2011-08-10
一直都想試「香港潮州商會會員俱樂部」這間潮州舖,但由於只限會員制度,身邊又無網絡,遲遲未試到。 機緣巧合下可以同朋友試到,太好喇!所有菜餚都係從網上「開飯」精心選出來,每個人頭$440,其實貴咗一d。 佢係商業大廈上面,有古色古香嘅設計,一層只有4張大枱,有板間隔開,好有私隱。食肆提倡: 以客為本,真心迎貴賓,不加味精,不加色素!手撕凍烏頭 – 魚肉鮮嫩,魚肉黃油香,起肉又容易入口,正!檸檬燉鴨湯 – 清甜帶有少少酸,非常開胃,鴨肉亦好嫩滑唔肥膩,好好味道!普寧豆腐伴蝦棗芋卷 – 豆腐無味但炸得香口;蟹棗蟹肉足炸得夠火喉;芋卷亦做得唔錯!滷水鵝伴鵝肝 – 滷水汁略為偏淡,返而啱我口味。 滷水豆腐入味,鵝肉有少少乾身,鵝肝肥美。蠔仔烙 – 比較油膩,蠔仔份量比較少,可以唔食!家鄉糯米蟹 – 蟹新鮮多肉,好香好香; 糯米吸咗蟹香亦非常入味,超正!芝麻魚鰾 – 份量足,魚鰾炆得好入味,芝麻醬汁煮得好香,唯獨食到一半嘅時候,汁液已經凝固,失色不少。方魚咸肉炒芥蘭 – 芥蘭有d硬,味道可以,略為油咗d!糖醋麵 – 麵唔係做到兩面黃,只得一面脆口,麵身炸得軟硬恰當。五仁酥伴紅豆糕 - 紅豆糕勝在唔
食肆提倡: 以客為本,真心迎貴賓,不加味精,不加色素!
手撕凍烏頭 – 魚肉鮮嫩,魚肉黃油香,起肉又容易入口,正!
蠔仔烙 – 比較油膩,蠔仔份量比較少,可以唔食!
方魚咸肉炒芥蘭 – 芥蘭有d硬,味道可以,略為油咗d!
五仁酥伴紅豆糕 - 紅豆糕勝在唔甜;五仁酥香脆鬆化,唔錯!
銀杏芋泥 - 芋泥蓉芋香蓉滑,好軟軟但好漏。
木瓜配檸檬汁 – 第一次咁食,我覺得怪怪味道咁!
潮州粥、咸菜 – 普通正常味道。
工夫茶 – 可以。
總括來說,整體無論係食物或者服務、環境都幾好,舒服滿意!