黑木亭居酒屋 (金馬倫道)

Black Wood Izakaya (Cameron Road)
2024-08-03 633 浏览
自從元朗黑木亭結業後一直都想吃多一次, 難得出來尖沙咀就決定食多次. 今次和朋友叫了一個二人前午市商務餐, 一如既往食品水準不錯. 有很多出面吃不到的特色小菜, 例如今次我覺得最好味是真燒蟹甲羅. 尖沙咀的比元朗大, 而且中午用膳人數不多, 十二點進來也不用等, 座位亦都闊落, 景觀開揚. 這裏有自助餐桌, 沙律前菜及凍檸檬茶任吃. 這個套餐的刺身有生蠔及白身魚, 生蠔主要一般吃法配檸檬, 新鮮肥美, 另外白身魚配酸汁, 味道正常. 真燒蟹甲羅, 內有蟹肉蟹膏蟹子及生雞蛋, 攪拌後塗上蒜蓉包, 蟹膏味突出, 十分好吃. 至於主菜就叫了墨魚汁腸意粉及雜錦魚生飯, 味道不錯份量足料, 絕對夠兩個大男人吃. 結帳399元優惠價加服務費. 雖然不算便宜, 但份量及味道合理. 比晚餐化算.

刺身生蠔午市商務二人前 $399呢個餐本身包兩個$88或以下嘅午市定食,如果超過左就要俾差價~都幾抵食,食得好飽之餘,菜式都好多選擇~另外仲有自助沙律區同味增湯俾你𢳂~呢個餐本身包兩個$88或以下嘅午市定食,如果超過左就要俾差價~都幾抵食,食得好飽之餘,菜式都好多選擇~産地直送薄切白身魚刺身八片我諗呢個係鯛魚?勁好食!薄切得嚟仲可以保留到口感,上面啫喱狀嘅醬汁係酸酸甜甜嘅,有啲辣蘿蔔蓉吊一吊味,成件刺身一啲都唔腥,而且調味唔會太搶咗魚嘅鮮味時令生蠔-法國生蠔(2隻)生蠔唔係好大,但係好新鮮好飽滿~唔會太重鹽水味,好鮮甜好滑,咁流淌喺我口腔入面,非常鮮甜~真燒蟹甲羅我同阿媽本身睇到以為份量好少,所以第一片麵包𢳂得好少,點知其實勁多,搞到第二片爆曬出嚟😂入面有蟹膏、蟹肉、蟹子、鵪鶉蛋,攪拌下就食得,鹹鹹香香配住脆卜卜嘅麵包片非常夾,好好食🥰A5和牛小鍋烏冬牛肉上嚟時係未熟嘅,但係好快熟,記住要定時攪動下如果唔係好容易痴底~烏冬好q彈好好食,牛肉都勁嫩,入口即溶,份量都幾多~火焰帶子海膽丼 $198足足有六隻帶子、六份海膽同魚子醬,勁足料!全部都好新鮮好鮮甜,下面舖住啲醃過嘅紫菜,飯都係醋飯
刺身生蠔午市商務二人前 $399

産地直送薄切白身魚刺身八片

時令生蠔-法國生蠔(2隻)

A5和牛小鍋烏冬

火焰帶子海膽丼 $198

足足有六隻帶子、六份海膽同魚子醬,勁足料!全部都好新鮮好鮮甜,下面舖住啲醃過嘅紫菜,飯都係醋飯,整體比較酸,同埋上面嘅料一齊食意外地幾夾幾順口,好食!
2024-07-29 651 浏览
黑木亭居酒屋 (尖沙咀)最近去咗尖沙咀嗰間黑木亭居酒屋,真係一個令人回味無窮嘅地方。呢度嘅裝修好有日式風情,入到去就好似瞬間飛咗去日本咁。燈光柔和,環境舒適,坐低之後就感覺好放鬆。服務員非常友善,仲會主動介紹菜式,令我哋用餐體驗更加愉快。黃金片立鱗燒先嚟介紹一下佢哋嘅黃金片立鱗燒。呢道菜嘅賣相已經好吸引,魚皮烤得金黃香脆,入口即化。魚肉鮮嫩多汁,味道濃郁,每一口都充滿魚香。一啖食落去,立刻提升食慾。流心蛋脆片薯仔沙律流心蛋脆片薯仔沙律。呢道菜嘅特色係流心蛋同脆片薯仔嘅完美結合。流心蛋嘅蛋黃濃滑,與薯仔沙律嘅清爽口感形成對比。脆片薯仔增加咗口感層次,令整體更加豐富。每一口都可以感受到唔同嘅味道同口感,非常滿足。骨膠原奶蓋牛骨鍋配韓式拉麵再嚟就係骨膠原奶蓋牛骨鍋配韓式拉麵。呢道菜真係非常豐富,牛骨湯底濃郁香醇,加入骨膠原奶蓋之後更加滑溜。韓式拉麵吸滿湯底嘅味道,每一口都非常滋味。牛骨肉質嫩滑,咬落去充滿肉汁,一個暖胃嘅好選擇。飲品芒果烏龍熊茶、紅火龍佛手柑熊茶最後介紹一下佢哋嘅特色飲品。首先係芒果烏龍熊茶,呢杯飲品嘅特色係上面有一隻可愛嘅熊熊冰,芒果嘅甜香同烏龍茶嘅清香完美結合,飲落去既解
黑木亭居酒屋 (尖沙咀)

黃金片立鱗燒

流心蛋脆片薯仔沙律

骨膠原奶蓋牛骨鍋配韓式拉麵

飲品芒果烏龍熊茶、紅火龍佛手柑熊茶
最後介紹一下佢哋嘅特色飲品。首先係芒果烏龍熊茶,呢杯飲品嘅特色係上面有一隻可愛嘅熊熊冰,芒果嘅甜香同烏龍茶嘅清香完美結合,飲落去既解渴又清爽。而紅火龍佛手柑熊茶亦都唔錯,火龍果嘅甜味同佛手柑嘅酸味形成對比,口感非常特別。兩杯飲品都非常適合喺炎熱嘅天氣下享用,仲可以打卡擺上社交平台,吸引唔少朋友嘅讚好。
2024-07-22 1168 浏览
中午和同事過來黑木亭吃刺身生蠔午市商務二人前套餐,自助吧有酸甜的檸檬茶,麵豉湯濃郁好味我都飲了幾碗,黃瓜蓮藕蘿蔔番茄等漬物前菜非常開胃,仲有好大粒的去核去皮的透明鮮甜荔枝肉任吃!薄切白身魚刺身八片八片透明細膩的刺身整齊地排列在精致的瓷盤上,泛著珍珠般的光澤,刺身上點綴著絲滑溫和的酸梅醬和飽滿的紅色蟹籽,酸甜的滋味恰到好處,為魚肉增添了幾許生動的風味。整個刺身色彩豐富,造型優雅,充分展現了日式料理的匠心獨運!真心燒蟹甲羅太陽蛋、蟹籽、蟹膏、青蔥和蟹肉放入美麗的蟹殼中用微火慢煮,蟹肉與蟹膏融合在一起,散發出濃郁的甘甜味道,蛋黃濃稠鮮嫩, 清脆的青蔥加入其中,添加了清新的香味,粒粒飽滿的蟹籽泛著迷人的光澤,塗在多士非常美味!柚子豚肉井柔軟薄片的豚肉鋪滿了整個碗,用柚子做調味,為整道菜增添了一抹清新酸甜的滋味,豚肉香與酸甜交織在一起,回味無窮!鮮嫩七味地雞扒雞扒柔軟多汁,炸得酥脆淋上幾圈濃稠的沙律醬,奶香味與肉質的鮮美完美融合,上面還有蔥末等配料,集多重口感於一身,實在是一絕!自製鮮魚湯泡飯店員端上來仍然熱氣騰騰冒住泡泡,十分新鮮溫暖!泡飯入口軟糯有鮮魚味!法國生蠔純粹自然的味蕾體驗,搭配檸檬

薄切白身魚刺身八片

真心燒蟹甲羅

柚子豚肉井

鮮嫩七味地雞扒

自製鮮魚湯泡飯

法國生蠔
純粹自然的味蕾體驗,搭配檸檬汁進一步突出蠔肉的天然鮮美!

甜品是兩個朱古力味和抹茶味的雪糕球放在小天鵝的杯子裡,真是好可愛!

2024-07-21 974 浏览
尖沙咀返工食lunch真係太多選擇‼️相信唔少人都食過呢間😂餐廳超大但都坐爆哂12點半食到2點半都仲係不停有人‼️坐低之後就可以自助食前菜同湯,前菜有沙律、泡菜、菠菜🤩比較驚喜係有辣牛脷 呢個好食😗😗❣️角切刺身丼 ($85)一上碟真係嚇親😂😂因為超大碟😂😂一個女仔冇咩可能食得哂配料巨多,有三文魚八爪魚𩶘魚芥辣八爪魚吞拿魚三文魚子同蛋🫶仲有一隻原隻玻璃蝦🦐味道正路,個飯雖然多但因為醋飯感覺食得多啲😂😂❣️鮮嫩七味地雞扒配自製鮮魚湯泡飯($88)雞扒新鮮熱辣辣炸起,脆口juicy🫶魚湯飯都係即滾起,好鮮味😋就咁食都好食,不過要食快啲唔係會變粥😂😂❣️藍蝶花配佛手柑熊茶($48)❣️蜜桃烏龍熊茶($38)熊仔造型嘅冰好可愛,熱辣辣飲杯凍飲即刻gur哂蝶豆花有啲甜左啲 蜜桃烏龍就啱啱好✌️不過當日真係太少侍應😰全場得2個人做哂所有野見到佢地要跑😂😂真係幾辛苦我諗lunchtime點都要搵返多啲人幫手啦🙈
尖沙咀返工食lunch真係太多選擇‼️
相信唔少人都食過呢間😂
餐廳超大但都坐爆哂
12點半食到2點半都仲係不停有人‼️

❣️角切刺身丼 ($85)

一上碟真係嚇親😂😂因為超大碟😂😂
一個女仔冇咩可能食得哂
配料巨多,有三文魚八爪魚𩶘魚芥辣八爪魚吞拿魚三文魚子同蛋🫶
仲有一隻原隻玻璃蝦🦐
味道正路,個飯雖然多但因為醋飯感覺食得多啲😂😂

❣️鮮嫩七味地雞扒配自製鮮魚湯泡飯($88)

雞扒新鮮熱辣辣炸起,脆口juicy🫶
魚湯飯都係即滾起,好鮮味😋
就咁食都好食,不過要食快啲唔係會變粥😂😂

❣️藍蝶花配佛手柑熊茶($48)

❣️蜜桃烏龍熊茶($38)

熊仔造型嘅冰好可愛,熱辣辣飲杯凍飲即刻gur哂
蝶豆花有啲甜左啲 蜜桃烏龍就啱啱好✌️

不過當日真係太少侍應😰全場得2個人做哂所有野
見到佢地要跑😂😂真係幾辛苦
我諗lunchtime點都要搵返多啲人幫手啦🙈
2024-07-21 896 浏览
係尖沙咀開會,經過黑木亭同同事去了試一下黑木亭的午市商務套餐餐廳有日式漬物 (今日有蕃茄仔,麻醬波菜,蘿蔔同蓮藕),沙律,水果,麵豉湯同凍檸茶以自助形式可以不斷追加,而且味道都十分不錯。套餐方面,前菜有口感鮮嫩產地直送的薄切白身魚刺身,配上微酸的醬汁,十分開胃。之後有帶有海洋清甜味的法國生蠔,生蠔爽脆新鮮。從刺身拼盤同生蠔一樣十分新鮮,仲好厚切,有赤蝦,三文魚同油甘魚,味道鮮甜,大大大滿足。活鰻海鰻丼是這次用餐的亮點之一。鰻魚的肉質爽脆,鮮嫩多汁,配上香甜的醬汁,讓人一口接一口停不下來。米飯粒粒分明,吸收了鰻魚的美味精華,真是讓人回味無窮。黑木亭的用餐環境優雅舒適,比起傳統居酒屋相對光猛,路都比較闊。服務人員親切友善,讓人感到賓至如歸。而家仲有特價,絕對會再黎。

之後有帶有海洋清甜味的法國生蠔,生蠔爽脆新鮮。

服務人員親切友善,讓人感到賓至如歸。
而家仲有特價,絕對會再黎。
2024-07-17
  • 活鰻海鰻丼
2024-07-21 983 浏览
每次經過呢間餐廳已經好想食,就位於金馬倫道,非常方便!今次叫咗$398嘅lunch set,包括刺身,燒物,$88以下嘅主食同埋甜品!主食嘅選擇有好多,其他只需要補差價就可以食到好高質嘅丼飯!刺身方面,呢個set包咗2隻法國生蠔,生蠔鮮甜新鮮,洗得好乾淨,加埋檸檬汁令味道升華!而另一款係薄切白身魚刺身,total有8片,油脂分布均勻,加埋佢哋特制嘅配柚子醬,口感好豐富。燒物方面就上咗真燒蟹甲羅,個人真係好中意食呢個,蟹膏同蟹嘅份量都好多,上面仲有滑溜溜嘅鵪鶉蛋同埋蟹籽點綴,仲有青瓜解膩,而且仲有法包可以配埋一齊食真係大加分,蟹膏嘅底部仲有蠟燭加熱,好貼心!主食方面,今次揀咗火焰帶子海膽丼($198)同埋活鰻海鰻丼($138),呢兩個丼飯都好出色,帶子加海膽呢個組合真係超高分!再加上佢哋嘅丼飯食落酸酸甜甜,胃口真係超級好,大推!另外鰻魚都燒得好香脆,配埋燒汁嘅丼飯,每一啖都好滿足!最驚喜嘅係佢哋仲有個自助吧枱可以任拎沙律、小食同麵豉湯,絕對可以再黎!環境都好靚乾淨,入面仲有兩間大房,絕對唔需要擔心會嘈,好適合同朋友聚會。
每次經過呢間餐廳已經好想食,就位於金馬倫道,非常方便!

薄切白身魚刺身
自助沙律吧枱
午餐
薄切白身魚刺身
2024-07-15 896 浏览
🙋🏻‍♀️早幾日同朋友仔去尖沙咀行街,行到攰就梗係要搵返間高質嘅餐廳享受吓我哋嘅me time午餐啦,朋友仔話尖沙咀嘅呢間【黑木亭居酒屋】係佢每次嚟尖沙咀都會食嘅日本野,而今次我哋就點咗佢哋嘅刺身生蠔午市商務二人餐試吓啦🤩$398 嘅刺身生蠔午市商務二人餐,有齊晒刺身+卷物+定食+甜品,一次過滿足晒我哋幾個願望,性價比真係超高呀,最令我驚喜嘅係佢哋有個自助吧枱可以夾吓沙律/小食/麵豉湯等等,食吓沙律小食,話咁快我哋嘅二人餐就到嚕🎉🦪時令法國生蠔生蠔夠晒肥美,入口仲有清甜嘅蠔味🐟產地直送薄切白身魚刺身薄切嘅白身魚魚肉清爽鮮甜,油脂分布均勻,配上酸酸甜甜嘅柚子醬,口感非常豐富🦀真燒蟹甲羅上枱擺盤打卡一流,鮮嫩嘅蟹肉配搭香濃嘅蟹膏,再加上鮮甜嘅蟹籽同埋滑溜嘅鵪鶉蛋,放喺脆卜卜嘅法包上面一齊品嚐,口感好多元化🧀芝士流心玉子鰻魚丼玉子包住流心嘅芝士,配埋香味濃郁嘅鰻魚,每一啖都好滿足🍜雜錦炸物冷蕎麥麵清涼煙靭嘅冷蕎麥麵,香脆可口嘅炸物,配埋軟腍腍嘅薯仔沙律,真係啱晒夏天👩🏻‍🦰朋友仔話佢哋獨家嘅🍺奶蓋啤酒拉麵杯都好好食㗎,等我下次都試吓先😍😍

🦪時令法國生蠔
生蠔夠晒肥美,入口仲有清甜嘅蠔味

🐟產地直送薄切白身魚刺身

🦀真燒蟹甲羅

🧀芝士流心玉子鰻魚丼
玉子包住流心嘅芝士,配埋香味濃郁嘅鰻魚,每一啖都好滿足

🍜雜錦炸物冷蕎麥麵

2024-07-13 662 浏览
🐟黃金片立鱗燒通常只在鐵板燒或者廚師發辦吃得到😍現在打折 $198有3塊😍 Cp值超高!魚鱗燒得香脆,魚肉就仍然嫩滑🥔流心蛋脆片薯仔沙律雖然只是小食,但味道有驚喜輕輕切開流心蛋,金黃蛋漿就馬上湧出來,配合脆片口感非常豐富🥩骨膠原奶蓋牛骨鍋配韓式拉麵看到有骨膠原三個字就覺得超補身🤣牛腩煲得嫩滑,算是很易咬開,最後配韓式拉麵非常滿足🍜🧸蜜桃烏龍熊茶🧸藍蝶花佛手柑熊茶超級可愛的小熊冰😍 打卡必點蜜桃烏龍清甜,藍蝶花就比較甜兩杯味道都很好,不會過淡
🐟黃金片立鱗燒
通常只在鐵板燒或者廚師發辦吃得到😍
現在打折 $198有3塊😍 Cp值超高!
魚鱗燒得香脆,魚肉就仍然嫩滑

🥔流心蛋脆片薯仔沙律
雖然只是小食,但味道有驚喜
輕輕切開流心蛋,金黃蛋漿就馬上湧出來,配合脆片口感非常豐富

🥩骨膠原奶蓋牛骨鍋配韓式拉麵
看到有骨膠原三個字就覺得超補身🤣
牛腩煲得嫩滑,算是很易咬開,最後配韓式拉麵非常滿足🍜

🧸蜜桃烏龍熊茶
🧸藍蝶花佛手柑熊茶
超級可愛的小熊冰😍 打卡必點
蜜桃烏龍清甜,藍蝶花就比較甜
兩杯味道都很好,不會過淡
2024-07-12 505 浏览
今次黎左好多好評既黑木亭叫左個二人前刺身生蠔午市商務餐廳有個minibar 可以自己拎喜歡既前菜、麵豉湯同飲品少少地都已經好開胃時令生蠔2隻🦪平時都好喜歡食生蠔 今次呢隻都好肥美新鮮唔腥薄切白身魚刺身🐟呢款刺身超好食 無筋 魚味濃佢上面仲配有魚子同酸汁極度開胃!真燒蟹甲羅🦀大量蟹膏同蟹肉令到蟹味好濃再加埋脆卜卜既蟹籽烤熱左再配多士 令到口感再更加豐富!A5和牛小鍋烏冬🥘原鍋上既邊爐烏冬 確保到成鍋都係熱辣辣和牛配上少少既黑椒提味 入口即融!好好味!唔老!而且烏冬滑嘟嘟 唔經唔覺就食哂成碗!刺身拼盤配冷蕎麥麵🍜刺身真係好出色 有三文魚 大蝦同油甘魚每款都好厚身肥美 另外蕎麥麵唔會太淋或太硬冰冰凍凍咁好岩夏天食👍🏼今次體驗唔錯 值得再幫襯
今次黎左好多好評既黑木亭
叫左個二人前刺身生蠔午市商務

餐廳有個minibar 可以自己拎喜歡既前菜、麵豉湯同飲品
少少地都已經好開胃

真燒蟹甲羅🦀
大量蟹膏同蟹肉令到蟹味好濃
再加埋脆卜卜既蟹籽
烤熱左再配多士
令到口感再更加豐富!

A5和牛小鍋烏冬🥘
原鍋上既邊爐烏冬 確保到成鍋都係熱辣辣
和牛配上少少既黑椒提味 入口即融!
好好味!唔老!
而且烏冬滑嘟嘟
唔經唔覺就食哂成碗!

刺身拼盤配冷蕎麥麵🍜
刺身真係好出色 有三文魚 大蝦同油甘魚
每款都好厚身肥美
另外蕎麥麵唔會太淋或太硬
冰冰凍凍咁好岩夏天食👍🏼

今次體驗唔錯 值得再幫襯

2024-07-12 579 浏览
🌟尖沙咀- 美味日式午餐定食🌟之前同朋友慶生有食過晚餐,今次就去食午餐,呢度裝修幾靚,由地下行上1 樓成條樓梯都有日式紅葉/ 櫻花佈置,座位都好舒服😌午市有定食套餐,出面自助區可以任食日韓前菜、沙律吧、麵豉湯、飲品。我哋叫咗2咗款定食,另外加2 杯可愛熊仔特飲。🔶鵝肝和牛石鍋飯醬汁可以自己撈,一落醬已經即刻聽到嗞嗞聲,和牛份量超好,仲有件鵝肝🤩充滿油脂香,石鍋飯熱辣辣有微微嘅焦香,配上醬汁好好味。🔶雜錦炸物冷蕎麥麵夏天吃冷蕎麥麵很適合,麵質爽口配上醬汁食清新開胃,炸物有天婦羅蝦&炸雞香脆可口,還有薯仔沙律。🔹藍蝶花佛手柑熊茶🔹芒果烏龍熊茶兩杯嘢飲都好靚,熊仔形狀冰好可愛,好睇又好飲。
🌟尖沙咀- 美味日式午餐定食🌟

🔶鵝肝和牛石鍋飯
鵝肝和牛石鍋飯

🔶雜錦炸物冷蕎麥麵
雜錦炸物冷蕎麥麵

🔹藍蝶花佛手柑熊茶
🔹芒果烏龍熊茶
兩杯嘢飲都好靚,熊仔形狀冰好可愛,好睇又好飲。

2024-07-09
午餐
鵝肝和牛石鍋飯
雜錦炸物冷蕎麥麵
2024-07-12 507 浏览
餐廳係人氣排隊店,好在門口有啲凳可以喺等候期間坐吓,好貼心。餐廳裝修好有日式居酒屋嘅感覺,一路食嘢都覺得好有氣氛。〈三味鐵板A5和牛鵝肝〉分別有兩款和牛包括厚切A5和牛同埋大蔥蒜蓉和牛,兩款和牛都超高質,入口即化。厚切和牛牛味較濃,大蔥蒜蓉就令和牛味道更加有變化。鵝肝超大塊,油脂重之餘又唔會膩,除咗可以就咁食,仲可以配埋脆多士一齊食。〈黑木亭原創-黑糖啤酒拉麵〉打卡一流!用咗大啤酒杯嚟裝住拉麵,杯面鋪滿奶蓋就好似啤酒嘅泡沫咁。拉麵本身好彈牙好有咬口,好似冷麵既食法咁可以撈埋紫菜碎,蔥碎、蘿蔔蓉、Wasabi一齊食,盞鬼得黎味道都好不錯!〈手羽雞翼塔〉利用咗一支鐵籤穿起晒咁多隻雞翼,擺盤幾得意。雞翼香脆可口,但雞肉依然可以保持嫩滑,雞味香濃。〈蜜桃烏龍熊茶〉清爽得黎味道唔會太甜,夏天解暑一流。〈藍蝶花佛手柑熊茶〉柑橘味好香,味道就有少少偏甜。

〈三味鐵板A5和牛鵝肝〉

〈黑木亭原創-黑糖啤酒拉麵〉

〈手羽雞翼塔〉

〈蜜桃烏龍熊茶〉
清爽得黎味道唔會太甜,夏天解暑一流。

〈藍蝶花佛手柑熊茶〉
柑橘味好香,味道就有少少偏甜。
2024-07-11 454 浏览
三味鐵板A5和牛鵝肝有和牛大約有4塊~都好厚切!食落去入口即溶~!🤩🤩🤩果然係A5和牛啊!❤️而側邊亦都有鵝肝~煎到好香!配埋有麵包超級脆!中和鵝肝嘅嗰種油~成個好Perfect!喺口裏面口感好滿足~亦都好豐富!而側邊亦都有個蔬菜牛卷🥰嗰個都好fresh~好好食!整體嚟講好抵食,因為材料都幾多❤️黑糖啤酒拉麵一開始同朋友都以為呢個係啤酒拉麵,點知原來係呢間舖頭自己原創嘅冷麵😆佢浸住黑糖而再加埋上面有忌廉嘅一個配搭,令成個感覺就好似食緊意粉,不過又可以帶到冷麵嘅嗰種Fresh加埋Creamy出嚟!我覺得係一個好特別嘅配搭!😛😛😛配菜會有蘿蔔,蔥,紫菜比大家做中和嘅作用🫶🏻手語雞翼撻望落去好吸睛,好啱打卡啊!雞翼炸到啱啱好!好脆😍份量亦都好多🥰都幾抵,因為呢啱啱炸出嚟~好香~份量又夠大!當然要叫返嘢飲作為配搭,我哋叫咗乳酸飲品同抹茶~

三味鐵板A5和牛鵝肝
有和牛大約有4塊~都好厚切!食落去入口即溶~!🤩🤩🤩
果然係A5和牛啊!❤️

黑糖啤酒拉麵
我覺得係一個好特別嘅配搭!😛😛😛
配菜會有蘿蔔,蔥,紫菜比大家做中和嘅作用🫶🏻

手語雞翼撻
望落去好吸睛,好啱打卡啊!
雞翼炸到啱啱好!好脆😍
份量亦都好多🥰
都幾抵,因為呢啱啱炸出嚟~好香~份量又夠大!
當然要叫返嘢飲作為配搭,我哋叫咗乳酸飲品同抹茶~

2024-07-11 375 浏览
黑木亭居酒屋 (金馬倫道)地址: 尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地舖至1樓近排工作繁忙 未有時間去日本旅行 於是就同朋友揀左哩間裝修超有氣氛嘅居酒屋 ,一進入餐廳範圍就見到好多日本風格嘅燈籠 、門簾 同 畫作 ,非常打卡able! 🤓食物方面 ,有別於一般日式料理中常見嘅燒/炸/卷/鍋物 哩度都會有好多唔同創意嘅菜色 好特別!! 今次小編同朋友 揀左一道黑木亭原創凍食嘅黑糖啤酒拉麵(HKD128) 口感略甜嘅拉麵好少見 😏但出奇地易入口而又唔會過於甜膩 ,配合啤酒醇厚同頂層嘅cream嚟食好有層次👍👍👍 至於另外一款主食都係大推 ,就係哩度三味鐵板A5和牛鵝肝(HKD298) 和牛肉質粉嫩多汁 ,加上鐵板煎烤 ,每啖都非常香口 ,鵝肝質地柔滑細膩 ,為哩度菜增添左奢華嘅感覺 ,夾埋酥脆多士一齊食😛口感味道完美最後,我地仲叫多左道奶油薯條🍟(HKD98) 一邊食一邊慢慢飲埋我地兩杯打卡特飲 ,蝶豆花佛手柑熊茶(HKD78) ,同 北海道士多啤梨牛乳乳酸(HKD58)非常滿足❤️❤️
黑木亭居酒屋 (金馬倫道)
地址: 尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地舖至1樓

2024-07-09 318 浏览
今日同FD行街,FD話想食日本嘢,咁一定要試試黑木亭啦。哩間餐廳晚市好full,7點已經滿咗,如果唔想等位要早啲book位啦。今次推出咗數款季節限定,好多都好吸引。蜜桃烏龍熊茶,熊熊好cute。飲落蜜桃味幾重,烏龍茶底好香好清甜。藍蝶花佛手柑熊茶,成杯嘢好靚,顏色漸變層次好明顯。最底落咗大量柚子蜜,再加埋柑橘味嘅佛手柑茶,飲落好清爽。黑木亭原創—黑糖啤酒拉麵2.0,哩個幾得意,用咗啤酒杯裝拉麵,上面落咗大量cream。食落拉麵冰涼清爽,好似食咁忌廉意粉,好啱夏天食。手羽雞翼塔,睇到都O曬嘴,真係勁大一份。雞翼表面炸到好脆口,內裡仲暴曬汁水。雞翼預先醃制過,唔洗點醬都好夠味。三味鐵板A5和牛鵝肝,今日主菜。A5和牛質素超高,用鐵板做到5成熟左右,入口即化。鵝肝搭配埋蘋果片同多士一齊食用,蘋果清甜中和咗鵝肝肥膩,在加埋鬆脆多士,口感好豐富。
今日同FD行街,FD話想食日本嘢,咁一定要試試黑木亭啦
2024-07-04
  • 三味鐵板A5和牛鵝肝