餵食鬼又一次大發現…係一間新開既新派韓式店…可能就係因為新開…未有咁多人知…所以我地可以係繁忙既食飯時候…輕輕鬆鬆咁就搵到位坐…呢度既佈置都幾特別…係以消防為主題既…經過門口既一條長廊…內裡一眼睇哂…都可以講係平淡之中有d色彩…枱面有個爐…但就唔覺有人燒烤…其他食具都係銀色…配合返韓國文化…餐牌分左類…有冷盤,主菜,飯麵,小食,特飲…餵食鬼當然無一欄會走漏眼啦…呢個其實係甜品黎…率先送上…我好難先切得開…幾驚切切下飛左出黎…因為個梨實在又滑又冰凍…而面層係有浸糖漿添…侍應見到我地咁心急…先話比我地知…呢碟係放耐左無咁凍先食架…@@!食完哂所有野…個冰梨其實都仲係好冰…不過都照食啦…唔通要我睇住餵食鬼留哂口水咁望住個梨溶雪咩…~o~…餵食鬼話覺得似冰糖葫蘆…我就覺得似依家潮興既冰鎮水果…加埋糖漿…唔好食都幾難…好大隻杯…兼夾好多冰…啡色樽係啤酒黎…綠色係梳打水…一開始飲幾特別…但冰溶得太快…溝稀左淡哂味…韓國大熱既步兵鍋我都係第一次食…原來係芝士,旦,菇,年糕,雜菜同公仔麵…成個大雜會咁…但係連辛辣麵都無…湯底有d濃…好似煮辣年糕果種味…唔太辣…韓式炸雞零舍唔同…香嫩肉滑…炸皮又薄…一d
餵食鬼又一次大發現…係一間新開既新派韓式店…
呢度既佈置都幾特別…係以消防為主題既…
冷盤~水冷豐梨巴馬火腿
特飲~cider rita + 豐梨 , dry a rita + 柚子
飯麵類~步兵鍋
主菜~鐵鏟芝梨炸雞
韓式炸雞零舍唔同…香嫩肉滑…炸皮又薄…一d都唔油膩…
加最令我欣賞既係…配左cream+cheese做汁底…都唔覺好滯好溜…內裡仲有甜梨溶…好開胃…真係食到唔停得口…
至於年糕…非常煙韌…無咩配菜…但咖哩味似乎無傳統辣味咁好味…
主菜~真露煮蜆
唔知咩叫真露…蜆一般size…肉質新鮮…都有d海水咸味既…
整體野食不失韓國原有風味之餘…又迎合到香港人既口味…係未來日子…應該會好得年青人歡心…要黎食既話就要快趁手…唔係遲d一定好多人等位啊…^o^...

• 鐵板芝梨炸雞
  • 水冷豐梨巴馬火腿
  • 真露煮蜆
2015-03-21 988 浏览
星期五6點幾去到,吾使等位就入到去~2個人叫左半隻炸雞,一個部隊鍋同埋一個豬肉飯。3樣最好食係炸雞!雖然佢叫芝士炸雞,係原來個汁只係白汁(我吾鐘意食芝士的),我覺得好好食~佢加左d cream 係上面,又估吾到同炸雞咁夾~ 之後豬肉鐵板飯都ok既,正常味。最吾抵食係部隊鍋,同韓國個d冇得比~得一個好細既鍋仔,有面啦,腸仔,魚糕,午餐肉,個湯好味精。整體黎講尼間野都幾好食,值得一試
部隊鍋
炸雞
豬肉鐵板飯
2015-03-20
炸雞
豬肉鐵板飯
到元朗行街, 行到傍晚想起剛到韓國旅程, 便決定找韓食回味一番.119~~~119是緊急電話, 如火警或報警. 元朗原來進注了這間119 Korea Station韓食店, 等了一會便進餐廳, 非常有格調的食店, 主題都是119的裝潢. 哈~點菜吧!!先來客小吃"雪梨巴馬火腿"冰凍的雪梨內藏了巴馬火腿, 加上外層被凍趣了的糖漿, 一口咬下口感十足,巴馬火腿咸香配上雪梨與糖漿味道出奇地配合,言而可能雪梨太大, 未能形成拔絲的效果,不過我仍然覺得值得一嘗的。接上主菜"鐵鏟芝梨炸雞"一看菜牌一眼看到的應該就是119主打的招牌菜鐵鏟芝梨炸雞,韓食沒可能缺少的炸雞, 貼切主題"韓國緊急救援" 利用大大個形似個鐵鏟器具盛載,炸雞與忌廉芝士粒混合一起入口, 滿足感十呎, 特別是番薯蓉, 香甜細滑, 不得不食!!"豐梨雞翼"雞翼就是一種普通的食材, 要突出雞翼食品就只可能於醬汁下功夫, 豐梨雞翼的醬汁雖然不是十分驚喜, 但野味度十足, 小朋友及喜歡BBQ口味的朋友一嘗無防."真露煮蜆"真露煮蜆裡見到的是難得中大型蜆, 雖然酒味唔太重, 但蜆的鮮味卻保存下來, 特別是配上少許蔥花及湯一口吃下, 清香中加
先來客小吃
"雪梨巴馬火腿"
接上主菜
"鐵鏟芝梨炸雞"
鐵鏟芝梨炸雞
"豐梨雞翼"
豐梨雞翼
"真露煮蜆"
真露煮蜆裡見到的是難得中大型蜆, 雖然酒味唔太重, 但蜆的鮮味卻保存下來, 特別是配上少許蔥花及湯一口吃下, 清香中加上微辣, 下次再來亦再要回味.
真露煮蜆
"燒芝士辛辣餃子"
餃子對我來說就是不能缺少的選擇, 用上辛辣味配上芝士, 加上燒汁烤焗,不用油炸, 香口程度亦已足夠, 不得不提是別忘記捲上半乾芝士一起入口,讓口內充滿芝士香味最為滿足.
燒芝士辛辣餃子
"桑莓Rita"
飲品方面, 我兩決觀察鄰近食客後決定二人用一柸, 因為就是119份量足, 一大柸冰加上一支有汽汽水, 足夠二人用了, 味道方面就像雪碧加桑莓果肉, 當然那有汽汽水是韓國進口的, 吃了各款菜色後配上一柸有汽果肉凍飲, 令今天元朗行程更完滿呢!!!
桑莓Rita
以價錢質量對比來說我十分滿意, 二人都感到很滿足, 可能我們較早進晚餐, 食至第二道菜已見門外多人等候, 不過等亦是值得, 只因為我覺得與韓國食沒有太大分別........
题外话/补充资料: 還有值得一讚是地方清潔而且闊落, 沒有那壓迫迫感覺~~Good!!
2015-03-15
鐵鏟芝梨炸雞
豐梨雞翼
燒芝士辛辣餃子
桑莓Rita
2015-03-18 1031 浏览
周日和男友拍拍拖,走到元朗去。逛到傍晚時份,兩口子餓了,就到西菁街九號的 >>>119 Korea Station<<< 吃晚飯。區內的韓食店不多,而且韓風實在太強,才六時多店外已有人輪候。餐廳以消防局為概念,色調是火熱的紅色,牆上掛上消防用品。餐廳座位貌似油桶,圓桶椅子內裡空間可以擺放個人物品。「危險品」窗口走出來的都是食物,不用擔心安危。入座後,二人在點餐紙揀選心頭好。若首次到訪未有頭緒該吃甚麼,或者可以按「隊長推介」(圖右徽章) 點菜。嗜辣或怕辣的也可根據餐單建議「辛辣指數」(圖左炸彈)作合適選擇。先吃水冷豐梨巴馬火腿 ($58) 。賣相相當討好,光滑啤梨中間擺著幾片parma ham,色澤和味道對比很鮮明吸引。啤梨外加麥芽糖,切下去需花點力氣,不好分,切開後不甚好看,與不太相熟的同事或朋友到來,或許不要點這個分著吃。這是冷盤,啤梨冰得很,配著辣食應該不錯,但冰覺得不太適合在嚴冬食用喲。Parma ham份量略少,要是挑個較小的啤梨就配合得更理想。主食揀了鐵鏟芝梨炸雞 ($108/半客) 。以鐵板奉上,風味更濃。炸雞香脆,新鮮即炸,
餐廳以消防局為概念,色調是火熱的紅色,牆上掛上消防用品。
餐廳座位貌似油桶,圓桶椅子內裡空間可以擺放個人物品。
「危險品」窗口走出來的都是食物,不用擔心安危。
炸雞香脆,新鮮即炸,熱度十足,也把內裡肉汁鎖得穩妥。伴以薯蓉、雜菜,豐富色澤,也平衡油膩感,亦令吸收營養更加均衡。
二人食半份,恰到好處,也可多吃其他小菜。若果芝士味可以濃一些,味道會更加吸引 (也就更容易食滯?!XDDD)
真露煮蜆 ($68) 蜆肉意外的肥美,算是少見。味道微微的辣,但怕辣的冰亦不覺難以入口;配著大蔥吃,令味道層次更上一層樓。雞蛋內挑骨頭的是其中一隻蜆內含少量細沙喲。
豐梨雞翼 ($38) 醃得非常入味,內外俱香,味道微酸,出奇開胃,也不油膩。
燒芝士辛辣餃子 ($48) 味道層次最豐富的一道菜,兩款芝士再加上辣椒絲,既香且辣,亦可按個人口味調節辣度,非常個人化。唯餃子焗得少許過了,還得要咬走焦黑的角位喲。
飲品方面,二人共同分享一杯Cider Rita ($38) 。造型很獨特,從韓國運到香港的汽水也盡顯誠意。冰選了桑莓味,不過汽水味道更濃啊,而且冰塊太多,把味道稀得太淡。
兩人份食得滿飽的,味道雖未至頂級水平,但整體屬平穩之上,而且絕大部分美食也在一百元之下,喜歡新式韓食朋友不妨一試。

2015-03-15
  • 豐梨雞翼
2015-03-15 1028 浏览
哩間都算係近期元朗大熱食店之一。之前買左團購,好想食返係韓國食過嘅芝士排骨。一早book左位,唔洗等有得食。餐廳嘅裝修真係好俾心思,食店同安東雞同一集團,所以對佢都幾有信心。Menu有好多特别嘅食物,好多款都想試下! 地獄芝士煎餅一份四塊。煎得幾香口,中間有胡椒豬肉粒配上辣醬汁。本來以為地獄應該會好辣,但只係得少少辣味。 豚肉生菜包有五份,其實係幫你燒好嘅五花腩肉加生菜同泡菜。五花腩肉一份有兩塊,半肥瘦,燒得幾香亦夠入味,不過韌左d。泡菜同係韓國食到嘅唔同,無咁辣,就返港人口味。成舊塞入口,泡菜好juicy,夾埋豚肉味道不錯,如果加埋韓式辣醬就更好喇。今晚嘅主角就係芝士排骨喇! 一份原來好大份,比起係韓國食嘅更大份。芝士慢慢地熱溶,已經飄嚟陣陣芝士香,芝士中有不少粟米粒。當芝士溶左,就可以剪開排骨,將好多好多嘅芝士卷住排骨,跟住食得。 芝士一貫韓國味道,唔似西餐咁濃味咁滯,所以卷住勁多芝士食絕對無難道。淡淡嘅芝士味好正呀!肋骨叫左小辣,不過又係食唔到辣味。下次會試中辣。排骨上菜前一早已經燒好,肉質好軟,亦好夠味,食完一件又一件。 飲品叫左Dry B Rita 柚子味,大大杯,sha

地獄芝士煎餅$48

地獄芝士煎餅$48
豚肉生菜包$58

Dry B Rita(柚子味)$48
飲品叫左Dry B Rita 柚子味,大大杯,share啱啱好!飲品幾特别,好似果酒咁,少少柚子香,沖淡左啤酒嘅苦味,幾清新,最配味道濃嘅韓餐。餐廳啱啱開張,侍應對運作仲未係太熟,不過都唔大影響。
Dry B Rita(柚子味)$48
  • 鐵鏟芝士排骨
2015-03-15 843 浏览
Lunch time嘅時候見到間新開嘅韓國餐廳,見到冇人排隊所以去左試下。我地入去嘅時候間餐廳大概得四五枱人,有3至4個侍應。餐廳環境不錯,有韓國嘅感覺而且在播放著kpop嘅歌。我地叫左一半份5辣嘅芝士排骨,半份炸雞,一個5知叫咩嘅茄子,一個牛肉伴飯同埋一份5知咩辣雞翼。本來想叫埋個韓式飯卷,但個侍應話整個飯卷嘅材料未反到。首先嗰芝士排骨好5夾,d排骨凍咖,而且冇咩味。就算嗰爐熱到d芝士溶曬,d排骨都係5熱咖,我同我d朋友係將d芝士同排骨分開泥食咖,我地都覺得分開食好食d然後就係嗰牛肉飯,d牛肉冇咩味,又韌而嗰炸雞真係超難食,d鷄好"鞋",而且嚿炸粉超厚,重點係都係都係冇咩味咖KFC都高質素過佢…個茄子系烚茄子加啲芝士喺面,首先成個菜嘅味道都唔系好夾,而且面頭嘅芝士系熱因為佢要系溶嘅,但系底下嘅茄子又系凍嘅,而且仲有啲怪味最後系個雞翼,佢算系全場最好食,辣辣地好入味,而且個皮好脆。總括來説呢間餐廳環境唔錯但系食物真系有好大嘅進步同改善空間,應該短期內也不會再回頭光顧

然後就係嗰牛肉飯,d牛肉冇咩味,又韌

KFC都高質素過佢…

2015-03-14 988 浏览
一段時間冇去元朗啦,今日一嚟,原來最近新開左間叫199既韓國餐廳,仲要門口都有唔小人排隊等緊位。平時都有食下尖沙咀同銅鑼灣既韓國餐,不過E間既價錢明顯比較平WOR!! 唔知係唔係同區域有關,如果佢係市區開間分店都係E個價錢就唔錯啦!!! 一定每個月都去!!!!行入去果時已經見到唔小人食一塊正正方方鐵盤,大大份既野~ 好吸引!!!我地揀左鐵鏟芝士排骨HALF($128),其實一到果時唔識點食,店員都唔得閒理我地,不過見到人地點食我地又跟住做啦~ 後尾見到有個職員幫一台客整,原來我地胡亂整都整啱左!!YEAH!~ 原來一來就要CUT一條條既骨,要手快呀~唔係既話芝士溶左就好痳煩。CUT完之後我地就捲捲捲,捲起就咬落去連芝士同肉食,其實一咬落去佢通常會分開左^^''不過佢既芝士又真係好好食唔太膩,所以都好好食。 仲叫左好大隻酒味好夠既煮蜆($68),佢又幾正直,因為每個都係有肉而唔係吉GAR!!另一個驚喜係牛肉生菜包($88),佢包左D泡菜係到,所以個味係夠濃,幾正~ 雖然佢有個炸彈,不過我個男朋友都食到,唔太辣。仲叫左個部隊鍋 - 119緊急鍋($88),個湯底好正,我地飲左唔少!!其實韓
鐵鏟芝士排骨HALF
牛肉生菜包
仲叫左個部隊鍋 - 119緊急鍋($88),個湯底好正,我地飲左唔少!!其實韓國人係用咩去整E種味出來呢?????? 不過佢隻帆立貝個SIZE就同圖片差
好遠,我地差點以為來錯左個步兵鍋._.
119緊急鍋
另外仲叫左個芝士咖哩年糕,E個唔知點解隻咖哩係日本咖哩既味.....有點唔MATCH成個環境同今餐既其他食物.....

私制泡菜($28)比想像中大盤,廿幾蚊可以有咁多,又好食,抵呀!

飲野就飲左好得別既CIDER RITA($38),佢個外型好鬼型,成支梳打反轉係個玻璃杯到,又唔會跌GAR BO!!! 不過就要快點飲,唔係既話佢勁多既冰會搞到成件事淡晒。
另外仲飲左我好鍾情既原粒提子汁($19),但佢得幼飲桶,完全食唔到果肉,所以我地倒左出隻水杯到飲~
食左咁多野真係好飽,重要係佢環境好清潔,完全唔會好似D韓燒店咁油油的,所以我一定會再來食!!

2015-03-08
鐵鏟芝士排骨HALF
牛肉生菜包
119緊急鍋
2015-03-11 855 浏览
排隊長龍在等入座用餐 小妹訂了枱8:00 等了有位 店員便安排入座 過程都尚算可以 可能新開張有點手忙腳亂甫入座就拿餐單點餐 有一瓶水供應 應該是無限添加的 店內的餐具都以韓國餐具為主 全都是鐵碗鐵杯 筷子也是韓國那平平的筷子 差點有些不習慣 剪刀是用來食用鐵鏟芝士豬肋骨的設計韓風十足 119是消防隊那設計吧!因為有些緊急制 及 消防燈的設計早已被團購中的廣告吸引了 在生日那天選擇到來享用韓國獨有的鐵鏟美食''芝士豬肋骨'' 聽也覺得肥膩啊 芝士和豬肋骨已經佔不了卡路里吧? 還要在鐵鏟上邊煮沸芝士包著吃 想起也興奮啊!我和將軍寶寶點了 一杯cider rita (柚子) $38、熔岩爆豚肉$58、 119緊急鍋$88、團購的鐵鏟芝士豬肋骨$128半份$198一份、火山燒茄子$38 五樣名字特出的美食火山燒茄子$38 首先到來的是火山燒茄子 茄子去掉皮 只剩下茄子肉 我很愛吃茄子的 由於我愛吃茄子也理所當然點了這個菜 茄子上有少許豬肉碎 應有醬汁醃製而成 再加上半熔的芝士 這些就是韓風吧?若菜式沒有芝士就跟魚香茄子不大分別 但我很欣賞那芝士香味殘留在每條茄子肉上 要很快吃這道菜 因為
火山爆茄子$38
火山燒茄子$38

若菜式沒有芝士就跟魚香茄子不大分別 但我很欣賞那芝士香味殘留在每條茄子肉上 要很快吃這道菜 因為冷了芝士會凝固 芝士香味和沒有調味的茄子很配合

評分:8/10
鐵鏟芝士排骨採用西班牙豬肋骨,配以自家製香濃醬汁醃製,肉質特別嫩滑多汁
雙重芝士於鐵板上溶化成滋味醬汁,與鐵鏟芝士排骨配搭得天衣無縫,誘人無比 ^團購網的廣告總誘人的^
鐵鏟芝士豬肋骨$128半份$198一份
^鐵鏟芝士豬肋骨128/半份 198/全份^

因為誘人的廣告我也購物下了優惠卷
而第一次享用鐵鏟美食 芝士也是我的最愛 因為芝士的香味及口感融合在先經醃製的豬肋骨上 兩層不同的口感
芝士在鐵鏟上煮熔 店員小心提醒煮沸後要把爐關掉 不然芝士會燶掉 這菜的功夫很多 因為要邊把豬肋骨分成一條一條 又要在芝士半熔的狀態卷於豬肋骨的表面 豬肋骨是經過一次烹煮的所以肉質很腍 用夾子一下子就分開了骨跟肉 手也要快捷把芝士卷上 豬肋骨的秘制醬汁令豬肋骨整體顏色紅橙紅橙的顏色 味道卻帶點鹹鹹的感覺 配上芝士後雖然有點鹹但是芝士配上肋骨醬汁味 中和一下 香濃的芝士味真的不能說笑

評分:8.5
119緊急鍋$88
119緊急鍋 $88

湯底就像泡菜湯般 辣辣的 但不算辛辣的辣度 這辣度很順口柔和 湯料有韓式魚蛋 即是一片薄薄的魚糕 有三角形的魚腐 加上豚肉片 泡菜 豬軟骨 金菇 帆立貝一粒

材料算多因為豚肉片豬軟骨份量多 所以整個湯的肉類佔多 很飽腹 也很暖身因為辣辣的湯可以令身體更加暖 所以韓國的人也愛食辣野是因為可以更暖吧 泡菜湯令我喝上兩大碗 整個湯的份量也有4-5碗的份量 我倆分著吃慢慢也K·O了

韓式魚糕是韓國必吃小食 所以我也吃過 而味道跟清湯製而成的 有所差別 我較喜歡清湯的韓國魚糕 因為較能特出魚糕的美味 湯頭更清甜無比

這魚糕泡在泡菜湯只有泡菜湯的味道 不過豚肉及豬軟骨吸盡泡菜湯的精華就能提升美味 令原本沒有調味的兩者有上泡菜湯的酸辣泡菜味 帆立貝只有一隻真的很不夠分 不過帆立貝算大大的一隻 若有多些會更好

評分:8/10
熔岩爆豚肉$58
熔岩爆豚肉 $58

主要有泡菜大量豚肉及蔬菜 有溫泉蛋在面上
看顏色也知道這個辣度真的真的很不錯 可能菜式是配合香港人囗味吧!因為就算是辣度3粒星但也較韓國差了一段距離……話雖如此但我愛泡菜和豚肉的味道 配飯吃應該不錯的 但我是單獨吃 所以有一點鹹 辣度我可以接受 因為不會辣到囗嚨也沙啞 也不必瘋狂灌水
泡菜很多很開胃的
評分:7.5/10
Cider Rita 柚子 $38
Cider rita 爆樽汽水(柚子) $38

Cider Rita@有藍莓柚子雪梨 ☺嗌左一杯兩個人分 其實早就比它吸引住因為每張枱既人多數都會叫黎飲 我見有兩種rita原來有一種是啤酒 啤酒那種就$48

汽水這好好飲 因為杯有柚子蜜加上汽水會慢慢從汽水中流至杯中 研究很久才發現不是很快的速度若想快點飲就要把汽水拎高倒 這是偷步的做法哈哈!! 看似冰多得很 但不會淡化了汽水的味道因為柚子在底也會帶出味道 試完這個我有興趣嘗試藍莓味 因為成個杯都會是藍色的

評分:8.5/10

119緊急鍋$88
熔岩爆豚肉$58
Cider Rita 柚子 $38
2015-03-11 631 浏览
我同女友元朗屋企人一行5人嚟試,去到門口大排長龍,之前在fb見好壞參半,但抱著試新嘢心態,點知有驚喜,當我們有座位進入餐廳內裏原來十分寛敞散播強勁k~pop音樂,裝飾設計很有韓式心思,即時嗰mood都唔同,我哋叫咗隊長沙律,鐵鏟炸雞,芝士骨(大份),燒肉生菜包,同英文唔識寫就叫佢名爆樽特飲啦,上菜嘞,鐵鏟芝士骨放於爐上加熱,,即刻就有侍應走過來幫我哋剪開條骨教我哋點樣用溶了的芝士繞係條骨度去食,服務態度好,芝士味香濃,豬肋骨都幾野味,唔錯,隊長沙律好fresh由超冰凍芒果粒,藍莓,雞蛋,沙律菜,面淋上藍莓汁配合得好好,中和了芝士骨漏嘅感覺,鐵鏟炸雞一上菜,嘩嘩嘩,相機食先,炸雞面post上堆忌廉,下面藏了堆番薯蓉,炸雞肉嫩多汁,我覺得最精彩反而係番薯蓉,又甜又香滑,燒肉生茱包,燒得夠香,連埋泡菜,生菜一份份夠骨子,好野味,但燒肉稍為un.了一点,但都ok嘅,柚子味韓國7喜,估唔道味道咁夾,大大杯2個人飲一杯都得,抵飲,下次等我再試其他菜式先!
2015-03-10
  • 隊長沙律,芝士骨
2015-03-11 546 浏览
年之後终於有時間约d豬朋狗友食下飯!今次我地揀左大家都就腳既元朗西箐街!即管就試下新野!119korea station!言歸正轉,我地叫左 个鐵鏟豚肉乜乜乜,燒錆魚,芝士豬肋骨,步兵鍋,手拌飯,同墨汁粉絲,我地7條友食!首先講個鐵鏟豚肉先,黎到時都幾大份,疊到一座山咁,一定手机食先!但我心唸,嘩……幾時先熟呀,d肉生勾勾。呀又估佢唔到,d菜好快淋,唔洗10分鐘就開動!d菜同粉絲索曬d汁!正!燒錆魚燒得香,又唔乾爭爭喎!點埋d醬,惹味!芝士豬肋骨不得了!我最愛既芝士溶左,繞落舊骨到,咬落去d芝士熱辣辣溶係口,不得了!食曬d骨,仲留番d芝士撈其他餸XD係呢个時候,步兵鍋出現, 飲啖小小辣既泡菜湯,食啖韓式湯面,作一个中場休息,即使 猴吞左幾多芝士,辣辣地既湯中和曬溜既感覺!然後手拌飯好頂引!畀对手套我自己搓,我用食神搓賴尿牛丸既方式搓畀d frd😂材料雖簡單,但有食有玩,抵讚!最後,墨汁粉絲,以為会好溜,又唔会喎!反而幾香!但食到女友人成棚牙黑色😁總括黎講,賣單每人 百四蚊,真係算係咁!我會番啅嘅😋、
燒錆魚燒得香,又唔乾爭爭喎!點埋d醬,惹味!
總括黎講,賣單每人 百四蚊,真係算係咁!我會番啅嘅😋、
2015-03-09
庆祝纪念
团年饭
2015-03-09 754 浏览
長話短說。方便參考一行5人首次光臨119 Korea Station 預先購買了團購優惠,所以不用久候。鐵鏟炸雞: 唯一覺得必吃的! 炸雞配忌廉超美味! 再加點蕃薯泥!很特別~喜歡!芝士排骨: 排骨肉淋不乾~芝士味很淡~ 而且我覺得燒汁排骨跟芝士不太配...~燒肉生菜包: 泡菜味完全遮蓋了肉味...........緊急鍋: 份量小,肉+菜+菇,湯不辣,味道不錯,會想喝它的湯牛肉拌飯: 份量足,我喜歡韓國辣醬~但這裡的辣醬不對我口味~  豐梨雞翼: 可能其他食物味太濃,我吃不到梨味,就煎雞翼吧..真露煮蜆: 蜆肉不大不小,沒有沙,調味不錯,只是對我來說太辣了~嗆到了 冰梨配巴馬火腿: 吃了很多濃味的,吃個清甜冰梨清一下味蕾,十分Refreshing 傳統的韓國菜吃悶了? 這餐廳提供不少新穎菜式,所以會是個不錯的選擇,不過食物的平衡味道未能讓我眼睛發亮地說好好吃喔!
長話短說。方便參考

一行5人首次光臨119 Korea Station
預先購買了團購優惠,所以不用久候。

燒肉生菜包: 泡菜味完全遮蓋了肉味...........

不過食物的平衡味道未能讓我眼睛發亮地說好好吃喔!
题外话/补充资料: 除團購優惠,不可預約。
2015-03-04
用餐优惠
團購
  • 鐵鏟炸雞
2015-03-08 1104 浏览
話說前兩日係Facebook見到元朗友群組有人貼左呢一間餐廳既資料出黎而朋友本身都有貼過呢間野d相睇返餐牌同食評都好似唔錯 , 決定係今日一行八人黎試一試呢間韓式餐廳基於人數關係 , 我星期5已經想打電話黎book枱 , 點知道上班時間竟然無人接聽 心諗可能太忙先無人聽啦 , 前前後後打左六﹑七次 , 時間有早有晏都係一樣無人聽 直至今日12點lunch time打過去 , 好啦 , 終於有人聽電話點知個接線既女人同我講無得book枱 .. 無得book枱 .. 無得book枱 .. 要walk in等位於是 , 我提早左少少時間去間餐廳拎籌 ( 當時係6:15pm .. 拎左5號籌 8位)5號籌 , 點睇都唔會等好耐啦 , 拎到個陣仲未到集合時間 , 仲驚會唔會唔齊人入唔到如是者等等等 .. 一路聽住門口派籌號既哥哥仔開始叫人入去 .. 2位  4位  6位  等極都唔到8位  .. 問返門口派籌既哥仔, 原來係得好少張大枱可以夠俾咁多人坐咁唯有等下d客人出黎先有得食啦重點黎啦 .. 本身已經少大枱 , 但呢間餐廳竟然批左2x號籌 ﹑ 3x號籌既入去食 , 而唔係5號籌既我地係門口睇
而朋友本身都有貼過呢間野d相

咁唯有等下d客人出黎先有得食啦

係門口睇到卡位大多數都係坐緊4個人或者6個人 , 所以呢d人數好易入到去 , 我明白
但係我地本身8個人一枱 , 都係一定要坐大枱先坐得滿 , 餐廳就反而安排左籌號較後既十人入席先 ,有d岩岩到既仲早過我地入, 道理係邊度呢? 仲要唔止一兩枱 , keep住放左3﹑4枱十人入去 , 都未輪到我地

走去問多次派籌既人 , 佢就話執緊枱俾我地5號籌啦 , 等多陣就得
點知一等就等多半個鐘頭 , 期間一路都有2人 , 4人 , 6人枱俾其他客人入去
係同一時間 , 竟然聽到有客人黎到話訂左枱 ( ???????  我打電話又話得walk in拎籌 ) , 又聽到派籌既哥仔同d客講為左做生意 , 所以要填滿d座位 , 唯有放左d人數少既入去坐
咁我地8個唔係客人 , 唔可以坐大枱 ?
 一定要夠10個人先坐得大枱 ?
定係你無8人枱 ?

如果係既 , 你派籌個陣講明 , 分開4人枱x2 , 我都唔會有任何意見

由6:15pm等到去8:15pm .. 足足兩個鐘頭 ..不停要問店員

我未試過去一間餐廳拎住5號籌咁前既no.係需要排足兩個鐘頭都入唔到去 , 而店員更加無任何指示
我地最尾等到好無奈 .. 再問多次店員有冇位既時候 .. 店員竟然答左句:你地去行下街先啦 , 未有位
 (你無事丫嘛 .. 未有位又答我執緊枱俾我地8個人)
抱住期望既心情黎到呢間餐廳 , 最後係失望住咁走 , 因為太肚餓既關係決定唔再等落去
而我第一次係openrice寫既食評就係呢一間 , 決定俾負評 , 唔會再試

真心建議呢間餐廳 , 如果係想填滿座位 , 由一開始就應該用可以搬動既枱 , 方便遷就客人既數量
而唔係要多人數既客人係出面呆等幾個鐘頭 , 最後咩都食唔到 , 安排極之唔妥當

题外话/补充资料: 想試食既朋友 , 盡量2人,4人一組黎試 , 或者會比較容易有位
2015-03-07
2015-03-06 1042 浏览
同太太行元朗發現有新韓餐,就入去試試,店內裝潢似消防局!每張台有個按鐘,一按就閃,奈何地我個鐘無閃!芝士排骨,上層肉,下層芝士,等芝士溶了,就用芝士捲舊肉,第一件都好食,第二件就吾好食,可能太漏!咖哩芝士年糕,味好濃,芝士吾落都得,兩樣都濃味,不夾!燒肉泡菜生菜包,泡菜味道好,肉就麻麻!埋單250元我吾會再來,已無吸引力!
同太太行元朗發現有新韓餐,就入去試試,店內裝潢似消防局!
每張台有個按鐘,一按就閃,奈何地我個鐘無閃!
咖哩芝士年糕,味好濃,芝士吾落都得,兩樣都濃味,不夾!
燒肉泡菜生菜包,泡菜味道好,肉就麻麻!

埋單250元

我吾會再來,已無吸引力!
2015-03-06
2015-03-05 985 浏览
發現呢間新店有我想食嘅芝士拉骨,咁啱有時間,身先士卒嚟試咗先!一入店已感受到侍應們嘅殷勤,因為我以為朋友到咗有位,無理外面等位嘅人衝咗入去,點知一眼睇晒係冇,我即時攞電話出嚟打,有點徬徨,幾個侍應都好有禮貌問我幾多位,比張枱叫我坐底先,感覺好好!其實除咗芝士拉骨,我仲比佢地嘅飲品吸引,今日又好熱,我地兩個人,我好衝動咁叫晒爆樽汽水同爆樽啤酒, 之後先發現原來一杯可以幾個人飲, 但唔緊要, 爆樽汽水梗係好飲, 爆樽啤酒同柚子味好夾, 加埋超大杯冰,超爽! 最後兩杯都飲曬!芝士拉骨冇令我失望,好多芝士包完骨仲有淨,豬肋骨好惹味,但中辣都唔係好辣。梨大手拌飯,其實係自製飯團,好味又有得玩。燒肉生菜包,豬肉是有點硬,但韓菜就是這樣,正宗韓國風味。食咗三樣野, 飽與唔飽之間,最後叫埋個步兵鍋。步兵鍋係辣即食麵加上蔬菜、 腐皮、 魚片、 韓國午餐肉、 腸仔、 仲有半隻蛋,細鍋但好豐富,餸多過麵,而且熱辣辣,大滿足!總括來講,比一般韓食店空間大,食得舒適;食物有水準且價錢比較合理;服務態度良好,值得一試。

梨大手拌飯,其實係自製飯團,好味又有得玩。

燒肉生菜包,豬肉是有點硬,但韓菜就是這樣,正宗韓國風味。

爆樽汽水
爆樽啤酒
芝士拉骨
梨大手伴飯
燒肉生菜包
步兵鍋
题外话/补充资料: 開店四日,未設信用咭付款 雖然新開張,但絕沒有手忙腳亂感覺,招呼十分周到。
2015-02-26
爆樽汽水
爆樽啤酒
芝士拉骨
2015-02-27 1154 浏览
尋晚約老友到元朗開餐,經過西菁街見到間野門口好多人排隊細問下原來剛開張,食韓國野正等左20分鐘有位裝修幾得意,紅色主題,裏面有好多水龍頭&消防燈,感覺好似消防局menu菜式大概30款order左主打兩款鐵鏟芝士排骨全份$198超多芝士香,濃,滑,燒肋骨多汁。烤肉鍬紅燒半份$128呢個上次喺弘大食過,呢度同韓國果邊嘅味道差唔多個鏟裏面有豬腩肉,泡菜,大白菜,蔥,菇,年糕 &粉絲。原來呢度個爐唔係用黎燒烤或部隊火鍋,而係用黎煮呢兩道菜,都幾攪笑另外點左隊長沙律$58呢個菜個亮點係d芒果,好冰凍嘅配落什菜同個藍莓沙律汁,好清新開胃,好味。手拌飯$48呢個又係攪野之作兜飯到枱時,個侍應妹妹比左幾隻膠手套我地,叫我地自己撈雲d飯,跟住自己diy飯團開心分享,雖然有d玩野,但個飯其實幾好味,材料好簡單, 紫菜, 蔥,吞拿魚,沙律醬,飯。藍莓rita$48呢種飲法喺韓國都係好hit,估唔到喺呢度都有,份量可以兩個人飲,藍莓汁清甜配啤酒易入口,另可配檸檬汽水。雪梨巴馬火腿$58呢個真係要讚,佢地將個雪梨用冰糖葫蘆方法制造,跟住裏面去左心,裏面好多 parma ham,好大膽嘅玩法,我最like呢個。呢
尋晚約老友到元朗開餐,經過西菁街見到間野門口好多人排隊

細問下原來剛開張,食韓國野

等左20分鐘有位

menu菜式大概30款

Menu

order左主打兩款鐵鏟

鐵鏟芝士排骨

芝士排骨全份$198
超多芝士香,濃,滑,燒肋骨多汁。

烤肉秋紅燒

烤肉鍬紅燒半份$128
呢個上次喺弘大食過,呢度同韓國果邊嘅味道差唔多

另外點左
隊長沙律

隊長沙律$58

手拌飯

手拌飯$48呢個又係攪野之作
藍莓rita

藍莓rita$48

雪梨巴馬火腿$58
呢道嘅價錢合理,服務幾好,希望可以keep到,有下次

2015-02-25
鐵鏟芝士排骨