在銅鑼灣返工返左咁耐,除左龍城開張既時候食過幾次,之後lunch 見到在門口排晒隊,所以每次都無揀食龍城冰室☺️☺️☺️(打工仔,得一個鐘lunch 時間)😅😅😅今日又突然行過,見到只有兩個人等外賣,又無人排隊,就決定今日食吓啦!(因為之前食幾次都唔差,所以可以再試)☺️☺️我就點左最基本既午餐蝦仁🍤豆角炒滑蛋呢個睇落好簡單,但我最怕就係蝦仁🍤唔新鮮或者重有雪藏味...!嚟到第一下梗係試吓隻蝦....我擔心兩件都無發生!可以大大啖食🤣🤣🤣仲要真係滑蛋唔係老蛋午餐set 豬扒腸仔飯呢個飯,多汁,送飯一流
我就點左最基本既午餐
蝦仁🍤豆角炒滑蛋
仲要真係滑蛋唔係老蛋

午餐set
豬扒腸仔飯
呢個飯,多汁,送飯一流
2021-05-11 314 浏览
一星期內幫襯左三次之前試過買外賣過乾炒牛河同焗豬扒飯,水準OK啦因為而家斷食夜晚唔食澱粉質嘅關係所以去咗鋸扒...雜扒餐係好茶餐廳嘅貨色,腸仔煙肉呢啲正常嘢雞扒豬扒同牛扒就好有梳打味,醃得好犀利。因為唔食澱粉質所以冇要佢個焗薯啲職員好好自動話俾多啲蔬菜雜扒餐跟湯包嘢飲個羅宋湯就非常之濃郁好正好夠味之後就一連兩日走咗去食咗佢個外賣下午茶就係炸雞脾同配沙律雞髀真係好大隻,鹹咗少少沙律係雜果沙律好味酸酸甜甜夠汁
一星期內幫襯左三次
之前試過買外賣過乾炒牛河同焗豬扒飯,水準OK啦
因為而家斷食夜晚唔食澱粉質嘅關係
所以去咗鋸扒...
雜扒餐係好茶餐廳嘅貨色,腸仔煙肉呢啲正常嘢
雞扒豬扒同牛扒就好有梳打味,醃得好犀利。
因為唔食澱粉質所以冇要佢個焗薯
啲職員好好自動話俾多啲蔬菜
雜扒餐跟湯包嘢飲個
羅宋湯就非常之濃郁好正好夠味
之後就一連兩日走咗去食咗佢個外賣下午茶
就係炸雞脾同配沙律
雞髀真係好大隻,鹹咗少少
沙律係雜果沙律好味
酸酸甜甜夠汁
2021-04-20 258 浏览
同朋友兩個嚟到銅鑼灣行街,行到差唔多朋友話肚餓,我哋揀咗謝斐道呢間餐廳,因為經過過好多次都未有機會試,今次決定一試。餐廳環境佈置有用過心機,有啲傳統老香港嘅味道,但係又不失現代感。餐廳面積寬躺,坐落到幾舒服,好好彩兩個人派咗張大枱。覺得最正就係餐廳果晚市鑊氣小菜套餐,選擇嘅款式非常多,有39款小菜。每個餐除咗小菜之外,仲有湯、飯同埋飲品,一個人80幾蚊,如果叫兩個餐二人餐仲平啲。我哋揀咗一個小菜套餐,蜜椒薯仔牛柳粒,覺得值得推介。小菜溫度能夠保持得到,牛柳嘅肉質鮮嫩,保留到肉汁而且唔會好煙韌,賣相仲幾靚添五顏六色咁。朋友就點左吉列豬扒飯,係餐廳王牌來。豬扒嘅份量非常大,講真一個人細食啲都未必食得晒。湯方面就有中湯同羅宋湯,我哋點左中湯。除咗餐牌之外,仲有當日款式,不過由於未有圖片關係,我哋都冇選擇,尤其係餐牌嘅選擇已經夠晒多。

湯方面就有中湯同羅宋湯,我哋點左中湯。

2021-04-11 256 浏览
今天和朋友到銅鑼灣茶餐廳吃飯, 因為剛啱啱收工, 所以就去咗附近一間茶餐廳吃飯 。這裏嘅位置非常方便 ,啱曬我哋啱放工嘅朋友仔去食 ,地點都好就腳。想不到這間茶餐廳嘅選擇好多, 有韓式嘅鍋飯, 泡飯 ,豆腐鍋 ,睇到都流口水。 完全好有韓國嘅風味。慢慢打開餐牌 ,見到呢度嘅早餐都好多選擇 ,好豐富,有時間真的要來這裏試下這裏嘅早餐。呢度仲有好抵食嘅晚市小菜套餐, 有一人餐,二人餐 ,非常之貼心 ,可以適合唔同人數嘅朋友點餐 。小菜嘅選擇亦很多,又有老火湯,羅宋湯選擇,非常之豐盛嘅晚餐。我朋友叫了泡飯,石斑魚泡飯 ,賣相很吸引,材料也很豐富很新鮮。我點了即叫即做嘅豬扒焗飯 ,豬扒好似一塊面咁大,好香,肉質鮮嫩 。 吃過返尋味。

2021-04-09 2392 浏览
同朋友行街行到晚飯時間就望下附近有咩好食😋見到呢間冰室都裝修得幾靚幾新淨入面又有好多客人就覺得一定冇伏😎食完真係令我喜出望外🤩.因為幾個鐘前先食完下午茶我同朋友就決定散叫share黎食飽肚得黎又可以試到招牌菜.🌟招牌石鍋鮑魚蝦球石鍋飯 ($78)估唔到冰室都有鮑魚食 真係夠晒招積仲要有成3隻鮑魚 蝦球又大大粒、肉質爽脆🍤 用石鍋可以整到飯焦 而且炒飯嘅份量都幾多🍚啲飯炒得夠乾身粒粒分明好有鑊氣真係有驚喜🥰.🌟特厚花生醬西多士 ($27)呢個西多士好厚身 面同底都煎得勁靚🍞邪惡嘅金黃色正方形入面仲有花生醬🤤而且餐廳仲用左粗粒花生醬 食起上黎有多重口感加埋任落糖漿真係好好食🍯.🌟雜果賓治 ($26)平時雜果賓治都會溝好一杯🍹估唔到呢度分開上俾晒成罐七喜自己加落去 真係超值利賓納底加上粒粒生果 係冰室嘅經典特飲.🌟熱奶茶 (跟餐+$6)經典香濃茶味嘅奶茶 跟餐加少少錢就有☕.冰室嘅座位大部份都係卡位 所以坐得舒服得黎又夠晒私隱度觀塘、牛頭角同藍田都有分店住喺附近嘅朋友不妨去試下🤗
同朋友行街行到晚飯時間
就望下附近有咩好食😋

見到呢間冰室都裝修得幾靚幾新淨
入面又有好多客人就覺得一定冇伏😎
食完真係令我喜出望外🤩
因為幾個鐘前先食完下午茶
我同朋友就決定散叫share黎食
飽肚得黎又可以試到招牌菜

🌟招牌石鍋鮑魚蝦球石鍋飯 ($78)

估唔到冰室都有鮑魚食 真係夠晒招積

仲要有成3隻鮑魚 蝦球又大大粒、肉質爽脆🍤

用石鍋可以整到飯焦 而且炒飯嘅份量都幾多🍚
啲飯炒得夠乾身粒粒分明好有鑊氣
真係有驚喜🥰
🌟特厚花生醬西多士 ($27)

呢個西多士好厚身 面同底都煎得勁靚🍞
邪惡嘅金黃色正方形入面仲有花生醬🤤
而且餐廳仲用左粗粒花生醬 食起上黎有多重口感

加埋任落糖漿真係好好食🍯
🌟雜果賓治 ($26)
雜果賓治

平時雜果賓治都會溝好一杯🍹
估唔到呢度分開上俾晒成罐七喜自己加落去 真係超值
利賓納底加上粒粒生果 係冰室嘅經典特飲
🌟熱奶茶 (跟餐+$6)
熱奶茶

經典香濃茶味嘅奶茶 跟餐加少少錢就有☕
冰室嘅座位大部份都係卡位
所以坐得舒服得黎又夠晒私隱度

觀塘、牛頭角同藍田都有分店
住喺附近嘅朋友不妨去試下🤗
2021-04-01 286 浏览
龍城冰室是香港其中一間有名的茶餐廳,今天行過銅鑼灣龍城冰室,就走入去試下。剛好是下午茶時段,所以有平靚正下午茶食。原來下午茶款式非常多,除了有各式多士、三文冶、面包,亦有炒粉面飯,而價錢由$28-55不等,包一杯飲品。由於我很肚餓的關係,叫了鮮茄焗豬排飯及凍檸檬茶。鮮茄焗豬排飯是港式茶餐廳的經典菜,以新鮮蕃茄它製成香濃醬汁、配上金黃「炒飯底」,非常好味的。鮮茄焗豬排飯不用10分鐘就放到我台前,而且熱力仍然感受到,望下去覺得非常足料,面層再撒上拉絲水牛芝士碎,番茄、菠蘿份量多而且多汁,豬扒有酥香,算是軟,加上濃郁的番茄醬汁,非常佩。另外亦配上炒飯底,吃出來的味道才夠豐富和層次。

晚飯時間黎左龍城冰室食小菜。呢度晚市小菜飯牌真係好抵,$83,有白飯、餐湯。小菜選擇有超多,我今日揀左鮑魚一品雞煲($83),主餐牌要$103架!入面搵到2隻鮑魚,好入味!另外有啲冬菇、鮑魚片。雞件份量好多!味道係雞煲嘅味道,鹹鹹地,配飯一流。另外加左碟菜,蒜茸拍薑炒菜心($43),勁大碟!蒜蓉超好食,啲菜好清甜,而且平衡番肉類,令呢餐更健康。呢度嘅選擇其實好多,有韓式、日式、港式選擇,下次有機會再試!
晚飯時間黎左龍城冰室食小菜。

入面搵到2隻鮑魚,好入味!
另外有啲冬菇、鮑魚片。
雞件份量好多!味道係雞煲嘅味道,鹹鹹地,配飯一流。

另外加左碟菜,蒜茸拍薑炒菜心($43),勁大碟!
蒜蓉超好食,啲菜好清甜,而且平衡番肉類,令呢餐更健康。

2021-03-22
2021-03-19 156 浏览
今日早收工就嚟到銅鑼灣食晚餐, 簡單D揀左食龍城冰室!! 👏🏻👏🏻. 晚餐set都幾多野揀~ 😍我地就叫左一個馬拉盞炒通菜($69). 🐽通菜炒得幾有鑊氣, 又唔會過油! 而且入面都有好多件牛肉同魷魚, 牛肉腍得嚟仲有小小咬口. 魷魚就真係比較靠馬拉盞嘅味啦! 🥳包左一個羅宋湯, 飲落都幾辣下, 但係幾好飲的.🥰.仲叫多左一個蒜蓉雞排跟薯菜($59). 👍🏻蒜蓉雞排好重口味下, 雞掛都香口juicy嘅. 跟嘅係焗薯, 食得健康D~

包左一個羅宋湯, 飲落都幾辣下, 但係幾好飲的.🥰

仲叫多左一個蒜蓉雞排跟薯菜($59). 👍🏻
蒜蓉雞排好重口味下, 雞掛都香口juicy嘅.
跟嘅係焗薯, 食得健康D~
2021-03-11 267 浏览
終於有翻堂食同gym做,今日準時收工就同男朋友飯個飯再做gym,之後再去行下街。呢度既咖哩之前食過夠香又夠辣,係gym附近有就決定黎食個快飯。叫左個咖哩羊架飯,咖哩一如既往甘香,濃郁同香辣,撈飯食真係一流!如果有胃口既,可以加個奶油脆豬黎配食,真心正!羊架好大件,煎得岩岩好,好易咬,冇一般茶餐廳食到既雪味,亦冇騷味!肥膏既位置係最香最正!另外叫左個堂餐,豬扒唔難咬,亦夠厚身,份量都有2大塊,非常佛心🤪🤪🤪配左炒蛋,好香滑,唔會過熟!配既脆豬煉奶俾得夠,唔會乾,用黎掂個咖哩真心夾!不過個湯麵就有小小太濃味,如果淡d會好好多!真心呢間餐廳選擇多,又唔會太貴,高CP值,值得再黎食!

肥膏既位置係最香最正!

真心呢間餐廳選擇多,又唔會太貴,高CP值,值得再黎食!

兩位小編最鍾意喺鬧市發掘平民抵食嘅茶記✌🏻 事關雞翼撈丁同埋沙嗲牛麵同樣係我哋嘅飛忽🧡 係時候輪到坐落香港各區有四間分店嘅「龍城冰室」!—————🤍 常餐- 瑞士雞翼撈公仔麵(配3.6牛乳炒蛋+腸仔+芝士火腿牛角酥/牛油多士)$53(凍飲+$3)好豐富嘅常餐💫炒蛋夠滑!一咬落去就食得出3.6 牛乳嘅純滑,加入牛奶去炒,咁炒蛋就唔又老又諧啦🤩 多士搽滿牛油,非常香脆🍞 瑞士汁煮得啱啱好,唔會太甜,份量就剛好可以撈勻成個公仔麵👌🏻 稍為遜色嘅地方就係個麵煮得太淋,唔夠爽口!最後點評雞翼,夠大隻,係雞全翼上!😋 雞肉亦都夠滑。整體而言,茶餐廳來講味道唔錯,不過因為最近加咗價,性價比就差少少啦🥲🤍是日午餐- 老干媽椰菜五花腩 $55(凍飲+$3)女小編最鍾意食重口味嘅餸菜,老干媽醬汁最啱我口味🥴 如圖成碟菜都好大份,五花腩都有好多片,好多肥腩位,正啊!不過我就稍嫌醬汁唔夠辣,如果可以再辣少少就更加惹味🥰 午市套餐有好多選擇,一定會啱日日想食唔同嘢嘅你🙌🏻

—————
好豐富嘅常餐💫

🤍是日午餐- 老干媽椰菜五花腩 $55(凍飲+$3)
午市套餐有好多選擇,一定會啱日日想食唔同嘢嘅你🙌🏻
2021-02-26 213 浏览
銅鑼灣嘅美食可謂數之不盡,今晚想簡單啲食個晚飯,嚟到「龍城冰室」(係龍「城」!).可能係限聚令剛剛解封嘅關係,晚市未見有太多人,所以唔駛等位就入咗去。就咁睇餐牌都好多選擇,有普通快餐、晚餐同埋小菜等等,決定叫咗個二人晚市鑊氣小菜套餐。💚 招牌海鮮湯花甲雜菜煲雜菜份量都幾多,有西蘭花、芥蘭、菜心、通菜 等等,而且都算新鮮,普遍都好翠綠。花甲都唔少,幾鮮甜,隻隻開口同埋唔會有沙!反而重點係個湯,好濃海鮮同蝦乾味,送飯一流。💚 蜜椒薯仔牛柳粒好有鑊氣嘅一碟菜,薯仔同牛柳都炒得好香,份量都唔細碟,加埋蜜汁又係送飯必備既小菜!除此之外,晚市套餐都會有例湯/紅湯,同埋加配飲品,呢度嘅奶茶茶底都幾濃。整體嚟講喺銅鑼灣區都算係性價比唔錯嘅一間冰室!味道: 🌕🌕🌕🌗🌑服務: 🌕🌕🌕🌕🌑環境: 🌕🌕🌕🌗🌑價錢: 🌕🌕🌕🌗🌑------------📍龍城冰室銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地舖------------

💚 招牌海鮮湯花甲雜菜煲

📍龍城冰室
銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地舖
------------
2021-02-24 202 浏览
常餐癮起,食唔厭因為間間餐廳都唔同龍城常餐喺區內唔係特別平,但唔想食午餐,常餐是首選每個餐配芝士火腿牛角包,3.6牛乳炒蛋拼腸仔但都可以免費轉烘多士點了:仿鮑魚火腿絲通粉常餐(芝士火腿牛角包免費轉牛油烘多士,煎熟蛋)招牌沙嗲牛肉公仔麵(芝士火腿牛角包,炒蛋)賣相唔錯,份量亦足沙嗲牛麵,麵質爽,湯都係正常水準牛肉份量正常3.6牛乳炒蛋香滑有蛋汁芝士火腿牛角包有特色免費轉嘅牛油多士(後)烘得香脆,而且牛油溶咗喺包身,好香口
常餐癮起,食唔厭因為間間餐廳都唔同

龍城常餐喺區內唔係特別平,但唔想食午餐,常餐是首選

每個餐配芝士火腿牛角包,3.6牛乳炒蛋拼腸仔
但都可以免費轉烘多士

點了:
招牌沙嗲牛肉公仔麵(芝士火腿牛角包,炒蛋)

賣相唔錯,份量亦足
仿鮑魚火腿絲通粉常餐、招牌沙嗲牛肉公仔麵

沙嗲牛麵,麵質爽,湯都係正常水準
招牌沙嗲牛肉公仔麵

牛肉份量正常

3.6牛乳炒蛋香滑有蛋汁
芝士火腿牛角包有特色
芝士火腿牛角酥,3.6舉乳炒蛋拼腸仔

免費轉嘅牛油多士(後)
烘得香脆,而且牛油溶咗喺包身,好香口
2021-02-23
招牌沙嗲牛肉公仔麵
芝士火腿牛角酥,3.6舉乳炒蛋拼腸仔
2021-02-23 130 浏览
聽說焗飯是這間餐廳的招牌菜,所以專程來試試。本來以為好像其他連鎖快餐那樣,已經焗好,馬上可以拿走。但原來是即叫即焗的,叫完外賣後,還要等差不多十分鐘才可拿走。返回公司後,馬上打開飯盒,估不到份量十足!整碟飯是冒煙的,每一口都是熱呼呼的。芝士味適中,不太鹹,牛脷極諗,配合鮮味的三色椒,減輕了油膩感。飯也不是太濕,粒粒分明,微黃色的,有少許蛋香味。最正的是飯底竟然有飯焦,香脆可口,實在是驚喜!下次想試試番茄味的焗飯,看看是否有超水準的表現!
聽說焗飯是這間餐廳的招牌菜,所以專程來試試。

下次想試試番茄味的焗飯,看看是否有超水準的表現!
2021-02-23
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
  • 焗芝士牛脷飯
2021-02-21 113 浏览
晚餐哎條蒸倉魚外賣,等左35分鐘先有得拎(唔緊要 我知蒸魚時間 我明既)。明明哎凍檸茶走甜,佢冇走到。最大件事係條倉魚,蒸到過哂火,又硬又乾又霉。我明蒸魚係要灒滾油,但洗唔洗油仲多過鼓油呢?(見圖)呢個餐$96, 結果魚食左兩啖冇食,杯凍檸茶飲左一啖冇飲。Sad...

蒸魚啲油仲多過鼓油  勁勁勁油
等候时间
40 分钟 (外卖自取)
2021-02-18 130 浏览
近日焗豬癮起,所以食晏就即刻去食左焗豬過過癮。🍅 焗鮮茄豬扒飯 $52哩個焗豬有幾樣要讚,首先焗豬扒飯即叫即焗,上枱時醬汁仲起泡泡足以證佢有幾熱辣辣!醬汁更係集各種蔬菜之大成,既有番茄嘅酸又有蔬菜嘅清甜味。豬扒肉質鬆軟入味,咬開仲有肉汁。焗飯選用炒飯底,炒飯粒粒分明有蛋香味。後記:最開心係店員叫我飲可樂自己比埋冰底我,太細心啦
近日焗豬癮起,所以食晏就即刻去食左焗豬過過癮。
🍅 焗鮮茄豬扒飯 $52
後記:最開心係店員叫我飲可樂自己比埋冰底我,太細心啦