2024-09-27 210 浏览
銅鑼灣不嬲都好多唔通形式嘅美食,歸為香港美食之都之一、除咗選擇多籮籮之外中式菜仲保留左原有嘅風格同埋獨特!今次就一定要食呢一間咁有傳統風味嘅中國菜!呢一間有十大嘅名菜大家一定要食、包括有脆皮紅燒乳鴿、咕嚕鳳尾黑毛豬肉、蜜汁厚切西班牙黑毛豬、經典片皮鴨、紫砂功夫燉湯、同埋奶油蝦都係非常之出色如果今次就同朋友叫咗呢3樣:咕嚕鳳梨黑毛豬肉$198鳳梨真係值得一讚!因為好甜好香又多汁,超開胃口!紫砂功夫燉湯$88呢個湯我覺得超好飲、入面亦好足料!包括有女燉湯嘅豬肉、燉湯圓肉,加上佢仲有螺肉係入面變相好養生!味道又夠濃郁!椒鹽豆腐$88椒鹽豆腐本身已經好好食、佢可以做到入面係好滑嫩、出面個皮炸得啱啱好!仲要個皮食落去入口即溶!豆腐口感超吸引!當然唔少得叫2豌白飯!獨特特飲:紫色柚子特飲飲落去好清新清香、感覺唔會太甜好好飲、再加上打卡影相都好靚!香馥樓銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場二期6樓全層

呢一間有十大嘅名菜大家一定要食、

如果今次就同朋友叫咗呢3樣:

咕嚕鳳梨黑毛豬肉$198
鳳梨真係值得一讚!因為好甜好香又多汁,超開胃口!

紫砂功夫燉湯$88

椒鹽豆腐$88

當然唔少得叫2豌白飯!
獨特特飲:紫色柚子特飲

香馥樓
銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場二期6樓全層

2024-09-25 238 浏览
呢間餐廳新開,環境清靜乾淨,座落又幾舒適。服務員都好有善咁介紹菜式。個場設計似係可以做小型活動,前面有好大LED。蜜汁厚切黑毛豬,黑毛豬叉燒厚切外,肉質肥瘦均勻無咩根又唔會過於油膩。外層甜香又有油香。而且份量都幾多有八大舊都係厚切既。一口豆腐脆卜卜,外層炸到金黃香脆,內層豆味香濃而且入面都仲係熱辣辣咁,做到外脆內暖。紫砂功夫燉湯,好足料入面燉湯都係所有材料既精華。好甜好香濃。我地2個人叫左紅燒乳鴿黎試下,乳鴿肉質嫩滑多肉,肉質又夠入味。椒麻安格斯牛柳,一鍋咁上菜好有穫氣,有麻辣香味仲有,牛柳淋滑。蝦籽京蔥明蝦球,大大粒蝦球夠晒爽彈,粒粒都咁大粒外上面仲有蝦子,特別香口,配有京蔥同菇一齊炒特別香口大穫氣。杞子桂花糕唔會太甜,有桂花香同椰香味。

杞子桂花糕唔會太甜,有桂花香同椰香味。
2024-09-25 202 浏览
銅鑼灣新開了一間粵菜酒家叫香馥樓,酒樓主打傳統新派中菜,酒樓佔地5500呎,設有多間vip房,環境寬敞亮麗、舒適整潔。酒樓不時安排著名歌手現場演唱,舞台上星光熠熠,為食客帶來更多歡樂。紫砂功夫燉湯:這壺湯很足料,用海底椰、螺肉、瑤柱、人蔘、瘦肉等熬製而成,味道鮮香醇郁,鮮甜美味。七味一口豆腐:豆腐色澤金黃有如小金磚,炸完後的豆腐表層香脆,內裡滑溜,配上七味粉,豆腐更加惹味。蝦籽京蔥明蝦球:上枱擺盆襯托精美,味濃香口,爽脆的京葱成功吊出蝦球的香味,加上蝦籽的鮮味,蝦球爽口又鮮美。紅燒乳鴿:乳鴿即叫即炸,生炸能保持肉味,食落皮脆、肉滑、骨嫩、多汁。杞子桂花糕:味道香濃,有桂花的香、杞子的甘,仲有椰汁的甜味,好足料。

2024-09-24 219 浏览
二人套餐盛惠$1388,食物份量充足,三個人食到夠。蜜汁厚切黑毛豬:黑毛豬果然唔同啲,鬆軟得來又唔會太多肥膏,好juicy。醃得好入味,上面鋪滿蜜糖超級正!七味一口豆腐:炸粉漿酥脆薄身,外脆內軟,上面灑滿金黃嘅炸蒜好惹味,絕對係一道大人細路都難以抗拒嘅邪惡小食。紫砂功夫燉湯:望落細細壺,飲極都仲有!好足料好滋補,用功夫茶杯細細啖品嚐更顯滋味。紅燒乳鴿:乳鴿BB雖然細細隻,勝在肉質嫩滑,富滷水香。外皮香脆得黎唔算油膩。魚湯竹笙魚腐浸勝瓜:其他餸菜咁多肉,揀一個清清地攝取返纖維平衡下!魚湯鮮甜,勝瓜煮到超淋。蝦籽京蔥明蝦球:大大粒嘅蝦球好爽口。以乾冰裝飾伴碟顯心思。杞子桂花糕:估唔到下層嘅椰汁糕同上層嘅桂花糕又幾夾,一啲都唔違和。唔會太甜,兩溝又有新鮮感!蝶豆花柚子茶:臨走店員送上兩杯清新飲品,顏色夢幻又解膩!
二人套餐盛惠$1388,食物份量充足,三個人食到夠。

蝦籽京蔥明蝦球:大大粒嘅蝦球好爽口。以乾冰裝飾伴碟顯心思。

蝶豆花柚子茶:臨走店員送上兩杯清新飲品,顏色夢幻又解膩!

2024-09-23 172 浏览
坚持咗整一個月on diet,終於都俾我捱到今個月嘅treat day啦!!睡飽出街特登來呢間新開嘅餐廳飲個早茶獎勵自己一個月嘅辛苦。點咗潮汕蒸粉果,生滾安格斯牛肉粥仲有香煎櫻花蝦蘿蔔糕。點嘅每一個點心都在水準線上。蒸粉果皮厚度啱啱好,外皮煙韌,口感好正,裡麵包住曬豬肉碎,韭菜蝦米等豐富嘅餡料,好對我胃口,正!生滾粥有兩款,鮮魚片同安格斯牛肉,我揀咗牛肉嘅。生滾粥一個人食好大煲喔火候十足,米粒綿密但又唔會太過爛,牛肉嫩滑鮮甜,我飲咗兩大碗,好味!蘿蔔糕外皮煎得金燦燦,中間口感軟糯,櫻花蝦嘅鮮味同蘿蔔糕融和得非常之好,呢碟都食得好滿意。非常滿意嘅一餐treat meal!下個月要繼續俾心機work out,下一餐treat meal 或許仲要來多一次,叫埋朋友,可以點多幾個菜試下味!
睡飽出街特登來呢間新開嘅餐廳飲個早茶獎勵自己一個月嘅辛苦。
3K
2024-09-23 238 浏览
剛過完中秋節,市面又平靜下來。嚟個時候最啱約好友晚飯傾計。搵到一間新酒樓位於銅鑼灣廣場2期。環境不錯,服務周到。蜜汁厚切黑毛豬必食之一。那蜜糖嘅香滲入肉內,略帶甜香又不失原有味道,肥瘦得當,熏香無比,肉汁早已鎖在肉內,超正。紅燒乳鴿色澤金黄,皮脆肉嫩,鲜香入味。紫砂功夫燉湯極力推介。火喉十足,清甜滋潤。七味一口豆腐外脆內軟,滑溜。蝦籽京蔥明蝦球十分惹味。香氣撲鼻而來。蝦球又爽又彈。大蔥爆香,入味又滋味。魚湯竹笙魚腐浸勝瓜似是平平無奇,卻又鮮甜無比。
剛過完中秋節,市面又平靜下來。
嚟個時候最啱約好友晚飯傾計。
搵到一間新酒樓位於銅鑼灣廣場2期。
環境不錯,服務周到。

紅燒乳鴿色澤金黄,皮脆肉嫩,鲜香入味。

紫砂功夫燉湯極力推介。火喉十足,清甜滋潤。

七味一口豆腐外脆內軟,滑溜。

魚湯竹笙魚腐浸勝瓜似是平平無奇,卻又鮮甜無比。

2024-09-22 340 浏览
最近Be沉迷緊食小菜🤤三日唔埋兩日就掛住中菜嘅鑊氣滋味~得知最近有新菜館開張🎊又第一時間衝去訂位!!入口處已見滿滿鮮花贈賀💐加上環境闊落雅緻~令到Be都沾染到啲好氣場~食都食得寧舍開心🤭🤭.✨前菜小食:涼拌雲耳青瓜 $28@碟.✨一口七味豆腐 $88香口又乾身~食落一啲油膩感都冇👍🏻👍🏻.✨蜜汁厚切西班牙黑毛豬 $388 (八件)好難得食到咁高質素嘅叉燒😃✌🏻有入口即溶嘅食感~烤得焦香嘅外皮卻咬到鬆化軟嫩嘅肉質🐽🐽.✨芝蔴鹽焗雞 $198附隨有甜辣醬令滋味加倍😚😚食落有啲似平時食嘅炸子雞~卻增添了芝蔴香!!.✨蝦籽京葱明蝦球 $198以彈牙爽口嘅明蝦球作為焦點🦐咸香蝦籽&爽脆京葱~整體豐富多元又好味道🤗.✨椒麻安格斯牛柳粒 $198牛柳粒份量頗多🐂肉厚且軟嫩!麻辣嘅椒香味道濃烈!勁惹味刺激😆😆.✨蝶豆花柚子梳打 經理仲送咗杯Welcome drink俾我哋添💜💜.✨楊枝金露 $58飽滿嘅西柚肉x甜度十足嘅芒果粒🥭🥭成就經典滋味甜品~甜美又冰涼透心~感覺好啱炎炎夏日食用!!.✨加一服務費
✨前菜小食:涼拌雲耳青瓜 $28@碟
✨一口七味豆腐 $88
香口又乾身~食落一啲油膩感都冇👍🏻👍🏻
✨蜜汁厚切西班牙黑毛豬 $388 (八件)
✨芝蔴鹽焗雞 $198
✨蝦籽京葱明蝦球 $198
✨椒麻安格斯牛柳粒 $198
✨蝶豆花柚子梳打
經理仲送咗杯Welcome drink俾我哋添💜💜
✨楊枝金露 $58
✨加一服務費

2024-09-21 322 浏览
因為中秋節太忙,今晚同屋企人補食中秋節飯,搵佐呢間酒家,應該係新開嘅,光猛寬落。 帶位入去即刻見姐姐擺左青瓜雲耳作開胃小食,茶有熱座烘住保持溫度,又有毛巾抹手,幾好,宜家都好少呢d喇。酥脆炸秋葵 外表炸得香口,脆漿夠薄,秋葵有啲黏口,炸蒜粒好脆,味道好濃。片皮鴨二食 一食:片皮鴨好脆帶油分,用蛋皮取代薄餅包片皮鴨夠特別,蛋皮薄身香甜,唔好漏咗加爽脆青瓜絲、京蔥同甜醬。鴨崧生菜包 二食:生菜新鮮爽脆,包啲由鴨肉、蘿蔔粒、西芹粒、腰果碎炒香嘅鴨崧,美味可口。咕嚕鳳梨黑毛豬肉 外脆帶甜,裡面嘅肉軟腍,鳳梨甜滑無渣。欖仁鮮蟹肉粉絲煲 蟹肉幾滑,粉絲爽口,落少少花椒油,味道提升,帶麻香同微辣感。最後飲杯蝶豆花水幫手解下膩,屋企人都覺得呢間唔錯,以後當屋企“飯堂”
咕嚕鳳梨黑毛豬肉 外脆帶甜,裡面嘅肉軟腍,鳳梨甜滑無渣。
片皮鴨二食
题外话/补充资料: 佢個杯仔入面原來有個壓縮濕紙巾,小朋友第一次見都特別好奇!
2024-09-18
庆祝纪念
纪念日
片皮鴨二食
2024-09-21 246 浏览
今晚帮朋友庆祝生日特登揀咗呢间新开嘅新派中菜。環境幽雅座位闊落,舒服又放鬆。我哋兩個人揀嘅係一個二人世界套餐:紅燒雞絲翅,烧味雙拼,鲍魚扒花膠,XO醬翡翠炒斑球,濃湯蝦乾浸菜苗,瑤柱樱花蝦炒飯。紅燒雞絲翅係第一次食,料好足喔,非常濃稠果然係享受燒味聽姊姊話係招牌特色,果然好正!叉烧好大件,燒得好靓,火候恰到好處,肥瘦適中,肉質軟嫩,又唔會太過甜膩燒乳鴿皮脆肉嫩好juicy,好味😋鮑魚扒花膠,滋補養生,花膠鮑魚好大件,膠質滿滿,軟糯鮮美,一d腥味都冇炒斑球亦都係另一道佳餚,魚肉鲜嫩弹牙,XO醬同食材融合得非常完美,火候恰到好處!瑤柱櫻花蝦炒飯好香喔,飯粒粒粒分明,不會太硬,每一啖食落都令口腔充斥滿滿嘅蝦乾同瑤柱嘅鮮味,碳水化合物果然係另一種享受。 今次呢餐生日餐朋友十分滿意
今晚帮朋友庆祝生日

紅燒雞絲翅係第一次食,料好足喔,非常濃稠果然係享受

燒味聽姊姊話係招牌特色,果然好正!叉烧
燒乳鴿皮脆肉嫩好juicy,好味😋

今次呢餐生日餐朋友十分滿意

2024-09-21 382 浏览
收工行過銅鑼灣,即刻上Openrice睇下有咩啱同fd食飯,見到呢間,餐廳好近地鐵站,唔知係咪新開張,裝修好新,座位又幾好坐,無乜壓廹感。睇左餐牌,可能新開張都幾抵,好多宜家少見噶懷舊粵菜。揀佐下面幾款試下[芥末墨魚仔]墨鱼仔都算飽滿同香脆,配埋芥末醬又幾夾[脆皮燒鵝皇(例牌)]雖然係例牌,但份量都幾多,肉厚有汁,個皮燒得都算脆口,夾埋個醬個鵝味出嗮。[咕嚕鳳梨黑毛豬肉]上菜哥陣,真係眼前一亮!大大粒咕嚕肉隔離有隻新鲜菠蘿!最犀利係刁埋朵花係度做裝飾,係有D心思。咕嚕肉甜酸適中,啖啖肉。[香馥小炒皇]好夠瓁氣,又帶子又鮮蝦,魷魚同蝦乾等和韮菜花,呢個最考師傅功夫。最後叫左個紅棗糕食得出唔係交貨黎D行野,完美句號。
[芥末墨魚仔]
墨鱼仔都算飽滿同香脆,配埋芥末醬又幾夾
[脆皮燒鵝皇(例牌)]
[咕嚕鳳梨黑毛豬肉]
[香馥小炒皇]

最後叫左個紅棗糕食得出唔係交貨黎D行野,完美句號。
芥末墨魚仔
咕嚕鳳梨黑毛豬肉
香馥小炒皇
脆皮燒鵝皇(例牌)
题外话/补充资料: 呢度壺茶應該落左d心機,雖然係普通茶位計,但係飲得出唔係出面d普通貨茶葉黎。
2024-09-20
芥末墨魚仔
咕嚕鳳梨黑毛豬肉
香馥小炒皇
脆皮燒鵝皇(例牌)
2024-09-20 314 浏览
休假結束返香港第一件事就是call我朋友一齊出來飲早茶方能解除我在英國為維持生命而進食d痛阿!(ps:真d唔系hater 本人香港胃)紅米腸系一如既往d好味,呢度嘅亦都好出色,腸皮軟糯,蝦肉彈牙,蘸醬汁味道更加豐富有滋味。龍蝦湯小籠包非常鮮美,皮薄餡多,一咬開鮮甜嘅龍蝦湯汁流晒出來香味十足,好滿意。鮮蝦餃夠大粒,水準線之上,蘿蔔糕都幾唔錯,煎得好靚,非常香口,我自己食咗兩大塊。魚片生滾粥好驚喜喔,超出我嘅期待值魚片食落非常新鮮嫩滑,粥嘅火候到位,養胃又好味。最後系馬拉糕,Q彈煙韌,口感好正,唔會太甜,正
(ps:真d唔系hater 本人香港胃
魚片生滾粥好驚喜喔,超出我嘅期待值
來吃個巧手中菜吧~..銅鑼灣樓上新開左一間中菜廳🥢,當然要跟朋友來試試!餐廳裝橫以粉紫色為主調,帶點小清新既感覺💜。雖然新開但亦有不少捧場客,晚市亦設有推介套餐 $1,388 +10% 就來試試~🔸紫砂功夫燉湯先來一人一客功夫燉湯,香濃又香甜,味道十足很好喝呢。用以紫砂茶碗盛載,滿有意思。🔸蜜汁厚切黑毛豬(位)🔸七味一口豆腐(小食)🔸紅燒乳鴿(壹隻)再來3款小食:蜜汁厚切叉燒,蜜味香濃充滿肉汁,而厚切更有咬口肉質鬆軟可口。但一人一件份量太少!一口豆腐粒,外皮炸得香脆內嫩滑;乳鴿啖啖肉。🔸松子鮮拆蟹肉粉絲煲🔸椒麻安格斯牛柳粒來到主菜部分,粉絲煲舖滿蟹肉🦀,最後淋上既椒麻油更令整煲充滿麻香;安格斯牛柳粒帶粉嫩,配上椒麻味道更有層次。🔸杞子桂花糕最後甜品,杞子桂花糕味道清香亦帶有奶香。..×××××ש銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場二期6樓..

來吃個巧手中菜吧~

晚市亦設有推介套餐 $1,388 +10% 就來試試~

🔸紫砂功夫燉湯

🔸蜜汁厚切黑毛豬(位)

🔸七味一口豆腐(小食)

🔸紅燒乳鴿(壹隻)

乳鴿啖啖肉。

🔸松子鮮拆蟹肉粉絲煲

🔸椒麻安格斯牛柳粒

🔸杞子桂花糕
最後甜品,杞子桂花糕味道清香亦帶有奶香。
×××[香馥樓]×××
©銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場二期6樓
2024-09-15 442 浏览
呢間中菜酒樓新開張,門口勁多鮮花。黎到呢度,感覺好舒服,侍應姐姐主動幫我洗餐具,好好服務。d碗碟又好精緻,有中國色彩。叫左個set,有原隻pigeon,炸到香脆可口,多肉又多汁。功夫湯好飲,好養生,清甜,裡面有好多材料煮成的。一口豆腐一d都唔油,份量非常之多,豆腐好嫩滑,外脆內軟。黑毛豬char siu好鬆化,入口輕輕咬幾口就化,好好食,同平時普通char siu既口感唔同。鮮蝦炒時蔬都好好食,蝦既份量唔少,時蔬中和到蝦,兩者好夾。食完仲有大大碗既楊支甘露,飲得出係自家製,好多芒果,仲有椰香。
2024-08-26
2024-09-14 369 浏览
今天大姨婆搵到這間中菜我們一家人做節,令我喜出望外,是新開的酒樓,而且是新裝修🤗「紫砂功夫燉湯」 香濃雞湯仲有羊肚菌,令湯味香甜,我仲飲了2碗🤗而且湯料另上,可見足料「片皮鴨二食」這款片皮鴨配上蛋皮,相當特別,也另有一番滋味😎「鴨崧生菜包」片皮鴨二食的好處,這款鴨崧配上生菜,令人十分好胃口呀☺️「欖仁鮮蟹肉粉絲煲」👍🏻👍🏻👍🏻這款令人回味呀,重點是要加上 花椒油😍 加上後口感同味覺都不同了,粉絲不再痴埋,味道有點花椒香「咕嚕鳳梨黑毛豬肉」 炸至粒粒外脆內裡肉滑,咕嚕鳳梨醬汁調教剛好,酸甜洽當❤️「豉蒜涼瓜炆素千層」素千層是一片片腐皮造成,好有口感😚備註:🔺店員細心為每位客人洗碗杯🔺抵食喎!每位不用$300🔺最後贈送了 「碟豆花功夫茶」 做個結尾

「豉蒜涼瓜炆素千層」素千層是一片片腐皮造成,好有口感😚

備註:
🔺店員細心為每位客人洗碗杯
🔺抵食喎!每位不用$300
🔺最後贈送了 「碟豆花功夫茶」 做個結尾

2024-09-14 351 浏览
每次聚會都要珍惜,因不知道下次什麼時候再聚。片皮鴨,師傅的刀工不錯把皮片了出來不會有太多肉,味道酥香,配上蛋皮大蔥青瓜還有甜醬味道更佳。鴨鬆生菜包,鴨鬆炒得夠香,而且沒有油膩感,加入了松子仁增加脆口感覺,用生菜包著吃味道清爽。咕嚕鳳梨黑毛豬肉,這個的肉質爽彈,做到外脆內Q彈,還有拉絲效果又不會太甜,微微的酸味使味道層次增加了。欖仁鮮蟹肉粉絲煲,蟹肉鮮甜,粉絲炒得夠乾身還帶有少許的辣味來提味,花椒油是畫龍點晴的,落少許有麻麻辣辣的感覺非常過癮。豉蒜涼瓜炆素千層,苦瓜炒得爽,千層入味,這個菜的味道帶有很強的豆豉香味,還有回甘效果。味道: 值得一試環境: 寬敞衛生: 整潔服務: 殷勤價錢: 超值
每次聚會都要珍惜,因不知道下次什麼時候再聚。
味道: 值得一試
環境: 寬敞