2024-02-09 48 浏览
今晚同太太去到荃灣行GU,買衫買褲過年😬行到咁上下又開始肚餓啦😂之前就已經bookmark左呢間「鮨一日本料理」好耐啦😊見餐廳嘅嘢食性價比相當高!咁就帶埋老婆試一試先😋季節限定 二人套餐$388/位蟹籽沙律🥗材料十足!而且有別於平時嘅蟹籽沙律,因為啲青瓜絲🥒 同 蟹柳絲切得十分之一致,令食落嘅口感相當唔錯😋漬物兩品漬物兩品包括係青瓜 同 牛蒡,做前菜十分之適合!味道又清新食落又開胃😋味淋魚干魚干燒得好腍身,點埋沙律醬一齊食相當之夾🤤時令生蠔呢隻生蠔真係唔講得笑😂非常之肥美之餘仲十分之鮮甜!大滿足呀😍刺身盛合四品有三文魚、帆立貝、油甘魚等四款嘅刺身,相當之厚切,鮮味十足!食落口感亦相當之豐富😋日本海膽魚籽杯小編覺得今晚嘅重頭戲黎啦😋係個面鋪上金萡嘅鮮甜海膽配上三文魚籽,仲有好彈牙嘅生蝦,真係食一杯都唔係好夠喉!好想食多兩杯😆和風糖度番茄🍅本身好甜 好熟成嘅番茄!食落當然都係唔錯啦😊唐揚炸雞配明太子醬熱辣辣脆卜卜嘅炸雞配上明太子醬都幾夾喎!正😋櫻花蝦葱吞拿魚腩卷吞拿魚腩配上櫻花蝦都係唔可以錯過!亦係相當之好味😋糖心蛋蜆肉味噌湯烏冬到最後食返一碗暖笠笠嘅味噌湯烏冬!真係相當滿足🤤而且仲有鮮甜

季節限定 二人套餐$388/位

蟹籽沙律🥗

味淋魚干

魚干燒得好腍身,點埋沙律醬一齊食相當之夾🤤

刺身盛合四品

和風糖度番茄🍅

本身好甜 好熟成嘅番茄!食落當然都係唔錯啦😊

熱辣辣脆卜卜嘅炸雞配上明太子醬都幾夾喎!正😋

櫻花蝦葱吞拿魚腩卷

吞拿魚腩配上櫻花蝦都係唔可以錯過!亦係相當之好味😋

糖心蛋蜆肉味噌湯烏冬

到最後食返一碗暖笠笠嘅味噌湯烏冬!真係相當滿足🤤而且仲有鮮甜嘅蜆肉 同埋 滑捋捋嘅糖心蛋,實在太正啦👍

甜品

甜品有抹茶蕨餅,煙煙韌韌岩哂我口味😋
今曰是升職上IAC既第一天, 當然要食餐好,慶祝一番啦!😉黎到位於荃灣既一間居酒屋《鮨一曰本料理》第一道為我們奉上的是蟹肉牛油果凱撒沙律,蟹肉牛油果打碎壓成,上面放滿一大層蟹籽,拌著沙律一起吃,配搭很夾,份外開胃。第二道是季節限定的蜜柑鯛薄切,鯛魚由人工喂食蜜柑,所以魚肉帶有蜜柑的香味。第三道是季節限定的鱈魚白子,我都係第一次食咋,你們知道是什麼來的嗎?原來是鱈魚的精囊,還號稱能滋陰補陽😌,口感綿滑。第四道是原條針魚刺身,一條幻細而長的魚,嘴尖得有點嚇人,師傅很細心地起肉,吃下很鮮甜,一點腥味都沒有。第五道是上十貫目,十件不同款式的壽司,而其中鰤魚在全世界唯日本近海獨有,冬季的鰤魚最為肥美,為日本冬季具有代表性的美味。鰤魚吃起來肉質鮮甜、脂膏豐腴。第六道是甲羅燒,松葉蟹殼裡滿滿香濃的蟹膏,連同香滑蛋黃攪拌後,配上香脆多士食用,鮮甜美味。最後以白鱔串,黑豚腩肉串做結尾,口感爽口彈牙。今天每一道食材都是新鮮而高級的,一步步由清至濃享用,真的真的是一埸味蕾盛宴,十分滿足。😌P. S. 某些食材是季節限定,錯過就要等明年了。
今曰是升職上IAC既第一天,
當然要食餐好,慶祝一番啦!😉

黎到位於荃灣既一間居酒屋《鮨一曰本料理》

第一道為我們奉上的是蟹肉牛油果凱撒沙律,

第四道是原條針魚刺身
一條幻細而長的魚,
嘴尖得有點嚇人,
師傅很細心地起肉,
吃下很鮮甜,一點腥味都沒有。

第六道是甲羅燒,

最後以白鱔串,黑豚腩肉串做結尾,口感爽口彈牙。

今天每一道食材都是新鮮而高級的,
一步步由清至濃享用,
真的真的是一埸味蕾盛宴,十分滿足。
😌

P. S. 某些食材是季節限定,錯過就要等明年了。
鮨一日本料理 G One Sushi Japanese Restaurant📍荃灣大壩街79號地舖同好take care我嘅一位朋友食飯,揀咗荃灣一間好受歡迎嘅日本餐廳食晚餐。邊食新鮮嘅食材,邊傾偈談心,真係人生一大樂事! 💰$78蟹肉牛油果凱撒沙律 🥗粟米、蕃茄仔、沙律菜全部都好fresh,每樣咬落都充滿水分,非常清新鮮甜。蟹肉、蟹籽、牛油果三者完美配合,令沙律食落多咗海鮮嘅鮮味,入口可以食到牛油果嘅軟滑同蟹籽嘅爽脆,口感上變得更有層次,配上特別嘅dressing,異常醒胃,整體比一般caesar salad更豐富。 💰$198日本黑鮪魚中拖羅刺身 🍣識我嘅都知我真係幾抗拒食吞拿魚刺身,真係得好少嘅次數係俾我食到好味兼我接受到嘅吞拿魚刺身。朋友話鮨一嘅刺身出名新鮮,所以呢晚叫咗廚師推介嘅日本黑鮪魚中拖羅刺身,希望可以令我對吞拿魚刺身有所改觀。 💰$98針魚刺身 🐟第一次食針魚,見到晒全條魚嘅樣貌。顧名思義,呢款魚嘅下顎有一枝針,針嘅尖端有少少紅色,魚身偏幼長,帶閃嘅銀色極為搶眼。佢嘅魚肉白得嚟有少少透光,喺燈光下細心睇,仲會見到佢呈銀色嘅筋,真係好靚。雖然佢嘅肉味偏淡,但勝在肉質鮮甜
📍荃灣大壩街79號地舖

💰$78
蟹肉牛油果凱撒沙律 🥗

💰$198
日本黑鮪魚中拖羅刺身 🍣

💰$98
針魚刺身 🐟
第一次食針魚,見到晒全條魚嘅樣貌。顧名思義,呢款魚嘅下顎有一枝針,針嘅尖端有少少紅色,魚身偏幼長,帶閃嘅銀色極為搶眼。佢嘅魚肉白得嚟有少少透光,喺燈光下細心睇,仲會見到佢呈銀色嘅筋,真係好靚。雖然佢嘅肉味偏淡,但勝在肉質鮮甜彈牙,係少有我喜歡嘅魚類刺身

💰$45
鹽燒牛舌串 🐄
朋友叫咗串鹽燒牛舌,佢話牛舌燒得外脆內嫩,而且富有鹽香,簡單調味已能帶出牛舌自身嘅鮮味同牛香。

💰$68
鹽燒活白鱔串 🍢
我就揀咗串鹽燒活白鱔,白鱔有充分油脂,外皮亦燒得香脆軟糯,魚肉鮮美豐厚,但白鱔始終帶幼刺,食用時要加倍小心。

💰$62
清酒煮蜆 🐚
呢個價錢食到呢個份量同水準嘅清酒煮蜆,認真值回票價!每隻蜆都非常飽滿,食落口中不帶一點腥味或一粒細沙,可見廚師嘅用心。我留意到佢嘅清酒加入咗七味粉,所以啲蜆食落會略帶微辛,放埋一齊煮嘅大根煮得好入味淋身,每件都吸盡清酒湯汁嘅精華,讚!

💰$128
鱈魚白子 🧠
我會用呢個emoji,因為我真係覺得白子女似腦!其實佢係鱈魚精巢嚟,含豐富蛋白質,富營養價值!但由於我比較怕呢種半軟半滑嘅口感,而且知道佢嘅真身令我有點卻步,所以最後我都無鼓起勇氣,試下佢係咩味,真失敗⋯⋯

💰$98
甲羅燒 🦀
最後一道上嘅菜式係甲羅燒,相信淨係個樣都已經吸引到唔少人想一試佢嘅滋味。蟹蓋內放滿蟹膏醬,配上新鮮日本蛋黃,灑上蔥花,輕輕攪拌後,將蟹膏醬放上烤過嘅薄麵包上面食,滿口都係蟹膏嘅香醇,絕對係齒頰留香!
  • 清酒煮蜆
  • 甲羅燒
2024-01-03 63 浏览
🔸鮨一千層海膽飯 ($198)海膽的鮮味與吞拿魚蓉的甘甜完美結合😋海膽的豐富口感和奶油般的質地在口中綻放,放在紫菜上捲起膽食搭配著醋飯🍚飽滿而口感綿密,讓人一口接一口。🔸特上錦繡刺身 ($388)包括了牡丹蝦🦐海膽,大拖羅,八爪魚🐙深海池魚王,帶子,油甘魚及章紅,共有8款,每款兩片,每件均分厚切, 每一口都能品嚐到不同魚種的獨特風味。魚肉鮮嫩多汁,口感絲滑,帶有微妙的甜味和海洋的氣息,十分滿足🔸清酒煮蜆 ($62)以清酒為基底烹煮新鮮蜆,淡淡的酒味有提鮮效果。蜆肉鮮嫩,大大隻亦唔會有沙,讓人回味無窮。🔸炸雞軟骨 ($45)炸雞軟骨外皮金黃酥脆,內裡嫩滑多汁🐓炸粉不會過口,每粒bite-size啱啱好。🔸美國牛肉串 ($35)🔸雞腎串 ($28)牛肉串帶有濃郁的牛味🐮稍嫌有點過熟;雞腎爽脆有嚼勁,香氣濃郁
🔸鮨一千層海膽飯 ($198)
搭配著醋飯🍚飽滿而口感綿密,讓人一口接一口。

🔸特上錦繡刺身 ($388)

🔸清酒煮蜆 ($62)

🔸炸雞軟骨 ($45)
炸雞軟骨

🔸美國牛肉串 ($35)
🔸雞腎串 ($28)
2023-12-30 67 浏览
剛巧老公生日,佢又特別鐘意食日本茶,見鮨一食評不錯,就決定黎食餐豐富既晚餐慶祝生日。店內地方不算大,以4人枱為主,但亦可選擇坐bar 枱。好似一般居酒屋一樣,牆上有黑板,寫上當日最新鮮最推介既食材。•帶子海膽反卷帶子同海膽都非常鮮甜,超好味😋•特上十目有拖羅,海膽,帶子,魚肝等等,全部都係我超鐘意既壽司。•原條針魚刺身店員推介之一。本身我好鐘意食白身魚,肉質鮮甜之餘,口感亦非常好👍🏻•上錦繡刺身8款,各2切有三文魚,海膽,帶子,八爪魚,牡丹蝦,池魚..............最好食既當然係我至愛既海膽。•蜜柑鯛薄造比起針魚,蜜柑鯛味道較濃,帶左一點柑甜味道。•壽喜燒牛肉丼•鰻魚茶漬飯除左塊鰻魚細塊左少少外,個湯都好好飲。

店內地方不算大,以4人枱為主,但亦可選擇坐bar 枱。

帶子海膽反卷

•帶子海膽反卷
帶子同海膽都非常鮮甜,超好味😋
特上十目

•特上十目
有拖羅,海膽,帶子,魚肝等等,全部都係我超鐘意既壽司
原條針魚刺身

•原條針魚刺身
上錦繡刺身

•上錦繡刺身
8款,各2切
蜜柑鯛薄造

•蜜柑鯛薄造
比起針魚,蜜柑鯛味道較濃,帶左一點柑甜味道。
壽喜燒牛肉丼

•壽喜燒牛肉丼
蒲燒鰻魚茶漬飯

•鰻魚茶漬飯
除左塊鰻魚細塊左少少外,個湯都好好飲。

2023-12-18
原條針魚刺身
2023-12-23 50 浏览
中午超多人因為低至$58一個午餐包湯,沙律前菜加$6有三文魚刺身3小片加$6有忌廉汽水$58只有味噌牛舌飯勁入味但略嫌牛舌太厚羅白勁入味Ok其他中午餐由$58至$98不等
中午超多人
勁入味但略嫌牛舌太厚
羅白勁入味
Ok
其他中午餐由$58至$98不等
好快咁又到12月!今個月係milktea foodie 既生日月🥳生日第一炮就係荃灣人氣高企既日本料理「鮨一」 @gonesushitw ,鮨一有三間分店分別係尖沙咀、荃灣同大埔,今次我地喺荃灣分店食,方便我返屋企😂鮨一沙律$125日式凍蕃茄配刺身粒粒加沙律,刺身粒粒份量都幾多毫不吝嗇!油甘魚刺身$98我自己係勁喜愛食油甘魚,四片厚切絕對滿足我自己獨食願望❤️炸雞軟骨$45OH My GoD! 好好食呀~熱辣辣又咸脆,配啤酒🍻一流!鱈魚白子$128有無喜愛白子既朋友?有既請揮揮手🙋🏼‍♀️白子既口感好特別,用酢同青瓜去配搭食落去好清新!美國牛肉串$38免治雞肉串$32兩串我都有沾蛋黃,風味會有唔同架~你地都試下!特上十貫木$318好豐盛呀~海膽好新鮮鮮甜,三文魚籽好大粒夠爆,仲有件拖羅🤤真係不得了!* 總結:屹立荃灣多年係有原因架~用料新鮮價錢合理!CP人值高!

鮨一沙律$125
日式凍蕃茄配刺身粒粒加沙律,刺身粒粒份量都幾多毫不吝嗇!

油甘魚刺身$98
我自己係勁喜愛食油甘魚,四片厚切絕對滿足我自己獨食願望❤️

炸雞軟骨$45

鱈魚白子$128

美國牛肉串$38
免治雞肉串$32
兩串我都有沾蛋黃,風味會有唔同架~你地都試下!

特上十貫木$318

• 特上十貫目
  • 鱈魚白子
2023-12-06 49 浏览
呢間餐廳走日本簡約路線,有刺身、壽司、熱食、佐酒小食可供選擇🏮💗針魚薄切 ($98/ 半條)針魚肉質爽口,魚味略淡但帶優厚油脂,配搭薑蔥醬油一齊食🦈💗蜜柑鯛簿切 ($98)蜜柑鯛最特別係魚肉帶淡淡橘香味,配搭酸汁一齊食🍊💗活赤貝刺身($52)赤貝呈橙紅色帶光澤,味道爽脆鮮味🐚💗鮨一千層海膽飯 ($198/ 小)醋飯放上吞拿魚蓉同四層海膽,用上海苔捲住一齊食,鮮味甘甜係口中爆發🧡💗鹽燒牛舌串 ($45)厚切牛舌脆嫩爽口👅💗鹽燒活白鱔串 ($68)白鱔皮脆厚肉,爽口無泥味🪱💗鹽燒黑豚腩串 ($32)黑豚腩肥美油脂十足🐷💗日本沖繩苦瓜 ($68)炒沖繩苦瓜味道清爽,苦中帶甘🫑
呢間餐廳走日本簡約路線,有刺身壽司、熱食、佐酒小食可供選擇🏮

💗針魚薄切 ($98/ 半條)
針魚肉質爽口,魚味略淡但帶優厚油脂,配搭薑蔥醬油一齊食🦈
針魚薄切

💗蜜柑鯛簿切 ($98)
蜜柑鯛最特別係魚肉帶淡淡橘香味,配搭酸汁一齊食🍊
蜜柑鯛簿切

💗活赤貝刺身($52)
赤貝呈橙紅色帶光澤,味道爽脆鮮味🐚
活赤貝刺身

💗鮨一千層海膽飯 ($198/ 小)
鮨一千層海膽飯

💗鹽燒牛舌串 ($45)
厚切牛舌脆嫩爽口👅
💗鹽燒活白鱔串 ($68)
白鱔皮脆厚肉,爽口無泥味🪱
💗鹽燒黑豚腩串 ($32)
黑豚腩肥美油脂十足🐷
串燒

💗日本沖繩苦瓜 ($68)
炒沖繩苦瓜味道清爽,苦中帶甘🫑
日本沖繩苦瓜
針魚薄切
蜜柑鯛簿切
鮨一千層海膽飯
串燒
2023-11-29 600 浏览
創立於尖沙咀的日本料理餐廳「鮨一」於網上好評如潮,今次相約朋友到訪荃灣店朝聖店內環境不大,裝潢走木系和風,甚有日本居酒屋的氣氛==========🔹蟹肉牛油果凱撒沙律 $78色彩繽紛,賣相精美沙律菜、粟米及小番茄新鮮;蟹肉及牛油果上鋪滿爽脆蟹籽,蟹肉鮮嫩美味,牛油果軟滑Creamy美味指數:8/10==========🔹針魚刺身 $98閃亮銀光,雪白通透的外表非常吸引魚身軟嫩有彈性,味道淡雅清甜美味指數:8/10==========🔹日本黑鮪中拖羅刺身 $198 (原價$298)厚切拖羅色澤鮮明,味道濃郁肥美而毫無腥味,口感輕軟嫩滑美味指數:8/10==========🔹鱈魚白子 $128大鄉里的我第一次品嚐,白子為魚的精巢,蛋白質豐富口感綿密柔滑,有乳狀的感覺,入口即融,味道豐厚濃烈但容易接受美味指數:8/10==========🔹甲羅燒 $98滿滿的甘甜蟹膏配上蛋香濃郁的蛋黃,將其放到輕脆的薄多士上,非常滋味美味指數:8.5/10==========🔹清酒煮蜆 $62蜆的份量豐富,配上幾件清甜蘿蔔蜆肉鮮甜汁多,清酒加入七味粉,帶點醒胃的辣,味道調較恰到好處美味指數:9/10====
店內環境不大,裝潢走木系和風,甚有日本居酒屋的氣氛
🔹蟹肉牛油果凱撒沙律 $78
色彩繽紛,賣相精美
🔹針魚刺身 $98
閃亮銀光,雪白通透的外表非常吸引
魚身軟嫩有彈性,味道淡雅清甜
==========
🔹日本黑鮪中拖羅刺身 $198 (原價$298)
厚切拖羅色澤鮮明,味道濃郁肥美而毫無腥味,口感輕軟嫩滑
🔹鱈魚白子 $128
大鄉里的我第一次品嚐,白子為魚的精巢,蛋白質豐富
🔹甲羅燒 $98
美味指數:8.5/10
🔹清酒煮蜆 $62
蜆的份量豐富,配上幾件清甜蘿蔔
美味指數:9/10
🔹鹽燒活白鱔串 $68
外皮香脆,魚肉油脂豐腴
🔹鹽燒牛舌串 $45
充滿鹽香的牛舌口感輕脆嫩滑,牛香不俗
美味指數:8.5/10
2023-11-29
  • 甲羅燒
  • 清酒煮蜆
  • 鹽燒牛舌串
#季節限定二人套餐 🥂由前菜到甜品,總共有1️⃣1️⃣道料理,最後食到小編同朋友仔捧住個肚走,男仔食都唔洗驚唔夠飽🤣小編就重點介紹特別鍾意既個幾道料理比大家😘.#味醂魚干 🐟做開胃菜好岩,等緊其他主菜之前,小編停唔到口keep住食喱個魚乾,治口痕一流👍🏻.#日本海膽魚籽杯 🥡喱個一上枱好震撼,超吸引呀🤩 簡單黎講,海膽又甜又滑,三文魚籽新鮮有口感,脆卜卜!如果個壽司飯可以冇咁呢黏,就prefect啦👍🏻😋.#唐揚炸雞配明太子醬 🍗呢個大家一定要趁熱食!炸雞同喺日本食嘅日式炸雞好相似,層炸衣好薄身,啱啱好包住啲雞,好有肉汁,一啲都唔乾,夾埋啲明太子醬,食落鹹鹹香香,正🙆🏻‍♀️.#櫻花蝦蔥吞拿魚腩卷 🍙喱個又係好驚艷,啲櫻花蝦好香口,吞拿魚蓉覺好豐富,配合壽司飯同埋新鮮嘅紫菜,口感非常之豐富!食完好滿足!即使佢有小編平時唔太好嘅蔥,都係好食嘅,所有嘢都互相配合得好好🥰.另外,小編仲對兩樣食物幾深刻,#漬物兩品 入面嘅醬油漬蒜頭,平時唔食蒜頭嘅小編,都試咗一粒,好神奇,佢係冇乜蒜頭味,真係好得意,大家要試吓!而 #和風糖度蕃茄 ,真係幾甜,同平時食嘅蕃茄好唔同!🍅.🏆 「豬」味指數:8/10📌 溫馨
#季節限定二人套餐 🥂
小編就重點介紹特別鍾意既個幾道料理比大家😘

#味醂魚干 🐟

#日本海膽魚籽杯 🥡

#唐揚炸雞配明太子醬 🍗

#櫻花蝦蔥吞拿魚腩卷 🍙

🏆 「豬」味指數:8/10
📌 溫馨提示:當日小編同朋友坐喺吧枱,冷氣都頗大,所以美食當前,大家一定要趁熱食🤤
睇戲前,逛逛街找飯食,竟被這小店簡單的日式門面吸引住,進去試試吧,聽店員推薦時令鯛魚薄切,真好介紹魚味鮮甜。而活赤貝刺身更爽口彈牙,超正。到生蠔每隻44元想不到有驚喜,肥美甘香。係時候清清味蕾,大大碟牛油果蟹籽蟹柳青瓜沙律,真清爽,又開胃,可以開始第二輪衝刺,試串燒包括美國厚切牛柳串,點上蛋汁,另外一種食法真不錯,而免治雞肉串,很有咬口,至於燒雞翼真香口,意猶未盡,再來一客吉列炸蝦卷,嘩脆到蝦殼也可全食,最後試埋甜品日本芝士蛋糕,簡直完美,最正就是如此高質食物每人也不過二佰多元。

2023-11-13
個人喜歡不光顧商場的集團食肆,今日就揀了荃灣廣場對面這家日式小店,門面雖小,但够地道很有風味,正值時令蠔和魚生做promotion,就order咗蜜柑鯛薄切,很奇怪的鮮魚生真帶有柑味,(其實是調味醬加入柑橘蓉),很有創意,不過另一西班牙生蠔,就真係貨真價實,飽滿肥美,若不是要試其他實會添食。再試它的串燒物,想不出也令人喜出望外,牛肉串很冶味,點埋日本蛋醬更加錦上添花,免治雞肉串釀入雞軟骨又是另一驚喜,最後的日本赤雞翼串,皮脆肉嫩,平凡中帶出不平凡,這頓飯真大滿足。

2023-11-13
我食日本料理除左在乎食物質素,都會揀啲店面唔大嘅小店,而且鍾意同三五知己一齊去,可以邊食邊傾之餘,亦有身處日本嘅感覺😆 而荃灣呢間日本菜係個好選擇👍🏻一坐低就見到黑板上有我鍾意嘅時令蜜柑鯛刺身😍 呢種肉質較爽身嘅鯛魚係食蜜柑大嘅 (佢地嘅飼料裡面有🍊),所以會有淡淡嘅「柑」甜,而且無魚腥味。另外仲叫左活赤貝刺身,爽口鮮甜❤️有選擇困難症嘅我地決定食特上十貫目😂 我最鍾意炙燒左口魚裙邊、吞拿魚腩壽司同三文魚籽軍艦☺️當晚清酒煮蜆同燒芝士年糕俾左驚喜我❣️ 雖然清酒煮蜆湯底嘅嗰種海水鹹鮮對我來講稍鹹,但蜆好肥美又鮮味👍🏻 煙韌嘅燒芝士年糕,豐富芝士餡加上其鹹度適中嘅醬汁同紫菜,相當滋味😋最後以濃濃椰子味嘅雪葩作結,開心🥰

清酒煮蜆

燒芝士年糕

牛油果鰻魚玉子卷

炸雞軟骨

最後以濃濃椰子味嘅雪葩作結,開心🥰
椰子雪葩

清酒煮蜆
燒芝士年糕
牛油果鰻魚玉子卷
椰子雪葩
2023-10-26 665 浏览
呢晚嚟咗荃灣嘅日式餐廳食個晚飯 吸引到我嚟嘅就係季節限定二人套餐 每份食物都係位上 份量充足之餘 仲好方便食用😝蟹籽沙律青瓜沙律底 沙律醬份量剛好 唔會太油膩 面頭仲有大量蟹籽🥗 漬物兩品呢日有漬牛蒡同埋醃蘿蔔🥕 用呢個作為前菜 真係好有和式風味味淋魚乾冇諗過呢個都係一人一份🐟 份量都算幾多 每份等於出面居酒屋佐酒小食一份 呢個係送酒一流🍶 側邊仲有蛋黃沙律醬😆時令生蠔生蠔真係好新鮮 入面食到好creamy 面頭仲有啲辣蘿蔔蓉同埋蔥花 令到個味道更豐富🦪刺身盛盒四品今日嘅刺身四品係帆立貝 油甘魚 三文魚 同埋劍魚 除咗擺盤精美 用料都真係好新鮮🐟 日本海膽魚籽杯超級鍾意呢個海膽魚子杯 賣相已經好靚 份量仲啱啱好 唔會太膩 日本海膽真係好滑溜 入口即溶 味道鮮甜💛 另外一邊廂就係大量嘅三文魚子 油香十足 配埋底下嘅醋飯食就啱晒 和風糖度番茄呢個食落口清清地都幾唔錯 有番茄嘅新鮮甜味🍅 可以均衡飲食唐揚炸雞配明太子醬炸雞入面勁Juicy 外層炸粉唔算好厚🐥 雞肉嫩滑 配上面頭嘅明太子醬 更加唔會覺得食炸嘢好油膩🙊 係一個幾好嘅配搭櫻花蝦蔥吞拿魚腩卷用紫菜包裹住充滿着吞拿魚腩蓉嘅日式醋飯😮

青瓜沙律底 沙律醬份量剛好 唔會太油膩 面頭仲有大量蟹籽🥗

刺身盛盒四品

日本海膽魚子杯

呢個食落口清清地都幾唔錯 有番茄嘅新鮮甜味🍅 可以均衡飲食

櫻花蝦蔥吞拿魚腩卷
用紫菜包裹住充滿着吞拿魚腩蓉嘅日式醋飯😮 吞拿魚腩蓉份量真係好多 多到滿瀉啊 面頭仲有好多櫻花蝦同埋香蔥 冇諗過櫻花蝦同埋吞拿魚腩蓉咁夾 真係口感十足

溏心蛋蜆肉味噌湯烏冬
呢個餐有埋烏冬 男士都唔會食唔飽呀🍜 湯底係日式嘅味噌湯 味道唔會太鹹 側邊仲有半隻溏心蛋同埋兩隻好鮮甜嘅蜆🐚 烏冬彈牙有口感
溏心蛋蜆肉味噌湯烏冬

日本芝士蛋糕
呢個芝士蛋糕口感細膩 size啱啱好 唔會太濟🧀
日本芝士蛋糕

呢個套餐足足有十一道菜 真係好完整嘅一餐 餐廳嘅海鮮用料新鮮 係幾唔錯嘅二人餐👏🏼
去過咁多次鮨一 都未試過嗌佢既套餐🫢今次就揀咗套餐 又睇吓佢水準係唔係都保持到先➷🪐 季節限定二人套餐▸ 蟹籽沙律▸ 漬物兩品§▸ 味淋魚干甜甜地既魚干 係我地每次都必點既小食🫢烤得軟軟腍腍 影完相就秒速清咗嚕§▸ 時令生蠔因為我地兩個都唔食生蠔🦪所以我地放棄咗佢眼見隔離枱食得好滋味 只怪我地唔識貨🥹§▸ 刺身盛合四品因應返時令去提供返刺身品種🐟每款都以厚切呈現魚香既鮮味係口腔徘徊 新鮮度極高 魚油都好豐富😋§▸ 日本海膽魚籽杯呢個海膽杯係我地最期待既一道菜式🤩係眼前既係一杯鋪滿海膽同三文魚籽既壽司杯海膽入口溶化後個種甜美 加埋脆卜卜帶點咸香既魚籽整個菜式既味道好突出 的確係令人回味🤤§▸ 和風糖度番茄食咗一半開始都飽飽地 呢個時候食呢個番茄 有助消滯👍🏼用上酸酸地既醬汁 加上番茄本來既清新🍅開胃既感覺又黎喇§▸ 唐揚炸雞配明太子醬炸雞既香脆度好足夠 亦都唔會好乾身 🍗日式小食黎講佢都係常客 質素絕對係唔錯呢✅§▸ 櫻花蝦蔥吞拿魚腩卷開頭仲以為佢係小卷咁一粒粒 原來佢係一大舊好似手卷咁🤣配料實在太豐富太多 一咬入口都咇晒出黎🤤櫻花蝦所帶出個種香氣 更加令到個卷既味道提升咗好多§▸ 糖心
去過咁多次鮨一 都未試過嗌佢既套餐🫢
今次就揀咗套餐 又睇吓佢水準係唔係都保持到先