鳥棲日本料理日式餐廳原條鰻魚飯 $128有誠意,炒飯底有用燒汁炒,有落蛋同少少紅蘿蔔粒,足料入味。鰻魚厚身大條,燒汁好味,整體不錯!他他醬魷魚圈 $58岩岩炸起,炸粉唔會太多,岩岩好!再配上他他醬好夾!他他醬仲加左d香草,更加香!份量多價錢抵!吉列廣島蠔 $58份量多,有6粒,蠔都大大粒同新鮮!加上檸檬汁可解膩。牛肉他他燒 $88係生食既!一開始都有d驚訝,但食落口都幾特別,有牛味,一咬就斷唔會攝牙起渣!所以都幾新鮮,係一個新既嘗試!雙重芝士年糕 $45好正!面再加芝士,岩岩炸起可以拉絲,口感飽滿豐富。鳥棲和牛 $36燒得岩岩好,有肉汁唔會老!有牛味!鹽燒牛舌 $35好食,少少厚身,有口感,有少少爽口!環境舒適!
鳥棲日本料理
日式餐廳

原條鰻魚飯 $128

他他醬魷魚圈 $58

吉列廣島蠔 $58
份量多,有6粒,蠔都大大粒同新鮮!加上檸檬汁可解膩。

牛肉他他燒 $88

雙重芝士年糕 $45
好正!面再加芝士,岩岩炸起可以拉絲,口感飽滿豐富。

鳥棲和牛 $36
燒得岩岩好,有肉汁唔會老!有牛味!

鹽燒牛舌 $35
好食,少少厚身,有口感,有少少爽口!

環境舒適!
2021-09-29
由於好少嚟觀塘,所以嚟親都唔知食咩好🤷🏻‍♀️見到有棟大廈排晒隊就上去睇吓值得一讚 入邊環境好舒服企理 而且啲櫈都大張 係沙發嗰一種 頭先行到好攰坐落去等嘢食嘅時候差啲瞓着😂😂同埋都2021年啦💁🏻‍♀️好欣賞呢間餐廳用link黎落單 唔會錯之餘又唔使舉到手攰叫人嚟 (係呀我就係好懶😤)燒牛肉他他🥩🍧 $88俾想像中細碟上枱大概有八至九件牛肉片 要expect佢真係生嘅牛肉他他 得側邊有少少燒過整體感覺幾新鮮嘅 👍首先好夠凍而且上面有啲酸嘅汁都幾開胃 🤤再加有蘿蔔蓉同蔥花紫蘇葉 牛肉片都好薄食落去包住佐料其實啱啱好😗我哋兩個人超快清晒😭松葉蟹鉗煲🦀🍲 $148個煲大概就係一人邊爐嘅大小 入面有菜 粉絲 帶子 松葉蟹鉗 青口 等等海鮮 係滿到直頭閂唔到蓋同埋搞唔郁嗰種 🤣 最重要嘅重要蟹鉗雖然唔算好大隻但係肉質都實同埋鮮甜 略嫌粉絲少咗啲 我哋食咗兩啖就冇晒嚕🥲 明明咁好食俾人食咗兩啖就冇晒燒雞軟骨 🍢$22上台嗰陣熱辣辣超級香 😮‍💨要小心啲食 同埋要留意即叫即燒會遲啲上枱 ⏱外面香脆而且雞軟骨完全冇雪藏味😳 係份量有啲少 唔係好滿足囉🥲好歹我都係一個貪心嘅為食妹味醂魚乾 🐟🍻$38好入味
由於好少嚟觀塘,所以嚟親都唔知食咩好🤷🏻‍♀️
見到有棟大廈排晒隊就上去睇吓

燒牛肉他他🥩🍧 $88
整體感覺幾新鮮嘅 👍

松葉蟹鉗煲🦀🍲 $148

燒雞軟骨 🍢$22

味醂魚乾 🐟🍻$38
好入味而且唔會燒到乾曬咬唔郁 👍睇得出有俾心機去做呢一份居酒屋必嗌之選

巨峰富士山 🗻🍧 $35
巨峰提子汁加雲尼拿雪糕 雪糕會慢慢溶落去 撈埋一齊都幾好飲 唔會好甜 ❗️兩樣野都幾match
佢會有得比你揀要唔要燈 🔅我揀左要燈就會有燈一路閃🤣

凍烏龍茶🍹 $18
好好飲嘅烏龍茶! 就算加咗冰都唔會過淡

鳥棲日本料理
地址: 觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座5樓S舖
電話: 36195642
2021-11-05 103 浏览
之前黎過食飯覺得唔錯,今次再黎試吓其他嘢食😋鱈魚魚乾$ 22冇諗過個口感係甘香脆,仲脆過薯片嘅感覺🙈燒雞軟骨(串)$ 22食落唔會太乾或太硬,味道都唔錯,可以黎多一串牛油果蟹籽沙律$ 52蟹籽同青瓜絲都爽脆,頂層有幾塊牛油果🥑底層係沙律菜🥗芝士明太子蛋卷$ 42個玉子燒又滑又好味😋中間有少許芝士,明太子係牙膏裝唧上去的,唔會太辣他他醬魷魚圈$ 58呢到嘅炸物都唔錯,外層好鬆脆,裡面嘅魷魚唔算乾,點上他他醬食,都幾滋味鳥棲豚肉炒麵$ 82炒麵唔會太乾身,豚肉食落香滑,配菜有青椒🫑紅椒➕洋蔥🧅百香果乳酸梳打$ 34面層有cream,飲落唔會好酸,都幾好飲
之前黎過食飯覺得唔錯,今次再黎試吓其他嘢食😋

鱈魚魚乾$ 22
冇諗過個口感係甘香脆,仲脆過薯片嘅感覺🙈

燒雞軟骨(串)$ 22
食落唔會太乾或太硬,味道都唔錯,可以黎多一串

牛油果蟹籽沙律$ 52
蟹籽同青瓜絲都爽脆,頂層有幾塊牛油果🥑底層係沙律菜🥗

芝士明太子蛋卷$ 42

他他醬魷魚圈$ 58

鳥棲豚肉炒麵$ 82
炒麵唔會太乾身,豚肉食落香滑,配菜有青椒🫑紅椒➕洋蔥🧅

百香果乳酸梳打$ 34
面層有cream,飲落唔會好酸,都幾好飲

放工想食餐高質又坐得舒服嘅日本餐,就諗起呢間性價比好高嘅居酒屋🏮<藍桔富士山>必叫!打卡一流!粒”冰”係會變色架!我每隻色都影咗張相😂而且有一球vanilla雪糕,味道好refreshing♥️亦唔會過甜。<照燒汁牛舌>上次黎食過牛舌串燒,今次試下自己燒先🥰無諗過分量係有咁多,性價比好高。牛舌質感好爽口,牛味濃郁,我好中意個照燒汁,好開胃。<芝士免治雞> <燒豬頸肉>黎居酒屋梗係要叫串燒啦,串燒燒得好香口,推介燒豬頸肉,一d油膩感都無♥️<南蠻炸雞籃>炸到脆卜卜,但係雞肉保持到juicy,份量偏多👍🏻<鳥棲豚肉炒麵>話說我去親日本,都會食炒麵🥰呢個炒麵俾到回憶嘅感覺我🥰😂惹味得黎唔會太乾身,豚肉都好高質,讚。

<藍桔富士山>

<照燒汁牛舌>

<芝士免治雞> <燒豬頸肉>

<南蠻炸雞籃>
炸到脆卜卜,但係雞肉保持到juicy,份量偏多👍🏻

<鳥棲豚肉炒麵>
  • 藍桔富士山
  • 南蠻炸雞籃
  • 鳥棲豚肉炒麵
2021-11-03 228 浏览
今日就去食番餐日本料理🇯🇵先環境舒適, 梳化座位仲好舒服㖭🛋️用QR code下單。慢慢睇慢慢揀。仲有特別備註,可以㨂走蔥,少甜,少冰咩都得可以註明✌️原條鰻魚炒飯($128)🥘香噴噴熱騰騰的鰻魚飯。好香甜。鰻魚汁非常豐富。鰻魚好柔滑。一試上癮😋2個人share食分量剛剛好。#藍柑富士山($35)🍹藍色是什麼?是綠色的薄荷呀😍😍好靚好特別,仲可以閃燈💡💡味道仲不錯㖭🥳還有一個雪糕球🍨下單時可揀走燈💡, 不過我覺得燈係重點,哈哈哈哈。#他他燒生牛肉片($88)🥩造型精緻, 牛肉刺身, 油脂分佈均勻,火炙牛肉邊, 解凍真係入口即溶。#日本松島魚餅($78)🍥外皮煎到黃金色, 包住純白色的魚肉非常彈牙,好香甜今日好 chill 咁過左一個晚上🥰
今日就去食番餐日本料理🇯🇵先

環境舒適, 梳化座位仲好舒服㖭🛋️用QR code下單。

原條鰻魚炒飯($128)🥘

#藍柑富士山($35)🍹
藍色是什麼?是綠色的薄荷呀😍😍
好靚好特別,仲可以閃燈💡💡味道仲不錯㖭🥳

藍柑富士山

#他他燒生牛肉片($88)🥩

他他燒生牛肉片

#日本松島魚餅($78)🍥
外皮煎到黃金色, 包住純白色的魚肉非常彈牙,好香甜

日本松島魚餅

今日好 chill 咁過左一個晚上🥰
藍柑富士山
他他燒生牛肉片
日本松島魚餅
2021-10-31 100 浏览
上網見到這間「鳥棲日本料理」 評價唔錯, 就去試下。入面全部都係梳化位,播放著悠揚的音樂,感覺很舒服。餐單選擇都好多,幾十至百幾,價錢相宜。二人點了:(排名分先後)1. 花魚一夜干 $85高性價比之選,份量有兩隻手掌之大,表皮烤到金黃微焦,上枱就聞到香味。肉質鮮嫩富含油質,肉多骨少,淡淡的鹹香味,完全不腥,但配上蘿蔔泥或加一點檸檬汁更可口。2. 櫻花水信玄餅 $38賣相非常漂亮,晶瑩剔透的水信玄餅放在黑糖醬上,入面是一朵完整的櫻花。水水信玄餅煙韌微甜,帶着花香, 沾一點黑糖漿口感更豐富,味道和賣相一樣清新脫俗。3. 鹽燒牛舌 $38燒得不錯,厚切牛舌的油香味濃,口感有嚼勁,肉質軟嫩。4. 壽喜牛肉鍋 $148鍋上鋪滿牛肉,把其他材料都遮蓋著。 店員會替你開火,食客隨喜好自行熄火。但我們太遲熄火,牛肉有點韌。🤣 配料有蔬菜、豆腐、本菇、粉絲等,都是掛湯能力高的材料。 可惜主角壽喜燒汁有點太鹹,可更清甜。另外跟生雞蛋和芝麻醬。我們則更喜歡把雞蛋加入熱鍋中的半生熟。🤣5. 芝士明太子蛋卷 $42蛋卷中間很多芝士,頂層加上明太子醬,但蛋卷本身味道較淡而乾身,如果像高湯玉子燒的鬆軟多汁會更有日
上網見到這間「鳥棲日本料理」 評價唔錯, 就去試下。

二人點了:(排名分先後)

1. 花魚一夜干 $85

2. 櫻花水信玄餅 $38

3. 鹽燒牛舌 $38
燒得不錯,厚切牛舌的油香味濃,口感有嚼勁,肉質軟嫩。

4. 壽喜牛肉鍋 $148
鍋上鋪滿牛肉,把其他材料都遮蓋著。

5. 芝士明太子蛋卷 $42
蛋卷中間很多芝士,頂層加上明太子醬,但蛋卷本身味道較淡而乾身,如果像高湯玉子燒的鬆軟多汁會更有日本的味道。🤣
2021-10-28 94 浏览
沒有去日本之日子。日本感滿的地方,人多有感覺~油甘魚鮫日本油甘魚鮫~油甘魚魚質油分重,肉質嫩滑人人皆知,吃刺身也必選油甘魚,因為入口甘香,油份充足。店子的日式燒汁油甘魚鮫,一人一個,啖啖肉!棒,魚鲛在這裡正背面均滿海鹽~沖淨後很好吃,幼鹽一層薄油,功不可沒滑旦炸豬扒飯滑蛋豬扒丼是深受歡迎的日本料理之一,調味料滿日本感覺~滑旦好吃,非常嫩。豬扒飯上面趴了好大一份酥炸豬排,好好吃~ 一口炸豬柳,甘脆麵包糠包裏着豬柳肉,盛載大量洋葱、澆上香嫩滑溜的炒旦, 讓人想起廣菜的炒滑蛋。這裏的白飯有日本味,秘製豬扒飯~滑旦好~平時吃開的兩倍~外皮脆肉質淋~串燒以串燒、居酒屋為主打,日本人喜愛淺斟細嚼的居酒屋風情,一邊享受即點即燒的串燒、佐酒小食,確實是忙碌工作過後的快樂。介紹的密密燒好吃,串燒食物很多~有和牛、雞皮、魚塊、羊肉卷等等。店面以搶眼日本感覺,日本感提升呢!
沒有去日本之日子。

日本感滿的地方,人多有感覺~

油甘魚鮫

滑旦炸豬扒飯

串燒

店面以搶眼日本感覺,日本感提升呢!
2021-10-23 87 浏览
今次想發掘一啲日本定食#Tosu#觀塘 地方寬敞🗣🔸藍桔富士山 🗻(跟餐+8)杯野飲好吸睛 一開始order既時候都諗左陣咩叫走燈😅 原來入面有盞燈係咁閃 🤣 仲有雪糕食🤗🔸吉列廣島蠔帆立貝定食$82因為呢排唔想食太多飯 我就叫咗做小飯 但我發現份量出奇地好岩女仔 男仔就要正常或者多飯份量👾定食份量呢個價錢係正常 有3粒蠔同兩粒帆立貝 味道可以 唯獨蠔炸完就真係縮水 炸物表皮部分同蠔肉唔成正比😅 但帆立貝就相反👍🏻👍🏻主體突出好多 (🌟:3.2/5)
今次想發掘一啲日本定食
#Tosu#觀塘 地方寬敞🗣

🔸藍桔富士山 🗻(跟餐+8)
杯野飲好吸睛 一開始order既時候都諗左陣咩叫走燈😅
原來入面有盞燈係咁閃 🤣
仲有雪糕食🤗

🔸吉列廣島蠔帆立貝定食$82

👾定食份量呢個價錢係正常
有3粒蠔同兩粒帆立貝 味道可以
  • 藍桔富士山
2021-10-21 116 浏览
觀塘工廈林立,係許多隱世小店嘅藏身之處,呢日嚟到位於駱駝漆大廈嘅鳥棲日本料理搵食😋。入座嘅時候店員提醒餐廳嘅用餐時間係個半鐘,要scan QR code落單。餐廳座位係梳化,十分寬敞舒適,用餐環境同氣氛都感覺良好,客人可以放鬆用餐。講返正題,餐牌上面嘅選擇都頗多,我地初次嚟到決左試下$528嘅二人餐,前菜方面揀左迷你磯煮飽魚飽魚很入味👍🏻,口感唔會好似擦子膠,亦唔會太硬,但如果點埋附上嘅醬油就會過鹹。沙律就揀咗煙三文魚沙律🥗份量好足,擺盤好精緻👍🏻配上日式蛋黃醬同芝麻醬,十分惹味。炸物揀咗他他魷魚圈,份量十足冇記錯有6-7件,炸粉漿唔會太厚,一咬落去食到他他醬同同外脆內軟嘅魷魚圈,超夾😍燒物係網燒安格斯牛扒,配上芝麻同燒汁,同樣都好惹味👍🏻👍🏻,牛扒生熟度燒得適中,肉質亦唔會鞋口。鍋物揀咗作為日本料理定番嘅牛肉壽喜鍋~😋,鍋物配一隻雞蛋同日式芝麻醬,牛肉份量十足,壽喜燒汁唔會過鹹過濃,配烏冬一流。鍋內配料很多,菇類亦有三款,唯菜類比較遜色,相信係本身唔靚,另外鍋物如果配返隻羹或者湯殼就方便好多啦。最後飲品揀咗巨峰富士山,巨峰梳打配上雲呢拿雪糕,另一杯係雲呢拿牛

最後飲品揀咗巨峰富士山,巨峰梳打配上雲呢拿雪糕,另一杯係雲呢拿牛奶朱古力,呢杯稍甜,唔鍾意太甜嘅朋友記得要少甜呀!系統落單時可以自己揀埋少冰或者少甜,十分方便!甜品係木糠布甸,木糠碎偏多,有啲影響口感,但味道都正常😋

總括嚟講呢間鳥棲日本料理食物品質相當唔錯,而且店員態度和藹,有問必答,食品上菜速度快,個別款式可以叫後上,貼切客人需要,下次嚟觀塘搵食一定會再諗起呢間鳥棲日本料理!
2021-10-20 2443 浏览
呢幢工廈每當到晚飯時間,係門口等搭升降機上樓搵食嘅人龍就會出現呢間日式餐廳身處五樓,唯有等搭升降機!  有卡位坐,手機自助落餐身為牛油果控嘅我,見到餐牌上有"牛油果"呢三個字,基本上都好難控制唔叫..............................牛油果蟹籽沙律 ($52)基本上係以蟹籽沙律為主底,頂部加幾片牛油果 (再多D就梗係仲好啦),蟹籽同青瓜絲嘅爽脆口感,食完口腔清新,迎接下一到食物!呢客南蠻炸鷄籃 ($62)上一次食過令人念念不忘,自助落單時仲可以選擇"多汁",正呀!真係鷄球而唔係鷄粒,肉質嫩滑又夠熱度,個醬係以鷄蛋沙律為主,偶然食到蛋白粒,配合炸鷄嘅主題,雖然附上醬汁,但就咁食都超好味!原條花魚開邊製成一夜干,收$85個人覺得相當抵食,條魚都唔細條架邊位帶有小骨,魚肉仍然細嫩,燒到中間骨位及邊位帶點焦香帶少少油度,一於趁熱食,點埋個醋汁加上蘿蔔蓉,中和一下膩感!主食有幾款,飯類除咗鰻魚飯外,呢客滑蛋黑毛豬扒飯 ($82)係今晚心水之選將豬扒吉列化後放上滑蛋上,醬汁帶點甜味,送飯幾令人起胃口; 豬扒肉質唔韌,一啖豬扒一啖飯.........小確幸就在於此!上次食咗鷄肉

邊位帶有小骨,魚肉仍然細嫩,燒到中間骨位及邊位帶點焦香

上次食咗鷄肉,今晚轉下口味要牛肉稻庭烏冬 ($82),一碗份量都幾慷慨

牛肉薄片無咩脂肪位,但入口一D都唔會係"柴皮", 加上清湯底配以滑口稻庭烏冬,食材簡單但令人滿足!

呢度仲有甜品及特飲提供,留待下次先!
2021-10-14 98 浏览
#cassiegokwuntong-觀塘搵好嘢食多數都會去APM,有朋友住觀塘介紹我去駱駝漆大廈都有好多特色餐廳可以試吓。今次試吓駱駝漆大廈3座5樓嘅「鳥棲」日本餐廳,都幾多人去食,8pm幾左右要開始等位,建議大家可以預先訂位。👍🏿-網上見到人地介紹飲品有個富士山系列一定要叫,果然真係好正。我叫咗藍桔富士林,味道似波子汽水,幾好飲!一開始驚好甜或者好凍,但結果都無,甜度適中,加埋個Vanilla雪糕,打卡一流,一定要叫!😋-另外今次瘦編同朋友唔係好肚餓,所以主打食小食同串燒,餐廳都有主食揀,下次再試。醬燒茄子好好食,味道清甜。牛舌串燒口感脆嫩,有嚼勁。蒜燒廣島蠔唔算好大隻,但肉身夠厚夠飽滿,肉質鮮甜,口感滑溜,加上蒜燒好惹味!🦪-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌕 (5)回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)-➡️ 鳥棲日本料理📍 觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座5樓S舖-
#cassiegokwuntong
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌕 (5)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
➡️ 鳥棲日本料理
📍 觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座5樓S舖
2021-10-12 106 浏览
呢間工廠大廈內嘅日本餐廳,一直都喺網上見到介紹,聽講佢嘅串燒好得,所以今次一於同朋友嚟一齊試吓。黑松露焗蘆筍雜菇$58黑松露味10分香濃,蘆筍及雜菇嘅份量都多,呢度嘅餐具非常精緻,感覺高檔,令人食都特別開心。花魚一夜干$85呢一份燒魚好大份,同時燒得幾好味,魚肉唔會太乾,亦都食到有魚嘅甜味,魚皮燒得趣,令人滿意。鹽燒牛舌$38燒物之中我最鍾意食牛舌,佢嘅口感好爽,又有牛嘅香味,但有冇咁多脂肪,食落感覺比較健康。呢度嘅燒物果然名不虛傳,牛舌燒得質地很好,而且仲有肉汁。燒雞軟骨$24雞軟骨同樣非常有口感,火候控制得真係唔錯。香草燒羊架$58羊架唔會太羶,啖啖肉中間有一層脂肪,食落口感真係好好又甘香,一件真係唔夠食,我哋要encore。一口煎餃子$52一碟六隻,份量都算多,而且餃子大大粒呢!

黑松露焗蘆筍雜菇$58

花魚一夜干$85

鹽燒牛舌$38

燒雞軟骨$24
雞軟骨同樣非常有口感,火候控制得真係唔錯。

香草燒羊架$58

一口煎餃子$52

一碟六隻,份量都算多,而且餃子大大粒呢!
2021-10-09 82 浏览
見到OpenRice comment 而來,在觀塘有如此正式的日本料理比較少,環境確實不錯!食物方面,沒有太大驚喜,基本上都不過不失,當士山食物是云呢那雪糕+雪碧,只for 打卡。服務就比較差,有趕客feel!

服務就比較差,有趕客feel!
吉烈蠔定食
牛舌蕎麥麵定食
吉烈蠔定食
2021-10-04 251 浏览
#鳥棲日本料理 今次講嘅係位於觀塘嘅鳥棲日本料理💕未去之前睇介紹已經覺得好吸引😽😽而店舖嘅裝修好舒服 有Sofa坐🤤🤤但係用餐時間就只係得90分鐘 如果叫得太多嘢食就要快少少食 因為佢真係會準時咁叫你走🙈🙈🙈店舖主食唔係話太多 反而去啲小食多少少🙈🙈小編覺得都可以一試✨牛肉他他燒 $88💰(8/10)呢個牛肉他他燒對小編嚟講好新奇🤤🤤係生嘅牛肉嚟架 有少少火炙牛肉邊🔥所以會聞到好香嘅牛肉味 而牛肉他他油脂分布好平均 入口即溶嘅感覺😻😻配埋蘿蔔蓉嘅汁 會多咗種層次感✨✨但係略嫌有啲薄切🙈🙈 會想食多啲🙈芝士明太子蛋卷 $42💰 (7.5/10)個賣相好吸引😻Total有三舊 每一舊嘅蛋卷上面都放佐明太子😚😚但略嫌明太子唔係好多🥲🙈而蛋卷最中間仲會有半溶嘅芝士🧀一啖咬落去就鹹鹹地又辣辣地咁 味道幾有層次感😚而且個蛋本身以為好厚一定會好老 但驚喜嘅係竟然仲係好滑✨✨松葉蟹鉗海鮮鍋 $138💰 (6.5/10)送到上枱見到幾足料✨有松葉蟹鉗🦀 蟹柳 青口 帶子 冬菇 蝦🦐 啲菜 個底仲有啲粉絲 會飽肚少少😻😻而湯底方面小編覺得比較淡😿😿海鮮都麻麻 性格比唔高🤕🤕滑蛋黑毛豬扒飯 $82💰 (6

#鳥棲日本料理

牛肉他他燒 $88💰(8/10)

芝士明太子蛋卷 $42💰 (7.5/10)

松葉蟹鉗海鮮鍋 $138💰 (6.5/10)

滑蛋黑毛豬扒飯 $82💰 (6/10)
呢個相對上有啲普通🙈只係滑蛋加啲黑毛豬扒 但係唔知點解送到過嚟啲黑毛豬扒係淋嘅🥲🥲而且賣相麻麻🥲😿😿

藍桔富士山 $35💰 (6/10)
呢個賣相真係好靚 打卡一流😽😽因為送到上枱係仲會閃閃發光 但係有啲失望嘅係 佢係好甜🥲🥲同埋已經feel到係糖漿加汽水🥤冇乜藍桔味🤕🤕同埋面頭嘅雪糕 係食得出係最普通嘅雲呢拿雪糕😿😿 如果唔理味道淨係打卡嘅話 呢個可以推薦 但係實體飲落去真係好甜🙈
睇到呢度 快啲約埋朋友一齊去‼️‼️

推薦指數🌟 7 / 10 🌟

📍#巨B覓食觀塘

鳥棲日本料理 (觀塘)
⚜️觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座5樓S舖

明太子芝士蛋卷
藍桔富士山
滑蛋黑毛豬扒飯
松葉蟹鉗海鮮煲
官塘嘅工商廈區真係有好多上樓嘅隱世小店,試極都試唔完😋 今次蕃薯妹去呢間日本菜,同樣係唔可以被埋沒嘅隱世高質小店🥰佢位於超多食店嘅駱駝漆大廈3座,雖然唔係街鋪,但係門面都略花咗少少心思,有一幅好靚嘅花草牆招牌☺️ 一上到嚟就留意倒佢。餐廳內坐位好舒適,全部都係軟綿綿嘅厚沙發椅,真係值得一讚👍🏻 食飯坐得舒服都好重要🥰呢度嘅菜式同一般日式居酒屋差唔多,一品料理、串燒、鍋物、燒烤、拉麵等等都一應俱全🥗🍜🍲🍢特別一提我鐘意佢嘅點餐系統,掃code用手機📱落單,而且好多細心嘅紅項俾食客選擇,例如飲品可以剔「少冰」、鰻魚飯可以剔「走芝麻」、他他醬魷魚圈可以剔「多醬」等等……😋🥰綠薄荷富士山 $35薄荷梳打+滑滑嘅雲呢拿雪糕🍦 個樣仲好靚,入面有塊著燈嘅冰塊🧊 打咭一流😌 好飲又好睇~牛肉他他燒 $92嚟之前我已經諗定一定要食呢個他他燒😂見到OP入邊嘅相片,完全零抵抗力😮‍💨 超吸引!果然冇令我失望😋 雖然比想像中細片,但係牛肉刺身真係好正😆 他他燒仲要係微微燒咗條邊,比平時牛肉刺身更香口,夾埋蔥花同埋洋蔥一齊食,正吖🤤月見免治雞肉 $58蒸肉餅食得多,第一次食雞肉餅😆 呢個免治雞肉餅加咗月見汁,類
官塘嘅工商廈區真係有好多上樓嘅隱世小店,試極都試唔完😋
今次蕃薯妹去呢間日本菜,同樣係唔可以被埋沒嘅隱世高質小店🥰

綠薄荷富士山

綠薄荷富士山 $35

牛肉他他燒 $92

月見免治雞肉

月見免治雞肉 $58
蒸肉餅食得多,第一次食雞肉餅😆 呢個免治雞肉餅加咗月見汁,類似壽喜燒汁味嘅甜醬油+生雞蛋黃,撈埋食好好味,餸飯一流🍚

原條鰻魚炒飯 $128
真係原條鰻魚啊😍又大條又夠厚身😋

他他醬魷魚圈

他他醬魷魚圈 $58
彈牙嘅魷魚圈配上有碎蛋嘅他他醬,炸得香脆好好味😋

牛油果蟹子沙律

牛油果蟹子沙律 $52
青瓜絲+蟹柳絲+蟹籽+沙律菜,一般蟹子沙律做法,特別在佢有我至愛嘅牛油果🥑🥰
2021-09-23
綠薄荷富士山