餃掂手工餃子雲吞專門店

Nom Nom Dumpling
2021-06-11 44 浏览
呀姐掛住傾計,叫佢過黎落單,問少少menu 既野一開波已經態度極差,燥底鬧埋個客,問左一句menu 野, 就同個熟客單單打打話人,重點全間都係講普通話呀姐,食到一肚氣,永世不再幫襯。環境ok 係冇咩人,得普通話呀姐係到大聲傾計講番食物, 湯淡無味,餃子細,似係工埸包黎,唔新鮮一句講哂,態度唔好既鋪頭,幾好食都冇用

環境ok 係冇咩人,得普通話呀姐係到大聲傾計
講番食物, 湯淡無味,餃子細,似係工埸包黎,唔新鮮

一句講哂,態度唔好既鋪頭,幾好食都冇用
水餃控進場😎餃掂喺香港已經開咗6間分店,最出名嘅就係松茸餃同埋狀元九鼎湯,另外仲有其他fusion款式,例如大推嘅壽喜燒餃同軟心芝士餃,水餃全手工包製粒粒都超足料,包你食到飽哂出翻黎🤩1.至尊松茸豬肉餃 (12隻灼$108)餃子每隻都爆哂豬肉餡,另外配上濃郁松茸醬,菇味夠重,即刻昇華咗個水餃味。跟埋嘅狀元九鼎湯標榜冇味精,用咗好多養生材料煲,清甜健康。2.壽喜燒牛肉餃 (10隻煎$74)依款有驚喜😍雖然有灼餃選擇,但大推煎餃煎得好脆,真係還原壽喜燒味道,仲要一咬就爆汁,好似飲緊壽喜燒啲湯咁,用埋新鮮牛肉做餡,鮮味十足🤤3.蜂蜜檸檬薏米水 $204.山楂雪梨水 $20兩款都好好飲😍山楂水酸甜開胃,薏米水加埋蜂蜜飲落好舒服🌟推薦指數:8/10▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️📍餃掂手工餃子雲吞專門店 (銅鑼灣)銅鑼灣景隆街19號地舖分店:太子/灣仔/中環/西環

1.至尊松茸豬肉餃 (12隻灼$108)
至尊松茸豬肉餃12隻

2.壽喜燒牛肉餃 (10隻煎$74)

壽喜燒牛肉餃10隻

3.蜂蜜檸檬薏米水 $20
4.山楂雪梨水 $20
兩款都好好飲😍山楂水酸甜開胃,薏米水加埋蜂蜜飲落好舒服
蜂蜜檸檬薏米水/山楂雪梨水

🌟推薦指數:8/10
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍餃掂手工餃子雲吞專門店 (銅鑼灣)
銅鑼灣景隆街19號地舖
  • 狀元九鼎湯
  • 自家製山楂雪梨水
  • 至尊松茸豬肉餃
2021-06-02 48 浏览
本人喜歡食餃子 尤其係鍾意皮薄 餡多的餃子以為有羊肉餃子 牛肉餃子 ED 特別餃子原來什麼都無 😅只係普通的白菜豬肉餃子 韭菜餃子 等 ….. 都好啦 試一試佢啦 似人手包的餃子 不過更像機器包的比灣仔碼頭好嘅 因為勝在食材新鮮D 不過其他就普通 皮係薄 不過內裡的餡唔夠多 唔夠野味 好普通 清淡D佢有辣菜脯比你自己加 不過菜脯切到好細粒 細到食都食唔到 唔夠辣 得辣油同豆豉, 菜脯大粒D會好好多終結:店內係乾淨嘅,有紙巾係檯比客人用食物🍜就真係普通 樣樣都差D D 咁 ,唔特色 唔會再去食了⋯⋯$53 (6隻餃子+ 麵)
本人喜歡食餃子 尤其係鍾意皮薄 餡多的餃子

以為有羊肉餃子 牛肉餃子 ED 特別餃子

都好啦 試一試佢啦

似人手包的餃子 不過更像機器包的

佢有辣菜脯
比你自己加 不過菜脯切到好細粒 細到食都食唔到
唔夠辣 得辣油同豆豉, 菜脯大粒D會好好多

終結:店內係乾淨嘅,有紙巾係檯比客人用

$53 (6隻餃子+ 麵)
在銅鑼灣逛街,就想起久違的「餃掂」,一於去回味先!夏天太早來到,天氣又熱又濕,就像7、8月般,一定要支凍檸檬薏米水 $28 去濕美白,不會太甜好健康。醃蘿蔔好好味,記得問店員取來試試。夏天不少得涼菜,今次點了清新的手拍青瓜 $25,青瓜爽口,酸辣夠開胃。蜜餞雞翼 $24 :顏色好靚,大隻又吸引,入口甜甜的,雞肉嫩滑。至尊松茸豬肉餃 $73餃子好飽滿,有豬肉、松茸,超級足料,更附上松茸醬、海鮮醬點。配有老火湯,有粉葛、鯪魚、紅蘿蔔、扁豆、赤小豆,足料夠味,好甜,好適合現在天氣飲,有去濕功效。雲耳椰菜豬肉餃 $47即時品嚐外皮好香脆,就算放涼了也保持到香脆,看得出好有心機、耐性去煎。餡料比例適中,爽口雲耳椰菜不會覺得膩。
在銅鑼灣逛街,就想起久違的「餃掂」,一於去回味先!

醃蘿蔔好好味,記得問店員取來試試。

至尊松茸豬肉餃 $73

雲耳椰菜豬肉餃 $47

餡料比例適中,爽口雲耳椰菜不會覺得膩。

本身諗唔到食咩諗住入去試下食方便快捷既餃子,點知相當有驚喜!款式較特別,與平時出街食既不一樣,元貝同壽喜燒等餃子,當然普通款式的豬肉及韮菜同樣有,但我地就點左特別既元貝水餃同壽喜燒鍋貼!結果意外地元貝水餃湯汁較鮮甜,濃味既元貝味及較淡較健康既湯底係絕配,濃味者可加入佢地獨家調配既辣椒醬,入而仲有菜浦,急不及待秒速成碗食哂;而另一款壽喜燒鍋貼相當較普通,可能無配鮮甜蔬菜既關係,只有肉味又不夠牛肉味,較油膩。
  • 元貝豬肉餃
2021-05-20 38 浏览
🚩 香煎軟心芝士餃 10隻 $62呢個煎餃要等20分鐘 不過係值得嘅外皮煎到非常香脆一咬已經充滿晒芝士😍😍😍😍😍芝士味濃郁仲有粟米同埋豬肉十級推介🥰🥰🥰🚩大白菜豬肉餃 7隻 $43配狀元九鼎湯 清清地冇落味精㗎🙏🏻🤪超大隻超多餡料😋😋😋🚩四川涼麵 $30唔食得辣嘅我表示係完全唔辣嘅🤪真係做到凍嘅感覺因為出面好多舖頭寫住涼麵但係其實係暖嘅😊幾開胃😊份量適中😋總結時間🥰十級推介芝士煎餃🥰🥰🥰
🚩 香煎軟心芝士餃 10隻 $62

總結時間🥰
十級推介芝士煎餃🥰🥰🥰
  • 香煎軟心芝士餃
2021-04-29 1623 浏览
心血來潮又好想食餃子,就同朋友去咗食坐擁”天下第一餃”之稱 - <餃掂> 到Lunch ,餃掂已經係數次光顧,每次都能保持水準!餃子日日新鮮製造,設湯餃及煎餃,而且款式多,除咗傳統餃子,仲有啲較新穎嘅餃子提供選擇。不得不提店舖的自製菜脯豆豉醬,辣辣地之餘仲有粒粒豆豉,伴餃子進食,令餃子加分到一個極點。惹味唐芹拌豆筋 (HK$32)一款涼菜小食,豆筋配上爽口唐芹,加上微辣的麻辣醬,好一個開胃菜。龍鳯松茸雙煎餃 (HK$86/8隻) 🥟 全港唯一創新黑白松露餃子店,外皮煎至金黃色,香脆可口。內裡松茸醬哂濃,而且黑松露味道較搶戲,重口味的朋友不能錯過。芫茜豬肉餃 (HK$59/10隻) 🥟 皮薄餡靚,外皮薄到透到肉餡。芫荽控必試,啖啖茜香撲鼻。而且湯底狀元九鼎湯,零味精,有淡淡的粉葛扁豆味道,清熱去濕健脾解毒,具有去骨火的作用。四川涼麵 (HK$32) 🌶 冰涼的涼麵配上四川辣醬,麻醬,青瓜絲,花生碎等,香辣惹味,令人開胃。自家製山楂雪梨水(HK$28)雪梨水不會太甜,有家的味道。食完煎餃,飲番杯雪梨水清熱潤喉。

惹味唐芹拌豆筋 (HK$32)

龍鳯松茸雙煎餃 (HK$86/8隻) 🥟

芫茜豬肉餃 (HK$59/10隻) 🥟

四川涼麵 (HK$32) 🌶

自家製山楂雪梨水(HK$28)

• 龍鳳松茸雙煎餃
餃子配搭款式多 而坐咗陣 發現比較多人叫松茸餃🔖 至尊松茸豬肉餃跟狀元九鼎湯皮薄但包到肉餡脹卜卜 睇得出非常足料咬落傳來陣陣松茸香 再配埋松茸醬 超級出色!! 九鼎魚湯鮮味十足 飲落似粉葛赤小豆老火湯感覺無加味精 有家的味道٩(。˃ ᵕ ˂ )و❤️❤️🔖 壽喜燒牛肉餃子麵 好後悔叫咗灼餃子 煎的應該會好食好多(⑉・̆-・̆⑉)而麵底亦太淋 一夾就斷 小編就唔太喜歡了
餃子配搭款式多 而坐咗陣 發現比較多人叫松茸餃

🔖 至尊松茸豬肉餃跟狀元九鼎湯
皮薄但包到肉餡脹卜卜 睇得出非常足料
咬落傳來陣陣松茸香 再配埋松茸醬 超級出色!!
九鼎魚湯鮮味十足 飲落似粉葛赤小豆老火湯
感覺無加味精 有家的味道٩(。˃ ᵕ ˂ )و❤️❤️

🔖 壽喜燒牛肉餃子麵
好後悔叫咗灼餃子 煎的應該會好食好多(⑉・̆-・̆⑉)
而麵底亦太淋 一夾就斷 小編就唔太喜歡了
至尊松茸豬肉餃跟狀元九鼎湯
壽喜燒牛肉餃子麵
2021-04-07 88 浏览
壽喜燒牛肉煎餃($74/10pc)一咬入口冷不防爆了滿口的牛肉湯汁,材料有新鮮牛肉、馬蹄、京蔥,材料簡單但調味頗重,加上餃子外皮煎得香脆,整體除了太重口味外,實在會令人忍不住一餃接一餃。至尊松茸灼餃 ($84/8pc)外表看到漲卜卜的餃子已食欲大增,一咬下去立即嘗到的是松茸味道,然後就是有稍為調味過、淡淡的豬肉味,配上特製的醬(套餐),整體味道很搭又有齒頰留香的感覺,比牛肉煎餃出色多了麻辣雪花皮蛋($28)點這個只為解決「突然很想吃皮蛋」的欲望,餐牌上寫著「麻辣」但入口實在沒有很麻辣,甚至稱不上辣呢。這個價錢不太合理。下次還是多點客餃子好了餃掂手工餃子雲吞專門店 (銅鑼灣)銅鑼灣景隆街19號地舖
壽喜燒牛肉煎餃($74/10pc)
壽喜燒牛肉煎餃

至尊松茸灼餃 ($84/8pc)
至尊松茸灼餃

麻辣雪花皮蛋($28)
麻辣雪花皮蛋

餃掂手工餃子雲吞專門店 (銅鑼灣)
銅鑼灣景隆街19號地舖

2021-03-14
午餐
至尊松茸灼餃
  • 至尊松茸豬肉餃
2021-04-02 67 浏览
每次去銅鑼灣接阿女放工,如果天口熱冇咩胃口,都會諗起去餃掂食下煎餃同湯餃。餃掂都食過好幾次,比我印象好乾淨,每枱都預放有豉油、醋、辣椒油、辣菜脯等...尤其辣菜鋪,每次都ko 唔小先收手架🤣佢嘅店舖餃子🥟種類好多有煎餃、湯餃、蒸餃、前菜小食等等.....🥢上湯時菜、回味手帕青瓜🥒,青瓜爽脆嫩綠,我最鍾意夾埋辣菜脯一齊入口🤗⋯⋯增加辣度同口感😋。🥢煎韮菜豬肉餃🥟,每隻都肥嘟嘟,餡料非常飽滿,外層兩邊都煎到蕉蕉香香,中間餡料嘅半肥瘦肉碎,肥瘦交疊,入口鮮香,韮菜份量同豬肉配合得非常出色,一啖咬落去非常滿滿嘅豬肉汁係口腔爆發,真係做到皮薄餡靚🥟。🥢龍鳳松茸雙灼餃,跟埋碗絕無味精嘅狀元九鼎湯,碗湯其實係平時我哋喺屋企飲嘅粉葛鯪魚赤小豆扁豆湯,非常之去濕清熱,碗湯好濃郁,足見真材實料,材料十足👍🏻。🥟龍鳳松茸蒸餃,由於係蒸嘅關係,一眼就見到非常晶凝通透,真真正正做到皮薄餡靚,一啖咬落去,滿滿嘅黑松露香味衝入口腔,超級香,肉汁亦隨即係口腔衝入味蕾,非常好食嘅蒸餃🥟👍🏻。

上湯松茸時菜

韮菜豬肉蒸餃🥟
🥢龍鳳松茸雙灼餃🥟、狀元九鼎湯
蜂蜜檸檬薏米水
2021-03-14 40 浏览
驟眼睇覺得價錢唔貴,叫完之後發覺原來餃子Overpriced 涼皮$30幾蚊,味道唔錯,算係抵食。雖然沒有餸菜,不過單靠醬料,味道都出色😅雲吞上海麵, $49 ,唔錯,係好一般的上海麵,同埋好一般的迷你超級迷你雲吞,不出色,不過不失,算係吞到落肚😅雙拼煎餃子🥟$70/10隻質素好一般,唔係難食,只係一般味道,平均要$7/ 1隻,雖然唔係貴野,不過真係定價過高,如果呢個價錢,應該要提供更好質素!例如大隻少少,或者唔好比啲煎爛咗嘅餃子啊!🥴😖😰😰😰

雙拼煎餃子🥟$70/10隻
2021-03-13 32 浏览
有時候就係無啦啦想食餃子有十多款口味😨 普遍啲韮菜/白菜豬肉/粟米都有既然係餃子專門店 試特別啲款式Size分7隻或者10隻煮嘅方式有煎、灼、湯餃 三種我地都有試煎餃香口啲 灼比較乾身又快變凍我較喜歡湯餃 狀元九鼎湯 即係魚湯底 無味精👍🏻.壽喜燒牛肉餃 煎 $56元貝豬肉餃 湯 $49野生松茸素餃 灼 $48.壽喜燒牛肉餃用新鮮牛肉製作整隻餃子都係肉 有壽喜燒嘅甜味元貝豬肉餃好食😋 多份鮮味入面一絲絲元貝絲 餃子皮薄配菜脯係必須 但真係好辣呀🥵
有時候就係無啦啦想食餃子
有十多款口味😨 普遍啲韮菜/白菜豬肉/粟米都有
既然係餃子專門店 試特別啲款式
Size分7隻或者10隻
煮嘅方式有煎、灼、湯餃 三種我地都有試
煎餃香口啲 灼比較乾身又快變凍
元貝豬肉餃好食😋 多份鮮味
入面一絲絲元貝絲 餃子皮薄
配菜脯係必須 但真係好辣呀🥵
2021-03-10 60 浏览
餃掂手工餃子雲吞專門店 位於銅鑼灣景隆街19號地舖,由地鐵站步行約3分鐘地達,非常方便就腳。餐牌有十多款餃子選擇,有芫茜豬肉餃、香煎軟心芝士餃、壽喜燒牛肉餃、大滿貫素餃、野生松茸素餃、元貝餃等等,以幾款餃子都比較特別,除了餃子、亦都有湯麵、四川小食等。龍鳳松茸雙煎餃-我地叫左餐廳既招牌龍鳳松茸雙煎餃,分別有白松露和黑松露各4隻,餃子皮厚薄適中,每隻都脹卜卜,清晰見到黑松露餡料,黑松露、白松露味道天然,芬香撲鼻,不會完全蓋過豬肉味。粟米豬肉餃-我比較喜歡煎餃,所以都點了煎餃,煎餃煎得非常香口,每隻都好飽滿,豬肉和粟米比例剛好,餡料結實多汁。自家製山揸雪梨水-味道酸酸甜甜,既開胃又消脂,而且仲要大大杯。

3K
2021-03-08 46 浏览
最近學識包餃子,雖然手勢還未成熟,但對包餃子興趣大增,閑時會去餃子專門店,幫襯之餘,順便偷偷師。公司附近呢間餃子專門店知道有好多分店,質量好和價錢都非常親民。野生松茸素餃餃子皮好薄,隱約見到內餡。松茸那香氣四溢,混合素菜,好正!喜歡灼的煮法,原汁原味。龍鳯松茸雙灼餃黑,白松茸混合肉,粒粒飽滿,有口感。呢款跟狀元九鼎湯,湯味濃,火喉十足。食餃子建議蘸醋,會更加滋味!另有一款菜莆辣醬,辣度適中,惹味!

野生松茸素餃
餃子皮好薄,隱約見到內餡。
松茸那香氣四溢,混合素菜,好正!
喜歡灼的煮法,原汁原味。

龍鳯松茸雙灼餃
黑,白松茸混合肉,粒粒飽滿,有口感。
呢款跟狀元九鼎湯,湯味濃,火喉十足。

食餃子建議蘸醋,會更加滋味!
另有一款菜莆辣醬,辣度適中,惹味!
2021-03-08
2021-03-08 31 浏览
上次係灣仔經過已經好想食,今次比我無意中見到,即刻坐低入去食。12點到達不算太多人,之後1點左右愈來愈多人,9成滿座,而且不停聽到很多人來買外賣。餐廳裝潢有別於傳統的餃子店裝潢,餐廳簡潔明亮,環境乾淨整齊,全部卡位,坐位舒適寬敞。元貝豬肉煎餃($53/7只)煎餃兩邊煎成焦糖色,外皮非常香脆,而且不硬身,食到一絲絲的元貝,元貝味非常想香,好鮮味。香煎軟心芝士餃($62/10只)香煎軟心芝士餃要襯熱食,外皮煎得香脆,餃子入面有豬肉、香甜粟米,芝士還呈半流心狀態,而且還有拉絲效果,半溶芝士份量剛好,芝味濃郁,香而不膩。豆漿($15)好大杯,豆味香濃

元貝豬肉煎餃($53/7只)

香煎軟心芝士餃($62/10只)

豆漿($15)
好大杯,豆味香濃