今日得返13度,係咩驅使一班人喺寒風中排隊呢🥶?當中不乏回頭熟客仔,我都唔執輸排埋一份😝 頂立係一間有Heart小店,以鮮味x咖啡做主題,員工會逐一向每位客人解釋守則同理念,介紹拉麵湯底,度身訂造最合適嘅咖啡。拉麵同咖啡似乎大纜都扯唔埋,但原來結合起嚟可以互相昇華。店員建議咖啡同湯底輪流交接食用,味道層次會更豐富。咖啡嘅味道會由黃梅同酸果 > 焦糖同朱古力 > 茶味💫 ✨天·頂立雞白湯 😍(頂立麵·昆布·蔥·鹿兒島慢煮雞·紅椒絲·金木犀)推薦!使用全雞、魚介同大量蔬果熬煮,湯底濃厚,淡淡雞油香,鮮甜而且唔會太重膩感,係我鍾意嘅味道!✨限定三鮮澄清湯(頂立麵·昆布·蔥·鹿兒島慢煮雞·紅椒絲·金木犀)集合晒天地海嘅精華既輕醬油清雞湯,加入大量蔬果肉碎熬煮而成,口味較輕盈,飲落去相當舒服,亦更加食到麵條本身嘅味道。✨昭香風硬布丁(燒) 😍推薦!比原來嘅布丁大多一倍,入口先係布丁,底層係綿滑嘅蜂蜜蛋糕,層次感出色,而且完全唔甜,仲有獨特焦苦香氣,我可以一個人食晒成個😍✨昭香風硬布丁😍推薦!甜點全部手工製作,呢款布丁相對地比較香甜,入口軟滑,蛋香滿滿。

✨天·頂立雞白湯 😍
(頂立麵·昆布·蔥·鹿兒島慢煮雞·紅椒絲·金木犀)

✨限定三鮮澄清湯
(頂立麵·昆布·蔥·鹿兒島慢煮雞·紅椒絲·金木犀)

✨昭香風硬布丁(燒) 😍

✨昭香風硬布丁😍
2023-12-13 58 浏览
今日想介紹呢間超有特色嘅拉麵店頂立,雖然主打拉麵但更加出名咖啡☕️ 餐廳老闆一身裏原宿打扮,對咖啡配對拉麵及味道互相配搭嘅堅持,真係要講個‘服’字😎 呢餐除咗色香味既滿足,仲有感受同體驗😌 以前知道酒同食物會互相影響,今次可以試到咖啡同拉麵嘅關係,真係覺得好有趣同有型😎首先餐廳會問你飲咖啡定茶,飲咖啡食嘅menu係會唔同😊 餐廳主打三款恆常有嘅拉麵,天地海, 代表雞白湯,豚骨湯同蝦湯🤩 如果飲咖啡先可以叫佢嘅期間限定,今日係雞白乾貝🤩 套餐都有唔同嘅選擇,我哋兩個都揀左咖啡, 配嘅甜品方面其中一個仲加咗錢升級添😍🌟Cold Brew一上枱俾佢個杯吸引咗,有自家嘅logo,閒談之間知道佢哋創立嘅品牌叫Damn<頂立>, 佢哋嘅咖啡師來頭都唔細,喺咖啡呢個行業打滾咗十幾年👍 Cold Brew味道層次豐富,由酸味到甜味,非常唔錯🥰 🌟地豚骨拉麵有脂肪,蛋白質及氨基酸,會令到咖啡味道產生變化,絕對飲得出,非常有趣😎 但我反而覺得拉麵都俾咖啡影響到個味道,帶出咗鮮甜味😌 而且雞肉非常嫩滑,整體感覺好正👍🌟期間限定雞白乾貝雞白湯甜味比較豐富,最特別佢有個鮮味波波,係由唔同嘅海鮮精華組成,令到成個拉

🌟Cold Brew

🌟地

🌟期間限定雞白乾貝
雞白湯甜味比較豐富,最特別佢有個鮮味波波,係由唔同嘅海鮮精華組成,令到成個拉麵鮮味昇華咗好多🤩 當然一啖咖啡一啖麵,慢慢嘅味道變化都係好明顯,讚👍

🌟昭和風硬布丁
職員透露個食譜係參考返日本布丁仙人, 用咗cream cheese真係唔同D,我好鍾意🥰

🌟tiramisu
加錢選購嘅甜品,即叫即做,帶少少脆身,味道香濃👍

同職員一路食一路傾,發現呢間拉麵店真係一啲都唔普通👍 拉麵店唔會做好耐,可能遲啲佢發現到一啲食物同咖啡產生更好嘅效果,隨時都可能會變菜式😆 所以咁好嘅拉麵大家真係要珍惜,把握時間嚟試下🥰 職員仲透露佢哋將會去日本開餐廳,主打咖啡,將頂立呢個品牌衝出香港,真係型到爆燈🌟 仲即場介紹埋佢呢個品牌嘅衫同其他產品,即刻吸引咗我同隔離嘅食客一齊講: 加油!日本見😎 個feel真係好正😆 餐廳有社交平台,大家可以follow下喎😎

2023-12-10
  • 冷萃咖啡
2023-12-07 63 浏览
第二次到訪☺️餐牌同之前有啲唔同 似係改咗啲食物名 但食物似乎同之前一樣😆排隊入店前 店員會出嚟做個簡單briefing😆落單前店員會介紹餐牌😆.今次叫咗天同海 加錢要咗惡套餐天個雞白湯好香濃 加埋少少雞油😗 飲落唔算好鹹海就比較重口味 飲到蝦嘅鮮味 食完唔會太口渴.甜品要咗一個巴斯克 一個布丁巴斯克蛋糕係抹茶味 鍾意茶味甜品嘅絕對要試吓😍布丁質地比較結實 有好香嘅蛋味 個醬唔會太甜.飲品要咗咖啡同茶各一咖啡帶點酸味茶就有啲果味 唔甜嘅 飲落幾清新 幾啱食完濃味嘢飲
第二次到訪☺️

飲品要咗咖啡同茶各一
咖啡帶點酸味
茶就有啲果味 唔甜嘅 飲落幾清新 幾啱食完濃味嘢飲
2023-12-05 36 浏览
潮流興拉麵同咖啡,估唔到呢兩樣嘢都可以結合🫢我作為咖啡狂熱者真係要來試吓!6:00已經嚟到第一個入去,過咗一陣已經開始有幾組人入嚟。偷聽到有啲係熟客仔,同職員傾返上次飲咗邊種咖啡。睇嚟拉麵同咖啡呢個組合有一定嘅捧場客!天•頂立雞白湯湯底由大量雞骨熬製而成,所以飲落去鮮甜十足,而且唔會太油膩,濃厚鮮甜既白雞湯☺️湯底真係好香!海•頂立海蝦湯湯底非常之濃,未食之前我就已經係咁飲啲湯😋配上佢哋自家製嘅拉麵底,感覺唔錯都幾有咬口。上面嘅雞胸肉非常之嫩,而且大大片可以放心咬。海 蝦令啡更鮮,酸得來有可可香,平時鍾意飲奶啡,比較少飲手沖咖啡,今次體驗都非常之好,佢哋嘅咖啡會首先有黃莓味,飲落更加會有焦糖朱古力香,最後After taste會有少少似烏龍,因為佢味道有少少酸,所以配上比較濃味嘅拉麵湯底就啱啱好!布丁用蒸焗方式做,用上日本䁱蛋質感厚實超好吃!

天•頂立雞白湯

海•頂立海蝦湯

布丁用蒸焗方式做,用上日本䁱蛋質感厚實超好吃!
布丁
布丁
  • 冷萃咖啡
  • 頂立海蝦湯
仲記得佢新開張嘅時候推出過海鰹昆魂烏冬麵,一直念念不忘!真係又鮮甜,又足料!不過佢已經唔再出🙈佢好似每隔一排又會轉啲新嘅款式。所以每隔一排又去再食下🤣呢間餐廳其實主打做咖啡配拉麵,店員介紹佢配咖啡係一流嘅,會有唔同層次。不過我唔飲咖啡,都好好食!😋頂立海蝦湯 $95今次呢個海蝦湯,同當時真係一樣咁鮮甜!雖然有少少濃,但我鍾意!🤣💗頂立豚骨湯 $95呢個我個人覺得還好,係非常之濃郁嘅。不過如果佢鹹多少少,多番啲啲調味會更好。昭和風硬布丁$35一定要食!就係喺日本食布甸嘅味道🥰張相好明顯就係我已經忍唔住食咗一啖,之後先驚覺未影相🙈📍頂立 (屯門)(紅橋)屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖

昭和風硬布丁$35

📍頂立 (屯門)(紅橋)
屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖
2023-12-02
外卖自取
  • 頂立海蝦湯
2023-12-02 34 浏览
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯咖啡我就日日都飲,但係通常我就會連同西餐一齊食。有冇諗過咖啡其實同面都好夾嘅呢!?今次介紹依間屯門嘅小店《頂立》就主打咖啡x湯式交叉商戶體驗,一啖湯一啖咖啡,形成每一次獨特嘅體驗。期間限定麵館定期都會更新菜式,相信會令到食客會有一個新嘅體驗。今期限定嘅湯底就係羊白湯,橙黃色嘅湯式,一啲都唔會有羊羶味。配搭得獎咖啡豆整成嘅cold brew,反而更加帶出個甜味。除咗期間限定嘅湯底,佢哋嘅招牌「天」、「地」、「海」都大受歡迎。我今次就試咗「海」。「海」顧名思義就同海鮮有關,依款湯底用咗海蝦製成。揀完湯底可以揀埋套餐「惡」套裝-招牌布丁和cold brew。湯底非常濃郁,鹹中帶鮮。而咖啡嘅黃梅和焦糖味同湯式嘅鹹香相輔相成,忍唔住成個湯飲晒。最後就到咗甜品嘅時間,套餐嘅招牌布丁同埋升級嘅抹茶巴斯克,兩款係用心嘅製作,成個流程體驗都好順暢,有咖啡、麵都甜品都好有驚喜,好值得下次再嚟。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯頂立 (屯門)屯門井財街9

期間限定

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

頂立 (屯門)
屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖

2023-11-25 883 浏览
💖 頂立 (屯門)✨屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️一年前已經食過呢一間餐廳,嗰陣時已經覺得佢哋好有heart❤️,一年後再次到訪覺得佢哋好成功。尤其是係佢哋嘅初心仍然無變,逐一為客人介紹餐牌🥰創作理念等等。-海•頂立海蝦湯🦐 $95湯底非常之濃郁,不過同之前嚟食嘅時候有少少分別,我記得以前嘅餸菜就比較多,今次就剩返肉片🤔雖然餸菜份量少咗但係個湯底依然冇得頂👍🏻今次唔會掛住食配菜而忽略咗湯底嘅濃郁😉-頂立豚骨湯🐷 $95呢一個湯仲係用咗好多豬肉同埋豚筒骨精心熬製而成,有濃郁嘅豬骨味😆另外我覺得呢一個湯底唔會好鹹🤭,剛剛好。配埋咖啡一同食用由另一番風味。而家加多$70就可以享有甜品同飲品嘅套餐😎,可以飲到佢地嘅珈啡😘同埋兩款甜👍🏻今次就揀咗布丁同埋巴斯克芝士蛋糕,兩款都唔會太甜🫶🏻想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩

💖 頂立 (屯門)
✨屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖

-海•頂立海蝦湯🦐 $95

-頂立豚骨湯🐷 $95

如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2023-11-21
2023-11-23 56 浏览
店舖細細間,佈置都有點心思,原來係佢哋一手一腳自己去做。我叫左兩款套餐海•頂立海蝦湯 $95配左一杯冷萃珈琲先飲一口咖啡再飲湯,然之後再飲一口咖啡,(令原本酸甜感較高的珈琲,飲湯之後,轉變得更加有層次及明亮)麵條內配搭左昆布、萬能蔥、鹿兒島慢煮雞、紅椒絲、金木犀。喜歡麵質感好爽同彈牙,湯底夠鮮味,(湯唔會杰撻撻,唔係沾麵嗰種質地) 慢煮雞肉好滑溜。天。頂立雞白湯 $95配左一杯冷萃咖啡(原本甜感較高的珈琲,飲湯之後就帶出怡人的熟果酸感)麵條內加入昆布、萬能蔥、鹿兒島慢煮雞、紅椒絲、金木犀。同樣嘅一碗麵,唔同湯底配以咖啡,咖啡口味變得不一樣,太有趣了。用65度慢煮鹿兒島雞胸肉,呢個都係我鐘意嘅Q彈嫩滑口感。手工甜品巴斯克蛋糕(抹茶味)質感軟抹茶味濃,帶有巴斯克的焦香,蛋糕有厚度,食晒好滿足。昭和風硬布丁比一般布丁使用更多的雞蛋,再配合帶有微微焦苦的焦糖,入口滑而不膩,亦不會太甜。
店舖細細間,佈置都有點心思,原來係佢哋一手一腳自己去做。

我叫左兩款套餐
海•頂立海蝦湯 $95
配左一杯冷萃珈琲
麵條內配搭左昆布、萬能蔥、鹿兒島慢煮雞、紅椒絲、金木犀。

天。頂立雞白湯 $95
配左一杯冷萃咖啡
(原本甜感較高的珈琲,飲湯之後就帶出怡人的熟果酸感)
麵條內加入昆布、萬能蔥、鹿兒島慢煮雞、紅椒絲、金木犀。

手工甜品
巴斯克蛋糕(抹茶味)
質感軟抹茶味濃,帶有巴斯克的焦香,蛋糕有厚度,食晒好滿足。

昭和風硬布丁
比一般布丁使用更多的雞蛋,
再配合帶有微微焦苦的焦糖,入口滑而不膩,亦不會太甜。

2023-11-22 51 浏览
位於屯門紅橋嘅呢間小店,以咖啡x拉麵聞名,有一班年輕又執著嘅主理人🦐頂立海蝦湯$95-先聞湯底嘅香味 鮮香會令口腔分泌不少唾液 湯底十分濃甜 雞胸肉甚嫩 自家製拉麵彈度唔錯 掛湯 鮮甜味道爆發-頂立麵+昆布+萬能蔥+鹿兒島慢煮雞+紅椒絲+金木犀🔴期間限定 - 紅味噌鵪鶉白湯 $108惡套餐+$70🍮昭和風硬布丁 + 冷萃咖啡 200ml-布丁好有結實感 甜蜜嘅焦糖香味 -咖啡同湯底結合咗 先嘗齋啡本身嘅味度 有一定酸度帶苦澀 再飲啖湯頭 會覺得更加鮮甜 而啡香味會更突出 少咗一份苦味 多了茶香-咖啡豆品牌為意大利的著名品牌「Gardelli Specialty Coffees」創辦人Rubens Gardelli 於2014~2017年意大利的咖啡烘焙比賽獲得冠軍其後在2017年獲得世界咖啡烘焙冠軍殊榮惡套餐+$70 升級甜品+$30🍵抹茶巴斯克蛋糕 + 冷萃咖啡 200ml-巴斯克蛋糕內層好滑 口感綿密豐滿 帶搽茶香 甜度剛剛好 相當出色主理人們對食材及步驟嘅執着,令到客人可以感受到唔同嘅味覺,都幾神奇總括嚟講,味道好有驚喜,值得一試👍🏻

🦐頂立海蝦湯$95
-頂立麵+昆布+萬能蔥+鹿兒島慢煮雞+紅椒絲+金木犀

🔴期間限定 - 紅味噌鵪鶉白湯 $108

惡套餐+$70
🍮昭和風硬布丁 + 冷萃咖啡 200ml
-布丁好有結實感 甜蜜嘅焦糖香味

惡套餐+$70 升級甜品+$30
🍵抹茶巴斯克蛋糕 + 冷萃咖啡 200ml

總括嚟講,味道好有驚喜,值得一試👍🏻
2023-11-21 43 浏览
小店主打以鮮味配咖啡的Food pairing,這組合獨特有新意。入座後店員會仔細介紹理念和流程,並建議先喝一口冷泡咖啡,吃一口麵,呷一口湯,再喝一口咖啡,感受當中的微妙變化,不同湯底會有不同效果。頂立雞白湯雞肉軟嫩,金黃色的湯頭味道清香鮮甜,豐厚而不油膩。頂立豚骨湯湯底味道濃郁鮮美,加入少許脂肪,香口而不油膩。冷萃珈琲味道甘醇,口感明亮偏酸,帶有淡淡果香。昭和風硬布丁布丁選用日本曉雞蛋和忌廉芝士製成,質感綿密,蛋味香濃亦帶點芝香。Tiramisu是自家製,即叫即製,mascarpone cheese香滑,上層Ladyfinger鬆脆,下層Ladyfinger濕潤,入口散發濃濃酒香,層次豐富。
頂立雞白湯
雞肉軟嫩,金黃色的湯頭味道清香鮮甜,豐厚而不油膩。
頂立豚骨湯
湯底味道濃郁鮮美,加入少許脂肪,香口而不油膩。
冷萃珈琲味道甘醇,口感明亮偏酸,帶有淡淡果香。
Tiramisu
2023-11-19 139 浏览
一入到餐廳店員會先問有冇食過然後再睇吓餐廳規則🤲🏻然後再詢問你是否飲咖啡提供不同的餐牌比你😙🔺海(頂立海蝦湯拉麵) $95湯底一上枱已經聞到好香蝦味但飲落蝦味都係好濃🦐唔會好重口味!!湯係稀身個隻,麵係幼身軟硬度適中🍜配料係慢煮雞胸係超級淋完全唔覺得係雞胸🤭幾乎係唔洗咬的程度!!🔺地(頂立豚骨湯拉麵) $95豚骨湯底唔算好濃味但豚骨味都好重🐷而👩🏻叫咗套餐所以一共有5塊慢煮雞胸🙌🏻同樣都係好淋同唔洗咬的程度😚麵都係幼身同軟硬度適中~🔺善套裝 +$90包括有兩塊慢煮雞胸,冷萃咖啡和昭和風硬布丁🍮🔸冷萃咖啡戴定頭盔先我係唔飲齋啡的🪖以下係👩🏻comment ,冷萃咖啡果味比較重而且都係酸味都係重的☕️配拉麵食會有多重的味道,感覺好特別✨🔸昭和風硬布丁布丁超好食!!連平時不太鐘意食布丁嘅我都食咗半個🤤店員話布丁而家有新配方加多咗cream cheese 口感有啲似慕絲😳蛋味好重再加焦糖味似焦糖燉蛋🤩大推必食!!!!!!🤤好味度 : 9/10🔙回頭率 : 8/10

🔺海(頂立海蝦湯拉麵) $95

🔺地(頂立豚骨湯拉麵) $95

🔺善套裝 +$90
包括有兩塊慢煮雞胸,冷萃咖啡和昭和風硬布丁🍮

🔸冷萃咖啡

🔸昭和風硬布丁

🤤好味度 : 9/10
🔙回頭率 : 8/10
2023-11-12 82 浏览
非常有heart的懚世小店,今日試咗個廚師介紹的週末特別版 - 蟹白湯拉麵和平日都有限量供應的海拉麵🍜。蟹肉都是手拆的,好感受到廚師嘅用心,湯底厚度剛好,唔會太過「漏」,也不會搶去新鮮蟹肉的鮮味,加上cold brew咖啡的味道,剛好有個balance。食蟹肉湯底嘅拉麵,香港好少有,今次都係第一次。絕對可以媲美之前喺日本大阪食的蟹拉麵。另外屋企人食的海拉麵-好似同法式龍蝦湯+拉麵嘅融合,鍾意海鮮嘅朋友一定會鍾意❤️👍🏻今日晚上都比較多人,所以建議大家如果考慮週末去要預鬆少少時間。

蟹🦀️白湯
2023-11-12
蟹🦀️白湯
  • 頂立海
  • 海•頂立
  • Cold  brew
2023-11-07 98 浏览
頂立豚骨湯 $95用上大量豚筒骨及肉,配合魚介及大量疏果,烹調出濃厚鮮甜的白湯。頂立麵/ 昆布/萬能蔥/ 鹿兒島慢煮雞/ 紅椒絲/ 金木犀極致珈琲配搭冷萃珈琲(危地馬拉,埃塞俄比亞,印尼)豚骨湯含有大量蛋白質、大量脂肪及微量天然谷氨酸,會分珈琲中的酸甜感產生微妙的變化,會令原本堅果、草本感珈琲轉收有牛奶巧克力層次。有港人最愛的「家鄉」拉麵和精神食糧--咖啡。一次過滿足你2個心願。厚豬薄切、彈牙幼拉麵、鰹魚豬骨濃湯, 我吃到「家鄉」的味道,連健康有益的番紅花也味道濃郁。份量非常好。初時聽到各地咖啡豆匯聚而成的冷萃咖啡,都有點疑惑。 個人有時都喜歡 多層次的咖啡,前中後,有不同的韻味,我喝到微酸、 微苦、cream... 不敢以好不好喝去評論,因為要看你跟廚師口味夾不夾。肯定是沒有副作用的A豆,肯定是真材實料。頂立海蝦湯 $95不用種類蝦殼蝦糕,配合魚介及大量疏果,爆發簡單直接的海中鮮味。頂立麵/ 昆布/ 萬能蔥/ 鹿兒島慢煮雞/ 紅椒絲/ 金木犀極致珈琲配搭冷萃珈琲(危地馬拉,埃塞俄比亞,印尼)手沖珈琲(非洲)海蝦湯含有大量蛋白質、微量脂肪及大量天然谷氨酸,會令珈琲中的酸甜感產生微妙的變
頂立麵/ 昆布/萬能蔥/ 鹿兒島慢煮雞/ 紅椒絲/ 金木犀
極致珈琲配搭
冷萃珈琲
(危地馬拉,埃塞俄比亞,印尼)

極致珈琲配搭
冷萃珈琲
(危地馬拉,埃塞俄比亞,印尼)
手沖珈琲
(非洲)
海蝦湯含有大量蛋白質、微量脂肪及大量天然谷氨酸,會令珈琲中的酸甜感產生微妙的變化,會分原本酸甜感較高的珈琲轉變得更加有層次及明亮。

湯底的氣息的確是直衝心臟地帶,濃郁的海鮮湯底實在沒有太多廢話。由麵底到所有用料都一氣呵成,專業精神真的做得一絲不苟。湯底清零是應當的。

是日甜品🍮:
頂立手工甜點
甜點為全手工製作,所有配方為甜品師因應原有基礎再進行改良
昭和風硬布丁:
頂立主打的第一款甜點。
比一般布丁使用更多的雞蛋,再配合帶有微微焦苦的焦糖,入口滑而不膩。

越簡單的東西越需要下功夫,才能造出與眾不同。這小店果然不能看小。

巴斯克蛋糕:(芝麻限定)
因應原有的配方,甜品師改變烘焙方法,使質感變得更軟滑,但帶有巴斯克的焦香。
亦因應甜品師心情,會在巴斯克的基礎加入不同味道。

店家說甜品不會太甜。我能吃甜。布甸用上cream cheese,質感也做得很好,。自家製日本芝麻磨碎黑糖煮巴斯克,坊間少見。很少見識到日本冇渣不苦 靚黑芝麻,賞心悅口。
店內裝潢充滿好多日本傳統裝飾,門口掛住和式燈籠!小店運用拉麵配合珈啡帶出「鮮味x珈啡」獨有主題,店員好有耐心講解佢地意念同流程,除咗對拉麵、咖啡出品既要求,仲感受到佢地堅持✊🏻頂立豚骨湯 $95用上大量豚筒骨、肉及大量蔬果,烹調出濃厚鮮甜的白湯;配料有鹿兒島慢煮雞,非常嫩滑,另外仲有罕見金木犀✨頂立海蝦湯 $95不同種類蝦殼蝦膏,爆發簡單海中鮮味,配合提供珈啡湯底變得 更加有層次!昭和風硬布丁+ 冷萃珈琲 另加70口感顯紥實綿密,味道非常濃厚噴香,焦糖醬會略帶一點淡淡的微苦;冷萃珈啡初嚐先帶黃梅,慢慢有種焦糖朱古力味道,最後就像烏龍茶 的後調,更可以將湯底同咖啡交織品嘗😳抺茶巴斯克蛋糕試埋另一款甜品❤️抺茶巴斯克蛋糕中間軟心至外層口感較為紮實,中層口感軟滑而且不會太膩,抺茶味濃👍🏻比起坊間很多咖啡廳水準又出色📍頂立屯門井財街9號錦發大廈地下20B號

昭和風硬布丁+ 冷萃珈琲 另加70

抺茶巴斯克蛋糕

📍頂立
屯門井財街9號錦發大廈地下20B號
︎︎咖啡同拉麵帶出新體驗,用化學原理,利用鮮味中的遊離谷氨酸激發起珈琲中微量的谷氨酸,令咖啡本身嘅風味有變化,隨之又令湯底帶出更完整的風味,總之就係大玩「味覺」x「嗅覺」,一餐拉麵多種感受~~環境小店約有5張枱,平日晚上要等位!餐牌一坐低店員會俾咗張須知客人睇先,清楚了解之後當然要尊重食店,然後要決定飲唔飲咖啡,因為有唔同Menu。 天(頂立雞白湯) $𝟿𝟻 配合小店頂天立地嘅創店原則,有天、地、海、限𝟰款拉麵,分別試雞白湯及海蝦湯。材料皆有頂立麵、昆布、萬能蔥、鹿兒島慢煮雞、紅椒及金木犀,雞白湯用大量雞骨及雞肉熬煮,配合魚介及大量疏果,雞湯味十分濃郁,鮮味突出,配搭𝐶𝑜𝑙𝑑 𝐵𝑟𝑒𝑤(𝚋𝚕𝚎𝚗𝚍 豆危地馬拉,埃塞俄比亞,印尼),雞白湯含有大量蛋白質、少量脂肪同埋微量天然谷氨酸,會咖啡嘅酸甜感產生變化,原本齋飲嘅𝚃𝚊𝚝𝚜𝚒𝚗𝚐 𝚗𝚘𝚝𝚎 係黃梅、焦糖、朱古力及烏龍茶,配搭雞白湯拉麵後飲落去熟果酸感分明啲,𝚋𝚘𝚍𝚢 厚啲。 海(頂立海蝦湯) $𝟿𝟻 另一碗海蝦湯,不選用種類蝦殼蝦糕,而係配合魚介及大量疏果,海鮮味濃厚,重點係唔會死鹹,而蝦湯同樣配搭同款𝐶𝑜𝑙𝑑 𝐵𝑟𝑒𝑤,海蝦湯含有大量蛋

小店約有5張枱,平日晚上要等位!

餐牌

天(頂立雞白湯) $𝟿𝟻
天(頂立雞白湯)

Cold  brew

海(頂立海蝦湯) $𝟿𝟻

海(頂立海蝦湯)
另一碗海蝦湯,不選用種類蝦殼蝦糕,而係配合魚介及大量疏果,海鮮味濃厚,重點係唔會死鹹,而蝦湯同樣配搭同款𝐶𝑜𝑙𝑑 𝐵𝑟𝑒𝑤,海蝦湯含有大量蛋白質、微量脂肪及大量天然谷氨酸,令酸甜感較高的咖啡轉變得更加有層次及明亮,亦能同時提昇蝦味。

昭和風硬布丁

呢碗跟咗套餐,惡套裝 +$𝟽𝟶(昭和風硬布丁+冷萃珈琲)。昭和風硬布丁好滑溜,口感紥實而綿密,味道濃厚噴香,淡淡微苦焦糖醬同布丁剛好𝚋𝚊𝚕𝚊𝚗𝚌𝚎返。

抹茶巴斯克 $𝟼𝟻
抹茶巴斯克

抹茶巴斯克份量大,真材實料,對於巴斯克質感有人鍾意食硬啲有人鍾意食軟啲,呢到想對上口感實在啲,每啖𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 都充斥係口腔,十分綿密,配返𝐶𝑜𝑙𝑑 𝐵𝑟𝑒𝑤 又係另一滋味!⃝
天(頂立雞白湯)
Cold  brew