2009-12-08 13 浏览
又去吃肉骨茶了,不知是天氣太冷本人味覺出事還是廚子換人,原本為了遷就港人口味而偏淡的原味肉骨茶,味道比之前更淡了,原本炸得非常出色的炸乳鴿亦彷彿水準下跌了。 兩人還點了魚片叻沙,好運的是依然好吃,把湯都喝完了,可惜送來時不太夠熱.......是不是天氣太冷了呢......友人第一次在香港吃肉骨茶亦覺得味道是偏淡。雖說味偏淡,其實已比坊間星馬餐廳做那些水一般的肉骨茶強多了。在我來說,在家附近隨時可吃得到比較像真的肉骨茶已經很幸福了。如果有更濃味的肉骨茶可能會忍不住每天去吃呢.....

2009-12-07
  • 叻沙
2009-12-08 36 浏览
十二月上旬約了食友談談國家大事,來到這間未試過的南亞小店,聽食友說質素一般,但未試過,總得親身體會,才能下定案。平日午市時段例必要等位,正值周末,沒有上班客打搞,在空間方面是容許到大家傾近兩小時。胃口麻麻,只想吃些湯水,馬來肉骨茶也是在重多濃口味菜式中最適合自己的一味,食友就點下一碗油飯與及炒蘿蔔糕,大家也是本著淺嚐多味心態,分量都是少分的,而飯就只要一碗。馬來肉骨茶,色深帶著藥材的濃郁味道,肋排煮得腍,加入五花腩,湯底的味道就豐富多了,這樣加入豬腩的做法,這做法令偶想起楊氏的味道,當然那邊就更濃郁沉厚,伴碟的黏身黑醬油,下了蒜及辣椒,很地道。二人來亦未必值得投資胃納在海南雞上,來碗油飯,是有雞汁的味道,不過味道不夠,難怪食友會聰明地先吃飯,再嚐湯,後者的味道較前者濃麻,質感不太濕亦不太乾,不會增加胃納負擔,對自己口味。而炒蘿蔔糕,有黑醬油炒及白醬油炒,是地道演繹,可惜出到來,黑醬油味不夠,蘿蔔糕也是一舊粉,嚐不到蘿蔔味道,原來也有較肉骨皇更差的蘿蔔糕。肉骨茶不差,好此道者也可一試,食友埋單,價錢約$50/位,在此謝過。更多的飲食資訊與飯局故事分享@http://foodxfile.b
十二月上旬

更多的飲食資訊與飯局故事分享@
肉骨茶夠色夠味,$28/碗還有數條肋骨,吃得過。
油飯質地很好,比較起白飯更有味道。
蘿蔔糕,味淡而醬油不著佳處,不值得投資。
肉骨茶夠色夠味,$28/碗還有數條肋骨,吃得過。
  • 楊氏
2009-12-06 7 浏览
今晚諗極都諗唔到食咩好,行左好耐,忽然諗起呢度有肉骨茶食,眼見天氣咁凍,食個肉骨茶取暖都好,所以就入左去食啦。入去個時大概 9 點幾,都有幾檯唔算少人,他們安排了我們坐在最內裡的位置,唯一的壞處是看不到電視,哈哈。想了一會吃什麼好,它有頗多選擇。最後我們要了兩個套餐,分別是肉骨茶和招牌雞,跟一碗飯和米線。還有一碗湯呢。先來的是招牌雞餐,附有油菜在旁,這個真的很好,因為不能只吃肉呀! 招牌雞大概即是豉油雞吧。味道調較得挺好,很惹味,要來送飯很不錯。可惜雞是冰鮮雞,不是新鮮雞,導致雞味大減,而且那個醬汁雖好,可是不夠入味呢。吃雞的時候就會發覺味道偏淡了。飯的份量也不算少,可是用的米麻麻就是了。之後肉骨茶便來了,那個應該只是小煲一人份量,可是也挺大的。喝下去身體很溫暖,也算很香,但可惜藥材味不夠,淡了一點點,如果藥材味濃一點就好了。有豆卜,腩肉,肋骨,芽菜等等。腩肉和肋骨也很淋,可惜不夠入味,差了一點點。大體來說是ok,每樣東西也有點點可進步的空間。星期六,日要收加一,一試無娉的。

招牌雞套餐
肉骨茶
2009-11-21 4 浏览
在朗豪坊買完戲飛後,女友建議食星馬菜,目的地是洗衣街的馬拉盞。星期五的晚上,店內人客不多,入座後看看二人套餐,主要由肉骨茶、叻沙、沙爹串燒等組合而成,是晚不想吃肉骨茶,就選擇了二人叻沙套餐 ($118),包括魚片叻沙、墨丸叻沙加鰤魽 (+$10)、馬拉盞炒通菜、凍馬拉奶茶 (+$10) 及熱鹹柑桔,另再加一客黑蘿蔔榚,相當豐富。我最喜歡新加坡的 328 加東叻沙,其鮮甜惹味的湯底,可令我一喝到盡,在香港吃過不少叻沙,卻換來一次又一次的失望,幸好,這晚終於找到一間不俗的。馬拉盞叻沙的 default setting 是油麵加檬粉,可算是獨有的「鴛鴦版本」,基本配料主要有蝦,豆卜,半隻滷蛋及少許芽菜,湯底是淡黃色,帶給辣椒油的紅。我的墨丸叻沙加了鰤魽,先呷湯底,味道竟跟 328 的有七分似,入口柔滑,味道椰味十足帶鮮甜,再勾起少少辣,差的只是未夠濃郁,質素已算不俗。油麵加檬粉這個配搭新鮮,營造了兩種截然不同的口感,檬粉吸收湯汁後實在一絕,但油麵卻未能發揮湯底的味道,兩者的層次高低有別,影響了整體水準,下次可以不要油麵,相信感覺更爽。配料方面,墨魚丸、蝦都只是一般貨色,鰤魽就更加唔好提,十蚊

我最喜歡新加坡的 328 加東叻沙,其鮮甜惹味的湯底,可令我一喝到盡,在香港吃過不少叻沙,卻換來一次又一次的失望,幸好,這晚終於找到一間不俗的。馬拉盞叻沙的 default setting 是油麵加檬粉,可算是獨有的「鴛鴦版本」,基本配料主要有蝦,豆卜,半隻滷蛋及少許芽菜,湯底是淡黃色,帶給辣椒油的紅。我的墨丸叻沙加了鰤魽,先呷湯底,味道竟跟 328 的有七分似,入口柔滑,味道椰味十足帶鮮甜,再勾起少少辣,差的只是未夠濃郁,質素已算不俗。油麵加檬粉這個配搭新鮮,營造了兩種截然不同的口感,檬粉吸收湯汁後實在一絕,但油麵卻未能發揮湯底的味道,兩者的層次高低有別,影響了整體水準,下次可以不要油麵,相信感覺更爽。配料方面,墨魚丸、蝦都只是一般貨色,鰤魽就更加唔好提,十蚊只得五小粒,大可不理,另外,香港的星馬食店總喜歡在叻沙內加入豆卜,問題是豆卜口感完全跟叻沙完全不夾,叻沙是叻沙,並不是港式車仔麵,多餘的配料大可不放,最重要的仍然是其湯底。至於魚片叻沙,建議是將魚片切成絲,始終正宗叻沙是不會以筷子吃的,單單一個匙羹就能把所有食物放進口內,簡單直接。

黑蘿白榚是星加坡另一地道美食,跟廣東人不同的是加入蛋去炒,重點是要炒得均勻,讓蛋漿包著蘿白榚,再下黑醬油,灑些蔥花就成,味道甜中帶辣,令人回味。馬拉盞的出品就差得遠了,賣相雖然是黑的,也下了蛋絲,蔥、咸菜粒炒香,可惜蘿白榚質地實在太粉,炒唔散,一團團的粉只得一個甜字,蛋絲更是甜上加甜,沾了辣醬會好一點,也吃不了太多,最後放棄了大半碟,實在可惜。

馬拉盞炒通菜用煲上,可說是德發小廚的飛天通菜變奏版,具鑊氣,熱辣辣的通菜爽脆非常,油份不算太多,有水準的。至於期待的凍馬拉奶茶,飲落完全不是那回事,零茶味、少甜、少奶,感覺如「泡沫凍水」差不多,徹底失望。

食物好壞參半,始終叻沙湯底有一定水準,而且女友嚷著要吃冰鎮黑木耳,相信我會再來的。

(註 這個笑面是給叻沙的!)
叻沙湯底出色
馬拉盞通菜惹味
黑蘿蔔榚太甜
拉茶,算吧啦!
2009-11-20
叻沙湯底出色
馬拉盞通菜惹味
  • 海鮮叻沙(跟檬粉)
2009-11-10 4 浏览
尋日一個人去完行街, 突然想食海南雞飯, 之後行左過洗衣街0個邊, 因為記得睇openrice好似有一間金寶食海南雞好似唔錯, 行到去0係門口企左一陣, 有個阿姐企0係度門口攞住個餐牌0係度發呆 & 打喊露, 完全無理過我, 咁即係d service唔好得好邊啦, 所以我就過左隔離0既馬拉盞食嘢一入去已經有人service我, 問我幾多個, d service唔錯, 不過枱同枱之間就窄左d, 搞到好似好逼咁, 我叫左個招牌雞餐, 個餐有雞, 菜, 飯, 但由於我想試下油飯, 所以就加左$2改油飯不過我都等左差唔多10分鐘碟飯先上枱, 唔知係咪即整0既呢? 個賣相有d似油雞, d肉都好滑, 叫做唔錯啦, d油飯就麻麻地喇, 下次都係嗌番白飯好d, 至於個湯同菜都係普普通通, 可以一試

2009-11-09
迅速睇到下面d圖有叻沙,,呢間亦ok多笑..就試下今日..下午2點左右..只有兩位客..我點左海鮮叻沙45$..平民黎講略嫌貴囉食到一半咁諗..亦下左決心(做唔做到另一件事)唔再試叻沙..因為物超唔到所值 試左好幾間都係..配料有魚片-幾好不錯,,很標準的..獅鉗-好似蚵仔麵線既物體..可笑是原本叫前以為係蟹鉗,,到黎左碗野先望多次menu原來自己 睇錯..味道都ok la...係唔知咩黎...豆腐卜-間間差唔多la,,無乜水份卜出黎但..蝦-一般,,唔太甜,,但都有3~4隻..無殼的..麵就類似油麵,,一般la湯底幾ok,,,但難槍返整體分數..六日+1=50$埋單..多謝左幾聲
迅速睇到下面d圖有叻沙,,呢間亦ok多笑..就試下今日..
下午2點左右..只有兩位客..我點左海鮮叻沙45$..
配料有
魚片-幾好不錯,,很標準的..
睇錯..味道都ok la...係唔知咩黎...
豆腐卜-間間差唔多la,,無乜水份卜出黎但..
蝦-一般,,唔太甜,,但都有3~4隻..無殼的..
麵就類似油麵,,一般la
湯底幾ok,,,但難槍返整體分數..

六日+1=50$埋單..多謝左幾聲
2009-09-21 2 浏览
聽聞這個鋪位之前好多手都做不長,但這星馬餐廳都好似做了一段時間,應該不太差麻。馬拉盞炒通菜 (小辣) 炒得好香,份量不少特色炒蘿蔔糕 (黑) 其實黑就是用醬油炒,你可以選擇(白)炒,白炒就是用魚露炒。蘿蔔糕有好多舊,味濃而不咸帶少少辣,好惹味醒胃海鮮叻沙 湯底好香虾味,海鮮材一般新鮮,但都算不錯香炸乳鴿 我覺得應該不是即炸,因為叫了後好快上枱,來到枱後都夠熱,可能是番炸麻、一般啦椰汁冰 都好清甜Summary : 整體上都幾好,只是隻乳鴿差少少,價錢都幾合理抵食,但環境只屬普通,不過有電視睇

馬拉盞炒通菜 (小辣) 炒得好香,份量不少

魚露炒。蘿蔔糕有好多舊,味濃而不咸帶少少辣,好惹味醒胃

海鮮叻沙 湯底好香虾味,海鮮材一般新鮮,但都算不錯

夠熱,可能是番炸麻、一般啦

椰汁冰 都好清甜

普通,不過有電視睇
2009-09-01
1. 原味肉骨茶(中) ~ 聽說是巴生港做法,藥味較淡.湯有新鮮五花腩及金沙骨,蘸上甜豉油及蒜蓉同吃,帶出肉味更鮮濃. 但油炸鬼很差!一點也不脆不過反正都係浸落肉骨茶,無所謂啦.2. 招牌雞 ~ 肉質奇滑, 滷汁顏色很均勻, 有點甜味.3. 馬拉盞炒通菜 ~煲仔上的通菜,不過無馬拉盞味.4. 海鮮叻沙$45 ~ 依足傳統,麵底是油麵及檬粉各半,一粗一幼很得意. 椰味及材料很充足, 蝦/獅蚶/蛋/豆卜/魚片.5. 怡保白咖啡 ~ 奶味重了點, 且不算濃滑.
不過反正都係浸落肉骨茶,無所謂啦.
2. 招牌雞 ~ 肉質奇滑, 滷汁顏色很均勻, 有點甜味.
3. 馬拉盞炒通菜 ~煲仔上的通菜,不過無馬拉盞味.
5. 怡保白咖啡 ~ 奶味重了點, 且不算濃滑.

2009-08-21
2009-09-02 3 浏览
好耐無食過東南亞野食啦,今晚入嚟都係行經又覺得不太貴,估唔到都ok呢~~蝦湯面($45):有豆卜,排骨,魚片,蝦,肉片,十分大堆頭~對蝦湯面無咩研究,只知道這比我在灣仔食過一間以蝦湯面出名的,又平又大又好味左~叻沙($38):朋友都說不錯,只是蝦湯面太出息鮮味,把平常比較惹味的叻沙給比了下去~抄蘿蔔糕-黑($38):嗯,可能其實一般,但我鐘意食,特別係加點辣椒之後仲正!三色冰($18):本來想飲紅豆冰,賣晒,我便問三色冰有無豆,哥哥仲話俾多d豆我,點知係d三色jelly >.<只有2個人今晚點太多啦,其實一人一碗面已經好夠,下次都係唸清楚先叫,唔好浪費!

叻沙~
好味蝦湯面! ^o^~
炒蘿蔔糕~~~正
2009-08-25
叻沙~
好味蝦湯面! ^o^~
炒蘿蔔糕~~~正
  • 蝦湯面
  • 抄蘿蔔糕-黑
不常吃叻沙,一生中大約只吃過三數次,今天在上學前專程來到「馬拉盞星馬美食」,是為了品嚐一碗馬拉叻沙。為甚麼不常吃叻沙?因為自己不太嚐辣,少許辣已可令自己眼水鼻水直流,所以太辣或估計辣的東西也不太敢點來吃。六時左右到達,店內沒有其他客人,坐下來整體看一次餐牌,食物款式頗多,由於今次來的目標是叻沙,在細仔看一遍叻沙類,點了雙丸叻沙(配料包括︰蝦、魚蛋、墨丸、雞蛋、豆卜、麵底 - 檬粉+油麵)($45.00),與及一杯預備用來降辣的地道馬拉凍奶茶($16.00)。先來地道馬拉凍奶茶,是一杯打了泡沫的奶茶,喝了一口,感覺像台式奶茶般頗為滑漏,但茶味略為不足,感覺在喝甜奶。主角火紅色的雙丸叻沙端上來,第一眼看見真的怕會很辣,戰戰兢兢地呷了一口湯,還好辣度不重,算是放下了心頭大石。與此同時,另一個不太好的味覺出來,就是椰香不夠,令我感覺不到此叻沙湯底的主題,是辣?是香?還是濃?有點不著邊際。配料中的魚蛋及墨丸只是一般質素,兩款丸類的味道太相近,淡淡的味道來自魚蛋還情有可原,但同樣的味道來自墨丸則不太接受。半片蝦尚算彈牙新鮮,合格之內,豆卜吸收了湯底,咬下去時馬上爆出來,感覺不錯,如可配合精彩一點的

配料中的魚蛋及墨丸只是一般質素,兩款丸類的味道太相近,淡淡的味道來自魚蛋還情有可原,但同樣的味道來自墨丸則不太接受。半片蝦尚算彈牙新鮮,合格之內,豆卜吸收了湯底,咬下去時馬上爆出來,感覺不錯,如可配合精彩一點的湯底,會更加相得益彰。

麵底的配搭是檬粉加油麵,兩配麵底也有點過腍,濃郁的湯底配上過腍的麵底,口感上不太搭配。

環境光猛整齊,服務有禮,食物整體上未算失望,但也沒有驚喜,不過不失吧。
「地道馬拉凍奶茶」
「雙丸叻沙」
2009-08-20
2009-08-16 28 浏览
8月8日(星期六)晚,女友原本打算學完琴後來陪我溫書,不過因某些原因而遲了放學,加上女友亦有點肚餓,所以我行去旺角和女友會合。最初我想去「富記」,但是由店外望入去,滿坐程度去到舉步為艱,惟有下次再來。於是我們沿著洗衣街行,行到巴士站附近,見到「素食一家」門外有很多人等候,人數不下於迴轉壽司店;我便讓女友選擇去「金寶」還是這兒,女友就選擇要來這裡。推開趟門,發覺店內裝修簡約且店子不大,約可容納三十人左右,而當時店內約有四檯客。我們坐下不久,女友已經想好了要吃特色炒蘿蔔糕(黑)和雞絲喇沙,而我就點多個馬拉盞炒通菜煲。女友點了杯熱菊花蜜,略帶菊花清香而且味道不是太甜,不錯。特色炒蘿蔔糕(黑):這裡可以讓客人選擇用“黑醬”還是“白醬”去炒蘿蔔糕,雖然不知道兩者是甚麼醬,不過我推測“黑”應該是用黑豉油加XO醬去炒;味道較濃且帶點微辣,所以幾惹味,蘿蔔糕應該是自家製的,口感軟綿,蘿蔔味甚濃,而且我吃到有不少蘿蔔絲,不過女友說還是下得太多粉;雞絲喇沙:湯底真的很香濃幼滑,椰子味很濃厚,而且帶點辣,味道卻清淡,不錯;雞絲份量不少,肉質嫩滑;而麵底是檬粉混油麵,的確比單一粉麵更有層次,口感較佳;馬拉盞炒

馬拉盞炒通菜煲:這裡是用煲仔上的,所以吃到最後還是熱的!通菜新鮮爽口,炒得幾有鑊氣,鹹魚醬香口惹味,不太咸!

吃飯期間,除了用「電視」送飯外,亦見到不少名人明星的合照,相信這裡又是一間實而不華的小店,而且能在旺角這食肆林立的地方生存,應該有其獨到之處。

熱菊花蜜
特色炒蘿蔔糕(黑)
雞絲喇沙
馬拉盞炒通菜煲
2009-08-08
特色炒蘿蔔糕(黑)
雞絲喇沙
馬拉盞炒通菜煲
2009-07-21 15 浏览
馬來西亞餐廳居然有墨魚汁雞絲冷麵, 好小地方有得食, 所以叫了一客, 熱熱的夏天食碗冷麵好爽哦, 味道好好.
凍食一流
2009-07-20
凍食一流
2009-07-19 18 浏览
之前朋友介紹話上黎開飯啦會搵到好野食, 所以就胆粗粗即管上黎周圍check 吓.終於'"炒"'到呢間叫'馬拉盞' .. 吚! 好耐都無食過星馬菜, 响香港又好難食到一d比較正宗, 即管睇下d食評先致決定啦!嘩, 一睇之下,, 覺得有讚有彈, 真係唔知信邊個好.. 最後襯今日短週放假, 天氣又死咁熱, 同個friend 行行下旺角..... 咿! 忽然見到'馬拉盞' ...我地兩個响門口企咗一陣,.. 個friend 話不如入去試吓, 最後我地都入咗去, 叫咗碗海鮮laska, 一個秘制牛腩反套餐, 一個小煲肉骨茶.../.吚! 味道都唔係好似食評請得咁差姐!!先講個laska........ 湯底真係同星加坡味道好似, 原來仲可以加辣, 仲係比星加坡亝巴醬...正油面溝濛粉 (參參.....) 又幾大碗 ok 喎.......跟住個秘制牛腩, 嘩 !! 用黎送飯真係好鬼..正, 係d牛腩辣咗d...不過又真係唔錯喎我地後來仲叫多個飯潻...再講個肉骨荼, 開頭覺得d燙好淡唔似其他d咁濃, 又唔係d食客話好咸.... 於是問下個侍應妹妹係咪要加d醬食..... 一問之下

吚! 味道都唔係好似食評請得咁差姐!!

我地後來仲叫多個飯潻...

再講個肉骨荼, 開頭覺得d燙好淡唔似其他d咁濃, 又唔係d食客話好咸.... 於是問下個侍應妹妹係咪要加d醬食..... 一問之下..... 哦! 原來佢地係做馬拉最全統嗰隻, 唔似得星加坡同吉隆坡嗰隻咁濃.... 個妹妹仔仲話有d 馬來西亞熟客, 會將d 蒜,辣椒絲加埋黑油倒埋落去d肉骨茶入面飲......... 不過最後我都無試.... 都係清清地好飲d.... 唔想咁燥!!! 入面d肉都煲到焾晒好入味..... 唔........ 都算幾正宗......

所以有d野都係要自己親身嚟試下.... 可能各人口味唔同啦! 見仁見智! 不過對我嚟講, 都算唔錯又唔貴... 值得一試......

後話: 聽完個妹妹仔講完無幾耐, 真係有個單身漢入嚟叫咗個肉骨茶套餐, 一杯冬薏米......吚!佢真係加好多蒜同辣椒加埋黑油點d肉.... 見佢食到好滋味...莫非個妹妹真係無握我...
2009-07-18
  • 秘制牛腩 同 laska
(非会员)
朋友介紹旺角有一間正宗馬來西亞肉骨茶及新加坡喇沙的星馬美食,通常星期一晚大多食店都比較靜,所以約幾個friend一齊去試下。7:00pm到達,點知要排隊。把鬼火要排隊,莫非真係咁好食。當打開門個時,忽然聞到香味,於是忍唔住問個收銀姐姐仔究竟乜野菜咁鬼香。真係比佢激死,佢竟然話唔知? 仲答我可能係馬拉盛通菜啦….! 都唔知個姐姐仔係咪鼻塞定係嗅慣咗冇了味覺?等了10分鐘有位。座低叫了4人B套餐,有大煲肉骨茶、馬拉盞通菜、招牌雞半只、參巴醬炒蝦、酸辣鳳爪、油炸鬼、等…馬拉盞通菜一到果然係入門口嗅到的香味,還有肉骨茶清香味。肉骨茶一到即飲一啖試下,果然同我去吉隆坡所食的不同,吉隆坡比較濃郁藥材味,這間清香入口舒服甘香, 唔怪得咁鬼多人啦!參巴醬炒蝦好特別好好味,其實我地已經好鬼飽,但見隔離枱叫了碗喇沙,睇落去唔錯諗住下次試下,但隔離枱食完埋單時同侍應講D喇沙有9成似星加坡D味道。所以我地飽都要試下。嘩真的好味,須然我地未食過怎麼喇沙,但真係好味,大家不防去try下。
2009-07-13
  • 參巴醬炒蝦
  • 喇沙
  • 馬拉盞通菜
2009-07-07 34 浏览
這是一家走中下價路線的南洋食店,其中最佳的食物是肉骨茶+客飯,藥材味道濃郁鮮味,很富正宗的馬來風格,而且吃一頓非常飽肚。相關網誌: http://hk.myblog.yahoo.com/mly527hk/article?new=1&mid=3460位於旺角洗衣街143號地下的馬拉盞,電話:25556444。這是一家走中下價路線的南洋食店,其中最佳的食物是肉骨茶+客飯,藥材味道濃郁鮮味,很富正宗的馬來風格,而且吃一頓非常飽肚。肉骨茶的由來:肉骨茶是新加坡及馬來西亞的地道食物。吃著它, 就等如品嚐著濃濃的南洋風情。肉骨茶」原是馬來西亞華人的一大發明,清末時期,那時的華人為了逃離國家的動蕩不安,紛紛遠涉重洋來到了南洋謀生計。那時的馬來亞為英國殖民地(當時馬來西亞還未獨立,稱為「馬來亞」),英國在馬來亞搜颳了許多的資源需要運送回英國,於是在巴生(離首都吉隆坡30千米的城市)建立了深水碼頭。不少華人由於知識水平不高,來到馬來亞也只能以勞動換取薪資。在巴生河谷採挖「錫米」的華人,為了維持長時間的體力消耗和適應熱帶地區的氣候,需要進補,但他們不捨得購買些昂貴的中藥食譜。於是便用豬骨和一些普遍常用的中

在巴生河谷採挖「錫米」的華人,為了維持長時間的體力消耗和適應熱帶地區的氣候,需要進補,但他們不捨得購買些昂貴的中藥食譜。於是便用豬骨和一些普遍常用的中藥,以及一些家傳的偏方一起熬成湯,這就是最早的肉骨茶。當時的中國人也把藥湯稱為「茶」。肉骨茶不但美味、營養豐富,還提供於所需的能量,並且能抗風濕,又能耐饑餓,一下在就在勞工間流傳起來。漸漸地,肉骨茶就成了新馬兩地人人喜愛的美食。
肉骨茶分為新加坡的海南派及馬來西亞的福建派,海南肉骨茶有較重胡椒味,而福建肉骨茶有較重藥材味。
肉骨茶混合中藥、香料(包括八角茴香、桂香、丁香、大蒜)及肉排熬製多個小時的濃湯。在馬來西亞的一些小鎮的餐館會加入海參和鮑魚一起熬制。
肉骨茶通常伴白飯或以油條蘸湯來吃。以醬油、碎紅椒和蒜蓉一起調味。各類中國清茶(馬來西亞的巴生河流域地區以鐵觀音最為流行)通常會隨湯奉上,相信可以清走豬肉的油膩。在馬來西亞,肉骨茶是一道典型的早點菜式。
這家餐廳的膳食大致OK,不過話梅青檸冰如果跟馬來西亞的新翠園比較,真的未算達標。

肉骨茶連客飯( $45)
鹹檸七 ( $16)
話梅青檸冰,$16
由馬來西亞新翠園提供的話梅青檸冰,折合$11.5港元
2009-06-24
肉骨茶連客飯( $45)
鹹檸七 ( $16)
由馬來西亞新翠園提供的話梅青檸冰,折合$11.5港元
  • 馬來風味