2021-04-17 71 浏览
當突如其來來食Omakase又無book定枱有咩選擇?由尖沙咀站金馬倫道行3分鐘嘅距離,有間叫「鮨廷」壽司店。雖然店面不太,座位都吧枱為主,主打日式高級壽司,即叫即做,速食但質素高。我朋友坐下,茶也有兩款 分別是玄米茶和麥茶。朋友點了散叫,而我就試吓壽司八貫定食。落單後師傅都很快預備好。朋友是愛蝦之人,她點了三款蝦,師傅也很用心咁一次過奉上。分別是赤蝦、甜蝦,牡丹蝦,前面的牡丹蝦爽口彈牙,沒有令人失望。左口魚邊充滿油的甘香,食落焦香味撲鼻,令人有encore的衝動!三文魚籽經過醬油漬過,很香濃帆立貝鮮甜可口,啖啖肉很滿足鯛魚加上烏魚籽,口感特別!爽口彈牙的北寄貝,比起其他魚相對失色,但也很好吃。油甘魚腩好精彩,肉質比起一般油甘魚更肥美!整體來說,鮨廷的質素都算中上。以尖沙咀的黃金地段來說,突然想食omakase但book唔切都係一個好的選擇。地方夠哂方便,而且行完街食都好易搵到。價錢中上,支持一下小店也不錯!

落單後師傅都很快預備好。

三文魚籽經過醬油漬過,很香濃

帆立貝鮮甜可口,啖啖肉很滿足

鯛魚加上烏魚籽,口感特別!

爽口彈牙的北寄貝,比起其他魚相對失色,但也很好吃。

油甘魚腩好精彩,肉質比起一般油甘魚更肥美!

2021-04-16 42 浏览
嚟到鮨廷壽司店最開心就係可以坐吧台 望住師傅手握壽司 佢地仲會好nice咁同客人介紹壽司嘅名同埋質感 我地用餐感覺好享受 壽司都新鮮😋見到佢地宜家推緊會員有omakase15% off優惠 有電話號碼就可以做會員 下次會想試埋😜.👉🏻本鮪壽司盛合(4貫+手卷)$180呢個set包一件大拖羅、中拖羅、赤身、辣吞拿魚同埋葱拖羅手卷😳其實真係幾抵食 而且質素都幾好!赤身口感好爽口 有海水鹹香嘅味道兩件拖羅都可以望到外形幾厚 顏色鮮艷 油香味重 入口即溶嘅感覺~辣吞拿魚就有香辣嘅味道 粒粒吞拿魚口感幾豐富🤩葱拖羅手卷上面嘅葱令到拖羅更香 如果粒粒拖羅有更多會更好😛.👉🏻炙三文魚箱押壽司$78呢款壽司賣相靚得嚟都好足料💕壽司本身已經混入醬油 自己再加wasabi食🤪上層三文魚微微燒過香口 望落去都幾肥美
👉🏻本鮪壽司盛合(4貫+手卷)$180

呢個set包一件大拖羅、中拖羅、赤身、
辣吞拿魚同埋葱拖羅手卷😳
其實真係幾抵食 而且質素都幾好!
赤身口感好爽口 有海水鹹香嘅味道

👉🏻炙三文魚箱押壽司$78
呢款壽司賣相靚得嚟都好足料💕
2021-04-14
  • 中拖羅
  • 赤身
2021-04-12 47 浏览
由B出口一直行到盡的金馬倫道,有好幾間值得留意的日本菜旺店,當中有立食有廚師發辦亦有居酒屋,今次來到本身立食的鮨廷已轉營到坐係到食,足以證明立食已應付唔到食客繼續落單的慾望🤤Order紙自由落單,沖泡玄米茶或麥茶等食,由於所有壽司飯已混入醬油,壽司師傅亦會在材料上配汁的關係,根本上唔駛再點醬油,已可以直接放入口食返手握壽司的原味口感。=̶焦糖玉子=̶$12 (必食)推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️=̶玉子壽司=̶$9推介:⭐️⭐️⭐️⭐️兩款玉子都十分欣賞,尤其是招牌獨有的焦糖玉子,有時點最簡單普通的食材做到食客記得,就係要考廚師的手藝技術。=̶三文魚壽司=̶$12推介:⭐️⭐️⭐️⭐️=̶三文魚腩壽司=̶$22推介:⭐️⭐️⭐️⭐️=̶炙三文魚壽司=̶$12推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️=̶三文魚手卷=̶$25推介:⭐️⭐️⭐️⭐️同一款魚試盡四種食法,以炙三文魚壽司最為突出,紋層魚肉燒香油脂比魚生香口醬汁入味。=̶中吞拿魚腩壽司=̶$38推介:⭐️⭐️⭐️⭐️=̶蔥吞拿魚腩手卷=̶$40推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️=̶油甘魚壽司=̶$28推介:⭐️⭐️⭐️⭐️無得輸,因為兩款魚生都係小編最愛,蔥吞拿魚腩手卷比想像更好味,推介之選。=̶鰻魚壽司=̶$15推介:⭐️⭐️⭐️⭐️=̶赤蝦壽司=̶$20推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️=̶蟹棒蟹糕

由B出口一直行到盡的金馬倫道,
有好幾間值得留意的日本菜旺店,
當中有立食有廚師發辦亦有居酒屋,
今次來到本身立食的鮨廷已轉營到坐係到食,
足以證明立食已應付唔到食客繼續落單的慾望🤤

Order紙自由落單,沖泡玄米茶或麥茶等食,
由於所有壽司飯已混入醬油,
壽司師傅亦會在材料上配汁的關係,
根本上唔駛再點醬油,
已可以直接放入口食返手握壽司的原味口感。

=̶焦糖玉子=̶$12 (必食)
=̶玉子壽司=̶$9
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
兩款玉子都十分欣賞,
尤其是招牌獨有的焦糖玉子,
有時點最簡單普通的食材做到食客記得,
就係要考廚師的手藝技術。

=̶三文魚壽司=̶$12
=̶三文魚腩壽司=̶$22
=̶炙三文魚壽司=̶$12
=̶三文魚手卷=̶$25
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
同一款魚試盡四種食法,
以炙三文魚壽司最為突出,
紋層魚肉燒香油脂比魚生香口醬汁入味。

=̶中吞拿魚腩壽司=̶$38
=̶蔥吞拿魚腩手卷=̶$40
=̶油甘魚壽司=̶$28
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
無得輸,因為兩款魚生都係小編最愛,
蔥吞拿魚腩手卷比想像更好味,推介之選。

=̶鰻魚壽司=̶$15
=̶赤蝦壽司=̶$20
=̶蟹棒蟹糕軍艦=̶$25
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
三款不相伯仲,赤蝦尤其新鮮美味,
閃爍爍嘅蝦身打卡影相一流👍

=̶帆立貝壽司=̶$25
=̶炙帆立貝壽司=̶$25
=̶赤貝壽司=̶$38
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
三款貝煩新鮮爽口,口感絕對值回票價,
有時回想一下如果羊群式去大熱連鎖分店排隊等食,
不如慢慢欣賞著壽司師傅慢慢製作,
即握即食的壽司呈獻面前更為滿足。

👅美味: 9/10 😮驚喜: 8/10
✨環境: 8/10 💆‍♂️服務: 8/10
💡性價: 7/10 🐽飽肚: 8/10
💫回頭: 9/10 👍推薦: 9/10
2021-04-11 1986 浏览
今日下午約了朋友吃壽司,餐廳的座位不算多,全部都是吧台。壽司可以單點或點套餐,所有壽司飯可以加了調味,不用蘸醬油都可以。⭐️鰻魚$15鰻魚軟嫩可口。⭐️炙三文魚$12表面有劃花紋,表面炙燒逼出油脂,口感更好。⭐️蟹棒$12蟹棒不像蟹棒,有包裝過的蟹棒看下去更高級。⭐️炙帆立貝$25帆立貝軟腍甘甜。⭐️焦糖玉子$12好味道的焦糖玉子,蛋上面有一層薄薄的焦糖,入口更香甜。⭐️赤蝦$20赤蝦新鮮爽脆。⭐️中拖羅$38接近赤身的位置,入口魚味突出,比較清爽。⭐️加州卷$58加州卷有牛油果、蟹柳和蛋,用料足,外面一層蟹籽,這個價錢抵食。⭐️鰻魚手卷$30紫菜夠脆,鰻魚大大片,米飯和鰻魚配搭絕佳。⭐️芥辣八爪魚$12芥辣八爪魚份量多,入口香辣。⭐️蟹棒手卷$20米飯和蟹棒配搭恰當,加上醬汁,不錯。⭐️飛魚籽$12滿瀉的飛魚籽吃起來才有口感。
今日下午約了朋友吃壽司,餐廳的座位不算多,全部都是吧台。

⭐️鰻魚$15
鰻魚軟嫩可口。

⭐️炙三文魚$12
炙三文魚

表面有劃花紋,表面炙燒逼出油脂,口感更好。

⭐️蟹棒$12
蟹棒

蟹棒不像蟹棒,有包裝過的蟹棒看下去更高級。

⭐️炙帆立貝$25
炙帆立貝

帆立貝軟腍甘甜。

⭐️焦糖玉子$12
焦糖玉子

好味道的焦糖玉子,蛋上面有一層薄薄的焦糖,入口更香甜。

⭐️赤蝦$20

赤蝦新鮮爽脆。

⭐️中拖羅$38
中拖羅

接近赤身的位置,入口魚味突出,比較清爽。

⭐️加州卷$58
加州卷

⭐️鰻魚手卷$30
鰻魚手卷

紫菜夠脆,鰻魚大大片,米飯和鰻魚配搭絕佳。

⭐️芥辣八爪魚$12
芥辣八爪魚

芥辣八爪魚份量多,入口香辣。

⭐️蟹棒手卷$20

米飯和蟹棒配搭恰當,加上醬汁,不錯。

⭐️飛魚籽$12
飛魚籽

滿瀉的飛魚籽吃起來才有口感。

炙三文魚
加州卷
鰻魚手卷
芥辣八爪魚
2021-04-09 65 浏览
Serve我地既師傅好cool,同服務旁邊食客既師傅既親和力好大分別,以致用餐感受係次一點的。講返食物先:1.蟹肉蟹膏豆腐👍🏻香濃,不過估唔到一開始前菜就咁濃味2.活赤貝👍🏻3.深海池魚4.鱈白子(老公唔鍾意呢個質感,食咗一啖就俾咗我)5.梅醬紫蘇拖羅👌🏻拖羅唔係入口即溶嗰種,無乜油脂,唔講我以為係赤身。紫蘇葉味完全蓋左拖羅魚味😔6.金目鯛,烏魚子碎7。平目魚,海膽😔(海膽味道有啲怪,應該係加拿大海膽😭完全唔鮮甜)8。酢鯖魚9.牡丹蝦,蝦頭膏(鮮甜香濃)👍🏻👍🏻👍🏻最好食10.炙燒右口魚邊(燒得唔夠耐,如果唔係會更有油香)11.拖羅蓉手卷加左件焦糖玉子,師傅落糖厚得滯燒咗好耐,所以苦左😭同埋燒完即刻上應該提一提小心辣親咀,但係無。好在我提下老公,如果唔係就出事⋯⋯
講返食物先:

1.蟹肉蟹膏豆腐👍🏻香濃,不過估唔到一開始前菜就咁濃味

2.活赤貝👍🏻

3.深海池魚

4.鱈白子(老公唔鍾意呢個質感,食咗一啖就俾咗我)

6.金目鯛,烏魚子碎

8。酢鯖魚

9.牡丹蝦,蝦頭膏(鮮甜香濃)👍🏻👍🏻👍🏻最好食

10.炙燒右口魚邊(燒得唔夠耐,如果唔係會更有油香)

11.拖羅蓉手卷

1K
2021-04-08 58 浏览
尖沙咀「鮨廷」的魚生及壽司超新鮮,今日與好友再訪是為了吃他們的高質壽司而來。「鮨廷」的裝修設計簡潔,以木色為主,似日式的壽司店風格,不能去日本也來感受一下和風感當作去了日本旅遊。首先,來一個「玉子」壽司$9/件,我倆每人一人一件,玉子甜美,有雞蛋香,而且好厚身,9蚊一件性價比高。「蟹棒」壽司$12/件,蟹棒鮮甜,加上已浸透醬汁的壽司飯,超香甜。「中拖羅」壽司$38/件,中拖羅肉質肥美,口腔充滿甘香的魚油,口感滑溜,超正!「炙三文魚」壽司$12/件,火炙後的魚油更豐富,入口有濃郁的魚香。「炙帆立貝」壽司$25/件,火炙後的帆立凡變得更爽脆,味道更creamy 。「芥辣八爪魚」軍艦$12/件,芥辣嗆鼻很過癮,八爪魚煙韌有咬口,加埋紫菜香,個人很喜歡。「炙三文魚手卷」$25/件,手卷包法有別於其他壽司店,是包得長身似圓錐體,外層紫菜脆口香濃,裡內餡料十足,很不錯。

2021-04-08 44 浏览
下午茶來嘆壽司🍣🥰油甘魚$28鮨廷的油甘魚成為左我的最愛,油甘魚好新鮮肉質厚身肥美赤身$30 肉身好有光澤,質感非常柔軟,超正赤貝壽司$38鮮橙色赤貝爽厚,必點啊北海道海膽壽司$68海膽份量十分多,非常鮮味,是日本直送的幸福😋中拖羅壽司$38在吞拿魚壽司入面,我唯獨不太喜愛大拖羅,會有點過膩的感覺。中拖羅油脂分布均勻,脂肪量不會過量之餘也足夠肥美,大愛🥰而家午餐食omakase 會有 1 個lunch set 半價都幾抵拎個電話做鮨廷會員就有😁
下午茶來嘆壽司🍣🥰

油甘魚$28

鮨廷的油甘魚成為左我的最愛,油甘魚好新鮮肉質厚身肥美

赤身$30
肉身好有光澤,質感非常柔軟,超正

赤貝壽司$38
鮮橙色赤貝爽厚,必點啊

北海道海膽壽司$68
海膽份量十分多,非常鮮味,是日本直送的幸福😋

中拖羅壽司$38

2021-04-08 42 浏览
今日同朋友經過尖沙咀,行街攰攰地......決定坐低食過下午茶!平時見到呢間壽司舖因為位置得好少,所以都滿座。下午茶呢啲時間就唔使等!叫咗油甘魚壽司好肥美~~ 🔥「炙三色壽司盛合」有大拖羅😍😍 三文魚同埋左口魚邊 !火炙左口魚油脂特別豐富!另外在叫咗「本鮪壽司盛合」包左四件壽司加手卷!性價比都唔錯,特別因為有大拖羅!*本鮪係吞拿魚品種中,身價最昂貴、體形最大一種其他壽司都係即叫即製,可以睇住師傅整,食得開心~~

平時見到呢間壽司舖因為位置得好少,所以都滿座。
下午茶呢啲時間就唔使等!

叫咗油甘魚壽司
好肥美~~
🔥「炙三色壽司盛合」有大拖羅😍😍 三文魚同埋左口魚邊 !
火炙左口魚油脂特別豐富!

另外在叫咗「本鮪壽司盛合」包左四件壽司加手卷!
性價比都唔錯,特別因為有大拖羅!

*本鮪係吞拿魚品種中,身價最昂貴、體形最大一種

其他壽司都係即叫即製,可以睇住師傅整,食得開心~~
2021-04-07
2021-04-05 91 浏览
呢間日本料理新開,午市有午市套餐或omakase ~見午餐選擇唔算太啱我哋,所以我哋選擇左自選壽司 🍣揀咗自選壽司八件。午市自選壽司八件$148配沙律及湯,沙律尚算新鮮,湯味道夠濃郁。我幾鍾意個湯,另外基本嘅就有茶。餐廳唔算好大,所以最好就預先book位。-赤身(吞拿魚):有光澤面上有少少醬油-帆立貝:唔算太厚身,感覺食落去似平貝,都幾新鮮~-真鯛:我鍾意鯛魚嘅肉質唔錯,而且白身魚算鮮甜~-甜蝦:甜蝦好食😋夠甜~-蔥拖羅軍艦:新鮮整所以紫菜非常脆;拖羅用夾雜着蔥,特別香~-蟹棒蟹膏軍艦:鍾意佢有蟹棒、蟹膏味道香濃~-松葉蟹肉軍艦:松葉蟹肉夠新鮮,一絲絲口感~-赤蝦:質感唔錯,大隻夠鮮甜!

呢間日本料理新開,午市有午市套餐或omakase ~

餐廳唔算好大,所以最好就預先book位。

-赤身(吞拿魚):有光澤面上有少少醬油

-帆立貝:唔算太厚身,感覺食落去似平貝,都幾新鮮~

-真鯛:我鍾意鯛魚嘅肉質唔錯,而且白身魚算鮮甜~

-甜蝦:甜蝦好食😋夠甜~

-蟹棒蟹膏軍艦:鍾意佢有蟹棒、蟹膏味道香濃~

-松葉蟹肉軍艦:松葉蟹肉夠新鮮,一絲絲口感~

-赤蝦:質感唔錯,大隻夠鮮甜!
係我朋友介紹之下,🥰我同Mary 黎左尖沙咀呢一間壽司店!😋一入到去已經勁香魚油味! 🍵一坐低就沖番杯野飲先。⭐️有麥茶同玄米茶,其他嘢都係自助。我哋兩個人食咩都想試啲,😍所以就叫咗個盛盒、丼同埋手卷!⭐️特上壽司盛盒 壽司師傅幾件幾件咁樣擺上枱,我哋睇住師傅喺度整壽司🍣。❤️1st round - 油甘魚, 金鯛, 赤身❤️2nd round - 海鰻, 牡丹蝦, 深海池魚, 醋鯖魚❗️唔係講笑,每一件都好精緻,壽司飯係已經調左味,上面嘅每一塊刺身都好有份量同新鮮!真正可以食到每一件都有唔同嘅口感同味道!👍🏼另外我地仲叫左個⭐️火炙刺身丼!每款刺身都大大舊!火炙完更加係冇得輸!⭐️三文魚手卷😍同服務員傾計先知原來俾個電話佢就做到member! 之後叫omakase 有85折😳 早知就....🤣🤣
係我朋友介紹之下,🥰我同Mary 黎左尖沙咀呢一間壽司店!
我哋兩個人食咩都想試啲,😍所以就叫咗個盛盒、丼同埋手卷!
⭐️特上壽司盛盒
壽司師傅幾件幾件咁樣擺上枱,我哋睇住師傅喺度整壽司🍣。
❤️1st round - 油甘魚, 金鯛, 赤身

另外我地仲叫左個⭐️火炙刺身丼!

每款刺身都大大舊!火炙完更加係冇得輸!

⭐️三文魚手卷

2021-04-03 53 浏览
金馬倫道小店鮨庭,地方著實不大,但正正因為小而更有日本 居酒屋的氣氛。 為坐在吧檯前看著師傅手握壽司,是那種在大商場裡日本刺身 餐廳不能提供的親切感。鮨廷刺身丼數十款刺身完完整整圍住飯碗一個圈, 齋睇已經 勁澎湃 勁滿足 。無論是淡味的白魚,還是油甘魚等油脂較多的魚,每一款刺身都 色澤 亮麗,新鮮度十足,三文魚子精瑩通透, 澎湃地一湧而出。池魚切得厚身,貝柱肉厚,味甜啖啖肉 ,三文魚脂肪與肉紋理美麗, 再加埋酸薑片以及山葵, 一整個強勢又澎湃。特上壽司盛合全都是以時令的 海鮮入饌, 在吧檯前看著 師傅 獨件獨件壽司握出來,既是新鮮,又是 視覺的享受。赤貝爽口鮮甜,帶有海水咸香,作為starter 非常不錯。金目鯛鳥魚子金目鯛肉質細膩味道鮮甜, 會子的鹹香更加突出了鯛魚的新鮮。油甘魚油甘魚好有魚鮮味,魚味相對濃。甜蝦配新鮮蝦頭膏入口嗰陣蝦頭膏香味至今仍 歷歷在目。赤身 芝麻碎紫菜醬新鮮的赤身肉質細緻,配以紫菜醬過更顯魚味甘甜。鯖魚 薑絲鯖魚壽司,魚味香濃,油脂較為豐潤, 配搭薑絲正好中和了魚油的油膩感三文魚籽粒粒飽滿, 勁澎湃的海水鹹鮮味蜂擁而出燒右口魚邊燒右口魚邊的魚油 較為油潤, 質
鮨廷刺身

無論是淡味的白魚,還是油甘魚等油脂較多的魚,
每一款刺身都 色澤 亮麗,新鮮度十足,

三文魚子精瑩通透, 澎湃地一湧而出。

池魚切得厚身,貝柱肉厚,味甜啖啖肉 ,

三文魚脂肪與肉紋理美麗,

再加埋酸薑片以及山葵, 一整個強勢又澎湃。
特上壽司盛合
赤貝

爽口鮮甜,帶有海水咸香,作為starter 非常不錯。
金目鯛鳥魚子

金目鯛肉質細膩味道鮮甜, 會子的鹹香更加突出了鯛魚的新鮮。
油甘魚

油甘魚好有魚鮮味,魚味相對濃。
甜蝦配新鮮蝦頭膏

入口嗰陣蝦頭膏香味至今仍 歷歷在目。
赤身 芝麻碎紫菜醬

新鮮的赤身肉質細緻,配以紫菜醬過更顯魚味甘甜。
鯖魚 薑絲

三文魚籽

粒粒飽滿, 勁澎湃的海水鹹鮮味蜂擁而出
燒右口魚邊

燒右口魚邊的魚油 較為油潤, 質感細嫩, 入口嗰陣魚油味在 口裏徘徊了很久 。
穴子壽司

穴子燒得金香, 魚肉肉質感嫩滑,配搭點點醬油正好突出穴子的香口。
2021-04-03 755 浏览
很想日本,每一次日本行程追趕,只好來一個立食,品嚐美食之餘又可以趕行程,尖沙咀真是一個美食天堂,每次經過都忍不住,望一望,今晚終於可以一嚐火炙三文魚壽司,該店的壽司飯已混入醬油,上層火炙三文魚,燒得很均勻,入口質感細膩帆立貝壽司,厚厚的帆立貝,平坦的放在壽司飯上,師傅已經涂上一點醬油,入口非常豐富赤貝壽司,燈紅色的赤貝入口非常爽口,濃厚的海洋氣息,非常新鮮,忍不住要再encore 赤身壽司,含大量肌紅蛋白,脂量少,低卡,果然是每次吃壽司是必點之一三文魚壽司,最傳統的壽司項目之一,質素水絕對合格甜蝦壽司,並不是普通的幼細甜蝦,是兩條肥美肉厚的巨形甜蝦,入口很幸福,吃它絕對是正確三文魚籽軍艦,三文魚籽多得快要倒出來,每一粒三文魚籽都是非常新鮮,外層的紫菜是脆卜卜的,真的要合著眼品嚐這人間美食蔥吞拿魚腩軍艦,吞拿魚腩蓉又是必點之一,取自於腩位的部分,與壽司飯是絕配之一焦糖玉子,看到所有人都說是必吃,必吃的,果然沒有令我失望,入口有驚喜,上面燒得夠薄夠脆口今晚,算是彷彿走到日本一趟了

三文魚壽司,最傳統的壽司項目之一,質素水絕對合格

今晚,算是彷彿走到日本一趟了
2021-03-31 109 浏览
❥ Sushi Sooshi Quick Sushi Fix焦糖玉子燒帆立貝燒拖羅甜蝦✿/特別鍾意鮨廷日式焦糖玉子🥺🥰脆皮焦糖加甜甜玉子話說好耐無食壽司咁 之前都黎過呢間食 而家已經有座位 唔係立食 食飯都較為舒適壽司有師傅係面前即點即製 可以見到師傅整壽司壽司飯唔鬆散/✿. 𝚈𝚞𝚖:𝟰/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕𝟰/𝟻𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $300/𝗵𝗲𝗮𝗱˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞☞ ☞ 鮨廷Sushi SooshiShop B, G/F, 17 Cameron Road Tsim Sha Tsui.˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
❥ Sushi Sooshi

𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕𝟰/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $300/𝗵𝗲𝗮𝗱

☞ ☞ 鮨廷Sushi Sooshi
2021-03-30 574 浏览
上次試左一次omakase之後念念不忘,所以專登上網搵下有無其他日本餐廳可以一解思鄉之愁,上網見到哩間餐廳既評價唔錯,所以專登去尖沙咀試下。餐廳感覺有啲似之前去大阪黑門市場既壽司店,座位呈L型,數量唔多,夜晚去食嘅話記得早啲book位,座位同樣可以見到師傅製作壽司既過程,而我最鍾意係餐桌有叉電位😆座位有玄米茶同麥菜可以選擇,而且用嚟放豉油嘅玻璃瓶好靚,點都要影返張扮斟茶既相😂餐廳嘅壽司同刺身選擇唔少,而今次我就叫左一個丼飯,另外加左幾款壽司同刺身。🌟餐廳全部壽司飯都係用赤醋調味,所以米飯上面會呈現淡淡既啡紅色,酸度更柔和,味道會更香醇。🎈炙三色壽司盛合(大拖羅、三文魚、右口魚邊) $88配料有酸薑片,日本豆芽及少許Wasabi 。三文魚經過炙燒後,有豐富既魚油香,口感嫩滑,大拖羅肉質較結實,魚味重,亦香口嫩滑,右口魚邊超好味❗️勁重魚油,以上三樣都係入口即溶,推薦👍🏻而帶子肉質較結實,新鮮好味,米飯上灑有芝麻,食落有芝麻香。🎈三文魚刺身(兩件)$24刺身係厚切,非常新鮮,而且肥美厚實,味道鮮甜。🎈赤蝦壽司 $18赤蝦大隻,肉質彈牙,已經澆上少許醬油。🎈鰻魚壽司 $15鰻魚經過炙燒,燒得香

餐廳嘅壽司刺身選擇唔少,而今次我就叫左一個丼飯,另外加左幾款壽司刺身

🎈炙三色壽司盛合(大拖羅、三文魚、右口魚邊) $88
配料有酸薑片,日本豆芽及少許Wasabi 。

🎈三文魚刺身(兩件)$24
刺身係厚切,非常新鮮,而且肥美厚實,味道鮮甜。

🎈赤蝦壽司 $18
赤蝦大隻,肉質彈牙,已經澆上少許醬油。

🎈鰻魚壽司 $15
鰻魚經過炙燒,燒得香口,滲出魚油,帶有少少脆邊,一件壽司上面仲有兩件鰻魚,係划算之選👍🏻

🎈帆立貝壽司 $20
帆立貝上面亦掃上自家調製既醬油,食落新鮮味甜。

🎈焦糖玉子 $12
玉子上放上焦糖,再炙燒,焦糖香脆,玉子有炙燒既味道,兩種食材味道非常夾,值得一試。

整體黎講,哩間餐廳既食材質素高,食物有日本既味道,值得推介。

溫馨提示🌟
而家提供電話號碼就可以做會員,做左會員之後夜晚食omakase有15%off架。

比張餐牌大家參考下

2021-03-29 139 浏览
北海道海膽壽司海膽肥厚而質感細膩,非常鮮甜赤貝壽司 厚切富有口感而且非常爽口彈滑,好好食😋赤身壽司肉質軟腍美味,新鮮👍🏻中拖羅壽司魚香恰到好處,脂肪比例較高夠肥美,入口豐腴細滑火灸大拖羅壽司油香味好濃,燒灸後無肥膩感仲更香,入口即化帆立貝壽司新鮮而且大大片刺身幾有口感~鰻魚壽司肉質柔軟,配合鰻魚汁好好味玉子壽司蛋卷紮實豐厚~今晚會黎試下因為我friend做左鮨廷member,之後叫晚市的 omakase 有85折,超抵~做會員淨係比電話號碼ok

北海道海膽壽司
海膽肥厚而質感細膩,非常鮮甜
北海道海膽

赤貝壽司
厚切富有口感而且非常爽口彈滑,好好食😋

赤身壽司
肉質軟腍美味,新鮮👍🏻
赤身

中拖羅壽司
魚香恰到好處,脂肪比例較高夠肥美,入口豐腴細滑

火灸大拖羅壽司
油香味好濃,燒灸後無肥膩感仲更香,入口即化
灸大拖羅

帆立貝壽司
新鮮而且大大片刺身幾有口感~
帆立貝

鰻魚壽司
肉質柔軟,配合鰻魚汁好好味
鰻魚

玉子壽司