2024-04-16 670 浏览
呢間餐廳嘅菜式,好幾款我都覺得好有特式,每隔一段時間,就要去探吓老板同侍應生. 享受我喜歡嘅特色又美味嘅菜式!今日點咗招牌醬爆蝦丸. 新菜式黑蒜蒸清遠雞, 花竹蝦粉絲煲.招牌醬爆蝦丸, 蝦膠打得好彈牙入麵包樹芝士醬一咬入去個心啲芝士醬就會流出嚟,食嘅時候要好小心,唔係分分鐘會辣親個嘴, 但係真係好好味💞黑蒜蒸清遠雞,雞肉好亂滑配上隻黑蒜同埋調咗味嘅豉油唔會太鹹但係又吊出咗雞嘅鮮味😍花竹蝦粉絲煲, 花竹蝦好新鮮,個殼做到好脆! 肉質好嫩,配上入味嘅粉絲,好味👍呢度有冰桶酒杯提供,唔收開瓶費,如需要使用冰桶同埋酒杯先會收返少少服務費☺️
小心,唔係分分鐘會辣親個嘴, 但係真係好好味💞
花竹蝦粉絲煲
招牌醬爆蝦丸
  • 貴妃醬聖子王米粉底
  • 大澳雞翼
2023-03-06 1637 浏览
这家私房菜館位置不显眼,菜肴卻很出彩!從中能感受到廚師自己的用心,不似一般飯店出品的菜。我們嘗試了清蒸東星斑,咕嚕肉,聖子王和鹽焗奄仔蟹,都相當滿意!尤以東星斑最美味:鮮滑無比!服務熱情周到。很多熟客捧場,本身說明是一家經得起時間檢驗的老飯館。
2023-02-20 1732 浏览
從來都唔會寫食評,今次第覺得真係不吐不快。成日都想來試呢間私房菜館食晚飯,加上朋友熟客介紹,今次專登預早book位同加拿大番嚟度假嘅屋企人去試,重提早揸車過海去九龍城搵位泊。滿心期待,點知每食一道菜,中伏嘅感覺就越來越強烈,最後決定快快脆脆食咗六道菜cut loss走人- 招牌貴妃醬蟶子皇($28兩):唔惹味冇鑊氣之餘,個聖子重要唔熱,同夥計反映,攞返入去翻炒,超冇癮- 咕嚕肉:份量少,個汁唔夠酸甜,得個脆字,唔多食到肉味又薄- 柑桔蜜蝦餅: 蝦膠算唔錯,彈牙,但係個汁似韓國柚子蜜,同蝦餅唔多夾- 沙薑雞半隻($268): 賣相完全唔吸引,切到歪歪斜斜,肉質又乾,難聽啲講好似隔夜咁。食到碟底唔知點解見到一舊好似煲過湯嘅金華火腿碎,仲要發現雞翼上面有條頭髮,呢個價錢唔太合理。- 豉油王豬扒:肉質好差,好奇怪,霖到不得了。完全唔似食緊豬肉, 唔知係咪鬆肉粉嘅威力。- 豉汁煎釀三寶:冇特別,只係用咗蝦膠。最後一行六人再去清真牛肉館食過晚餐補返満足😋奉勸如果唔係熟客,請有心理準備😓

- 豉汁煎釀三寶:冇特別,只係用咗蝦膠。
最後一行六人再去清真牛肉館食過晚餐補返満足😋
奉勸如果唔係熟客,請有心理準備😓

2023-01-13 1126 浏览
年近歲晚🧧係時候一家人聚首一堂食團年飯~舅父之前食過位於九龍城嘅私房粵菜,今次就決定帶我地食!佢特意挑選啲正野過我地嘆😋*1.)陳皮無錫骨(10/10)呢道菜我認為係成晚嘅精粹!🤩味餸一黎,陳皮香味四溢!只見陳皮絲鋪滿晒係啲肉上面無錫骨係用類似五花腩做材料,炆得好入味,入口即溶!陳皮酸甜+熱辣辣鎮冮醋,解膩之餘仲好開胃!2.)菜膽杏仁燉白肺湯(9.5/10)好香嘅杏汁味撲鼻而來,配埋白菜膽令個湯更顯鮮甜,加埋豬肺補一補,潤一潤!好足料,誠意十足!🤓3.)貴紀醬炒聖子皇+米粉底(9.5/10)可謂成晚嘅第二個重點!😚聖子鮮味十足,彈牙爽口,墊底嘅米粉好乾身最緊要係撈埋類似XO醬+馬拉盞嘅貴紀醬汁,香口惹味!4.) 胡椒粉絲大蝦煲(9/10)大蝦按人頭,個個都有得食~🦐好鮮甜,好乾身,我忍唔住連蝦頭都食埋😋粉絲吸哂啲鮮味,胡椒辛辣味帶出令一種惹味,可以食到兩種層次嘅味道!5.)蝦醬炸新鮮龍崗雞(8/10)雞肉keep到好嫩滑,炸得好乾身,雞皮炸得薄脆,又唔會食落口成口油咁款,值得一讚👍🏻唯蝦醬味唔係好出,略嫌失色!6.)海參鵝掌海皇煲(7.5/10)整體炆得好入味😙但海參鵝掌份量略嫌少,鵝
年近歲晚🧧係時候一家人聚首一堂食團年飯~

1.)陳皮無錫骨(10/10)
呢道菜我認為係成晚嘅精粹!🤩
味餸一黎,陳皮香味四溢!只見陳皮絲鋪滿晒係啲肉上面

2.)菜膽杏仁燉白肺湯(9.5/10)

3.)貴紀醬炒聖子皇+米粉底(9.5/10)
可謂成晚嘅第二個重點!😚
聖子鮮味十足,彈牙爽口,墊底嘅米粉好乾身
最緊要係撈埋類似XO醬+馬拉盞嘅貴紀醬汁,香口惹味!

4.) 胡椒粉絲大蝦煲(9/10)
大蝦按人頭,個個都有得食~🦐
好鮮甜,好乾身,我忍唔住連蝦頭都食埋😋

5.)蝦醬炸新鮮龍崗雞(8/10)
唯蝦醬味唔係好出,略嫌失色!

6.)海參鵝掌海皇煲(7.5/10)
整體炆得好入味😙
但海參鵝掌份量略嫌少,鵝掌唔夠分!😅

7.)果皮碎蒸海上班(7.5/10)
我就唔太食得出果皮味🤔
但欣賞佢將魚分好唒件上碟,食起來好方便👍🏻
算係誠意搭救!🤣

8.)香脆南乳雞翼(7.5/10)
有人話想食雞翼,就追加左份南乳雞翼
略嫌南乳味唔係好出,他想食樂雞肉有少少乾柴,感覺爭咗少少😕
但勝在金黃香脆,買相來講係吸引到我👍🏻

9.)瑤柱蛋白炒飯(7/10)
話晒都係食中菜,點都要食返啲飯先滿足!
炒得好乾身,粒粒分明!👍🏻
如果落多啲瑤柱蛋白,成件事更Perfect!☺️

11.)薑茶湯圓(6.5/10)
唔知係咪有期望有失望,個薑茶食落冇乜特別,似係普通用粉開嗰啲,湯圓都係普通,不過不失la 😕

食物質素:好嘅就真係冇得頂,亦都有個別食物略嫌普通

服務態度:唔知係咪舅父同老闆娘相熟😂老闆娘態度親切,問我哋啲嘢好唔好食,上菜時有叫我哋小心熱,對客人非常體貼😌

環境:雖然鋪面唔算大,但座位都算闊落
  • 陳皮無錫骨
  • 貴紀醬炒聖子皇+米粉底
  • 胡椒粉絲大蝦煲
  • 菜膽杏仁燉白肺湯
2022-12-30 1247 浏览
聖誕節剛過去新年將至,香港九龍城工商業聯會聯乘九龍城過百家商戶及特食肆,攜手呈獻*九龍城食、買、玩*活動,這天由可愛的虛擬代言龍*惢淼龘*(心水龍)為大家介紹,透過實境互動手機應用程式於九龍城不同⻆落捕捉*惢淼龘*,便可換取由參與商戶及食肆送出的特色餐飲或禮品,藉此推動本地消費為大眾提供更多節日玩樂選擇增添佳節氣氛。肚子餓到打鼓了第一站我們走到食得妙吃午餐,原來這間食得妙私房菜已經開業多年真的失覺晒!食得妙一直堅持不加味精更以高級食材炮製懷舊菜式,令我們非常期待這頓午餐呢!店家內一點也不像數十年的老店!而且裝潢十分優雅骨子,老闆娘首先為我們送上熱騰騰的鮮淮山螺頭燉豬展湯,燉湯非常足料喝下去味道清甜非常滋潤的感覺。然後是四道美味的菜式上檯,包括是大澳香脆雞翼、招牌爆漿蝦丸、鮮鳳梨咕嚕肉及鮮百合浸芥蘭。大澳香脆雞翼$112/4隻選用新鮮的雞全翼來炮製,弄得皮脆肉香不油膩喜歡雞翼的我吃得滿心歡喜。招牌爆漿蝦丸$136/4粒全粒純蝦丸無添加任何成分,內裏包裹著邪惡的芝士餡咬下口感很彈牙,加上芝士的鹹香這粒蝦丸美味非常。然後這個鮮鳳梨咕嚕肉$148用新鮮梅頭炸至外皮香脆內裡多汁,味道酸甜的汁醬緊

然後這個鮮鳳梨咕嚕肉$148用新鮮梅頭炸至外皮香脆內裡多汁,味道酸甜的汁醬緊緊包裹著咕嚕肉不多也不少恰到好處!最重要是用上新鮮的鳳梨這個我給一百分。

再來一碟是清甜鮮嫩的鮮百合浸芥蘭$98,以新鮮的百合、白果和高湯浸脆嫩的芥蘭苗,味道清甜的湯汁配襯菜味濃郁的芥蘭苗絕配。

最後我們還得到一客招牌秘製貴妃醬炒蟶子皇$28両,還額外加上了炸米粉底呢!新鮮蟶子皇烹得很迷人味道很鮮甜,那秘製的貴妃醬香味滲進香脆的炸米粉中超美味為我們這頓午餐畫上完美的句號。

2022-12-17
2022-12-26 750 浏览
早前參加了一個「九龍城⻝、買、玩」的活動,大眾可於於 12 月 17 日至 1 月 16 日的活動期間,透過支付寶香港免費領取多家商戶的電子優惠券,亦可以優惠價購買電子現金券,享受各種消費折扣。活動後大伙便到九龍城覓食,因友人已一早計劃好行程,我們便樂得跟隊,一於玩完就食,食完就買;第一站便是這間「食得妙私房粵菜」。食肆堅持不加味精,以優質食材炮製健康而美味的菜餚,更在這個冬季推出多款限定美食,真材實料、無花無假。魚缸內有不少海產,想不到吃什麼,可到此一看。首先上場的是「鮮淮山螺頭燉豬展」,湯底清澈鮮甜、具滋陰補腎、養胃潤肺等功效,含豐富蛋白質及礦物質,對氣虛血弱,腰膝酸痛均有很好的療效。之後上塲的是「招牌大澳脆香鮮雞翼」,用的是本地鮮雞隻;以適量的蝦醬和調味醬汁醃製半天,吊至乾身後隨叫隨炸,金黃酥脆的外表下是嫩滑的肉質,再加陣陣蝦醬香,既惹味又富本地特色。看似平平無奇的「鮮鳳梨咕噜肉」酸甜味調較得剛剛好;梅頭肉肥瘦均勻、爽而淋滑,脆衣亦做得好;爽脆乾身。爆醬芝士蝦丸~以全蝦膠打成的蝦丸絕無其他添加物,鮮酥爽彈,內藏的流心芝士分量剛好;有錦上添花之效,重口味人士更可配少許甜酸醬,更加滋
魚缸內有不少海產,想不到吃什麼,可到此一看。
爆醬芝士蝦丸~
以全蝦膠打成的蝦丸絕無其他添加物,鮮酥爽彈,內藏的流心芝士分量剛好;有錦上添花之效,重口味人士更可配少許甜酸醬,更加滋味。
鮮百合銀杏浸芥蘭~
吃了多味煎炸食物後,這味清甜爽脆的芥蘭來得正是時候,而鮮百合更有潤肺止咳、清心安神的功效。
這味是「貴妃醬炒蘇格蘭聖子皇配煎米粉底」,店子採約14両重的蘇格蘭蟶子王,肉質鮮嫩爽口,墊底是煎得香脆的米粉;索滿惹味的醬汁,各人也大讚不已。
原來此店開了已超過十年,雖常來九龍城的我卻一次也末幫襯過,可説是又一禾稈冚珍珠之舖!

食得妙
  • 鮮鳳梨咕噜肉
  • 爆醬芝士蝦丸
  • 鮮百合銀杏浸芥蘭
  • 貴妃醬炒蘇格蘭聖子皇配煎米粉底
最近因為參加了一個名為「九龍城食、買、玩」,以推廣九龍城區,讓社會大眾對活化中的九龍城區增加認識,並推動九龍城本土經濟的活動,所以先後去了多間區內的食肆,吃了不少食肆中的招牌推介菜式。第一間到訪的食肆,是在區內開業多年,我還是第一次去的「食得妙私房菜館」。這中菜館的名字雖是私房菜館,其實並非只有私房菜吃,餐牌中的各款菜式,選擇甚多。這天我與友人們吃的是午餐,先來個「招牌大澳脆香鮮雞翼」($112/4隻),以大澳蝦膏醃過的雞翼和雞搥,入味而不過濃,鹹香可口,是一道挺好味的小食。另一道小食「招牌爆醬蝦丸」($136/4粒)也不錯,大大粒,漲鼓鼓的蝦丸,以新鮮蝦膠打成,口感彈牙,蝦丸內的芝士汁,雖不算十分之爆,都算好味。「鮮鳳梨咕嚕肉」($143/例)用的是新鮮菠蘿,開胃多汁,咕嚕肉肉質軟熟,配以青紅辣椒與醒胃的甜酸咕嚕汁,師傅廚功扎實,讓這一道廚藝考牌之作不但成功及格,而且分數不低。蔬菜就點了清清地的「鮮百合銀杏浸芥蘭」($98/例)。軟腍不老的芥蘭,伴以鮮百合和銀杏,清新又健康。最後的主食,我們就點了館子招牌菜之一的「招牌秘製貴妃醬炒蟶子皇煎米粉底」(蟶子$28/兩,煎米粉另計)。聽店中
最後的主食,我們就點了館子招牌菜之一的「招牌秘製貴妃醬炒蟶子皇煎米粉底」(蟶子$28/兩,煎米粉另計)。聽店中經理說,這天的蟶子大概有十四兩,我們各人分甘同味,既有炸得脆卜卜的香煎米粉,又有味道濃郁,但又不失蟶子鮮甜的蟶子皇,讓這餐吃得更加滿意。
九龍城有水準的食肆不少,這天又給我發掘到一個滄海遺珠,真好!
  • 招牌秘製貴妃醬炒蟶子皇煎米粉底
  • 招牌大澳脆香鮮雞翼
  • 鮮鳳梨咕嚕肉
2022-12-05 442 浏览
同一班娛樂圈朋友聚舊想搵有包廂既私房菜,朋友介紹左我嚟食得妙,款食多而且價錢偏實惠,同場朋友食完之後全部都攞卡片之後真係返轉頭再幫襯大澳蝦醬雞翼 - 老闆娘推介,用新鮮雞全翼做,Size偏細,但用蝦醬調味但處理得恰到好處不過過鹹,炸完極香口惹味招牌秘製沙薑雞 - 用少見既鮮沙薑調味,有一種好強烈既新鮮感,雞肉嫩滑非常不錯私房燉湯 (豬肺湯) - 不是奶白嗰種杏汁豬肺湯,係中式燉清湯既感覺,夠味好飲鮮鳳梨咕哩肉 -酸甜度適中,外脆內軟,大路之選,鮮菠蘿好食一口和牛炒通菜 - 和牛粒口感油脂豐富,入口細嫩,炒通菜有火喉無過火有水準柑桔蜜煎蝦餅 - 有一種明顯果香,味道特別,可以按人數order, 值得一試醬炒聖子煎米粉底 - 醬汁惹味,聖子炒至剛熟唔會韌,係略嫌醬汁唔夠多煎米粉吸得唔夠多汁,但味道出色

鮮鳳梨咕哩肉 -酸甜度適中,外脆內軟,大路之選,鮮菠蘿好食

2022-11-03 393 浏览
今日同事book咗呢間菜館慶祝生日菜館留咗樓上間房比我哋一行12人呢度裝修都幾別緻,環境整潔坐底無耐,店員即刻安排茶水同沖洗的大碗等齊人後,常客之一的同事就點菜-大澳脆香鮮雞翼 (重口味推薦)雞翼同雞鎚都炸得酥脆香口,肉質嫩滑juicy 入口濃郁的蝦醬咸香,送飯或酒一絕香煎豬扒一口豬扒煎得香脆酥嫩,也是濃味之選生炒涼瓜片涼瓜片切得好薄,咸蛋香帶少少苦而甘味食落爽口甘香另外,招牌沙薑雞好鮮食落滑嫩,又唔會太咸-整體食物好高水準,坐得舒適值得再來~
今日同事book咗呢間菜館慶祝生日
菜館留咗樓上間房比我哋一行12人
呢度裝修都幾別緻,環境整潔
坐底無耐,店員即刻安排茶水同沖洗的大碗
等齊人後,常客之一的同事就點菜
大澳脆香鮮雞翼 (重口味推薦)
雞翼同雞鎚都炸得酥脆香口,肉質嫩滑juicy
入口濃郁的蝦醬咸香,送飯或酒一絕

香煎豬扒
一口豬扒煎得香脆酥嫩,也是濃味之選

生炒涼瓜片
涼瓜片切得好薄,咸蛋香帶少少苦而甘味
食落爽口甘香

另外,招牌沙薑雞好鮮食落滑嫩,又唔會太咸
整體食物好高水準,坐得舒適
值得再來~
2022-11-03 286 浏览
想要品嘗私房菜窩心的味道,現在也能輕易在家享受到!所有菜式堅持冇味精,師傅手勢一流。豬手入味,充滿膠質。豬扒肉質鮮嫩,啖啖肉,分量十足。食落開胃,用嚟撈飯食就一流。
想要品嘗私房菜窩心的味道,現在也能輕易在家享受到!
所有菜式堅持冇味精,師傅手勢一流。
豬手入味,充滿膠質。
豬扒肉質鮮嫩,啖啖肉,分量十足。
食落開胃,用嚟撈飯食就一流。
外卖自取
2021-12-12 1105 浏览
開了OpenRice Account多年,因知道自己的文筆不太好,加上懶惰,所以遲遲沒有寫過食評;但今次真是不吐不快。早幾天和老公去了九龍城的食得妙,這間標榜冇味精,以高級食材製作的食肆,口碑不錯,所以今次專程和老公揸車去試吓。我們叫了招牌的「貴妃醬炒蟶子王」,蟶子鮮甜爽滑,貴妃醬味道濃郁,配埋煎米粉底,不錯。第二道餸是「砵酒焗生蠔」,賣相竟然和蟶子皇一模一樣,味道也接近,完全沒有砵酒的感覺。味道普通,但也不至太難食!第三道餸叫了「原盅濃湯雞燉翅」,$480一盅寫明是四人份量,好似幾吸引,諗住食唔晒便打包。點知啲魚翅小到得兩湯匙,兩個碗各自分了一湯匙,然後加入雞湯。魚翅和雞湯都完全冇味,只係飲到濃烈的酒味,最奇怪的是,湯渣明明有雞和少少雲南火腿,點解而家剩返酒味?有向侍應投訴,他只說會向廚房反映,臉上完全冇表情!我和老公各自飲了一啖湯後,感到食慾減至零;對這間食肆完全失望,急急腳埋單離去。呢餐飯$1128,絕對有被騙的感覺!
味道普通,但也不至太難食!

貴妃醬炒蟶子皇
砵酒焗生蠔
原盅濃湯雞燉翅
2021-12-07
2021-11-17 836 浏览
高質粵菜超級高質雞翼,炸到超級香,又不會焦,熱辣辣,啖啖肉。未試過d雞翼咁正。沙薑雞,超級滑,件件都好味。好有沙薑香。呢個清淡啲,但十分足料有別於街邊的煎釀三寶。舊餡高質,無街邊咁油,絕不overcooked 豆腐海鮮煲,另一天物!d海鮮絕無欺場,蝦、帶子、魷魚新鮮大粒!d西蘭花都煮得超級好味!!!又一天物!杏仁茶,內有蛋白花!總體不會太甜,又超級香,明顯不是hea買野返來沖,而是比心機整,係其他地方完全未食過咁好味嘅杏仁茶。
高質粵菜

沙薑雞,超級滑,件件都好味。好有沙薑香。

呢個清淡啲,但十分足料

其實呢間想試好耐,可惜平日望入去餐廳,見只得幾張枱,而且價錢比較貴,食海鮮小菜為主。而且家人唔鐘意出街都係食中菜,話屋企都煮到(需要我唔覺得係⋯),所以呢間十年以上嘅店,係我以前住九龍城嘅日子係冇幫襯過。當晩同幾個相識有10年嘅舊同事食飯,叫咗6個餸,每碟份量其實唔多,而且有啲過鹹,應該要嚟送白飯,唔適宜就咁食。當日需然係平日晚上,都算多人,大部分都係一家大小,叫海鮮食,我哋平食就叫小菜算了。其實水準唔差,有夠擭氣,可惜係鹹咗啲。
2021-07-16 1137 浏览
因為朋友介紹所以就屋企人生日來試吓。今日叫咗椒鹽焗秋葵,招牌炒蟶子加米粉,蒜蓉牛油炸斑塊,咕嚕肉,梅菜蒸菜心,大蟹肉蒸飯,柑桔蜜汁煎蝦餅。先講秋葵覺得超好食,唔知點解可以焗得咁好食😋 再來招牌聖子炒米粉底,啲米粉超級香脆,聖子都好食 梅菜蒸菜心就正常,冇乜特別。大蟹肉蒸飯都好食,係入邊嗰啲蒜蓉令到個飯整體過分地鹹,可加留意。煎蝦餅就感覺普通,未必覺得需要再試, 蒜蓉牛油斑塊整體覺得麵粉太多,魚肉好小,不值得一試。另外蛋白杏仁茶都比較失望 冇乜蛋白而且整體杏仁味亦都好稀疏。 桂花糕反而都不過不失,幾好。 六個人吃的晚飯1900元,挺不錯整體呢個私房菜嘅菜式都特別,可以再返嚟試其他菜式。
因為朋友介紹所以就屋企人生日來試吓。

梅菜蒸菜心就正常,冇乜特別。

另外蛋白杏仁茶都比較失望

六個人吃的晚飯1900元,挺不錯

整體呢個私房菜嘅菜式都特別,可以再返嚟試其他菜式。
秋葵
大蟹肉蒸飯
桂花糕
  • 椒鹽焗秋葵
  • 大蟹肉蒜香蒸飯
經過九龍城想stop by食個lunch咁啱想食中菜and見到價錢合理就入去入到去就已經感受到服務很妙一黎就問我地飲咩茶(好似茶樓咁)而且送上一煲湯,以為好抵服務好好(待續...)。點左個乾炒牛河和揚州炒飯,各$56。食物太妙 所以食到一半先記得比手機食。呢兩道菜其實本身就好好味作為lunch真係十分唔錯再加上咁妙嘅餐廳環境 成個用餐感覺就更妙不過結帳時驚喜嘅感覺更加妙原來呢間餐廳會計人頭茶位($8)同加一服務費我估佢應該有係某處地方有寫但肯定唔算明顯於是我本身expect total $112 就變左$141。呢一點大家之後可以注意下: )
經過九龍城想stop by食個lunch
咁啱想食中菜and見到價錢合理就入去
入到去就已經感受到服務很妙
一黎就問我地飲咩茶(好似茶樓咁)
而且送上一煲湯,以為好抵服務好好(待續...)。

點左個乾炒牛河和揚州炒飯,各$56。

食物太妙 所以食到一半先記得比手機食。
呢兩道菜其實本身就好好味
作為lunch真係十分唔錯

再加上咁妙嘅餐廳環境 成個用餐感覺就更妙

不過結帳時驚喜嘅感覺更加妙
原來呢間餐廳會計人頭茶位($8)同加一服務費
我估佢應該有係某處地方有寫
但肯定唔算明顯
呢一點大家之後可以注意下: )