2021-06-16
放假,見天氣唔錯,一早就去左荃灣行街,早餐就揀左呢個有點心同台式早餐既舖頭食😋一入去,店舖既裝潢都唔錯,好有氣氛,由其是天花板既燈籠,都好靚!餐牌上面有一盅兩件早餐同埋台灣口味既早餐,岩曬唔同人既早餐選擇~我同朋友比較新派既就揀左台式,有一個就揀左一盅兩件,大家share食試下上枱先飲品,我地叫左2杯低糖凍豆漿同埋1個茶(普洱茶)豆漿唔太甜,岩曬我地呢d想減肥既人,有淡淡既豆味,好難得仲有好飲既豆漿呀!茶具好靚,雖然係袋裝茶,但茶香撲鼻,真係有去茶樓飲茶既感覺~到左野食上枱了,蛋卷好靚,好細心切到細細件方便食,蛋餅皮唔太厚,入面仲有煙肉、粟米同蛋,配埋個醬汁岩岩好,唔會咸同膩再黎都係台式早餐,肉鬆荔芋多士,淡得黎有小小甜的荔芋泥配埋咸咸地既肉鬆,同埋哄到脆既多士夾住,真係好有層次感呀!咸甜既組合都好夾,令人喜出望外跟著就係d中式d既點心同埋盅飯到啦~首先出場既係蟹子小籠包,皮薄餡多,d肉仲有肉汁,再加上蟹子,就算唔點醬汁就咁食都好味同埋夠曬鮮味仲有個盅飯,排骨好腍好軟綿綿,鳳爪好夠味同埋好香,成個飯就算唔淋豉油都好夠味,但始終都係淋小小先有酒樓個感覺🤣最後,仲叫左個楊枝甘露做甜品,以
上枱先飲品,我地叫左2杯低糖凍豆漿同埋1個茶(普洱茶)
跟著就係d中式d既點心同埋盅飯到啦~
最後,仲叫左個楊枝甘露做甜品,以前係酒樓都會叫黎食做甜品,估唔到呢度都有!
好濃好香芒果味,仲好足料,有好多柚子肉同埋芒果肉,為呢一餐畫上完美既句號😎