2018-10-24 288 浏览
星期六小朋友休息,剛好家姐過來搵我,帶佢去吉之島行中午時份,選擇了美食坊的鳳城,其實吉之島里面美食廣場有好多可以選,但請家姐,總不能太隨便。叫了個瑤柱蛋白炒飯,瑤柱蛋白夠多,粒粒分明,但感覺無味,鑊氣是不錯👍蒸粉果,用料足,大粒蝦餃,新鮮、皮薄,夠熱,適合我食得熱整體不過不失
星期六小朋友休息,剛好家姐過來搵我,帶佢去吉之島行

叫了個瑤柱蛋白炒飯
,瑤柱蛋白夠多,粒粒分明,但感覺無味,鑊氣是不錯👍
蒸粉果,用料足,大粒
蝦餃,新鮮、皮薄,夠熱,適合我食得熱

整體不過不失
2018-10-22 334 浏览
本人是十分請我飲茶的;因為有很多不同的食物可以選擇,而且更不用匆匆忙忙的吃了就走,我喜歡坐着吃着聊着。今天是星期一,天氣陰陰沉沉,令人心情更加沉重,恰巧今天可以吃一個長一點時間的午飯,我們就毫不猶豫地選擇飲茶了。走了走,看見這間茶樓我們便進去了。一坐下我們立刻拿起點心紙點了優點,很快便給侍應落單了。看見這餐牌雖然是有點舊,餐廳的四周也不是十分光鮮,但人卻很多,想必一定有他吸引之處。這一個是酒樓的餐牌,雖然比較殘舊,但總覺得有一點回到過去的味道,令人會突然想起舊事暫時冇卻現在匆忙的工作。好了,食物來了,店員把熱騰騰的食物放在枱上。這是煎腸粉,平時我只喜愛吃蒸腸粉,柔軟又滑,但這次這一個煎腸粉令我改觀了,他皮厚的程度不是外間的厚而無味,而是厚度適宜,加上醬汁以後,煎腸粉更加香弾入味。再來一客蝦餃,我已急不及待吃了一顆,裏面的蝦肉分量十足而且十分彈牙,不是坊間隨便加些豬肉充撐成一個大蝦餃,令人回味無窮。再來就是炸腐皮,他是香脆可口,而且不會滿口油膩,之前看見一些飲食節目說:在煎炸食物時,千萬不要熄火然後把炸物"鬧起",因為會把油充滿再炸物,識的時候就會滿口油,不知道他們是這樣做的嗎我也算是大

好了,食物來了,店員把熱騰騰的食物放在枱上。

煎腸粉

蝦餃

炸腐皮

燒味飯

我也算是大胃王的一類,吃點心總不能滿足我的性慾,叫一個燒味飯來作結尾吧。這個燒味飯不得了,很喜歡有少少燶的叉燒,食落去的時候肉質不會很硬反而有點像梅林肉一樣有一點爽有一點軟,這樣的午飯後令我滿足呀!
2018-10-22
煎腸粉
蝦餃
炸腐皮
燒味飯
2018-10-10 299 浏览
在網上看到有團購活動決定一試,必須四位享用(炸豆腐、龍蝦伊麵、蛇羹、羊腩煲、青菜、生炒糯米飯、南瓜西米露),味道不錯分量也足,服務態度也很好,下次去試他家的海鮮塔,期待出品。
2018-10-08
用餐优惠
團購
2018-10-01 3435 浏览
食生日飯,近近哋就揀咗鳳城酒家,印像中上一次嘅食物都唔錯.潮蓮燒鵝王半隻-完全唔知潮蓮係乜嘢意思,燒鵝皮完全唔脆,但係肉質非常鮮嫩而且多汁,醃得好好味,唔會過咸.係一啲唔合格但係好味嘅"燒"鵝.鍋貼大明蝦六隻- 即係蝦多士,賣相比較一般,或者打得耐得滯,乾爭爭,要點咗沙律醬先至比較容易入口.但因為本身唔係濃味嘅嘢,點樣沙律醬之後就會蓋過佢本身嘅味.雙脆什菌安格斯牛肉- 用四季豆同埋雜菌一齊爆炒牛肉,係今餐最滿意嘅一樣餸.今時今日安格斯牛肉已經唔算係非常上等嘅食材,不過今次嘅牛肉的確有幾重嘅肉味,有少少咬口又唔會過韌.雜菌吸咗調味料同埋肉汁又好味.海皇冬茸燴燕窩- 燕窩? 哦,無野喇.下一樣.清蒸龍躉頭腩- 碟頭唔大但係非常鮮味,而且皮夠厚,骨膠原定係乜嘢,果種黏黏地又油膩嘅口感真係非常好.生炒龍躉球- 用西蘭花炒一炒龍躉肉,因為龍躉唔連皮,失色不少.西蘭花都幾好味既,而且份量多,反而顯得龍躉球好少.薑蔥焗肉蟹- 小弟唔食蟹, pass~瑤柱鮮竹浸時蔬- 唔多係莧菜,好似比較少見茶樓用呢一種"時蔬".腐竹好滑而且豆味香濃.但係作為主角嘅莧菜有少少渣.鳳城炒飯- 蝦仁炒飯,聽日食完先知乜嘢
食生日飯,近近哋就揀咗鳳城酒家,印像中上一次嘅食物都唔錯.

海皇冬茸燴燕窩- 燕窩? 哦,無野喇.下一樣.

薑蔥焗肉蟹- 小弟唔食蟹, pass~

鳳城炒飯- 蝦仁炒飯,聽日食完先知乜嘢味~

西米布甸- 嚟得鳳城食順德嘢梗係要食西米布甸啦,都幾香滑,甜度都適中,外層嗰塊燶燶哋嘅皮係極品.

手抓乳豬半隻- 雖然知道係半隻乳豬,但係咁樣擺嗰度真係有少少難睇,唔該有冇得執執佢... 乳豬皮薄得有少少奇怪,係就係脆既,但係好似食薯片嘅感覺.
2018-09-30
不斷改進,確保出品,要做好一件事,首要條件是不怕被批評。呢一間中菜館相信好多人都食過聽過,但我今天還是頭一次去品嚐,親友食過評價也不錯,趁舅父生日就預早訂枱,是晚【鳳城酒家】它最出名的菜式要數「八寶鴨、胞皮炸子雞、大良炒鮮奶同焗西米布甸等」。但當中的都有部份都要預訂的,有理無理舅父話試過幾次都不錯,就訂座試試吧!當晚是平日去到門口發覺其實不用訂座都應該可以不用等太久都會有位的!而且【鳳城酒家】門口都會話你知堂食既話而家係做緊某些優惠好似可以揀堂剪乳豬、超值孖寶 ,或者海鮮五層塔等等,呢啲精選菜式相對比較抵食!但得我同舅父兩個人所以真係要睇住嚟嗌呢...店員安排坐位後,枱上一大堆Menu...食中菜有時如果湊得夠一圍人的話,相對一圍更加抵呢...但今日兩個人,都點了三樣挺出名既菜式,舅父都話好味道啊!不過晚市的確有很多選擇好似套餐啦...或者一啲散叫都能滿足唔同既組合既人需要。下次同爸爸媽媽黎食先!主菜上枱前會有酸菜醃蘿蔔,醃製酸蘿蔔酸甜比例不錯,舅父最愛,還跟我說$4/位,真的太便宜了,就算變貴了都會食啊!口感係偏爽口,酸甜入味!係抵食嘅!來到當然要試試【鳳城】嘅大良炒鮮奶 $88 啦
不斷改進,確保出品,要做好一件事,首要條件是不怕被批評。

而且【鳳城酒家】門口都會話你知堂食既話而家係做緊某些優惠

但得我同舅父兩個人所以真係要睇住嚟嗌呢...
店員安排坐位後,枱上一大堆Menu...

不過晚市的確有很多選擇好似套餐啦...

主菜上枱前會有
口感係偏爽口,酸甜入味!係抵食嘅!
來到當然要試試【鳳城】
大良炒鮮奶 $88 啦...
大良炒鮮奶是一道廣東地區特色傳統名菜,最早始於廣東順德縣大良鎮,距今已有上百年的歷史。
大良炒鮮奶

呢度菜式甚考廚師功夫,這碟炒得不算老,內有松子仁增強口感,不過味道偏淡。但就是淡淡的..給人感覺口味清淡且獨特,奶香濃郁,一直深受食客青睞...但我還是對大良炸鮮奶更為喜歡!
大良炒鮮奶

食完呢樣傾傾計又望下周圍...
呢度又真係幾大,成個場一眼望晒,仲有房間供你娛樂!

著名脆皮炸子雞-半隻($138)
舅父稱為粵式的炸雞,黎到【鳳城酒家】不點這樣就好像沒有來過此的因為這是招牌菜之一!
你看看!這肉多汁閃亮,炸子雞皮非常脆,沾鹽沾醋都好吃,果然簡單就是美味!
著名脆皮炸子雞-半隻

相信是風乾後以油淋炸至八成熟,再於上桌前以油淋炸炸至全熟咁就可以令到表皮金黃香脆。
炸好後待雞皮稍涼一點後便開始切件,呢碟最棒的是雞肉很入味,只是略嫌脆皮雞有點過油,吃多幾件會膩左少少,不過味道真的很不錯,
難怪是絕對是必點項目之一。

欖角焗肉排 $98
懂我的就知我非常喜歡欖角焗肉排這類味道的菜式,欖角排骨、欖角蜜汁雞翼等等都很喜歡!

因為欖角天然純正雖然是最普通不過的調味料;但是屬健康食品,鹹鹹香香、風味獨特!
欖角焗肉排

呢度既焗肉排再配欖角做最後調味, 真的十分好味和惹味啊!
外皮都是乳口的!食食下會覺得清香四溢,開胃醒神!只可惜切得有點大件了,如果細番少少就好了!推介推介!
差不多吃完時店員就送上了
芝麻糊和綠豆沙,兩款的料都非常足料又濃味,好有誠意,味道又不會過甜!
我倆非常喜歡啊!
芝麻糊和綠豆沙
綠豆沙

非常飽的時候還給我們生果消消膩既感覺,每件橙都好甜,舅父食得好高興啊!
見佢開心我都好開心,很久沒跟他吃飯了,下之會想再黎食過!

因為都有幾個原因、屋企人一定會喜歡,仲有好多菜式想試試、性價比高、店員態度親切有禮、食物水準穩定、環境舒服正常!最種要既係布甸的還未試啊!
走既時候【鳳城酒家】都幾近黃埔地鐵站同巴士總站,所以都好方便!下次試下第二間分店先!
题外话/补充资料: ***茶芥$12/位,酸菜醃蘿蔔$4/位
芝麻糊和綠豆沙
綠豆沙
  • 著名脆皮炸子雞
2018-08-19 2217 浏览
呢日同家人去到黃埔行街,想同家人食啲特色懷舊菜式, 於是決定同家人喺度食晚飯。堂食優惠可以揀堂剪乳豬、超值孖寶 ,或者海鮮五層塔, 呢啲精選菜式最抵食。醃製酸蘿蔔酸甜比例剛剛好,又爽脆又入味,酸酸甜甜好開胃,出面啲餐廳已經好少食到,唔錯! 我哋揀咗堂剪乳豬, 四個人可以要半隻,乳豬外皮燒得香脆,食落啖啖肉 雖然冇咩脂肪,但肉質嫩滑入味,真係超抵食呀! 因為我哋想試啲特色菜,所以其他菜式主要叫返啲順德特色小菜。馳名順德桂魚卷好大份,魚肉炒得鮮嫩,每件魚卷中間夾有筍絲、冬菇絲,或者金華火腿絲,真係好考功夫, 食完令人好回味! 順德小炒王香口惹味,唔單只有蝦乾、仲有土魷絲,所以零舍惹味香口,配埋爽脆香口嘅韭菜花,仲有香脆嘅腰果,送飯送酒一流。大良野雞卷係順德名菜,香港好少地方有得食,我 都係第一次試,食落好得意,外皮鬆脆充滿油香,中間有層肥肉,夾住啲臘肉一齊炸,呢碟餸好香口, 每人食兩三件剛剛好。西米焗布甸好少酒樓有得食,都係一啲老牌酒樓先有得食,我哋當然 一定要啦! 西米布甸唔會好甜,中間夾有蓮蓉餡,西米煮得煙韌,布甸面頭焗到焦焦地 真係好懷念好美味,整得好好食,正! 最後酒樓送咗啲橙畀

因為我哋想試啲特色菜,所以其他菜式主要叫返啲順德特色小菜。

最後酒樓送咗啲橙畀我哋食,呢餐真係好滿足,家人都食得好高興, 性價比又高,下次行開附近,都會考慮過嚟食飯呀!

2018-08-11
$193.5 (晚餐)
2018-08-15 686 浏览
難得放假,約了友人飲茶。在酒樓附近遇到久違了的另一朋友,當然要一起飲茶聚聚舊。到達酒樓時接近二時,原來下午茶時段已開始! 幸好食客不算太多,找個位子也不難。鳳城是以懷舊點心小菜出名的,來到當然要試試,於是點了小菜和一些點心。大良炒鮮奶甚考廚師功夫,這碟炒得不算老,內有松子仁增強口感,不過味道偏淡。脆皮炸子雞,外皮炸得香脆,雞肉不嚡口,不俗。鹹魚肉片飯是特價點心,以小瓦煲上。別以為特價點心都沒有好貨色,這個飯意外地好吃。飯粒分明又不會乾身,肉片份量不少,鹹香味剛剛好,絕對是驚喜之作。黑椒蒸爽肚,入口的確爽口,不過除了黑椒味之外,吃不出爽肚本身的味道。煎糯米雞,外層多了一層蛋漿,煎得香脆,但內裡的蒸糯米雞卻軟腍,一脆一軟,口感很特別。

脆皮炸子雞,外皮炸得香脆,雞肉不嚡口,不俗。

• 炸子雞
  • 鹹魚肉片飯
2018-08-13 555 浏览
今日同屋企人去買野,買完野就搵野食,去左紅磡黃埔鳳城酒家門口見到都幾岩食咁,店員安排入去坐先叫左香片飲下先好多野選擇,咩都唔講住,點左個特價野先,真係抵食,半隻乳豬再食下花生望其他有一個餐牌係懷舊餐牌真係要點這個牌先留定西米焗布甸,再點順德小炒皇,生炒桂魚卷,鳳城野雞卷連埋半隻乳豬應該夠食乳豬--好脆口,肉質都好正,唔會太肥,口感一流..皮外脆咬落好正順德小炒皇--又有蝦乾,乾魷魚帶出個鮮味出黎,配合埋菜,夠晒乾身好味鳳城野雞卷--好特別,中間有一層好香既臘肉味,中間再配雞件生炒桂魚卷--必食.,桂花魚超過滑身好香魚味,魚卷中間有D配合竹筍有D配合菇令到味道多一層西米焗布甸--好耐無食過喇,好少地方有,外皮少少焦香,入面香既蓮容味,真係必須要預早留定呀仲有生果食
今日同屋企人去買野,買完野就搵野食,去左紅磡黃埔鳳城酒家

門口見到都幾岩食咁,店員安排入去坐先叫左香片飲下先

好多野選擇,咩都唔講住,點左個特價野先,真係抵食,半隻乳豬
再食下花生望其他
有一個餐牌係懷舊餐牌真係要點這個牌

順德小炒皇
鳳城野雞卷
鳳城野雞卷--好特別,中間有一層好香既臘肉味,中間再配雞件
仲有生果食
順德小炒皇
鳳城野雞卷
  • 生炒桂魚卷
  • 西米焗布甸
2018-08-12 821 浏览
早幾日小鮮肉老公帶左本人妻同兩位長老們一齊去左黃埔附近一間叫鳳城酒家嘅酒樓食晚市 😆佢話呢度d餸除左好食之外 ,唔洗叫好多都會好飽肚 既然咁抵食 ,我就試試叫個3餸1湯!💕四個人食會唔會飽肚先😊首先有酸蘿蔔開胃呢間酒家一至四堂剪乳豬做特價 💕所以叫左半隻試試 ,一黎到職員真係會起你面前好整齊咁剪到靚靚放起面前 ,本人妻心諗噱頭野姐 ,一早燒好放起你面前再剪 🤫有咩特別呀 !如果真係咁諗就真係少年你太年輕喇 !因為佢地送上枱嘅乳豬唔同我地平日去飲凍曬嘅豬 ,本人妻覺得係即叫即燒嘅乳豬黎嫁 ,非常熱 、皮脆肉嫩 、點埋個乳豬醬加砂糖食 ,兩位長老都讚好 ❤️之後到場嘅係蟹肉冬茸羹 ,呢個係小鮮肉點名要叫嘅 ,佢話上次同朋友黎飲完都讚不絕口 !經過頭先隻乳豬咁好食 ,今次本人妻絕冇質疑小鮮肉嘅推介, 一煲羹四個人大約可分到兩至三碗 ,望落去好多蟹肉起面同成碗都係冬瓜茸黎 !非常非常足料 ,大家都安靜咁默默飲完一碗再一碗 !真係好味到冇野好講 ,好快大家就將成煲羹飲曬 !最後到今晚嘅主角登場 ,呢個餸係兩位長老指名要點嘅鳳城名菜 ,煎釀鯪魚 !呢個菜式雖然係用料普通 ,但係做法好刁鑽 ,先將魚肉

最後到今晚嘅主角登場 ,呢個餸係兩位長老指名要點嘅鳳城名菜 ,煎釀鯪魚 !呢個菜式雖然係用料普通 ,但係做法好刁鑽 ,先將魚肉去骨 再將冬菇、花生、馬蹄等等(本人妻只係食到呢三種味 ,🤣應該仲有其他)再所有野攪埋一齊 ,再放返去條鯪魚嘅魚皮內面 !再放入油炸 、加埋個醬汁 、食落去啖啖魚肉 ~味道當然係冇得輸喇 ~秒殺條魚就知道 ,味道一流喇 ^~

同長老食飯就唔可以冇菜落肚 🤗所以就叫左個椒絲腐乳通菜 !推介 ~有鑊氣
,不過其實本人妻未食菜嘅時候已經食到好飽好滿足
最後仲有熱辣辣嘅芝麻糊作為完結
總括而言今次兩大長老之行大成功⋯⋯
2018-08-03
2018-08-11 275 浏览
今晚黎到黃埔覓食,自從有左地鐵之後 黎黃埔真係方便左好多,不過可惜有左地鐵之後我就轉左工,無緣享受今晚我地選擇左黃埔呢間有名既老字號酒家食餐家常便飯,懷念一下以前係呢區工作時既飯堂!呢個鐵板燒鵝皇好多檯都有點,聞到勁香,半隻鵝都好大隻下,但朋友唔食鵝所以只能望住隔離檯流口水我地選擇左食家常小菜果汁牛柳$1086塊大大塊,份量十足!味道酸甜,甜味較酸味突出,很惹味;牛柳夠淋沒有筋,火喉剛好入口唔會鞋!還有咕嚕肉$88粉唔會過厚過硬,酸酸甜甜令人很開胃,送飯一流這個炎熱無嘜胃口既天氣食最適合不過!蒜蓉蒸扇貝$96/2隻扇貝很鮮味,蒜味超濃郁,粉絲非常入味簡單而美味的一餐

我地選擇左食家常小菜

果汁牛柳$108
6塊大大塊,份量十足!

還有咕嚕肉$88
粉唔會過厚過硬,酸酸甜甜令人很開胃,送飯一流
這個炎熱無嘜胃口既天氣食最適合不過!

蒜蓉蒸扇貝$96/2隻
扇貝很鮮味,蒜味超濃郁,粉絲非常入味

簡單而美味的一餐

2018-08-10
2018-08-02 226 浏览
鳳城酒家聽得多, 今次第一次吃。和媽媽來吃晚餐, 點了三款美食, 當中我最欣賞是拍蒜煎焗鱔片, 魚質軟而滑, 很香蔥蒜味, 鱔既鮮味也被鎖著, 且充滿水份! 接著是生煎蓮藕片, 是我很喜歡既順德菜式之一, 整塊都很脆又很爽, 有魚肉夾著蓮藕粒, 火腿粒同蔥花, 有炸米粉做底, 很可口! 最後是椒鹽一口豆腐, 外皮金黃, 不算很脆口, 但豆腐香滑, 椒鹽粉也很足夠! 茶樓光猛, 環境乾淨企理, 店員服務態度優質, 樓面都坐滿! 是家人晚飯既好選擇😊
拍蒜煎焗鱔片
椒鹽一口豆腐
生煎蓮藕餅
拍蒜煎焗鱔片
椒鹽一口豆腐
生煎蓮藕餅
This was one of the most profoundly disgusting food experiences I have had. Food was fine, until they served their special: severed cockroach head in a glass of cold water, which, as their waitress reminded me, was strictly off menu.I think the most interesting thing about the place was that they opened by denying, then apologising, offering free dessert (and I want to eat more after drinking this water because....?) and said in no way they could the right thing and refund me for our entire meal
Severed cockroach head in ice water

I think the most interesting thing about the place was that they opened by denying, then apologising, offering free dessert (and I want to eat more after drinking this water because....?) and said in no way they could the right thing and refund me for our entire meal. Then the excuses started raining in: they don't usually serve ice water, it wasn't intentional, this water was free so they can't refund us...

It's actually really interesting. It goes to show management does not care about their reputation, and does not understand basic hospitality.

For reference, here are some shots of the food, which should be recognisable.
Something that was fine?

I've held jobs in the food service industry before, and I realise how difficult it is to run a clean, efficient, profitable enterprise that people enjoy eating at. But this restaurant is simply something else. It makes me sad that restaurants in Hong Kong have reached this level of sanitation and customer service, all in the interest of squeezing every last penny at the cost of their own reputation.
2018-07-25
Something that was fine?
2018-07-21 297 浏览
難得媽咪話想飲茶,緊係要陪下佢慢慢嘆一齊嚟睇下佢哋嘅點心紙有咩嘢食,都幾多選擇嫁!去親酒樓都一定要叫嘅鮮蝦腸粉,最鍾意食嘅就係佢哋淋嘅時油又鹹又甜而且腸粉本身唔算好薄,索哂啲豉油。加上 鮮蝦嘅爽口,正呀!如果本身唔算好食得辣嘅朋友,可以考慮叫唔叫呢碟嘅。因為一來到比我想像中有啲辣但係個皮索哂啲汁,加上餡料豐滿,食食下都覺得幾開胃好鍾意叫菜苗餃原因係中意佢哋個pi好細晶瑩通透,睇到入面個餡。食落零舍滿足雖然鮮蝦嘅唔係好多,但係啲菜苗塞到個餃漲卜卜雖然比我想像中比較細個,但係鬆軟嘅馬拉糕, 又唔會太過甜。真係由細食到大都最鍾意食嘅糕點呀呢個土魷一啲都唔會好辣,而且非常之有咬口,爽口彈牙。加上個底有啲芋頭,索左d咖哩汁食落更加啲惹味呢個蟹籽燒賣皇,粒粒都脹卜卜咁大粒,而且豬肉唔會好肥, 加上新鮮熱辣辣蒸好,黎到標曬煙🤤🤤
難得媽咪話想飲茶,緊係要陪下佢慢慢嘆

一齊嚟睇下佢哋嘅點心紙有咩嘢食,都幾多選擇嫁!

鮮蝦腸 特點

而且腸粉本身唔算好薄,索哂啲豉油。加上 鮮蝦嘅爽口,正呀!

紅油抄手 大點

但係個皮索哂啲汁,加上餡料豐滿,食食下都覺得幾開胃

鮮蝦菜苗餃 大點

雖然鮮蝦嘅唔係好多,但係啲菜苗塞到個餃漲卜卜

懷舊馬拉糕 中點

咖哩蒸土魷 中點

蟹子燒賣皇 特點

懷舊馬拉糕 中點
咖哩蒸土魷 中點
蟹子燒賣皇 特點
2018-07-20 1926 浏览
黃埔美食坊有好多餐廳,走呀走,上去二樓看到了鳳城酒家,圍著走廊而成,門面很有復古的感覺。所以跟男友就決定在這裡吃小菜!我倆能坐在廂座,感覺舒適,一站起來就看到樓下,還不時聽到大電視的聲音呢!晚市有很多選擇,套餐、散叫都能滿足不同需要。我們就選了他們的招牌鐵板燒鵝餐!這個餐的份量好大!因為燒鵝是用鐵板上的關係,上菜時香氣四溢。嘩,半隻好大隻,有好多件呢!接下來是重點,店員把特製豉油汁倒在板上,頓時吱吱作響,散發更多香味!白煙很快就散去了。燒鵝的皮香口爽身,脂肪不算夠可放心大口大口的吃,每件都啖啖肉的呢!除了豉油汁,還有一碟甜酸醬,兩種醬汁都好夾,正上湯龍蝦伊麵有一整隻,肉量也多,加上伊麵底好大碟,絕對夠兩個人吃呢!上湯伊麵的味道不會太鹹,麵有蛋味。蝦肉大塊,清甜爽口,比想像中還要好吃!龍蝦的殼全部預先破開了,所以吃時頗方便,確保全部肉都容易吃得到差不多吃完時,店員就送上了海帶綠豆沙和麥米粥。兩款的料都很多,味道又不會過甜,好滋潤呢!店員態度親切,也會不時來看看我們有沒甚麼需要,值得加分!加一後四百元,但又有半隻燒鵝又有原隻龍蝦,夠豐富了吧!

鐵板燒鵝王半隻

除了豉油汁,還有一碟甜酸醬,兩種醬汁都好夾,正

上湯龍蝦伊麵

上湯伊麵的味道不會太鹹,麵有蛋味。

麥米粥

海帶綠豆沙

2018-07-14
鐵板燒鵝王半隻
上湯龍蝦伊麵
麥米粥
海帶綠豆沙
2018-06-24 277 浏览
父親節食飯大時大節食飯, 預左有問題. 等得耐, 食飯選擇少, 已經心中打晒底. 怎料沒有最差, 只有更差.Book了8點, 8時半才可以安排座位, 香港地少人多, 又是假期. 等沒有問題. 食物細碟, 味道一般, 節假日一位難求, 不能要求太多. 都OK. 但食物是食入人口中, 最基本都要清潔安全, 但怎料這家老字號可以那麼臟Book了枱, 怎料被人安排了遠離大廳, 近開放式可通下一層既一格格partition, 等半個鐘才有枱. 只好接受, 席上已經有人懷疑此位置是比酒樓放雜物, 但它已收拾好, 我們就冇理會了. 怎料差不多食完之際, 有一隻老鼠從天花板沿partition邊走落地. 很多行內人都告之, 廚房是很臟的. 本著看不見就冇事既精神. 一直以來都相安無事, 但有老鼠可以在最多人晚市時, 旁若無人般走出來, 可想這酒家可以有多臟. 老字號真的要對得住自己的名氣, 再本著自己是老字號, 老顧客必離你而去.
父親節食飯

大時大節食飯, 預左有問題.

等得耐, 食飯選擇少, 已經心中打晒底.
怎料沒有最差, 只有更差.

但食物是食入人口中, 最基本都要清潔安全,
但怎料這家老字號可以那麼臟

题外话/补充资料: 鳳城酒家 = 老鼠樂園