餃掂手工餃子雲吞專門店

Nom Nom Dumpling
2021-10-26 36 浏览
朋友仔大力推介👻壽喜燒牛肉餃💃🏻今日食到飽飽我都去買咗一盒生餃返屋企整嚟食🤤70蚊12隻真係有少少貴🤪不過唔緊要啦我朋友話好好食👅我前後食咗四隻🤣三隻正常一隻勁鹹🥶呢間叫餃掂但佢真係重口味度搞唔掂🤭唔講佢有問題嗰粒😛其他係幾好食嘅牛肉爽口入邊有京蔥同好似有馬蹄🤤食落好有口感肉又彈牙🤩皮又簿👍🏻朋友同我都一樣有啲係勁鹹有啲係正常味😆其實好明顯就係去攪勻嘅時候搞得唔夠🤷🏻‍♀️食咗勁鹹嗰粒連續飲咗成帶支水先搞得掂🤭

我前後食咗四隻🤣三隻正常一隻勁鹹🥶

2021-10-25 59 浏览
兩人午餐,朋友叫咗一個散叫雲耳,我嗌左一個套餐加雲耳,已經食完準備埋單,我同師兄講你冇你呢個雲耳我唔要啦,佢話冇得唔要,依家即刻出,我話因為你已經出咗一個,另外嗰個取消呀唔該,收銀的同事立刻大聲責罵,我公司冇得取消,而且散叫同套餐係爭好遠,我話已經食完準備買單你都仲未來,大大聲講我公司規矩係咁,我話係你哋嘅錯失,佢就話唔關佢事,我費事同佢嘈照樣埋單,佢一粒聲都冇講,黑口黑面找完錢就算,睇面色俾人鬧仲要俾錢🤬🤬🤬🤬🤬🤬餃子好食

餃子好食
2021-10-20 204 浏览
位於銅鑼灣總統戲院隔離的有間食手工餃的鋪頭門口貼了多個名星的合照,更有『天下第一餃』之稱講到咁勁,望下價錢,又唔貴喎。入去試一試佢先餐廳簡潔企理最欣賞佢放調味料的板隔設計可以將枱分開之餘,調味料又放得好整齊~仲要2邊既枱都可以共用好聰明的設計呀~呢度既餃子花款好多,而且都好創新最特別的當然係松茸餃,松茸係近年好流行的養生健康之選松茸是一種純天然的珍稀名貴食用菌類。 相傳1945年8月廣島被原子彈襲擊後,日本的科學家發現,有種菌類成為唯一存活的植物,而且還能頑強的生長、繁衍,它就是「松茸」。因為松茸具有超強的抗輻射、抗突變性能。亦因此,松茸係日本好受歡迎龍鳳松茸灼餃  (跟狀元九鼎湯)$ 92 / 8隻點解叫龍鳳餃子?因為入面有黑松茸同白松茸形狀好靚,餃子皮厚薄適中,呈半透明,見到入面粉粉嫩嫩的餡,包得非常飽滿但又唔會穿咬開真係見到成條松茸架~ 豬肉新鮮,肉色鮮嫩入口有淡淡的菌菇香味,味道清新不膩跟餐的,仲有呢個狀元九鼎湯唔好以為佢只係普通的例湯~其實佢係粉葛鯪魚湯可以提升免疫力,滋潤養顏,家下秋冬飲最適合雖然係魚湯,但一D都唔腥架,清清甜甜,好似阿媽靚湯咁~跟餐仲有呢個松茸醬,好特別,

位於銅鑼灣總統戲院隔離的有間食手工餃的鋪頭

門口貼了多個名星的合照,更有『天下第一餃』之稱
講到咁勁,望下價錢,又唔貴喎。入去試一試佢先

餐廳簡潔企理
最欣賞佢放調味料的板隔設計
好聰明的設計呀~

呢度既餃子花款好多,而且都好創新
最特別的當然係松茸餃,松茸係近年好流行的養生健康之選

龍鳳松茸灼餃  (跟狀元九鼎湯)
$ 92 / 8隻

點解叫龍鳳餃子?因為入面有黑松茸同白松茸

咬開真係見到成條松茸架~ 豬肉新鮮,肉色鮮嫩
入口有淡淡的菌菇香味,味道清新不膩

跟餐的,仲有呢個狀元九鼎湯
唔好以為佢只係普通的例湯~其實佢係粉葛鯪魚湯
可以提升免疫力,滋潤養顏,家下秋冬飲最適合
雖然係魚湯,但一D都唔腥架,清清甜甜,好似阿媽靚湯咁~

跟餐仲有呢個松茸醬,好特別,第一次食。非常香濃的松茸味
有辣有唔辣。好啱鐘意重口味的朋友

元貝豬肉餃  $53/7隻

試完湯餃,當然要試埋煎餃~
呢個元貝餃比松茸經濟,但用料一D都唔馬虎,真係見到元貝同食到濃濃的海鮮味
餃煎得好金黃,特別香口

調味方面除左四川麻辣醬,仲有呢個好特別的菜甫辣椒醬
唔算好辣,但有D豆豉味,幾特別的

餐廳仲有免費酸蘿蔔食,好懷舊呀,好耐無見過了
不過因為疫情收埋左,要問姐姐攞的~
酸蘿蔔酸酸甜甜,又無渣,非常開胃醒胃,我一個人差唔多食左成碗~HAHA

呢度既小食都好得意
就好以呢個咁靚既黃金原味皮蛋
我上網查過,原來係用雞蛋醃法而成,入口好啫喱FEEL~ 又靚又好食
雖然加入左少少紅油,不過辣味好輕微,女女都食到~

另一款蜜餞雞翼更啱小朋友,入口甜甜地,我女 話D似糖醋肉既味道~
佢一個人仔 , 食左2隻.........

除左自家製特色小食,飲品都自家製架
仲係好健康既山楂雪梨水同蜂蜜檸檬薏米水
大大杯都係20蚊
最欣賞佢既凍飲係雪凍,無冰架,更加抵飲
而且唔會太過凍,小朋友飲都非常好~

2021-10-17
  • 蜜餞雞翼
  • 酸蘿蔔
  • 龍鳳餃
2021-10-19 30 浏览
銅鑼灣晚上人山人海,我地今次揀左食呢間食餃子,可以唔使等位。呢間餐廳分店好多,之前都試過唔錯,今次再encore。呢度餃子款式好多,不過本人比較鍾情大眾口味,所以點左兩碗麵,揀左粟米同椰菜餃,另加7隻煎白菜餃。等左10分鐘,食物終於送上,佢既麵其實份量較少,而且係酸酸地,唔知係咩麵🤔講番餃子,粟米餃就好有咬口,非常足料。椰菜餃菜同肉既比例適中,一試回味。最抵讚係煎餃,因為佢係煎得岩岩口,有香口既脆皮,但一定唔會過燶,點埋醋黎食,係非常惹味!不過可惜餐廳飲品唔多岩飲,職員亦講到明無水提供,唯有食完出去買野飲…

2021-10-19 41 浏览
叫得澱粉質女孩,主食當然唔少得餃子今次去CP值好高既餃掂,睇下滿唔滿足到我個黑洞澱粉胃❤️蜂蜜檸檬薏米水天氣乾燥,叫番杯潤下喉,微甜帶有淡淡檸檬香,好fresh,又滋潤又美白又去水腫,女生必叫❤️黃金原味皮蛋蛋白比普通皮蛋更彈牙,蛋黃金黃溏心,呑落好順喉,無有時食皮蛋出現果種灼喉,讚❤️葱味酸辣雲耳味道酸酸辣辣好醒胃❤️野生松茸素餃大力推薦!菇菌香激濃,雖然無肉,但好夠味,點少少黑醋,酸味味,即係似去左轉雲南,呢個真係好好食❤️大滿貫素餃個名勁,連啲料都係勁多,甘荀豆干菇菌,五顏六色,未食都覺得抗氧化,食左條腸都後生10年,叫左煎餃,好有心機煎到金黃色,脆邊,好香口,正❤️元貝豬肉餃呢款大隻啲,皮厚啲,對澱粉質長期需求既我仲滿足,餃子漲卜卜,真才實料,就係元貝同豬肉,好實左,啖啖肉,男仔應該鍾意呢間一定黎encore,坐得舒服,CP值高,又幾好食,姐姐講埋x仔話,幾親切添
叫得澱粉質女孩,主食當然唔少得餃子
今次去CP值好高既餃掂,睇下滿唔滿足到我個黑洞澱粉胃

❤️蜂蜜檸檬薏米水

❤️黃金原味皮蛋

❤️葱味酸辣雲耳
味道酸酸辣辣好醒胃

❤️野生松茸素餃

❤️大滿貫素餃

❤️元貝豬肉餃

今晚食完晚飯後要趕住去學嘢,一於食個快嘅晚餐先!「龍鳳松茸雙灼餃 (跟湯) $86」個人認為呢個係必食推介!餃子咬開後可見切絲松茸中式餃子又帶點西式黑松露嘅味道鍾意食黑松露味/菌類嘅朋友一定要試下!「壽喜燒牛肉煎餃 (大碗) $74」用壽喜燒牛肉嚟做餡料去包餃子十分少見更何況喺一間中式嘅食店呢~煎餃有幫助到餃子皮鎖住肉汁微甜嘅壽喜燒汁味配搭洋蔥同埋牛肉好味之餘又有d日本嘅感覺~「香煎軟心芝士煎餃 (10隻) $62」呢種芝士唔係拉絲個隻而係平時我哋食熱狗上面個隻熔岩芝士芝士味夠,同豬肉餡料都夾食起上嚟唔會覺得膩或者濟「山楂雪梨水 (杯) $20」總括而言,食物價錢合理又好味嘅餃子必定再次光顧~
今晚食完晚飯後要趕住去學嘢,一於食個快嘅晚餐先!

「龍鳳松茸雙灼餃 (跟湯) $86」
個人認為呢個係必食推介!
餃子咬開後可見切絲松茸
中式餃子又帶點西式黑松露嘅味道
鍾意食黑松露味/菌類嘅朋友一定要試下!

「壽喜燒牛肉煎餃 (大碗) $74」
用壽喜燒牛肉嚟做餡料去包餃子十分少見
更何況喺一間中式嘅食店呢~
煎餃有幫助到餃子皮鎖住肉汁
微甜嘅壽喜燒汁味配搭洋蔥同埋牛肉
好味之餘又有d日本嘅感覺~

「香煎軟心芝士煎餃 (10隻) $62」
呢種芝士唔係拉絲個隻
而係平時我哋食熱狗上面個隻熔岩芝士
芝士味夠,同豬肉餡料都夾
食起上嚟唔會覺得膩或者濟

「山楂雪梨水 (杯) $20」

總括而言,
食物價錢合理又好味嘅餃子
必定再次光顧~
2021-08-30
2021-10-15 47 浏览
第二次外賣這裡的煎餃子了,一直念念不忘結果今次10粉都唔熟,好像沒有煮過一樣😡😭😢個 location已經唔近,仲要折返,真係好煩🤯🤯希望下次不會再係咁,,,因為堂食下單又慢…
第二次外賣這裡的煎餃子了,一直念念不忘
結果今次10粉都唔熟,好像沒有煮過一樣😡😭😢
個 location已經唔近,仲要折返,真係好煩🤯🤯

希望下次不會再係咁,,,因為堂食下單又慢…
粟米豬肉餃
2021-10-15
15 分钟 (外卖自取)
2021-09-25 46 浏览
今晚想食少少唔食太飽,就去咗係銅鑼灣既「餃掂手工餃子雲吞專門店」。雖然只係點左兩樣野食,但原來都可以食到好飽。其實每款餃子都好想試,但見「元貝豬肉餃」出面比較少見,所以就點左7隻,再加埋「四川涼麵」。「元貝豬肉餃」:😉😉😉😉有湯餃同煎餃揀,為左試埋「狀元九鼎湯」,所以就揀湯餃。餃子皮厚度岩岩好,食落好足料,好香海鮮味,同埋有好重既西芹味。至於「狀元九鼎湯」,味道唔算濃,所以夾返個餃子岩岩好。「四川涼麵」:😉😉😉四川涼麵自己就覺得不過不失,味道同大部分食到既涼麵差唔多,係食到最底覺得有啲咸。個人評分(滿分為5)味道:😉😉😉😉環境:😉😉😉😉員工友善度:😉😉😉😉CP值:😉😉😉😉

「元貝豬肉餃」:😉😉😉😉

「四川涼麵」:😉😉😉

個人評分(滿分為5)
味道:😉😉😉😉
環境:😉😉😉😉
員工友善度:😉😉😉😉
CP值:😉😉😉😉
2021-09-24
2021-09-23 31 浏览
成日想試呢間餃子店,今日係銅鑼灣分店終於食到,6 點鐘到仲好多位同朋友一齊點左個sukiyaki 牛肉餃子、大白菜豬肉餃子同埋四川涼皮。牛肉餃子比較濃味,味道出色,豬肉餃正常水準,餃子湯好好飲,唔算好重味精,因為食完都冇乜口渴感,而涼皮係最鐘意既,不過份量比較少~ 一定會再黎既餐廳!
  • 四川涼麵
2021-09-20 2159 浏览
放假去銅鑼灣shopping,突然好想食餃子🥟,諗起呢間「餃掂」,之前喺旺角食過,都幾好食,最讚既係佢哋既老火湯,標榜係零味精🤩🌟龍鳳松茸雙灼餃 $86🌟呢個要介紹朋友試吓先得,其實係黑松露同白松露餃,好少地方會食到,同埋牆上面都有介紹松露既好處多多😍一場嚟到唔係唔試吓掛🤪🌟韭菜豬肉餃 $47🌟個人覺得韭菜豬肉餃煎會香口好食好多😋煎完韭菜味更香濃入味,岩曬韭菜控🤩🌟芫茜豬肉餃 $46🌟芫茜又係不敗之選,芫茜份量十足,香味撲鼻,鐘意食芫茜既要試吓先得,加埋陳醋一齊食,味道更佳,好味到連湯都飲曬😋🌟四川涼皮 $32🌟想食酸菜魚既寬粉,咁岩呢度有涼皮,即點😝木薯粉製成既涼皮,晶瑩通透,口感滑溜,加埋特製醬汁,配料青瓜花生粒,涼浸浸,係夏天熱辣辣最佳菜式之一🤓🌟蜂蜜檸檬薏米水(枝) $28🌟太熱關係,揀咗枝裝薏米水解渴消暑,味道唔會過甜,味道有淡淡既蜂蜜味,底下仲有啲薏米😉

🌟龍鳳松茸雙灼餃 $86🌟

• 狀元九鼎湯
  • 蜂蜜檸檬薏米水
  • 韭菜豬肉餃
2021-09-17 46 浏览
今日行銅鑼灣,見原來餃掂已經開左分店,試過其他分店,都很有水準,今日就試埋銅鑼灣景隆街分店先。分店餐牌都一樣,今日食咩好呢。黃金原味皮蛋 $32先來個外面少食到嘅黃金原味皮蛋,比平時黑色的皮蛋,味道沒有那份濃烈的味,剛剛好,我比較喜歡黃金皮蛋。自家製山楂雪梨水(凍)$28/支蜂蜜檸檬薏米水(凍)$28/支自家製飲品最好啦。四川涼麵 $30朋友不吃辣,可點走辣,涼麵爽口彈牙,配上麻醬,掛汁有口感。狀元九鼎湯 $20/碗這個狀元九鼎湯也是餃掂的特色,每次都必點一碗潤一潤。重慶鮮肉雲吞$40/12隻 (大辣)愛吃辣的我,今次選了大辣,但其實也沒有想象中辣,每隻都十分飽滿,餡料豐富,絕不馬夫。壽喜燒牛肉餃 (煎)$74/10隻這個壽喜燒牛肉煎餃朋友大讚,煎得金黃香脆,餡料Juicy又多汁,10隻都唔多夠喉。

分店餐牌都一樣,今日食咩好呢。

黃金原味皮蛋 $32

自家製山楂雪梨水(凍)$28/支
蜂蜜檸檬薏米水(凍)$28/支
自家製飲品最好啦。

四川涼麵 $30
朋友不吃辣,可點走辣,涼麵爽口彈牙,配上麻醬,掛汁有口感。
狀元九鼎湯 $20/碗
這個狀元九鼎湯也是餃掂的特色,每次都必點一碗潤一潤。

重慶鮮肉雲吞$40/12隻 (大辣)

壽喜燒牛肉餃 (煎)$74/10隻
2021-09-03
2021-09-15 63 浏览
夏日炎炎胃口不太好,就簡單的去食餃子先來山渣雪梨水 $28,消暑一流又開胃。酸辣雲耳 $25雲耳惹味爽口,很好的前菜小食。上湯松茸時蔬 $32菜心清甜,有松茸、養生的杞子肉點綴龍鳳松茸餃 $86配有狀元九鼎湯,有粉葛、鯪魚、鮮排骨、紅蘿蔔、扁豆、赤小豆等。湯十分甜及滋潤,又有濕功效。餃子飽滿大隻,咬開散發出松露香味,豬肉多汁,松茸份量也很多。雲耳椰菜豬肉餃 $47也是大大隻每隻都是皮薄餡多,爽口的椰菜雲耳配多汁豬肉,有層次又滿足。除了湯餃,煎餃也很好吃,今次還新出麻辣豬肉餃,下次再試試。
夏日炎炎胃口不太好,就簡單的去食餃子
先來山渣雪梨水 $28,消暑一流又開胃。

酸辣雲耳 $25
雲耳惹味爽口,很好的前菜小食。

上湯松茸時蔬 $32
菜心清甜,有松茸、養生的杞子肉點綴

龍鳳松茸餃 $86

雲耳椰菜豬肉餃 $47

也是大大隻

每隻都是皮薄餡多,爽口的椰菜雲耳配多汁豬肉,有層次又滿足。

除了湯餃,煎餃也很好吃,今次還新出麻辣豬肉餃,下次再試試。

2021-09-06 990 浏览
今日跟老公到銅鑼灣景隆街的寵物店買寵物用品,發現原來開了餃掂的分店!那實在太方便我們了,而且此分店看來比其他分店都寬敞一點,比較舒適。我們倆平常不吃餃子,但這家好吃,餃子皮特別的薄,餡料特別的多樣及飽滿,令人印象深刻。而且這裡除了餃子、小食、自家製飲品,還有靚湯《狀元九鼎湯 $20/碗 x1 》名字很強勁,狀元九鼎湯有補氣健脾、生津抗燥的功效,材料有美國蛇果、生魚、無花果、淮山和豬尾骨,味道清淡有益。《龍鳳松茸雙煎餃 (湯)$86/8隻 》餃子咬開可見松茸和肉餡,松茸入口香氣溢出,味道香濃,和豬肉香好夾,十分有驚喜;而狀元九鼎湯用上眾多材料淆製而成,味道清淡,食完香濃的松茸餃,喝上一碗,很不錯。《四川涼麵 $30》(可走辣)涼麵有彈牙感,本身有醬汁,再加上麻醬特別惹味。《麥棧雞翼 $32/5隻》香甜可口,雞翼入味肉厚。《上湯松茸時菜 $32 》菜新鮮嫩腍,清甜沒渣。《自家製山楂雪梨水(凍)$28/支》潤肺解毒、清痰去火、開胃消滯並有維他命C,可以增強免疲力及改善秋天乾咳情況。《蜂蜜檸檬薏米水(凍)$28/支》潤喉、清熱怯濕、健胃、安眠及消水腫的功能及有美白作用,並可護肝,及補充體力及增

《龍鳳松茸雙煎餃 (湯)$86/8隻 》

《四川涼麵 $30》(可走辣)
涼麵有彈牙感,本身有醬汁,再加上麻醬特別惹味。

《麥棧雞翼 $32/5隻》
香甜可口,雞翼入味肉厚。

《上湯松茸時菜 $32 》
菜新鮮嫩腍,清甜沒渣。

《自家製山楂雪梨水(凍)$28/支》

《蜂蜜檸檬薏米水(凍)$28/支》
潤喉、清熱怯濕、健胃、安眠及消水腫的功能及有美白作用,並可護肝,及補充體力及增強抵抗力。

2021-09-03
2021-09-04 55 浏览
在美食林立的銅鑼灣,四處都可以吃到好吃的菜餚今天小編和家人來到稱為天下第一餃的餃掂吃晚餐店內環境燈火通明,非常乾淨企理每張枱上面都有菜甫供應菜甫是餐廳自家製的,內𥚃有麵豉及辣油客人可以隨自己喜好加在餃子上,令餃子更有風味龍鳳松茸雙灼餃 $86/8隻這個雙灼餃可以一次過滿足兩個願望雙灼餃有四隻白松露餃及四隻黑松露餃餡料是豬肉加入松露而製成餃子有淡淡松露香味,令人一吃回味灼餃是跟狀元九鼎湯,即是粉葛赤小豆湯湯沒有加入味精,味道清甜滋潤粟米豬肉餃$54/10隻這個是小編每次來到必點的菜式餐廳採用的粟米非常鮮甜爽口清脆的粟米增強了餃子的口感粟米跟豬肉這個配搭真是令人百吃不厭韭菜豬肉湯餃$54/10隻吃過特色餃子再來一碗比較容易吃到的韭菜餃這裏的韭菜餃比其他餃子店的餡料更多韭菜味美清香,豬肉質嫩可口令人垂涎欲滴總括而言,餐廳用了十足,食物性價比高絕對是銅鑼灣快食之選
在美食林立的銅鑼灣,四處都可以吃到好吃的菜餚
今天小編和家人來到稱為天下第一餃的餃掂吃晚餐
店內環境燈火通明,非常乾淨企理

每張枱上面都有菜甫供應
菜甫是餐廳自家製的,內𥚃有麵豉及辣油
客人可以隨自己喜好加在餃子上,令餃子更有風味

龍鳳松茸雙灼餃 $86/8隻
這個雙灼餃可以一次過滿足兩個願望
雙灼餃有四隻白松露餃及四隻黑松露餃
餡料是豬肉加入松露而製成
餃子有淡淡松露香味,令人一吃回味

灼餃是跟狀元九鼎湯,即是粉葛赤小豆湯
湯沒有加入味精,味道清甜滋潤

粟米豬肉餃$54/10隻
這個是小編每次來到必點的菜式
餐廳採用的粟米非常鮮甜
爽口清脆的粟米增強了餃子的口感
粟米跟豬肉這個配搭真是令人百吃不厭

韭菜豬肉湯餃$54/10隻
吃過特色餃子再來一碗比較容易吃到的韭菜餃
這裏的韭菜餃比其他餃子店的餡料更多
韭菜味美清香,豬肉質嫩可口
令人垂涎欲滴

總括而言,
餐廳用了十足,食物性價比高
絕對是銅鑼灣快食之選
2021-09-01 56 浏览
今日經過銅鑼灣,想食清淡野,見到呢間餃掂就入去試下。首先叫咗個至尊松茸豬肉餃(灼)同龍鳳松茸雙煎餃,仲有一杯山楂雪梨水。煎餃子好有松茸味,點埋佢哋特製嘅辣醬,更加嘢未,而且唔會太油膩。每粒餃子都得好整齊同埋好飽滿!  而龍鳳嘅餃子有白松露4隻同黑松露嘅味4隻,好特別好少地方會有。山楂雪梨水真係好清甜冇防腐劑,暖暖地飲落去好潤喉。最後都嗌左兩個小食,黃金原味皮蛋同埋手拍青瓜。皮蛋食落有陣鹹蛋黃嘅味道,鹹香味好夠,食落唔會有種皮蛋嘅怪味。手拍青瓜味道唔會多重,比較偏向清淡,好易食上癮整體黎講,食得清淡健康又好味。
今日經過銅鑼灣,想食清淡野,見到呢間餃掂就入去試下。

手拍青瓜味道唔會多重,比較偏向清淡,好易食上癮

整體黎講,食得清淡健康又好味。