2023-10-07 1117 浏览
𖠿 銅鑼灣 ——— 鬼滷 GwaiLou 銅鑼灣駱克道459-461號THE L SQUARE 21樓𓏸  蘭王蛋蠔餅 | $78𓏸  椒鹽普寧豆腐 | $68𓏸  滷水拼盤 ( 滷水鵝肉,慢煮鹽香雞,鵝腸)| $208𓏸  荔枝接骨木梳打 | $42𖧷 設有加一  ‧˚₊ ៸៸#ewm銅鑼灣#ewm中式‧˚₊ ៸៸*・゜得閒打吓冷゜・*dak1 haan⁴ haa5 daa² laang¹當潮州打冷不在是坐在大排檔,也可以優雅地打冷 ~裝修設計以紅色為主調,卻不拘一格,門口亦設有美觀擺設了西式的裝飾的飲品柜,十分雅致不過面積不大,座位不多,整體環境優雅舒服,令人眼前一亮到訪那天人比較多,沒有免費爆谷作為前菜有點失望,但店員也十分忙碌,也無謂催促他們晚市並無套餐,只可以散點𖧷 一定要訂位,晚市十分熱鬧 ‧˚₊ ៸៸๑ 蘭王蛋蠔餅 | $78在熱騰騰的蠔餅上灑上輕薄的木魚花熱氣產生上升氣流以及木魚花接觸到食物會引起吸水膨脹當木魚花吸水時兩面膨脹不均,在張力的作用下來回扭動等到木魚花完全吸飽水之後,自然就會停止抖動金黃色的蠔餅外皮炸至酥脆,更愛吃旁邊的脆脆蛋香味十足,蠔仔以及葱粒份量都非常
𖠿 銅鑼灣 ——— 鬼滷 GwaiLou

#ewm銅鑼灣
#ewm中式

*・゜得閒打吓冷゜・*
dak1 haan⁴ haa5 daa² laang¹
當潮州打冷不在是坐在大排檔,也可以優雅地打冷 ~
不過面積不大,座位不多,整體環境優雅舒服,令人眼前一亮
晚市並無套餐,只可以散點

𖧷 一定要訂位,晚市十分熱鬧

๑ 蘭王蛋蠔餅 | $78
在熱騰騰的蠔餅上灑上輕薄的木魚花
熱氣產生上升氣流以及木魚花接觸到食物會引起吸水膨脹
當木魚花吸水時兩面膨脹不均,在張力的作用下來回扭動
等到木魚花完全吸飽水之後,自然就會停止抖動
金黃色的蠔餅外皮炸至酥脆,更愛吃旁邊的脆脆
蛋香味十足,蠔仔以及葱粒份量都非常多,新鮮多汁

๑ 椒鹽普寧豆腐 | $68
一客六件呈金黃色的嫩豆腐,外脆內軟
喜歡吃炸豆腐必定要試

๑ 潮式滷水拼盤 ( 滷水鵝肉,慢煮鹽香雞,鵝腸)| $208
滷水是必點的!!
上碟時,滷水拼盤下方會有蠟燭座熱,有心思 ~
剛好烹煮的火喉,鵝腸處理得很乾淨亦很爽口
但滷水豆腐是意外的好吃 ~
十分滑溜
自家製辣椒油十分惹味,難怪可以單獨購買~

๑  荔枝接骨木梳打 | $42
十分特別,用自家製的罐裝盛着
非常欣賞包裝的設計 ~
非常甜的荔枝味,如果可以少點甜回
2023-10-05
  • 椒鹽普寧豆腐
2023-10-06 55 浏览
等左好耐,有幾次訂位都訂唔到🥲🥲🥲其實我係為咗個豆腐黎嘅😂😂😂因為聽聞好正~😅😅就係呢個炸豆腐❤️❤️❤️果然冇令我失望👍🏻👍🏻外脆內軟,出邊啲椒鹽又唔會太鹹🥳🥳🥳冇得頂呢個係鴨血,都好好味~少少辣~唔錯,唔錯!蜆仔肉碎生菜包~又幾新奇,有啲似平時泰式生菜包,但係唔辣嘅!幾特別👍🏻👍🏻黑松露蔥油麵~一上台充滿黑松露味道,好香好惹味!👍🏻👍🏻👍🏻不過食得多略嫌有啲「流」,一班人一齊share會好啲!呢個係個火鍋set~我覺得呢個比較普通!可以吾一定叫🙃蠔餅~正常發揮👍🏻👍🏻夠脆夠熱~好香滷味拼盤~自選三樣~呢個一定要叫!好味👍🏻👍🏻鵝片夠嫩又入味!鵝腸乾淨爽口,墨魚夠彈牙😬😬😬😬炒蜆~咸左少少🙃蠔仔粥,我10分推介!啲蠔好大隻😍😍😍不過我吾記得影相~下次如果我去,我都一定要再叫🤨🤨🤨🤨
等左好耐,有幾次訂位都訂唔到🥲🥲🥲

其實我係為咗個豆腐黎嘅😂😂😂因為聽聞好正~😅😅

呢個係鴨血,都好好味~少少辣~唔錯,唔錯!

蜆仔肉碎生菜包~
又幾新奇,有啲似平時泰式生菜包,但係唔辣嘅!
幾特別👍🏻👍🏻

不過食得多略嫌有啲「流」,一班人一齊share會好啲!

呢個係個火鍋set~
我覺得呢個比較普通!
可以吾一定叫🙃

蠔餅~正常發揮👍🏻👍🏻夠脆夠熱~好香

滷味拼盤~自選三樣~

炒蜆~
咸左少少🙃

蠔仔粥,我10分推介!
啲蠔好大隻😍😍😍不過我吾記得影相~
下次如果我去,我都一定要再叫🤨🤨🤨🤨

2023-10-02 79 浏览
本身睇youtube過黎試呢間潮州fusion餐廳,大伏。一黎到就嗌左個豆腐,蘭王蛋蠔餅,同滷水火鍋。前菜係焦糖爆谷,都真係幾好食。豆腐D椒鹽粉係幾好食,蠔餅就麻麻地。而滷水火鍋係大伏,本身上得好遲,而佢係用D藍色燃料黎燒,D侍應唔知係咪新黎,散修修咁俾左幾塊邊角料,個火鍋等左好耐都唔出泡。嗌侍應話會處理,最後等左接近1個鐘先真係整熱個鍋。最後埋單又貴,又冇服務,最慘係個滷水鍋係冇味,同我清水鍋又咩分別…唔會再黎,唔好再試伏了。
本身睇youtube過黎試呢間潮州fusion餐廳,大伏。
一黎到就嗌左個豆腐,蘭王蛋蠔餅,同滷水火鍋
前菜係焦糖爆谷,都真係幾好食。
豆腐D椒鹽粉係幾好食,蠔餅就麻麻地。
侍應話會處理,最後等左接近1個鐘先真係整熱個鍋。
唔會再黎,唔好再試伏了。
2023-08-15
2023-09-24 87 浏览
網上介紹,去試吓呢間新派潮州菜,試過訂位,見成日滿座,以為係好野。終於訂到位,好興奮。準時到達餐廳,看到餐牌比較簡單,決定了要下單,個侍應叫我們QR下單,但其實根本沒有給過QR code. 但侍應的態度令我們覺得中伏了。我們照了餐 (包括飲品),等了30分鐘,只有飲品,問侍應,她懶得去看,回應是 - 「你哋有無落單?」😏 沒有落單又何來飲品呢?等了一小時,第一碟豉汁炒蜆,非常之咸。煎𧐢餅,𧐢唔新鮮。普寧豆腐,侍應放下來時把一件掉到桌面,然後話會補回來,我們吃完就走了,亦不會再回來。回家後也取消了該頻道的訂閱。

2023-09-21 82 浏览
人生第一次寫食評,完全冇味嘅滷水拼盤,冇滷水味之餘,連咸味都冇,全場三枱食客一致投訴完全冇味,師傅刀工頂呱呱墨魚片超薄,完全食唔到墨魚味,只食緊一片白色冇味野,口感都冇,老實說如果不是自己order我真係唔知自己食緊乜,蠔餅蠔仔我諗十小隻都冇,純粹吃炸蛋漿,最正常係椒鹽豆腐,夠滑!全場最濃味就係"伏"味!
2023-09-20 64 浏览
銅鑼灣嘅鬼滷係一間新開嘅潮州菜酒中菜館,環境時尚,以鮮紅色為主調,有一定嘅格調。首先,蘭王蛋蠔餅係我最鍾意嘅一款菜式,每件蠔餅都即叫即炸,外層金黃酥脆,內裡有豐富嘅蠔仔肉同埋葱粒,重蛋香味同埋鮮香嘅蠔味,配上自家製嘅醬汁,更加提升咗風味。其次,蠔仔粥係二人份嘅份量,粥底幼滑濃稠,有足夠嘅蠔汁同埋雞湯味道,而且有好多隻大隻嘅新鮮蠔仔,肉質彈牙多汁。粥面撒上咗少許芫荽同埋冬菜粒,增加咗香氣同埋口感。我覺得呢碗粥係一個好溫暖嘅選擇。最後,潮式滷水拼盤係自選三項嘅組合,我揀咗滷水鵝片、墨魚同豬腩肉。滷水清香唔會太重口味,入味又唔會太深。滷水鵝片切得好薄身,去咗骨啖啖肉,肉質軟滑多汁;墨魚彈牙有嚼勁;豬腩肉肥瘦適中,唔會太肥膩。佢哋都係用真材實料去整,唔會用雞精或者味精去增加味道。

2023-09-17 65 浏览
在銅鑼灣找到了一間的新派潮州菜。餐廳以酒紅色及新西式風格裝修為主,營造出一種時尚而獨特的用餐環境,與傳統的潮州菜感覺不同。前菜用爆谷作為前菜,非常新穎。甜甜的焦糖味爆谷很容易令人吃不停。潮式滷水拼盤(三選)拼盤選了滷水鵝片、墨魚和豬腩肉。份量十足的拼盤,滷水鵝片薄切嫩滑,肉質鮮美,散發著濃郁的滷味。腩肉片則入口感覺肥瘦適中,不會很膩。墨魚片薄切易咬,非常彈牙。椒鹽普寧豆腐豆腐炸得外脆內嫩,椒鹽微辣惹味,跟配有一碗韭菜水,用來點豆腐吃可減低熱氣的感覺,別有一番風味。豆豉蜆炒蜆鮮嫩多汁,醬汁香濃,豆豉味重。黑松露蔥油拌麵好香的黑松露味,第一次吃伊麵配上黑松露醬,充滿異國風味,黑松露的香味為整道菜增添了豐富的層次感。

前菜

潮式滷水拼盤(三選)

豆豉蜆
炒蜆鮮嫩多汁,醬汁香濃,豆豉味重。

黑松露蔥油拌麵
星期五同老婆去銅鑼灣,想搵間野食,見到呢間好似評價唔錯就上左去食。無 book 位但去到walk in 等左陣就有得入。入到去空間唔大,大約坐20人左右。食物點了潮式滷水火鍋及潮式滷水拼盤(三餸:滷水鵝肉、慢煮鹽香雞及豬仔髀)。飲品點了鬼佬 Mojitos 及可樂。潮式滷水拼盤先到,原本幾有期待,一食發覺滷水鵝肉味道好淡… 鹽香雞都算滑但都係淡味,豬仔髀正常無乜特別。墊底嘅豆腐有啲酸味怪怪地。跟住覺得太淡想拎個辣椒油嚟點吓,等左五分鐘都見唔到個侍應,見到佢又唔得閒理我。辣椒油都正常嘅,普普通通。潮式滷水火鍋先大鑊。因為我地兩個人坐張二人枱,根本同時放唔到火鍋同拼盤,咁啱旁邊張枱無人,侍應就拍埋果張枱俾我地,點知十分鐘唔夠又有人嚟,要我地俾番張枱佢,個侍應話要拎走碟拼盤,我地唯有急急腳夾晒啲嘢落個碗度…火鍋食物有牛肉、墨魚、鴨血、牛丸及生菜,質素唔係差又唔係好。講番個火鍋個鍋本身係完全唔make sense嘅。底部用一個正方形燃燒物料去煲個鍋,但用10分鐘左右就會燒完,連煲滾啲水都有困難。個鍋啲水差唔多全滿,根本唔敢落咁多嘢食,驚啲水滿到走出嚟。換咗3舊燃料都食唔晒啲嘢,最後我唯有同侍應

潮式滷水拼盤(三餸:滷水鵝肉、慢煮鹽香雞及豬仔髀)

潮式滷水火鍋

潮式滷水火鍋

個鍋啲水差唔多全滿,根本唔敢落咁多嘢食,驚啲水滿到走出嚟。換咗3舊燃料都食唔晒啲嘢,最後我唯有同侍應講叫佢俾個碗我,我要減走啲湯。之後趁仲有火,急急腳全部嘢抌晒落去,咁先至叫做食得完… 唔太肯定有冇啲嘢其實未熟…

飲品正常,但杯鬼佬 Mojitos 收近八十蚊有啲貴。

叫埋單嗰陣,同咗侍應講之後,佢又要執枱接客帶位送餐, 十幾分鐘冇理我,之後我再同佢講佢先至走嚟埋單。雖然佢有同我講唔好意思,但都實在係等得太耐啦。

埋單兩人近七百,其實咁嘅價錢,大把其他潮州餐廳可以揀!唔使去一間坐得唔舒服、食物普通、體驗又差嘅餐廳。
2023-09-15
潮州食就食得多,呢間新式潮州fusion餐廳果然夠哂「潮」😎,不論裝修同野食都同其他打冷舖好唔同。一入去就有個小食,估都估唔到係爆谷,好特別🤩兩個人食唔到太多野,希望下次可以食埋其他菜式🥰舖頭細所以記住book定位喇~😋椒鹽普寧豆腐 $68豆腐又滑又香,同椒鹽一齊令到成個豆腐外脆內軟。額外有另上一碗湯,配嚟食就別有一番風味,冇咁熱氣。好推介食!❤️🤩🦪蘭王蛋蠔餅 $78蠔餅味道正常,未去到嘩一聲,但都唔錯~🍲滷水拼盤 (三拼)$208三拼包括滷水鵝肉、墨魚、慢煮鹽香雞。三款來講最鍾意係墨魚,索到啲滷水味同埋比想像中多片🥰但比較失望嘅係鵝肉,肉質比想像中鞋口🐤韭菜鴨血 $78呢個好好食,就算唔係鴨血愛好者應該都會愛上咗😭😭❤️好大舊又份量都唔少,食唔停!推介✨
爆谷

😋椒鹽普寧豆腐 $68

🦪蘭王蛋蠔餅 $78
蠔餅味道正常,未去到嘩一聲,但都唔錯~
滷水拼盤 (三拼)

🍲滷水拼盤 (三拼)$208

🐤韭菜鴨血 $78
爆谷
蘭王蛋蠔餅
滷水拼盤 (三拼)
2023-08-30 117 浏览
一行6人訂左枱食晚飯,見到食評都OK, 之前BOOK 唔到,趁暑假尾再BOOK, 竟然有位,好開心。上到去見到原來餐廳好細,得幾張枱,因為枱唔大,D野食都唔夠位放,要食得比較急,食完收左D先放到。食物質數都可以,蠔仔粥,蠔餅D蠔都大隻,滷水併盤也可以。難得BOOK到位,又見網上多人話個火鍋有特色,都叫了,不過枱都唔太夠位放,個火又好快熄左。最重要係,食左2日朋友話個火鍋應該比漏左碟牛,因為記得餐牌上寫有2樣野係牛,但當天只得牛丸食完當晚回家途中同家人傾開,覺得呢個火鍋好貴,又冇特式,差不多$300,但得2碟野,1碟只得4粒牛丸、4鴨血及墨魚,另1碟生菜。但由於當時枱上已太多野冇位放,又限時90分鐘,所以唔多覺。

但由於當時枱上已太多野冇位放,又限時90分鐘,所以唔多覺。
2023-08-26
  • 蠔仔粥
2023-08-30 68 浏览
朋友對於鬼滷這個名字很感興趣,選址這餐廳聚會。店面小小的,一共也就十多枱。由氣炸鍋新鮮爆出的爆谷香甜可口,香氣四溢。荔枝接骨木花梳打(左)荔枝味很香,香甜而清新,清爽又解渴!蜜糖柚子梳打(右)蜜糖味道很突出,不是一般的柚子蜜梳打。蜆仔肉生菜包蜆仔細小份量很多,與肉碎同炒,再夾著生菜一起吃,單吃略鹹,建議不要夾太多肉碎。滷水拼盤味道淡淨,對比起蜆仔肉生菜包,顯得異常清淡。魷魚入口很軟稔,鵝腸份量很多,略有脂肪,味道比較普通,但整體勝在份量很足!黑松露蔥油拌麵黑松露味香而不嗆,麵質細滑,相當不錯!蘭王蛋蠔餅外層香脆,餅富蛋香,蠔仔肥美飽滿,很滿足!
朋友對於鬼滷這個名字很感興趣,選址這餐廳聚會。
店面小小的,一共也就十多枱。
由氣炸鍋新鮮爆出的爆谷香甜可口,香氣四溢。
荔枝接骨木花梳打(左)
荔枝味很香,香甜而清新,清爽又解渴!
蜜糖柚子梳打(右)
蜜糖味道很突出,不是一般的柚子蜜梳打。
蜆仔肉生菜包
蜆仔細小份量很多,與肉碎同炒,再夾著生菜一起吃,
單吃略鹹,建議不要夾太多肉碎。
滷水拼盤
味道淡淨,對比起蜆仔肉生菜包,顯得異常清淡。
魷魚入口很軟稔,鵝腸份量很多,略有脂肪,味道比較普通,
但整體勝在份量很足!
黑松露蔥油拌麵
黑松露味香而不嗆,麵質細滑,相當不錯!
蘭王蛋蠔餅
外層香脆,餅富蛋香,蠔仔肥美飽滿,很滿足!
2023-08-28 1373 浏览
已經不下三四次幫襯鬼 滷, 每次落單前都想全部叫一些未試過的新菜式, 但每一次都忍唔住必叫他的蘭王蛋蠔餅和潮式鹵水拼盤, 今次稍微幸運輕微忍到手鹵水拼盤只叫三款 而不是五款, 所以才可以試試每間鹵水店必備的韭菜菜色但配搭的不是較普遍的豬紅而是鴨紅。蘭王蛋蠔餅邊度會有那麽香脆那麽香口的蛋蠔餅呢?蠔餅的脆邊不只脆那麼簡單, 而真真正正的做到酥脆還要不太油膩, 選用的雞蛋蛋香十足, 令到餅底本身 已經十級好味, 配上十多粒非常飽滿的蠔仔, 鮮而不腥, 搭配 餐廳自家秘製的鮮露和辣椒油, 真的下次再來也要照叫蠔餅。潮式鹵水拼盤今次選了鵝肉,鵝腸和豬仔髀。 鵝肉是半肥瘦那種, 入味而軟滑, 配搭上皮下一層 鵝脂,鵝汁在口腔爆炸,最緊要是香而不騷。 鵝腸處理得非常乾淨, 烹煮的火喉亦剛好, 脆口之餘亦都吃得出鵝腸的甘香。 豬仔髀亦煮到一咬即化, 鹵水的香料和豬肉非常搭配, 同時提升肉的香甜氣。韭菜鴨紅  韭菜新鮮嫩滑程度十足, 不枉我用上一個新的名額品嚐, 韭菜已經填滿鹵水汁, 夾住實的的而又幼滑的鴨紅, 鸭香和韭菜香相互找到美味平衡, 出色!

蘭王蛋蠔餅

邊度會有那麽香脆那麽香口的蛋蠔餅呢?

潮式鹵水拼盤

韭菜鴨紅

2023-08-23
2023-08-27 125 浏览
想試<鬼滷>都有一段日子,可惜時間上配合唔到,見有得預先訂座,就book定和T先生放工後來試試😆😆 大概8點鐘來到,餐廳比想像中細間,竟然安排了4人座位不用搭枱果種,我估可能因為餐桌位置,唔方便出入🤔🤔 但這不是重點既😅📍椒鹽普寧豆腐見多人讚,我都想試試😇 豆腐外脆內非常嫩滑,相信要好比心機慢慢地煎到變脆和金黃色,灑上椒鹽會令到味道更突出和惹味。跟豆腐配上一配熱韭菜湯,可以沾下湯汁食,一餸兩味。📍韭菜鴨血 想試下濕潤些既食物,就揀選左鴨血⋯麻辣味,鴨血札實而且算入味,韭菜都都不錯;其實呢款前菜係可以配白飯食,而我和T先生都order 了😆😆📍凍烏頭魚是晚都有限量凍烏頭魚,潮式/打冷都要食返一條凍魚試試味道呀。一整條魚上,算幾大條,比埋刀叉自己開動,隨凍魚附上蔥油,辣椒油和普寧豆醬。魚肉算扎實,配辣椒油好夾,好惹味,係會有點搶了魚的味道的;而普寧豆醬都幾好食,傳統潮州醬料配凍魚食,帶出魚鮮⋯亦都係配白飯一齊食😇😇用饍期間,都見有些walk-in, 但似摸門釘🤷🏻‍♀️ 餐牌上選擇不多,主食都已售罄。只剩返餐廳想推的滷水火鍋或滷味,再唔係就係小食或潮洲蠔仔粥,款式真的幾有限,

📍椒鹽普寧豆腐

📍韭菜鴨血

📍凍烏頭魚

打冷烏頭

用饍期間,都見有些walk-in, 但似摸門釘🤷🏻‍♀️ 餐牌上選擇不多,主食都已售罄。只剩返餐廳想推的滷水火鍋或滷味,再唔係就係小食或潮洲蠔仔粥,款式真的幾有限,但佢地即時即煮,係誠意之舉既。

事後食評:

味道:3.5/5.0
價錢:3.5/5.0
環境:3.5/5.0
服務:3.5/5.0
衛生:3.5/5.0

2023-08-17
打冷烏頭
因為早幾日已經book 好星期六7:15pm,亦已經收到OpenRice 訂座確認電郵,點知無端端booking 前一日被餐廳取消左的booking,又無收到任何通知,有無搞錯,最低限度都要收到一個被取消的電郵通知。餐廳亦從來沒有聯絡過我,如果我不是自己click 入booking 入面睇,都唔知個booking一早被餐廳取消咗。如果我專登黎到先知原來booking 已被餐廳單方便取消左真係雖然未食過,但亦都唔會再去食。
雖然未食過,但亦都唔會再去食。
2023-08-25 117 浏览
朋友介紹之下去試一試,果然是新派潮州菜,菜式唔算好多,但都幾好食😋環境裝修都幾精心的,唯一要挑剔就係個火鍋/加熱的「火種」會飄出嚟嘅煙會令眼唔舒服,不過唔知係咪個個都會呢,最後我地叫佢拎走滷水拼盤個加熱火種就無事了。
蠔仔粥(2人份)
椒鹽炸豆腐
蠔仔粥(2人份)
椒鹽炸豆腐