2022-02-13 309 浏览
大堂茶座環境舒適,樓底非常高,加上落地大玻璃,採光度極好,用餐非常舒服下午茶出名環境好質素高,而見酒店室內室外都有不少打卡位,所以好多情侶、閨密都好鐘意來酒店慢慢享用下午茶情人節期間推出限定下午茶,用上中西合壁的方法,帶有九款精緻造型的鹹點及甜點,讓大家都可以開心滋味地享用一個美味的下午茶食品方面:Valentine's Day Afternoon Tea 鹹點有煙三文魚牛油果春卷配金橘蛋黃醬、陳皮紅燒黑毛豬腿肉餃子配鮮薑陳醋、桂花鮑魚柚子蘿蔔絲沙律配薄脆、金沙鮮蝦脆麵及魚子醬及羊肚菌黑松露糯米釀雞翼,帶來多種滋味甜點有烏龍茶慕絲、朱古力泡沫及藍莓果醬、紅桑子蛋糕開心果忌廉及紅桑子果凍、香橙雲呢拿慕斯及杏仁海綿蛋糕、焦糖蛋糕芝麻忌廉配焦糖醬,加上心形原味及玫瑰果仁口味的新鮮烘焙鬆餅,配上三款法式果醬及傳統奶油忌廉,真係甜蜜滿分

食品方面:

Valentine's Day Afternoon Tea

2022-02-12
一直都聽說嘉里酒店的CP值很高。趁聖誕前夕,跟朋友來試試這裡的「黑鑽魚子醬下午茶」。.第一次來,覺得這裡的大堂很有以前洲際酒店的影子。樓底很高,梳化位也很寬敞。.天氣不錯,所以我們最後都選了戶外的座位。沒有蚊蟲,可以放心坐著慢慢吃。不過海風有點大,怕吹風的要留意。另外,可能我們是唯一一枱在戶外的食客,服務生的關注度不太足夠,想refill coffee tea,要走到玻璃門附近揮手才有人見到。.臨近聖誕節推出的「黑鑽魚子醬下午荼」,可說是11月份的魚子醬下午茶的升級版,咸點的款式來得更矜貴。.另外,值得一提的是,這裡的咖啡也可以無限添飲,但只限同款,要一杯接一杯。如果不介意用同一杯子share來飲,可以一位叫咖啡,一位叫茶,就可以同時試到更多飲品。.頭盤是野菌松露磨菇湯,暖暖的很適合冬天飲,而且泡沫打得很滑。.另外有油封鴨腿鵝肝酥皮批,充滿油香所以也有少許油膩,但勝在造型特別。.頂層:檸檬醬醃北海道帶子伴魚子醬:帶子上放滿晶鑽魚子醬,非常矜貴。帶子酸酸甜甜,清新開胃。龍蝦海鮮肉醬、晶鑽魚子配竹炭麵包:黑色的麵包很搶眼,龍蝦海鮮肉醬吃得出啖啖肉,拌入魚子醬感覺很高貴。.中層:蛋沙律配魚子

頂層:

中層:

蛋沙律配魚子醬、法國火腿配蜜瓜及黑醋珍珠:
兩款常見的下午茶咸點,味道屬正常發揮。

底層:

黑森林蛋糕:朱古力慕絲中帶有櫻桃酒味,味道充滿層次。
栗子撻:質地滑溜,栗子味香濃。
薑味香梨蛋糕:帶有肉桂香味,很有冬天的感覺。
冬季意式奶凍:榛子泡沫香濃幼滑,但跟杯底的柚子果凍不太配。

原味/冬季糖果味鬆餅:口感和味道也不過不失。季節限定的糖漬乾果版鬆餅也不錯 。
Flat  White

Flat White - 香滑濃郁,比很多酒店出品都要好。

美中不足的是茶葉選擇較普通。但值得一讚這裡的tea set 咸點比甜點多,吃完一整個tea set也不會太飽膩,也適合帶不太好甜食的男生/長輩來試下午茶。

2021-12-18
信用卡優惠
Flat  White
  • afternoon  Tea  set
最近喺網上訂了這個黑鑽魚子醬下午茶🫖比起walk-in 有大概85折優惠🥰🥰好抵!但個tea set好似做到1月中咋~鹹點加入左黑松露同魚子醬元素,另外仲有迷你龍蝦包等等。甜點方面有我最愛嘅粟子撻同scone配埋佢地無限添飲嘅咖啡同茶🍵☕️完美💕 所有鹹甜點都好味💕特別係加左魚子醬嘅小食🥰加上簡潔清雅嘅裝修,擺設左金色波波聖誕樹,好有節日氣氛💕最吸引係有3小時任飲茶或咖啡,食物美味,力推!

最吸引係有3小時任飲茶或咖啡,食物美味,力推!
優惠券
2022-01-05 211 浏览
又係下午茶時間啦 同閏蜜去食真係好開心仔🫖☕️今次揀咗去嘉里酒店食 之前幫朋友做姐妹就去過嘢就未食過啦 食完唔會後悔揀佢😋😋😋本來打去餐廳話嗰日好full 但我都照waiting咗先去前兩日收到電話話wait到 但無窗邊位 ok la 無所謂點知去到安排咗窗邊 呢啲仲唔係小確幸正所謂無期望就無失望啦嘛 係咪?😉食黑鑽魚子醬下午茶 但我搵唔翻同一樣嘅餐單想寫我食咗乜都唔得 網上啲set唔太一樣內容咁咸點令我食完絕對唔會忘記嘅係⭐️鵝肝批好香濃嘅鵝肝味🥺 加埋個果醬好fresh!!! 10萬個推!!!甜點令我食完絕對唔會忘記嘅係⭐️冬季意式奶凍柚子果凍、榛子碎、榛子泡沫 好食到不要不要又fresh又香滑 好想好想再食呀🤤🤤🤤
又係下午茶時間啦 同閏蜜去食真係好開心仔🫖☕️

咸點令我食完絕對唔會忘記嘅係

⭐️鵝肝批

甜點令我食完絕對唔會忘記嘅係

⭐️冬季意式奶凍
柚子果凍、榛子碎、榛子泡沫 好食到不要不要
又fresh又香滑 好想好想再食呀🤤🤤🤤

2021-11-27
2022-01-03 245 浏览
#🍎👧🏽(已完結)𝚃𝚑𝚛𝚘𝚠𝚋𝚊𝚌𝚔 8月份食嘅酒店嘅下午茶𝒑𝒂𝒓𝒕 𝒕𝒘𝒐 ☕️🔻法式仲夏下午茶 (週末 $588/2位)(Openrice訂座75折後 $245.5/位👧🏽覺得呢度嘅下午茶最大賣點 係兩小時無限添飲咖啡或茶👅環境都幾舒服 即使唔係窗口位 梳化位都夠寬敞👍🏼而且折後價錢抵食 食物方面 Scone嘅質感就認真一般 外面唔脆 食落似蛋糕非常黏口😢咸點不過不失 煙三文魚三文治味道正常 另一款就偏酸🤧咸食的芝士撻幾得意🤣甜點比較出色係乳酪泡沫冬甩🍩酸酸甜甜幾開胃 蜜糖mousse cake都唔錯 唔太甜 清新易入口 不過朱古力嗰款就甜到食唔落😮‍💨榛子味嘅Macaron太淋身𝑺𝒂v𝒐𝒖𝒓𝒊𝒆𝒔 ❀ 炸和牛臉頰配紅菜頭醬及酸忌廉❀ 百里香蜜糖烤無花果芝士撻🧀❀ 煙三文魚三文治配精鑽魚子醬❀ 蜜糖烤火腿全麥三文治🥪𝑲𝒆𝒓𝒓𝒚 𝑺𝒄𝒐𝒏𝒆𝒔 ►原味|肉桂提子 Clotted cream+無花果/藍莓/杏脯果醬+榛子醬𝑺𝒘𝒆𝒆𝒕𝒔✿ 蜜糖慕絲杏仁忌廉蛋糕✿ 糖漬蜜雜果·乳酪泡沫冬甩🍩✿ 焦糖朱古力雲呢拿慕絲蛋糕✿ 伯爵茶忌廉榛子馬卡龍配西柚醬---------🍴食物:2.5/5🏝環境:
#🍎👧🏽
(已完結)

🔻法式仲夏下午茶 (週末 $588/2位)
(Openrice訂座75折後 $245.5/位

✨CP值:3/5
2021-07-24
下午茶
2021-12-29 214 浏览
黑鑽魚子醬下午茶, 食材高級味道出色. 環境舒適. 日後要多點光臨 ~環境方面 : 酒店內外都有 朱銘雕像,Lobby Lounge 樓底好高,枱間隔很遠而且沒有很多枱私密度比港島香格里拉更高。食物方面 :  真心被被驚艷到.......好少酒店下午茶對咸點甘認真.  基本上樣樣都好味,除左個 Confit of Duck Leg And Foie Gras Pie 我食唔到之外,因為我好怕食鴨/鵝肝少少騷味都接受唔到.咸點我最鍾意個湯- 好特別我第一次食下午茶有湯,而且跟佢講次序食去到湯都仍然係暖.介紹時有提到係Chef剛打起,好香Truffle and Mushroom味.甜點我最鍾意 Winter Buttermilk Panna Cotta榛子泡沫特別,好香榛子味但唔會過甜.有質感服務方面:十分貼心, 主動幫忙拍照加水亦有詳細介紹食物的做法及食用次序。

Winter Buttermilk Panna Cotta
2021-12-14 249 浏览
一直覺得食afternoon tea ,食物故知然係一個好重要嘅因素,環境更重要! 喜歡Kerry Hotel係因為佢高樓底,枱與枱之間嘅距離足夠,無論有冇疫情都喜歡有自己嘅私人空間。再等試咗佢嘅魚子醬下午茶,一如既往的滿意,但如果你係一個追求好好食嘅鬆餅,佢就可能滿足唔到你💕💕
近日秋意漸濃,總是令人有種懶洋洋的感覺,退休後的確多了跟朋友聊天飯聚的時間,而且近月的下午茶變化多端,正啱自己多心的性格。今次跟朋友再訪紅磡嘉里酒店的 Lobby Lounge,正好推出矜貴的「黑鑽魚子醬下午茶」,港幣$668/兩位(星期一至星期五)港幣$688/兩位(星期六日及公眾假期)實在很喜歡酒店謐靜的環境,寬敞的空間感,尤其是陽光透過落地大玻璃,令大堂感覺光潔明亮 。SAVOURIESKAVIARI SMOKED SALMON IMPERIAL FILLETAND KRISTAL® CAVIARKaviar皇家煙燻三文魚及Kristal 晶鑽魚子醬用料好已經贏在起跑線上,矜貴的魚子醬與色澤豔麗、煙燻過的三文魚結合,帶來無窮滋味,放上少許酸瓜柳及香蔥,更加平衡了油膩的感覺。OEUF MAYO ANDKAVIARI OSCIETRE PRESTIGE CAVIAR色澤亮麗的農場雞蛋,配上Kaviari Oscietre珍貴魚子醬,美味程度爆燈。SMOKED FOIE GRAS PÂTÉ上層是滑溜豐腴的鵝肝醬,夾層是野藍莓果醬,微酸的感覺正好中和了鵝肝的油膩感。LOUIS OSPIT

AND KRISTAL® CAVIAR

Kaviar皇家煙燻三文魚及Kristal 晶鑽魚子醬

OEUF MAYO AND

SMOKED FOIE GRAS PÂTÉ
LOUIS OSPITAL IBAÏAMA HAM

法國火腿與蜜瓜是絕配,加入火箭菜及黑醋珍珠,不單令色彩多了變化,而且清新怡人。
MACKEREL RILLETTES AND COD PÂTÉ

黑黝黝的毫不顯眼,食落卻是喜出望外,麵包鬆軟有嚼口,鯖魚及鰻魚肉醬有著豐腴的口感,放上金箔點綴,令賣相更覺亮麗。
PLANTIN BLACK TRUFFLE
WILD MUSHROOM PÂTÉ

全麥麵包令人覺得比較健康,夾層是黑松露蘑菇醬及黑蒜蛋黃醬,散發陣陣黑松露及黑蒜的幽香,但卻沒有違和感。
FRESHLY BAKED SIGNATURE SCONES

放上檯時仍感到微溫,有原味及冬季糖果兩款口味,當然是配以法式果醬及Traditional Clotted Cream,而檯面亦早已放上4款口味果醬,真係悉隨專便。

SWEET 甜點

BLACK FOREST CAKE

外層是櫻桃果凍,令人很難勾起是黑森林蛋糕的聯想,但內裡是櫻桃白蘭地及朱古力慕絲,甘甜中帶少許酒香,個人最欣賞的甜品
MONT-BLANC TART

質感有點似慕絲,上面是雲呢拿忌廉,輕盈滑溜,加上蜜餞柑橘,不單多了層次感,味道亦變得複雜。
BASTOGNE CAKE

肉桂慕絲香氣柔和,薑味不會太搶,放上梨子肉多了一份嚼口,不錯。
WINTER BUTTERMILK PANNA COTTA

沒法子,自己實在很喜歡Panna Cotta 的質感,以柚子果凍、榛子碎及榛子泡沫,輕易地便秒殺了。
飲品方面,先講講「賞你濃縮咖啡湯力乙杯」,只要依循下列步驟 :
1. 追蹤 @kerryhotelhk Instagram
2. 於個人帳戶分享此下午茶照片,並加上hashtag
#  KerryHotelHk及地標Kerry Hotel Hong Kong
3. 向大堂茶座員工展示有關Instagram帖子,
即可免費獲贈濃縮咖啡渴力乙杯

而只需HK$228便能享用法國凱歌皇牌香檳兩杯

至於下午茶本身已包含咖啡或茶,兩小時無限添飲

飲品又係Kerry Lobby Lounge 強項,令人有花多眼亂的感覺,若然閣下有選擇困難症,相信要搵同行朋友幫手。

Tea

單係茶已經有 English Breakfast、Earl Grey、Jasmine Tea、Peppermint、Chamomile 、Oolong、港式Yuanyang 鴛鴦以及Silk Stocking Tea 絲襪奶茶。

Coffee

而咖啡有 Single Espresso、Double Espresso 、Flat White 、Cappuccino 、Café Latte 、Kerry Chocolate以及Hot Fresh Milk。

今次同朋友就簡單的選了最愛的 Earl Grey Tea 及 Peppermint Tea,反正可以free flow,正好慢慢飲,聊聊天。

試食活動
2021-11-17 542 浏览
無耐之前先嚟過kerry食下午茶, 水準比想像中好所以今次再嚟~ 今次嘅主題係 「黑鑽魚子醬下午茶」。今次食係慶祝朋友生日~比起上次個下午茶份量多啲,喺OpenRice訂有八五折,所以個價錢都算抵食😆一開始訂枱嘅時候,職員態度好好,重提我使唔使寫生日牌~當日去到 ~天氣好好,好舒服,所以選擇坐出面,平日客人都唔算多,而且都隔得好開~同閨蜜傾吓計簡直一流😆而且最意外嘅係坐出面好有外國感覺 ,直接坐喺度hea一個下晝都開心~英式下午茶來講,嗰scone唔好食嘅話,成件事會扣咗一半分😂 (對我來講) ~上次食過覺得唔錯,今次都一樣味道唔錯~~今次scone 一款係原味 ,一款係冬季限定嘅糖果味~而且有四個細jam俾我哋用~另外clotted cream 都唔錯嘅(但係唔係食過最好味嘅😆)而且份量有啲小,但都可以叫職員俾多碟 。呢個下午茶,整體真係鹹點,甜點,scone都好好食,而且價錢折咗大概五百幾蚊,比起其他酒店嘅下午茶算係好抵❤️而我最最最鍾意嘅就係佢個鵝肝醬法式麵包~真係好好食,入口即溶🤤同埋呢度飲嘢有兩個鐘免費refill (但係只可以free refill同一個飲品)~揸車嚟都有
今次嘅主題係 「黑鑽魚子醬下午茶」。

一開始訂枱嘅時候,職員態度好好,重提我使唔使寫生日牌~

揸車嚟都有兩個鐘免費泊車~

唯一嘅缺點就係搭地鐵行得有啲遠~不過都值得嚟~
2021-11-09
庆祝纪念
生日
優惠券
  • afternoon  Tea  set
今個秋天,除了嚐蟹,我們還有高貴的海洋珍味 — 魚子醬!幸福的海洋珍味不一定放在晚餐,有魚子醬的下午茶不更顯矜貴麼?!假如魚子醬下午茶配上香檳,讓香檳的酸性中和魚子醬的油滑,不是太會享受了麼!以 HK$228 配上兩杯 Veuve Clicquot Brut NV 香檳,似乎是理所當然的了!黑鑽魚子醬下午茶星期一至五 HK$668 / 兩位星期六、日及公眾假期 HK$688 / 兩位不過如果在品嚐香檳之前,有興趣一試這杯別緻的 Espresso Tonic 的話,只要簡單追蹤 @Kerryhotelhk 的 Instagram,並於 Instagram 分享下午茶照片,別忘在分享中加上  #KerryHotelHK hashtag 和地標 Kerry Hotel Hong Kong 便可以了。 Espresso Tonic 爽朗的氣泡和微酸,令人相當開胃,同時發放淡淡啡香的迷你啫喱,則可愛又有趣,所以先來個打咭,個人認為是非常有必要的啊!SAVOURIESKaviari Smoked Salmon Imperial Fillet and Kristal Caviar Mackerel
今個秋天,除了嚐蟹,我們還有高貴的海洋珍味 — 魚子醬!

黑鑽魚子醬下午茶
星期一至五 HK$668 / 兩位
星期六、日及公眾假期 HK$688 / 兩位

SAVOURIES
Mackerel Rillettes and Cod Pate

先讓我介紹這兩款標緻的鹹點!

兩款鹹點均搭配了 Kaviari 的魚子醬,據聞其出品均選取最高級的品質,並經過工藝般的處理程序和大約三個月的熟成期,當中 Kristal 晶鑽魚子醬更被評為馥郁、層次豐富,尾韻帶有杏仁香甜,深得不少米芝蓮星廚的歡心,故大家務必細心的品嚐!

首先是 Kaviari 皇家煙燻三文魚與 Kristal 晶鑽魚子醬,可說是鮮上加鮮的組合,再簡單以酸瓜柳重、香蔥與法式忌廉作輕盈點綴,絕對是穩陣無瑕!

至於竹炭麵包加上鯖魚及鱈魚肉醬和 Kaviari Baeri 魚子醬,清雅的鮮味將魚子醬的乳香和木質香氣的尾韻突顯,此時來一口香檳,讚!
Smoked Goie Gras Pate
Plantin Black Truffle Wild Mushroom Pate
Oeuf Mayo and Kaviari Oscietre Prestige Caviar
Louis Ospital Ibaiama Ham

好了,讓味蕾回到三層架去!
先試中層,因第一時間瞄準了黃色如燉蛋的鹹點!我最愛這農場雞蛋與 Kaviari Oscietre 珍貴魚子醬,皆因在法式蛋黃醬順滑的口感中,又能享受 Kaviari Oscietre 珍貴魚子醬的海洋氣息和榛果香氣!

而另一法國火腿、蜜瓜片和火箭菜,則添上了玩味的黑醋珍珠,英文叫 Aged Balsamic Caviar,賣相像極了甜甜酸酸的魚子醬,原來是分子料理的產物,真真假假也充滿樂趣!
餘下是頂層同一色系的兩款鹹點,首先是黑松露磨菇醬配黑蒜蛋黃醬的全麥麵包。黑蒜隱隱若若的酸意與黑松露磨菇醬的香氣來得很調和!

本是邪惡的煙燻鵝肝醬法式麵包,加入了野藍莓果醬,頓時令我忍不住把整個麵包吞下,因為鵝肝香與甜甜酸酸的味道搭配,實在來得絕美!

SWEET
Black Forest Cake
Mont-Blanc Tart
Bastogne Cake
Winter Buttermilk Panna Cotta
告別鹹點的魚子醬,幸好有甜點作支援!

四款甜點中,我最喜愛粟子撻。喜歡它沒有膩意,沉醉粟子蓉當中,同時也得到蜜餞柑橘和脆脆的多重味覺和層次感受,若然粟子可來得多一點會更完美無瑕了!

薑味香梨海綿蛋糕頗有新鮮感,大抵是薑味、梨子和肉桂慕斯所得的美麗效果!

黑森林蛋糕除了朱古力慕斯,也特別選用了櫻桃白蘭地和櫻桃果凍,相信大家會喜歡吧!

其實混合了柚子果凍、榛子碎、榛子泡沫的冬季意式奶凍也不錯,只是對我有點 Too Sweet 了,哈哈!
是時候倒出淡香的茉莉花茶,兩小時無限添飲的咖啡或茶,足夠我們天南地北的無盡話題,享受談天說地的無盡樂趣!
Freshly Baked Signature Scones
Traditional & Winter Candied Fruit Mix

當然不會遺忘鬆餅,配合法式果醬和傳統奶油忌廉,下午茶必吃,更何況是黑鑽魚子醬下午茶!
享受矜貴、紓心感覺的一個下午,Cheers~
2021-11-05
  • 黑鑽魚子醬下午茶
2021-10-25 577 浏览
話說今次係我第一次去酒店食tea,平時都係食buffet多🤔呢個set 鹹點同甜點數量相約,唔會偏重一邊。.Ma Pause Gourmande Afternoon Tea served with Bonne Maman Jam 💐☕️✨Duck rillettes and foie gras brioche🦆🦢 🍔我印象最深刻就係呢個迷你burger,鴨肉醬、鵝肝醬同混合得恰到好處,好綿滑而味道又唔會過重🤤.至於其他食物就可圈可點😪食完夠飽,但無咩滿足嘅感覺。可能係我本身同Afternoom Tea八字唔夾🤷🏻‍♀️,唔關個tea事🙈.環境方面,餐廳位於酒店大堂,樓底高而採光好好,裝修別致,好適合打卡🤳🏻📷

💐☕️

2021-10-24 418 浏览
假日黎到紅磡嘉里酒店食早餐😆而家有左地鐵之後好方便,距離黃埔站只要步行8分鐘左右就到假日既早餐由八點半開始至12點,係嘉里酒店大堂面對住落地大玻璃,陽光直接曬到入黎,人都精神啲🤩🍳班尼迪克蛋 Egg Benedict ($128)今次叫左2款egg benedict, 分別係煙燻三文魚同埋菠菜蘆筍佛羅倫斯沙律,配英式鬆餅同牛油果香草醬🥬雞蛋做到流心效果,味道都唔錯,不過就未去到好好食🤣我食菠菜果款,但啲菜好似變左菜心,職員都冇特別講,好彩我咩菜都食😌加埋杯Cappuccino,係完美既早餐配搭☕五星酒店黎講我覺得仲有進步既空間😛/😋食物質素:6/10🍽️用餐環境:8/10💰性價比:5.5/10👣回頭率:5.5/10/📌香港嘉里酒店大堂茶座紅磡紅鸞道38號香港嘉里酒店1樓
假日黎到紅磡嘉里酒店食早餐😆
而家有左地鐵之後好方便,距離黃埔站只要步行8分鐘左右就到
假日既早餐由八點半開始至12點,係嘉里酒店大堂
面對住落地大玻璃,陽光直接曬到入黎,人都精神啲🤩

🍳班尼迪克蛋 Egg Benedict ($128)
雞蛋做到流心效果,味道都唔錯,不過就未去到好好食🤣
加埋杯Cappuccino,係完美既早餐配搭☕
五星酒店黎講我覺得仲有進步既空間😛

Cappucino
2021-10-17
早餐
2021-10-22 241 浏览
黎到紅磡嘉里酒店地下大堂食Lunch新酒店環境好唔錯,有落地大玻璃😍不過朝早既時候就被太陽曬到正野食質素就麻麻地😵🍱海南雞飯($188)海南雞飯既油飯唔香,而且水份太多,好林👎而啲海南雞就唔熱,而且唔滑以呢個價錢性價比真係唔高😳反而朋友食既fish & chips就唔錯😋薯條夠脆而且好香薯仔味魚亦都夠滑夠脆😆🍹青檸柚子蜜冰茶($78)冰茶就正常,酸酸甜甜都幾開胃/😋食物質素:5.5/10🍽️用餐環境:7.5/10💰性價比:5.5/10👣回頭率:5/10
黎到紅磡嘉里酒店地下大堂食Lunch
新酒店環境好唔錯,有落地大玻璃😍
不過朝早既時候就被太陽曬到正
野食質素就麻麻地😵

🍱海南雞飯($188)
海南雞飯既油飯唔香,而且水份太多,好林👎
而啲海南雞就唔熱,而且唔滑
以呢個價錢性價比真係唔高😳
反而朋友食既fish & chips就唔錯😋
薯條夠脆而且好香薯仔味
魚亦都夠滑夠脆😆

🍹青檸柚子蜜冰茶($78)
冰茶就正常,酸酸甜甜都幾開胃

😋食物質素:5.5/10
🍽️用餐環境:7.5/10
💰性價比:5.5/10
👣回頭率:5/10
2021-10-17
香港嘉里酒店大堂茶座 📍紅磡紅鸞道38號香港嘉里酒店1樓環境:🐣🐣🐣🐣🐣環境好舒服,枱同枱之間隔好遠,唔會聽到隔離枱講乜,仲有駐場結他手彈結他🌝真係好chill❤️服務:🐣🐣🐣🐣🥚星期六日原價$608 我地用openrice book有七五折,折後$501即係$250 per head ❤️❤️❤️❤️星期一至五 原價$588味道:🐣🐣🐣🐣🥚而家主題係法國🇫🇷經典田園風味下午茶,食之前staff會為你介紹所有食物同食用次序。tea set 頭2層係咸點,咸點都幾出色😋😋上層有三文魚他他脆筒,脆筒頂部有魚子醬❤️❤️脆筒好脆卜卜,好好食😋第二層個小burger都好好食☺️有鵝肝醬係中間☺️☺️底層係甜點☺️杯杏仁甜酒泡沫無花果醬蛋糕都幾特別👍🏻👍🏻朱古力蛋糕熟偏甜。至於scone ,kerry 既scone都幾好食,好鬆軟😋😋好憎啲scone 好痴牙好漏,呢但絕對唔會👍🏻👍🏻個tea set 最正係茶或咖啡☕️可以任添😍😍例如你揀jasmine tea, 就可以兩小時無限添👍🏻👍🏻食完餐廳仲會送反一set 果jam禮盒比大家拎番屋企☺️☺️真係又食又拎都只係250一個人!扺啊!

香港嘉里酒店大堂茶座

即係$250 per head ❤️❤️❤️❤️

星期一至五 原價$588

味道:🐣🐣🐣🐣🥚

2021-10-15 236 浏览
Weekend緊係要帶家母岀遊 慰勞下佢。今次就黎到𝙆𝙚𝙧𝙧𝙮 𝙃𝙤𝙩𝙚𝙡 食港女下午茶~ 酒店大堂茶座樓底相當高,闊落舒適,對住花園景,打卡都唔錯呢~最近大堂茶座就聯乘法國果醬品牌𝘽𝙤𝙣𝙣𝙚 𝙈𝙖𝙢𝙖𝙣 推岀法式經典田園果味下午茶!以大黃果醬、無花果果醬等各色果醬入饌。每位食客更可獲贈Bonne Maman法式果醬禮盒~ 重點係2小時無限添飲咖啡或茶,仲有港式絲襪奶茶同鴛鴦可以揀!法式經典田園果味下午茶HK$588/兩位用 (星期一至五)HK$608/兩位用 (星期六、日、公眾假期)♠️ 𝐒𝐚𝐯𝐨𝐮𝐫𝐲 ♠️🌛傳統法國鴨肉醬、鵝肝配法式奶油麵包🌛百里香草洋蔥撻🌛三文魚他他脆筒🌛輕煎黃鮨吞拿魚迷你三文治四款之中比較欣賞鴨肉醬鵝肝奶油麵包。麵包軟熟帶奶油香,絲絲鴨肉與鵝肝相襯。✨三文魚他他都唔錯~ 面頭有魚子醬同爽甜蘋果作點綴,三文魚以酸忌廉調味,食到最底都有,又幾足料!配埋香脆微甜嘅脆筒,口感豐富。不過脆筒頂頂位就比較容易變腍。🧅洋蔥撻撻皮酥脆,三文治則較為普通。♠️ 𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 ♠️🌜榛果蛋糕🌜無花果法式杏仁蛋糕🌜栗子蛋糕🌜蘋果啤梨閃電泡芙每款甜品 食材配搭上都花左唔少心思,甜度恰到好處,榛

法式經典田園果味下午茶
HK$588/兩位用 (星期一至五)
HK$608/兩位用 (星期六、日、公眾假期)

♠️ 𝐒𝐚𝐯𝐨𝐮𝐫𝐲 ♠️

🌛傳統法國鴨肉醬、鵝肝配法式奶油麵包
🌛百里香草洋蔥撻
🌛三文魚他他脆筒
🌛輕煎黃鮨吞拿魚迷你三文治

🧅洋蔥撻撻皮酥脆,三文治則較為普通。

♠️ 𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 ♠️

🌜榛果蛋糕
🌜無花果法式杏仁蛋糕
🌜栗子蛋糕
🌜蘋果啤梨閃電泡芙

每款甜品 食材配搭上都花左唔少心思,甜度恰到好處,榛果蛋糕有驚喜呢~ 其餘幾款味道不過不失,都算無伏。
💓榛果蛋糕看似最平平無奇,但朱古力控表示很滿意呢~ 黑朱古力慕絲香濃甜度低,榛子蛋白蛋糕濕潤帶榛果粒粒,底層超酥脆。
✨泡芙雖則唔太脆,但爽脆嘅蘋果同啤梨就為泡芙增添左一絲清新嘅感覺。

♠️ 𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡𝐥𝐲 𝐁𝐚𝐤𝐞𝐝 𝐒𝐜𝐨𝐧𝐞𝐬 ♠️

新鮮烘焙鬆餅:原味、玫瑰果仁
配傳統奶油忌廉、Bonne Maman法式果醬

鬆餅相對一般,較為紮實黏口,個人就鍾意鬆化嘅口感多啲啦。鬆餅帶奶香,略嫌玫瑰香氣唔太突岀。不過見佢配左四款唔同嘅果醬,都算幾有心思。

♠️ 𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤𝐬 ♠️

多款茶、咖啡、朱古力、鮮奶、港式奶茶、鴛鴦供選擇。
供兩小時無限添飲,不過就只可添飲一開始揀個款。
係IG打卡仲會送多杯藍莓泡沫柚子冷泡茶~

整體嚟講,酒店樓底高,望住花園景色,寬敞舒適,打卡都唔錯架。下午茶鹹甜點無乜伏野,有幾款仲幾好食添,唯獨款式較少,但都算係安全之選。