2024-09-03
好耐冇食中菜啦!今晚同朋友去咗好近銅鑼灣地鐵站,位於銅鑼灣廣場二期6樓嘅餐廳。行到入去都幾乎差唔多滿座,好彩我哋得兩個人仲有一張枱剩🤣🫖 坐低冇幾耐姐姐就過嚟問我哋想飲咩茶,而一向鍾意飲香片嘅我就直接ordered😎 由上茶壺嗰陣就知道好講究,下面會一直有個蠟燭熱住啲茶,咁就唔怕成壺茶凍晒啦!基於一坐低未揀餸已經好口渴,勁快已經飲咗半壺,而佢哋會用一個好靚嘅銅色水壺refill,而且唔使特別嗌佢哋,觀察力100分!🫖 基於我哋兩個都好肚餓嘅關係就直接叫咗經理推薦嘅套餐🤩 🐷 蜜汁厚切黑毛豬經理介紹話佢哋係用西班牙黑毛豬整嘅叉燒,一上枱嗰陣嘩咗一聲😦 因為佢真係勁厚望落去勁Juicy!肥瘦均勻得黎望落去好吸引,拎起隻碟摸到個碟底係好熱!唔似平時食嗰啲叉燒最多暖暖地咁。嗱嗱聲打完卡就食啦🐷,只可以講呢個係必點!黑毛豬入口即溶,食落非常有層次,絕對有水準👏🏼 同朋友一人食咗兩舊真係舔舔脷😻🥣 紫砂功夫燉湯食中餐又點可以唔飲湯呢!同茶壺一樣個湯都係有蠟燭一直熱住,一上枱我就已經即刻飲🤤 唔好睇佢細細兜但係好足料,清得來非常鮮甜,入邊嘅雞肉一啲都唔嚡👍🏼 朋友就鍾意攤凍啲飲,佢話暖暖哋飲落都好舒
基於我哋兩個都好肚餓嘅關係就直接叫咗經理推薦嘅套餐🤩
🐷 蜜汁厚切黑毛豬
🥣 紫砂功夫燉湯
食中餐又點可以唔飲湯呢!同茶壺一樣個湯都係有蠟燭一直熱住,一上枱我就已經即刻飲🤤 唔好睇佢細細兜但係好足料,清得來非常鮮甜,入邊嘅雞肉一啲都唔嚡👍🏼 朋友就鍾意攤凍啲飲,佢話暖暖哋飲落都好舒服🤩
🐤 紅燒乳鴿
呢個係朋友話一定要嘅🤣 份量絕對有誠意!皮薄肉厚,老實講平時唔鍾意食乳鴿嘅我都忍唔住食咗兩舊😎 其他就比朋友清晒,佢對乳鴿有一定執着,證明有水準!
🐮 椒麻安格斯牛柳粒
上菜嗰陣經理就問我哋要唔要錄定段片打卡😂 因為佢哋個椒麻油係上枱即刻淋,然後咋咋聲咁,啲香味即刻出晒嚟😻 牛柳食落去非常腍而且有少少椒麻嘅後勁,我好鍾意!其他配菜都非常入味,鍾意送飯嘅朋友唔可以錯過😌
🍧楊枝甘露
本身已經食到九成飽,差啲唔記得咗仲有甜品😂 同朋友都揀咗楊枝甘露,份量都唔細㗎!而且入邊好多芒果肉🥭,唔係出面食嗰啲糖水咩料都冇🥲 係完美嘅收尾!必點😎
總括嚟講呢度嘢食非常有水準,聽到廚師有行出嚟同熟客傾偈講話起碼做咗十幾二十年中菜廚師👏🏼 環境方面都相當舒服,唔會好似茶樓坐到好逼同埋好嘈,呢個好加分!以後有朋友想食中菜,又想坐耐啲嘅話一定會再encore😌👍🏼