2023-12-17 1043 浏览
位於天后的「順日本料理」已開業30年,裝潢走日系和風設計,主打日式丼飯、壽喜燒及定食套餐,其中厚燒牛舌是必食之選❤️所以我都叫番個牛舌便當😁厚燒牛舌便當 $180包括麵豉湯、前菜、煙三文魚、蕎麥麵及雪糕☺️必食之選!3塊牛舌都超級厚,外圍燒得十分爽口,中間就夠腍,不會韌到咬唔開👍煙三文魚嫰滑帶點煙薰味,入口甘香濃郁。冷蕎麥麵沾著鰹魚汁食,味道清爽,可以中和番牛舌嘅滯膩感。便當仲包括雪糕😍今日係火龍果味雪糕,火龍果雪糕口感綿密幼滑的,食落啖啖火龍果味,味道清新不甜膩!咖喱吉列豬排定食 $148包括麵豉湯☺️即叫即製的厚切吉列豬排!豬排肉質細嫩多汁,表面炸至金黃酥脆的外皮,炸完之後還保持了內裡肉質的軟嫩度,一啲都唔鞋口, 口感充滿層次。日式咖哩甜甜的,味道平易近人,配埋薯仔、紅蘿蔔同雜菜等,下飯一流!清酒煮大蜆 $145蜆肉用上大蜆,味道清甜無沙,蜆肉脹卜卜,而清湯亦滲出微微清酒味道,清酒加上蜆的鮮味,味道香濃美味。凍西洋菜蜜 $18香濃嘅西洋菜味味道又甜甜地,好滋潤!熱檸蜜 $22檸蜜以檸檬加入滋潤蜜糖,味道酸甜、解渴潤喉。
位於天后的「順日本料理」已開業30年,裝潢走日系和風設計,

厚燒牛舌便當 $180
包括麵豉湯、前菜、煙三文魚、蕎麥麵及雪糕☺️
厚燒牛舌便當

煙三文魚嫰滑帶點煙薰味,入口甘香濃郁。
冷蕎麥麵沾著鰹魚汁食,味道清爽,可以中和番牛舌嘅滯膩感。

火龍果味雪糕

咖喱吉列豬排定食 $148
包括麵豉湯☺️
咖喱吉列豬排定食

清酒煮大蜆 $145

凍西洋菜蜜 $18
香濃嘅西洋菜味味道又甜甜地,好滋潤!

熱檸蜜 $22
檸蜜以檸檬加入滋潤蜜糖,味道酸甜、解渴潤喉。
2023-12-12
火龍果味雪糕
咖喱吉列豬排定食
2023-12-14 17 浏览
近排香港都開咗唔少好食嘅燒牛舌飯,但講到最正嘅都係開咗起天后30年嘅-順日本料理,之前食過一直念念不忘,質素拍得住起日本食!今次叫咗:厚燒牛舌飯呢個真係牛舌飯真係令人驚艷,牛舌燒得外脆內軟而且好入味,咬落入面鮮嫩多汁,每一啖都充滿濃郁嘅牛肉香氣,白飯都好香好軟糯,吸收咗牛舌嘅汁食落好好味🤤大蝦濃湯拉麵湯底濃郁鮮甜,大蝦新鮮彈牙,同埋拉麵都煮得剛好,有嚼勁又唔會太軟爛。每一啖都感受到湯汁同麵條嘅完美結合!明太子雞翼雞翼炸得金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁,明太子嘅鹹香味道好出,雞翼外脆內嫩口感同明太子嘅風味嘅組合好好👍🏻香煎鵝肝鵝肝煎得恰到好處,外脆內軟,口感好滑順,鵝肝香氣濃郁總括嚟講,雖然呢度最王牌嘅食物係牛舌飯,但其他食物都一好高質,而家價錢都好相宜,值得一試!
厚燒牛舌飯

大蝦濃湯拉麵

明太子雞翼

香煎鵝肝
鵝肝煎得恰到好處,外脆內軟,口感好滑順,鵝肝香氣濃郁

• 香煎鵝肝
2023-12-12 26 浏览
朋友家住近天后,她介紹我們去一間開業有三十年歴史的高質日本餐廳,店內有種日式家庭小店感覺,傳統木糸格局,有一排Bar 枱,適合食客同朋友撐枱腳談天特厚燒牛舌飯相信我在香港都甚少見過,有五塊大牛舌,牛舌厚度超過20mm, 牛舌咬落好豐厚,充滿牛味及油香,牛舌帶有黑椒味,牛舌煑得剛剛好,肉質彈牙軟腍,牛舌控必嚟試,另外配上沙律、味噌湯及漬物照燒銀鱈魚定食銀鱈魚煎得香脆,肉質細滑,魚油油脂豐富,照燒汁味道濃郁, 配熱烏冬,烏冬彈牙爽口清酒煮大蜆大蜆大大粒,食落有淡淡酒香,也有少許原味,蜆都爽甜明太子雞翼(兩隻)明太子好飽滿,已經好滿足🏠: 順日本料理📍:天后永興街23號地下鋪

特厚燒牛舌飯

照燒銀鱈魚定食

清酒煮大蜆
大蜆大大粒,食落有淡淡酒香,也有少許原味,
蜆都爽甜

明太子雞翼(兩隻)
明太子好飽滿,已經好滿足

🏠: 順日本料理
📍:天后永興街23號地下鋪

• 厚切牛舌飯
  • 清酒煮大蜆
2023-12-11 28 浏览
天后有間食日本和食既老字號[順]大家有無食過呀? 屹立天后三十年 究竟有乜嘢魅力,今日我就為大家去試一試啦,佢地鋪頭位於天后永興街,門面裝修感覺懷舊,牛舌係佢地既主打菜式,最主要呢度係食定食形式既,每人一客唔駛爭。我同朋友當日每人叫左個:厚燒牛舌定食 $138招牌燒牛舌,每一塊都勁厚身,總共有五大塊,我都從未食過咁大塊既牛舌,來到時真係好驚訝, 究竟會唔會好食呢?食落去唔會太柴口,每一塊都鮮嫩多汁燒得恰到好處果然係主打招牌呀。香煎野菌鵝肝飯定食 $148鵝肝真係好 奢侈 呀,每個定食一塊勁厚既鵝肝,每一口鬆化香滑,野菌加上日本米鮮甜多汁,飯食香氣四溢,呢個我郁好推介大家試下鰻魚飯定食$160而鰻魚既份量都好多,好肥美每一口都好鮮嫩好香口,照燒醬甜鹹適中,鰻魚皮香脆可口。怪唔知得呢間鋪可以做三十年,果然有料到#香港美食 #日本料理 #天后 #天后美食 #順日本料理#厚燒牛舌 #鰻魚飯 #相機食先

我同朋友當日每人叫左個:

厚燒牛舌定食 $138

香煎野菌鵝肝飯定食 $148

鰻魚飯定食$160

怪唔知得呢間鋪可以做三十年,果然有料到

#香港美食 #日本料理 #天后 #天后美食 #順日本料理
#厚燒牛舌 #鰻魚飯 #相機食先

2023-12-10 20 浏览
這店經過數次都被佢嘅厚切牛舌menu吸引停下睇睇,昨晚終於有機會一試,同朋友一齊去分回叫了厚切牛舌定食同吉列豬排定食厚切牛舌一上枱就見到厚厚的有5大片份量十足,入口juicy 爽口,有燒烤香味,簡單的鹽同黑椒調味就是最好。另一個吉列豬扒都炸得鬆脆,豬扒保持肉汁豐富配上一杯日本啤酒無得頂

另一個吉列豬扒都炸得鬆脆,豬扒保持肉汁豐富

配上一杯日本啤酒無得頂

2023-12-08 14 浏览
去呢間開咗>30年嘅餐廳食質素有保證比較鐘意食set/便當因為唔洗諗點咩菜一盒入面已經有唔同嘢食呢個牛舌便當仲有雪糕跟架係火龍果雪糕真心第一次食有果籽粒粒保持有奶味牛舌超厚切多汁有牛味好似据扒咁爽同腍滑集於一身剛煎起食最正唔怪得做到招牌菜見到枱枱都點有別於西京燒做法銀鱈魚用咗照燒方法做更食到魚原味 好滑嫩順帶一提麵豉湯有用2種蘿蔔煮所以效果好甜好味明太子雞翼好足料落到差唔多雞翼尖位都有料清酒煮大蜆大大隻都值得一試
去呢間開咗>30年嘅餐廳食

落到差唔多雞翼尖位都有料

清酒煮大蜆大大隻
都值得一試
2023-12-05 18 浏览
Lunch 去天后覓食,冇認真做功課。諗住只係去食日本定食。點知係門口已經見到寫住牛舌專門店。入到去見到有三款牛舌定食,冇理由唔試吓。🐮厚燒牛舌飯定食$138嚟到嘅時候真係嚇親,食足足有5塊牛舌。每塊都有兩三吋厚。果下都幾肯定自己食唔哂。同同事分享左一塊,自己食左兩塊,兩塊最後要打包。店員仲有提示點樣翻熱牛舌。果然係牛舌專門店無誤。夠哂專業。雖然牛舌咁厚,但係非常腍,熱度十足,全部都係即刻燒。牛舌唔會有酥味,出邊燒得好香🤤🍤冷天婦羅烏冬$115天婦羅炸得,非常鬆脆。冷烏冬夠晒涼透心。牛舌非常好食,果然係專門店。不過建議女仔都係叫個迷你牛舌飯定食$118就夠。迷你牛舌定食有3塊牛舌,相信夠晒飽。

🐮厚燒牛舌飯定食$138

🍤冷天婦羅烏冬$115
天婦羅炸得,非常鬆脆。冷烏冬夠晒涼透心。

2023-11-30
  • 厚燒牛舌定食
2023-11-28 23 浏览
厚燒牛舌飯 $158當初就係俾佢既牛舌吸引左黎😍所以一定要試下呢個招牌菜式⭐️見到佢真身時真係嚇親,個牛舌係超級超級超級厚,重要嘅事要講三次😂仲要有五六舊,大到完全撩唔到啲飯🤣🤣🤣以為佢咁厚切會好靭,點知係好淋仲好入味,絕對可以再encore!-鰻魚飯 $160鰻魚飯係另一個高人氣菜式,食日式鰻魚最驚就係有骨,呢到既鰻魚唔單止一條骨都無,而且仲好厚身好大塊啖啖肉,鰻魚汁夠濃味,撈埋啲日本米真係無得頂😋😋😋-唔講唔知原來餐廳已經開左30年,小店喺天后都可以屹立不倒咁多年絕對有佢嘅個人之處,高質素嘅食物先會留得住舊客💯
厚燒牛舌飯 $158
鰻魚飯 $160
2023-11-14
  • 鰻魚飯
講起天后有好野食 大家可能會諗邊度有但其實嗰度有好多高質日本餐廳 甜品店都好正😊今次經過一間已經開業30年嘅日料店😎雖然都係第一次嚟食 感覺唔錯😙😙🐮厚燒牛舌便當(配煙三文魚+雜菜沙拉+冷蕎麥麵+麵鼓湯) $180厚燒牛舌便當係餐廳嘅招牌菜之一牛舌控一定要嚟朝聖 大大的3塊牛舌 經過燒烤後 外層烤得微焦😉熟度適中 散發出誘人燒烤香氣內部保持嫩滑 肉質鮮嫩多汁😙搭配上煙熏三文魚/雜菜沙拉/冷蕎麥麵增添豐富口感+層次麵鼓湯作為湯品口感清爽😎😎🐮壽喜燒定食(配麵鼓湯+白飯) $128一道充滿日本風味嘅套餐見到差唔多枱枱客都有叫呢個🤪用鍋上熱辣辣 肉片經過獨特燒烤方式牛肉軟諗重牛味 保持肉質鮮嫩😉😉汁水豐富 每一片肉都帶有微微焦糖香氣仲有金菇+粉絲+白菜等 吸湯後入晒味搭配上麵鼓湯+白飯 簡單又滿足😜😜🐚香蒜燒蠔(2隻) $80新鮮嘅蠔肉與香蒜結合 有一種獨特風味蠔肉鮮嫩多汁 濃郁而美味 香氣撲鼻帶有微微海水咸鮮味😌😌個面仲有好多蒜蓉 焗到有啲脆面蠔身已經脫殼 成舊肉擺入口 正‼️🍹巨蜂提子梳打 $23帶有濃郁提子風味 清新又微甜消暑又解渴👍🏻😋🍹青檸梳打 $23有檸檬嘅酸爽口感 加埋梳打冇得輸
講起天后有好野食 大家可能會諗邊度有

有檸檬嘅酸爽口感 加埋梳打冇得輸☺️
2023-11-23
  • 壽喜燒定食
2023-11-26 14 浏览
之前和老公試過這裡的牛舌一吃難忘,今晚決定帶喜歡吃牛舌的爸爸來再戰牛舌。我們兩人點了:💢厚燒牛舌便當~包括三塊厚燒牛舌、煙三文魚、雜菜沙律、冷蕎麥麵,味噌湯及雪糕。超級厚身的牛舌一點也不韌,煙韌有咬口,肉質厚實,配上惹味黑椒,令人吃不停口。冷蕎麥麵爽口清新,配搭紫菜、wasabi,蘿蔔蓉及鰹魚醬汁,成功減去肉類的油膩感。味噌湯不會死咸,湯料足,非常清甜。💢照燒銀鱈魚定食~銀鱈魚油香滿溢,肉質鮮滑,入口即溶。💢香煎鵝肝~鵝肝鮮嫩味美、油脂豐富,入口即溶。配合香脆的多士,伴蕃茄青瓜同吃,口感一絕。💢海老天婦羅~天婦羅炸得香脆而不油膩。一間有誠意,食材及服務俱佳的食店。
💢照燒銀鱈魚定食~銀鱈魚油香滿溢,肉質鮮滑,入口即溶。
💢海老天婦羅~天婦羅炸得香脆而不油膩。
一間有誠意,食材及服務俱佳的食店。
2023-11-23 24 浏览
呢間餐廳喺天后開左好多年,以牛舌聞名,試過想晚餐嚟買牛舌外賣,但店員話一早賣哂,一於午餐嚟堂食試吓係咪真係咁好食。聽聞店主係日本人,餐廳裝修都好有日本風味,一入門口就有L字形bar枱,傍邊有幾張二人枱,老公話入面轉左仲有幾張大枱。一場嚟到當然要叫最出名嘅厚燒牛舌飯啦,依家有個迷你牛舌飯定食都好吸引,3塊牛舌,另外仲有沙拉,泡菜同泡芙。但最後同老公怕3塊牛舌唔夠share, 都係要5塊嘅厚燒牛舌飯。另外仲叫左個壽喜燒定食。個厚燒牛舌真係勁厚!!外耐燒得好香,但咬開入面好淋,鍾意食牛舌嘅人一定要嚟試吓!

2023-11-06
2023-11-23 15 浏览
喺OpenRice見到呢間日本料理好多人推介食牛舌,一於嚟試吓!牛舌真係好厚好味,但係我更加鍾意食雜錦天婦羅同埋南瓜串燒,南瓜真係超甜超好食!同老闆講開,原來佢哋已經開咗30年,果然質素有保證!🤤🐮厚燒牛舌飯 $158一上枱見到個份量好驚訝,牛舌好厚,仲要有5大塊!牛舌燒到好脆身入面好淋淋!唔怪之得咁多人推介啦😆🐷吉列豬扒定食 $148超大件吉列豬扒,炸皮鬆脆,入面仲好Juicy,豬扒入邊唔會乾爭爭,肉之間仲有啲肥膏令到更加軟滑🦐雜錦天婦羅 $120大蝦天婦羅超級新鮮,蝦嘅肉質好好,仲彈牙!另外仲有南瓜,冬菇,茄子,可以平衡下食咗咁多肉嘅油膩感😆🎃日本南瓜串燒 $80超級超級甜嘅南瓜,軟林林嘅南瓜,燒烤之後加咗少少鹽,少少鹹味更加令到南瓜嘅甜味突出,呢個係我全晚最鍾意食嘅嘢!🧄蒜頭串燒 $38有驚喜呀,蒜頭表面又係有啲鹽,燒到好香好有蒜頭味道!

🐮厚燒牛舌飯 $158

🐷吉列豬扒定食 $148

🦐雜錦天婦羅 $120

🎃日本南瓜串燒 $80

🧄蒜頭串燒 $38
有驚喜呀,蒜頭表面又係有啲鹽,燒到好香好有蒜頭味道!
2023-11-23 25 浏览
返左咁耐工,最長做個分都係四年,有時係受唔倒老細氣,有時係魚唔過塘唔肥。想像要成功留係一個位置三十年,究竟要有幾大既包容之心同埋對工作既熱愛呢?呢度主打係牛舌,好想知道呢道30年黎引以為傲既牛舌究竟係點,所以就叫左加厚牛舌飯。 🍖 牛舌一共有5件,加啲腌左既薑,下面喺白飯,冇汁。就係咁,聽落都乾爭爭。事實上就係還原基本。冇必要刻意雕琢,已經可以做出好出色嘅食物。5件牛舌喺超厚切,加埋起黎,可能已經係成條脷。冇汁,但牛舌上面有鹽同黑椒,用最簡單嘅調味,唔洗花巧。如果你問我,第三種調味就係下面既白飯。熱辣辣既飯,熱力升上去牛舌,加強鹽同埋黑椒香味。令到牛舌一的都唔乾爭爭。唯一缺點就係真喺好大份,好飽吖,哈。 🍖好彩我哋喺兩個人分享,叫左個輕柔d既銀鱈魚定食。講既輕柔,除咗係魚本身之外,仲係燒汁本身。又一例子證明只要材料本身處理得好,醬汁基本上喺助攻。如若可以一絲絲咁樣夾出來,厚實又嫩滑。同牛舌相比,時剛時柔,時凹時凸,會唔會就係可以經歷30年嘅經營之道呢? 🍖當然我地仲叫左餃子同埋焗蠔,都不能忽略,尤其係焗蠔,上面焗到脆卜卜,下面就保留部機原汁原味同埋水份,打開脆卜卜部份嘅時候,d蒸氣衝出

🍖當然我地仲叫左餃子同埋焗蠔,都不能忽略,尤其係焗蠔,上面焗到脆卜卜,下面就保留部機原汁原味同埋水份,打開脆卜卜部份嘅時候,d蒸氣衝出黎,好治癒。

✨️去一間好嘅餐廳,除左欣賞佢哋嘅美食,有時候亦都可以起到警惕自己嘅效果。從中有所體會。

2023-11-20 42 浏览
友人回港陪佢回舊居緬懷,去左呢間佢幫趁開嘅老字號,well, 個裝修真係好懷舊好八九十年代下,仿如時光例流. 餐廳人手不多就如家庭式作業幾溫馨. #日本雞泡魚干上菜已經聞到咸香魚干味,剛烤起熱騰騰,食落滋味. #厚燒牛舌便當餐廳主打係牛舌當然不能不點. 三大件牛舌果然肥厚. 配以簡單黑椒燒香牛味已經夠出, 好有咬口夠彈牙但肉質嫩滑. 便當set 有齊煙三文魚片/雜菜沙津/麵鼓湯/ 冷蕎麥麵/雪糕. 非常滿足. 當日可選海鹽或芝麻味雪糕. #沖繩風豬手煮到好腍好入味,入口融化,甜甜帶酒香同平日食嘅幾唔同. #廣島蠔煲蔬菜份量極多,旺菜紅蘿蔔金茹冬菇等味美鮮甜,所以個湯底極鮮甜. 蠔有三大隻好肥美. 飲品叫左兩杯青檸梳打. 全張單兩個人六百有找.

#日本雞泡魚干
上菜已經聞到咸香魚干味,剛烤起熱騰騰,食落滋味.

#厚燒牛舌便當

#沖繩風豬手
煮到好腍好入味,入口融化,甜甜帶酒香同平日食嘅幾唔同.

#廣島蠔煲

飲品叫左兩杯青檸梳打. 全張單兩個人六百有找.

2023-11-16
  • 燒雞泡魚肝
  • 沖繩風豬手
  • 廣島蠔鍋
2023-11-20 14 浏览
日本料理一向以新鮮和精緻見稱,今次我試食了一家30年歷史日本料理店的厚燒牛舌飯同鰻魚飯,真是美味無比!厚燒牛舌飯的牛舌片厚切嫩滑,入口即化。它經過炭火燒烤,散發出誘人的煙燻香氣,令人垂涎欲滴。每一片牛舌都帶有微妙的焦糖色,鮮嫩多汁。搭配的白飯蓋在牛舌上,吸收了牛舌的美味汁液,增添了額外的風味。這道料理絕對是牛肉愛好者的天堂!至於鰻魚飯,鰻魚片經過燒烤後,皮脆肉嫩,滑溜入喉。鰻魚的燒烤表面醬汁甜而不膩,與鰻魚的肉質完美結合。每一口都能品味到鰻魚的鮮甜和獨特的風味。白飯與鰻魚的組合,簡直是絕配!米飯的香氣在口中融合了鰻魚的醬汁,令整個味覺得到極大的滿足。

2023-11-14
  • 鰻魚飯