2011-04-10 611 浏览
見過往食評, 抱著信心去試試, 早兩次都是午市外賣,涼瓜班腩飯及牛肉炒河, 雙親話味道不錯, 但外賣盒每個要加2元.但冇所謂, 最緊要老人家鐘意, 令我更有信心踏入, 一坐下, 阿姐問飲咩茶, 選了其中一樣-香片, 由於是中午兩口子叫了班腩飯及炒麵 (見食評一致讚好), 水準ok, 但炒麵並非真係咁好味, 唔算突出, 唔算乾身, 只是過得去, 之後再叫了一個小菜外賣, 埋單發現茶錢每位8元, 另再加一, 連外賣的小菜加2元飯盒錢外再加一, 結果160多元, 其中30多元是茶錢及加一,重要俾貼士, 覺得有點不值, 當然晚飯會預左有這些費用, 但只是食午餐, 一般小廚格局, 最重要係門口放著個寫上多款$33-$40款式的午餐牌, 無標明要收每人8元茶錢及加一的費用, 感覺上有揾笨的感覺, 重貴過上酒樓. 好老實係街坊食肆格局午飯餐加一都算,但要收成8元一個茶錢及連外賣都加埋一就過份了些, 或者係門外寫明, 在你情我願情況下, 會少些不快的感覺.
2011-03-26
2011-02-25 509 浏览
食得妙一直是我男友晚飯之首選. 而一直以來我只欣賞這裡的大澳雞翼, 其它的我則覺得只是一般! 所以男友10次提到這間晚飯我只3次同意! 直到上一次做冬, 住在美國的姊姊和她兒子返港渡假, 難得一齊過冬. 希望找到一間較保障的, 不致食到一肚氣! 但在香港到餐館過節大部份都只交行貨. 才想到不如到這裡一試! 起碼不會像一般食肆嘈吵!是晚我們姊弟妹等共7人, 先點了3份我至愛的大澳雞翼, 接著點了以下:“私房燉湯”白菜豬肺湯: 豬肺用瘦肉,白菜,金華火腿,瑤柱燉足多時, 材料十足! 但是晚略為清淡…..貴妃醬炒蟶子皇:.蟶子皇爽脆鮮甜, 秘製的貴妃醬味,十分惹味!蒸魚: 忘記是什麼班了, 但蒸魚時間控制得剛剛好! 豉油調味適中. 椒鹽瀬尿蝦: 鮮味, 乾身!水煮牛: 意外驚喜! 想不到廣東廚房能做到有如此地道的麻辣味感….百花香煎鍋貼: 外脆內軟, 蝦膠有口感! 味道則一般…啫啫唐生菜煲: 較為普通, 味道不夠香濃, 可能我們先食了不少大澳雞翼吧!金蒜蒸蟹蛋白炒飯: 沒有新斗記重蒜蓉及蟹味, 略淡! 但可以接受!大澳雞翼: 不得不重提我至愛大澳雞翼, 老板有提及他們一定用新鮮雞翼, 再以他
椒鹽瀬尿蝦: 鮮味, 乾身!
百花香煎鍋貼: 外脆內軟, 蝦膠有口感! 味道則一般…
大澳雞翼: 不得不重提我至愛大澳雞翼, 老板有提及他們一定用新鮮雞翼, 再以他們的大澳蝦醬調味風乾, 但能炸到外脆內嫩, 也不是一般食肆廚房能做到! 這裡能保持水準皆因老板是主廚!
生磨蛋白杏仁茶: 生磨沒有花假, 香濃杏仁味很滑…
是晚大家都食得很滿意, 也是我日後認同的食肆, 大時大節沒有選錯地方過節, 很感欣慰了!
足料!
略淡!
意外驚喜!
2010-12-22
$250.00 (晚餐)
足料!
略淡!
意外驚喜!
  • 大澳雞翼
  • 貴妃醬炒蟶子皇
  • 水煮牛
  • 生磨蛋白杏仁茶
2010-06-02 349 浏览
沒有到過龍城福佬村道內的"食得妙"店內吃飯。今趟首先來訪,卻是來外賣兩個飯麵.....跟乾炒牛河一般,豉油皇炒麵一向是考驗廚師功夫的一個指標。吃得人一口油當然是失敗之作,幸好這兒的出品沒有這樣的弊病,吃落蠻乾身之餘亦不會有如在吃柴枝,豉油色水也見勻循,是一手很不錯的炒功來的;"龍鬚"不太硬韌,已是收貨;不足之處是葱段及芽菜若能重手一些,麵就能散發出更濃的香及加添一些爽脆之感....燴海鮮飯材料甚豐,鮮蝦及帶子無一不缺,而且用料甚新鮮,以一個外賣飯盒來說,是絕對的值吃。飯粒甚有咬口,沒有被那個蠔油燴獻汁弄至爛pat pat的,再加上蠔油獻本身沒有過鹹及杰身,故此吃起來亦甚覺可口....算是頗有水準的外賣炒飯麵出品。縱然價錢比普通茶記的稍貴,自己還是覺得物有所值的....

....

2010-05-28 585 浏览
今晚同一班朋友去'食得妙'開飯,估不到可以那麼好吃..由頭到尾沒有一碟讓人失望或清唔晒. 凍蟹: 鮮甜味美 油浸九肚魚: 我最愛之一,本身都很喜歡椒鹽九肚魚,原來油浸都OK好食..非常鬆脆的.不妨一試! 貴妃醬炒蟶子皇(拼香煎米粉底): 欣賞廚師秘製的醬汁..第二欣賞就是可以另外加叫煎米炒底...米粉底不是平常食到那些實實的..廚師弄到恰到好處!大澳雞翼: 其實係有大澳蝦醬味,都幾香同入味架! 咕嚕肉: 不是間間餐廳可以做到外脆內軟..呢間係做到的! 老婆仔炒飯: 主要材料其實是乾瑤柱,翠肉瓜加蛋白..清清地.爽口.但又是幾好的配搭! 生磨蛋白杏仁茶: 呢個又係我最愛..(意思係相對於香港其他的杏仁茶來說)..因為唔係開杏仁粉的..我估真是生磨...很滑同香.!推介!! 日式素果凍(綠茶,豆蓉):食落口有一份清涼的感覺,水晶皮煙韌,不是太甜,好味!除左有相片提供的,還有其他餸菜都能顯出廚師的技術和心思加創意,又是我的推介! 椒鹽海皇粒: 用來送酒是最好的。(因為有腰果,蝦鬆加魷魚)相當惹味!作前菜一流! 香酥百花鍋貼: 又一碟爽口鬆化的手打蝦膠做成的好餸,不知怎樣形容但是都幾好食!

凍蟹: 鮮甜味美

大澳雞翼: 其實係有大澳蝦醬味,都幾香同入味架!
咕嚕肉: 不是間間餐廳可以做到外脆內軟..呢間係做到的!

話梅豬手:推介!明知是脂肪爆棚的。都食了數件! 很新穎的味道!
 上湯浸翠肉瓜:比較清淡!我比較喜歡濃味的,不過朋友們都喜歡!

凍蟹
油浸九肚魚
貴妃醬炒蟶子皇拼香煎米粉底
大澳雞翼
老婆仔炒飯
生磨蛋白杏仁茶
日式素果凍(綠茶,豆蓉)
2010-05-17
凍蟹
油浸九肚魚
貴妃醬炒蟶子皇拼香煎米粉底
大澳雞翼
老婆仔炒飯
生磨蛋白杏仁茶
日式素果凍(綠茶,豆蓉)
2010-03-19 279 浏览
看了761期飲食男女話好好食, 去試試看...點了一個二人餐$430 (1)餐: 一個有湯, 龍蝦, 煎豚排, 菜心, 甜品 (2)餐:湯, 聖子, 蝦球, 西芹牛柳粒, 菜心, 甜品 我們點了(2)餐, 之後一個員工話無聖子, 叫我們改 蝦or 魚, 兩樣我都唔鐘意, 可以改龍蝦嗎? 員工去問女經理, 之後話要加$50, 原本來試個聖子, 你無重要我加錢, 我話唔加, 轉(1)餐, 說時遲那時快, 已上了湯, 西芹牛柳粒, 之後女經理過來說: 算啦, 不用加錢, 反正西芹牛柳粒都上了菜, 我說: 原本來試個聖子, 都不是太想食龍蝦, 不過無得選, 是但, 我話你囉返西芹牛柳粒(未食過), 轉(1) 都Ok 架.女經理 話: 唔緊要啦, 照出(2)餐比你啦, 反正西芹牛柳粒都出佐. 食物方面: 蝶 蝶勁細蝶, 又難食, ......之後發現蝦球無來, 問女經理, 女經理話:無架啦, 一個龍蝦, 一個肉, 一個菜, 我頂咩人黎架, 頭先都吳係甘講, 之後, 買單重要$560,*****大家千祈咪去*****
, 叫我們改 蝦or 魚, 兩樣我都唔鐘意,
可以改龍蝦嗎? 員工去問女經理, 之後話要加$50,
原本來試個聖子, 你無重要我加錢
咩人黎架, 頭先都吳係甘講, 之後, 買單重要$560,
*****大家千祈咪去*****
2010-03-15
2010-03-08 274 浏览
2010-02-05
2009-07-13 113 浏览
12-7-2009晚飯由阿爸拍板, 一行 5 人 (又)嚟到呢間叫餸食飯店. 試了幾款新嘢 / 未食過的, 再寫一篇食評俾佢吧.話梅豬手 (屬「前菜」): 原來係熱食的... 個汁有點稀, 味道酸多過甜, 亦真係有粒粒話梅的; 豬手就唔夠腍, 瘦肉直程硬硬實實的, 唔喜歡.「私房燉湯」係白菜豬肺湯, 味道清甜住家, 湯渣 (豬肺, 瘦肉, 白菜, 金華火腿, 瑤柱 etc) 豐富居功不少. 豬肺有點「燶」的痕跡 (水份「煎」乾而唔係「啤」?), 煲得軟熟, 食完一件又一件呢. 脆皮蒜香雞: 每次必叫 #1, 皮脆, 肉嫩, 不過蒜粒只得油溢味, 無蒜味的.上湯花膠浸翠玉瓜: 湯底濃甜, 比「私房燉湯」更對胃口 翠玉瓜爽脆清甜, 都幾好食的.蒜蓉蒸蟹 (蛋白炒飯底): 每次必叫 #2, 味道同上次 (即係邊次: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1985772) 一模一樣, 唔重複了.貴妃醬炒蟶子皇: 每次必叫 #3, 貴妃醬一樣少辣大甜, 蟶子亦一樣新鮮, 不過「太有咬口」,
12-7-2009

上湯花膠浸翠玉瓜: 湯底濃甜, 比「私房燉湯」更對胃口
翠玉瓜爽脆清甜, 都幾好食的.

貴妃醬炒蟶子皇: 每次必叫 #3, 貴妃醬一樣少辣大甜, 蟶子亦一樣新鮮, 不過「太有咬口」, 有點硬 (!?).

砵酒桶蠔: 呢個就真係得個樣... 桶蠔隻隻肥大滑溜, 面頭帶醬汁的甜味及酒香, 但咬落無喱味道, 似食緊豆腐多 d, 百分百得個樣!

八寶茶 (屬「甜品」): 材料有龍井, 菊花, 紅棗, 杞子, 圓肉 etc, 清甜潤喉又消滯, 正

無試芒果布甸及姍姍來遲的蛋白杏仁茶, 但據聞前者「好滑」, 後者阿媽就好欣賞, 應該唔錯吧.

招呼一樣好, 環境亦一樣乾淨企理, 樓下好多人, 好在店方安排的門口位可坐 7 人, 我哋 5 個坐得好鬆動.

埋單每人約 $270, 唔平, 但去馥苑都差不多呢個價錢, 呢度食物亦比嗰邊好得多, 應該會繼續幫襯的.

不過好食還好食, 幾款新嘢 / 未食過的其實只「味道 3 分」, 今次俾 OK 面啦.
2009-07-12
朋友約會飯,又係九龍城,天呀!...........決定唔食泰國菜,唔打邊爐,原來選擇真的不多.行過食得妙門口,知客話他家料理少油少鹽,就咁入着去.......餐廳環境清靜,店內食客也很斯文,服務員招代也夠細心,個格局非常適合聚會或商務聚餐,好....開飯!1.螺頭木瓜燉湯...........真係一流.湯夠甜又夠味.湯底好清.一睇就知原盅燉.Good!2.招牌蝦膠丸..............上枱時見到好大粒,又香又彈牙,可食得出是用新鮮蝦肉打出來的,好味!3.百花香煎鍋貼(小堂菜)...外層唔夠脆,唔知係唔係先食着蝦丸的關係,両味菜太似啦,居然食唔到任何味道.....4.咕嚕肉.......................個肉做得好好,外脆肉嫩.個汁也酸甜夠味,只可惜新鮮菠蘿太酸,酸汁流入其它食材中,令這味菜過酸.5.香煎羊胺...................我係羊痴,而他家的羊肉用了特別的調味,又香又嫩.正呀!6.大肚婆炒飯...............蛋白瑤玨炒飯,味道清新.用料十足.成餐飯感覺非常舒適.服務又周到.真係做到健康飲食.價錢方面也算合情合理,值得技持!
行過食得妙門口,知客話他家料理少油少鹽
,就咁入着去.......
好....開飯!

2.招牌蝦膠丸..............上枱時見到好大粒
,又香又彈牙,可食得出是用新鮮蝦肉打出來的,好味!

好懷舊小食
螺頭木瓜燉湯
招牌蝦膠丸
百花香煎鍋貼(小堂菜)...
香煎羊胺
香煎羊胺
大肚婆炒飯
內裏環境
2009-04-04 61 浏览
4-4-2009上次幫襯覺得食物幾掂 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1978895), 今日帶多兩個人0黎 dinner 試試其他食物, 整體印象無上次咁好, 但仍然幾好食:前菜又係四季豆花生豆卜之類, 又係放涼0左, 食落一樣油膩...椒鹽羊架: 肉腍, 羊味 ok, 空口食味道就稍鹹; 仲留了點肥及皮, 皮部分又幾脆, 幾香口的. 不過呢味感覺都幾油膩, 唧點檸檬汁較好.爆漿蝦丸:「招牌」之一, 其實係巨型芝心炸蝦丸... 炸得熱辣辣脹卜卜, 彈牙香口; 芝士落得唔多, 芝味亦屬淡口一類, 感覺無咁飽滯, 係幾好食的.蝦乾帶子粒浸菜心: d 湯又係無上次的咁濃鮮, 真係... 菜心幾腍幾清甜, 不過我都係覺得娃娃菜效果較好.蒜香雞 (半隻): 雞炸得皮脆, 乾身無油, 肉就少少0鞋; 蒜粒好多, 不過蒜味唔夠, 整體印象一般.訂檯時已留了一斤蟶子皇, 今次一樣貴妃醬炒: 一樣爽脆鮮甜, 不過我覺得今次個汁無上次咁香, 味道亦甜0左 d.金蒜蒸蟹 + 蛋白炒飯底: 蟹係花蟹,
4-4-2009
金蒜蒸蟹 + 蛋白炒飯底: 蟹係花蟹, 無乜肉, 不過唔少膏, 而且唔少蟹汁流了落 d 飯度, 所以 d 飯好鮮甜, 再撈埋蒜蓉及蟹膏, 好食! 不過份量大得有點嚇人, 5 個人都食唔晒要打包.

樓上環境都係咁, 光猛又乾淨好坐, 不過冷氣都幾大; 今次待遇無上次咁「貴賓式」
, 不過店員們仍然幾有禮貌, 招呼不錯的.
連加每人約 $200, 同上次差不多. 下次又試邊樣好?
2009-04-04
2009-03-09 65 浏览
8-3-2009星期日懶得開爐煮0野, 但想食得「清」/「住家」一點, 一行 3 人 dinner 0黎呢間叫(食送)食飯店試試. 簡單叫了 3 (食送)一湯, 估唔到除0左檯面的前菜之外, 樣樣都十分好食!前菜係放涼了的豆卜四季豆菜甫 etc 炒埋一碟, 凍凍的又油膩, 棄之不可惜.店員推介的是日「私房燉湯」係花膠瑤柱淮山燉豬(月展): 要了 2 人份量的小盅, 但其實 3 個人每人都「畢」到兩碗有多... 飲落清清潤潤, 不過薑味我覺得太重了, 飲落有點刺喉, 雖然阿媽幾鍾意; 湯渣就只食了 1) 花膠, 真係好「膠」的口感, 亦同意阿爸話覺得似「豬皮」多 d -_-" 2) 淮山薯就粉粉的, 不錯.貴妃醬炒蟶子皇: 大家都好鍾意貝殼類海產, 加上呢個係招牌菜, 當然要叫個試試. 13 両蟶子皇極爽脆鮮甜, 而店方的「秘製」貴妃醬味道就似 XO 醬 + 馬拉盞, 少辣中帶少少甜, 配上蟶子十分惹味, 正! 唔知 d 醬有無得向店方買0架呢? 用0黎撈麵一定勁正喎! 蝦乾帶子粒浸娃娃菜: 娃娃菜幾嫩又夠晒腍甜, 不過又蝦乾又帶子, 最好味當然係 d 湯, 我覺得呢
8-3-2009

蝦乾帶子粒浸娃娃菜: 娃娃菜幾嫩又夠晒腍甜, 不過又蝦乾又帶子, 最好味當然係 d 湯, 我覺得呢個比燉湯仲鮮甜仲好飲, 值得試試.

蒜蓉開邊蒸大花蝦, 蛋白炒飯底: 店方介紹「蘿蔔糕底」, 不過大家唔太 keen 食蘿蔔糕, 結果呢個當飯食... 4 隻蝦分成 8 邊, 新鮮爽甜, 好食; 飯底亦出色, 炒得熱辣乾身香口, 配上蝦的甜及香而不過鹹的蒜蓉, 十分惹味!

食物好唔錯, 2 樓環境亦好坐又乾淨; 招呼就好得無0野講, 店員及老闆娘 (?) 都極有禮貌, 服務貼心, 值得一讚.

連加一每人約 $200, 各方面都俾人好私房菜 feel, 不過最緊要都係 d 0野好食, 價錢 ok. 都好耐無遇過咁好的中餐館了.

下次食其他海鮮!
2009-03-08
  • 貴妃醬炒蟶子皇
  • 蒜蓉開邊蒸大花蝦 + 蛋白炒飯底
2008-12-24 44 浏览
在將軍澳坑口村打出個名堂的"食得妙",年前進軍九龍城,開設分店.依然是走粵菜路線.很難約人在此等地方晚飯,午市一個人來,亦不愁寂寞,因為有午市的炒粉麵餐供應,價錢相宜.干炒牛河,也是二十多塊錢起,個人愛麵食,近期兩次來,也是吃炒麵.個人一向喜愛肉絲炒麵,全因為是煎過的麵底,入口香脆,經過肉絲汁浸軟後,又是另一種感覺.坊間小弟吃得最好的,是天后的留家廚房,同旺角的富記.這店的午市亦有肉絲炒麵,急不及待來一碟.每個餐也有例湯,是日的是紫菜豆腐湯,份量不多,比湯碗更少,味道幾鮮甜,如果份量多一點就最好.因午市不多人之故,肉絲炒麵不久後就已經奉上面前.除麵之外,同時亦有辣椒醬一小碟.吃肉絲炒麵通常先試一試麵條是否香脆,此炒麵的麵條都夠脆口,但再咬下去就有點齦,顯然未夠鬆化.吃到去四份三,形同與牙角力.肉絲汁不算太杰,亦不算稀,也合格.另一道炒麵代表是頭抽龍鬚炒麵,名字比豉油王炒麵更具霸氣,上碟一聞,鑊氣沖天,龍鬚是什麼?即是魷魚鬚.每條也彈牙,炒麵很乾身,每一條麵條也沾滿豉油的香氣.雖然未算是吃過之中最好的水準,但已經算不錯了.吃著,未夠刺激,同店員說要辣椒醬,後來奉上一小碟,我貪心,不如整樽

吃著,未夠刺激,同店員說要辣椒醬,後來奉上一小碟,我貪心,不如整樽過來.結果,自己喜歡加幾多,就幾多.撈勻來吃,就算此店的辣醬不是小弟最愛的余均益,一樣吃得津津有味.再細想一下,到底是吃炒麵,定係吃辣椒醬?口味是個人,要否去反思再反思?

個人覺得,好的辣醬,會令到炒麵的味道,更上一層樓,並非為純吃辣醬的簡單理由.當然,你可以否定我的睇法,但這是我的口味.

2008-09-25 37 浏览
原來食得妙的總店離我的家還不算很遠…看來不久的將來可以去試一試不過…這次是到九龍城分店吃午膳而已。這兒的格局有點高檔…價錢看來就中等啦…不過侍應們也很好人,只是上菜有點點慢1.叉燒炒飯叉燒有點太鹹和硬,卡住了我的牙=____=而且有點太油,不過味道總體還算不錯,飯炒得很「鬆」。2.粟米豬扒飯這個有點點淡…可能因為叉燒真的太濃了吧=~=粟米汁有很多蛋白(=~~=),但味道算是一般酒樓貨色,但配飯吃仍然很好,不會滯住豬扒有少少鹹,但很軟很易咬,也醃得入味學生餐28,有茶有凍飲(應是普通的芒果茶物體),一個飯+甜品(豆沙水晶餅的東西),其實真的不錯不錯!很期待有機會到總店試試其他小菜!
不過…這次是到九龍城分店吃午膳而已。
1.叉燒炒飯
叉燒有點太鹹和硬,卡住了我的牙=____=
而且有點太油,不過味道總體還算不錯,飯炒得很「鬆」。
2.粟米豬扒飯
這個有點點淡…可能因為叉燒真的太濃了吧=~=
豬扒有少少鹹,但很軟很易咬,也醃得入味
炒飯
粟米豬扒飯
2008-02-24 39 浏览
因家人工作關係,很多時都要晚上十一時才可以吃飯,在沒有太多的選擇下,偶然地在九龍城碰上了這一家食店。其實家人的口味是十分難去配合,每一次也會叫同一樣的菜,每一次我們都會叫三色炒蛋、鮑汁鴨掌及生炒骨,菜式不是很特別,但味道真的不錯。其實每一次的前菜,酸姜皮蛋才是令人期望!
其實每一次的前菜,酸姜皮蛋才是令人期望!
(非会员)
2008-02-02 46 浏览
之前睇過雜誌話食得妙d野幾好,所以去試下,的確,距果個秘製醬汁聖子皇真係幾特別,都幾好吃.所以次次去前都訂定聖子,但上次重播睇啊蘇話呢樣唔得果樣唔得,仲話聖子唔好吃,話甜喔!其實邊係呀!人地本身聖子係聖子鮮味,都唔知距識唔識吃既.樣樣都唔吃,係果d傳統菜.菠蘿飽就好吃.悶唔悶d啊!所以食得妙千萬唔好聽距講,我撐你,你地保持呢個水準就好好啦!繼續努力...不過聖子貨源太浮動,有時訂都話無,要注意下!
(非会员)
2007-12-01 51 浏览
嚐了兩次,感覺是好壞參半!聖子及蝦膠真的不錯,老火湯也很好賴尿蝦很普通京川蒜泥白肉不值一試!雞太差了,太熟又翻叮(Mircowave) ,無晒雞味又唔滑. Fatal Mistake!!!!!!杏仁蛋白茶很好吃,像HOME MADE 一樣!仍會去第三次!
嚐了兩次,感覺是好壞參半!

聖子及蝦膠真的不錯,老火湯也很好

賴尿蝦很普通

京川蒜泥白肉不值一試!

杏仁蛋白茶很好吃,像HOME MADE 一樣!

仍會去第三次!