2018-12-09 222 浏览
之前食過一次,三字記之曰平、靚、正一直都話要帶屋企人黎食多次,臨近聖誕終於抽到時間啦!餐廳早已換上聖誕佈置,好有節日氣氛比起之前黎多左好多家庭客,平平地帶埋小朋友黎親子樂都不失為一個好選擇。最重要係乾淨企理舒服,屋企人最怕餐廳逼挾無黎一排仲新加左即製棉花糖同爆谷,有得睇有得玩,老少咸宜係我至愛既紅酒燴牛面肉,必試慢煮而成,保留濃郁牛味之餘肉質軟稔。右上角既蝦餅口感爽彈,混入辣椒打成,味道似冬蔭公、酸中帶辣,好過癮。芝士焗西蘭花落左雙色芝士,芝味香濃。蕃茄豬扒肉質紮實有咬口,加左大量蕃茄,蕃茄味突出,酸甜惹味,而且切成細塊,食用方便。仲有大大隻瑞士雞翼,入味軟嫩,啖啖肉,唔會好似發育不良咁。蒜蓉炒雜菜蒜香十足,而且菜類保持濕潤多汁,西蘭花好稔甜,唔會好乾身。Pizza每片都落左一大塊ham同芝士鋪面,味道鹹香,餅底鬆軟。估唔到飲品都配合潮流,除左奶茶咖啡外,仲有唔同花乾可以自由沖泡花茶,有益健康。我貪心啲,揀左洋甘菊、洛神花同蝶豆花,落好少味道已經好出,洛神花酸酸地,無加糖飲起黎更解渴消滯。多款泰式甜品,款款賣相都好精緻,選擇困難呀仲有鋪上滿滿生果既鮮果多士盒,多士烤至香脆,淋上果醬同楓
之前食過一次,三字記之曰平、靚、正
一直都話要帶屋企人黎食多次,臨近聖誕終於抽到時間啦!

餐廳早已換上聖誕佈置,好有節日氣氛

最重要係乾淨企理舒服,屋企人最怕餐廳逼挾

無黎一排仲新加左即製棉花糖同爆谷,有得睇有得玩,老少咸宜

係我至愛既紅酒燴牛面肉,必試
慢煮而成,保留濃郁牛味之餘肉質軟稔

芝士焗西蘭花落左雙色芝士,芝味香濃

仲有大大隻瑞士雞翼,入味軟嫩,啖啖肉,唔會好似發育不良咁。

多款泰式甜品,款款賣相都好精緻,選擇困難呀

仲有鋪上滿滿生果既鮮果多士盒,多士烤至香脆,淋上果醬同楓糖漿,又香又甜又美味

千層糕、椰汁糕椰香味濃,口感爽滑,忍唔住食完一件又一件!

連埋加一都係一百蚊有找,絕對係假日家庭樂既首選熱點

2018-12-09
2018-12-09 79 浏览
跟女友於 APM 購物完畢後找地方吃飯,但實在太多人及地方較狹窄。於是找到位於鄰近的工廈魔膳廚房吃半自助餐,街道旁有樓梯直到餐廳很方便。沿樓梯更有很多不同的特色擺設。餐湯分別有羅宋湯及磨菇忌廉湯, 當中以磨菇忌廉湯最豐富,很香濃。每口湯都於口滲透着香氣。自助沙律吧選擇亦很多,L 一開始沒有吃太多,先留肚子給主菜。帶子輕輕香煎再配合清新的醬汁,有鮮芒果甜甜的令帶子味道更出。美式水牛城香辣雞翼預先切開了一半方便用义都輕鬆吃到。醬汁調味剛剛好不太辣之餘還有點點酸甜。墨西哥香辣豬肋骨配芝士焗瘋薯, 豬肋骨都算大份,墨西哥香辣亦並不是想像中般惹味,至於芝士焗瘋薯都幾爽脆。創意黑松露千島醬鳳尾蝦 L 覺得是最正的,蝦肉大大隻,淋上香濃的黑松露千島醬頓時令蝦肉口感及味道大大提升。泰式甜品選擇很多,有蝶豆花大菜糕、班蘭大菜糕及香濃的椰汁西米糕。這裡以環境及食物質素來說價錢是公道的,聖誕節都可以再來這裡 encore。

2018-10-29
  • 墨西哥香辣豬肋骨配芝士焗瘋薯
唔係朋友介紹都唔知呢度有個假日午市buffet,時間由12:00 至 4:30~~限時兩個鐘。價錢係$88! 係$88!!😱未食聽到都覺得超抵,抱住無乜期望既心情,輕輕鬆鬆黎食個lunch~~~✨估唔到都幾多一家大細黎食,未到聖誕已經充滿聖誕氣氛。✨除左幾款特色飲品,幾驚喜佢有好多唔同種類既茶包。試左款蘋果紅茶,味道幾清香。平時真係好怕d 勁酸既果茶,但佢呢款完全無酸味,仲有淡淡既蘋果香。佢個雲石杯有d 燙金圖案真係好靚xD 好想要~~~✨熱盤大約有12款,大部份都好好食。最鍾意呢個紅酒燴牛臉脥肉,個牛炆得好腍,但食落又好有彈性,有d 似食緊牛筋既感覺,入面有d膠質。 個汁好好味,一定要撈白飯😍連d 甘筍仔都好腍入晒味。✨麵類有兩款:金菇牛肉炒烏冬勁入味,煙鴨胸蜜桃炒意粉都好好食。意粉炒得好乾身同煙韌,鴨胸上面勁多黑椒幾惹味。✨瑞士雞翼同照燒雞扒都好嫩滑,飽滿多汁。✨泰式魚餅辣辣地,好香香茅味,而且食落好彈牙,點埋泰式辣醬好食。✨仲有款黑松露忌廉焗魚柳都好正,魚柳同薯蓉都好滑,仲好香黑松露味。✨餐湯有雜菜湯同周打蜆湯,兩款都唔錯。仲有蒜蓉包同炸蝦片送口。✨沙律吧,仲有西瓜,啫哩糖等等~

✨估唔到都幾多一家大細黎食,未到聖誕已經充滿聖誕氣氛。

蘋果紅茶

紅酒燴牛臉脥肉

炒意粉,烏冬

✨瑞士雞翼同照燒雞扒都好嫩滑,飽滿多汁。
照燒雞扒,瑞士雞翼

魚餅,黑松露忌廉焗魚柳

✨沙律吧,仲有西瓜,啫哩糖等等~~

椰汁西米糕

甜品最鍾意係椰汁西米糕,可惜出左一轉未等到佢再出。

✨椰青糕同芒果椰奶糕都唔錯,係大菜糕既口感,食落好爽口,椰味清香唔會太甜。
椰青糕

✨另外仲有爆谷,棉花糖機,同埋有卡通片播放,真係食正小朋友條水。埋單唔使一百蚊,性價比非常高👍🏻大胃王食多幾舊牛都起番度~~😆我覺得d 熟食真係唔錯,如果唔夠仲可以加$30 要個主菜,不過我無加都已經飽到震。
蘋果紅茶
紅酒燴牛臉脥肉
炒意粉,烏冬
照燒雞扒,瑞士雞翼
魚餅,黑松露忌廉焗魚柳
椰汁西米糕
椰青糕
2018-12-08 89 浏览
在商業工廈林立的觀塘,人潮湧湧走走停停,想找一處寧靜而又不侷促的地方歇一歇確實難事!何况又想有美食相伴!難!前望看見一間不像餐廳的餐廳 叫魔膳廚房,反正餓得交關,即管去試一試。走過一條別出心裁狹長的樓梯,相迎的是一個笑容燦爛的 侍應,坐下後要了兩份 set lunch,一份是招牌菜厚切巴西豬扒,而另一份則是安格斯西冷。本來沒有什麼大期望,但當一杯熱檸水放在我眼前之後,我就發覺可能有驚喜,因為識得用一條細長的方形銅匙羹搞插檸檬片,可釋出檸檬中的香油,有心思。主菜出場,厚切豬扒肉嫩多汁,美國西冷牛味濃沃,最欣賞他們把食材打碎後煮成的蘑菇濃湯,值得一讚。最後加20元還可任意享用他們的自助沙律吧!的確精彩。如有三兩知己想高談闊論,還可坐上他們特設的高腳枱吧,細論天下奇事!真是一絕。不可不試!

最後加20元還可任意享用他們的自助沙律吧!的確精彩。
不可不試!
2018-12-07 102 浏览
The waitress, who ignored the fact that I reserved a table via Openrice, led my friend and I to a table with limited space. The new two comers were led to a bigger table. Me and my friend with big bags, with a small table. Those new ones without bags, with a big table.The soup tastes like as if it was made from store-bought frozen food. The bread was ok. The drinks were nothing special.When I asked one of the waiters if I could get to the salad bar for free as I reserved a table via Openric

When I asked one of the waiters if I could get to the salad bar for free as I reserved a table via Openrice, he snatched my phone and tapped and checked if I 關注 this restaurant. How rude.

Another waitress took our clean and empty plates away. I asked if we could keep them on the table. She turned away and a few seconds later, she slammed two plates on our table. I was so pissed that I nearly swore.

The steak was bland and not rare as I ordered. Like blue rare. The potato paste was fine. I could not understand the black sesame sauce with the steak. The sauce tasted terrible and was store bought as well.

The seats were too packed and it felt like dining in a dai pai dong rather than a steakhouse.

Red light alert. Do not dine in this restaurant.
2018-12-07 85 浏览
之前都黎食過晚餐,星期日係觀塘搵野食,發現加埋一唔洗一百蚊就有buffet食,即刻試一試!有冰鎮啫哩糖、小泡芙、粟米粒、青瓜另一邊還有西瓜、雜果沙津、沙津菜等等,溫度相當夠凍,不會半冷不熱相當受歡迎的炸蝦片和蒜蓉包法式紅酒燴牛臉脥肉的肉很嫩,煮得很入味。我最愛的瑞士雞翼,一口氣吃了五隻,非常入味,甜鹹得宜。另外照燒汁牛舌也是意料外的好吃,厚片牛舌外脆內軟,照燒汁甜甜的很好吃。飲品選擇很多,有凍檸茶、荔枝梳打、蜜桃茶,熱飲方面也有咖啡、奶茶和各類茶包。甜品是泰式的,比較特別的是芒果糯米飯,不太甜。還有pizza和蜜糖土司小朋友最愛的綿花糖機。星期六日一家大細黎食都幾好!
之前都黎食過晚餐,星期日係觀塘搵野食,
發現加埋一唔洗一百蚊就有buffet食,即刻試一試!
有冰鎮啫哩糖、小泡芙、粟米粒、青瓜
相當受歡迎的炸蝦片和蒜蓉包
法式紅酒燴牛臉脥肉的肉很嫩,煮得很入味。
我最愛的瑞士雞翼,一口氣吃了五隻,非常入味,甜鹹得宜。
甜品是泰式的,比較特別的是芒果糯米飯,不太甜。
還有pizza和蜜糖土司
小朋友最愛的綿花糖機。
星期六日一家大細黎食都幾好!
2018-12-06 94 浏览
上次朋友帶過我去食一次,已經好滿意,本身去kwun tong 食飯諗住試下其他,不過宜家d 餐廳都有d 貴,所以就帶番朋友黎哩間食過,又可以坐得耐慢慢傾!佢係半自助餐,叫一個主菜,沙律同甜品自己拎。佢今次menu 都改左,yeah 甘可以試下其他。今次同frd 決定食個二人餐,大蝦和牛餐沙律可以自己去拎,有生果選擇好好呀。餐湯我去choose 左磨姑湯同羅送湯,磨姑湯真係好正呀餐前小食焗田螺一人2粒剛剛好,粒田螺都唔算細粒,都有肉食。主菜和牛漢堡好juicy ar.... 塊牛真係一入口即融,佢兩塊包仲有用牛油焗過,好香同脆脆地龍蝦汁大蝦扁意粉個龍蝦汁好正呀,最正係有兩隻大蝦,堅大隻, 又無雪味!佢仲有好多甜品choose,但好飽食唔到啦!
佢係半自助餐,叫一個主菜,沙律同甜品自己拎。
佢今次menu 都改左,yeah 甘可以試下其他。

今次同frd 決定食個二人餐,大蝦和牛餐

沙律可以自己去拎,有生果選擇好好呀。
餐湯我去choose 左磨姑湯同羅送湯,磨姑湯真係好正呀

餐前小食
焗田螺
一人2粒剛剛好,粒田螺都唔算細粒,都有肉食。

主菜
和牛漢堡

龍蝦汁大蝦扁意粉
個龍蝦汁好正呀,最正係有兩隻大蝦,堅大隻, 又無雪味!

佢仲有好多甜品choose,但好飽食唔到啦!
2018-12-06
  • 極上和牛漢堡配薯角
2018-12-06 176 浏览
因為公司響觀塘區, 所以每日都煩惱下午食乜好, 難得今次有朋友介紹我到魔膳廚房,唔使諗實在太好啦一於去試下! 我差唔多兩點後先到餐廳, 剛剛好可以避開繁忙時段, 一入到去看見店內有一個自助吧枱, 一問之下原來每逢星期六和日都有自助餐供應,但今天是星期四所以要散叫。叫了兩個lunch set: 安格斯牛仔骨配和風燒汁意粉 $118,厚切豬扒配洋蔥汁飯$68, 另加$10可以有餐湯和麵包,飲品可以補差價,我點了一杯cappuccino$5和熱檸蜜$3。黑松露蘑菇湯 ~ 餐湯上寫了MS代表餐廳名字的圖案,香濃的黑松露味,配埋粒粒蘑菇蓉,又creamy又好味。餐包 ~ 這個是提子餐包,上枱的時候熱辣辣的, 搽上牛油之後很快就把牛油溶透!cappuccino ~ 有香濃的咖啡味。熱檸蜜 ~ 甜甜哋夠滋潤。安格斯牛仔骨配和風燒汁意粉 ~ 兩件超巨型的牛仔骨,又林又入味,意粉夠煙韌! 呢個必食推介!! 厚切豬扒配洋蔥汁飯 ~ 好驚喜,厚切豬扒都可以烹調得剛剛好,啖啖肉有口感,但一啲都唔硬,還有豐富的豬扒味!魔膳廚房的lunch set價錢大眾化,座位寬闊坐得舒適,最重要服務親切友善。位置大概響apm

黑松露蘑菇湯

黑松露蘑菇湯&餐包

cappuccino ~ 有香濃的咖啡味。
熱檸蜜 ~ 甜甜哋夠滋潤。
cappuccino & 熱檸蜜

安格斯牛仔骨配和風燒汁意粉

厚切豬扒配鮮洋蔥汁跟飯

厚切豬扒

魔膳廚房的lunch set價錢大眾化,座位寬闊坐得舒適,最重要服務親切友善。位置大概響apm附近,行完街落嚟食飯最方便,我下次會假日再來試下自助餐的。

2018-12-06
厚切豬扒配鮮洋蔥汁跟飯
厚切豬扒
  • cappuccino&熱檸蜜
2018-12-06 79 浏览
今個星期日出左觀塘區行街,預先搵到有咩好野食嘅時候,見到有人介紹呢間位於工業大廈嘅自助餐,唔單止位置便利,好近大型商場同地鐵站,而且性價比仲好添!點解咁講?因為佢做緊假日午市自助餐,只係需要$88!平時食個飯餐都要$40-$50,而家只需比多少少,就可以有咁多選擇,我覺得呢間餐廳非常有誠意!餐廳位於一樓,要行一層樓梯先去到,門外綠化嘅裝飾令人置身於叢林中,室內嘅佈置一啲都唔馬虎,臨近聖誕都好有聖誕氣氛添!重點黎喇,食物方面,以呢個價錢都叫做有好多選擇喇!沙律吧可以任拎沙律生果等等,仲有兩款熱湯,我試左雜菜湯,味道好濃郁!熱食放係大盤內一路heat住,唔怕會凍左,選擇都有8-10款,例如燴牛臉脥肉,瑞士雞翼,照燒雞扒,鮮茄豬扒,炸魚餅,蒜蓉炒雜菜,芝士煙肉焗西蘭花,黑松露忌廉焗魚柳,燴牛舌,仲有三款炒粉麵,味道做得好出色!甜品都有好多選擇架,唔單止有各式糕點,最特別係有生果吐司,芒果糯米飯,爆谷機,仲有一部綿花糖機可以比大人細路一嘗整綿花糖嘅樂趣!飲品方面更加勝過好多酒店,因為選擇夠多,凍飲有三款選擇,蜜桃茶,荔枝梳打同埋檸檬茶,熱飲就厲害喇!有不同味道嘅茶包,同埋花lum,任君選擇,例

飲品方面更加勝過好多酒店,因為選擇夠多,凍飲有三款選擇,蜜桃茶,荔枝梳打同埋檸檬茶,熱飲就厲害喇!有不同味道嘅茶包,同埋花lum,任君選擇,例如碟豆花,洋甘菊,薰衣草,真係照顧哂唔同喜好嘅人士!

總結黎講,以呢個咁大眾化嘅價錢可以係限時兩小時內享用咁多選擇嘅食物同飲品,真係冇「不去」嘅理由呀!

2018-12-02
午餐
2018-12-06 71 浏览
工作上向完難度挑戰,事情終於告一段落左,於是拉埋同事去食返餐勁GE慰勞下。公司係東廣場附近,而馬會對面就有間西餐廳,天時地利人和令到我地簡左呢間魔膳廚房黎開大餐。入到去意外地發現環境都唔錯,餐桌同餐桌之間都寬落,簡單燈飾、畫作等GE佈置,俾人GE感覺都幾舒服怡人。睇左餐牌,我地好快咁簡左黑松露雜菌意大利飯($66)、香煎美國西冷8oz 配薯菜跟黑椒汁($138)、沙律吧($20) 同餐湯同餐包($10),諗住大家齊齊Share 食。見到出面有個沙律吧都有唔少菜式選擇,反正唔係貴,所以加左錢試下。沙律吧有8款菜蔬俾你簡,另有3款醬汁可以俾你配住黎食,沙律吧GE另一邊仲有幾款生果同甜品俾你簡。去左沙律吧先一陣仔,店員已經拎左蔬菜湯同餐包俾我地,餐包仲係熱辣辣,軟淋淋,夠哂咬口,沾少少蔬菜湯黎拌住食,個包吸取左酸酸甜甜GE湯汁,正呀。再等左2-3分鐘左右,黑松露雜菌意大利飯率先登場,用松露、切粒雜菌、豆角、巴馬臣芝士、牛油、洋蔥、雞湯等煮成GE意大利飯,濃穠GE醬汁掛係飯粒上,啖啖都係醬汁GE香味,食落口真係啖啖GE滋味。同事唔太食生,所以香煎美國西冷8oz 配薯菜跟黑椒汁叫左7成熟,牛扒非

同事唔太食生,所以香煎美國西冷8oz 配薯菜跟黑椒汁叫左7成熟,牛扒非常大塊,店家GE火喉掌握都到家,切開入面都仲係帶點鮮紅,同事鐘意切到一粒粒之後先再食,一啖一粒,開心,牛扒都幾有牛味而有口感,唔會太鞋,呢個價位有呢個質素已經非常不錯。

跟餐再有配埋餐飲添,呢餐我地食得非常滿足,服務唔錯,上菜速度快,野食質素都唔錯,呢個價位真係超值LO。
2018-12-05
2018-12-06 67 浏览
今日行開觀塘,行到攰攰地,突然好想大食一餐,突然間諗起星期六係觀塘,有一間好特別嘅自助餐,即管想去睇吓有冇位啦,好彩都仲有幾個位。雖然位於工廠區裏面,但係佢嘅裝修一啲都唔簡陋,好似入咗森林裏邊。就連花茶都已經有10幾廿種,真係任君選擇,而且飲品又夠凍,添置食物又夠快,真係食到停唔到口呀⋯⋯而且啲座位好舒適,空間闊落,食物擺放得井井有條。餐廳入面大部份都係泰式嘢,款式眾多意外而且好講求技術,唔係一般嘅自助餐可以媲美。泰式嘅甜品魷魚藝術品一般,顏色鮮艷,淨係睇賣相已經相當吸引。至於熟悉方便,雖然係烏冬意粉嘅比較多,但係最重要嘅係質素一啲都唔差,充滿鑊氣,而且面身又唔會好林,媲美得高級餐廳嘅質素啊⋯⋯真係好少見自助餐會有牛脷食,我真係一次過食咗四件,口感同味道都十分之豐富同有層次,我真係可以為咗呢一個牛脷想再嚟多幾次。
2018-12-05 42 浏览
送左大帝番學後同先生黎食lunch撐下枱腳,1點半午市黎到已滿坐,好多上班族黎食飯。set lunch有10款選擇都幾多款,我地要左1個安格斯牛仔骨配和風汁跟意粉,1個黑松露雜菌意大利飯,加左錢要1個什菌湯,1個雜菜湯。什菌湯都幾好味跟湯個包熱辣辣好鬆軟加d牛油好味雜菜湯酸meimei都ok安格斯牛仔骨好夠份量,有2大塊牛仔骨煎得香口,油脂幾豐富所以肉質軟嫩,我鍾意食牛仔骨既筋位有咁多舊就岩晒我。意粉軟硬適中,係我鍾意食既質地,和風汁甜甜地撈埋意粉食都幾好味。黑松露雜菌意大利飯好香松露味,加左芝士碎增加濃郁香味間唔中放低大帝同先生2個人拍下拖都幾好先生話可以多點一齊lunch

什菌湯都幾好味跟湯個包熱辣辣好鬆軟加d牛油好味
雜菜湯酸meimei都ok

黑松露雜菌意大利飯好香松露味,加左芝士碎增加濃郁香味

間唔中放低大帝同先生2個人拍下拖都幾好

先生話可以多點一齊lunch

午餐
  • 安格斯牛仔骨
2018-12-05 35 浏览
觀塘除了人多車多仲有就係餐廳多!返工做嘢咁辛苦,真係想食好dd。找到一間有半自助沙律吧的餐廳。叫一份午餐加$20就有沙律任吃!對於我這些蔬菜與肉類要飲食均衡的人,已經開心左😁叫左份安格斯牛仔骨配和風燒汁,餐本身跟飯或意粉或薯角,亦可以加$6就轉薯蓉。我本身是薯蓉怪,識食一定食薯蓉啦!有兩大條牛仔骨,一個人食夠晒份量。牛仔骨半肥瘦,燒汁勁厚身,食落口一啲都唔會乾薯蓉有薯仔味,冇加太多額外調味,正好沙律吧選擇都算多,蔬菜都新鮮,唔會放到室溫沙律唔似沙律半自助式的沙律吧已經買少見少,有沙律醬任君選擇仲有甜品可以食,食個午餐都咁豐富,真係要行多兩圈消消滯。午餐選擇的種類都很多環境不錯坐得舒服唔迫夾。
觀塘除了人多車多仲有就係餐廳多!

有兩大條牛仔骨,一個人食夠晒份量。
牛仔骨半肥瘦,燒汁勁厚身,食落口一啲都唔會乾
薯蓉有薯仔味,冇加太多額外調味,正好
沙律吧選擇都算多,蔬菜都新鮮,唔會放到室溫沙律唔似沙律
半自助式的沙律吧已經買少見少,有沙律醬任君選擇
仲有甜品可以食,食個午餐都咁豐富,真係要行多兩圈消消滯。
午餐選擇的種類都很多
環境不錯坐得舒服唔迫夾。
  • 沙律吧
2018-12-05 45 浏览
今日下班約左同事到官塘魔膳廚房共渡晚餐。 其實到官塘魔膳廚房交通好方便的,官塘地鐵站B出口行五分鐘就到,餐廳內裝飾舒適特別,充滿聖誕氣氛,我地點左兩個套餐,一個是三文魚藜麥沙律和蒜辣聖子王燴意粉,配兩個特飲,藍柑檸檬梳打和荔枝玫瑰梳打跟餐任吃甜品和沙律,。首先來餐包,新鮮出爐的提子包熱辣辣可口窩心配上忌廉磨🍄湯一齊吃好夾,我的三文魚柳配藜麥沙律賣相已好吸引了,三文魚煎之外脆金黃,內里卻保持三文魚嫩滑鮮味,加上秘制的汁,一點也不油膩,再吃上藜麥、羅馬生菜、士多啤梨⋯非常豐富和滿足同事的蒜辣聖子王燴烩意粉出奇地好吃,辣度適中勁蒜十分惹味加上爽囗彈牙聖子、意粉煮到恰到好處再加上迷迭香的配合非常濃香好味跟餐的晚間自助餐都有好多㧥擇,食材又新鮮,配答新穎,有我喜歡的洋蔥三色椒、薯仔沙律,泰式甜品⋯再飲番杯藍柑梳打,好爽呀!好似吃緊聖誕大餐,我們會再光臨的
今日下班約左同事到官塘魔膳廚房共渡晚餐。
好似吃緊聖誕大餐,我們會再光臨的
2018-12-04 56 浏览
又到周六,一家人齊去觀塘食buffet。行到業發大厦的魔膳厨房,假日訓到中午,起身總想同屋企人飲個靚茶,但係小朋友又吾欣賞,今日終於搵到個一家大細都鐘意既好地方啦。一入門口,己經覺得自己去到一個秘密森林,猶如愛麗絲勇闖森林。原來有好多名人曾經到臨光顧,可見特色之處。平日食開午餐,周六、日推出自助餐,性价比高,吾使百元一位,最仲要係可以食到飽。又吾會限時間,同屋企人傾下計都吾會比人趕。就連花茶都有好幾種,近合不同人既喜好。食品方面,品鍾好多,還可以另加30元食猪肋骨、龙虾和烧春鸡。先來個開胃沙律和忌廉湯;熟食有法式红酒燴牛臉頰肉(肉貭鲜美,咬落松软,吾會老),但我喜歡剩食肉。喜愛食飯的有菠蘿海鲜炒飯、夠曬乾身,陣陣菠蘿香味,富有特色。炸魚餅。還有日式洋蔥金菇牛肉炒烏冬、煙鴨胸蜜桃炒意粉;我最愛既日式烧汁燴牛脷(担担肉,超满足,拿左2輪),真係一試難忘呀⋯⋯還有瑞士雞翼(超入味);甜既種類偏向泰式既特色多,充滿特色。除了肉类,当然吾少得蔬菜啦!炒杂菜和烟肉芝士西兰花(芝士超丰富);最後來個泰式甜品芒果糯米飯,食到飽,下次再來😘

原來有好多名人曾經到臨光顧,可見特色之處。

就連花茶都有好幾種,近合不同人既喜好。

甜既種類偏向泰式既特色多,充滿特色。