嬲到我第一次打食評!!我前兩日同朋友喺尖沙咀舖下午打邊爐,啲員工收檯面啲剩碟,將啲生肉水倒晒落我個新買有牌子的手袋度!!好唔小心!你地都知啲生肉碟實有水架啦!點解可以咁唔小心!!我地仲有bb, 好彩無整到bb!! 之後個員工只攞咗張濕紙巾嚟比我抹,唔覺有歉意!!另外,完全無服務質素!成日搵唔到員工!原來佢哋坐埋一檯傾計!!要你主動起身叫佢哋!出面其實仲有幾檯人!最後,明明四大兩細,竟然收我地6個人茶錢!!好過份!我試過喺Facebook 向佢哋投訴,但完全沒有獲得回覆,所以先上嚟openrice 分享!大家想食到一肚氣就去啦!

最後,明明四大兩細,竟然收我地6個人茶錢!!好過份!

2019-10-26 47 浏览
今日好難得約到朋友去到尖沙咀食飯, 這些秋風氣的天氣最好係"十 下十下" 🤩🤩打邊爐ga la!搵左間"雲長小龍坎老火銅",試新野😍😍去到餐廳門口好特別入到去裝潢中國風每人都會有圍裙餐廳好貼心地安排左圍裙給我們,都知道有些人會不小心 整污糟咗自己啲衫 (😣當天朋友已發生左,好彩有它😚😚)自助醬料區田園蕃茄芫荽鴛鴦鍋, 好香甜, 而且唔會好鹹,我地加多個烏冬真係一流極品手切肥牛(細), 好濃肉味好新鮮, 我地好快ko哂 haha 手打墨魚滑花雕雞件 (半隻), 好好味, 配我地個湯底堅係正

搵左間"雲長小龍坎老火銅",試新野😍😍

去到餐廳門口好特別

入到去裝潢中國風

每人都會有圍裙

自助醬料區

手打墨魚滑

花雕雞件 (半隻), 好好味, 配我地個湯底堅係正
2019-10-18 58 浏览
呢間我係第一次食 之前好多朋友去食完都有讚冇彈 今次去 係抱住個好好食嘅心態去食 所以個蕃茄湯底有啲失望 因為比較淡但係我嗌嘅係鴛鴦喎 麻辣嗰邊就相當農未 另外個麻辣牛肉辣得黎好嫩滑, 仲有個鴨血 一食就知唔會係豬紅 蝦滑爽口彈牙, 仲有個竹笙卷都非常好味, 但反而個腰花真係好失望, 直情要用 難食 來形容 打邊爐有邊度會少得午餐肉呀 話明係白豬仔午餐肉 仲有肉碎喺裏面真係好好味 我哋食到最後嘅時候 再叫咗 椒鹽粟米 紅豆餅 真係飽到冇可能再食得落
另外個麻辣牛肉辣得黎好嫩滑
, 仲有個鴨血 一食就知唔會係豬紅 蝦滑爽口彈牙
, 仲有個竹笙卷都非常好味
, 但反而個腰花真係好失望
  • 極品手切肥牛
2019-10-14 48 浏览
秋涼最好打邊爐,一班人圍住食最開心,聽閒酒店都可以享受不錯的火鍋,便來一試,紅燈籠配石龍裝潢氣派非凡,影相不錯場內乾淨企理,有懷舊特色紅油藥膳鍋紅油鍋即麻辣鍋,雖然選的是小辣,但麻香四溢;藥膳鍋有當歸、紅棗等,滋補白豬仔午餐肉,麻辣令午餐肉更惹味雪花牛立方牛肉味濃,肉質細嫩和肉汁豐富熟後肉質更嫩,滿口油脂香,麻辣越食越辣,刺激味蕾鴨血配麻辣最好食,滑滑口感讚好專頁和打卡送甜品紅糖糍巴軟糯,還有豆沙鍋餅可供選擇馬蹄竹蔗水清甜潤喉又解辣

場內乾淨企理,有懷舊特色

紅油藥膳鍋

白豬仔午餐肉,麻辣令午餐肉更惹味

雪花牛立方
牛肉味濃,肉質細嫩和肉汁豐富

熟後肉質更嫩,滿口油脂香,
麻辣越食越辣,刺激味蕾

鴨血配麻辣最好食,滑滑口感

讚好專頁和打卡送甜品
紅糖糍巴軟糯,還有豆沙鍋餅可供選擇

馬蹄竹蔗水
清甜潤喉又解辣
2019-10-13 71 浏览
約埋三五知己一齊去打個邊爐先,4點幾去到尖沙咀附近,5點就上到君怡酒店裏的火鍋呢間雲長小龍坎老火鍋。裝修格局都有中國風,有幅壁畫好似係桃園結義的場景,燈光柔和,氣氛都唔錯。呢到呢到梗係想試下麻辣鍋啦,但因為大部分人都唔食得辣,所以叫左個鴛鴦鍋芫荽皮蛋配蕃茄湯。芫荽味夠濃多芫荽而蕃茄湯蕃茄切粒所以味道更加出,無食辣都唔係一個損失。極品手切肥牛($328)牛肉嫩滑 油脂分佈平均 入口好腍 牛味十足海鮮併盤($99/位 ×6)海鮮鮮甜生生猛猛~飽魚焯到岩岩好夠彈牙~貴妃蚌、花甲好鮮味~海蝦大大隻鮮味肉又爽手打蝦丸、手打墨魚丸、手打牛丸~蝦丸除左打到起膠之外入面仲有粒粒蝦肉,爽滑彈牙(可以再加)~墨魚丸冧啲但入面都係有粒粒墨魚粒,口感都可以~手丸爽滑彈牙拍得住元朗勝記牛肉丸九菜餃、雲吞半份九菜餃有4粒,一份雲吞有8粒,如果再加可以預到份量,而兩者都做到個皮好薄,而裡面既餡料就好多,雲吞啲蝦都好爽,口感不錯。豆沙鍋餅和紅糖糍巴只要係 facebook 打卡及讚好專頁,可以有免費甜品,6個都打左卡所以有兩個甜品食。~豆沙鍋餅唔似食上海舖頭果啲有千層糕既feel,紅豆唔太甜,外脆內軟唔錯。~紅糖糍巴

牛肉嫩滑 油脂分佈平均 入口好腍 牛味十足

海鮮併盤($99/位 ×6)海鮮鮮甜生生猛猛

~飽魚焯到岩岩好夠彈牙
~貴妃蚌、花甲好鮮味
~海蝦大大隻鮮味肉又爽

手打蝦丸、手打墨魚丸、手打牛丸
~墨魚丸冧啲但入面都係有粒粒墨魚粒,口感都可以
~手丸爽滑彈牙拍得住元朗勝記牛肉丸

九菜餃、雲吞

豆沙鍋餅和紅糖糍巴
~紅糖糍巴,糍巴煙韌配合紅糖都係唔錯。

整體都唔錯,下次可以再黎。

冬天就黎到啦又可以成日打邊爐
前菜辣味鳳爪
極品手切肥牛($328)
海鮮併盤($99/位)
前菜辣味鳳爪
極品手切肥牛($328)
海鮮併盤($99/位)
  • 極品手切肥牛
2019-10-13 47 浏览
今晚又去尖沙咀搵食啦,天氣涼真係好想打邊爐,原來酒店都可以享受寧靜的火鍋,門口已經好有特色,紅燈籠配石龍裝潢,氣派非凡。門口有自助調味料自由配搭,還配有濕紙巾,貼心紅油藥膳鍋紅油鍋可以選大、中、小,我選小辣,辣得夠香,麻香四溢,藥膳鍋有當歸、杞子、紅棗等,滋養白豬仔午餐肉兩片拼成心形,更精緻,配紅油更惹味;配藥膳湯更鹹香雪花牛立方牛味香濃,肉質細嫩,肉汁豐富,紅油更刺激味蕾,牛魔王的我表示好味即炸紫菜響鈴比傳統既更添香脆,還有紫菜鮮鴨血配紅油係最夾,麻中帶軟滑口感稻庭烏冬吸收晒湯精華,幼滑又彈牙鳳城水餃皇每粒水餃皇都有彈牙蝦肉,口感豐富又鮮味讚好專頁和打卡送甜品煙韌口感紅糖糍巴,配紅糖醬食

門口有自助調味料自由配搭,還配有濕紙巾,貼心

紅油藥膳鍋

白豬仔午餐肉
兩片拼成心形,更精緻,配紅油更惹味;配藥膳湯更鹹香

雪花牛立方

即炸紫菜響鈴
比傳統既更添香脆,還有紫菜鮮

鴨血配紅油係最夾,
麻中帶軟滑口感

稻庭烏冬
吸收晒湯精華,幼滑又彈牙

鳳城水餃皇
每粒水餃皇都有彈牙蝦肉,口感豐富又鮮味

讚好專頁和打卡送甜品
煙韌口感紅糖糍巴,配紅糖醬食

• 即炸紫菜響鈴
2019-10-13 35 浏览
星期日約左朋友食飯,幾個朋友就最適合打邊爐,邊食邊傾計。試左呢間由過江龍火煱店—雲長小龍坎火煱店,原來陳柏宇開嘅。因為我地怕食辣,所以叫左個鴛鴦湯底:蕃茄同埋芫茜湯底,湯底比較喜歡蕃茄味啲,濃郁啲。我地叫左個極品手切肥牛,$328,牛肉質素唔錯。我地叫左個海鮮拼盤,$99一位,有鮑魚、蚌、花甲、海蝦,雖然每樣得一舊,但黎到見到啲鮑仲郁緊,食材新鮮。仲叫左手打蝦丸、手打墨丸同埋手打牛丸,三款丸都幾彈牙。另外叫左自制鮮蝦雲吞,真係食到成粒鮮蝦。仲叫左韮菜餃,包得幾好食。蔬菜叫左皇帝菜。另外,Like facebook page會送甜品,豆沙鍋餅同埋紅糖糍粑,豆沙鍋餅幾好食。

我地叫左個極品手切肥牛,$328,牛肉質素唔錯。

仲叫左手打蝦丸、手打墨丸同埋手打牛丸,三款丸都幾彈牙。

2019-10-13 289 浏览
近來因為中港矛盾,搞到大家每一次上大陸都要比嗰班海關係咁手,一有事就俾人的入房,嚇到個個都唔敢返大陸。對於我呢個好鍾意返大陸食嘢嘅人,真係一個好大嘅損失,事關大陸嘅嘢真係好有風味㗎。前牌有朋友介紹我有間過江龍落咗黎香港到開間老火鍋店,搞到我心郁郁,佢話個質素超好,仲好過上面嗰間鋪頭好好多,所以我就跟住佢哋一齊去!今日我哋一行六人就去到尖沙咀呢間老火鍋店,去到嘅時候侍應急不及待就以180度鞠躬向我哋打個靚招呼,嗰一刻我覺得我自己係一個大爺咁款!佢哋一口流利嘅廣東話鄉音,真係令我好回味!入到去我哋就立即叫咗己未野!雖然我唔知係乜嘢,但我好相信我班朋友好明白我係鍾意食啲咩架!不到5分鐘之後,佢哋就俾咗兩兜雞腳俾我哋食,隻雞腳又辣又甜,真係食到我上晒癮!再嚟係個鴛鴦湯底,裏面有芫荽皮蛋、蕃茄唔知乜。一煲滾煲湯我哋就係咁飲係咁飲,真係差啲成煲湯飲完佢,好在我朋友鶴亭左我哋。然之後就一輪丸上到嚟,包括牛丸、蝦丸、韭菜餃、墨魚丸、雲吞。佢哋全部都係以大陸既浮誇嘅方式上菜,酒後用咗一大堆乾冰搞到煙霧離漫,但係我就最鍾意呢一種咁嘅大陸式方法!食落去真係同嗰啲放題冇得比,唔單只係新鮮,仲好彈牙,亦加咗一啲

食落去真係同嗰啲放題冇得比,唔單只係新鮮,仲好彈牙,亦加咗一啲唔知乜嘢令到成哥遠嘅味道昇華左一倍!

即係就係一疊超級正嘅肥牛,我哋食落去真係發覺好正呀,因為佢用咗嘅應該係日本A5給和牛咁嘅級數,真係入口即溶!

再之後就上咗一盤六人份量嘅海鮮拼盤,裏面全部海鮮都係新鮮跳跳紮,包括新鮮鮑魚,顯、中再之後就上咗一盤六人份量嘅海鮮拼盤,裏面全部海鮮都係新鮮跳跳紮,包括新鮮鮑魚、大顯同埋花甲。我哋將佢哋一夜到晒落去個煲野落去嘅時候,見到呢啲海鮮係咁跳,我哋個心就非常之開心!

食完之後餐廳亦都送咗兩盤好特色嘅小食俾我哋作為餐後甜品,呢兩盤甜品讓我諗起中國嘅特色小食,亦唔係好似其他鋪頭只係送紅豆沙糖水熊生果拼盤咁鬼雞雞 !呢個值得加分!
2019-10-02 57 浏览
朋友生日食咩野當然俾佢話事啦~佢話想食雲長小龍坎老火鍋 ,好似話係佢最愛的陳柏宇開既~湯底叫左田園蕃茄藥膳駌鴦鍋$138蕃茄湯果邊既蕃茄係切到一粒粒,蕃茄既酸味好出藥膳湯底果邊🤤🤤🤤好濃濃的藥膳爐是龍頭的醬料區可以著小圍裙喔唔客氣啦~準備開餐!極品手切肥牛 $228淥12秒就食得啦~~~手切肥牛脂肪分佈好平均食落牛味都好重!每次打邊爐食到最尾就一定要食個烏冬🍜烏冬$38放左係藥膳湯底度煮,好吸到味💛

朋友生日食咩野當然俾佢話事啦~
佢話想食雲長小龍坎老火鍋 ,好似話係佢最愛的陳柏宇開既~

湯底叫左田園蕃茄藥膳駌鴦鍋$138
蕃茄湯果邊既蕃茄係切到一粒粒,蕃茄既酸味好出
藥膳湯底果邊🤤🤤🤤好濃濃的藥膳

爐是龍頭的

醬料區

可以著小圍裙喔

唔客氣啦~準備開餐!

極品手切肥牛 $228
淥12秒就食得啦~~~
手切肥牛脂肪分佈好平均

食落牛味都好重!

每次打邊爐食到最尾就一定要食個烏冬🍜
烏冬$38
放左係藥膳湯底度煮,好吸到味💛
2019-09-27 70 浏览
●田園番茄藥膳湯($138)●作為窮L foodie,budget有限,我係咁以叫咗幾個最popular嘅料。首先嗌咗個番茄湯底同藥膳湯底,番茄湯底不過不失,鮮甜味都算出,唔會淨係得個酸味。藥膳湯底就真點驚喜🤩😆作為一個平時阿媽煲湯落少少中藥都已經唔飲嘅人嚟講,我就覺得個藥膳湯底冇咗果種中藥嘅苦澀味,幾易入口,但飲得出係足料嘅,同火鍋料呀烏冬呀好夾。揀完湯底,我就叫咗手切肥牛、、紫菜響鈴。不得不提就係佢個手切肥牛好厚,咁個口感襯唔襯火鍋就見仁見智啦。● 太極雙滑(三文魚子墨魚滑+黑松露蝦滑)($118)●驚艷程度十分我會俾二十分,真係真係勁彈牙🤩🤩😍😍😆😆😆黑松露將啲蝦味昇華到嘩一聲,再試嘅話我會直接嗌十碟。🐷🐷🐷只要like facebook就可以送甜品!有青蘋果沙冰、豆沙鍋餅同紅糖麻粑😍😍整體嚟講都好好,尤其是個豆沙窩餅料足之餘,外脆內軟,係出面難得高質嘅鍋餅!🤩💭💭💭好味(8/⑩)抵食 (4/⑩)💭💭💭店舖:雲長小龍坎老火鍋地址:尖沙咀金巴利道28號君怡酒店1樓食咩好? #sweetaholic_正餐去邊食? #sweetaholic_尖沙咀#hkig #l4l #likefor
●田園番茄藥膳湯($138)●

● 太極雙滑(三文魚子墨魚滑+黑松露蝦滑)($118)●

🐷🐷🐷

💭💭💭
好味(8/⑩)
抵食 (4/⑩)
💭💭💭
店舖:雲長小龍坎老火鍋
地址:尖沙咀金巴利道28號君怡酒店1樓
食咩好? #sweetaholic_正餐
去邊食? #sweetaholic_尖沙咀
#hkig #l4l #likeforlike #hongkong #hkfoodie #hkfood #foodblogger #foodpics #hkfoodpic #foodie #foodporn #hotpot #taiwan #hungry #香港美食 #相機先食 #尖沙嘴美食 #尖沙嘴 #吃貨 #美食 #火鍋
2019-09-23 91 浏览
我最喜歡辣火鍋。約了朋友去晚上。地址容易找到。地方坐得舒服。經理bobo好招呼。食物水準高而且最好味是鴨血,肥牛,炸魚皮,紅酒,小白江白酒好味好喝。鋪頭嘅地址比較容易搵喺酒店樓上君怡。泊車都好方便另外,就,入到門口,誒店務經理招呼非常有禮貌,裏邊嘅環境好古色古香,去坐嘅地方,每一個卡位都非常之寬敞。食物質素非常之一好。包括鴨血,肥牛,雞仔,象拔蚌,都非常新鮮另外可以點啤酒白酒紅酒,誒我建議飲白酒江小白會比較好。
2019-08-05
用餐优惠
優惠券
  • 牛肉.
  • 沙冰
2019-09-21 54 浏览
舊同學從美國回港渡假,住在尖沙咀君怡酒店,相約今晚聚舊,佢話酒店一樓有一間雲長小龍坎老火鍋,古色古香,今晚就在此食晚餐,感受一下中國Feel。朋友連火鍋湯底都想試下中國的藥膳,所以就要了田園蕃茄藥膳鴛鴦鍋,上枱時,朋友極欣賞盛載湯底的銅鍋,兩邊有龍頭,佢話食得好有氣勢。藥膳湯底好香中藥味,田園蓄茄就酸酸甜甜,兩種都好飲。白膳片新鮮肥美,厚薄適中,鮮味爽口。極品手切肥牛,師傅刀功真了得,切到片片厚薄均一,雪花般的油脂分布肥牛每一部分,入口嫩滑肉味香濃。手打蝦丸,用新鮮蝦滑加入蝦肉做成,口感特別彈牙,味道鮮甜。最後甜品是柚子沙冰,朋友又極鍾意隻三隻杯,可以感受一下古時的感覺!
白膳片新鮮肥美,厚薄適中,鮮味爽口。
手打蝦丸,用新鮮蝦滑加入蝦肉做成,口感特別彈牙,味道鮮甜。
五知鍾意打邊爐嘅你地幾耐會打一次邊爐呢?早排就同朋友去左尖沙咀食麻辣火鍋😆一坐底侍應就遞左條圍裙比我地 亦有教我地撈油碟🤔非常細心🤣_🌟湯底:紅油麻辣蕃茄鴛鴦鍋($138)蕃茄湯酸酸甜甜,麻辣可以自選辣度🌶_🌟極品手切肥牛($228)牛肉油脂分配平均,牛肉味濃🥩🌟自製韭菜餃($38 )餃皮幾薄下😆入面爆多韮菜餡 鍾意食韭菜嘅朋友仔一定要試吓❣️🌟手打蝦丸 ($52)蝦丸都幾彈牙☺️索埋啲湯汁更加好食_🌟貴妃蚌 ($56)🌟鮮花甲王 ($88)🌟脆脘骨腩 ($88)_另外只要讚好佢哋嘅facebook專頁就可以免費得到消暑沙冰,臨走前飲返杯既清新又解辣😚同朋友今餐食得好滿足😍
🤣
_
🌟湯底:紅油麻辣蕃茄鴛鴦鍋($138)
蕃茄湯酸酸甜甜,麻辣可以自選辣度🌶

_
🌟極品手切肥牛($228)
牛肉油脂分配平均,牛肉味濃🥩

🌟自製韭菜餃($38 )

🌟手打蝦丸 ($52)
蝦丸都幾彈牙☺️索埋啲湯汁更加好食
_
🌟貴妃蚌 ($56)

🌟鮮花甲王 ($88)

🌟脆脘骨腩 ($88)
_
步入門外前,看見門外裝修古色古香,很有一番味道風味感覺,未食已經加晒分👍👍入到去,皇宫的裝修,坐位更是舒適,餐具更別具特色,像皇帝般享用的餐具👍👍👍👍👍👍👍👍自家制的麻油,加在配料上,點著食物來吃,又香又滑,令配料味道更加出色。盛載食物的餐具別再心栽,一邊吃一邊在享受,怪不知鋪名叫雲長小龍,盛載火鍋的就是兩邊都是一個🐲龍,摩天輪的托盤盛載食物,入面的丸類和餃類,全都是人手打做,味道出色,和自己喜歡的人就在吃著幸福摩天輪一樣,甜絲絲的😋😋🥰🥰麻辣藥膳鴛鴦湯底,一邊進補,一邊麻辣,味道超凡😋😋海鮮——新鮮無比,愛吃包魚的我,更敵不了我的口味,就是九孔包魚,新鮮彈牙好味道👍👍👍👍👍羊肉片——-肉質嫩滑,肉味鮮甜脆肉脆片——新鲜又爽脆餃子🥟——皮薄蹈靚芋絲——-爽口彈牙,索埋藥膳或麻辣味道一齊,更是各有各的不同的好味道😋甜品——紅糖麻糍,咬落口質感似咸水角的質地,口感彈牙又好味。皇帝般享用的杯子,盛載著沙冰,吃完了辣之後,又可清一清味蕾和解喝,like ➕nice[✌️✌️❤️吃著幸福摩天輪的晚餐❤️

麻辣藥膳鴛鴦湯底,一邊進補,一邊麻辣,味道超凡😋😋

羊肉片——-肉質嫩滑,肉味鮮甜

脆肉脆片——新鲜又爽脆

餃子🥟——皮薄蹈靚

吃著幸福摩天輪的晚餐❤️
2019-09-18 49 浏览
●田園番茄藥膳湯($138)●作為窮L foodie,budget有限,我係咁以叫咗幾個最popular嘅料。首先嗌咗個番茄湯底同藥膳湯底,番茄湯底不過不失,鮮甜味都算出,唔會淨係得個酸味。藥膳湯底就真點驚喜🤩😆作為一個平時阿媽煲湯落少少中藥都已經唔飲嘅人嚟講,我就覺得個藥膳湯底冇咗果種中藥嘅苦澀味,幾易入口,但飲得出係足料嘅,同火鍋料呀烏冬呀好夾。揀完湯底,我就叫咗手切肥牛、紫菜響鈴。不得不提就係佢個手切肥牛好厚,咁個口感襯唔襯火鍋就見仁見智啦。手切肥牛紫菜響鈴● 太極雙滑(三文魚子墨魚滑+黑松露蝦滑)($118)●驚艷程度十分我會俾二十分,真係真係勁彈牙🤩🤩😍😍😆😆😆黑松露將啲蝦味昇華到嘩一聲,再試嘅話我會直接嗌十碟。🐷🐷🐷只要like 某社交平台就可以送甜品!有青蘋果沙冰、豆沙鍋餅同紅糖麻粑😍😍整體嚟講都好好,尤其是個豆沙窩餅料足之餘,外脆內軟,係出面難得高質嘅鍋餅!🤩
●田園番茄藥膳湯($138)●
手切肥牛