飲茶喺點心店中已算十分出名,好多人都慕名來試。由於價錢有返咁上下,所以對佢期望都好高星期六lunch時間去係唔使排隊既欣賞佢係open kitchen,可以睇到廚房, 亦可惜安排坐左係角落頭位, 幾次舉手都冇人見到餐具都幾精緻一黎當然要試下經典超牌「睇住流奶」呀! 果然流心好食萬聖節有特別版恐怖手指,幾乾, 都係食個gimmick見menu有小食拼盤可以當set咁叫,食多D野第一味係「橙棍冬瓜」,好精緻,不過太甜, 下次不必再試雞絲拉皮ok豬手豬腳一般般乳鴿係好食,外皮好脆紅油抄手個辣都都冇乜驚喜個麵3個人每人分少少,都夠食既總括而言每碟份量細細地,呢度3個人食係食得晒,8成飽左右啦希望下次去會有D驚喜啦
星期六lunch時間去係唔使排隊既

餐具都幾精緻

一黎當然要試下經典超牌「睇住流奶」呀! 果然流心好食

萬聖節有特別版恐怖手指,幾乾, 都係食個gimmick

見menu有小食拼盤可以當set咁叫,食多D野

第一味係「橙棍冬瓜」,好精緻,不過太甜, 下次不必再試

雞絲拉皮ok

豬手豬腳一般般

乳鴿係好食,外皮好脆

紅油抄手個辣都都冇乜驚喜

個麵3個人每人分少少,都夠食既

總括而言每碟份量細細地,呢度3個人食係食得晒,8成飽左右啦

希望下次去會有D驚喜啦
2018-10-13
午餐
2018-12-15 276 浏览
飲茶是中國人常用的,意思係坐下慢慢嘆,而依間餐廳取名就是這樣,今天日我約了很久沒見的朋友來到這裡飲茶,少不色就是點心同一麵一飯,而有幾特別的飯想同大家講講,櫻花蝦炒飯,依個飯幾特別就用上櫻花蝦,原隻細細的櫻花蝦,好有蝦味同夾上依個抄飯配合得天依無逢,乾濕剛好軟硬適中,還有一個就是我喜愛的伊面,材料有香菇和青豆,味濃和幾青新的感覺,食下去有咸香和青草的味覺真的出奇地好味,總體來講,今次嘅聚會有錦上添花的感覺。
2018-12-05 393 浏览
原先想食pizza不過要等位所以最後決定轉場喇!好特別既碗但碗身比較矮食泡飯唔太方便呢到上菜好快小食套餐海皇泡飯有蝦有魚味道普通對我黎講唔夠熱我唔食辣都食到幾開胃味道唔太辣茄子好林三款小食表現唔錯茶都有幾款選擇唔錯不過職員上錯左茶同埋收碟情況一般收啲唔收啲(同一人)最後用左hsbc有9折但原來唔係所有食物都可以有9折建議職員比單時講清楚會好啲
原先想食pizza
不過要等位
所以最後決定轉場喇!

好特別既碗

最後用左hsbc有9折
但原來唔係所有食物都可以有9折
建議職員比單時講清楚會好啲

2018-12-02 383 浏览
朋友飯局 夾下夾下時間 竟然可以即約食飯假日既旺角 突如其來既飯局無book位真係有啲難搞朋友突然想食中式野而大家又唔想walk in 即日打電話book呢間 7點晚市竟然仲有得book 就一於食呢間之前朋友話服務態度好差 今次就再俾機會試試一去到表明已訂位 但都要係門口等等才有空席 呢間餐廳位置比較open及細場奶黃包公仔好可愛入到去佢又無限時喎前菜set 加埋$119 豆腐切得好薄 刀工麻醬味道唔會太濃 清清地 唔錯中間個肉 好好味 佢係兩層兩種肉卷埋一齊 有兩種口感雞絲粉皮 正常野 麻醬味濃 粉皮爽口呢個螞蟻粉絲好好味 唔會話太辣 如果多啲肉碎粒就好啦 粉絲乾身唔油流心奶黃包 好流心 香蛋黃味叉燒包 如果再多啲餡料更好Xo醬腸粉 夠鑊氣同濃味咕嚕肉 正常 甜甜地 無骨今次服務其實改善左 會主動加茶收碟不過始終價錢偏貴 份量偏少 性價比教低
朋友飯局 夾下夾下時間 竟然可以即約食飯

咕嚕肉 正常 甜甜地 無骨

今次服務其實改善左 會主動加茶收碟
不過始終價錢偏貴 份量偏少 性價比教低
2018-12-02 434 浏览
朋友嚟香港旅行,想試下啲特別啲嘅點心,諗起飲茶嘅點心造型好可愛,所以就帶朋友嚟食!因為大部分可愛造型嘅點心都係係包點,所以今餐食咗好多炭水化合物。我哋總共叫咗四籠包點,最得意又好味嘅係'睇住流奶'!要小心熱,因為一咬開,啲奶黃就湧出!食咗幾次,流心率係100%! 香濃嘅奶黃加上熱騰騰嘅包子,真係一個唔夠喉!其他包點就造型可愛,味道正常,無睇住流奶咁突出!'狗不理腸'嘅臘腸有酒香同埋肥瘦平均。'一籠八戒'嘅小豬造型好可愛,不過個內餡有少少乾。另外仲試咗期間限定大閘蟹系列嘅'有隻蟹包',內餡有蟹粉,粉絲同豬肉。其實蟹味未算好出,不過睇住包上嘅橙色可愛小蟹,大家都好開胃咁食曬。同系列嘅'蟹粉布拉蝦腸'比較有驚喜。首先,淨係個蝦腸已經好好味,因為腸粉好滑,加埋蝦米同甜豉油已經好有鮮味。其次,個蟹粉好濃郁,仲要個分量好有誠意。原本睇圖,我地都係估應該只係好細分量,點知一上碟,啲蟹粉有一瓶!大約喺平時喺超市買嘅布丁咁大瓶。加埋蟹粉,成碟腸粉嘅鮮味層次提升咗好多!我哋亦試咗'有色蝦餃'。一上枱大家都嘩咗一聲,因為個餃皮真係好靚,除咗有淺粉紅,橙同綠,仲有啲金粉閃閃。個餡雖然冇原粒蝦,仲都食出蝦肉,所

狗不理腸

一籠八戒

'一籠八戒'嘅小豬造型好可愛,不過個內餡有少少乾。
有隻蟹包

有色蝦餃

我哋亦試咗'有色蝦餃'。一上枱大家都嘩咗一聲,因為個餃皮真係好靚,除咗有淺粉紅,橙同綠,仲有啲金粉閃閃。個餡雖然冇原粒蝦,仲都食出蝦肉,所以都好滿意!
蟹籽燒賣

'蟹籽燒賣'外型相對平實,豬肉餡加咗虫熱騰騰咁食都唔錯!
鴿吞鳳梨

最後一道點心係'鴿吞鳳梨'。呢個又係被個可愛鴿造型所吸引。不過麻麻地好味,因為太乾,所以一咬就成個碎咗。

總括而言,大部分嘅點心都好睇好食,大家今餐都因為點心嘅得意造型而好有食慾!雖然價錢比普通茶樓貴,都過都值得一試!
2018-11-24
狗不理腸
有色蝦餃
蟹籽燒賣
2018-11-30 154 浏览
我朋友話夜晚去飲茶,心諗飲咩茶夜晚,但原來係個餐廳名,幾搞等等笑食物質素唔錯,豬包唔會太甜,剛剛好,食物温度剛剛好,不會凍 ,坐位也舒服,但旺角太多人,所以都頗吵雜,另外食物偏小,份糧不太夠,服務中規中矩,價錢偏錢,一百左右一碟食物, 整體還可以

2018-11-25 200 浏览
今日有個小朋友放假就帶佢去一些特別的餐廳食下野,結果選了呢間中餐點心,叫了必叫的豬豬叉燒飽,同埋個可愛流沙飽,叉燒飽無咩特別,流沙飽就好好味,仲有叫左隻bb乳鴿,不過真係好細隻,兩啖就食晒。仲有叫左個炸雞扒麵,個面比較少,個雞都好味,仲有叫左雞絲粉皮,多麻醬,ok既。仲有叫左個XO醬炒腸粉,不過不失。最後叫了個甜品棉花糖楊枝甘露,個賣相係靚晚,個甜品都幾好味。服務比較一般,三個人lunch 食左$47x ,略為貴,但d野食個樣真係靚既。
2018-11-11 320 浏览
終於去到飲茶,之前已經知道呢度唔平,不過唔緊要,一直都想來呢度試吓。兩個人點左幾個點心再加一份乾炒牛河。整體水準中常,普通茶錢$12一個人都唔過分,反而係佢哋嘅大閘蟹菜式有啲呃人,叫咗個大閘蟹蒸包子都要$69兩個,味道不知所謂。反而鍾意佢哋嘅炸點。叫咗炸春卷同埋炸雲吞,炸雲吞啖啖肉,點埋佢哋個酸甜醬,香口又滿足!燒賣,腸粉,都做得幾好。仲有佢哋嘅乾炒牛河雖然有啲油,同埋有啲細份,但係味道真係唔錯!

燒賣,腸粉,都做得幾好。

2018-11-07 257 浏览
We had several dishes here. We had the shrimp and pork wontons. Just a mess. The soup base had no flavor and tasted like only MSG. There was too little shrimp and too much work, creating a weird balance of flavors, only made worse by the undercooking of one of the wontons.Green tea custard buns. Ok with taste but the green tea is too runny. Needs to be more solid, otherwise eating it is messy.Pork buns. Ok, but nothing to write home about.Braised oxtail. Too much carrot overpowers the ot
We had several dishes here.

Braised oxtail. Too much carrot overpowers the other tastes. I know you’re supposed to put carrots with this dish, but it’s too much. The oxtail itself was tough when it should fall right off.

Rice. Dry.

We also got rushed to pay the bill while we were still eating.

Can’t think of a single dish I would come back for. The service was bleh. Save yourself and the ten percent service change and don’t come here.
2018-11-06 4155 浏览
又係FAMILY即興飯局,又係星期六呢D既難訂位日子,即刻上OPENRICE睇下邊間仲可以訂位.結果就搵到朗豪坊呢間.HSBC仲有9折一行5人不知不覺嗌左勁多野.BB鴿-好細隻,不過肉質幾滑,但真係無咩肉食麥皮蝦 $129-咸到要退返比餐廳,屋企人食左半隻話咸到條脷鞋哂,佢地本身都已經係重口味既人都話咸,店員都好樂意幫我地CANCEL $49-我唔食綠茶,所以無試到係咩味. 媽媽就話係苦苦地睇住流奶 $49 -唔錯,至少唔係吉士既奶皇黑醋魚 $239 - 睇落好大條.但夾起上黎得好少,而且個汁唔好味.回頭指數係0 南乳金角 $39 - 無咩南乳味,皮厚,無咩料係中間炒蝦腸粉 $69 - 全晚覺得最好食既一樣.蝦都OK既.腸粉配埋個汁 唔錯!皮蛋豆腐$49 - 可食可唔食 , 無咩特別咸蛋四季$99 - 炸得幾好,唔多油,但咸蛋味欠缺,似普通炸物多D沙薑蔥雞 大$109 - 好奇怪既上碟,係比2碟例牌我地就叫做大 -,- 都幾搞笑...又係無沙薑味開左紅棗紅袍茶,第一ROUND飲都有輕微既紅棗味,加完水就無LU....打開發現得一粒紅棗,茶錢每位$15服務係幾好,不過野食唔得,唔會再黎
結果就搵到朗豪坊呢間.HSBC仲有9折

一行5人不知不覺嗌左勁多野.

BB鴿-好細隻,不過肉質幾滑,但真係無咩肉食

$49-我唔食綠茶,所以無試到係咩味. 媽媽就話係苦苦地

睇住流奶 $49 -唔錯,至少唔係吉士既奶皇

南乳金角 $39 - 無咩南乳味,皮厚,無咩料係中間

皮蛋豆腐$49 - 可食可唔食 , 無咩特別

服務係幾好,不過野食唔得,唔會再黎
2018-11-03
用餐优惠
信用卡優惠
2018-11-04 291 浏览
之前看到好多朋友都來這家吃點心,一開始以為是好看不好吃那種店。提早一天已經訂了位置所以來到不用等啦。我個人好喜歡流沙包所以先下單一份。流沙包一上來就好可愛,裡面真的流心的,好香的奶黃味道。椒鹽魷魚也好吃,不是特別厚粉。價錢有點高但是食物還真的不錯。
2018-11-04 159 浏览
睇住流奶:即是流心奶黃包,吃的時候要很小心,奶黃隨時流出來香茅牛肉球:本身不喜歡吃牛肉球的我,都覺得很好吃布拉蝦腸:腸粉很爽滑,蝦亦都很大粒。擔擔湯麵:一般,吃落去充滿花生醬味道。
睇住流奶:即是流心奶黃包,吃的時候要很小心,奶黃隨時流出來

香茅牛肉球:本身不喜歡吃牛肉球的我,都覺得很好吃

布拉蝦腸:腸粉很爽滑,蝦亦都很大粒。

擔擔湯麵:一般,吃落去充滿花生醬味道。
2018-11-03 407 浏览
已經第二次黎食,之前係銅鑼灣店食過,今次就係旺角食,好食得黎又可以打卡,仲可以儲里數,經openrice訂座唔洗等又可以儲里數。今次都冇令我失望,都係甘好食!上次已經點過既皮蛋豆腐,旺角店都係甘滑。一籠八戒,外型得意,係叉燒包黎。雖然唔係話好好食,但外型取勝。上次都有點既橙棍冬瓜,酸酸甜甜真係好岩做前菜,開開胃。流口水雞,雞件好滑,口水雞夠惹味。舉手雞件真係必點,糖醋醬,雞炸得好脆,一字骨又方便食,極推薦點呢道菜!龍皇泡飯,呢個就有啲失望啦…太鹹啦…旺角店係第一次黎,我覺得銅鑼灣店環境舒服啲,因為旺角店係food court 隔離,人好多好旺,又限時90分鐘,好難慢慢歎茶。整體服務唔錯,店員都係後生仔女為主,揮手叫加茶果啲反應都好快,比起一般酒樓啲樓面叫極唔應或扮睇唔到你,呢到完全唔會有,店員反應快又好態度。不過都係中意銅鑼店多啲,上次去可能因為星期一晚市又靜,唔會俾人趕食,店員仲會主動過黎添水,但呢到太旺啦,店員都好忙。

上次已經點過既皮蛋豆腐,旺角店都係甘滑。
皮蛋豆腐

一籠八戒

上次都有點既橙棍冬瓜,酸酸甜甜真係好岩做前菜,開開胃。
橙棍冬瓜

流口水雞,雞件好滑,口水雞夠惹味。

舉手雞件

龍皇泡飯,呢個就有啲失望啦…太鹹啦…
龍皇泡飯

旺角店係第一次黎,我覺得銅鑼灣店環境舒服啲,因為旺角店係food court 隔離,人好多好旺,又限時90分鐘,好難慢慢歎茶。整體服務唔錯,店員都係後生仔女為主,揮手叫加茶果啲反應都好快,比起一般酒樓樓面叫極唔應或扮睇唔到你,呢到完全唔會有,店員反應快又好態度。不過都係中意銅鑼店多啲,上次去可能因為星期一晚市又靜,唔會俾人趕食,店員仲會主動過黎添水,但呢到太旺啦,店員都好忙。

皮蛋豆腐
橙棍冬瓜
舉手雞件
2018-11-03 274 浏览
諗住同屋企人去飲下茶,見呢間幾有特色,就book枱去試下。準時去到,同門口職員講有book到,點知職員話叫我去攞飛😨。我再強調一次係book左枱,佢先話等等。之後等成20分鐘先有枱😡其間反而攞飛既就有得入,咁我book來做咩?個雞係無骨既,幾啱老人家食。不過我覺得麻辣味可以再重啲。萬聖節限定,應該係炸雲吞來。不過不失啦。都係限定既,呢個係蝦餃。隻蝦大隻既,都幾鮮既。流沙包我就覺得,如果蛋黃味重啲我會開心啲。呢個黑松露味反而好重,好食。正常春卷。呢個辣蟻粉絲就真係推薦,好入味。又夠辣。呢個炒腸粉就只係正常東西。又係萬聖節 Special 既狗不理腸,其實即係臘腸卷。都唔錯既。提外話,隻碟又幾靚。

流口水雞

個雞係無骨既,幾啱老人家食。不過我覺得麻辣味可以再重啲。
蝙蝠雲吞

萬聖節限定,應該係炸雲吞來。不過不失啦。
蝦靈入眼

都係限定既,呢個係蝦餃。隻蝦大隻既,都幾鮮既。
睇住流奶

流沙包我就覺得,如果蛋黃味重啲我會開心啲。
透明波波

呢個黑松露味反而好重,好食。
雞雞春卷

正常春卷。
辣蟻粉絲
呢個辣蟻粉絲就真係推薦,好入味。又夠辣。
辣醬腸粉

呢個炒腸粉就只係正常東西。
木乃伊腸

提外話,隻碟又幾靚。
2018-10-27
透明波波
辣蟻粉絲
2018-10-31 165 浏览
生日飯局第三回 - 飲茶無錯係 「飲茶」 好直接就係飲茶,潮派嘆中茶,果真有意思!小食拼盤包括$119 可選一主菜二小碟,我們選擇食麻辣蓮藕,味道香麻醒胃,咬落爽口。小碟一 麻醬豆腐,睇刀功都值回票價,重點係中間皮蛋炸菜出奇帶出另一翻味道蔴醬粉皮👍$49 睇住流奶咬一口便有香滑奶皇流出黎,所以食個陣真係睇住流奶😂!$59 蟹籽燒賣大大粒燒賣用彈牙鮮蝦同豬肉打至起膠故食落好有口感。$39 雞雞春卷香脆美味😋。$109 龍皇泡飯略嫌份量細,湯底充滿龍蝦味,脆米乾脆口感不錯👍。上 讚好立即免茶費
生日飯局第三回 - 飲茶
無錯係 「飲茶」 好直接就係飲茶,潮派嘆中茶,果真有意思!

小食拼盤包括

蔴醬粉皮👍

$49 睇住流奶
咬一口便有香滑奶皇流出黎,所以食個陣真係睇住流奶😂!

$59 蟹籽燒賣
大大粒燒賣用彈牙鮮蝦同豬肉打至起膠故食落好有口感。

$39 雞雞春卷
香脆美味😋。

$109 龍皇泡飯
略嫌份量細,湯底充滿龍蝦味,脆米乾脆口感不錯👍。

上 讚好立即免茶費

2018-10-11