餐厅: 雲桂香米線專門店
资讯:

2022-01-26 805 浏览
星期日趕住喺限晚市堂食前填包肚,去左呢間雲桂香。本身有喺太子嗰間食開,今次我喺銅鑼灣食 叫咗個小辣雲桂米線再加底另上,再用下午茶優惠叫左個凍檸樂。首先就係喺間舖頭食嘢,有機會需要用到普通話,如果唔係未必同阿姐溝通得到。其實喺雲桂香食米線一個小問題,就係每一次都有驚喜,選擇嘅辣嘅程度啦,米線嘅多少,都好似抽獎咁。而今次亦都係一樣。今次叫咗小辣,本人就覺得辣嘅程度爭少少,似乎俾咗微辣嘅份量。本身米線嘅份量亦都非常少,可能要睇煮嗰個人隻手大定細。而餸嘅種類都好似比之前食少左。🥴可能因為百物騰貴,不過總括而言,比起其他連鎖店,都係一個好嘅選擇。
星期日趕住喺限晚市堂食前填包肚,去左呢間雲桂香。

雲桂米線(小辣)
2022-01-23
用餐时段
  • 雲桂米線
2022-01-21 647 浏览
行過就入左去食2個人叫左2碗麵2個小食小食蒜泥白肉卷住青瓜個條青瓜雪透左😵‍💫至於餸其中炸醬咸到好似食鹽咁☠️另一個餸豬軟骨又咸又乾又有查🤮難食到一個點食過其他分店都冇咁難食😮‍💨
行過就入左去食
食過其他分店都冇咁難食😮‍💨
2022-01-11
用餐时段
2021-10-30 1472 浏览
話說襯放午飯,走一趟SOGO感謝週。Mission completed 後,食個快飯。米線迷嘅我,揀左雲桂香 @yugu_noodle。香港米缐界,除咗譚仔家族外,雲桂香都可以話係數一數二嘅「名門望族」🤣,佢嘅重口味亦深得我心🥰雲記(注:雲桂香嘅暱稱)之所以深得我心,主要有幾個原因:1)有豐富嘅配菜:芽菜、韮菜、酸菜、肉碎等,唔使另外點。凈係點小湯米線,其實都已經好豐富,都够好味。(當然,為食之人,會想要多啲其它餸,尤其腩肉,下面再分享)2)酸辣湯底够濃味。重口味嘅我,最怕太單調嘅酸辣湯底。同埋湯嘅顔色係鮮艷嘅椒紅色!見到呢種紅,DNA內置辣嘅慾望就會啟動,唾液腺亦隨之活躍起來😆(利申:本人只愛酸辣湯底,十分專一,所以唔知其它湯底如何。Soly =>) 3)環境乾淨,設備方便。4)出色腩肉:雲記腩肉係用糖同埋醬油醃製過,係濃厚嘅甜咸混合嘅味道。5)今次新試嘅龍蝦肉卷有驚喜!濃厚鮮蝦味,有口感!值得一試😊一句講晒:濃味!豐富!重口味!我鍾意🤗今次出事嘅點係➡️太耐無食,唔記得咗雲記辣嘅程度,嗌咗中辣!!!之後,發現佢嘅中辣都好辣,辣到我唔能夠好好地enjoy其它食材😣冇嘢嘅,有時食

雲記(注:雲桂香嘅暱稱)之所以深得我心,主要有幾個原因:
3)環境乾淨,設備方便。

一句講晒:濃味!豐富!重口味!我鍾意🤗

冇嘢嘅,有時食辣總會有遇上挑戰自我嘅機會。正所謂「食辣嘅旅途流流長,總會遇上幾次CLS嘅辣。」😌

LadyB CP值:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2021-08-15 1047 浏览
今天早上一早起床,相約了朋友一起去天后蓮花宮看相,早上在天后去了麥當勞吃了豬柳蛋纽纽粉餐,很久没吃過,味道差不多,粉少了一點,塊薯餅,一樣脆脆的,要等,到我和朋友看睇相,我們睇完相,已是下午1時,商議那兒吃,我們决定搭叮叮落銅鑼灣,我同朋友行了一會,不知吃甚麼,因想吃不太貴的,見到這間,價錢同環境都符合,入了去座,我們座下了,看了一陣餐牌,自己點了凊湯米線配雲吞,魚卷,驚喜凊湯是魚湯,好鮮甜,雲吞肉嫩滑,魚卷很香同彈口,小鍋米線,不太辣帶點酸,好開胃,貢丸很有香菇味同彈手
2075 浏览
2021-06-19
等候时间
10 分钟 (堂食)
2021-08-08 743 浏览
邪惡指數: 🐽🐽🐽🐽好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️不嬲都鍾意食米線嘅我,絕對係雲桂香嘅忠實fans。由以前喺銅鑼灣返工當呢度係飯堂,到而家轉咗工之後都仲係會假日返去食🤩 每次都會嗌佢嘅小窩米線,今次就試吓嗌佢嘅外賣:⭕️ 雞絲冬菇蟹籽丸小窩米線(中大辣)- 湯底濃郁又夠辣,雖然個湯係有層油喺面,不過我都會照飲,因為佢辣得黎其實後面會感覺到甜😋 餸方面我特別鍾意佢哋嘅冬菇,每次都會嗌,炆得入味又夠淋👍🏻
邪惡指數: 🐽🐽🐽🐽
好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️

外卖送餐
2021-07-21 821 浏览
重慶紅薯粉我至愛每個月都要去幫襯😋除咗紅薯粉仲有水晶粉,當然米線同米粉唔少得夏日炎炎唔想成到成身汗,各款粉都可以試下熱拌同涼拌㗎腩肉紫菜麻辣紅薯粉 💰5️⃣0️⃣薯粉係粗身果款食落好Q彈,再搭麻辣湯底絕配紫菜索埋啲湯好惹味,腩肉半肥瘦岩岩好👍腩肉大腸蘿蔔米線 💰5️⃣8️⃣酸菜味夠濃😋蘿蔔都好清甜湯底唔會太多油下午茶星期一至日 下午2:30 - 6:00🎈雲桂香米線專門店🎈銅鑼灣駱克道450號地舖
重慶紅薯粉我至愛每個月都要去幫襯😋
除咗紅薯粉仲有水晶粉,當然米線同米粉唔少得
夏日炎炎唔想成到成身汗,各款粉都可以試下熱拌同涼拌㗎

腩肉紫菜麻辣紅薯粉 💰5️⃣0️⃣
薯粉係粗身果款食落好Q彈,再搭麻辣湯底絕配
紫菜索埋啲湯好惹味,腩肉半肥瘦岩岩好👍

腩肉大腸蘿蔔米線 💰5️⃣8️⃣
酸菜味夠濃😋蘿蔔都好清甜
湯底唔會太多油

星期一至日 下午2:30 - 6:00

🎈雲桂香米線專門店🎈
銅鑼灣駱克道450號地舖
2021-07-05
2021-06-22 707 浏览
自己一個人,其實食咩都冇所謂,最緊要平靚正又好食。 行開銅鑼灣呢頭我最記得消防局附近有呢一間雲南米線,所以我就去咗呢度食咗個午餐。首先叫咗個蒜泥白肉,傳來非常多,白肉包住青瓜絲,一啖一件啱啱好。蒜泥多,不過唔係好夠香,而且白肉有啲膩, 唔係好夠爽口。好似比早兩年嘅質素有啲分別。食埋中辣雲南小鍋米線配秘製腩肉腩肉份量唔算話好,起碼有三四件,但係以呢個價錢我覺得可以多少少!湯底夠辣,有埋芽菜一齊食更加好食。雖然好似冇之前咁好味,但係依然都好食。你仍然係我鍾意食雲南米線嘅其中一間
自己一個人,其實食咩都冇所謂,最緊要平靚正又好食。

食埋中辣雲南小鍋米線配秘製腩肉

2021-05-07 840 浏览
今日去完沙灘🏖️ 玩到攰出番去銅鑼灣搵野食😚 又係米線發作 就去左平時成日食既雲桂香😹😹😹 記得上次黎銅鑼灣既雲桂香已經係好耐之前,今次黎到 裝修唔同哂 座位都闊絡左好多😍 因為係平日下午茶時間所以人都不太多港式米線(胡椒湯底)肥牛 豬扒$57男朋友唔太食辣 所以佢試呢一款港式米線,出奇地好食😋 胡椒湯底有少少胡椒豬肚湯既感覺 肥牛份量唔少 豬扒炸得脆而多汁 熱拌紅薯粉配微辣肉醬 小辣豬頸肉 海帶$56平視我就食開酸辣湯 米線 但係今日就想試吓冇湯而且簡紅薯粉😍😍都係一樣叫小辣 但係可能冇湯嘅關係所以比平時辣🔥🔥 味道濃郁 配上肉碎非常豐富鹹檸七 +$10凍檸茶 +$4下午茶時段配飲品非常之抵

港式米線(胡椒湯底)
肥牛 豬扒

熱拌紅薯粉
配微辣肉醬 小辣
豬頸肉 海帶

鹹檸七 +$10

凍檸茶 +$4

下午茶時段配飲品非常之抵
🚩位於灣仔正中央駱克道的雲桂香,有多款不同類型的米線🍜。其中最特別的有🐠魚湯湯底及原隻魚條,包括倉魚米線、海鱸魚米線及黃花魚米線。魚湯米線需要15分鐘⏰烹調時間,由於我當天行程較為緊密,並沒有叫魚湯米線。.🍲我叫了的是雲桂香的「人氣王」招牌小窩米線,辣的程度為中大辣。我叫了多款配菜,包括日本鱈魚豆腐(新款)、肥牛(店舖推介)、菇、竹笙、雞翼、蘿蔔(店舖推介)。.🌟當中的日本鱈魚豆腐呈星星形,味道一鳴驚人。外表是脆口的炸皮,內裏是彈牙的魚肉。其他配菜整體來說也不錯,我會推薦肥牛和竹笙。我會建議大家用另上加餸的形式上菜,那麼配菜就不會被自身湯的辣度蓋過。.☄️我叫的是中大辣,我喜歡吃辣的東西且也可以吃得頗辣,所以對我來說也不是非常辣到進不了口。但我還是加配了支豆漿送米線。🥛.📄值得一提的是,它們的餐牌特別提供英文版及韓語版。如果你有外籍朋友,值得帶他們來這間餐廳嘗試一下小鍋米線啊。.🎏裝潢方面,他們走簡約風之餘,也有不少藝術品。環境是可以讓食客坐得挺舒服的。.⭐️性價比:4/5星💰人均:$100港元

⭐️性價比:4/5星
💰人均:$100港元
2021-04-25 2780 浏览
今日好懶,唔想用腦,又想食米線,就黎呢間位於銅鑼灣駱克道嘅雲桂香米線專門店,位置都算方便。雲桂香餐牌簡單但自由度高,你可以揀麵(米線,紅薯粉或者水晶粉),配料,辣度(由唔辣到勁辣),可以走酸菜,又可以要求湯底淡d或者鹹d,麵爽d或者軟d。當然亦有set好左既碗麵唔洗傷腦筋。餐牌都有小食同飲品order。今日叫左一直想試既黃花魚米線,加配左兩樣配料同一支飲品。黃花魚米線 $65 黃花魚米線只可以配清湯,想食酸辣既朋友要叫其他。米線(同埋三塊豆卜,津白,芫茜同蔥)同黃花魚係分開上。清湯奶白,有魚鮮味,略帶胡椒香辛味。黃花魚一炸起即刻上枱,魚肉滑,基本上可以連小骨一齊食。日本鱈魚豆腐 $15加錢要左日本鱈魚豆腐 ,日本鱈魚豆腐係星形,都係炸既,質感似硬豆腐,味道比較似魚蛋。 豬軟骨 $9另外加錢要左豬軟骨,豬軟骨比較濃味,份量好多!豆漿  另加$8加配左支裝豆漿解渴。食完炸嘢,飲支豆漿解熱氣真係唔錯!

黃花魚米線 $65

黃花魚米線

清湯奶白,有魚鮮味,略帶胡椒香辛味。
黃花魚

黃花魚一炸起即刻上枱,魚肉滑,基本上可以連小骨一齊食。
日本鱈魚豆腐

日本鱈魚豆腐 $15

豬軟骨

豬軟骨 $9

另外加錢要左豬軟骨,豬軟骨比較濃味,份量好多!

豆漿

豆漿  另加$8

加配左支裝豆漿解渴。食完炸嘢,飲支豆漿解熱氣真係唔錯!
2021-04-25
黃花魚
日本鱈魚豆腐
本身都算鍾意食米線亦都幫襯過好多間集團式經營店但講到最鍾意哩 始終係雲桂香 首先佢個湯底係好夠豐富唔會話水「撩撩」 肉味同香料味都十足 不過如果只係自以為食得辣嘅朋友我就奉勸你揀小辣算 呢日我揀咗中小辣嘅小窩米線食到一半就辣到被逼放棄 咁樣係好可惜嘅事至於主食 我就揀咗豬扒同埋魚肉春卷再試埋老公嘅蟹籽丸 由於蟹籽丸真係太STANDARD 無謂浪費篇幅形容佢 但個豬扒同魚肉春卷就好值得慢慢講個豬扒感覺上用豉油醃過 醬油香味好濃而且煎得烚到好處 食落完全唔油 但又完全感覺到外皮好香口好脆同裏面啲肉好嫩帶骨嘅部分有肥豬肉 脂肪香味相當濃厚夾埋啲肉一齊嚟食真係幸福到不得了 然後個魚肉春卷雖然唔係我想像中嘅圓柱形但食落就好好味佢外皮有少少似腐皮卷 好薄好薄 而佢又整得好脆內裏就係打到起量膠嘅魚肉 相當有咬感同埋鮮甜 蔥香味亦好突出真係冇諗過可以出色成咁

本身都算鍾意食米線

2021-04-18
  • 煎豬扒
  • 魚肉春卷
2021-04-20 384 浏览
已有兩年無嚟, 今日嚟到覺得overall 都好味左小鍋米線, bb 辣, 腩肉, 大腸, 紫菜淨睇湯既顏色, 都知夠野味, 大病後既我, 已不能應付小辣以上, 雖然係bb 辣,個湯都不失野味, 好香好濃, 加埋芫茜及芽菜既點綴, 真的不錯。。。。 米線屬於煙un 的一種,令人越食越想食腩肉煮得夠入味, 但又唔會死咸或口感過淋大腸不太濃味, 味道可以紫菜索晒湯汁後, 反而覺得太酸😅環境裝修完後, 感覺比以前乾淨清潔, 係座位有d 油漬, 黑色太顯眼
已有兩年無嚟, 今日嚟到覺得overall 都好味左

小鍋米線, bb 辣, 腩肉, 大腸, 紫菜

腩肉
煮得夠入味, 但又唔會死咸或口感過淋

大腸
不太濃味, 味道可以

紫菜
索晒湯汁後, 反而覺得太酸😅

• 腩肉
2021-04-11 495 浏览
呢間一碗淨麵$31起,不過份量相當多。湯底本身已經非常濃同夠辣,麵吸收哂湯底啲精華。如果想慳慳地唔加餸都絕對可以。呢到小食都相當多,如果唔想揀車仔麵嘅餸都可以揀其他小食。今次我地就揀左口水雞同鮮竹炸蝦餅。炸鮮竹龍蝦卷($24)。味道超好。新鮮炸起,鮮竹皮脆,蝦肉彈牙,配埋泰式酸辣醬味道超好。口水雞($52)。肉質唔鞋,但質感有點散。唔知係咪麻辣醃料令肉質變到咁。整體口感普通,味道可以,不過下次未必會再食呢個水口雞。

2021-03-30
2021-02-22 1265 浏览
呢排天氣凍左 就好想食返d熱嘢暖胃行過見到有間裝修得幾靚嘅米線食就二話不說入左去食😋-#雲桂米線 呢款米線有齊晒大部份既餸好豐富 例如腩肉、雞絲、魚肉春卷、鮮竹龍蝦卷、雲耳、腐竹、冬菇等等啱晒大胃王同三心兩意嘅朋友😛而湯底就選擇左唔辣既湯底再加微辣估唔到另有一番風味呢湯底本身清甜 再加上鋪頭嘅辣醬 就算唔太食得辣嘅朋友都可以食得到-#小鍋紅薯粉 $42呢個小鍋紅薯粉就選擇左腩肉同麻酸辣湯底薯粉好彈牙 而且完美地掛到辣湯而麻酸辣亦都好足料 味道有好豐富既層次同麻辣既麻痺感🌶就算叫微辣已經好辣 但係辣得好過癮🤣最抵係下午茶時段加$4仲可以加杯凍飲解下辣添😌-📍#雲桂香米線專門店銅鑼灣駱克道450號地舖#4feiporincausewaybay

呢排天氣凍左 就好想食返d熱嘢暖胃
行過見到有間裝修得幾靚嘅米線食就二話不說入左去食😋
#雲桂米線

呢款米線有齊晒大部份既餸好豐富
例如腩肉、雞絲、魚肉春卷、鮮竹龍蝦卷、雲耳、腐竹、冬菇等等
啱晒大胃王同三心兩意嘅朋友😛

最抵係下午茶時段加$4仲可以加杯凍飲解下辣添😌
📍#雲桂香米線專門店
銅鑼灣駱克道450號地舖
#4feiporincausewaybay
呢間位於銅鑼灣的米線, 是連鎖的米線店, 好處就是到到吃到的味道和口感都是很一致的, 以至到我去到邊都想食呢間的米線, 實在是太好味的了腩肉小鍋米線腩肉夠腍,肉質夠嫩,厚厚的一塊腩肉比起多面食到的更加多了一層口感和味道的特別每一舊都厚切,份量亦頗多。所以即使叫左係一餸都夠食作為酸辣湯底, 呢個酸菜夠香, 非常重要的, 因為是直接影響湯底個酸味 麵質爽口彈牙,配上濃厚小鍋米線湯底,簡直是一流配合。 性格比高,值得一試👍🏻
呢間位於銅鑼灣的米線, 是連鎖的米線店,
腩肉小鍋米線
每一舊都厚切,份量亦頗多。所以即使叫左係一餸都夠食
麵質爽口彈牙,配上濃厚小鍋米線湯底,簡直是一流配合。
性格比高,值得一試👍🏻