道112號葵寶大廈地下5號舖

🌟推介配料:雞絲、螺旋藻、腩肉

腩肉雞絲小鍋米線

配菜好足料 啖啖都係沾滿酸辣湯底既芽菜同肉碎😋

螺旋藻雞絲小鍋米線
螺旋藻 係海帶既質感 好爽口!有咬口得尼又唔會好難咬~

👅好味:4.8/5
💲價錢:4.7/5
🌟性價比:4.8/5
👀環境:2.6/5
👥服務:4/5
2021-07-16 131 浏览
「雲南小鍋米線」———————————————店舖位置:葵涌梨木道112號葵寶大廈地下5號舖——————————————睇到網上邊有好多人好關注呢一間米線鋪, 特意去葵涌試一試!呢間米線鋪嘅位置唔算好就腳, 晚上6點去食,好彩啱啱有位 唔洗等!!! 叫咗兩碗米線🍜, 一碗係螺旋藻腩肉米線 (bb辣) 一碗係冬菇雞絲腩肉米線 (小辣) 因為我唔算食得辣所以食左BB辣,, 腩肉好食 腩肉已經醃好咗 小小辣我覺得腩肉好食過雞肉,螺旋藻好少地方有所以今次係都可以揀埋😍整體來講米線🍜之中 呢間都可以話好出色!
「雲南小鍋米線」

———————————————

店舖位置:

葵涌梨木道112號葵寶大廈地下5號舖

——————————————

睇到網上邊有好多人好關注呢一間米線鋪,
特意去葵涌試一試!
呢間米線鋪嘅位置唔算好就腳, 晚上6點去食,
好彩啱啱有位 唔洗等!!!
叫咗兩碗米線🍜,
一碗係螺旋藻腩肉米線 (bb辣)
一碗係冬菇雞絲腩肉米線 (小辣)

因為我唔算食得辣所以食左BB辣,,
腩肉好食 腩肉已經醃好咗 小小辣
我覺得腩肉好食過雞肉,
螺旋藻好少地方有所以今次係都可以揀埋😍
整體來講米線🍜之中 呢間都可以話好出色!
  • 小鍋米線
2021-07-11 196 浏览
今次介紹食物係葵涌 💫📜”雲南小鍋米線 (葵涌)📌 地址:葵涌梨木道112號葵寶大廈地下5號舖🕐營業時間: 12:30-20:30🍽分店地區: 葵涌 🌟🌟評價🌟🌟出曬名既小鍋米線😍😍湯底真係好正 食完都忍唔住要飲多幾啖湯👅辣度岩岩岩好 米線又爽口 最特別係配料螺旋藻好似紫菜咁 爽口同米線好夾👍🏻👍🏻雞絲都好正 切得好幼細 多到好似吾洗錢❤️🌟🤩 環境比較少 人氣太高 平日過左lunch time都排曬長龍😂🌟KS評分 🌟🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️❤️#美食推介 #foodhk #hkfoodie #美食分享 #hkfood #食好西 #吃貨 #hkfoodig #hkfoodlover #食評 #foodieksk油麻地 #foodiehk #foodieshk #hkfoodies #foodpics #852food #相機食先 #香港美食指南#hkfoodblog #一路食一路post #美食地圖 #美食分享 #葵涌美食
今次介紹食物係葵涌 💫
📜”雲南小鍋米線 (葵涌)
📌 地址:葵涌梨木道112號葵寶大廈地下5號舖

🏵味道指數:👅👅👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️❤️

2021-07-10 210 浏览
米線關注組留意到石蔭的雲南小鍋米線好出名又聽過身邊住葵涌嘅朋友仔講呢間啲酸辣米線超好食今日心動終於叫咗外賣返嚟由於我同女朋友都唔食得辣,我們都是譚仔10小辣level,所以今次我哋叫左正常,但係酸辣湯底好惹味今次我哋叫咗豬軟骨雞絲軟腍豬軟骨,肉質唔會散開,軟骨位煮到好似啫喱咁,絕對唔會好似煲湯豬肉。🐓雞絲撕得好幼細,冇雪藏味,份量好多呢間米線啲餸好多反而米線份量比較少甜酸齋酸酸甜甜幾開胃😋不過食完呢碗米線好口渴,要狂飲水
米線關注組留意到石蔭的雲南小鍋米線好出名

又聽過身邊住葵涌嘅朋友仔講呢間啲酸辣米線超好食
今日心動終於叫咗外賣返嚟

今次我哋叫咗豬軟骨雞絲

🐓雞絲撕得好幼細,冇雪藏味,份量好多

呢間米線啲餸好多反而米線份量比較少

甜酸齋

酸酸甜甜幾開胃😋

不過食完呢碗米線好口渴,要狂飲水
2021-07-04
外卖送餐
午餐
👍🏻腩肉炸醬小鍋米線 $48心目中全宇宙最好食既米線😚❗(簡稱宇宙米😆)腩肉醃得好入味,手工切片肥瘦適中,入口即溶唔會好肥膩😋!呢度既炸醬好特別!唔係一pat醬咁,而係一粒粒肉碎炒到燶燶地好香口,咬落有啲仲脆卜卜,必食推介🤤!味道:10/10性價比:9/10-👍🏻腩肉雞絲小鍋米線 $48雞絲真係一絲絲好似雪花咁幼,本身無咩調味,但超吸湯!每啖食落都充滿湯既精華,份量又多🤩米線口感爽滑彈牙,仲好大碗湯底先酸後辣,好濃郁又唔會太油😛不過係比起其他米線店偏辣架🌶🌶!味道:10/10性價比:9/10-📍#雲南小鍋米線 葵涌梨木道112號葵寶大廈地下5號舖#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #美食 #香港美食 #外賣 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #荃灣 #荃灣美食 #荃灣打卡 #荃灣好去處 #葵涌 #葵涌美食 #葵涌好去處 #葵涌打卡 #雲南米線 #小鍋米線 #麻辣 #酸辣 #雲南小鍋 #石籬 #石蔭 #石籬米線
👍🏻腩肉炸醬小鍋米線 $48
心目中全宇宙最好食既米線😚❗(簡稱宇宙米😆)
腩肉醃得好入味,手工切片肥瘦適中,入口即溶唔會好肥膩😋!
味道:10/10
性價比:9/10

👍🏻腩肉雞絲小鍋米線 $48
米線口感爽滑彈牙,仲好大碗
湯底先酸後辣,好濃郁又唔會太油😛
不過係比起其他米線店偏辣架🌶🌶!
味道:10/10
性價比:9/10