餐厅: 181 FORTNUM & MASON
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2022-06-05 1927 浏览
先講食物質素以呢個價錢黎講屬於超級普通三文治無特別可言Scone算係不過不失甜點完全唔吸引4個人,每款只比一舊 完全唔知點分雖然知有得refill但自己試左一啖都唔會有衝動想叫朋友試茶方面算係正常至於態度整體唔係話好差,其實係算有禮貌但細微位真係令人無言Book枱時有提及4大人1小朋友可能餐廳無留意啦話我無講,佢地唔知有小朋友咁黎到想要張BB椅第一個waitress 話個位比較窄如果比BB櫈驚撞到我BB我又奇怪啦驚撞到佢 唔通就成餐唔比櫈佢坐叫佢照樣提供啦另一個waiter就走過黎話因為我地無講佢咁岩無晒BB櫈提供唔到話只能夠換張闊少少枱比我最後勉強換左枱但張枱又鬼咁細 根本擺唔落啲野食加上成餐下午茶要扶住bb食都食得唔舒服好彩個b算係合作唔係超級搗亂嘅b總括而言都幾失望食過唔少high tea呢間算係各方面都比較差嘅一間唔明點解值咁貴同講到咁難book 真係有待改善。
先講食物質素
雖然知有得refill
但自己試左一啖都唔會有衝動想叫朋友試

茶方面算係正常

至於態度
整體唔係話好差,其實係算有禮貌
但細微位真係令人無言

Book枱時有提及4大人1小朋友
可能餐廳無留意啦
話我無講,佢地唔知有小朋友
咁黎到想要張BB椅

唔明點解值咁貴同講到咁難book

真係有待改善。

2022-06-05
2022-05-28 1782 浏览
適逢朋友生日一個月前已經book咗呢間餐廳可惜當日天氣唔係太理想落雨又陰天所以不能夠享受海景入到去餐廳服務員已經指定左個位置俾我哋都冇辦法根本其他位置因為佢哋已經set好2人/4人不過都總算係係一個海景位置好快我哋已經叫咗個下午茶買單大概1300之前要比$499按金以防book咗唔嚟下午茶嘅三文治除咗三文魚之外其他都非常普通甜品方面都只係比一人份量等你可以試吓味當然成個set都可以無限refill整體食物質素一般都係食氣氛
適逢朋友生日

當然成個set都可以無限refill

整體食物質素一般
都係食氣氛
2022-05-24 1620 浏览
正當我們在苦惱母親節應該吃什麼時,靈機一觸位於尖沙咀K11 MUSEA的F&M有提供fine dining的!😍餐廳位於店舖的上一層,映入眼簾的是Victoria Dockside🌌餐廳裝潢更帶有一種Vintage感,very classy🤎🤍!! 未食已經加分了!🥳我們order了三份Dinner Set🙋🏻‍♀️Appetiser: 牛肉他他配魚子醬,用生雞蛋攪拌作為開胃菜,我們點了另一款是帶子配蘆筍,小清新🌿Main: 有牛小排配薯蓉,肉質非常軟熟有點像吃牛面頰的feel! 🥩另一款是香橙鴨配薯撻,🦆肉質是實正一點;最後一款是🐟魚批與青口,很有趣的是它為魚批蓋上一層薯蓉😂奶白色的醬汁我們還以為是忌廉,誰不知是酸甜像千島醬style!下次想試試Beef Wellington!! 🍖Dessert: 大推它們的雪糕🍨好吃都不行!可能以鐵杯上特別冰凍❄️咖啡與雲呢拿雪糕融合,加上焦糖薄片與巧克力🍫生日還有芝士蛋糕附送,很有心思🍰還跟一杯餐酒呢!

我們order了三份Dinner Set🙋🏻‍♀️
2022-05-10
2022-05-14 1881 浏览
在長假期最後一日和家人享受了一個英式下午茶,希望延續美好的心情返工下午茶有三款可供選擇,一款是傳統英式下午茶。有scone 、各式三文治及甜點,$588一位,另一款外加一款主菜,沒有三文治,$588 一位,還有一款是素食下午茶(我冇興趣所以也不記得幾多錢一位)我哋一行三人揀了兩款有主菜及一款傳統下午茶。縂括而言是有點兒失望,因為主菜沒有想像中美味,份量也不算大,建議吃傳統下午茶更化算,因為佢哋嘅scone 是新鮮焗,熱烘烘很美味,對喜歡scone 的人一定十分滿足,三文治款式很多更可以添食。兩款下午茶嘅其他甜點也有水準,每人更可以選一件是日蛋糕,飲品也可以不停轉款,試完咖啡可以飲茶,我哋一共試左六欹,好滿足一家人食下飲下傾下計,仲可以欣賞窗外維港景色,不知不覺間已經過了兩個鐘,又要準備明天努力工作,賺錢享受美食

連一款主菜嘅下午茶
牛柳配焗薯批
可添加的三文治
吃不完可以攞走
2022-04-30 1701 浏览
慶祝週年紀念、特別揀了Fortune & Mansion、必試威靈頓牛排、味道、肉質非常好、兩個人share剛剛好👍🏻、員工非常有禮及親切、整頓晚餐非常開心😚!食過晚餐到商店逛逛、若買東西還有9折優惠呢☺️
2022-04-11 1666 浏览
貴氣指數:❤️❤️❤️❤️有入過181 Fortnum & Mason嘅各位都知💁🏻‍♀️其茶葉同朱古力都好出名🤎所以今次朋友生日💕特登黎試下佢樓上嘅餐廳係咪都咁好食😛行上樓梯已經有種好高級嘅感覺💃酒吧、餐桌、茶具同周圍嘅環境都比人一種好雅致幽靜嘅感覺😌讓人都想放輕腳步👣慢慢品嚐其景色美食🥰-前菜 香草醃三文魚🍣(圖一)作為頭盤 望落色澤好鮮艷🌈未食已經好吸引人🤣雖然上面嘅三文魚子咸左啲😂但搭配清爽嘅青瓜🥒同微酸嘅醃三文魚🐟食落相當開胃😙-主菜 意式粟米雲吞配黑松露🥟(圖二)小編好中意食意大利雲吞😗不過呢款雲吞皮就比平時厚左啲🙈餡料都偏少🙊但勝在醬汁幾特別😆好似食到有開心果味😜整體配搭上都幾夾😇-主菜 芝士焗魚批🐠(圖三)見到芝士薯蓉🥔已經知道一定唔差😻果然好好食呀👏🏻薯蓉又香又濃郁😽外層仲有啲脆脆地 正啊🧡而厚厚嘅魚扒搭配蔬菜忌廉汁🤗特別鮮嫩多汁💋-甜品 石板街雪糕杯🍨(圖四)黎到181 當然要食朱古力🍫呢款石板街雪糕杯真係好香甜🤎呢幾日天氣開始熱😏食凍冰冰甜絲絲嘅雪糕 爽喔🥳-甜品 雲尼拿焦糖燉蛋🍮(圖五)食焦糖燉蛋 當然最重要係面個層脆脆焦糖啦😍又脆又甜💛食完大滿足🈵好食指數:❤️❤️❤️雖然菜
貴氣指數:❤️❤️❤️❤️

-前菜 香草醃三文魚🍣(圖一)

-主菜 意式粟米雲吞配黑松露🥟(圖二)

-主菜 芝士焗魚批🐠(圖三)

-甜品 石板街雪糕杯🍨(圖四)

-甜品 雲尼拿焦糖燉蛋🍮(圖五)

好食指數:❤️❤️❤️
雖然菜式價錢性價比唔高🧐但論色香味上 絕對係平均值以上😏而中意食包包嘅小編🥖其餐前包嘅牛油🧈(圖六)真係勁香濃🤩而且侍應都好貼心😚知道朋友生日 特地附送上Brownie Cake🎂(圖七)濃濃嘅朱古力🍫再歎一杯英式紅茶☕️望住窗外海景🌊果然係181啊☺️
2022-04-11 1232 浏览
Never been sooo full before after a lunch set. Beef wellington was obviously the star of the day, it came in a fancy cart as the server prepped it for us. Guests at other tables were all staring as it was quite a show. Other appetizers were yummy as well. Dessert was a feast for the eyes as we were way too full and couldn't finish it, ended up taking them home. Really liked this place and wanted to bring my grandparents here. However, I doubt they could make their way up the stairs and it looke

Really liked this place and wanted to bring my grandparents here. However, I doubt they could make their way up the stairs and it looked like the only way to access the restaurant. I asked the staff and they informed me that there was in fact a lift, I just have to inform them in advance so that they could arrange to operate it.
2022-04-10 1239 浏览
老公生日就book咗間有靚景的餐廳慶祝,一早在OpenRice 預約定,要俾$400訂金先準book~🙈Lunch set menu 都係星期一至四先有,$388一位,都係物有所值!又脆又熱的sourdoughFlat white 咖啡味道偏甘香不要睇外表,真心又脆又好味的威爾士芝士多士,上面的蕃茄係好甜嘅!蘇格蘭蛋配黑布丁及英式酸辣醬值得一試!味道好夾個醬三文魚配馬鈴薯沙律及辣肉醬三文魚煎得好脆口,只係鹹咗少少🤏豬肋排配紅椰菜及蘋果酒芥末汁豬肋排油而不膩送咗生日芝士蛋糕🍰服務好好,又細心,幫手影相嘅侍應都好專業!最後埋單,仲送咗一張九折卡,俾你即日到樓下的地舖消費用的,當然就買咗啲英女王都食嘅茶孝敬媽媽啦❤️

又脆又熱的sourdough

Flat white 咖啡味道偏甘香

蘇格蘭蛋配黑布丁及英式酸辣醬
值得一試!味道好夾個醬

三文魚配馬鈴薯沙律及辣肉醬
三文魚煎得好脆口,只係鹹咗少少🤏

豬肋排配紅椰菜及蘋果酒芥末汁
豬肋排油而不膩

送咗生日芝士蛋糕🍰

服務好好,又細心,幫手影相嘅侍應都好專業!

2022-04-04
庆祝纪念
生日
想食呢間港女下午茶好耐好耐 終於試到去到先知原來佢有分茶餐同下午茶 去之前無研究過個Reception好Nice地同我地介紹MenuThank you for introducing menu to us again😉原來可以一個人叫茶餐一個人叫下午茶😍茶餐⭐️主菜 (選擇)香草烤Herefordshire牛柳🥩焗薯批🥔牛柳叫咗五成熟 整得好好 羅勒配牛真係好出色隔離個焗薯批都好好食 好香濃嘅牛油味🧈⭐️鬆餅- 原味 & 提子 & 蔓越莓鬆餅配凝脂忌廉, Fortnum & Mason 草莓果醬與檸檬酪最鍾意食蔓越莓 係用肉桂粉去整平時唔太好肉桂嘅我 都覺得好香 好好味⭐️下午茶蛋糕- 牛油檸檬忌廉蛋糕 最鍾意呢款 唔係好甜 好清新😋- 朱古力撻 呢個都唔錯 下午茶必食甜點- 橘子醬慕絲蛋糕 一般般 有啲太甜- 紅莓醬慕絲蛋糕 一般般 裡面有紅莓流心 又太酸😂- 草莓朱古力泡芙 唔係我口味 試一啖就夠⭐️叫咗壺印度茶 唔記得係咩名🤣茶真係唔需要評啦 我諗壺壺都好飲下午茶⭐️手指三文治- 鮮雞蛋配松露蛋黃醬係我愛嘅松露 點整都好食😋- 加冕雞沙律呢個反而有驚喜 咖哩味嘅雞肉加
想食呢間港女下午茶好耐好耐 終於試到
去到先知原來佢有分茶餐同下午茶 去之前無研究過
個Reception好Nice地同我地介紹Menu
原來可以一個人叫茶餐一個人叫下午茶😍

茶餐

⭐️主菜 (選擇)
香草烤Herefordshire牛柳🥩焗薯批🥔

係我愛嘅松露 點整都好食😋
- 加冕雞沙律
呢個反而有驚喜 咖哩味嘅雞肉加沙律醬 好食👍🏻
- 青瓜配仁香黃油忌廉芝士
好Fresh 好清新嘅三文治 草味都係唔太適合我呢個肉食動物
- Fortnum’s煙燻三文魚配橙香酸豆牛油醬

印度茶
手指三文治
  • Afternoon  Tea  Set
2022-03-09 1035 浏览
Fortum & Mason上次試左afternoon tea 性價比不高今次dinner set絕對完勝食物質素及性價比都較佳Set dinner HKD588 1位(未計加一)包一杯香檳 或 mocktail 再叫酒都唔貴 幾百蚊有一支仲有海景 早啲book可以book window seats 即日book都有位Service不錯 Chill chat 之選今次叫左😋Beef Steak Tartare🥩ScallopsChicken Roll🐓Fish Pie🐟Rocky Road Icecream🍨Bakewell Tart🍮推介指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️性價比⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Fortum & Mason

上次試左afternoon tea 性價比不高
今次dinner set絕對完勝
食物質素及性價比都較佳
Set dinner HKD588 1位(未計加一)
包一杯香檳 或 mocktail

Bakewell Tart🍮

推介指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-03-03 574 浏览
Fortnum & MasonF&M afternoon tea 有兩款☕️一款係finger sandwiches 配scone另一款係自己揀個咸點配scone 我揀左後者 因為我覺得finger sandwiches 太普通價錢一樣都係HKD588一位再加一💰💰💰.咸點好食 scone 好食但呢個價錢可以再多啲唔同種類嘅野食食物種類比預期中有少少失望因為冇啲signature / 貴的食材性價比不高甜品佢有甜品trolley 🍮有蛋糕🍰 甜品可以話任食 但唔會食到好多 因為好甜環境舒適 有海景位🌊總括渡過了一個非常優雅的下午推介指數⭐️⭐️⭐️性價比⭐️⭐️
Fortnum & Mason

總括渡過了一個非常優雅的下午

推介指數⭐️⭐️⭐️
性價比⭐️⭐️
2022-02-23 877 浏览
慶祝朋友生日早早就預約了 k11 musea 的fortnum&mason 還Request window side 欣賞下午閃爍的維港海景一行4人本來打算點4位的afternoon tea set,店員就推薦可點2位afternoon tea和2位 high tea 就可分享甜點和鹹點F&M 還有一個特點就是手指三文治和scones 也是無限任食~ 雖然係任食但素質都係水準之上,特別係clotted cream 非常出色其餘鹹點和甜點部分就不過不失整體來講,環境服務滿意,食物水平不錯,會有下次✅

就可分享甜點和鹹點

其餘鹹點和甜點部分就不過不失
整體來講,環境服務滿意,食物水平不錯,會有下次✅
㊗️各位 情人節快快樂樂 今日小確幸到K11 Musea的Fortnum & Mason,一嚐著名的英倫風味全素下午茶 - 包括任試(係!冇錯係任食任飲) Fortnum’s名貴茶品,新鮮熱辣烤餅 和 多款手指三明治,今日仲有情人節 特別版 酸茶及熱湯。同場加映全維多利亞港海景,令人一試難忘 ❤️Dear all - Happy Valentine’s Day! ❤️🥰Enjoyed a romantic traditional British 🇬🇧afternoon tea 🫖 with the stunning view of the Victoria Harbour @ Victoria Dockside of K11 MUSEA 🌅This luxurious vegetarian menu includes all-you-can-drink+eat Fortnum’s rare teas, freshly made scones and many delicious finger sandwiches, and the special edition of British te

This luxurious vegetarian menu includes all-you-can-drink+eat Fortnum’s rare teas, freshly made scones and many delicious finger sandwiches, and the special edition of British tea and warm soup only on V-Day!

Recommended dishes 必吃

Finger sandwiches 手指三文治 🥪
- Barber’s Cheddar with Fig & Fennel Chutney Barber 車打芝士配無花果和茴香酸辣醬
- Cucumber with Mint Cream Cheese 青瓜配薄荷忌廉芝士
- Pickled Celeriac, Kale Pesto 醃漬根芹菜和羽衣甘藍意大利青醬
- Root Vegetable Hummus 紅椒和茄子橄欖醬
- Red Pepper & Aubergine Tapenade 根類蔬菜鷹嘴豆泥

Scones 鬆餅
- Plain, Sultana & Cranberry Scones with Clotted Cream, F&M Strawberry Preserve & Lemon Curd 原味、提子及蔓越莓鬆餅配凝脂忌廉, F&M草莓果醬與檸檬酪

Afternoon Tea Cakes 下午茶蛋糕
- Selection of Individual Pâtisseries 多款糕點選擇
情人節 特別版 酸茶及熱湯
Afternoon Tea Cakes 下午茶蛋糕
Scones 鬆餅
2022-02-14
庆祝纪念
情人节
情人節 特別版 酸茶及熱湯
2022-02-18 3169 浏览
收到朋友呢個Fortnum & Mason嘅茶包禮盒套裝,真係好開心💗💕一方面我真係好鍾意飲茶二方面可以日日試唔同嘅茶呢個禮盒完全滿足到我嘅欲望🙌🏻🥳8 Types of tea:1. Earl grey classic2. Wedding breakfast 3. Afternoon blend4. Royal blend5. Irish breakfast 6. Smoky earl grey7. Queen Anne8. Jubilee
一方面我真係好鍾意飲茶

6. Smoky earl grey
7. Queen Anne
8. Jubilee

外卖自取
🇬🇧👸🏼英國皇室至愛。英倫式優雅而愜意的午餐 🌊☕️🍴FORTNUM & MASON📍尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 地下002&122號舖話說好耐之前已聽過Fortnum & Mason這超過3️⃣0️⃣0️⃣年歷史的英國茶葉品牌☕️🇬🇧👸🏼,所以一直計劃緊去倫敦的總店朝聖。可惜計劃總是趕不上變化,旅行嘅日子似乎仍然遙遙無期。幸好Fortnum & Mason在香港都開設左FORTNUM’s 181,令我不用遠赴倫敦🇬🇧都可享受英倫式的優雅餐室同美食☺️餐廳安排了我們坐梳化卡位,旁邊面向維多利亞海景,感覺好舒適,愜意從容😌😌🔅 餐前麵包🥖🔅 Jasmine Dragon Pearls🔅 White Peony King俗話說:「水為茶之母,器是茶之父。」☕️🫖FORTNUM’s 181 以香港獨家的白瓷茶具沖泡茶葉,壺上的鎏金山茶花,賞心悅目❤️,真是品茶華麗點綴😌😌🔅 Herefordshire Beef Steak Tartare 英國赫里福德郡牛肉他他🐮生牛肉嫩,生蛋渾圓,加入鹽同香草☘️調味,好鮮好清新👍🏻仲可以配多士食,GOOD👍🏻🔅 Caviar -
🇬🇧👸🏼英國皇室至愛。英倫式優雅而愜意的午餐 🌊☕️

🍴FORTNUM & MASON

可惜計劃總是趕不上變化,旅行嘅日子似乎仍然遙遙無期。

令我不用遠赴倫敦🇬🇧都可享受英倫式的優雅餐室同美食☺️

餐前麵包

🔅 餐前麵包🥖

Jasmine Dragon Pearls  &  White Peony King

🔅 Jasmine Dragon Pearls
🔅 White Peony King

俗話說:「水為茶之母,器是茶之父。」☕️🫖

英國赫里福德郡牛肉他他🐮

生牛肉嫩,生蛋渾圓,加入鹽同香草☘️調味,
好鮮好清新👍🏻

仲可以配多士食,GOOD👍🏻

Caviar - Golden Oscietra 黃金魚子醬

🔅 Caviar - Golden Oscietra
黃金魚子醬 🐟
配有俄羅斯傳統薄餅、黃金焗薯、及炒蛋

店員會推出餐車,係你面前打開魚子醬罐再上碟😇
之後就會係你面前炒蛋🍳,再熱辣辣奉上😁😁

餐廳仲會提供珍珠母貝製🐚 匙羹進食魚子醬😁
魚子偏細粒,一粒粒好飽滿,無腥味,入口有獨特的海水🌊鹹香,好鮮甜🤤😋😋😋

餐點仲配有俄羅斯小鬆餅🥞 & 多士,加少少酸忌廉與魚子醬同吃,經典的魚子醬配搭👍🏻👍🏻

焗薯好香,薯皮少少🤏脆、鹹鹹地,咬落去好香軟😌,薯味濃郁🥔

炒蛋🥚好香滑,配合魚子醬食都好夾。。。
但份量實在太多,但食食下都有啲”漏”。。。🙈🙈

Middle White Pork Roast with Crackling, Apple sauce and Calvados 脆皮燒中白豬肉、蘋果醬和蘋果酒汁
🔆 Middle White Pork Roast with Crackling, Apple sauce and Calvados
脆皮燒中白豬肉、蘋果醬和蘋果酒汁🐷🍎

呢個有啲少🤏失望,豬肉好嚡,無豬油香,個皮都唔係太脆

另外兩個配菜- 椰菜同薯蓉味道太濃,感覺好滯🥵🥵

🐷🐷整體評價:
美味的餐點🐟、英倫的茶具🫖、華麗優雅的用餐環境😌
在愜意從容的氛圍觀賞優美的維多利亞海景🌊,整個用餐體驗非常良好👍🏻

唯一意想不到的是,每一個餐點配有大量澱粉質- 麵包、多士、薄餅……以亞洲人嘅食量實在有點太多,稍有不慎便會造成浪費呢🥲🥲🥲

非常期待再訪FORTNUM’s 181享用英式下午茶🇬🇧☕️🫖