2018-11-27 90 浏览
Omakase 由師傅發辦揀啲時令嘢奉客而當中欣賞師傅嘅製作過程都係賣點之一 🤣呢度嘅吧枱呈 L 形,全部客人都可以向住師傅切合返呢度個名 —— 鮨見,哈哈哈【墨魚仔腐竹】墨魚仔同腐竹呢個配搭幾新穎前者爽口,後者索咗味軟腍啲再灑上香口芝麻~【鮟鱇魚肝】好濃郁 creamy底下嘅海帶漬酸咪咪 balance 返超級刺激食慾 👅左邊係【秋刀魚】而家秋天就正值當造時期所以好肥美有油香~加上少少薑茸葱花好夾右邊係【深海池魚】割開咗再𠝹花邊,整得好靚食落口感都豐富啲【海膽茶碗蒸】順滑有蛋香𢳂起一大啖海膽好正【鮑魚】汁煮過,本身都有味再點鮑魚肝醬就更惹味食剩嘅鮑魚肝醬唔會浪費師傅握咗個小飯團俾我哋撈埋嚟食 🍙【金目鯛烏賊】金目鯛魚肉鮮嫩,包住充滿膠質嘅烏賊嘩勁好食!👍🏻【中拖羅海膽】啲海膽咇出嚟喇 🤤【中拖羅海膽】呢個係升級版 🤩火炙過嘅中拖羅油香極度澎湃中間包住顆粒整齊嘅海膽最底係拖羅蓉,三重享受呀喂!【金目鯛壽司】師傅會表演一輪握壽司先上,哈哈金目鯛壽司調味過,就咁食就 OK【真鯛壽司】+ 鯛角肝師傳專登保留魚皮魚皮處理完輕輕炙過,好焦香!【黑睦魚壽司】+ 麵豉魚肉好細嫩【深海池魚腩壽司】用咗
Omakase 由師傅發辦揀啲時令嘢奉客
而當中欣賞師傅嘅製作過程都係賣點之一 🤣
呢度嘅吧枱呈 L 形,全部客人都可以向住師傅
切合返呢度個名 —— 鮨見,哈哈哈

【墨魚仔腐竹】
墨魚仔同腐竹呢個配搭幾新穎
前者爽口,後者索咗味軟腍啲
再灑上香口芝麻~

超級刺激食慾 👅

左邊係【秋刀魚】
而家秋天就正值當造時期
所以好肥美有油香~
加上少少薑茸葱花好夾

右邊係【深海池魚】
割開咗再𠝹花邊,整得好靚
食落口感都豐富啲

【海膽茶碗蒸】順滑有蛋香𢳂起一大啖海膽好正

【鮑魚】汁煮過,本身都有味
再點鮑魚肝醬就更惹味
食剩嘅鮑魚肝醬唔會浪費
師傅握咗個小飯團俾我哋撈埋嚟食 🍙

【金目鯛烏賊】
金目鯛魚肉鮮嫩,包住充滿膠質嘅烏賊
嘩勁好食!👍🏻

【中拖羅海膽】
啲海膽咇出嚟喇 🤤

【中拖羅海膽】
呢個係升級版 🤩
火炙過嘅中拖羅油香極度澎湃
中間包住顆粒整齊嘅海膽
最底係拖羅蓉,三重享受呀喂!

【金目鯛壽司
師傅會表演一輪握壽司先上,哈哈
金目鯛壽司調味過,就咁食就 OK

【真鯛壽司】+ 鯛角肝
師傳專登保留魚皮
魚皮處理完輕輕炙過,好焦香!

【黑睦魚壽司】+ 麵豉

帶子好鮮甜~

【廣島蠔壽司
師傅叫我哋伸隻手出嚟
嚟手將件廣島蠔壽司放上我哋掌心
直接啪落口食,即刻滿口鮮味 😛

【甜蝦海膽杯】
邪惡到不得了...
海膽多到山泥傾瀉咁 🤣
點解可以咁奢侈㗎?
勁鮮甜呀

【金目鯛手卷】
食到手卷已經滿足哂~

【魚湯】
魚湯清清哋好甜

甜蜜嘅【日本哈蜜瓜】作結
perfect 🤗
2018-11-26 82 浏览
跟朋友都是非常喜愛omakase的,聽聞這里的師傅(二見康二)是日本人和食材都是由日本新鮮運送,,便前來一試! 看到我們進來了, 師傅禮貌的微笑打招呼,環境非常日系風,彷如在日本一樣.前菜一道酸酸甜甜的八爪魚,十分開胃,第二道吃了個蒸蛋,滑得不要不要的,簡直驚嘆壽司,吃一個捏一個的形式,魚和飯的比例完美,吃得出店家非常重視醋飯的味道,一口吃掉享受鮮甜在嘴里爆發的感覺,每一款都是超級新解好吃的!! 廣島蠔刺身吃的多,但是做成壽司還是第一次吃,比起法國的蠔,日本的蠔更加婉約,在啫理醋和京蔥調味下,還能尋到一點海水的新鮮氣息左口魚的口感也留了在我嘴巴里一整晚,加了辣蘿蔔,簡直又特別又讓人想多吃幾塊呀!!海膽杯真的好吃到哭,層層疊疊,份量有夠too much,食到一半再與米飯拌在一起超美味深海池魚用了火燒的處理方法,很好地把魚的肉質和油脂分離並且很好地展示出來.赤貝非常脆,吃起來很爽,特別天氣熱吃更爽湯:用魚骨們熬制多時,鮮味十足,喝起’啊’ 驚為天人十分值得來大開眼界,而且價錢非常合理。

赤貝非常脆,吃起來很爽,特別天氣熱吃更爽

湯:用魚骨們熬制多時,鮮味十足,喝起’啊’ 驚為天人

十分值得來大開眼界,而且價錢非常合理。
日本大師傅將日本人🎌既專業既水準帶到黎香港🇭🇰係特別架,第二次食Omakase,都係唔會失望👍🏻👍🏻點左(見)呢個餐食🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣前菜芝麻腐竹八爪魚,係真係正,呢個配搭第一次食,好新鮮既感覺茶碗蒸,好足料呀鮟鱇魚肝,呢個名師傅讀得好搞笑,入口唔油膩沙甸魚&深海池魚刺身師傅每個擺碟都好花心思而且刀功亦係一流,呢碟係金槍魚,魷魚🦑 蝦同海膽既刺身拼盤卷好創新既設計呢個🥄師傅強調要「一口」食,咁先保留到原汁原味鮑魚拼蟹膏醬,個醬真係好味到飛起,師傅最後仲比埋一舊飯我食埋佢,正壽司🍣金目鯛 桜🌸鯛深海池魚腩 左口魚帶子 廣島蠔海膽飯,呢個無敵北海道蜜瓜,師傳新鮮切出黎,但佢站如果切左放過夜,仲甜仲好食師傅講左句日文令我好難忘「寿司は日本人の心です!」「壽司係日本人既心!」有心又有熱成🙌🏻
日本大師傅將日本人🎌既專業既水準帶到黎香港🇭🇰
係特別架,第二次食Omakase,都係唔會失望👍🏻👍🏻

點左(見)呢個餐食
🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣
前菜芝麻腐竹八爪魚,係真係正,
呢個配搭第一次食,好新鮮既感覺
茶碗蒸,好足料呀
鮟鱇魚肝,呢個名師傅讀得好搞笑,
入口唔油膩
沙甸魚&深海池魚刺身
師傅每個擺碟都好花心思
而且刀功亦係一流,
呢碟係金槍魚,魷魚🦑 蝦同海膽既刺身拼盤卷
好創新既設計
呢個🥄師傅強調要「一口」食,
咁先保留到原汁原味
鮑魚拼蟹膏醬,個醬真係好味到飛起,
師傅最後仲比埋一舊飯我食埋佢,正
壽司🍣
金目鯛 桜🌸鯛
深海池魚腩 左口魚
帶子 廣島蠔
海膽飯,呢個無敵
北海道蜜瓜,師傳新鮮切出黎,
但佢站如果切左放過夜,仲甜仲好食

師傅講左句日文令我好難忘
「寿司は日本人の心です!」
壽司係日本人既心!」
有心又有熱成🙌🏻
2018-11-21 64 浏览
在尖沙咀亞士厘道有一間樓上鮨店,由日本廚師主理~店內以簡樸的木色為主,店子小小的,圍繞吧台的座位不多,感覺很有日本家庭式小店的感覺,蠻溫馨的說。是日菜單有兩款 Omakase,分別是「春」和「見」,我們就選了後者有多點刺身的「見」~ 點好之後師傅就默默在準備食材了先付前菜是很爽滑的腐皮墨魚仔,加了一點芝麻吃起來更香口這個茶碗蒸很豪華,加上了海膽,吃起來蛋的清香和海膽的鮮味互相融合然後就是刺身六點,第一款是鮟鱇魚肝伴海帶漬,鮟鱇魚肝所散發岀的馥郁濃香,真不愧是被稱為「海底鵝肝」~左邊是時令的秋刀魚刺身,右邊是深海池魚刺身,都是厚切的呢。秋刀魚之味油潤豐腴,加點薑蔥來吃可減淡油膩感。這一碟花了點心思,左邊是藍鰭吞拿魚捲海膽,右邊金目鯛捲魷魚,兩種截然不同的口感配撘起來蠻特別的這個用匙羹上的刺身賣相好吸睛,上層是火炙過還帶微溫的中拖羅,中間是海膽,底層是冷的拖羅蓉,師傅教的食法是用筷子將全部都一口扒進嘴裡,又凍又熱的相當過癮壓軸的刺身就是鮑魚配鮑魚肝醬,鮑魚肝醬是用一隻小烏龜造型的碟了承載着,十分可愛い!新鮮美味的鮑魚腍滑又不失Q彈的口感,點軟滑濃鮮的鮑魚肝醬來吃味道很好,吃完之後師傅再握了

先付前菜是很爽滑的腐皮墨魚仔,加了一點芝麻吃起來更香口

壓軸的刺身就是鮑魚配鮑魚肝醬,鮑魚肝醬是用一隻小烏龜造型的碟了承載着,十分可愛い!新鮮美味的鮑魚腍滑又不失Q彈的口感,點軟滑濃鮮的鮑魚肝醬來吃味道很好,吃完之後師傅再握了個小飯團伴鮑魚肝醬來吃~圓滾滾的小飯團放在烏龜碟子上完全沒有違和感哈哈

接下來是壽司六貫,由左至右上至下
· 金目鯛壽司
· 真鯛壽司
· 深海池魚腩壽司
· 黑睦魚壽司
· 北海道帶子壽司
· 廣島蠔壽司

壽司已經有調味,所以也可不蘸上豉油直接享用。當中很喜歡廣島蠔壽司,蠔肉肥美,入口海水味比較重身

吃完壽司就到我十分期待的海膽杯,充滿誠意,真的很鮮甜!質感幼滑,濃郁鮮美的海膽在口中化開~~很滿足

師傅再送上金目鯛手卷。脆口的紫菜和軟軟的金目鯛配合得天衣無縫

吸物是日式料理中不可或缺的配角啊~熱呼呼的魚湯,湯頭魚味濃郁順口👍🏼 是日甜點是甜蜜蜜的日本哈蜜瓜,非常多汁好吃呢
2018-11-17 1534 浏览
食左咁多間omakase,真係第一次食日本師傅既omakase係唔錯嘅體驗師傅嘅整法好新鮮好有特色有自己嘅一套想法唔少刺身都由日本直送,所以係值得試既日本料理前菜係墨魚仔配腐皮,再加上醬料同埋芝麻酸酸甜甜咁,凍食幾開胃再嚟就係海膽蒸蛋入邊有菇、蟹柳、元貝蛋蒸得好滑好香海膽又夠凍又鮮甜,配起來食,海膽味道都幾突出食到尾仲好甜,連汁都飲埋再上就係刺身,師傅整嘅刺身都特別啲,用一款刺身夾唔同種類既刺身,有魚夾甜蝦,又有吞拿魚夾海膽各有特色食起嚟唔單調從未食過一間omakase師傅會整咁多海膽再來就係拖羅海膽壽司🍣完全係入口即溶嘅感覺仲有超足料嘅海膽甜蝦飯睇相都見到啲海膽滿晒出嚟真心好正每一啖都食得好滿足到壽司啦即整即食好新鮮左上-太刀魚 燒面層好香甜右上-拖羅燒到入口即溶岩岩好左下-深海池魚腩 口感好爽好咬口右下-帶子 鮮甜肥美左上-深海池魚 肉質又薄又滑右上-鯛魚 配上魚肺係面 煙韌得來突出魚味左下-赤貝 我的最外 又脆又爽右下-赤貝裙邊 第一次食 鮮甜幾爽仲有鮑魚片撈鮑魚干醬肉質煙韌有咬口,配醬料係咸帶香最後師傅仲揸咗舊飯仔俾我哋撈埋醬汁食撈飯食有一番風味重點係個醬料好好味當日嘅甜品係日
係唔錯嘅體驗
師傅嘅整法好新鮮好有特色
有自己嘅一套想法
唔少刺身都由日本直送,所以係值得試既日本料理

前菜係墨魚仔配腐皮,再加上醬料同埋芝麻
酸酸甜甜咁,凍食幾開胃

再嚟就係海膽蒸蛋
入邊有菇、蟹柳、元貝
蛋蒸得好滑好香
海膽又夠凍又鮮甜,配起來食,海膽味道都幾突出
食到尾仲好甜,連汁都飲埋

各有特色

右上-鯛魚 配上魚肺係面 煙韌得來突出魚味
左下-赤貝 我的最外 又脆又爽

右下-赤貝裙邊 第一次食 鮮甜幾爽

仲有鮑魚片撈鮑魚干醬
肉質煙韌有咬口,配醬料係咸帶香
最後師傅仲揸咗舊飯仔俾我哋撈埋醬汁食
撈飯食有一番風味
重點係個醬料好好味

當日嘅甜品係日本運送蜜瓜
又甜又多汁
真係唔捨得擺入口
總括來說,師傅好有心機同創意 整咗好多好特別又未試過嘅配搭
最緊要係海膽份量足夠
食到我捧住個肚走
物超所值

2018-11-14 83 浏览
一直都好鍾意食日本廚師發辨Omakase, 除咗因爲廚師安排可以食到時令嘅食材外,亦鍾意唔知廚師會安排咩食物嘅驚喜感。今日同朋友嚟咗依間都幾多好評嘅小餐廳食Omakase, 餐廳淨係得幾個圍住師傅嘅bar位,原來師傅係日本人,淨係識少少廣東話,主要用英文溝通。前菜係冷盤,係爽口嘅墨魚仔加腐皮,個汁酸酸地幾開胃茶碗蒸蛋蒸得非常嫩滑,入面嘅材料仲有草菇,所以個蒸蛋有淡淡嘅菇香,食完感覺好暖胃鮟鱇魚肝平時我都鍾意食肝類食物,依個魚肝唔會好腥同好肥膩,好鍾意佢入口溶溶地嘅感覺,食完魚肝再食旁邊酸酸地嘅海帶refresh下最期待嘅剌身嚟啦第一樣係剌身卷,幾特別,其中有藍鯕吞拿包住海膽,仲有甜蝦卷住魷魚條同櫻花蝦。師傅已經幫我地落埋wasabi 喺魚生上面,所以可以直接放落口,因為一啖食到幾款魚生,所以食落好有層次。之後有排到好靚嘅深海池魚同牡丹蝦。深海池魚上面搽咗一層醬油再燒,肉質爽口又肥美。而牡丹蝦上面搽咗少少柚子醬,蝦配上果味又幾得意。非常邪惡嘅拖羅加海膽。最上層係拖羅片,可以見到佢脂肪分布均勻,中間係海膽,最下層係拖羅茸,剌身上面再淋咗d甜醬油。師傅話要一啖食哂先好。一入口簡直覺得自己係天

前菜係冷盤,係爽口嘅墨魚仔加腐皮,個汁酸酸地幾開胃

茶碗蒸

鮟鱇魚肝

最期待嘅剌身嚟啦

非常邪惡嘅拖羅加海膽。最上層係拖羅片,可以見到佢脂肪分布均勻,中間係海膽,最下層係拖羅茸,剌身上面再淋咗d甜醬油。師傅話要一啖食哂先好。一入口簡直覺得自己係天堂,口感細嫩,入口即溶,魚生充斥住成個口腔,好正。

最後係鮑魚漬配蟹膏醬。鮑魚彈牙,有淡淡鮑魚香,師傅話鮑魚蒸咗4個鐘,食淨嘅蟹膏師傅仲添咗d壽司飯落去點埋食。

壽司六款

金目鯛壽司: 油脂含量適中,肉質嫩滑細緻

鯛魚壽司配魚肝: 鯛魚好鮮甜,同魚肝味道幾夾

池魚腩: 用火炙燒過,非常肥美同有油香

黑鱸魚壽司: 味道較淡,上面配咗少少檸檬汁

吞拿魚壽司: 厚切吞拿魚啖啖肉,配埋蛋黃醬味道更突出

廣島蠔壽司: 由於驚佢散,師傅叫我地放舊壽司喺手直接食。廣島蠔好滑,而且好肥美。

海膽杯
又係一樣好evil嘅食物。最底層係壽司飯,上面鋪滿海膽。值得一提嘅係壽司飯同出面食開嘅唔同,師傅話係北海道米,除咗係醋飯之外仲有d菇香,好好食。

雖然佢睇落似麵鼓湯,但其實係魚骨湯。Feel到佢煮咗好耐,因為魚味真係超濃,應該冇加味精,飲完唔口喝。

最後食咗日本密瓜,同一般食開嘅果然唔同,又甜又滑又清爽。

非常好食嘅一餐👍🏻
2018-11-12 106 浏览
咁大個女真係第一次食高級日本料理。以前都有聽朋友提及過omakase這個term,大概就是由師傅發板,將最新鮮最合時節的魚生製作給客人們。托上司的福🙈終於有機會來嘗一頓高級午餐。我點的是(春)的lunch set,前菜是墨魚仔配上秘製醬汁,酸酸的醬配上爽口墨魚,超開胃!緊隨的便是茶碗蒸,蛋香濃郁而且十分滑,但要小心盪口哈哈!之後,之便來到我最期待的畫面!壽司是一件件上的,師傅會睇住你是否已品嚐完一件才到下一件,想起了平時自己在元氣的狼吞虎嚥,實在對不起壽司文化每上一件壽司,師傅便會介紹它的名字,雖然是半咸淡的中英普三語夾雜,但還是感受到他的認真。由於是逐件上,索性用軟件把每一件壽司合為一張圖,次序不分先後:黑陸、左口魚、藍鰭吞拿、赤貝、深海池魚、鯖魚、海膽、甜蝦、金目鯛、火灸真鯛配鯛魚肝。不得不提的是海膽壽司,真的真的真的超甜超甜超甜!重要的事要講三遍!話說我是十分怕海膽的腥味,可是師傅發板,拿到我面前唯有相信他的專業判斷,不好回絕。謝謝師傅,我終嚐到了新鮮的海膽是什麼味道!(眼角有淚光)記得一開始,師傅便說不用加醬油,wasabi他會塗在刺身下,再抹上調味,已經可以食用。說真的,平日

緊隨的便是茶碗蒸,蛋香濃郁而且十分滑,但要小心盪口哈哈!

(眼角有淚光)

記得一開始,師傅便說不用加醬油,wasabi他會塗在刺身下,再抹上調味,已經可以食用。說真的,平日在壽司店我是要點很滿很滿鼓油的那種人,本來懷著半信半疑,怕不夠調味的心態嘗試,想不到師傅說的話是對的!!不但味道剛好,而且不會掩蓋本身魚生的鮮味。某些壽司,師傅更會發揮創意,或火炙,或是配上不同的配料調味,令壽司口感更豐富。

之後,不用說,食這杯海膽杯我是有多麼的感動

完了一大頓超美味的刺身壽司,店員便端來一碗吸物,即是熱湯一碗,而且強調是即日熬製的魚湯,十分暖胃,中和返啲「生冷野」,哈哈。

來到尾聲是甜品豆腐雪糕,面頭的是紫菜碎,豆味香而不甜,為今餐的日本料理畫上完美的句號。

還是想借機會謝謝上司我才品嚐到這餐,今次試的是午餐,聽聞晚餐更豐盛,不知會不會有機會再來呢

簡單日式裝潢

午餐

2018-11-09
  • 豆腐雪糕
香港人食壽司可以話係由細食到大, 不過老老實實大部份壽司店都質素平平, 今日終於俾我搵到呢間非一般的壽司店 - 鮨見。開業還不足一年, 店內裝修新淨, 以木色為主, 簡約踏實, 店面面積不大, 十個八個人已經可以包場。午市menu $388 - $788不等, 性價比很高!晚市套餐雖然要千元以上, 但由於鮮魚係當天由東京直送, 追求優質新鮮海產的話, 絕對值得花費!今日揀左最經濟嘅套餐 - 孆。前菜墨魚仔爽彈清脆, 配上軟滑腐皮, 加上酸酸地嘅醬汁, 十分開胃!品嚐前菜嘅同時, 一直留意住師傅細心地處理魚鮮、起骨、薄切, 再製作成壽司, 過程一絲不苟。師傅更主動教我哋放下筷子, 用手將壽司完整地成件放入口, 細嚐正宗滋味。抹一抹手八位主角陸續登場!金目鯛第一件就已經係出名矜貴嘅金目鯛, 魚鮮味突出, 肉質細緻而帶有韌性, 口感極佳。真鯛魚肉呈半透明, 油份不多, 肉質富彈性, 味淡而清純, 加上一小片魚肝提味不少。深海池魚油脂豐厚, 魚肉爽甜, 令人回味無窮。黑鯥魚肉紋理分明, 口感細緻美味。鯖魚 肥美油潤, 鮮甜程度不難想像!北海道帶子水盈潤澤, 十分軟滑。藍鰭吞拿魚赤紅通透, 肉質

今日揀左最經濟嘅套餐 - 孆。

抹一抹手八位主角陸續登場!

金目鯛

真鯛

深海池魚
油脂豐厚, 魚肉爽甜, 令人回味無窮。

黑鯥
魚肉紋理分明, 口感細緻美味。

鯖魚
肥美油潤, 鮮甜程度不難想像!

北海道帶子
水盈潤澤, 十分軟滑。

藍鰭吞拿魚
赤紅通透, 肉質柔軟, 沒有半點筋。

海膽
呢件北海道紫海膽成為今晚之最!海膽水份極為充沛, 香醇綿滑, 鮮味在味蕾瞬間爆發, 讓人欲罷不能!可以講係我食過嘅海膽之中質素最高!

手卷
紫菜保持乾脆, 包裹香軟珍珠米及魚鮮, 又係 另一種享受。

茶蒸碗
食完壽司, 來個熱騰騰嘅茶蒸碗, 份外滿足!

魚骨湯
矜貴魚鮮全身都係寶, 師傅以魚骨淆製清湯, 每啖都充滿鮮味。

最後以冰凍綿密嘅豆腐雪糕, 為今餐畫上完美句號。

整個用餐體驗, 無論食材、環境、師傅功架都超出預期, 其中食材嘅質素及新鮮程度更給味蕾帶來前所未有的衝擊!
2018-11-09 82 浏览
最近係媽媽生日,棍帶佢去食最正宗既廚師發辦,上網做足research後,見呢間omakase係由日本師傅主理,評價亦相當好,就決定試下。餐廳環境清淨,係開放式廚房,客人可以清楚咁睇到師傅係如何處理食材。由於係媽媽生日,我地就決定食最好既,所以就揀左呢個$1580既SET。食omakase既好處就係可以一路食,一路同師傅交流,真係可以更深入咁去了解到日本既飲食文化。首先食既係前菜,係時常都食到既海哲。之後就係鮟鱇魚肝,鮟鱇魚肝亦有海底鵝肝之稱,經過師傅2小時既蒸制,口感肥美而細膩,確實不輸於鵝肝。食完前菜之後就係茶碗蒸,出色既茶碗蒸可以話係人間極品,呢度既茶碗蒸加入左海膽、菇等作為配料,味道滑嫩而鮮美。之後就到刺身,呢度既刺身都係經過師傅既精心配搭,左手邊係甜蝦配櫻花魷魚,食落味道鮮甜而且口感獨特。之後就係藍鯨吞拿配海膽,吞拿魚口感細滑,入口即溶,同鮮美既海膽配合得宜。帶子刺身以紫菜包住,帶子新鮮而甜美。最令我驚喜既可以話係呢款拖羅配海膽,師傅特別叫我地要一啖放入口,入口即溶既拖羅同鮮美既海膽可以話係人間極品!鮑魚由師傅蒸制3小時,入口保留到鮑魚本來的彈牙同鮮味,再點埋旁邊既鮑魚漬,鮮味

首先食既係前菜,係時常都食到既海哲。

帶子刺身以紫菜包住,帶子新鮮而甜美。

鮑魚由師傅蒸制3小時,入口保留到鮑魚本來的彈牙同鮮味,再點埋旁邊既鮑魚漬,鮮味就更為突出。

食完鮑魚後,師傅就將白飯放入左鮑魚漬裡面,餐廳既飯都係選用來自北海道既大米,口感更為細膩。

食完刺身後,就係由師傅發辦既6款壽司,呢度既食材全部都係最新鮮既,即日由日本運送過黎,魚生係燈光下都係透明既,可以睇得出食材既新鮮度。

6款壽司分別係金目鯛、鯛魚、深海池魚腩壽司、黑鱸魚壽司、吞拿魚壽司同廣島蠔壽司,味道由淡至濃咁上,最為令我驚喜既係鯛魚壽司,本來鯛魚屬於味道較淡既魚生,需要慢慢咀嚼先可以品嚐到佢既鮮美,師傅係鯛魚上再加上左濃味既魚肝,更加帶出左鯛魚本來既鮮甜,非常出色!

呢度既海膽非常新鮮,海膽杯既味道自然非常出色。

白身魚手卷

最後既魚骨湯飲落亦相當鮮美。

北海道既哈蜜瓜清甜美味,非常清滯。
2018-11-08 77 浏览
夜晚食Omakase 價格會比較貴,但原來lunch 都有Omakase食而且價格實惠,就趁老闆不在香港拉了同事一起同行,好好享受一下午餐。餐廳地點在亞士厘道,跟公司十分近,地點十分易找,店内環境十分舒適,簡約的日式味道就這樣令人輕鬆自在。日籍廚師十分友善風趣,跟同事也點選了午餐omakase, 令人十分期待。前菜墨魚仔 鮮味彈牙配酸味麻醬,十分開胃茶碗蒸蒸蛋十分嫩滑,蛋香也十分濃郁金目睭壽司(上) 肉質嫩滑,魚味香濃深海池魚壽司(左) 刺身厚身,口感甚豐金目鯛壽司(右)  配有魚肝 令鮮味倍升帶魚壽司(上)  經火炙過,把油香帶了出來,入口很滑左口魚壽司(左)  配醋酸汁,令魚味倍增拖羅壽司(右)  配柚子漬,勁多油脂,入口融化北海道帶子壽司(上) 爽口彈牙,鮮甜無比廣島蠔壽司(左) 蠔肉鮮甜,美味赤貝壽司(右) 爽口有口感配wasbi, 味道鮮甜麵鼓湯 昆布豆腐,簡單也最味美海膽杯滿滿的海膽杯實在令人興奮,海膽鮮甜無比,啖啖都係海膽,實在幸福滿滿。豆腐雪糕甜品是豆腐雪糕,豆香味濃郁,多吃幾口也不覺漏。

前菜
墨魚仔 鮮味彈牙配酸味麻醬,十分開胃

茶碗蒸
蒸蛋十分嫩滑,蛋香也十分濃郁

金目睭壽司(上) 肉質嫩滑,魚味香濃
深海池魚壽司(左) 刺身厚身,口感甚豐
金目鯛壽司(右)  配有魚肝 令鮮味倍升

帶魚壽司(上)  經火炙過,把油香帶了出來,入口很滑
左口魚壽司(左)  配醋酸汁,令魚味倍增
拖羅壽司(右)  配柚子漬,勁多油脂,入口融化

北海道帶子壽司(上) 爽口彈牙,鮮甜無比
廣島蠔壽司(左) 蠔肉鮮甜,美味
赤貝壽司(右) 爽口有口感配wasbi, 味道鮮甜

麵鼓湯 昆布豆腐,簡單也最味美

海膽杯

豆腐雪糕
甜品是豆腐雪糕,豆香味濃郁,多吃幾口也不覺漏。
2018-11-05 68 浏览
平時比較少去尖沙咀呢邊街 原來隱藏左啲咁好食既餐廳🤣好彩有朋友帶路黎食omakase🤤晚市有幾個set揀 全部都over$1000的 俾想食既朋友仔作個參考 有個心理準備先!一入到餐廳 裝潢好簡潔 位置唔多 omakase就係貴精不貴多🤣得一個師傅 雖然得四枱客 不過已夠師傅有排忙🤣首先黎左個茶碗蒸 作為前菜十分好😝可以係食生冷野前暖一暖胃!再黎左個八爪魚mix荀 醬汁好開胃!之後就開始食壽司喇🤤食左金木雕 雕魚 深海池魚 壽司飯係塗左醬汁 所以唔駛再額外蘸醬油已經好夠味 同埋帶出到魚既鮮味之後到帶子 大大粒 好厚肉 好鮮味😋👍🏻左口魚 呢款壽司有啲特別 因為同時食到幾種味道!分別有茶葉味 酸味 同辣味 勝在夠特別!不過令到有少少蓋過左魚既味道之後再食左沙甸 清魚 蠔 吞拿魚 蝦 同埋海膽!要大讚個海膽杯同海膽壽司 係超級超級好味!一啲都唔腥 係超級鮮甜!入口即溶 會漿住係口腔 超正🤤海膽既份量亦都唔吝嗇 飯同海膽比例起碼係1:1 甚至海膽再多啲!真心推薦大家request師傅整呢個!係甜品前黎個白魚手卷 紫菜好脆好香 係我地面前即刻包🤣觀賞度十分👍🏻最後甜品係豆腐味雪糕 清返喉嚨 做

之後到帶子 大大粒 好厚肉 好鮮味😋👍🏻

最後甜品係豆腐味雪糕 清返喉嚨 做個完美總結😙👍🏻食完同店員傾左陣計 食材都係每日跟訂枱人數預訂 所以一有放飛機既客 啲食材就會dum 因為留去第二日就唔新鮮🙁其實唔止香港 日本都有呢啲情況出現 希望睇到呢到既人 可以減少放餐廳飛機啦~
2018-11-05 633 浏览
老友生日想同佢食餐好既,於是周圍問人有冇推介,某某朋友介紹左間開左快一年既Omaska 俾我,一於去試下先!餐廳位於尖沙咀亞士厘道,非常方便,入到餐廳,感受到有種家的感覺,果種係日本家庭式的溫暖,加上日本師傅為主廚,感覺好正宗晚上以omaska為主題,提供兩款set,春 - $1280一位 / 見 - $1580一位,見主要多左3款刺身及海膽杯,聽聞呢度既海膽杯有名堂,所以叫左$1580 見set,包括有前菜、蒸蛋、刺身六點、壽司六貫、海膽杯、手卷、甜品等!先來前菜 - 墨魚咀 & 蒸蛋。茶碗蒸墨魚咀爽口彈牙,沙律汁味道帶酸,加左啲芝麻更加惹味,呢個做前菜真係好開胃!蒸蛋個碗考精緻蒸蛋蒸得幾滑,可以直接滑至喉嚨,味道適中,也不錯!刺身一點:深海池魚表面輕輕火炙過,有點脆口而且好香!池魚口感有點咬口,肉質細嫩帶油脂,魚味濃厚!刺身二、三、四點 1/ 拖羅卷住海膽:滑嫩既拖羅,配上鮮甜既海膽,極之好味2/ 魚卷住牡丹蝦:師傅雖然有介紹係咩魚,但我聽唔明魚身有點咬口,配上爽口既牡丹蝦,又係另一番風味3/ 拖羅配尤魚:口感幼滑既拖羅配上爽口既尤魚,口感又滑又爽咁,又幾得意喎!刺身五點 - 鮑

先來前菜 - 墨魚咀 & 蒸蛋。茶碗蒸

蒸蛋個碗考精緻
蒸蛋蒸得幾滑,可以直接滑至喉嚨,味道適中,也不錯!

刺身一點:深海池魚

刺身二、三、四點

1/ 拖羅卷住海膽:滑嫩既拖羅,配上鮮甜既海膽,極之好味
2/ 魚卷住牡丹蝦:師傅雖然有介紹係咩魚,但我聽唔明
魚身有點咬口,配上爽口既牡丹蝦,又係另一番風味

刺身五點 - 鮑魚

鮑魚口感好爽口,咬落去啲鮑魚味好出,再點啲師傅特製既蟹膏醬,好正!

刺身六點:拖羅+海膽

壓軸登場有拖羅+海膽,呢個刺身真係好邪惡,上面係半生熟拖羅、中間有海膽、個底仲有生碎拖羅,怪不知要將佢放最後啦!呢個刺身,師傅話一定要一啖食晒先正,果種口感真係難以形容!面頭既半生熟拖羅,睇佢啲紋路就知正野,佢既口感好幼滑細嫩,入口即溶,中間既海膽鮮甜,底既拖羅鮮味,成個配合起來勁正!

壽司六貫
師傅話所有刺身壽司都已調好味,可以唔駛落wasabi,就咁食就得!

第一貫 / 第二貫: 金目鯛壽司 & 鯛魚壽司

金目鯛壽司魚油好多,魚肉滑嫩,外層火炙過,好香脆!
鯛魚壽司肉色清切白滑,肉質彈牙,魚味比金目鯛濃郁

第三貫:火炙深海池魚壽司

火炙過既深海池魚望落去好肥美!一咬落去,感受啲啲魚油出晒黎,口感勁好,火炙後好香,口感細滑,正

第四貫: 左口魚壽司

入口後魚油慢慢滲出,濃郁甘香,上面的是柚子漬,酸甜帶微辣,味道唔錯!

第五貫:秋刀魚壽司 & 第六貫:蠔壽司

秋刀魚魚身幾滑,魚味濃郁
廣島縣既生蠔出晒名好食,蠔身厚身肥美飽滿,肉質鮮甜,味道帶甘,口感creamy!

食完壽司六貫,終於到海膽杯喇!

呢個海膽杯真令人期待!海膽色澤鮮明,仲要勁豐滿,超多海膽,睇到都已經好想食!至於個海膽味道幾鮮甜,口感creamy,上面仲有隻牡丹蝦,真係值回票價,哈哈!

之後仲有個湯 & 甜品

呢個湯並唔係普通麵鼓湯,而係魚湯黎,魚味非常濃郁,材料十足,唔止好飲,仲可以暖胃!
靜岡蜜瓜,真係超甜!

總括黎講,呢間小店唔錯,雖然只有兩個人,但亦服務周到!
2018-11-04 77 浏览
好耐都無食過omankase啦,又d口痕想去試唔同既店,試下唔同師傅整出來既壽司! 朋友仔上星期知我想食omankaseml,介紹左我去"Sushi Mi"! 佢話呢間係正宗日本師傅主理,味道係正宗! 講到咁正,好!一于book位去食先果晚上到去就就見到店面係好簡潔傳統的日式設計,雖然地方唔大,以木建築做設計主調,幾舒服,好有食家庭式私房菜既感覺! 日本師傅見到我地就好熱情咁招呼我地坐低,比杯茶我地! 至于菜式呢,話明係omankase,哈...真係坐低左,師傅叫我地等食就得啦! 無耐師傅先上前菜+茶碗蒸比我地食!前菜係八抓魚漬物,味道好濃郁,甜甜地咁!好開胃! 至于茶碗蒸呢,最surprise既係一打開竟然有我最愛既海膽,蒸蛋好滑溜,食起上黎好舒服!食完前菜同茶碗蒸之後,好開胃啊!想即刻食刺身師傅話準備左刺身7點,yeah!深海池魚 - 食omankase唔可以無既係深海池魚,肉身好厚,好似打左層臘咁,食落好有口感,肉質好煙韌! 正!牡丹蝦 +吞拿魚配海膽 + 魷魚接住上既刺身有3款,有我最愛既牡丹蝦,好肥美啖咬肉,好爽口好!再來既吞拿魚配海膽仲正,師傅將吞拿魚刺身卷住海膽,叫我地一

食完前菜同茶碗蒸之後,好開胃啊!想即刻食刺身
師傅話準備左刺身7點,yeah!

牡丹蝦 +吞拿魚配海膽 + 魷魚

再來既吞拿魚配海膽仲正,師傅將吞拿魚刺身卷住海膽,叫我地一定要一啖過食晒! 果然口感真係好過隱!吞拿魚同海膽都好新鮮,咁樣mix埋一齊,一硬一軟,口感好有趣,有好鮮味,正!

再來既都係刺身包住d魷魚! 哈,但聽唔明師傅講果款係咩魚,只係知好有魚味同好滑咋,包住d魷魚一齊食好得意!

紫菜包北海道帶子 - 帶子食得多,不過用紫菜包住黎食又未試過喎!而且師傅落左好多蟹膏係帶子上面,帶子鮮甜加埋蟹膏既甘香,配埋爽脆紫菜,正

鮑魚配蟹膏醬 - 睇來師傅當晚見蟹膏好靚,唔想比佢停,再來既鮑魚片刺身配上既醬都係用蟹膏開成既! 本身無咩味既鮑魚,即係鮮味左好多,而且好彈牙,正!

生熟拖羅配海膽
最後既刺身,亦係最邪惡最正既!師傅用左一只湯匙裝住,最底有生拖羅,最面有火炙過既熟拖羅,中間夾住d海膽! 用湯匙裝既原意都係要我一啖食晒! 哇...真係又幸福又邪惡既配搭! 無得頂!

Yo,食完刺身之後,當然就到壽司啦! 唔知師傅準備左幾多樣呢?原來有七點咁多,好野!

金目鯛 - 呢個都係omankase必食,粉紅色既魚肉,肉質好柔滑,本身魚肉已經落左醬汁,所以好入味,加上醃過既壽司飯,好好味!

鯛魚 - 再來既鯛魚肉質更加紅,肉味比更加濃! 比深海池魚更加彈牙,好好味!

火炙深海池魚 - 食完深海池魚,師傅準備左火炙既version比我地試! 果然火炙過既魚皮更加香,多左種焦香味,唔錯!

左口魚 - 上面放左d辣既蘿蔔蓉,可以帶出左口魚既鮮味! 加埋d蔥花,配埋左口魚一齊食,魚味更加鮮嫩!

秋刀魚 - 秋刀魚刺身我都係第一次食生既,魚味都幾特別,好鮮,鐵味都幾重下! 甘甘地咁幾得意!

廣島蠔 - 哇!蠔身好好好肥美啊! 可能秋天都係當造,所以蠔肉好鮮甜!一膽食落去,真係好幸福啊!

海膽杯 - 哈,師傅睇來好like海膽,呢個海膽杯d海膽多到好誇張!滿滿一杯,上面再加隻牡丹蝦, 真係prefect match! 又鮮甜又好食!

今次omankase好特別,發覺日本師傅好鐘意用蟹膏同海膽做配搭, 再mix埋好多唔同既刺身做配搭,好有特式!

最後送上熱辣辣既魚湯! oh,唔係普通麵豉湯,果然好有特式! 魚湯好鮮味!食完生冷野飲碗熱辣辣既湯,好舒服!

甜品有靜江密瓜,多汁又清甜,好正! 為今次omankase劃上完美既句號!

2018-11-04 402 浏览
差差差  劣劣劣小女子從來都冇寫過食評, 但今晚同朋友食過鮨見之後真係忍唔住要寫食評提提大家不要再受騙.今晚諗住喺尖沙咀食omakase, 見呢間鮨見食客評分高, 個個都讚不絕口, 姑且一試.餐廳地址係喺住宅式酒店二樓, 一入到餐廳,座位大約有12個, 裝修唔係食評人講到咁出位, 有一種扮正宗壽司店感覺.由第一道小食開始來個日式墨魚仔蒸蛋魚肝都好似冇乜問題, 到真正嘅廚師發板, 看似日本人但口中帶英文夾普通話嘅師傅, 感覺開始有啲怪.我眼見師傅桌上嘅魚生乾爭爭, 我心諗呢幾塊魚生唔係要比我地食嘛? 由第一件嘅深海池魚, 大吞夾uni, 仲有幾件唔知係乜, 佢差不多每件都加上酸汁同葱, 又或者用火槍去燒幾下先發比我地食. 每食完一件, 佢都會問我地ok? Yes!講真佢真係說話多過乜, 我地食汁多過食魚生.再講講佢嘅刀法, 我真不敢恭維. 每切完魚生,佢都會將把刀大力掉落木枱上, 我真係未見過如此境況. 試問魚生刀係師傅嘅搵食架生, 大家有冇見過師傅會咁對自己把刀?佢好似好細心握握壽司飯, 將魚生細刀細刀切成格仔型, 但真心刀功真的好一般, 厚到我真係要吐出來, 再加上魚生一定唔新鮮,
差差差  劣劣劣

講真佢真係說話多過乜, 我地食汁多過食魚生.

佢好似好細心握握壽司飯, 將魚生細刀細刀切成格仔型, 但真心刀功真的好一般, 厚到我真係要吐出來, 再加上魚生一定唔新鮮, 試問新鮮美味嘅魚生, 點解要用上醬汁同火槍去加工?

真係十萬個為什麼???

我十分同意11/5食評人嘅意見.
現今打手實在太多, 我哋都係因為眼見食評咁好而上前試試.

我哋希望睇到呢編食評嘅朋友, 上去前請三思, 呢啲咁都叫omakase的話, 我真係以後都唔食啦, 寧願去食連鎖迴轉壽司店好過, 肯定會比呢間更新鮮更美味

2018-11-04
$2000 (晚餐)
2018-11-03 78 浏览
在日本餐廳林立的尖沙咀,要一較高下,除咗烹調技巧,食材的新鮮都好重要。鮨見是我食過手法最正宗、食材最鮮的おまかせ料理。店內是傳統的和風裝潢,簡約高雅。入到店內已經看到師傅在處理新鮮到港的秋刀魚,仔細的起肉去骨,非常細心,令我對今餐omakase更期待。師父是日本人,會說英語和簡單廣東話。他會介紹海鮮的名稱和來源。魚鮮全都來自東京,空運到港,極之新鮮。午市有三個菜單可選,櫻、春和見。今天點了「春」$588。餐廳也有做晚餐,每位約$1300-$1500,越新鮮付出的當然越多,但食過的便知道是值得的。前菜け爽口墨魚仔配富豆香腐皮和白芝麻。前菜已經喚醒了味蕾。茶碗蒸し一邊吃著幼滑的茶碗蒸,一邊看著師傅處理魚生。「春」有にぎり寿司十貫(10件壽司)。在座位上可以清楚看到師傅做壽司的功架。這裡食壽司,師傅會教你用最傳統的手法,就係用手喇,頓時覺得飛咗去日本🇯🇵咁。做壽司時,師傅已經將芥末放在魚生和飯之間,在把壽司放到面前前掃一層醬油,所以食的時候不需要加任何調味。にぎり寿司十貫:金目鯛、真鯛、深海池魚、黑鯥、鯖魚、北海道帶子、藍鰭吞拿魚、左口魚、秋刀魚、廣島蠔。金目鯛,魚肉的紋理清晰明確,可見魚的

前菜け
爽口墨魚仔配富豆香腐皮和白芝麻
。前菜已經喚醒了味蕾。

茶碗蒸し
一邊吃著幼滑的茶碗蒸,一邊看著師傅處理魚生。

金目鯛,魚肉的紋理清晰明確,可見魚的新鮮程度之高。
真鯛,真鯛上面加一少塊櫻鯛魚肝,味道更濃,味道鮮甜。

深海池魚,經火炙的深海池魚,魚脂豐富,肉質細滑。
黑鯥,在日本屬高檔次食材,第一次食,味道鮮甜無比,難怪會被視為極品。

鯖魚,加點薑蓉和蔥絲,清新味鮮。
北海道帶子,清甜可口。

藍鰭吞拿魚,色澤漂亮,油脂豐富,入口即溶,
左口魚,上面加點辣蘿蔔提鮮,脂香濃醇。

秋刀魚,光澤誘人,鮮而不腥,是時令食材。
廣島蠔
,鮮味大爆發,蠔味在口中久久不散。
十件壽司由淡到濃,完整完美。

北海道紫海膽杯
肉質較馬糞海膽厚,質感更幼滑。一羹一羹慢慢享受海膽回甘的滋味,真係一大享受。

手卷
脆卜卜的紫菜包著香綿的日本米和魚生。

吸物(魚骨湯)
用魚骨和洋蔥煮的麵豉湯,比一般的更香濃。

豆腐雪糕
最後用味道清新,豐富豆香的豆腐雪糕作結。
  • 廣島蠔
  • 豆腐雪糕