2015-08-10 1463 浏览
近來好懶煮飯,多了同阿女外出吃飯,早前阿女話元朗開了新韓國餐廳,話想同我去吃下,地點十分方便,原來這間119韓國站有不少人排隊,我同阿女排了15分鐘就到我們入座,這裡的食品味道就一般,較為好吃泡菜牛肉卷,整體味道不過不失,地方算大,價錢不是太貴,我未必再來
芝土雞
泡菜牛肉卷
牛排
咖哩年糕
2015-07-10
芝土雞
咖哩年糕
2015-08-09 1305 浏览
早前無意中看到某週刊介紹119 Korea Station, 在元朗區一間以消防為主題的韓國料理店, 有特色有話題也有人氣, 與友人在平日夜晚7點去食, 還是先book枱較穩陣。119 Korea Station 原來就在元朗人氣食店「士林台灣麵」的附近門口有display叫位號數的monitor, 和menu展示消防主題的裝修, 以紅色為主, 店內播放頗強勁輕快的韓國歌曲。 有紅色的員工locker、消防車模型、消防員制服、紅色分隔網欄。 還有其他形形式式的牆璧佈置, 很有心思。 最人氣的鐵鏟系列有三款: 鐵鏟芝梨炸雞、鐵鏟烤肉鍬紅燒、鐵鏟芝士排骨。 冷盤、主菜、小食, 分門別類, 很清晰, 價錢亦很親民, 全部不超過$100。 飯 / 麵 及飲品, 可惜的是, 今天沒能喝有酒精飲品, 因為店員說全部酒都無貨呢! 不然真想試試雪中梅酒是什麼來的。 Cider Rita $38 可選桑莓、豐梨、柚子味, 我選了豐梨, 牛先生選了柚子, 倒轉的樽裝的像雪碧汽水, 底部有我們自選味道, 有些豐梨/柚子絲, 十分足味, 杯子有好多冰, 飲到尾都透心涼, 也不覺得淡。對了, 今次帶了兩個小

還有其他形形式式的牆璧佈置, 很有心思。

對了, 今次帶了兩個小熊頭出來吃東西, 好可愛呢。

真露煮蜆$68

餐牌中的蜆比上桌的這碗大多了, 實物與想像圖有點不同, 但這些蜆也不算太細吧了, 煮的熟度剛好, 不會靭, 沒有沙, 湯底蠻多水的, 味道超級鮮甜, 後勁是辣的, 反而不太察覺酒味, 可能已蒸發吧。

鐵剷芝梨炸雞 半份$128 一份$198
我們叫了全份吃
在鐵鏟上有炸雞、面層有忌廉, 店員稱藏於裡面還有一些蕃薯蓉, 可以將雞沾上芝士忌廉汁、忌廉及蕃薯蓉一起吃。

雞的份量好多, 該夠四人吃了吧!
夾起來, 滿滿的醬汁, 吃得好滋味!
不過芝士醬汁比較稀, 芝味其實較淡的。
反而最欣賞是中間的一些蕃薯蓉, 很香很甜, 吃到欲罷不能。
炸雞塊, 有些雞腿位就較滑, 雞胸的較有質感了。

辛湯海鮮鍋$88
有鮮蝦、青口、娃娃菜、蜆肉、帶子、年糕、本菇, 材料很豐富呢。

湯底辣辣地, 對我來說辣度可接受, 而各樣海鮮都新鮮及大大隻, 又有不少菜, 蠻健康的!

總括來說, 我很回味這裡的甜蕃薯蓉, 如果可以單點來吃就好了! 另外, 海鮮亦很大隻鮮味, 材料新鮮且烹調得宜才能有此效果, 真露煮蜆亦十分推介, 個湯底先甜後辣, 好特別又好好味呢! 下次想試試鐵鏟芝士排骨, 一嚐那拉絲滋味, 相信芝味會比芝梨炸雞更強。

2015-07-16
  • Cider Rita
  • 真露煮蜆
  • 辛湯海鮮鍋
2015-08-06 1405 浏览
當晚9點半先去到食所以唔洗等位,但設計比較嘈,因為有小朋友在所以要選擇D唔辣既食物,問左店員幾次食物適唔適合小朋友食,店員都好有耐性同我地講解服務一流,不過食物就普通而且冷冰冰可能太夜
柚子蜜&雪梨蜜梳打
部隊沙律
部隊飯
芝士炸雞
部隊沙律
部隊飯
  • 隊長沙律
2015-08-06 1171 浏览
一直都想嘗試這一間韓國店,但每次門外排隊的人甚多,所以都會卻步。這次可能因為比較早,門外沒有人排隊,故此一行四人到這間餐廳用膳。甫進門內,裝修都算特別,以消防局作主題,看得出其心思。不知道是因為我們四個人坐六人位的關係,還是餐廳的設計,位置寬敞,坐得比較舒服。美中不足之處,我認為店內音樂略為大音,影響進食氣氛。我們點了四道菜式,總體而言算是不過不失。《海鮮墨水炒粉絲》─ 粉絲炒得還可以,但是味道有少少腥,欠缺海鮮的鮮味。《119豚肉伴飯》─ 如其他韓式伴飯差不多,醬汁也不會說太濃或太淡,值得一讚。《辛辣海鮮湯》 ─ 這個湯用料十足,不像其他店舖的海鮮湯只用上蟹柳。不過,辛辣味過於濃,蓋過了海鮮應有的鮮味。《鐵鏟芝士排骨》─ 整個鐵鏟都鋪滿芝士,其實也幾滯。不過,吃上這麼多芝士也是正常的,芝士溶了之後,侍應會幫你捲起排骨,服務十分體貼。
甫進門內,裝修都算特別,以消防局作主題,看得出其心思。
美中不足之處,我認為店內音樂略為大音,影響進食氣氛。

我們點了四道菜式,總體而言算是不過不失。

2015-08-04 900 浏览
第一次來,為咗食鐵鏟芝士排骨😍兩位,平日,冇bk枱 都只係等咗三四個字,比想像中快~一入去見到啲裝修好特別 消防主題~拿拿臨二人叫咗半份鐵鏟芝士排骨,份量岩岩好!😌啲排骨好夠林 淨係聞到啲芝士都流哂口水好野味!仲要有人serve幫你剪好哂啲排骨👍🏻另外仲叫咗豬肉菜包!好fresh又消濟!❤️最後好後悔冇叫汽水😣見到人地啲汽水倒轉浸喺冰入面好有趣🙈二人試唔到太多,一定再來同介紹朋友👍🏻
第一次來,為咗食鐵鏟芝士排骨😍
兩位,平日,冇bk枱 都只係等咗三四個字,
比想像中快~
一入去見到啲裝修好特別 消防主題~
拿拿臨二人叫咗半份鐵鏟芝士排骨,份量岩岩好!😌
啲排骨好夠林 淨係聞到啲芝士都流哂口水
好野味!仲要有人serve幫你剪好哂啲排骨👍🏻
另外仲叫咗豬肉菜包!好fresh又消濟!❤️
最後好後悔冇叫汽水😣
見到人地啲汽水倒轉浸喺冰入面好有趣🙈
二人試唔到太多,一定再來同介紹朋友👍🏻
2015-08-03
  • 鐵鏟芝士排骨
2015-08-04 792 浏览
因為女朋友畢業返香港既第一日。突然話唔返去同屋企人食。本來好開心既我。但由於我完全唔認識元朗。最後只好上openrice 睇睇元朗有咩韓國野食。然後揀左係openrice 最多好評既,想不到中伏很大,完全唔明點解會有好評同多人排隊。所以決定由佢返黎果日開始 會出post, 等openrice 會有返d真實既食評。
因為女朋友畢業返香港既第一日。
突然話唔返去同屋企人食。
本來好開心既我。
但由於我完全唔認識元朗。
最後只好上openrice 睇睇元朗有咩韓國野食。

芝士茄子
忘記了叫什麼生菜包
豚肉拌飯
2015-07-29
2015-08-04 525 浏览
午餐真抵食一直對119Korea念念不忘,但晚上去排隊實在係太太太太恐怖,朋友說119的午餐好抵食,趁清假就和老公入去食啦~平日既下午,多清淨真心抵,$48一客的午餐包前菜加餐湯,而且款式都不少,119在平日的下午只提供SET LUNCH和芝士排骨&鐵板排骨,想食其他食物還是要晚上來排隊啦來這裡另一目的是Dry B Rita,但餐廳今日沒啤酒供應,只好點了沒有酒精的Cider Rita來飲柚子Cider Rita$38這個有趣的飲品就是汽水加柚子蜜,如果帶同小朋友來食,點這個千萬要小心!旁邊桌那位小朋友可能太過好奇,打翻飲品,家長相當狼狽,但正常來說是不會掉下來的跟餐的餐湯,用水煲盛著,十分有趣,看起來像米酒,原來是忌廉雞湯,雖然不是很杰的那種但淡淡的味道不錯午餐造型很有趣,有點像那些年的便當我點了韓蜜糖炸雞盒飯$48好好好大盒,一個女生是絕對食不完的,那蜜糖炸雞炸得外脆內軟,放滿整個飯盒,加入了少許泡菜好送飯~味道是微微的辣,入面加了些魚乾,味道好香,辣辣地,如果多一點就更好啦混合醬豬仔骨飯$58豬仔骨共給了4件,啖啖肉,豬仔骨肉質有點過腍,但味道不錯,都是抵食夾大件,份量多得老公都

午餐真抵食
平日既下午,多清淨

只好點了沒有酒精的Cider Rita來飲
柚子Cider Rita$38

午餐造型很有趣,有點像那些年的便當
我點了韓蜜糖炸雞盒飯$48

混合醬豬仔骨飯$58

豬仔骨共給了4件,啖啖肉,豬仔骨肉質有點過腍,但味道不錯,都是抵食夾大件,份量多得老公都差點食不完,推介~

2015-08-03 797 浏览
元朗大大件壽司, 刺身, 手卷, 又平又大件~ 應該不少住屯門元朗的人都有食過啦~ 今次起元朗唔食日本菜, 同媽咪試下韓國菜 (我媽是芝士迷呀!!! ) 為芝士排骨而黎 XD平日時間6點左右, 人流會比較少~ (7點左右已經全場爆滿!)眼見在香港的韓國餐廳, 通常在裝修上很有主題性.. 呢間係消防風~~~我地最期待芝士排骨 二人點了半份鐵鏟芝士排骨 $128, 排骨有分無辛/ 小辛/中辛/激辛~鐵鏟裝著無辛排骨待芝士慢慢溶化後, 店員剪開排骨一件件再把已溶化芝士, 撈呀撈呀芝士迷睇到勁多芝士, 雙眼發光XDXD為之興奮, 好想快D食店員好快手繞完一圈又一圈OH MY GOD~~~ 正呀 整件排骨完全被芝士包圍~~ 由Mozzarella Cheese & 車打芝士, 入口很軟綿呀~ 滿滿芝士味, 芝士味道香而不咸~ 排骨肉質鬆化, 跟軟綿綿的芝士很匹配都說過媽咪係芝士迷, 兩個人KO呢個芝士排骨, 無問題 食完芝士, 好想食少少辣野, 媽咪提議食完芝士排骨再點埋 辛湯海鮮鍋 $88~鍋中海鮮比我想像中豐富, 有青口 , 帶子, 蝦 , 蔬菜, 菇...湯入面仲有粒粒蜆肉, 味

眼見在香港的韓國餐廳, 通常在裝修上很有主題性..

呢間係消防風~~~
我地最期待芝士排骨

鐵鏟裝著無辛排骨
待芝士慢慢溶化後, 店員剪開排骨一件件
再把已溶化芝士, 撈呀撈呀
芝士迷睇到勁多芝士, 雙眼發光XDXD

為之興奮, 好想快D食

店員好快手繞完一圈又一圈
OH MY GOD~~~ 正呀

整件排骨完全被芝士包圍~~

都說過媽咪係芝士迷, 兩個人KO呢個芝士排骨, 無問題

湯入面仲有粒粒蜆肉, 味道鮮味之外, 辣辣地有小小麵鼓味~  正!

份量方面, 二人SHARE岩岩好~
食辣野, 再飲埋賣相十足的 Grapefruit Cider Rita $38, 爽晒~~
今餐食物質素比預期高, 在元朗區的一個驚喜~
2015-07-30
2015-07-30 804 浏览
七點十五分到達,等左30分鐘入邊環境望落舒服,但音樂太大聲兩個人叫咗半份鐵鏟芝士排骨、1個陪兵鍋、1杯柚子七喜半份鐵鏟芝士排骨$128員工好好,幫你整熱、夾、捲可選激辣、中小辣今次揀小辣但完全無辣味不過好多肉、夠肉汁、芝士又多推介!勁好食部兵鍋$68好普通 材料都係芝士、蛋、腸仔、午餐肉、菜麵太少柚子七喜$38味道一般 有果肉 影相靚 好大杯 可2個人飲
七點十五分到達,等左30分鐘
入邊環境望落舒服,但音樂太大聲
兩個人叫咗半份鐵鏟芝士排骨、1個陪兵鍋、1杯柚子七喜

半份鐵鏟芝士排骨$128
員工好好,幫你整熱、夾、捲
可選激辣、中小辣
今次揀小辣但完全無辣味
不過好多肉、夠肉汁、芝士又多

推介!勁好食

部兵鍋$68
好普通 材料都係芝士、蛋、腸仔、午餐肉、菜
麵太少

柚子七喜$38
味道一般 有果肉 影相靚
好大杯 可2個人飲
2015-07-29
2015-07-30 1300 浏览
119韓國站的晚市倒也吃過幾次, 每次跟不同朋友、不同孩子來吃倒有不一樣的體驗, 有些女性朋友會對消防制服著迷, 而我有一位孩子卻對貼在牆上用作呼喚侍應生的「呼喚按鈕」很有興趣, 因為每當按下, 旁邊的警示燈會開著, 閃下閃下, 侍應生便知道我們正需要服務。反而午餐卻是第一次來吃, 午市時間人潮高, 廚師與侍應生更能表達出119的精神, 出菜 快.狠.準 ~也因為這樣, 午市只供應「午市餐牌」上的食物。韓式果汁烤牛肉盒飯 $48 包括前菜及餐湯前菜是通心粉沙律, 煮至稍硬的通心粉並撈入沙律醬, 屈指可數, 寥寥無幾。用小鋁煲盛著的牛骨湯, 兩人分享也可以每人喝到一碗半, 奶白色, 味道是濃但又不是膠著的口感, 感覺補了不少鈣。鋁飯盒內盛了滿滿的白飯, 飯質軟熟, 旁邊也放了泡菜、小魚乾的配料, 至於用果汁煮過的烤牛肉, 薄片牛肉也有牛脂香, 燒烤味道濃香而甜, 拌飯來吃是一流。藍莓 cider rita $38午市並不提供酒精類飲品, 因此與Dry B rita 無緣。119韓國站的午餐都幾特別吖 !
有些女性朋友會對消防制服著迷,
閃下閃下, 侍應生便知道我們正需要服務。

反而午餐卻是第一次來吃, 午市時間人潮高, 廚師侍應生更能表達出119的精神, 出菜 快.狠.準 ~
也因為這樣, 午市只供應「午市餐牌」上的食物。
韓式果汁烤牛肉盒飯 $48 包括前菜及餐湯
藍莓 cider rita $38
119韓國站的午餐都幾特別吖 !

$94.60 (午餐)
  • 韓式果汁烤牛肉盒飯
  • 牛骨湯
2015-07-22 1378 浏览
這店男友一直想要來!上次我已經跟朋友來過,芝士排骨真的很不錯平日的晚上,非常多人這天給安排到兩人桌,有點擠先點飲料這天所有酒類都沒有,所以點了Cider Rita有豐梨跟柚子口味的我還是愛上次的啤酒呢!餐單比起上次來多了好幾款新的食物呢男友最想食的鐵鏟芝士排骨全份(可選無/小/中/激辣)等滾起來就可以開動了捲起來就可以大口大口的吃了邪惡的芝士,真的很難抵擋.兩個人食完一整份真的很飽!部隊鍋裡頭有腸,午餐肉,菇,芝士,麵等等的麵份量不多,而且湯頭也太淡了有點失望呢
這店男友一直想要來!
上次我已經跟朋友來過,芝士排骨真的很不錯
平日的晚上,非常多人

這天給安排到兩人桌,有點擠
先點飲料

這天所有酒類都沒有,所以點了Cider Rita

有豐梨跟柚子口味的

我還是愛上次的啤酒呢!
餐單

比起上次來多了好幾款新的食物呢
男友最想食的

鐵鏟芝士排骨全份

(可選無/小/中/激辣)
等滾起來就可以開動了

捲起來就可以大口大口的吃了

邪惡的芝士,真的很難抵擋.

兩個人食完一整份真的很飽!
部隊鍋

裡頭有腸,午餐肉,菇,芝士,麵等等的

麵份量不多,而且湯頭也太淡了

有點失望呢
2015-07-19 1605 浏览
韓食店越開越多連元朗都開多左幾間今晚同屋企人食叫左三樣主食部隊鍋~~份量一個人岩岩好 足料豬肉鍋飯 味道吾錯 仲要係熱辣辣上 大醬撈飯食吾錯賣相係吾好 不過都幾好食 仲有吾少蛤肉杯特飲吾記得叫咩名 不過賣相夠特別 韓國雪碧柚子蜜
2015-07-12
熱辣辣豬肉鍋飯
墨魚汁海鮮粉絲
2015-07-18 1352 浏览
元朗真係好多美食,今日又走咗去元朗試新嘢去咗119 Korea Station,韓風真係大熱,今次仲有消裝修主題餐廳添!!水冷豐梨巴馬火腿,一向食Parma Ham都鍾意配蜜瓜配韓國嘅豐梨又幾得意架喎,雪凍咗嘅豐梨剪開一片片配Parma Ham都好好食鐵鏟烤肉鍬紅燒,鐵鏟款仲有芝梨炸雞同芝士排骨近期炸雞同排骨都食過,所以今次就揀呢款啦裡面仲有年糕同泡菜,兩個人食一份都飽咗一半,有菜有肉感覺好健康辛湯海鮮鍋,主要想飲吓湯,呢個就可以滿足飲湯嘅願望嘞海鮮好足料!!特別一提帶子好鮮甜!!好味Cider Rita,近期好多嘢飲都係咁樣架不過多數都係酒精類飲品,對於我呢啲唔飲酒嘅人就只有遠觀今次終於可以一試嘞!!呢款係汽水嚟嘅有三款味道,揀咗豐梨同桑莓,睇見杯嘢都覺得開心
元朗真係好多美食,今日又走咗去元朗試新嘢
水冷豐梨巴馬火腿,一向食Parma Ham都鍾意配蜜瓜
鐵鏟烤肉鍬紅燒,鐵鏟款仲有芝梨炸雞同芝士排骨
近期炸雞同排骨都食過,所以今次就揀呢款啦
辛湯海鮮鍋,主要想飲吓湯,呢個就可以滿足飲湯嘅願望嘞
海鮮好足料!!特別一提帶子好鮮甜!!好味
Cider Rita,近期好多嘢飲都係咁樣架
不過多數都係酒精類飲品,對於我呢啲唔飲酒嘅人就只有遠觀
今次終於可以一試嘞!!呢款係汽水嚟嘅
有三款味道,揀咗豐梨同桑莓,睇見杯嘢都覺得開心
2015-07-15 3033 浏览
韓國人早就洞悉芝士的邪惡,任何看似平凡的食物一搭上芝士,便會令人為之瘋狂。遊首爾之際正值芝士豬肋骨大熱,可惜始終無緣一嚐它的滋味,也罷,香港韓風吹得正熱,在首爾錯過了的,很快就會在香港重遇的了。        近日,元朗出現了數間以韓菜作主打的餐廳,嚐過當中較人氣的一間,論質素還是有點落差。不過這間119 Korea Station卻又燃起我對韓食的興趣,因為它並不是大路的韓式燒烤,而正是我在首爾無緣一嚐的芝士骨!早早到達119 Korea Station,已被那門前的人龍嚇倒了,還以為平日會較易入座的呢,不過再遲半小時後果可是更不堪設想。結果還是花了半小時的光景才順利入座,這時等食的客人更多更多......119 Korea Station以消防為主題,強勁的音樂,年輕人的笑鬧聲,氣氛十分熱鬧!不少與消防有關的裝置,例如消防帽、制服、鐵鏟......挺特別的。         其實,首爾有不少主題餐廳,即使香港也有學校主題的School Food,軍事主題的BBQ Military,早已見怪不怪了。       桌面不大,但必備嵌入式電磁爐,韓式鐵豌、鐵盤、剪刀、餐具,呈現地道韓食店
韓國人早就洞悉芝士的邪惡
任何看似平凡的食物一搭上芝士,便會令人為之瘋狂。
遊首爾之際正值芝士豬肋骨大熱,可惜始終無緣一嚐它的滋味,

近日,元朗出現了數間以韓菜作主打的餐廳,
嚐過當中較人氣的一間,論質素還是有點落差

119 Korea Station以消防為主題,
強勁的音樂,年輕人的笑鬧聲,氣氛十分熱鬧!

其實,首爾有不少主題餐廳
即使香港也有學校主題的School Food,
軍事主題的BBQ Military,早已見怪不怪了。

桌面不大,但必備嵌入式電磁爐
韓式鐵豌、鐵盤、剪刀、餐具,呈現地道韓食店的風貌。
每桌有瓶裝水讓客人自斟自飲,也貼心地提供包裝濕紙巾。
位置頗為擠迫,不算好坐,但氣氛搭夠,熱熱鬧鬧用餐的感覺倒也不錯。

點餐紙十分簡單,卻有齊中、英、韓文,圖文並茂
還記得在首爾宵夜,炸雞店也就是走這種營運模式的。
選擇甚多,而且韓味甚濃,好些首爾的流行輕食,這兒都有供應。
看完整個餐牌,感覺就像在首爾遊走了一圈一樣,看以下的各個系列,相信你也會有同感的。

鐵鏟系列 : 芝士骨、芝梨雞
特飲系列 : 果汁、梳打、酒類
飯麵系列 : 步隊鍋、水冷麵、炒粉絲、拌飯
小食系列 : 雞翼、年糕、菜包、餃子、煎餅
主菜系列 : 煮蜆、鯖魚、牛肋骨、豚肉
冷盤系列 : 弘大飯卷、隊長沙律、水冷豐梨

是否有似曾相識的感覺? 這些都是遊首爾的必食清單吧!
因此無論是到過首爾與否,只要是熱愛首爾的,相信都能在此找到想吃的吧!

早就鎖定了芝士骨為目標,
聽說這兒的芝士骨定價不高,是抵食之選。
本想嚐嚐弘大飯卷,可是鄰桌的拌飯似乎更為吸引呢!

下單後不久,店員就捧來沉沉的「鐵鏟」,
那便是店的名物 - 鐵鏟芝士排骨($128)了。
$128為半份的份量,而$198則是全份,跟市面定價便宜近半!
鐵鏟芝士排骨

巨大的長形鐵鑊鋪滿了條狀芝士碎和粟米顆粒,
細心觀察不難發現是混有兩種芝士,該是Mozzarella和車打芝士吧!
豬肋骨份量不少,即使是半份也可剪切成5件,已預先用燒汁醃好烤熟。

店員會先把鐵鑊預熱,好讓那些芝士顆粒溶化。
這時,我很好奇芝士溶化後會否黏鍋甚至烤焦,原來是不會的呢!

待芝士半溶化了後,店員便會過來表演「捲芝士」了。
店員先把溶化了的芝士拌勻,再將豬肋骨剪切成小塊,
然後快速熟練地用軟芝士捲着豬肋骨,捲好後便放進我倆的鐵豌中,並提示我們要趁熱吃。

看過店員的示範,我們也躍躍欲試呢,隨後就自己動手製作了,
其實一點也不難,還可以按喜好捲上更多的芝士,而且過程十分好玩呢!

大口咬下去,確保能同時嘗到芝士和助骨的美味。
香軟的芝士黏膩纏綿,拉絲效果澎湃得很,加上香甜的粟米顆粒,這芝士十分香口呢!
選了小辛的豬助骨,微甜的燒汁隱隱滲出辣勁,肉味稍遜而且肉身較乾硬,幸而有美味的芝士搭夠。
嚐過這大熱芝士骨,感覺是創意十足,也甚為過癮,味道方面驚喜不大,不過海量的芝士確是令豬肋骨更為惹味,無怪乎會成為店的名物。

見每桌必點飲品,加上吃了不少熱氣之物,
於是選了Cider Rita($38) ,分別是豐梨、柚子口味的。
Cider Rita

整枝韓式汽水倒插入杯子內,用飲管吸綴時汽水緩緩流出,份量也不算少
味道像七喜汽水,加入柚子蜜就成了一杯特飲,柚子香淡淡的,也不太甜。
豐梨口味的則有淡淡的梨子甜香,相比之下個人認為柚子味道較佳。
總算是見識過這近日流行的飲品造型,整個presentation好特別,一試無妨

緊接的是牛肉拌飯($88)
上桌時有驚喜,比平日吃到的拌飯豐盛多了。
牛肉拌飯

用長柄大鐵鑊盛着,十分燙手,
不同配料整齊地排在鍋上,意味着要自己動手拌飯了。這可令我家主廚老公雙眼閃閃發亮,又是他一展身手的好機會了。
對於不諳下廚的人來說當然可請店員代勞吧,那生牛肉處處理不當可要出大事的。

先看拌飯的配料,足有兩碗的珍珠米飯上打上一隻生雞蛋,
另有生牛肉粒、泡菜、韓式辣醬、菠菜、大豆芽、蘿蔔粒、
粟米粒、蒜泥,再在飯面輕灑上芝士碎,這配搭怎能不美味呢?

接着,開了爐火,先煎香牛肉,
把所有配料快炒再拌勻,也讓蛋汁、芝士充份融和在飯裏,便可食用了。

平日的石頭拌飯只靠石鍋的餘溫拌飯,
做出的效果當不及這個以明火快炒的吧。
成品香噴噴熱辣辣,未吃已覺十分吸引。

雖說只是拌飯的配菜之一,但牛肉竟也帶點點油花,微微煎過後牛香十足,而海量的蔬菜、泡菜、肉粒令拌飯層次豐富口感奇佳。蛋汁和芝士令飯入口帶點黏膩,牛肉的脂香融入拌飯中,加上汁醬甜甜辣辣的,這拌飯每一口都十分滋味呢! 為了物盡其用,把芝士骨的熱溶芝士澆在飯面就更添滋味了。

芝士骨加上拌飯,其實已經很飽足了。
可是老公仍是要追加一份小食才罷休。
選了燒濟洲鯖魚($88),被我取笑他的口味太「老伯」了。
燒濟洲鯖魚

來自濟洲的鯖魚,比一般食到的鯖魚個頭較大,魚身飽滿,原條燒烤過後外皮微微焦脆,閃亮亮的魚皮甚為完整,是優質的來貨,連皮吃下可嚐到魚皮下的油香,魚肉偏結實,不算嫩滑但好有魚香,海鹽帶出魚的鮮味,不用蘸上韓國麵豉醬已很夠味,愛鯖魚的老公十分欣賞,說這鯖魚的質素甚高呢!

一向對潮流之物,都是嚐過就算的心態,
但119 Korea Station給我的感覺十分特別
十分忠於原味的韓式食店,質素絕對不輸尖沙咀韓國街的店。
像這種有話題、有質素、又便宜的店,如衝出元朗,也不愁沒客路吧!
曾經覺得韓菜是元朗美食的一個缺口,希望更多優質韓菜餐廳能進駐元朗吧!
2015-06-08
鐵鏟芝士排骨
牛肉拌飯
燒濟洲鯖魚
2015-07-14 1070 浏览
第二次食係補祝我既生日(隔左成個月補祝),都係等位等好耐,又見到個燥底男店員!今次一行三人,叫左個隊長沙律(照舊必食),一個飯同今次試下芝士排骨(半份)。直接講芝士排骨,上次見到人地叫好似好正咁所以今次一定要試!首先芝士排骨一黎到店員就幫我地點爐燒溶啲芝士,一路睇住佢一路吞口水。溶到咁上下啲店員就會自動過嚟幫我地剪開啲排骨,然後撩啲芝士包排骨。睇見都覺得好邪惡!唔錯,但略嫌排骨有啲甜到漏。最尾店員叫我地可以試下整,好有趣😂😂;但我下次會叫翻芝梨炸雞,因為清香啲 (題外話:有朋友經我上一次食既介紹下專程由九龍灣帶埋班朋友入黎食,但佢話有位女店員由落單到收錢既時候態度超級差,令朋友無辜受氣,我都真係好希望d店員可以檢討下佢地服務態度!)
第二次食係補祝我既生日(隔左成個月補祝
),都係等位等好耐,又見到個燥底男店員!
直接講芝士排骨,
上次見到人地叫好似好正咁所以今次一定要試!

芝士排骨(半份)
2015-07-06
庆祝纪念