我覺得一碗色香味俱全的馬來西亞滲滲,要好似咁樣,比我早幾日食果間蘇X蘇X似樣得多,起碼唔會比八十幾食剩麵滲滲一上枱就已經嗅到有椰香味,湯頭甜甜地,帶少少的辣,不會互相搶味仲有熱辣上枱的班蘭咖央多士,都係唔錯的選擇同樣都是連鎖店,怎麼可以差咁遠
仲有熱辣上枱的班蘭咖央多士,都係唔錯的選擇
同樣都是連鎖店,怎麼可以差咁遠
  • 招牌蝦麵
2024-07-27 174 浏览
點了薰鴨飯,同餐牌突然完全不一致,口感好差,唔好食。單睇圖片係那種干身,似燒鵝那種,但是實際就是普通百佳裡面的薰鴨,口感非常唔好,好大落差。下次唔會再點里個餐了
下次唔會再點里個餐了
2024-07-09 311 浏览
這家店門面一直給我一種印象是有質素的馬來西亞菜可是今天吃過後那種落差感是有點大可能下午茶的關係吧點了個豬頸肉喇沙摻摻及拉茶上菜速度是超快豬頸肉喇沙摻摻豬頸肉味道及肉質很正常沒有太出色也沒有不好吃就是普遍吃到的豬頸肉摻摻的油麵口感也只是一般般沒有很順滑彈牙而且米粉份量比油麵多喇沙湯底也是沒什麼太大問題但味道及層次感比較像速食湯料包那種因為香茅及峇拉煎味道幾近沒有湯的層次感亦非常淡薄欠缺厚度但椰奶味是有的反而拉茶比較差水比茶多,也像是即沖拉茶也是欠缺厚度,喝了半杯已放棄喝了整體來說作為速食或粗食的馬來菜它絕對可以滿足到你但如果你是希望吃到比較有香料味濃厚度的馬來菜它應該比較難滿足到你而40多元來說它CP值也不高只可以說它門面令我有點期待最後食物質素有好大落差感不過食物味道沒問題最後整體感覺是普普通通服務態度也因員工有異而不同這就不作評論了
這家店門面一直給我一種印象是有質素的馬來西亞菜

因為香茅及峇拉煎味道幾近沒有
湯的層次感亦非常淡薄欠缺厚度
但椰奶味是有的

反而拉茶比較差
水比茶多,也像是即沖拉茶
也是欠缺厚度,喝了半杯已放棄喝了

整體來說作為速食或粗食的馬來菜

服務態度也因員工有異而不同
這就不作評論了
2024-07-05
等候时间
1 分钟 (堂食)
2024-06-26 328 浏览
今日嚟咗粉嶺搵好嘢食, 粉嶺名都嘅 馬拉餐廳 馬六, 地點都好方便就喺地鐵站一出嘅 名都 商場, 店內裝修 優雅舒適, 餐具就喺枱嘅櫃桶,乾淨齊全方便拎取 ,我哋叫咗個海南雞配油飯, 厚切豬扒喇沙掺摻, 美祿 哥斯拉,桂圓紅棗茶。海南雞油飯: 雞肉嫩滑有 啫哩, 油飯香好食👍厚切豬扒喇沙摻摻:豬扒 鬆軟有肉汁醃得入味 ,厚切大大件有口感, 已斬件方便食, 湯底 椰汁 加上其他配料 味濃香口👍桂圓紅棗茶:除咗桂圓同紅棗,仲見有杞子 菊花同玫瑰 好足料, 越浸越出味,啲料唔係裝飾嘅😂美祿哥斯拉:沖得好濃味 上面仲加咗啲美綠波波, 飲之餘仲有得食, 不過偏甜🤣
海南雞油飯:
雞肉嫩滑有 啫哩, 油飯香好食👍
厚切豬扒喇沙摻摻:
桂圓紅棗茶:
美祿哥斯拉:

2024-03-25 461 浏览
今早跟家人去拜山,經過粉嶺火車站旁邊的商場,來到這間名叫馬六的星馬菜餐廳食早餐。餐廳裝修雅緻,服務殷勤,食物不錯,早餐價錢合理。早餐叫了牛肉湯米粉,咖央多士和炒蛋。米粉的牛肉味道香濃,每食一啖米粉都食到牛肉和薑絲的味道。米粉不會過腍,湯底雖然是清湯,跟其他餐廳一樣或多或少會落些味精提味,但不會過鹹,用餐後沒有很口渴的感覺。香脆的咖央多士裡面有一塊濃郁的牛油,一咬落去牛油即溶化,加上班蘭的椰香味道,食一兩件已經很飽肚。炒蛋加入牛奶又滑又好味,炒得很滑之餘,亦不會過熟,仍留有少少蛋漿的質感,是我最喜愛的炒蛋口感。
餐廳裝修雅緻,服務殷勤,食物不錯,早餐價錢合理。
2024-01-03 444 浏览
間嘢都OnL99既,熱拉茶熱到根本飲唔到,我又趕時間返學,咁咪問要2塊冰咯。啲樓面死都唔肯比,仲話要直接加錢當凍奶茶,仲叫我坐到等杯嘢攤凍窩。喂!大佬。宜家係您間餐廳提供的熱飲溫度過高,令人不能進食,影響到我窩!況且要1~2塊冰成本幾多?做生意做到好似強盜咁Siu4由於Freelance拍攝工作,去過好多餐廳食飯。平既茶記又好,貴既法式都好,泥啲基本客戶服務人地全部提供。馬六?我操您馬六B個老闆遲早比熱水辣親脫皮就真!

原來佢地嘅下午茶都幾抵食☕️🫖今次就叫左4個下午茶餐.★° .★° .★° .★° .★° .★° .★° .★° 1. 海南雞喇沙摻摻🐥$58雞肉好滑,個湯喇沙味好濃.★° .★° .★° .★° .★° .★° .★° .★° 2. 馬六魚三寶檳城蝦麵 $52魚三寶即係有魚丸、魚條同魚皮,三樣野雖然普通左啲,但我最欣賞係佢個湯底,入面真係用啲蝦仔去熬湯,好香蝦味🤤.★° .★° .★° .★° .★° .★° .★° .★° 3. 厚切豬扒喇沙摻摻🐷 $58塊豬扒真係好大塊,雖然中間有少少鞋,但啲邊位都好滑🤤而佢個湯係同海南雞嘅係一樣,所以都係好濃.★° .★° .★° .★° .★° .★° .★° .★° 4. 娘惹蟹肉酥盒🦀 $48一份有4件,送上黎仲熱辣辣架🤤咬開入面仲有啲蟹肉粒同埋上面都有一pat蟹膏😚整體黎講都好食.★° .★° .★° .★° .★° .★° .★° .下午茶時間:星期一至五 14:00 - 18:00星期六、日及公眾假期 15:00 - 18:00
原來佢地嘅下午茶都幾抵食☕️🫖
今次就叫左4個下午茶餐

1. 海南雞喇沙摻摻🐥$58
雞肉好滑,個湯喇沙味好濃

海南雞喇沙摻摻

2. 馬六魚三寶檳城蝦麵 $52

馬六魚三寶檳城蝦麵

3. 厚切豬扒喇沙摻摻🐷 $58

4. 娘惹蟹肉酥盒🦀 $48

.★° .★° .★° .★° .★° .★° .★° .
下午茶時間:
星期一至五 14:00 - 18:00
星期六、日及公眾假期 15:00 - 18:00

2023-12-30
海南雞喇沙摻摻
馬六魚三寶檳城蝦麵
2023-11-16 427 浏览
鋪頭:馬六Malacca Cuisine地址:粉嶺車站路18號粉嶺名都商場2樓27C號舖​💰72蚊💰Order左d咩?​ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟𝐂𝐨𝐦𝐦𝐞𝐧𝐭係呢到 ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ​ ​ ​ ​ 參峇烤雞扒乾拌油麵 配紫菜湯 $72整體除左辣(仲有好乾硬&勁鹹魚乾仔)除咗呢d冇其他味道。油麵個質地係好咬個種,軟硬度適中,而雞扒都係嫩,但唔知點解係冇味道,食嘅時候都覺得好奇怪,淨係食到辣味&勁鹹魚乾味​👎🏻總結:之前都幫襯過呢間,印象中係OK,但呢個餐真係唔掂,好少出街食野係食唔晒,呢碗野最後食左7成,真係頂唔順,最頂唔順係d魚乾仔,又乾又鹹又難咬,仲要成72蚊😢​📝 以下評分最高分五粒🌟味道:🌟粒 抵食程度:🌟粒環境&服務:🌟🌟🌟粒(正常環境同服務) ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ​ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟
鋪頭:馬六Malacca Cuisine
地址:粉嶺車站路18號粉嶺名都商場2樓27C號舖

💰72蚊💰Order左d咩?

參峇烤雞扒乾拌油麵 配紫菜湯 $72
參峇烤雞扒乾拌油麵 配紫菜湯

📝 以下評分最高分五粒🌟
味道:🌟粒
抵食程度:🌟粒
環境&服務:🌟🌟🌟粒(正常環境同服務)
2023-07-16
2023-09-10 503 浏览
平日的午餐時間,因為啱啱開學都有好多中學生幫襯,難得有兩個位同朋友一齊食。咁啱我哋兩個都叫咗鮮蝦喇沙摻摻。仲有杯嘢飲可以跟我要左吉仔紅茶我朋友就要咗芒果沙冰。摻摻係有油面同埋湯米粉組成。 一碗入邊有晒兩種面。鮮蝦喇沙個喇沙湯底好香有少少辣,亦都好好味。 但係鮮蝦係咁多個入面最貴嘅,但係佢只有三片蝦,唔係三隻。因為每一片蝦都係得半隻。如果係咁就覺得好似唔係幾抵啦。成$79 碗。至於嘢飲個桔仔紅茶非常之澀。已經出盡力加晒啲桔仔肉都冇辦法。最後放棄咗。
2023-07-18 521 浏览
因為我本身好鍾意食海南雞飯,所以一見到海南雞飯都會忍唔住食。🤭🤭🤭馬六嘅海南雞飯性價比高,每次都好滑好好味。包埋個紫菜湯,可以清清熱中和番。多數我會要白飯,清番啲。如果想用優惠啲嘅價錢食到同樣質素,可以等到下午茶,一樣的海南雞飯,價格平一截。🤑🤑馬六嘅飲品都好好飲,試過佢嘅凍香茅橙茶,清新特別,比一般凍檸茶好飲。🍹又試過佢嘅養生紅棗桂圓杞子菜,好足料。佢個海南雞飯喇沙麵都幾好,不過海南雞嘅份量少啲,唔夠喉😂😂😂

又試過佢嘅養生紅棗桂圓杞子菜,好足料。

去骨海南雞飯
紅棗桂圓杞子茶
海南雞喇沙
去骨海南雞飯
紅棗桂圓杞子茶
海南雞喇沙
2023-07-08 391 浏览
平時我好少嚟粉嶺!話說有日同朋友,經過粉嶺名都商場,在想不到吃什麼的時候!突然之間經過這間餐廳,所以就入內進餐!我叫了一個海南雞飯!雞都算滑,也挺好味道!幾十蚊一頓又好味又抵食嘅午餐!有機會經過其他分店會再食!
2023-06-27 455 浏览
原來而家馬六有埋晚市套餐,都幾抵食喎! 叫左個馬六娘惹茶燻鴨飯,原來佢仲係油飯黎架! 幾有誠意,另外仲有3款醬汁,有黑醬油,薑蓉,中間個款有D似泰式味,有D酸酸辣辣咁,幾開胃。燻鴨啖啖肉,食落唔會乾柴。馬來咖哩厚切豬扒飯正合我心意,豬扒本身切好,唔會多筋咬唔開,個咖哩汁撈飯一流,唔會太辣,好重椰香味。側邊仲有魚乾同花生粒! 娘惹焗釀蟹蓋又真係第一次食,中間仲有D蘿蔔絲咁~ 咖央多士 好正! 牛油同咖央醬比得好大方,咬完一啖,多到會溜出黎!正!美祿哥斯拉都好好飲!
2023-06-19 378 浏览
呢間餐廳其實都嚟過幾次,不過一直都無影低食咗啲咩🤭~其實佢嘅椰漿飯同肉骨茶都唔錯,仲有好多馬拉菜式揀添🤗~呢個網皮蟹肉春卷就好似越南春卷咁,但係就係以蟹肉餡為主🦀~外邊嘅網皮又薄又脆,其實唔點個醬汁都已經好夠味~另外點咗什錦斑蘭椰漿飯🍚,佢嘅什錦包括有巴東牛肉🐮,斑蘭包雞🐔,脆魚🐟同埋雞蛋🥚~佢個斑蘭包雞超級香斑蘭味,大推👍👍!而脆魚都幾滑幾好食,不過份量少咗啲,而個飯椰漿味好濃🥥。~另外見到個茶燻鴨好似幾靚咁🦆,唔想食海南雞咁悶就試下,佢仲可以拼肉骨茶~個茶燻鴨幾香,啖啖肉幾滑~而肉骨茶嘅藥材味唔太濃😋~佢嘅飯麵都可以加錢加配飲品,我哋都揀咗手工拉茶,茶味都幾香~
呢間餐廳其實都嚟過幾次,不過一直都無影低食咗啲咩🤭~
其實佢嘅椰漿飯同肉骨茶都唔錯,仲有好多馬拉菜式揀添🤗~
什錦斑蘭椰漿飯

呢個網皮蟹肉春卷就好似越南春卷咁,但係就係以蟹肉餡為主🦀~
外邊嘅網皮又薄又脆,其實唔點個醬汁都已經好夠味~
網皮蟹肉春卷

佢個斑蘭包雞超級香斑蘭味,大推👍👍!
而脆魚都幾滑幾好食,不過份量少咗啲,而個飯椰漿味好濃🥥。~

茶燻鴨飯拼肉骨茶

個茶燻鴨幾香,啖啖肉幾滑~
茶燻鴨飯拼肉骨茶

而肉骨茶嘅藥材味唔太濃😋~

手工拉茶
2023-06-19
網皮蟹肉春卷
手工拉茶
2023-05-18 360 浏览
今日想試啲馬拉野 好耐冇食過咖吔多所以決定下午茶時間去屋企附近食個馬拉下午茶先我地兩個人叫左4個下午茶餐🤣🤣叫左咖吔多一貫既好味5♥️/5然後叫左個雞翼餐 4♥️/5😋😋見到有個蟹肉酥盒好特別就諗住叫黎試下 幾驚喜熱辣辣既酥皮配上蟹肉一啖一舊 好好味☺️☺️4♥️/5最後一個餐係主食 招牌蝦麵味道幾濃 唔錯 4.5♥️/5飲品方面試左拉茶 叫左少甜 幾岩飲 4.5♥️/5美祿哥斯拉 小朋友最愛4.5♥️/5仲叫左熱橙茶 4♥️/5然後桔仔話梅水酸酸甜甜 好開胃 勁岩飲👍🏻👍🏻5♥️/5兩個人食左咁多野都係百幾蚊 好抵食
今日想試啲馬拉野

雞翼
蟹肉酥盒
橙茶
桔仔話梅水
陪家人去蓬瀛仙館後,過返去粉嶺站名都廣場食下午茶,入咗去比較多人幫襯嘅馬六。所有座位都係卡位,比較闊落,舒適有私隱,所見地方都好整潔,櫃桶餐具調味品乾淨齊全,好過絕大部分茶餐廳快餐店。先要一個海南雞飯套餐$62 - 海南雞大部分係脾肉小部分胸肉半件雞中翼,雞肉比較淡口,點啲醬料就剛好,油飯好出色,飯粒爽口又好味👍。免費餐飲要咗一杯菊花紅棗茶,估唔到免費餐飲都幾正,大量冇核紅棗胎菊,少量杞子玫瑰花。另加小食怡保芽菜仔$26 - 肥仔芽菜淋上馬拉盞醬汁,清淡得嚟又有馬拉盞香味,唔錯。厚豬扒喇沙米線套餐$58 - 厚切豬扒鬆軟有肉汁😋,喇沙湯底蝦味濃郁椰奶香料配搭適中,另有半隻雞蛋,豆卜索咗湯汁好好味,以快餐標準相當高,有驚喜!班蘭牛油多士餐$34, 係個人心目中馬六嘅名物,完全冇得輸😍🍽 餐廳: 馬六🏠 地址: 粉嶺粉嶺車站路18號粉嶺名都廣場2樓27 C號舖#foodiehk #hkfoodie #foodie #香港美食 #foodporn #foodphotography #foodblogger #hkfoodpic #hkfoodinstagram #foodlover #foo

🍽 餐廳: 馬六

#foodiehk #hkfoodie #foodie #香港美食 #foodporn #foodphotography #foodblogger #hkfoodpic #hkfoodinstagram #foodlover #foodstagram #美食分享 #食好西 #美食寫真 #hkig #hongkong