2019-09-18 52 浏览
同好友兩個人吹下水,搵左一間好坐又舒服的打邊爈店,雲長小龍坎,主打重慶麻辣鍋,邊打邊吹水。湯底: 紅油麻辣藥膳鴛鴦鍋 $138,一邊係正宗既重慶紅油麻辣鍋,辣度啱啱好👍🏻另一邊係用中藥藥膳鍋,鮮味不錯,好有住家靚湯味,兩邊既鍋底都好味餐廳係餐單上,好細心寫明每一項餸菜要煮幾多分鐘,方便一些客人就住時間,唔會煮得太生或太熟,以防影响食到食物本身的味道及口感。D 食物都好新鮮,羊肉亦沒有什麼騷味,牛舌彈牙爽口。再配埋冰凍啤酒一流。邊打邊傾,傾左成 2 個鐘。打完邊爐之後,仲會送上蘋果味的沙冰,消熱氣一流,順便清一清口腔除味。
2019-09-18 33 浏览
好朋友生日,約左我食飯慶生,佢好喜歡去尖沙咀雲長小龍坎老火鍋打邊爐,佢話其中有幾款火鍋配料真的會食過返尋味,今晚就帶我去品嚐一下。火鍋位於君怡酒店一樓,裝飾擺設以中式格調為主。田園蕃茄藥膳鴛鴦鍋,湯底尚算濃郁,田園蕃茄酸酸甜甜,藥膳的藥味很清香,湯也香甜。極品手切肥牛:鮮紅的肥牛脂肪分布均匀,一望就知高質,肉質鮮嫩,牛肉味香濃。鳳城水餃皇,皮薄餡多,蝦和木耳超爽口。即炸紫菜響鈴,即炸響鈴食得多,這裡的真是與別不同,本人建議點附上的酸甜汁食,超好味,響鈴除了脆口,重有很香的豆味和紫菜味,酸酸甜甜的,真是食到停吾到口。最後會送一杯沙冰解解膩!
火鍋位於君怡酒店一樓,裝飾擺設以中式格調為主。

鳳城水餃皇,皮薄餡多,蝦和木耳超爽口。
最後會送一杯沙冰解解膩!
2019-09-18 70 浏览
同朋友去開尖沙咀行街,到晚餐時間就想去食火鍋,日式火鍋就食得多,差不多每次都去食,今次就搵一間中式,但尖沙咀人太多,我地沒有去訂位食飯,我都怕要等位好來,不過我地比晚餐時間早去食,所以都不用等得太久,今次我地選左酒店裏的火鍋,入面古式古香,有種特別的感覺,我地選左蕃茄同紅油湯底,我喜歡辣,所以我覺得湯底好味,我選左花甲,比出面餐廳大隻,唔怕放左落湯就找不到,一定要叫牛,好好食,有好香牛肉味,手打丸都要叫黎食,因為好彈牙,最後仲送沙冰解辣,真體貼
2019-09-18 39 浏览
窮遊香港-小小打邊爐點評👍🏻即刻follow @hkfunfoodrecord 先啦.今日呢間如果like fb 會送紅糖糍粑/豆沙窩餅 仲有消暑沙冰是日2人 送左8粒紅糖糍粑高質 外層輕輕油炸既感覺入面鬆軟唔痴牙紅糖唔算甜(重甜人仕表示 浸死舊糍粑就岩岩好啦 爽).⭐️手卷牛舌花$58 新鮮 口感唔錯 有咬口而且賣相真係幾靚呢日仲加左海鮮拼盤$99位(可睇圖)海鮮勁新鮮 鮑魚同埋蝦都仲識走識跳鍋底叫左 ⭐️清香藥膳湯火$128清甜 夠中藥味 (好似有d味精)是日白飯$12 加埋湯 已經好滿足.總結呢間火鍋料質素唔錯 淨係食糍粑都半飽質素絕對好過 都平過旁邊海底X但服務就人地好d.#雲長小龍坎老火鍋 (尖沙咀)地址:尖沙咀金巴利道28號君怡酒店1樓.⭐️評分:味道:4.5/5 食身質素真心唔錯環境:4/5 全木枱 木椅 感覺有d硬 但環境靚服務:4/5抵食:4/5 平過旁邊海底x.‼️想睇更多資訊‼️ig/facebook: hkfunfoodrecord‼️openrice/大眾點評 : 歡歡增肥之旅
窮遊香港-小小打邊爐點評
今日呢間如果like fb 會送
紅糖糍粑/豆沙窩餅 仲有消暑沙冰
是日2人 送左8粒紅糖糍粑
高質 外層輕輕油炸既感覺
入面鬆軟唔痴牙
紅糖唔算甜
(重甜人仕表示 浸死舊糍粑就岩岩好啦 爽)
⭐️手卷牛舌花$58 新鮮 口感唔錯 有咬口
而且賣相真係幾靚
呢日仲加左海鮮拼盤$99位(可睇圖)
海鮮勁新鮮 鮑魚同埋蝦都仲識走識跳
鍋底叫左 ⭐️清香藥膳湯火$128
清甜 夠中藥味 (好似有d味精)
是日白飯$12 加埋湯 已經好滿足
總結
呢間火鍋料質素唔錯 淨係食糍粑都半飽
質素絕對好過 都平過旁邊海底X
但服務就人地好d
#雲長小龍坎老火鍋 (尖沙咀)
地址:尖沙咀金巴利道28號君怡酒店1樓
抵食:4/5 平過旁邊海底x
‼️想睇更多資訊
‼️openrice/大眾點評 : 歡歡增肥之旅
2019-09-17 35 浏览
侍應姐姐都好窩心遞左條圍裙比我醬料點少得有專用油碟嗌左紅油麻辣芫茜鴛鴦鍋-紅油辣度可接受;芫茜湯底都幾多爆花皮蛋玫瑰豬頸肉🌹手捲牛舌花🐂👅白豬仔午餐肉❤️切到心形咁 好sweet即炸紫菜響鈴配甜酸醬響鈴真係即叫即炸 熱辣辣趁熱食🔥沾少少甜酸醬 酸酸甜甜 食落勁脆 我仲放左幾舊落去鍋到1陣 索哂d湯底喺Facebook打卡同讚好就送甜品,揀左”紅糖糍巴” 出面炸到脆卜卜, 入面既年糕軟得黎又帶點煙煙un un

侍應姐姐都好窩心遞左條圍裙比我

即炸紫菜響鈴配甜酸醬
響鈴真係即叫即炸 熱辣辣趁熱食🔥
沾少少甜酸醬 酸酸甜甜 食落勁脆
我仲放左幾舊落去鍋到1陣 索哂d湯底

喺Facebook打卡同讚好就送甜品,
揀左”紅糖糍巴”
出面炸到脆卜卜,
入面既年糕軟得黎又帶點煙煙un un

2019-09-12 37 浏览
朋友慶生飯局,揀咗呢間位於尖沙咀酒店內嘅餐廳打邊爐我地揀咗鴛鴦湯底,一邊麻辣一邊藥膳,兩邊湯底味道濃郁,絕對足料食材方面,用料新鮮,特別推薦丸類食品,全部都是新鮮打成的,尤其牛丸牛味香濃,食過翻尋味😋食物質數絕對有保證,唯獨是坐位問題,枱底與坐位之間的空間不足,剛剛好放到大脾位,想站起來也有困難
朋友慶生飯局,揀咗呢間位於尖沙咀酒店內嘅餐廳打邊爐

2019-09-06
  • 極品手切肥牛(小)
2019-09-09 93 浏览
又到左平日既lunch時間,本身今日拉大隊準備去食西餐點知系路途中有人派傳單,一人一鍋68蚊+1咁就比人帶左上去小龍坎啦一上去個環境好靚呀,古色古香唔單只系裝修,連碗碟個d都好有復古既味道當然除左個gas爐啦 哈哈咁一人一鍋最緊要緊系個湯底有麻辣、藥膳、田園同芫茜皮蛋我就選左芫茜皮蛋,食清d個麻辣我都試過,普普通通,唔算好辣不過系調料區可以拎巨量辣椒再自己調啦調料區都有齊基本配備,鼓油、麻醬、蔥、芫茜、炸蒜生蒜等等除左湯底之外,仲可以選羊,豬,牛同海鮮(+20)平時都冇咩機會有羊食,就簡左羊之後佢本身都跟左唔少野,粟米、羅白、豆腐、午餐肉、腐皮、菜丸同餃 就可以再選2款,我就選左雲吞同"狗"菜餃跟住都仲有野選,就系面底啦我簡左薯粉,仲有準山面或者烏冬雖然每樣份量唔多,但系勝左款式較多,食完其實都已經好飽印象最深刻就系個雲吞同"狗"菜餃都好足料,而且個表都唔厚好好食午餐肉我不嬲都好鐘意打邊爐而個薯粉都好好食,如果食麻辣湯底索堆辣味應該仲正而羊肉質素都唔差,唔系d凍到硬既便野望落d紋都幾靚仲有湯底皮蛋好好食最後當然仲有野飲,汽水同加多寶打邊爐咁熱氣,我就像左加多寶整體唔錯,份量唔多但款式搭
又到左平日既lunch時間,本身今日拉大隊準備去食西餐
點知系路途中有人派傳單,一人一鍋68蚊+1
咁就比人帶左上去小龍坎啦

一上去個環境好靚呀,古色古香

唔單只系裝修,連碗碟個d都好有復古既味道
當然除左個gas爐啦 哈哈
咁一人一鍋最緊要緊系個湯底

有麻辣、藥膳、田園同芫茜皮蛋
我就選左芫茜皮蛋,食清d
個麻辣我都試過,普普通通,唔算好辣
不過系調料區可以拎巨量辣椒再自己調啦
調料區都有齊基本配備,鼓油、麻醬、蔥、芫茜、炸蒜生蒜等等

除左湯底之外,仲可以選羊,豬,牛同海鮮(+20)

平時都冇咩機會有羊食,就簡左羊

之後佢本身都跟左唔少野,粟米、羅白、豆腐、午餐肉、腐皮、菜
丸同餃 就可以再選2款,我就選左雲吞同"狗"菜餃
跟住都仲有野選,就系面底啦
我簡左薯粉,仲有準山面或者烏冬

雖然每樣份量唔多,但系勝左款式較多,食完其實都已經好飽
印象最深刻就系個雲吞同"狗"菜餃
都好足料,而且個表都唔厚好好食
午餐肉我不嬲都好鐘意打邊爐
而個薯粉都好好食,如果食麻辣湯底索堆辣味應該仲正
而羊肉質素都唔差,唔系d凍到硬既便野
望落d紋都幾靚
仲有湯底皮蛋好好食
最後當然仲有野飲,汽水同加多寶
打邊爐咁熱氣,我就像左加多寶

整體唔錯,份量唔多但款式搭夠
而且68蚊+1 黎講算質素好好
而且唔似出面大部份系整好曬出你放系個爐上面煮
而真系好似打邊爐咁,一開始淨系上個湯,比你自己慢慢烚
仲有埋調料區比你整醬汁,加分
2019-09-09 106 浏览
一行5人又lunch time~本身諗住食西餐點知行過有個姐姐叫話"$68...$68“...即刻停低睇睇乜事原來小龍坎做一人一鍋lunch set...比面個姐姐同個價錢...就上去試下!環境ok...好中國風一人一鍋自選湯底+一款肉類...每鍋有基本配料9款自選配料兩粒...主食一款仲有罐裝飲品我揀左紅油麻辣湯 ...羊肉...薯粉...9菜餃同雲吞...基本配菜9款新鮮..雲吞有兩隻蝦仔9菜餃夠味可怕薯粉好少...煮完一碗仔都無呀羊肉無超薄片...有返d口感..麻辣湯底對於食得辣ge我黎講..無乜料到仲有仲有..出面有自助調味區...鐘意食葱食蒜食莞茜ge人黎講,係天大喜訊$68黎講我覺得佢d食材ok呀...可惜份量少...我...真心唔飽P.S. 有加一
一行5人又lunch time~

環境ok...好中國風

一人一鍋自選湯底+一款肉類...每鍋有基本配料9款
自選配料兩粒...主食一款仲有罐裝飲品

基本配菜9款新鮮..雲吞有兩隻蝦仔
9菜餃夠味
可怕薯粉好少...煮完一碗仔都無呀

P.S. 有加一

2019-09-06 1503 浏览
.近排忙緊結婚新居既事 精神同體力上都好攰😪😪所以忙一段時間就要食返餐好既😌😌😌麻辣同火鍋 百吃不厭😗😉感謝P小姐陪H先生去食😍.鍋底高分 麻辣湯我地唔記得左揀辣度😅出到黎辣得過癮 湯底亦好惹味 唔會齋得個辣字🥳牛油厚 口感好滑 花椒份量多 夠曬香呀😎藥膳湯方面 反而我地可以接受到藥材味道再濃啲🧐但無損本身用肉去熬製既味道😌真心鍋底唔算貴 不過質素高😛.手切肥牛叫就叫左細 不過份量多過一般火鍋店😛HP兩個人食都絕對夠曬😹難以想像大size係點😆每一片仲要唔算細 收200蚊頭一啲都唔過份😏牛肉嫩滑 脂肪靚 入口好腍 甜味十足🥰無論用藥膳湯或者麻辣湯都好襯😁.太極雙滑由蝦滑同墨魚滑去做🙂賣相真係做到太極咁 好攪笑🤣兩種滑都好入味 特別係蝦滑比較爽😬仲要feel到唔少蝦肉 海鮮既鮮甜突出🦐.醉雞係呢餐亮點 黎得一定要食🤘🏻98蚊份量唔算少 而且脾位都多架👏🏻雞肉好滑 仲好有雞味 唔似冰鮮style👍🏻👍🏻睇準時間一熟即食 會品嚐到裡面既肉汁😼最鐘意食雞既H先生食到lam lam脷👅最後加埋醃肉既紹興酒落埋藥膳湯嗰邊滾一陣再飲🤩簡直係完美無瑕😍
近排忙緊結婚新居既事 精神同體力上都好攰😪😪

牛油厚 口感好滑 花椒份量多 夠曬香呀😎
藥膳湯方面 反而我地可以接受到藥材味道再濃啲🧐
但無損本身用肉去熬製既味道😌
真心鍋底唔算貴 不過質素高😛
極品手切肥牛(小)

手切肥牛叫就叫左細 不過份量多過一般火鍋店😛

太極雙滑由蝦滑同墨魚滑去做🙂
賣相真係做到太極咁 好攪笑🤣
兩種滑都好入味 特別係蝦滑比較爽😬
仲要feel到唔少蝦肉 海鮮既鮮甜突出🦐
花雕雞件(半隻)

醉雞係呢餐亮點 黎得一定要食🤘🏻
98蚊份量唔算少 而且脾位都多架👏🏻
雞肉好滑 仲好有雞味 唔似冰鮮style👍🏻👍🏻
睇準時間一熟即食 會品嚐到裡面既肉汁😼
最鐘意食雞既H先生食到lam lam脷👅
最後加埋醃肉既紹興酒落埋藥膳湯嗰邊滾一陣再飲🤩
簡直係完美無瑕😍
紅油麻辣藥膳鴛鴦鍋
極品手切肥牛(小)
太極雙滑
花雕雞件(半隻)
  • 花雕雞件
  • 極品手切肥牛
  • 麻辣鍋
2019-08-28 61 浏览
經過一位四川朋友介紹,她在四川吃過這家小龍坎,想試一試這家味道,於是我們一行四人到這裡吃個lunch。..它有午餐供應,價錢相宜,但我們目標只有麻辣火鍋,最後沒有被價錢吸引,還是散叫了。.我們點了藥膳麻辣鴛鴦鍋。很威!有兩個龍頭.我個人很喜歡吃肉藏,但朋友們都不太有興趣,我不敢點了。點了手切牛、牛舌、羊肉、炸豆腐、豬紅、炸響鈴、腐竹、田雞、竹笙、貴妃旁.... (其他忘記了!).手切牛,夠新鮮!.很喜歡這個麻辣牛,試過在其他地方吃是辣到苦,這個沒有,辣得很香!味道很好!.紫菜響鈴,第一次吃有紫菜的,不錯!我相信是即炸,因為熱辣辣的.鴛鴦鍋味道很好,無論是有辣或沒有辣,價值方面我可以接受,基本上我們都是亂點,環境也舒適!會再來吃的
我們點了藥膳麻辣鴛鴦鍋。很威!有兩個龍頭

手切牛,夠新鮮!

哩間火鍋店係我最愛嘅香港男歌手之一陳柏宇開嘅餐廳🥰無論係環境、服務、食物賣相、味道(同埋價錢😂)都有明星嘅級數💁🏻‍♀️今次同朋友叫左1個鴛鴦湯底同4樣火鍋配料🍽〰️👉🏻紅油麻辣芫茜鴛鴦鍋 $138 🍲👉🏻龍廚八寶摩天倫 $118 🎡👉🏻手捲牛舌花 $48 🌹👉🏻即炸紫菜響鈴 $58 🌯👉🏻油墨菜 $38 🥬👉🏻沙冰 (Free) 🍹👉🏻紅糖糍粑 (Like FB送) 🍡覺得最特別係佢好似啲網紅cafe咁,所有食物都好靚好岩打卡📸特別係個摩天倫,令到🦖🦕少女心爆發瘋狂影相😍其實架上面有8款唔同嘅手工丸類同餃子雲吞,可以一次過試到好多款式😛另外個朵牛舌花好靚,而且十分好味😋個人最鍾意嘅係紫菜響鈴,好香口好好食🤤另外個菜都幾新鮮而且份量幾多👅飲品同甜品都係free唔洗再點💕

〰️
👉🏻紅油麻辣芫茜鴛鴦鍋 $138 🍲

👉🏻龍廚八寶摩天倫 $118 🎡

👉🏻手捲牛舌花 $48 🌹

👉🏻即炸紫菜響鈴 $58 🌯
👉🏻油墨菜 $38 🥬
👉🏻沙冰 (Free) 🍹

👉🏻紅糖糍粑 (Like FB送) 🍡

之前食過覺得唔錯,朋友話想試正宗雲南火鍋即刻帶佢黎依間試下,話晒都係陳生開😍 一入到餐廳已經覺得環境好有古代貴族feel,睇得出係裝修上落佐好多心思👍🏻.茶位位位廿五,火鍋配料都有好多種可以選擇,而湯底總共有5個可以簡,貪心既我地要佐紅油藥膳鴛鴦鍋🙆🏼‍♀️ 一黎到就飲佐頭啖湯,藥膳飲得出好足料同陣陣濃湯味😍 紅油我地要佐微辣,開頭食落有陣陣麻香味,辣既刺激感慢慢先湧上黎,所以餐廳好細心提供佐每人一罐麻油比你中和下辣度。.因為我地都係牛魔王,所以牛既主打我地大部分都有試:極品手切肥牛、雪花牛立方、手捲牛舌花。全部都食落好高質之餘,可以睇到佢油質分佈得好平均而且食落就有牛味😍 記得唔好淥咁耐,晒佐舊牛🙆🏼‍♀️ 建議可以用麻辣湯底食更加爽。特別一讚唔好提佢牛舌花好似得好少,其實差不多都有十片,而且咬落好有口感👅.另外,龍廚八寶摩天輪🎡都值得一讚,諗到咁既設計已經好有心思,而且每一舊滑同水餃🥟都好足料。.即炸紫菜響鈴新鮮熱辣整出黎,就咁食配埋甜辣醬已經脆卜卜,仲食到紫菜味,放落去湯底食更加有另一種口感🙈 更加估唔到既係個烏冬配麻辣湯有令人上引既感覺😍 沾一沾個湯底好過癮!!Like 某社交平台

紅油藥膳鴛鴦鍋

極品手切肥牛

龍廚八寶摩天輪

即炸紫菜響鈴新鮮熱辣整出黎,就咁食配埋甜辣醬已經脆卜卜,仲食到紫菜味,放落去湯底食更加有另一種口感🙈 更加估唔到既係個烏冬配麻辣湯有令人上引既感覺😍 沾一沾個湯底好過癮!!Like 某社交平台仲有甜品同沙冰送,記得唔好走寶🙆🏼‍♀️走果陣仲有coupon送😍
紅油藥膳鴛鴦鍋
極品手切肥牛
龍廚八寶摩天輪
  • 手捲牛舌花
  • 即炸紫菜響鈴
  • 手卷牛舌花
2019-08-20 56 浏览
曾經係國內食過小龍坎,味道服務各樣都唔錯,唔知香港呢間係唔係同國內屬於同一個集團,見到佢午市有一人一鍋就去試下。佢嘅位置位於酒店入面,熟悉尖沙咀嘅就唔難搵。君怡酒店本身都比較多內地人住,我中午1點入到去有幾枱客喺度,大部分都係講普通話,而侍應第一句同我講嘅都係普通話。 不過呢度人手真係好不足,雖然客人唔多,但係我都企咗幾分鐘先侍應出黎帶位。呢度Lunch做緊一人一鍋,$68-88好抵,有四種湯底可以揀,當然呢個價錢唔好想像食材會有幾高級,而我都係打算嚟試佢嘅麻辣湯底 牛肉偏肥,冇乜牛味。水餃&蝦丸(自選款式各一粒),蝦丸係手打既,好味,水餃亦新鮮。其他既定配料包括有粟米,午餐肉,豆腐,枝竹,冬菇,蘿蔔,蟹柳,娃娃菜。所有食物都正正常常,而且仲可以揀一款麵食,份量十足。麻辣湯底做得幾好,唔夠香但係夠麻夠辣。午餐仲包括一罐飲品(各款汽水/加多寶),好抵。美中不足嘅係呢度嘅服務,人手唔夠,亦無乜服務可言,畀錢嘅時候佢仲找咗20蚊散紙畀我,其實我本身唔介意,不過侍應一句唔好意思都冇,我就覺得呢啲態度唔應該係酒店出現。
2019-08-20
2019-08-05 69 浏览
不嬲都係無辣不歡嘅我最鍾意就係食麻辣火鍋之前都有幫襯過銅鑼灣嗰間所以對於食法一啲都唔陌生首先點左一個鴛鴦紅油麻辣火鍋同藥膳火鍋湯底然後就可以出去拎調味料枱上面已經有一罐小油碟加完之後啲肉入口都會滑啲同埋會減低麻辣感點餐紙每一味餸下面都會有一個時間就係餐廳推薦要煮幾多分鐘先係最好味碗碗鮮鴨血 $58食麻辣火鍋點可以冇鴨血🦆我哋一早就將佢放晒入去火鍋入面鴨血吸收埋啲麻辣湯底完全就係好好嘅配搭手卷牛舌花半份 $40牛舌卷成玫瑰花🐮而且切成薄片一煮就熟充滿牛味客家梅菜豬肉丸半份$42呢個係侍應姐姐嘅推介豬肉丸🐷係佢哋自己自家製入面加入左少許肥豬肉同埋梅菜好似有啲似蒸肉餅嘅味道比較特別玫瑰豬頸肉$58呢個玫瑰豬頸肉擺盤真係好靚🌹因為將豬頸肉切成好薄所以變成左一朵玫瑰花同樣係熟得好快所以好方便食花雕豬腦花$68豬腦好特別🐷唔係度度地方都有得食而且佢俾咗一個小筲箕可以將豬腦放入去煮咁就唔會散開好貼心依家上Facebook打卡仲會送甜品一碟可以揀紅糖糍粑或者豆沙鍋餅我哋揀咗紅糖糍粑米味好香炸得好乾身唔油膩👍🏻👍🏻👍🏻
不嬲都係無辣不歡嘅我

我哋揀咗紅糖糍粑
米味好香
炸得好乾身唔油膩👍🏻👍🏻👍🏻

2019-08-02 46 浏览
ee 終於試咗 雲長小龍坎 既一人一爐$68午市套餐。果真物有所值!今日就試藥膳養生湯底,清甜,真係飲得落口雖然飲咗有d口乾,但套餐仲有送罐裝飲品,可選一款肉類,我就選咗牛肉以$68來說,性價比高加埋其他配料,午餐肉好好味,墨魚丸彈牙,黃牙白都好好食,食曬飽飽。今日去咗佢地既尖沙咀分店,午市人唔多,唔駛等位,感覺好似大過銅鑼灣店,招呼一樣咁好。📍 雲長小龍坎老火鍋 (尖沙咀)尖沙咀金巴利道28號君怡酒店1樓
ee 終於試咗 雲長小龍坎 既一人一爐$68午市套餐。
果真物有所值!
今日就試藥膳養生湯底,清甜,真係飲得落口
雖然飲咗有d口乾,但套餐仲有送罐裝飲品,
可選一款肉類,我就選咗牛肉
以$68來說,性價比高
加埋其他配料,午餐肉好好味,墨魚丸彈牙,
黃牙白都好好食,食曬飽飽。

📍 雲長小龍坎老火鍋 (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道28號君怡酒店1樓
一人一爐