2018-09-08 176 浏览
琴日中午係太子搵食,見到一間門面吸引的燒味店,打算幫襯下,估唔到一食難忘咁吸引!店名「齒留香」顧名思義是食完呢度的燒味會齒頰留香。果然好食,簡直可以形容全九龍最好食的叉燒可以係呢度食到!午餐送粉葛豬骨雞腳湯,濃得來飲完一d口渴感覺都無,肯定絕無味精添加👍🏻見多數人都叫叉燒,我都唔執輸,點了叉燒燒肉雙拼。上台好快,未食已經讓嗅覺享受個夠。叉燒入口嫩而甘香,甜味適中,不會蓋過肉的鮮香。肥瘦適宜,雖然厚切,卻容易咬嚼,每啖都充滿柴火烤製的木香,一流!燒肉雖然係配角(我自己覺得😝),但絕不亞於一級叉燒的滋味!燒肉皮燒到脆脆地,少許燶但不怕苦鹹。肉的肥瘦分明,而瘦偏多所以啱晒多肉少肥的人🤤*我建議只需食原味已經好好,不需要額外點芥末醬,因為本身d肉已經醃得剛剛好,因此燒完味道一流*另一樣值得一讚的係,舖頭賣既款式好多,廚房、燒味部絕不馬虎,值得推介!

• 叉燒飯
  • 燒肉
2018-09-07 151 浏览
特意黎買第一叉燒 叉燒好淋身 好鍾意佢咁厚身 淡淡肉 買返屋企加送 晚飯一開盒就見到成堆油 好恐怖味道ok既 我同屋企人覺得太重口味 好甜好鹹 送飯就可以balance返 下次決定去店到食 再試試真味
下次決定去店到食 再試試真味
2018-09-06 322 浏览
喺旺角工作咗十幾年, 唔單止聽聞齒留香叉燒大王個名,每天都經過嗰間店舖,想起加餸自然會斬大嚿义燒回家慢慢品嚐㗎。 今日路過界限街,見到齒留香竟然有堂食啦,未入鋪已見人龍長長等買外賣,可見佢幾多捧場客。一尚都支持佢地义燒,當然要入去坐低食個晚飯,叫咗一個义燒及燒鵝(下裝)义燒例牌大大碟,色香味仍然有水準,肥瘦均勻,夠晒淋滑唔靱,啲肉汁喺口腔裡,真啲唔好咁快吞下去,慢慢咀嚼吓,好滋味。燒鵝下裝有成隻碟咁大,上枱已聞到陣陣香味,外皮燒到脆卜卜,真的皮薄肉嫩,肉汁留咗口內都感受到醬汁味道啱啱好。再叫咗碟油菜,加埋碗老火湯,當晚同老公不知食得幾滋味。最後覺得坐位,回想食嘢食味道,下次可與朋友再來品嚐其它燒味。

再叫咗碟油菜,加埋碗老火湯,當晚同老公不知食得幾滋味。

2018-09-05 164 浏览
我都唔記得自己幾耐無食過燒味飯了,今日行過太子見到掛係鋪面的香噴噴燒味,即刻同朋友講話想麻甩一下,就一齊入去食碟大大碟燒味飯!二話不說,點咗我最鍾意既叉燒同埋油雞,原來唔配飯仲可以揀配其他粉麵,咁我就揀咗最match既瀨粉了!叉燒燒得好夠火喉,表面小小微燶,甜味更加入味。豬肉食得出係梅頭,啖啖肉超滿足!油雞最緊要雞皮夠甜,佢唔止雞皮香甜,而且雞肉都好滑,無得頂!朋友好肚餓所以就嗌咗個四寶飯,一上碟立立ling ,真係流晒口水。燒鴨燒得好香,最緊要鴨肉唔腥!由於無晒乳豬,就轉咗燒腩仔,一樣咁香脆!薰蹄真係整得好出色,好爽口,肥瘦均勻,朋友大讚不絕。油菜夠新鮮睇黎呢間係得繼太x之後又一食燒味好去處!

燒鴨燒得好香,最緊要鴨肉唔腥!

油菜夠新鮮

睇黎呢間係得繼太x之後又一食燒味好去處!
2018-09-01
2018-09-04 156 浏览
今日放工醒起早排行過太子新開左間齒留香...記得電視睇過話啲叉燒同燒腩肉出咗名好好食...但係一個人食唔到半斤叉燒($100 一斤)...所以我就決定買雙拼飯$37..本身都冇乜期望因為只係飯盒...但係我打開個飯盒就見到有五舊腩肉再加六舊叉燒!!d叉燒係Juicy又唔係太肥嗰隻!仲係厚切唔係乾爭爭嗰隻!!!極度推薦啦只係$37咋!!!!美中不足嘅地方就係我唔知佢係唔記得落豉油俾我,定係佢不嬲都冇...所以下次如果去食嘅話記得一定要提佢落豉油!!但係我覺得呢個飯係超級物有所值啊!!!!!
肥叉腩肉飯
但係我覺得呢個飯係超級物有所值啊!!!!!
肥叉腩肉飯
2018-09-01 121 浏览
新開業,門口經常擠滿人,有的輪侯入座,有的等攞外賣,十分熱鬧!窗外掛滿燒味,而且列明價錢,明碼實價👍🏻內裹仲有雅座,可以食很舒適,坐得舒服。開房式廚房,一目了然,環境衛生整潔。伙計亦忙於接單同出菜。一坐低伙計立即送上老火冬瓜湯,功效消暑袪濕,好啱呢排成日落雨天氣,夠貼心!而且大大舊冬瓜在湯裡,絶對足料。豪得起四寶飯 (乳豬、燒鵝、叉燒,熏蹄)$98大大隻燒鵝脾,切得剛剛好不會太大件,啖啖肉。乳豬皮燒得脆脆,咬落卜卜聲。,叉燒燒得好有光澤,唔會好干,好林又唔會好鹹,肥瘦剛好。熏蹄夠爽。一次過滿足全部口感。而且份量足夠!九香秘製牛𦟌瀨 $52牛𦟌食落林唔痴牙,而且好入味。凍啡、凍檸茶 ,套餐凍飲只須加@$3油菜 $15,可選菜心或生菜。令人滿足的一個午餐😃
窗外掛滿燒味,而且列明價錢,明碼實價👍🏻
內裹仲有雅座,可以食很舒適,坐得舒服。
開房式廚房,一目了然,環境衛生整潔。伙計亦忙於接單同出菜。
豪得起四寶飯 (乳豬、燒鵝、叉燒,熏蹄)$98
九香秘製牛𦟌瀨 $52
牛𦟌食落林唔痴牙,而且好入味。
凍啡、凍檸茶 ,套餐凍飲只須加@$3
油菜 $15,可選菜心或生菜。
令人滿足的一個午餐😃
2018-09-01
2018-09-01 124 浏览
貓貓對老味咁具有香港代表性既野食不嬲支持。最近見到個老闆咁囂,貓貓決定睇下有幾囂。貓貓order左個燒鵝瀨粉。menu話係招牌,唔係唔食呀嘛。貓貓食左一啖燒鵝。皮燒得脆,唔太油。貓貓鍾意唔油既燒鵝,因為唔會食得濟。貓貓鍾意鵝肉夠滑,鵝肉整得靚呀。鵝肉點酸甜醬食,酸酸甜甜,好清新既感覺。酸甜醬好好味,貓貓濕左個嘴。食燒鵝配瀨粉係一定架!瀨粉爽口又好味。濃味既燒鵝加返個清甜既瀨粉,啱啱好!貓貓忍唔到口,order左佢傳說中既第一叉燒。外表同其他叉燒一樣,但味道真正令貓貓濕左個嘴。好少食到叉燒入邊咁霖又多汁。外邊個層有蜜糖包圍豬再燒。上邊層紅色肉燒得好香甜。成舊叉燒除左完美,貓貓唔知用咩形容。叉燒燒得均勻,無地方係燒到黑色燒焦。好佩服燒叉燒既功夫。又健康又好味。食食下飲杯凍檸茶,好港式,好好食。貓貓佩服老細,因為真係囂得起。
貓貓對老味咁具有香港代表性既野食不嬲支持。
最近見到個老闆咁囂,貓貓決定睇下有幾囂。
貓貓order左個燒鵝瀨粉。
menu話係招牌,唔係唔食呀嘛。
貓貓鍾意鵝肉夠滑,鵝肉整得
靚呀。
鵝肉點酸甜醬食,酸酸甜甜,好清新既感覺。
酸甜醬好好味,貓貓濕左個嘴。
貓貓忍唔到口,order左佢傳說中既第一叉燒。
外表同其他叉燒一樣,但味道真正令貓貓濕左個
嘴。
食食下飲杯凍檸茶,好港式,好好食。
貓貓佩服老細,因為真係囂得起。
2018-09-01 91 浏览
其實睇完老闆的片段,感覺他牙刷刷,屎忽鬼,食開再興嘅我,已經好想去會一會,睇下佢咩料咁爸之閉!隔了幾個星期,終於有時間去試一試! 入到店內十分光猛和乾淨,可能仍然是下午六點左右,人流未算太多,我因為怕熱氣,所以點了一個叉燒切雞飯,一杯凍奶茶,等了大約八分鐘,終於有得食,第一件事,當然係食叉燒喇!正!肥瘦適中,口感不太硬,味道有炭香味,也不太甜,有肉汁,簡直太好味了,到切雞方面,雞皮很滑,很有雞味,肉汁也足夠,而飯粒方面也很好,軟硬適中! 但凍奶茶方面就有待改進,感覺上是茶放得太耐,不夠新鮮了!所以我只喝了半杯! 整體來說我覺得有八十分,有機會的話我會再試燒肉,燒鵝和乳豬等等的!
2018-08-31
2018-08-30 3038 浏览
近來四圍去搵燒味飯食。一聽到有地方好吃的,就馬上跑去試試....這一間,好像新開張不久的,但原來在旺角那邊亦有分舖的....聽聞這兒的老細對自己的出品頗自傲,竟稱自己的叉燒為"NO.1"....小弟說老實,是懷著點踢場的心態而來....不單只叉燒,我對這兒的燒肉也挺有興趣。索性就來個雙併好了.....先喝口粉葛豬骨湯。味甜得來有點不自然....我看還是專注吃我的燒味雙併吧....好了,等了不到五分鐘,我的飯端來了....份量,特別是燒味,絕對比我想像中的多。要想不飽,難矣....先談所謂的"NO.1叉燒" ,看色水笠擰擰的,肉的紋理亦清晰有條,光睇就知是對勁。用筷子夾起一件放入口,登時就暗呼 : "怎麼肉是如此軟熟而兼彈牙的 ?",嚼落亦不似是下了鬆肉粉之感;蜜味亦是適當合道,其中有兩三件更是有些燶邊,咬落當是更香....這好幾件叉燒,可真是近月嚐過的最佳了....識食的,吃燒肉就一定挑腩骨而並非腩仔,貪其不會太膩之外又"有骨落地"....這裡的燒腩骨,皮是脆的但稍不太夠酥化;肉的鹹度倒見醃得頗適中;近軟骨位的地方也挺有咬頭....不過和叉燒相比,就不能相提並論了....七十三大洋,以

好了,等了不到五分鐘,我的飯端來了....

這好幾件叉燒,可真是近月嚐過的最佳了....

不過和叉燒相比,就不能相提並論了....

七十三大洋,以街坊燒味飯來講,絕對是屬於近Benz級的收費。但若您有心只嚐那No.1叉燒的話,其索價當然亦相對較相亷....
2018-08-29 132 浏览
今日同朋友去街,路過齒留香,見到d燒味好吸引,就入左去食。店入面唔係好大,但都坐得舒服,又有電視睇。叫左個燒鵝香妃雞飯,份量唔少,大大碟,豉油同飯比例剛剛好,仲有菜,唔知係咪我好彩,竟然有燒鵝脾同切雞脾!燒鵝皮脆肉嫩,顏色帶有光澤,肉同脂肪比例十分好,鵝肉好香,加埋酸梅醬更加惹味!香妃雞肉飽滿、嫩滑,肉質好新鮮,再點d薑蓉,真係冇得彈!朋友叫左叉燒乳豬飯都好正,叉燒香甜嫩滑,乳豬皮脆肥美,非常好食。另外有仲有例湯送,合掌瓜紅蘿蔔湯,用料十足,好滋潤。價錢都算平,燒味正又食得夠飽,會再黎幫襯。
今日同朋友去街,路過齒留香,見到d燒味好吸引,就入左去食。

店入面唔係好大,但都坐得舒服,又有電視睇。

香妃雞肉飽滿、嫩滑,肉質好新鮮,再點d薑蓉,真係冇得彈!

另外有仲有例湯送,合掌瓜紅蘿蔔湯,用料十足,好滋潤。

價錢都算平,燒味正又食得夠飽,會再黎幫襯。
2018-08-26 116 浏览
陪朋友去買d野路過此地,見到有好多人幫襯齒留香,就入左去食飯我叫左叉燒+炭火手碌乳豬飯,同埋凍檸茶賣相吸引叉燒色澤光潤,肥瘦均勻,蜜汁渗滿係外同內,味道香甜,肉質更嫩滑鬆化,口感鬆軟,超好味而乳豬的皮燒得脆卜卜,肉係半肥瘦,入口香脆鬆化,超級惹味,非常中意朋友就叫左齒留香燒鵝+瑤柱香妃雞飯都係好好味另外有合掌瓜紅蘿蔔湯清清甜甜,滋潤解燥碟碟飯量都好大份,食完好飽,好味好抵食佢地仲有得淨叫燒味架,非常推介

我叫左叉燒+炭火手碌乳豬飯,同埋凍檸茶

賣相吸引

朋友就叫左齒留香燒鵝+瑤柱香妃雞飯

都係好好味

另外有合掌瓜紅蘿蔔湯清清甜甜,滋潤解燥

碟碟飯量都好大份,食完好飽,好味好抵食
佢地仲有得淨叫燒味架,非常推介
2018-08-25 300 浏览
今天有點事要到太子, 那就順道來試試齒留香, 齒留香以靚叉燒作招徠, 叉燒是我愛吃的,也吃過其他賣叉燒出名的店子, 這次來試試店子的水準如何。中午時份來到,店內人客已不少。先來一碗是日例湯青紅蘿蔔煲豬踭,夠熱也清香,足料亦不錯, 紅蘿蔔就是又稔又甜, 這一碗例湯味道唔錯。要了叉燒拼燒鵝飯, 叉燒口感偏稔, 味道也偏甜;鵝皮是燒得脆口,鵝皮唔會有太多脂肪, 鵝肉鮮嫩而滑,唔會太韌,而且肉厚。街坊小店也值得一試的。吃得飽飽, 辦事去也。
街坊小店也值得一試的。
吃得飽飽, 辦事去也。
2018-08-23 140 浏览
睇到網上平台互動廣告,慕名而來,一心品嚐招牌叉燒,街外廚窗睇到叉燒,賣相好靚,等左十零分鐘,終於有位,叫左兩份叉燒米粉,兩杯涷檸水,嚟得一份,涷檸水變熱檸水,又要換,叉燒得個「林」字,平平無奇,大失所望,坐位狹窄。等一段時間才有店員落單,落單你推我讓,得個亂字,兩個人叫兩份同樣食物,嚟錯左,又話唔係佢落單,已經落左單,又要轉枱,枱面匙羹又無,送來的食物錯漏百出,因為轉左枱又無人知....店員個個都好忙,因為枱枱單都錯,真係唔會再幫襯下次。
2018-08-18
2018-08-23 621 浏览
香港人吃燒味真的情有獨鍾,我自小受父親影響,對叉燒特別喜愛,腦海常常浮現港式叉燒,紅潤的顏色和香甜味道所吸引。其特別是用半肥瘦梅頭豬肉烤製,因為燒臘店用特別大烤爐,家庭怎可以做到。所以燒臘店便開到成行成市,今天係太子做完運動,路經界限街見到一間新開店舖叫齒留香,門口掛上立立令野味叉燒和香噴噴燒鵝,重好多人排隊等買外賣。自己一個一於試下,門口窄窄地,铺內不太大,不過行入去還有轉彎位,可能時間仍早,店員安排我坐係卡位,比較濶落,還可看電視牆上掛上由一位相信係店長黃師傅牌扁一塊,最後精句期盼有一天,時光沖不去味道,能經過考驗,傳承與繼續另外還有兩句同店名很襯托睇吓menu都算多選擇,還有早餐和西式吃最終選吃叉鵝飯套餐,有湯送和飲品,叉燒賣相相當吸引,我用不同角度都係咁吸引,叉燒真的No.1,肥瘦相間,肉嫩多汁,厚道適中,表面燒得立立令,又夠香口,口感十足,極品,正而燒鹅皮脆肉滑多汁,燒得赤紅紅的,鹅香撲鼻,鹅汁盡瀉,一啖咬落,滿足度爆燈,正例湯雖然細細碗,但濕濕口無咁油膩總結是真的齒留香

另外還有兩句同店名很襯托

睇吓menu都算多選擇,還有早餐和西式吃

例湯雖然細細碗,但濕濕口無咁油膩

總結是真的齒留香

2018-08-23
  • 叉燒
2018-08-23 1764 浏览
上網睇到條片,聽講呢度老闆好招積,所以決定黎試一試,有咩咁把炮。餐廳普普通通,同普通燒味舖差唔多。叫左個例牌叉燒。眼見叉燒同其他叉燒無差,但食落去即刻feel到個差別。麻甩佬一定會對叉燒有研究。我成日食屋企樓下既叉燒,相比之下真係天與地。呢個叉燒燒到出邊個一層少少幹同硬,食落feel到特別香。中間既肉先係重點。好滑好多水份既叉燒,真係第一次食到咁軟滑,但出邊個層又咁香既叉燒。另外一個好食既地方係,叉燒出邊燒得幹香,但淋上蜜汁之後,個肉既質感有少少幹身又黏又香。個肉真係有少少痴係牙度,個種少少痴牙又香既口感真係無得輸。口感好豐富。食完叉燒,再叫個回味招牌薰蹄瀨粉。薰蹄夠彈牙,整得有啲似豬耳。口感爽口味道夠。加埋醬一齊食,個味道更特出。個爽口既感覺,又有肉係中間,真係薰蹄先有。而且薰得靚,看似無咩調味料,但味道香。仲有個熱湯送。食得好飽。飲埋熱檸蜜,食左一個好滿足既一餐。抵老闆招積!
餐廳普普通通,同普通燒味舖差唔多。

仲有個熱湯送。食得好飽。

飲埋熱檸蜜,食左一個好滿足既一餐。抵老闆招積!