2022-10-02 258 浏览
今日出開荃灣行街就搵到呢間距離地鐵站都係5分鐘左右既餃子小店,見佢網上評台都幾有口碑,所以我都黎潮聖下。鋪頭唔算大,午飯時間黎到都要等位,不過都好快可以入坐,鋪頭獨沽一味賣餃子同幾款小食,餃子可以揀老火湯配或者係煎餃子,餃子總共有十幾款可以揀。我地叫左一款湯餃一款煎餃黎試韭菜豬肉餃 6隻 $38一上枱果下都小小驚訝,咁大粒餃子既!餃子皮唔算太厚,但餡料絕對唔馬虎,咬落啖啖肉,仲要有肉汁,非常滿足風味3拼(粟米/香菇木耳雞肉/三色椒)$58煎餃煎到2邊金黃,即叫即煎,入口脆卜卜而且同湯餃一樣咁大隻(仲大隻過我包紙巾),枱面上會有辣醬/菜脯可以自由配搭

我地叫左一款湯餃一款煎餃黎試
韭菜豬肉餃 6隻 $38
一上枱果下都小小驚訝,咁大粒餃子既!

風味3拼(粟米/香菇木耳雞肉/三色椒)$58
煎餃煎到2邊金黃,即叫即煎,入口脆卜卜
2022-09-22 352 浏览
📍餃子屋 (荃灣)荃灣西樓角路202-216荃昌商場1樓58號舖平時同朋友去通常都係食9菜或者芹菜,一直好想試羊肉,但唔係人人都中意,所以今次自己去食😆,照舊配返魚膠淮山湯同辣菜圃,依然出色好味😋😋🔹京蔥羊肉餃-煎食入口就有好大陣羊既味道😋好正🤤🔹香茜馬蹄豬肉餃-煎好多香茜,馬蹄爽口,肉汁一咬就漏出黎,好味👍🏻總結:試過幾款餃子🥟款款都各有特式,下次繼續再試埋其他款式😋推薦指數:🌟🌟 🌟🌟 🌟(5🌟最高)
📍餃子屋 (荃灣)
荃灣西樓角路202-216荃昌商場1樓58號舖

🔹京蔥羊肉餃-煎
食入口就有好大陣羊既味道😋好正🤤

🔹香茜馬蹄豬肉餃-煎
好多香茜,馬蹄爽口,肉汁一咬就漏出黎,好味👍🏻

推薦指數:🌟🌟 🌟🌟 🌟(5🌟最高)
2022-09-09 314 浏览
餃子屋今日想食得清淡D 所以簡左又平又好食既餃子今次叫左豬肉湯餃 湯底好鮮甜 仲會有舊新鮮粟米呢間餃子好足料 啖啖豬肉皮唔會太薄 唔錯但有時會好多人排 所以要預小小時間排隊食
餃子屋

皮唔會太薄 唔錯

但有時會好多人排
所以要預小小時間排隊食
2022-08-29 2810 浏览
[ 餃子屋 ]近年香港冒起好多間餃子店,今次介紹呢間幾乎每個月都幫襯一次🙈🙈 餐牌有多款傳統或風味餃子,可選擇湯餃或煎餃,個人最常叫以下三款湯餃✿ 傳統四併🥬(韭菜,白菜,椰菜,芹菜各2隻)$48煎餃✿ 粟米香菇豬肉餃🌽6隻$44 / 8隻$52✿ 紫菜豬肉餃 6隻$44 / 8隻$52Order完餃子店員會送一小碟香辣菜脯🌶,咸味嘅菜脯帶辣而麻,配餃子&湯麵食絕配👍🏻餃子即點即煮,上枱時熱辣辣🔥每隻餃子都好大粒,相當足料,而煎餃外皮煎至金黃色,脆而香口。湯餃&煎餃咬開會爆出餡料&湯汁🤤 唔夠喉可添加麵底(上海麵/米線/淮山麵),淮山麵麵條幼身爽口,平時其他麵店較少見🙈無論叫湯餃/煎餃都可以試到佢個標榜無味精嘅魚膠淮山煲豬骨湯底🍲湯頭係足料老火湯底,熬至濃郁嘅乳白色,邊食餃子邊飲湯,幾乎飲哂😝總結🫦餃子即點即煮,午市/晚市通常都爆場,想食嘅話要預留時間等位。舖頭逢星期二休息,唔好摸門釘喇🫣✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿餃子屋地址:荃灣西樓角路186-200號荃昌中心昌安大廈1樓48,49,58 & 59號鋪電話:39565475✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ 餃子屋 ]

餃子屋
電話:39565475
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 上海麵
餐廳地方不算寬躺,位於街坊商場,餐牌上價錢相對低,不介意等位、食得急的話,不妨試一試這間餃子屋!(閑日放工時間等咗半個鐘)⏱上網見到有YouTuber介紹荃灣不同的餃子店,立即到訪試一試!🥇(推薦 no.1)眾多好評的三色椒餃子出面好少見到有依個味道,而且三色椒一定會有一浸奇怪嘅腥味,但係餐廳整嘅三色椒肉餡離奇地好食,其實肉餡入面三色椒比例又唔係好多,但係加埋一齊個配合就好好食😋🥉(推薦 no.3)韭菜餃子如果唔怕韭菜陣味,一定會愛上呢個韭菜餃,好濃味,啖啖韭菜,超滿足!🥈(推薦 no.2 )椰菜餃子好少食咁多菜嘅餃子,而且椰菜餃子我心目中應該係比較清淡唔會有咩味道,但這個椰菜餃子有驚喜。椰菜明顯有出過水,肉餡好爽口,椰菜同肉嘅比例剛剛好,咬落去都唔會覺得好似食緊草咁。相比起湯餃,煎餃吃上去有點油膩,女生的話吃五六個便會飽到停手了!特別的是,冇諗過老闆娘都會另上一碗魚膠豬骨湯比你!🍲咁就可以食到香口嘅煎餃,又唔會錯過佢有家的味道嘅老火湯(實測冇味精)!雖然韭菜餃、粟米餃,都係比較大眾常見嘅味道,但吃得出這間餐廳的肉有精心調味製作過,肉餡有口感冇雪藏味, 菜很爽口,成個餃子有鮮味又有口感

🥇(推薦 no.1)眾多好評的三色椒餃子

🥉(推薦 no.3)韭菜餃子

🥈(推薦 no.2 )椰菜餃子

雖然韭菜餃、粟米餃,都係比較大眾常見嘅味道,
但吃得出這間餐廳的肉有精心調味製作過,肉餡有口感冇雪藏味, 菜很爽口,成個餃子有鮮味又有口感。
風味三拼
皮蛋豆腐
風味三拼
皮蛋豆腐
  • 三式煎餃
2022-08-18 345 浏览
荃灣最人氣既餃子店門口長期聚晒人 不論外賣同等位都吾少所以黎食真系要預排少少隊餐牌上面都有幾個餃子揀真系幾難揀下 可以拼餃食既佢地既餃子系我見過既最大隻餃子個餡偏向肉多菜少啲既餃子皮吾算厚既 都透到啲餡叫左啲菜餃拉 都食到好多肉肉質都幾實 有啲肉汁同啲菜夾得好好 每款餃都好吃跟住個湯底真系好癲鮮甜到吾知點講好 有大舊魚膠有個種媽子煲老花湯感覺 真系好好喝除左餃子得 個湯都好掂價錢又吾貴 吾怪不得系荃灣人既食堂
荃灣最人氣既餃子店

鮮甜到吾知點講好 有大舊魚膠
有個種媽子煲老花湯感覺 真系好好喝
除左餃子得 個湯都好掂
價錢又吾貴 吾怪不得系荃灣人既食堂
餃子屋咁出名💗唔係住荃灣既朋友都會特登走去食⭐️姐係我XDDDD 今次帶埋母親大人去食好西!!根據食過幾次既經驗8隻我係食唔曬XD今次好醒叫左6隻就岩岩好啦😌每隻餃子都勁大隻🥟 要分幾啖先食得曬好滿足~大隻得黎皮又唔厚 餡料脹卜卜🤤母親大人都話好味!!無論叫湯餃定煎餃都有湯飲🍲有兩款湯可以嗌可以揀魚膠淮山豬骨湯同重慶湯🌶我每次都係揀豬骨湯 無味精又夠濃👍🏻📍芫荽馬蹄豬肉煎餃🥟 6隻 HKD46馬蹄爽口 豬肉餡料滿曬仲有肉汁~芫荽味都算出 中意芫荽必食🌿配埋辣菜脯食 好好味(´▽`)📍京蔥羊肉餃🥟 6隻HKD46羊肉味🐑都好濃 不過我都幾中意陣騷味~唔食羊既人應該會怕怕🤪依款做湯餃比較適合 有豬骨湯Balance返羊味✨
餃子屋咁出名💗
唔係住荃灣既朋友都會特登走去食⭐️
姐係我XDDDD 今次帶埋母親大人去食好西!!
根據食過幾次既經驗8隻我係食唔曬XD
今次好醒叫左6隻就岩岩好啦😌

每隻餃子都勁大隻🥟 要分幾啖先食得曬好滿足~
大隻得黎皮又唔厚 餡料脹卜卜🤤
母親大人都話好味!!
無論叫湯餃定煎餃都有湯飲🍲
有兩款湯可以嗌可以揀魚膠淮山豬骨湯同重慶湯🌶
我每次都係揀豬骨湯 無味精又夠濃👍🏻

📍芫荽馬蹄豬肉煎餃🥟 6隻 HKD46
馬蹄爽口 豬肉餡料滿曬仲有肉汁~
芫荽味都算出 中意芫荽必食🌿
配埋辣菜脯食 好好味(´▽`)

📍京蔥羊肉餃🥟 6隻HKD46
羊肉味🐑都好濃 不過我都幾中意陣騷味~
唔食羊既人應該會怕怕🤪
依款做湯餃比較適合 有豬骨湯Balance返羊味✨
2022-07-31
2022-07-17 634 浏览
食過幾次,淮山湯有時鹹啲有時淡啲,所以雖然佢話冇味精但係喊啲嘅話飲完都會覺得口渴。呢度嘅一隻餃子等於人哋一隻半,食完六隻加埋麵其實都真係好飽。煎餃煎得好香口,加上天氣熱食完湯餃仲熱,所以通常都係食煎餃。淮山麵、上海麵、米線都食過,我覺得上海麵最掛湯。椰菜木耳豬肉湯餃:蔬菜成份較高,由於佢入邊有醬料,所以都唔會太清淡。粟米冬菇豬肉煎餃:味道較濃,所以其實唔使加醋都好夠味,大大粒粟米同冬菇好足料。肉量比較多。芫荽馬蹄豬肉煎餃:芫茜控要試,同之前嗰兩款餃子比呢個比較清淡,仲有馬蹄好爽口。落單時最好重複一次,有次阿姐將我煎餃變湯餃。♻️由於呢度係用即棄筷子,所以每次我都自己帶支叉嚟食。

,加上天氣熱食完湯餃仲熱,所以通常都係食煎餃。

淮山麵、上海麵、米線都食過,我覺得上海麵最掛湯。

落單時最好重複一次,有次阿姐將我煎餃變湯餃。

♻️由於呢度係用即棄筷子,所以每次我都自己帶支叉嚟食。
芫茜馬蹄豬肉煎餃
芫荽馬蹄豬肉餃+淮山麵
粟米冬菇豬肉煎餃
上海麵
芫茜馬蹄豬肉煎餃
芫荽馬蹄豬肉餃+淮山麵
粟米冬菇豬肉煎餃
上海麵
荃灣呢間餃子屋應該好多人都認識,基乎我每次去到都要排隊。今個星期日7點左右去到,大概排左30分鐘先到我地,不過排隊都係非常值得的!只係想話比大家知,等大家有個心理準備,繁忙時間未必能夠即時入座。餃子屋的餃子出名大大舊,又足料,一碗8粒餃子已經超夠飽(足夠一個正常食量嘅男性)今次剩係叫左湯餃,另外有煎餃選擇的。湯餃個湯真係超好飲,絕對唔係味精湯,飲哂都唔會覺得口喝,而且蘿蔔好鮮甜。韭菜豬肉餃 - 韭菜好香,中意食韭菜一定好開心,雖然韭菜落左好多,但肉量亦相當足料,即使係湯餃食落都好香口。 雲耳白菜豬肉餃 - unexpected呢個係我第二款中意食嘅餃,白菜菜味天生就唔太濃味,所以特別顯肉香,而且有少少雲耳做點綴,好有咬感! 芹菜豬肉餃 - 而我最最最鍾意食芹菜餃👍🏻👍🏻👍🏻因為實在太有個人偏見啦!芹菜就不多評論🤣點都係最好食(反芹菜派肯定想打我xd) 菠菜馬蹄豬肉餃 - 原本以為有馬蹄我會好中意,因為我中意咬落爽爽地嘅感覺。只可惜我個人麻麻地食菠菜,而且菠菜味道較濃,主導左成個餃子嘅味道。整體黎講隻隻餃子都好足料好好食😋最緊要簡岩自己平時中意食嘅菜就ok了。而且雙併價錢一樣,自己

整體黎講隻隻餃子都好足料好好食😋最緊要簡岩自己平時中意食嘅菜就ok了。而且雙併價錢一樣,自己一個人都可以食到兩款餃。
  • 芹菜豬肉餃
  • 雲耳白菜豬肉餃
2022-07-09 423 浏览
第一次食 係食晚市 爆場 Order完都要等一段時間叫左傳統四拼煎餃 大隻芹菜既味有d重男朋友叫左湯餃(三色椒粟米餃)佢話煎餃好吃d +左$8上海麵湯底係豬骨湯個湯底有驚喜奶白色的 有豬骨味 好味可以再戰
第一次食 係食晚市 爆場 Order完都要等一段時間

叫左傳統四拼煎餃 大隻
芹菜既味有d重
男朋友叫左湯餃(三色椒粟米餃)

佢話煎餃好吃d

+左$8上海麵
湯底係豬骨湯
個湯底有驚喜
奶白色的 有豬骨味 好味
可以再戰

2022-07-08
2022-07-04 360 浏览
在荃灣比較老舊的商場內有間人氣的街坊餃子店相信在荃灣居住的居民都會有所認識餃子的湯底是魚膠淮山豬骨湯湯底的濃郁程度真的很贊魚膠烹調後會產生濃濃的魚香在湯底還能看到肉碎有紅蘿蔔加持 喝起來很清甜的餃子份量滿滿的比湯匙還要大 大約要分3-4口去品嚐另外餃內肉的比例較多 很適合愛吃肉的香茜馬蹄豬肉餃馬蹄的爽度是有的香茜和肉的融合後減少膩感增加餃子的草青味紫菜豬肉餃有點小失望 豬肉的比例較多蓋過了紫菜的味道吃到的是濃濃的肉味粟米香菇豬肉餃普通同穩當組合粟米本身的甜和口感更有趣京蔥羊肉餃羊肉和京蔥比較剛剛好有原來適當的調味羊肉的騷味能夠減低京蔥的辛辣味把羊肉的味道更提鮮
在荃灣比較老舊的商場內

有原來適當的調味
羊肉的騷味能夠減低
京蔥的辛辣味把羊肉的味道更提鮮
2022-06-30 240 浏览
隻隻餃子都有半個拳頭咁大 真係好抵食😋依家所有嘅餃子都可以選擇湯餃定係煎餃不過👦🏻👧🏻試過夜晚去就冇晒煎餃如果想食香口嘅朋友就要把握機會食煎餃啦無論你揀邊款 都會附送一碗老火湯預設嘅係魚膠淮山豬骨湯🐟另一款選擇就係麻辣湯底 不過我地就未試過啦每款餃子都會贈送辣菜脯加淮山麵或者上海麵加$8菠菜馬蹄豬肉餃🥟(湯)$38湯呢個餃子食得出係鮮甜嘅浸落個魚湯度就有加分嘅效果睇得出佢個肉餡都係以煎餃為主嘅調味如果想增加少少風味嘅可以連埋辣菜脯一齊食粟米香菇豬肉餃🥟(煎)$44煎完嘅餃子外皮好脆 金黃色 有啲似炸出嚟嘅口感入面嘅餡好紮實足料 一咬落去就爆d肉汁 好juicy 食得出佢嘅醃肉係較濃味嘅如果相比湯餃 👦🏻👧🏻都覺得煎餃係比較出色⭐️
隻隻餃子都有半個拳頭咁大 真係好抵食😋

如果相比湯餃 👦🏻👧🏻都覺得煎餃係比較出色⭐️
2022-06-29
下午茶
2022-06-25 233 浏览
當日去到時係星期六4點幾 我堂食 都要等左幾分鐘先入到去 由於去之前食咗嘢所以我地2個人只叫左個煎餃試一試三色煎餃(芝士 香辣 紫菜)賣相:都係大大只,圓圓地咁味道:芝士黎小左一只🥲香辣多左只,芝士有小小咸香芝士味,三款入面比較淡口味;香辣辣味幾出,同時都比較咸/濃味加埋豬肉都夾;紫菜味我覺無咩特別,味道夾嘅 大家諗到嘅味道;三款入面我比較鐘意佢芝士味多啲,淡淡地嘅咸香芝士味,同埋幾款餃子肉嘅比例都好多🤤性價比:幾抵 隻隻都好大隻嘅 話說煎餃堂食仲有一碗湯俾你佢碗湯 好好味,好濃厚嘅中湯味,我覺仲好味過煎餃🤫
當日去到時係星期六4點幾
我堂食 都要等左幾分鐘先入到去

由於去之前食咗嘢
所以我地2個人只叫左個煎餃試一試

三色煎餃(芝士 香辣 紫菜)
賣相:都係大大只,圓圓地咁
味道:芝士黎小左一只🥲香辣多左只,
芝士有小小咸香芝士味,三款入面比較淡口味;
香辣辣味幾出,同時都比較咸/濃味加埋豬肉都夾;
紫菜味我覺無咩特別,味道夾嘅 大家諗到嘅味道;
性價比:幾抵 隻隻都好大隻嘅

話說煎餃堂食仲有一碗湯俾你
佢碗湯 好好味,好濃厚嘅中湯味,我覺仲好味過煎餃🤫
2022-06-24 274 浏览
荃灣嘅「餃子屋」LCK’ s foodie 荃灣我地由中學已經成日去😏 由一間鋪面變到兩間舖面🙊今次係15:00都要排15分鐘🤔走嘅時候都仲有人等坐😂 我個人比較鍾意煎餃😏相信佢嘅定位 餃子係重點 但係其實佢個湯一啲都唔差 枱面嘅大細都足夠🤔不過講返啲食物先韭菜豬肉餃🥟韭菜嘅香味加埋煎餃嘅焦香 每一啖都有肉汁 🤤鍾意食韭菜嘅朋友應該會鍾意 👍🏻如果鍾意重口味嘅朋友可以試吓點辣椒醬 🌶😏芹菜豬肉餃🥟芹菜煎完之後都好爽口 再加埋小小脆皮嘅外皮 而且每啖都有肉汁 超級滿足😋可以講係我食過最好食嘅芹菜餃子🤤魚膠淮山煲豬骨🐷係住家嘅味道🏠如果外賣可能因為啲麵冇掂到膠質會比較重啲濃味啲 如果堂食會淡啲比較普通🙈重慶湯底🌶個湯頭應該都係魚膠淮山煲豬骨 加咗一陣自製嘅香料,辣油同芫荽做一個小總結1. 不過當然湯餃都有好多人叫🤔目測一半一半😂2.你要做好心理準備食飯時間要排半個鐘以上🤔3. 佢嘅煎餃會好似炸餃子咗咁有少少香脆嘅口感 餡料非常足 🤔4. 眼睇餃子以菜為主肉比較少 但每一啖都好滿足 👍🏻5.如果想飲老火湯可以叫外賣分湯6.重慶湯底可以用匙羹湯加麵一齊食最正😏推薦指數8/10 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
荃灣嘅「餃子屋」

LCK’ s foodie 荃灣

推薦指數8/10 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
魚膠淮山煲豬骨🐷
重慶湯底🌶
2022-06-16 3158 浏览
#chuchu食在荃灣📍 餃子屋第二次介紹呢間喇,超級多人嘅餃子店!長期出面都有人排隊,由細細間到宜家大間左好多,屹立不倒咗好多年了!不過佢哋多客到唔休做嘅,所以啲呀姨嘅態度都幾差,一個例外😚❗️好可惜今次食,水準大不如前,唔係唔好食,只係出面有更多服務好又好食嘅餃子舖!不過湯同辣菜脯都冇變🤤—————————————————————每一隻餃子都有拳頭咁大,大大粒,🐷太耐冇食唔記得左嗌太多要拎走🤣最欣賞都係佢個湯底,好濃,花膠豬骨湯仲有紅蘿蔔比你!❣️ 傳統四拼 $48有韭菜、白菜、椰菜、芹菜各兩粒,第一碗到,但呢4款都有啲失望,皮冇以前薄,尤其係韮菜因為🐷家最愛,反而覺得啲急凍灣仔碼頭仲好食🥲其他就冇乜特別啦都係差唔多!韮菜.❣️ 風味三拼 $58有粟米香菇、香菇木耳雞肉、三色椒各三粒,嗰日冇曬香菇木耳雞肉轉左沙茶金菇肥牛,本身想轉荽茜話貴過本身又唔比🫠不過個金菇幾有驚喜,出奇地唔奇怪,可以試!個粟米香菇都幾好,好香粟米好甜!但三色椒有啲奇怪,🐷唔太鍾意!.❣️ 招牌三式煎餃 $54等15分鐘以上,分別有芝士、紫菜、香辣三種味各三隻,餃子全部煎到好金黃,煎完內餡都唔乾身好多肉汁,三款都好惹味
#chuchu食在荃灣
📍 餃子屋

❣️ 傳統四拼 $48

韮菜
❣️ 風味三拼 $58
❣️ 招牌三式煎餃 $54
等15分鐘以上,分別有芝士、紫菜、香辣三種味各三隻,餃子全部煎到好金黃,煎完內餡都唔乾身好多肉汁,三款都好惹味!辣真係好辣,紫菜就一般🐷最鐘意芝士但嗰日去到得翻一隻芝士,又唔可以揀多兩隻味,佢冇曬唔係客人問題,態度好差😡

❣️ 鹵水蛋 $7/隻
好好好食!佢有啲辣椒呀蔥呀咁,好惹味!
不專業評分
👅好味指數:7/10
💰性價比:7/10
👍🏻推薦:7/10
—————————————————————
🏡地址: 餃子屋 (荃灣)
荃灣西樓角路202-216荃昌商場1樓58號舖
#chuchu食港式
Follow🐷 @chuchu_hkfoodie
tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架

#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #like #like4like #人氣食店

2022-06-13