2021-02-12
年尾,要清假,放假又找美味,花家大少要來,1樓滿座,上2樓,看著開揚藍天白雲有草木平台,陽光從落地玻璃透入,影照翠綠荷塘,二條金魚生輝擺尾,點解中間一堆肥嘟嘟蓮藕,原來是花雕醉鴨舌$95,鴨舌軟硬爽口,有骨嚼落地,酒香醉人,令我醉於幻景中! 出現一堆黑塘泥,面層金色閃爍,幾隻圓淥淥小肥白豬在泥中滾動,刹時好看,跳入口中,啊!蒜泥白肉$ 108,蒜汁真美味,蒜甜微辣香口,白肉爽口無肥腻,但無肉香,過份灼熟。 墨魚,化作水中白色浮萍,我在上面彈來彈去,轉眼又彈到我口中,咦!煎墨魚餅$60,香口,墨味濃,爽,咸甜得宜滋味。 黄豆浮木漂過,轉吓轉吓,有小塊白纱跟住,睇真的係花膠,快閃滑咗大少肚,看真些,浮木華麗轉身~鮮竹卷$58,浸在雞湯裏,清甜可口,喜歡豬肉餡,香及紅蘿蔔絲甜爽。 忽見幾道銀光飛瀑,陽光影照,油光閃令,好多蝦在河中暢游,等我張開口,蝦腸,粉軟滑,有米氣,有蝦鲜,來碗白粥$22,有味,綿而稠,清清腦袋後,我們要蘿蔔絲腸,點解變咗蝦,埋單時俾相經埋看,係落錯,但我吔話不緊要,我吔照付,佢即時除消該碟價錢,並有禮道歉!