餐厅: 駿景軒
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
座落在英皇駿景酒店,餐廳的環境氣派非凡~ 一走進空間映入眼簾的便是高貴華麗的大廳,用上了典雅貴氣的淡綠色為裝潢主調,給人雅致恬靜的氛圍。透明波波吊燈之下,等候區更設有舒適的梳化卡位,配上西洋花瓶欄杆,更添藝術氣息。✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆✿/ 環境 Environment / 餐廳環境分了兩個用餐區,~餐廳的室內設計、燈飾裝飾、桌椅、杯碟器具及擺設全部都很精緻,加上座位非常寬敞,讓人可以舒適享用中菜佳餚的盛宴~🪄❧/ 食物 Food /晚市過來的話,這裡主要提供單點和套餐,人均$500-700左右,以食物的份量和質素來說,性價比非常高~ ⍨🥂我們點了幾道晚市菜式:✨瓦罉焗胡椒蝦✨拔絲咕嚕肉✨醬油安格斯牛柳粒石鍋炒飯✨大哥芥菜豬骨煲✨腐竹薏米糖水✨番薯糖水✨綠豆沙☀︎/ 服務 Service /餐廳收加一服務費。店員全為香港人,點菜時主要以廣東話溝通。這裡的服務很好,他們不時會幫你斟水,而且也會因應你的用餐情況,適時呈上下一道菜式,讓你可以慢慢享受細嚐每道course的味道。他們會向客人打招呼,說「歡迎光臨」和「再見」,非常親切有禮。✎/ 其他 Others /
座落在英皇駿景酒店,餐廳的環境氣派非凡~
✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆

✨綠豆沙
☀︎

/ 服務 Service /

/ 其他 Others /

餐廳佔了全層,洗手間位於餐廳裡面,有三格,清潔程度整潔乾淨。
餐廳聘請的員工十分well-trained,甚有待客之道,殷勤有禮。
𓆇

喜歡這家餐廳記得bookmark喔~🔖

駿景軒
香港灣仔皇后大道東373號英皇駿景酒店1樓

2023-10-15 3626 浏览
💁‍♀️ 25/9/2023(Mon), Dinner🍽話說💁‍♀️為食妙妙既🙍🏻‍♂️朋友仔早前去灣仔駿景酒店 @theemperorhotel staycation🏨後,去左酒店裏面,一間曾獲米芝蓮一星🤩餐廳殊榮既中菜廳🥢 ,食過佢地裏面其中既鎮店名菜 - 瓦罉焗胡椒蝦 🦐,覺得佢地新派既粵菜,煮得非常出色!!! 係咁極力推介💁🏼‍♀️為食妙妙去食下咁話! 🤔好啦! 打鐵要襯熱🤜🏻聽完朋友仔講到咁正🤤,即刻book位訂枱☎️,孖埋另一位又係好鍾意食~又好食得既👱🏼‍♂️好朋友仔,去拜訪下佢地D新派既粵菜先😏!中菜廳位於酒店1樓既位置,中式高雅氣派既環境佈置,坐得相當舒服👍🏻而今日我地order咗:瓦罉焗胡椒蝦 $448將大量白胡椒覆蓋住新鮮既大蝦(大約有8隻)🦐,放入瓦罉內焗製而成,係一個好特別既做法🧐,焗出黎既大蝦肉質鮮甜彈牙,散發住陣陣胡椒既香味,兩者加埋非常匹配,確實令人一試難忘😋❤️,難怪朋友仔會極力推介😋😋粟米鱈魚球 $468話說呢道菜暫時未SHOW係餐牌到,而我地問開職員有無D新既菜式推介時,🧑‍💼職員就推介左呢款👉"粟米鱈魚球🌽🐟🟡 ",見係新菜式~我地就叫左黎試下啦😋😋😋眾所周知
💁‍♀️ 25/9/2023(Mon), Dinner🍽
而今日我地order咗:
瓦罉焗胡椒蝦 $448
粟米鱈魚球 $468
眾所周知🥸,鱈魚低脂肪、含有豐富既蛋白質同Omega-3等等既營養,係營養價值好高既魚🐟,烹調既方法亦可以有好多種,而店家就用左酥炸既方法去處理: 掃上薄薄一層既蛋白漿將鱈魚炸到金黃又鬆脆😍,我地將熱辣辣酥炸左既鱈魚球,淋上左香甜既粟米粒羹,微暖既粟米粒羹😋加上薄蛋白漿炸到外層好脆身,而無半點油炸酥味既鱈魚球,食落魚肉肉質柔軟嫩滑🤤,口感層次豐富,呢道菜做到恰到好處👍🏻👍🏻👍🏻幾有驚喜,唔錯唔錯😋💗
百花炸釀松葉蟹鉗 $188
蝦膠又稱「百花」,去飲宴食百花炸釀蟹鉗就食得多,但係用松葉蟹鉗黎整既,印象中都係第一次食😍。上枱時炸到外層酥脆又熱辣辣既松葉蟹鉗,望落比平時飲宴食開既炸蟹鉗大隻同脹卜卜好多😍😍,咬落去每口都係啖啖爽彈既蝦膠同鮮甜既松葉蟹肉😋,配上酸甜醬更加滋味😋
醬油安格斯牛肉石窩炒飯 $238
炒飯好講求廚師既功架夠唔夠深厚,要做到軟硬適中,粒粒分明一d都唔易! 而呢度既廚師就絕對做到👍🏻,大大窩熱辣辣既炒飯面鋪滿左木魚絲😋,木魚絲既魚香鮮味將整個炒飯再度提鮮,加上嫰滑既安格斯牛肉粒同炒至色澤均勻既飯粒,加埋鍋底微微焦濃既飯焦,呢個“精髓”飯焦,真係千祈唔好錯過🤤🤤🤤
最後餐廳送上腐竹薏米糖水同蕃薯糖水,兩款糖水都唔會太甜,正合我意,為呢餐中菜劃上一個完美既句號😋😋😋
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤ 🙆‍♀️(為食妙妙) 整體食評:9.5/🔟
👉🏻上菜速度恰當,服務亦好體貼❤
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2023-09-25
餐廳的環境典雅舒適,裝潢雅緻,粵菜水準非常高,重點是每道菜式均是即點即煮,確保送上餐桌時菜式依然保持溫度夠熱,讓人饞涎欲滴!這裡的糖水的質素同樣出色,屬於生日/節日慶祝之選!瓦罉焗胡椒蝦這道菜式賣相非常吸引,滿滿的胡椒粒把炸香的鮮海蝦覆蓋住,濃濃的胡椒香味撲鼻而來,滋味十足!咬開蝦殼,裡面的蝦肉仍然保持爽口彈牙,而且胡椒的香氣充分滲透蝦肉,非常入味。醬油安格斯牛柳粒石鍋炒飯石鍋炒飯是以原個石鍋奉上,飯量大約有三至四人的份量,適合家庭聚會分享。飯粒完美地吸收到醬油的精華,加上多汁細嫩又富有嚼感的安格斯牛柳粒,還有增加鮮味的木魚絲,味道層次非常豐富。拔絲咕嚕肉 咕嚕肉非常香脆,炸漿超薄。醬汁酸酸甜甜,以山楂汁煮成濃稠。菜式帶有拔絲效果,掛上鬆脆可口肉塊,放久了也保持脆口。大哥芥菜豬骨煲湯底用新鮮豬骨熬成,非常鮮甜濃郁,加上脆脆的芥菜,湯甜菜鮮。腐竹薏米糖水腐竹雞蛋糖水清香嫩滑、軟綿滋潤。腐竹煮到好像「豆漿」般完全溶化的,薏米口感煙韌,非常好喝。多喝幾口可以滋潤養顏~番薯糖水番薯糖水味道香甜,番薯口感鬆化軟綿,喝到嘴裡不只有甜味,還帶著薑的微辣感。綠豆沙綠豆沙綿滑流沙,清香順喉,喝完會有種透

瓦罉焗胡椒蝦

醬油安格斯牛柳粒石鍋炒飯

拔絲咕嚕肉

大哥芥菜豬骨煲

腐竹薏米糖水

番薯糖水

綠豆沙
綠豆沙綿滑流沙,清香順喉,喝完會有種透心涼嘅感覺~
2023-10-02 2458 浏览
位於灣仔駿景酒店入面嘅駿景軒,聽聞一向貫徹傳統不計成本🫢,堅持選用新鮮食材🥰,所以得到米芝蓮一星⭐️餐廳美譽👍。今晚由好朋友💃帶領之下,Duck哥🦆終於有機會可以去試下😍。餐廳位於酒店1️⃣樓,地方唔算大,但環境舒適,座位闊落。餐牌📔選擇幾多,除咗主打嘅四川🌶菜式外,其他粤菜都唔少選擇🥰。瓦罉焗胡椒蝦 $448一上枱已經非常吸引😍,勁多胡椒粒包住啲蝦🦐,香氣撲鼻;胡椒蝦🦐全部都採用新鮮嘅海蝦,隻隻爽口彈牙🤗,食落仲有啖啖胡椒香味☺️,真係又香又惹味😋。粟米鱈魚球 $468鱈魚炸到金黃色🟡,由於用咗蛋白漿🥚,所以粉漿好薄好脆😋。鱈魚有6️⃣件,全部無骨大大件;另外有碗甜甜嘅栗米汁🌽,入面有一粒粒脆卜卜嘅粟米粒,淋上魚塊一齊食,又甜又脆😋,口感一流,如果可以撈飯食🍚,更是一流🤤。百花炸釀松葉蟹鉗 $188/隻2️⃣隻松葉蟹鉗🦀好巨型,入面好足料,外面就炸到金黄色🟠,香脆而不油膩,蘸埋甜酸醬更好味😋。醬油安格斯牛肉石窩炒飯 $238老老實實真係好大窩😂,安格斯牛肉🐂切成粒狀,炒飯粒粒分明,每啖都充滿醬油🧉同埋牛油🐂嘅香味,一啖接一啖,好食到停唔到口🤤。最後食完仲會送埋糖水,今日有腐竹薏米糖水和蕃薯糖

瓦罉焗胡椒蝦 $448

粟米鱈魚球 $468

百花炸釀松葉蟹鉗 $188/隻

醬油安格斯牛肉石窩炒飯 $238

最後食完仲會送埋糖水,今日有腐竹薏米糖水和蕃薯糖水🍠可以選擇。腐竹薏米糖水口感順滑,唔係太甜😋;至於蕃薯糖水🍠,薑味🫚唔重,同樣唔係太甜🥰。

總括而言,以一間酒店入面嘅中菜廳嚟講,價錢合理;食物全部都大大份,而且質素絕對係米芝蓮級;再加上服務殷勤,俾5️⃣星級酒店有過之而無不及。嚟緊國慶假期,真係要同屋企人再食多餐。

2023-09-25
  • 粟米鱈魚球
  • 百花炸釀松葉蟹鉗
  • 醬油安格斯牛肉石窩炒飯
  • 瓦罉焗胡椒蝦
水煮牛肉 - 真係一道正宗川菜,辣味爆炸!嫩滑的牛肉片配上麻辣湯底,辣得刺激又開胃。湯底係用特製辣椒醬煮成,辣味香辣鮮明。再加埋啲蔬菜同豆芽,增添口感同層次。每一啖都係一股辣辣嘅滋味,係辣辣嘅同時仲有牛肉嘅鮮香,好過癮呀!配料仲有薯粉同青瓜,好爽👍🏻👍🏻安格斯牛柳粒石鍋炒飯 - 安格斯牛柳粒味道豐富,而石鍋炒飯係用熱騰騰嘅石鍋炒出嚟,飯底金黃酥脆,散發出香氣。每一口飯同牛肉都完美結合,帶點微辣嘅牛肉令味道更豐富,面頭嘅木魚碎增加到成個飯嘅口感👍🏻飯炒到粒粒分明,份量仲要好足,抵食呀!

2023-09-10 306 浏览
灣仔皇后大道東戈邊有數間酒店🏨之前喺戈邊番工成日會經過,食就冇喺呢幾間酒店食過,今次終於有機會去英皇駿景酒店食,環境有點氣派,員工友善體貼👍🏼✿ 百花炸釀蟹鉗 $188炸蟹鉗相信冇人抗拒到🦀兩隻大大隻內裡好足料,炸得香脆而不膩,沾上酸甜醬更滋味。✿ 拔絲咕嚕肉 $268咕嚕肉要拔絲要一定技巧,平時茶餐廳都有咕嚕肉食但冇乜邊間真系做得好。咕嚕肉外皮香脆可口,醬汁甜味令人不得不愛上❤️肉質偏向結實,拔絲效果好打卡😆✿ 黑松露手撕雞 $308好新派嘅中菜款式,手撕雞連外皮呈上,非常脆卜卜👍🏼手撕雞每啖充滿黑松露味🖤雞肉亦十分嫩滑。✿ 安格斯牛肉石鍋炒飯 $238安格斯牛肉真夠高級,表面系滿滿木魚,充滿日式風味。底下超多安格斯牛肉🐮肉味亦不俗,石鍋炒飯令炒飯好有鑊氣,加上啲飯焦脆脆夠正。
2049 浏览

✿ 百花炸釀蟹鉗 $188

✿ 拔絲咕嚕肉 $268

✿ 黑松露手撕雞 $308

✿ 安格斯牛肉石鍋炒飯 $238
2023-09-06
2023-09-10 223 浏览
朋友知我鐘意食中菜今次去左間主打川粵菜的高級中菜廳 #駿景軒據知獲米芝蓮一星餐廳美譽😍食物同服務都有水準。百花炸釀蟹鉗 $188蟹鉗大大隻,炸到金黃色脆卜卜,將蝦膠釀入蟹鉗,食到一絲絲既蟹肉,真材實料,味道濃郁又鮮甜,口感豐富彈牙👍🏻。🐽拔絲咕嚕肉 $268咕嚕肉酸酸甜甜,大人細路都岩食,見抬抬都必點🤣。炸漿薄外皮脆卜卜,粒粒都有拉絲效果。肉質軟腍有咬口,酸甜味恰好,就算放耐左外皮仲係好脆口。🐔黑松露手撕雞 $308將雞去皮炸香,脆口之餘,透薄不油,做成手撕雞,肉質嫰滑,香氣松露味十足。🐮安格斯牛肉石鍋炒飯 $238牛肉充滿濃濃香氣,炒飯粒粒層次分明,放入石鍋內,有我最愛既飯焦。面頭佈滿木魚絲,獨特既魚鮮香味,更添惹味。
朋友知我鐘意食中菜
今次去左間主打川粵菜的高級中菜廳 #駿景軒
據知獲米芝蓮一星餐廳美譽😍
食物同服務都有水準。

百花炸釀蟹鉗 $188

🐽拔絲咕嚕肉 $268

🐔黑松露手撕雞 $308

🐮安格斯牛肉石鍋炒飯 $238

2023-09-09 201 浏览
今晚去咗呢間灣仔駿景軒食飯,環境好闊落,啱晒一大班人,我今晚得兩個人就叫咗兩個小菜試吓,估唔到咁高質喎!首先係「大哥芥菜豬骨煲」!佢用新鮮豬骨同芥菜,煮成一鍋濃郁嘅湯底。湯底嘅味道鮮甜,豬骨熬煮咗好耐,所以湯底入面嘅骨髓味道特別濃郁。而加咗芥菜之後,湯底更加清爽,有一啲獨特嘅風味。啲芥菜脆口,加埋豬骨嘅肉質鮮嫩,真係好豐富層次。如果你鍾意濃郁湯底同豬骨嘅風味,呢個菜式一定啱晒你口味!撈飯之選👍🏻👍🏻另一個係「川味口水雞同椒鹽九肚魚」。呢個菜就係嚟自四川嘅經典菜餚啦!川味口水雞係一道辣辣哋開胃菜,雞肉好嫩好多汁,撒上特製嘅辣椒醬,辣味同麻味完美平衡。真係夠辣夠麻,食落一口接一口都好過癮!椒鹽九肚魚就係另一個特色菜式啦,九肚魚炸到金黃酥脆,再配埋椒鹽調味,香脆可口。兩款菜式一齊食,食到停唔到👍🏻👍🏻👍🏻食物高質又坐得舒服,下次再返食😍

食物高質又坐得舒服,下次再返食😍

2023-09-07 133 浏览
我已經有幾年沒有來了,這次再次踏入這家酒店內的中菜廳,我發現他們不僅提供火鍋,午市還有各種精緻的點心可供選擇。餐牌上的選項非常多樣化,包括海鮮、燉湯、燕窩、四川小食、粵式小食、蔬菜等,真是讓人目不暇給。⭐️瓦罉焗胡椒蝦我首先點了他們的招牌菜之一——瓦罉焗胡椒蝦。這道菜是使用新鮮的海中蝦炮製的,但由於休漁期的關係,他們使用了其他蝦代替。盛在瓦罉中的胡椒蝦散發著誘人的香氣,讓人垂涎欲滴,蝦肉入口爽脆,味道也很好。⭐️川味口水雞另一道我點的菜是川味口水雞與椒鹽九肚魚。川味口水雞淋上麻辣的醬料,雞肉嫩滑多汁,真是美味至極。椒鹽九肚魚則是口感酥脆,配上微辣的椒鹽,為整道菜增添了層次感。⭐️百花炸釀松葉蟹鉗我還品嚐了其他精緻的菜肴。百花炸釀松葉蟹鉗外皮金黃酥脆,內裡則是滑嫩的蟹肉,令人驚艷。⭐️水煮鮮魚片鮮嫩的魚片搭配芽菜、辣椒和薯粉,辣味滿滿滲透出來,味道鮮美,讓人回味無窮。餐後,我享用了他們的腐竹薏米糖水和綠豆沙糖水作為甜點。⭐️腐竹薏米糖水腐竹薏米糖水口感滑順,甜度適中,是舒緩口中辣感的最佳選擇。⭐️綠豆沙糖水綠豆沙糖水則帶有清爽的味道,給了我一個愉悅的結束。總的來說,米芝蓮中菜廳以其多樣化的菜單和精緻

⭐️瓦罉焗胡椒蝦

⭐️川味口水雞

⭐️百花炸釀松葉蟹鉗

⭐️水煮鮮魚片

餐後,我享用了他們的腐竹薏米糖水和綠豆沙糖水作為甜點。

⭐️腐竹薏米糖水

腐竹薏米糖水口感滑順,甜度適中,是舒緩口中辣感的最佳選擇。

⭐️綠豆沙糖水

綠豆沙糖水則帶有清爽的味道,給了我一個愉悅的結束。

總的來說,米芝蓮中菜廳以其多樣化的菜單和精緻的菜品取勝。
2023-09-02 147 浏览
這家餐廳位於跑馬地的駿景酒店,很多遊客和本地食客慕名而來。有套餐選擇,價錢也很合理。⭐️瓦罉焗胡椒蝦$448這道菜是瓦罉焗胡椒蝦,賣相非常有趣,用了很多胡椒粒包著原隻蝦,蝦外表乾,剝開之後入口彈牙,有淡淡胡椒香氣。⭐️川味口水雞&椒鹽九肚魚川味口水雞最特別的地方就是醬料,醬料非常出色,入口麻香無比,可以直接淋在雞肉上。雞肉很滑,十分美味。椒鹽九肚魚炸得很酥脆,外酥內嫩,魚肉鮮美。⭐️水煮鮮魚片水煮鮮魚片是一道川菜,以魚片、芽菜、辣椒和薯粉等食材製成。份量很多,可以四個人分享,魚片鮮嫩,芽菜爽脆,辣椒和薯粉增添了風味。
這家餐廳位於跑馬地的駿景酒店,很多遊客和本地食客慕名而來。

有套餐選擇,價錢也很合理。

⭐️瓦罉焗胡椒蝦$448

⭐️川味口水雞&椒鹽九肚魚

椒鹽九肚魚炸得很酥脆,外酥內嫩,魚肉鮮美。

⭐️水煮鮮魚片

2023-08-29 113 浏览
駿景軒 (灣仔).位於酒店中菜廳,環境舒適,店員有禮.粟米鱈魚球.鱈魚炸得金黃色,炸粉好薄,一咬落非常酥脆。一客六件,對於我倆二人吃一人三件有啲吃力,但真係非常好食將粟米粒羹淋上,咬落脆卜卜之餘粟米粒非常甜,精緻又美味🌽.醬油安格斯牛肉石窩炒飯.份量充足,非常大鍋。安格斯牛肉切到粒狀,石鍋上嘅炒飯充滿鑊氣,粒粒分明又乾身上面充滿木魚絲,店員仲會好細心咁幫你分好.駿景軒 (灣仔)灣仔皇后大道東373號英皇駿景酒店1樓舖
駿景軒 (灣仔)
位於酒店中菜廳,環境舒適,店員有禮

粟米鱈魚球
鱈魚炸得金黃色,炸粉好薄,一咬落非常酥脆。
一客六件,對於我倆二人吃一人三件有啲吃力,但真係非常好食
將粟米粒羹淋上,咬落脆卜卜之餘粟米粒非常甜,精緻又美味🌽

醬油安格斯牛肉石窩炒飯
上面充滿木魚絲,店員仲會好細心咁幫你分好
灣仔皇后大道東373號英皇駿景酒店1樓舖
2023-08-26 123 浏览
駿景軒 (灣仔).地點唔算係好就腳,但勝在中菜質素好,服務態度一流.▪️脆皮黑松露炸雞▪️.呢個係一啲較高檔嘅中菜廳食過類似,將雞手撕然後皮另外鋪係面,黑松露碎同手撕雞撈埋,面頭仲有黑松露片炸雞外皮香,有少少油膩,仲脆口,再包少少手撕雞一齊食,一流!.▪️炸蟹鉗▪️.呢個好似平日我地去飲宴食到,不過真係超巨形😂 真材實料嘅大蟹鉗再加上蝦膠,炸至金黃色,配上酸甜醬汁!.📌 駿景軒 (灣仔)灣仔皇后大道東373號英皇駿景酒店1樓舖.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
駿景軒 (灣仔)

地點唔算係好就腳,但勝在中菜質素好,服務態度一流

▪️脆皮黑松露炸雞▪️

▪️炸蟹鉗▪️
📌 駿景軒 (灣仔)
灣仔皇后大道東373號英皇駿景酒店1樓舖
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-07-15 530 浏览
我曾經是駿景軒腸粉的忠實愛好者,這道腸粉的口感和味道一直是我在駿景軒用餐的重要原因之一。軟嫩的腸粉包裹著清爽的蘿蔔絲,配上醬汁的調味,味道清新、酸甜可口,讓人回味無窮。但是,最近我再次造訪駿景軒時,卻得知這款美食已經停止供應。這個消息真的讓我非常失望,無法再次品嚐這道令我著迷的美食,讓我感到非常遺憾。因此,我真心希望駿景軒能夠重新提供這道美食,或者推出類似的點心,讓像我一樣的忠實顧客能夠再次品嚐到這道美味佳餚。

2023-06-23 542 浏览
與友人到此staycation ,晚上到駿景軒吃飯。地方不大,環境舒適簡潔,食物有質素。我們點了「特選南非鮑魚」套餐,份量足而味道好,真是值得推介,是一個極致的美食體驗。首先是「駿景軒的明火例湯」。簡單的湯,配合着紅蘿蔔、粟米等家常湯料,清甜夠火喉。之後是拔絲咕嚕肉。咕嚕肉甜甜酸酸的,炸得爽脆,甜香味道讓我忍不住一口接一口地品嚐。而特選原隻南非鮑魚扣鵝掌更是令人驚艷,鵝掌肉質鮮嫩細軟,配上南非鮑魚更是絕配,口感豐富,回味無窮。此外,鮑汁唐生菜膽和水煮魚片的辣味和鮮味也讓人回味無窮。沙薑雞的香氣四溢,瑤柱蛋白炒飯的口感綿密,福果腐竹薏米則是一道清爽的點心,為這道菜品增添了不少色彩。整體來說,駿景軒這個特選南非鮑魚套餐非常出色,令人會想再次來到這裏,渡過一個玩愉快的晚上。整體來說,駿景軒這個特選南非鮑魚套餐非常出色。

2023-04-04 1197 浏览
跟朋友去「搵嘢食」,去到灣仔英皇駿景酒店🏨嘅中菜餐廳🍴—駿景軒,聽講有幾款必食嘅菜式,環境舒適,嘆住紅酒🍷慢慢享受🫰🏻.———————————————————————————.🥢水煮滑牛肉🌶🥩💬端上枱嘅氣勢已夠霸氣,辣度麻度強勁,非常正宗嘅水準,滑牛爽口,配埋大量寬粉、大豆芽菜等,係辣得有道理🫰🏻.🥢伯爵茶燻雞🐔💬最最最喜歡茶燻雞,燻到連骨都吮到味出嚟,煙燻茶香撲鼻,雞肉嫩滑,追食再食唔會停🫰🏻.🥢咖喱豬髀仔🐽💬咖喱汁比較杰身,但係香濃微辣,配有烘過嘅麵包粒,當然主角烤焗豬髀仔,一支骨啖啖肉,錫字包住揸住食,方便又企理🫰🏻.🥢石板脆鱈魚🐟💬鱈魚炸到香脆,粉漿唔會厚,魚肉嫩滑,放在石板上夾埋京蔥一齊食,非常美味🫰🏻.🥢沙參玉竹麥冬煲唐排💬一餐飯點可以無老火湯,無油膩感,夠晒火喉,飲完一碗又一碗,暖身又暖胃🫰🏻
———————————————————————————
🥢水煮滑牛肉🌶🥩