2021-10-29 39 浏览
鮨勝-超豐富的 廚 師 發 辦 💓$1680 /位刺身6點 壽司8貫 熟食 甜品食足 2 個幾鐘😛新開的一間高級日式料理餐廳位於九龍城,餐廳bar枱十多個,坐無虛席,今晚安排坐獨立房間,更具私隱度及寧靜,環境優雅整潔,侍應細心介紹每道菜式,詢問食客口味喜好,服務優質😚前菜是白子,即是精巢,食落絕對唔核突,鮮甜甘香值得一試刺身:帶子面上有青檸汁岩鹽,增添清新口感,另一款則有木魚花上面有橙皮,幾清香右口魚比左口稀有,有火槍燒過迫哂d油出黎,仍然十分肥美😋金目鯛食落好嫩滑而且帶點咸香拖羅我的最愛,加左芥末醬,魚香好香好香,成個口都係拖羅香🥰鹽燒秋刀魚中間包著炸蒜,入口魚肉非常柔軟,再食落有炸蒜口感更豐富濃味鮑魚配上自家製醬汁,肉質好滑好有彈性👍🏻熟食:炸金鯛有脆脆的口感,連鱗炸,都食得,配埋埋柑橘蜜糖芥末醬炸魚都不會感覺油膩蒸蛋上面有好多小貝柱,用日本大蜆濃汁提鮮,同豆腐一樣咁滑~A5汁燒熊本和牛☺️壽司🍣赤海膽非常鮮甜鮮甜鮮甜要講3次❤️牡丹蝦上面有自製蝦膏,入口蝦膏香係口腔爆發😍😍😍勁鐘意煙燻銀雪魚魚油多好岩食☺️😋煙熏味重筋子入口好清香,唔食筋子的我都覺得佢幾好味😗黑鯥魚 肉質柔軟喺出面少比
鮨勝-超豐富的 廚 師 發 辦 💓
$1680 /位
刺身6點 壽司8貫 熟食 甜品
食足 2 個幾鐘😛

前菜是白子,即是精巢,食落絕對唔核突,鮮甜甘香值得一試

刺身
帶子

右口魚
比左口稀有,有火槍燒過迫哂d油出黎,仍然十分肥美😋

金目鯛
食落好嫩滑而且帶點咸香

拖羅
我的最愛,加左芥末醬,魚香好香好香,成個口都係拖羅香🥰

鹽燒秋刀魚
中間包著炸蒜,入口魚肉非常柔軟,再食落有炸蒜口感更豐富濃味

鮑魚
配上自家製醬汁,肉質好滑好有彈性👍🏻

熟食:

炸金鯛

蒸蛋
上面有好多小貝柱,用日本大蜆濃汁提鮮,同豆腐一樣咁滑~

A5汁燒熊本和牛☺️
A5熊本和牛

壽司🍣

非常鮮甜鮮甜鮮甜要講3次❤️

牡丹蝦
上面有自製蝦膏,入口蝦膏香係口腔爆發😍😍😍勁鐘意

煙燻銀雪魚
魚油多好岩食☺️😋煙熏味重

筋子
入口好清香,唔食筋子的我都覺得佢幾好味😗

黑鯥魚
肉質柔軟喺出面少比較少機會點到呢款魚呢

鱆尾烏賊
好鮮好彈
烏賊及北寄貝

北寄貝
搽豉油燒過更香一啲

鯖魚
火槍燒過有火炙香氣,先食到炸蒜味,鯖魚味再慢慢出

蔥吞拿魚手卷 + 江戶前玉子
玉子食落好似蛋糕,鬆鬆軟軟甜甜地👏🏻
湯物
湯是松葉蟹蟹殼熬,魚蛋是用松葉蟹肉打,仲有日本豆腐及日本芫荽,用料上乘,飲落好鮮甜而清

甜品是刀根柿及日本蜜瓜,完熟,超清甜

我 好 滿 足 啊 🥰😍❤️
A5熊本和牛
烏賊及北寄貝
2021-10-28 53 浏览
今日難得可以吾洗湊仔同老公一早就book左呢間位於九龍城新開業既鮨勝食廚師發板👨🏻‍🍳我地叫左兩個set 勝 katsu $1680,呢到既環境好整潔,只有bar枱位置,師傅們都非常親切。·先付白子面頭加左小小橙皮,口感滑,不過白子其實係魚類既精巢,但又真係好好食·刺身六款真鯛用左小小鹽吊味,再加左蜜糖水同檸檬汁蝶魚包住啲蔥,面頭放左柚子啫喱,呢個配搭非常清新宮城帆立貝好厚身,食落鮮甜太刀魚加左鹽、柚子皮、檸檬汁,師傅再燒左表面,迫左太刀魚既魚油出黎鏗魚加左生蒜同洋蔥,呢個味道好濃,洋蔥甜甜的非洲鮑魚配肝醬,鮑魚煮左三小時以上,所以非常容易咬開,鮑魚鮮甜,個人比較偏好直接食不加白飯·季節料理炸甘鯛配金橘蜜糖芥末汁,魚麟炸得非常香脆,好似薯片既口感,而魚肉依然好滑,加埋個汁好開胃,係成餐飯其中一個重點•壽司八貫深海池魚壽司加左小小蘿蔔蓉,簡簡單單,壽師飯無論溫度同醋味都剛剛好,師傅亦好細心問我地夠吾夠豉油同wasabi 汁燒北極貝壽司障泥烏賊壽司,師傅將烏賊切粒,令我地容易咬開,只係加左鹽冇落豉油的中段來個熟食,因為師傅知道我吾食蛋,所以將原本的茶碗蒸變成秘製醬油汁慢煮八爪魚,外面已經煮
先付

刺身六款
真鯛用左小小鹽吊味,再加左蜜糖水同檸檬汁
蝶魚包住啲蔥,面頭放左柚子啫喱,呢個配搭非常清新
宮城帆立貝好厚身,食落鮮甜
鏗魚加左生蒜同洋蔥,呢個味道好濃,洋蔥甜甜的

季節料理

壽司八貫
汁燒北極貝壽司

中段來個熟食,因為師傅知道我吾食蛋,所以將原本的茶碗蒸變成秘製醬油汁慢煮八爪魚,外面已經煮得非常軟,入面好煙韌入味

真鯖魚壽司,加左小小姜同蔥,好香魚油味,好正
牡丹蝦壽司配青檸汁,鮮味而且有種蝦膠質感
獅魚壽司配wasabi昆布
根子壽司,好重醬汁味
拖羅壽司,加左芥末籽,燒左小小邊邊既位置,魚油香到爆炸

吞拿魚手卷,紫菜超級脆,吞拿魚蓉既份量仲多過飯,勁滿足
A5汁燒熊本和牛,配日本青椒仔和炸蓮藕
呢道菜簡直係全晚既重頭戲,外表有小小脆入面係粉紅色的,食落係入口即化

豆乳蟹湯,好香蟹味,師傅話係用蟹殻整成的
甜品 日本蜜瓜配刀根柿
兩個水果都好甜好多汁,完美地為今晚的晚餐畫上句號
總括來說,全晚既野食同服務都好高質,亦食得好飽,係個好愉快既用餐經歷
2021-10-27 56 浏览
近幾年愛上吃 #Omakase廚師發板 食得多學問也多了除咗講求食物嘅賣相之外口感層次味道更是重中自重知道九龍城新開左一間 Omakase 店 - #鮨勝 @鮨勝 今日係開張第二日我就率先去試咗性價比好高嘅Set - 「 勝 - OMAKASE 22 」 $1680/位一個餐入面有齊22款菜式最後食到我哋好開心好滿足簡直就係 #舌尖上的大享受😍👍🏻⊰⊹════════════════⊹⊱✎食後感 :✨❤️【 Appetizer 】#慢煮八爪魚🐙 有兩件配上特製嘅醬汁令八爪魚更入味口感有咬口又軟口啱晒我呢位冇牙婆🧡【 Sashimi 】1️⃣ 首先來一小碟 #真雕刺身採用蜜糖水+檸檬汁+紫蘇花+竹炭葉點綴食落去酸酸甜甜好開胃2️⃣ #鮫碟魚刺身 即是香港俗稱的右口魚 一大片刺身捲住青綠色幼身剛發芽的芽蔥配以紫色的紫蘇花及柚子啫喱以及襯托着花花形狀的碟子整個賣相好啱我嘅風格食到爽嫩的芽青之外炙燒後的鮫碟魚邊更特別香呢3️⃣ 還有這大大塊的 #北海道帆立貝刺身岩鹽 + 柚子皮 + 青檸汁 + 手指檸檬粒整個配搭令鮮味更為突出4️⃣ 炙燒咗的 #太刀魚刺身落咗岩鹽 + 檸檬汁 + 柚子胡椒所以食落去味道有少少
近幾年愛上吃 #Omakase廚師發板

配以肝醬及飯
師傅建議我哋第一件先原味食
估唔到食落去好軟身好林吖🤩

💛【 Seasonal Dish 】🍣
呢款超特別、新鮮即叫即炸的 #炸金雕魚
滿滿的魚鱗粒粒炸脆鋪滿面

當然唔少得要試吓呢度嘅 江戶前玉子
食落去好似海棉蛋糕咁超軟嘅口感
冇麵粉打造同樣保持到質素

💜【 Sushi 】🍣
1️⃣ 深海池魚壽司 : 天然的魚肉好有肉感,肉味比較濃郁 脂肪也較少
2️⃣ 根子壽司 : 根子又稱三文魚籽壽司,新鮮先會見到層膜黏住,師傅預先用柚子豉油醃製汁,難怪爆漿那麼鮮甜無比
3️⃣ 北寄貝壽司 : 面頭加了檸檬汁檸檬皮,從而加強鮮味,食落去貝味還很濃郁呢
4️⃣ 拖羅壽司 : 熟食左14日嘅拖羅,還有山葵漬同埋京蔥的配料,其肥美甘甜的口感有一份入口化油的感覺,而且根位有咬口
5️⃣ 真鯖魚壽司 : 真鯖魚是秋季至冬季最肥美,襯托上鮮艷的乾紫蘇葉及紫蘇花,燒咗皮更美更香油香更重
6️⃣ 障泥烏賊紫海膽壽司 : 上面有鹽昆布 脆,味道好鮮甜,食落去爽爽聲更添口感
7️⃣ 對馬赤陸魚壽司 : 魚邊炙燒過,配以上面的蒜醬食落去好香口,有點入口即溶嘅口感
8️⃣ 鰓魚壽司 : 熟成咗14日嘅鰓魚經過醬油漬,加紫菜醬一齊,食落去的鹹香味好特別

蔥花拖羅蓉手卷 : 味道好Fresh,鍾意配飯一齊食冇咁油膩。

🤎【 Soup 】

超滿足超大愛😍😍😍

總括而言
套餐中的每款刺身壽司等食物都很精緻
味道好新鮮好美味
而且師傅、店員們都非常親切有禮
💁🏻‍♀️下次必定再encore👏🏻

📍 鮨勝
地址 : 九龍城龍崗道31號地舖
🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸
#九龍城鮨勝 #九龍城廚師發板 #九龍城Omakase #九龍城日本菜 #九龍城壽司 #九龍城美食 #九龍城搵嘢食 #九龍城好去處 #香港美食 #食好西 #肥真為食 #蔡真真 #為食Tata #tachoi #hkinfluencer #hkfoodie #hkfood