餐厅: 181 FORTNUM & MASON
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-11-19 1602 浏览
呢間打卡一定係一流!但食物質素如何就要試過先知喇~小妹去法國個陣食過呢間,記得個陣食物質素係好食既,今次係入住rosewood 既package,跟左呢間既afternoon tea,咁就試下喇😍😍😍環境靚服務都好,茶咖啡都係無限refill我地4個都係嗌左三文治set,三文治有五款,自己覺得最好食係煙三文魚,ham,同埋黑松露蛋而scones都係熱辣辣,呢到既甜食最好食就係scones...最上層既甜品其實真係好一般.........🙈🙈是日有個玫瑰蛋糕同埋香蕉walnut磅蛋糕,玫瑰蛋糕佢係好鬆軟,但佢陣玫瑰味大犀利....自己唔鍾意....但妹妹就refill左好幾次😅😅😅磅蛋糕都ok...
呢間打卡一定係一流!但食物質素如何就要試過先知喇~

環境靚服務都好,茶咖啡都係無限refill
我地4個都係嗌左三文治set,
2021-11-16 1333 浏览
這餐廳總店在倫敦,餐廳裝修以英倫風格為主。底層是購物區,有茶葉、餅乾、酒等等。二樓是餐廳區。我們坐位近窗邊,可以一邊欣賞維港靚景,一邊吃美味下午茶,實在令人開心😍這間餐廳出名的鬆餅深得英女皇喜愛,而平時愛吃鬆餅的我們,當然要來試吓!這裡鬆餅口感好好,外脆內軟,好鬆化,配上草莓醬及檸酪,非常好味😋我們選了兩款不同下午茶:第一款有手指三文治,當中有5種味道三文治(青瓜配仁香黃油忌廉芝士、鮮雞蛋配松露蛋黃醬、Fortnum’s 煙燻三文魚配橙香酸豆牛油醬、Suffolk火腿配哈巴那辣椒醬及加冕雞沙律)及鬆餅(原味和水果味,配草莓🍓果醬/ 檸酪)以上食物可以refill! 還有一件自選下午茶蛋糕。第二款有六種咸點(任選一)分別有威爾士芝士多士和烤番茄、維多利亞龍蝦松露奄列、經典蘇格蘭鴨蛋、香草烤Herefordshire牛柳配焗薯批、焗羊奶芝士梳芙厘及煙三文魚火腿佛羅倫斯班尼迪蛋。另外也有鬆餅(原味和水果味,配草莓🍓果醬/ 檸酪),還有一件自選下午茶蛋糕。Musea Blend 紅茶混合了雲南金芽、安徽祁門紅茶、藏紅花,是Fortnums’s K11 Musea店獨家發售的茶。Countess

我們選了兩款不同下午茶:

Musea Blend 紅茶

Countess Grey伯爵夫人茶
伯爵茶香,帶少少橙和柑橘味,味道清新。

每位$588 (另加一收費)
2021-11-13 1305 浏览
Went for a relaxing tea in the afternoon. Ordered a pot of musea blend, earl grey classic and cheddar platter. In the cheddar platter, they gave you some grapes, a few crackers and 3 pieces of cheddar. Was arranged to sit at the bar because only those having afternoon tea seat would be arranged to sit by the windows, even if there are tables available. I thought it was a bit silly. Why not give your patrons a good experience so that they will go back more often, albeit not bad to sit at the bar. The bartender is very warm and attentive. When you are at the bar, you can watch him prepare cocktail. I like their tea but my friend thought my musea blend tasted like lipton label (not true at all. i thought its quite smell and fragrant). The cheese also put a smile on people. When you get the bill, they give you a voucher to shop at their shop downstairs. It's a 10% off voucher and must be used on the day. Its a shame they didn't have the piccadilly salad dressing at the shop anymore but i did get lots of tea.
2021-11-09 1551 浏览
這裡主打下午茶,試過後覺得十分滿意,今次再去品嚐晚餐,另一種體驗。維港夜景真是美,又可以欣賞幻彩詠香江,之後餐廳將燈光調暗,氣氛更好。說回食物,暖暖的麵包很美味,頭盤選了帶子,侍應很細心,知道我不吃生的食物,特意提醒厨師將帶子煮熟些,雖然是全熟,但同樣 juicy 不老。主菜選了龍蝦意大利飯,及魚批。龍蝦真的彈牙美味,加錢也值得!甜品推介Bakewell Tart,批餅焗得很鬆脆,又不太甜。另外2杯 Floats也不錯,建議加酒會更香。提醒:在餐廳用餐後,在樓下購物有9折。

提醒:在餐廳用餐後,在樓下購物有9折。
香煎帶子
龍蝦意大利飯
魚批配青口
Bakewell Tart
Floats
◦•●◉✿✿◉●•◦ 第一次黎呢間餐廳,一入去就比佢嘅英式裝修&sea view wow到🤩🇬🇧 ⁡Lobster Benedict 🦞 👍🏻Sauce好夾菠菜苗+龍蝦🤤 啖啖肉 好味~ ⁡Mushroom Tagliatelle with Morels and Truffle 🍄🍝 羊肚菌松露味好濃 蘑菇份量多而且好香 意大利粉有少少蒜味 好香好夾👍🏻⁡Fish Pie with Beurre Blanc and Mussels 呢個無想像中咁好味 入味係魚 上層係薯蓉青口撈埋左係d sauce入面可能因為食完個意粉 覺得呢個味道偏啖 就算撈埋d汁都覺得唔夠出色 ⁡Victoria - fruits soaked in champagne with strawberry & pistachio ice cream 🍨 D生果真係超濃酒味😆 雪糕就正常 不是太特別🙊⁡Overall覺得裝修真係好靚 好似去咗英國食Saturday Brunch咁望住個海景好chill💙食物就覺得熟食比甜品好食 (雖然佢出名係afternoon tea set lol) 😂 推薦大家去慶祝生日/anniv
◦•●◉✿✿◉●•◦

好似去咗英國食Saturday Brunch咁
望住個海景好chill💙
推薦大家去慶祝生日/anniversary
影相一流🥰
Thank you my bestie for arranging this for me 🤍💙

😋: 𝟠/𝟙𝟘
2021-10-16
用餐时段
Lobster Benedict 🦞
  • 維多利亞龍蝦松露奄列
2021-11-08 910 浏览
第一次去食2個人食就樣樣都好,環境,廁所,服務員都好好,女嘅服務員都好sincere 又好笑容有禮貌但第二次就有跌watt勒,個男經理就麻麻哋,無乜笑容態度唔誠懇啲牛扒無牛味,羊扒都麻麻哋。但其他就好好食嘅,總之唔好叫叫扒類就好好食。我4個人佢要等晒4樣一齊先上個main courses,有啲等到凍晒啦⋯⋯so bad. 仲有佢個殘廁好污糟,我哋夜走啫,但不能接受呢間高消費餐廳個廁所咁核突!

2021-11-05
用餐时段
2021-10-31 5679 浏览
一直好想試181 FORTNUM & MASON 的下午茶,生日正日終於俾我試到啦!這裡的下午茶分別有Afternoon Tea 和High Tea兩款選擇,Afternoon Tea主要吃三文治,而High Tea有蛋糕和鬆餅外,下午茶有六款主食選擇。我們點了兩份High Tea,我試了維多利亞龍蝦松露奄列,奄列上菜很夠款,吃下像蛋批,啖啖龍蝦肉,還很香松露味,真是好好吃!另外是香烤牛柳配焗薯批,牛柳肉質很軟和香,香草味道特別。吃完主食都很飽,之後的甜食可慢慢吃。再來是原味及提子鬆餅和甜品,鬆餅好大個,好香牛油味,有牛油、草苺和檸檬醬。甜品每款一件,個人比較喜愛檸檬撻,酸酸甜甜幾好食;玫瑰泡芙真是有玫瑰花味啊~之後還有蛋糕餐車到,今天分別是草苺海綿蛋糕和香蕉蛋糕,但太飽只吃了少許。啊!~生日送了朱古力Brownie,蠻喜歡廚師寫的字,英文草書好靚呀!最後這裡有很多茶選擇,茶都好香好好喝!待應不停加水,服務很周到,看著維港海景,真的好療癒啊~

2021-10-17 1809 浏览
呢間餐廳好適合慶祝紀念日食,用OpenRice個app訂位, 寫明係紀念日想要窗口位同埋甜品,餐廳都一一安排左🤩可能我地都比較早,book 左6:45,所以唔駛等就入到去,坐低後好快有人serve我地,我地柯打左兩個前菜:Black pudding scotch egg, scallop with apple and cauliflower, 主菜點左Beef wellington, 甜品叫左個Flames. 個black pudding scotch egg 有驚喜,建議食時可以點sauce帶出個層次🤤Beef Wellington 份量睇落去唔係好大,我覺得有啲overcook 唔夠Juicy, 但配埋sauce食落都ok 要提一提呢間餐廳啲waiters 好忙但好helpful,點餐佢地會俾建議wine pairing,有某啲菜式都要喺客人前煮,但service 都仲係好好👍🏼整體來講我都會推介一試🤗
整體來講我都會推介一試🤗
2021-10-15 1271 浏览
一直都有飲開Fortnum & Mason既茶,今日行K11經過就上OpenRice 到睇下食評,發現原來都好難book,咁我就問下餐廳walk in係咪有位,有位就食啦。入到去係一片無際嘅海景,裝修華麗。我同朋友叫左💰588個餐有好幾款鹹點同甜點鹹點相對來講比較出色甜點就比較甜就普通但都好好食鬆餅同埋茶可以無限refill🥰🥰🥰鬆餅我同茶我地都有refill過一次。佢地既茶係真係好好🤩🤩🤩

入到去係一片無際嘅海景,裝修華麗。
我同朋友叫左💰588個餐
有好幾款鹹點同甜點
鹹點相對來講比較出色甜點就比較甜就普通
但都好好食

鬆餅同埋茶可以無限refill🥰🥰🥰
鬆餅我同茶我地都有refill過一次。
佢地既茶係真係好好🤩🤩🤩

2021-10-04 1430 浏览
唔講係咪唔知道有間咁靚既餐廳呢,可能佢地個海景high tea比較出名啦,但呢到都係有茶飲㗎☕️樓下係一間店舖專賣茶葉呀,茶壺,茶煲等等,入面有條樓梯可以上去通往餐廳,都有好多人喺條樓梯打卡影相📸️我地上咗去示意淨係坐低飲茶,咁佢就帶咗我地去Bar枱啦,裝修好靚🤩🤩🤩好多唔同種類既酒都有,原來都有人好似我地咁淨係黎飲杯野,一個人過黎都有😳男朋友點咗Earl grey,我就叫咗Jasmine Tea,因為我覺得伯爵茶比較涼😙餐廳好好,都送咗少少咁甜點比我地食,可能配合返杯茶,係英式D既食法👍🏼👍🏼兩杯茶都好香,個餘韻會留喺口中好耐😱😱😱重點係!落到樓下再睇下茶葉既時候,發現咗同款既茶煲!成2000蚊!好彩頭先我地冇打爛咋!好驚!人生未試過用咁貴既茶杯黎飲茶!😱😱😱

2021-09-27 3180 浏览
Fortnum & Mason @ 2021年9月 (星期日下午茶)食物 ❤️❤️❤❤️🤍(主食/ scone/ cake/ 茶) 環境 ❤️❤️❤️🤍🤍(正常)服務 ❤️❤️❤🤍🤍(正常)攞位 ❤️❤️❤🤍🤍(上官網訂坐須留信用卡hold位)交通 ❤️❤️❤🤍🤍(位於K11 Musea)翻兜 ❤️❤️❤🤍🤍(會為scone再去)近排食咗好多人氣甜品同scone,除咗灣仔R酒店D 餐廳果間(開始寫食評之前去過),一直都搵唔到比呢間更難忘嘅scone,所以好想再次翻兜。💡小貼士:大部分嘢食都有得免費添食,好似食自助餐咁,要留肚先去。下午茶分兩個時段:2pm至4pm,或者4:15pm至6:15pm。預返一兩星期前book枱。有得揀,book 2pm會好啲。4pm果round,果兩款用車推出嚟嘅蛋糕,望落去砌到所剩無幾,賣相唔討好。我見有枱客人食食吓連壺茶都換埋,似乎都係免費,有興趣可以問問☕️1️⃣ 下午茶有3個set揀,劃一每位$588+10%。每個餐都有自選茶、自選鹹點、scone、assorted甜品及蛋糕。3個set主要分別為:1)三文治set (可免費添食)2)鹹點set(6款任揀1款,冇添食)3)素食三文治se
環境 ❤️❤️❤️🤍🤍(正常)
服務 ❤️❤️❤🤍🤍(正常)
攞位 ❤️❤️❤🤍🤍(上官網訂坐須留信用卡hold位)
交通 ❤️❤️❤🤍🤍(位於K11 Musea)
翻兜 ❤️❤️❤🤍🤍(會為scone再去)

💡小貼士:

大部分嘢食都有得免費添食,好似食自助餐咁,要留肚先去。

1)三文治set (可免費添食)
2)鹹點set(6款任揀1款,冇添食)
3)素食三文治set (可免費添食)

我哋揀咗鹹點set - 香草烤牛柳配焗薯批 & 經典蘇格蘭鴨蛋。牛柳都好香,焗薯批好實正,鴨蛋好流心😆。

香草烤牛柳配焗薯批
經典蘇格蘭鴨蛋

2️⃣ scones - 可以揀有提子🍇同冇提子嘅原味😋 (可免費添食)。唔油膩,好軟熟鬆脆。最好食係reorder果陣,暖烘烘,搽上clotted cream,見到溶就知。雖然佢啲士多啤梨🍓同檸檬🍋果醬好大兜,但係太甜。

Scones  +  Assorted  甜品

3️⃣ 雜錦甜品+士多啤梨chiffon蛋糕及咖啡香蕉🍌蛋糕(用貼心車推出嚟砌)(可免費添食)。款式唔多,略嫌太甜,冇乜特別。
Assorted 甜品

下午茶餐牌
Scones  +  Assorted  甜品
  • scone
✨Fortnum & Mason專業茶師親自為客人度身訂造茶✨星期日同一班好友去181 Fortnum & Mason 食brunch。用餐完畢後餐廳服務員會派發張折扣卡比用餐客人,咁我地就落左樓下精品店shopping 啦🤣好友選購完曲奇🍪同送比Marine音樂盒,各類茶後,我地就去左品茶區,品嚐唔同嘅產品。無意中專業茶師提到原來佢地係有香茗專區調配專屬,可以茶師獨一無二既混合茶。因為我好鐘意佢地既Rose Pouchong, 特別係玫瑰的香味,茶師特別為我調製花味比較濃的茶。而且完成後仲可以貼上個人化標籤✨屬於我同Marine 既Rose Pouchong就係咁誔生啦🥰181 Fortnum & Mason地址:尖沙咀梳士巴利道 K11 Atelier 地下022號

而且完成後仲可以貼上個人化標籤✨

181 Fortnum & Mason
今日去開尖沙咀幫公司買茶包搞afternoon tea event去到K11 Musea 既Fortnum & Mason買Famous Tea Selection (60 tea bags)順便試下佢地好出名既scone做早餐Scones – Original / Ham and Cheese (limited) / Blueberry ($76 for 2)Fortnum & Mason既scone全部都係新鮮出爐建議當日或翌日食用就最好一盒兩件冇得mix味所以我買左原味同芝士味各兩個同朋友share朝早用焗爐180度焗3分鐘外脆內軟既scone甜度唔會好高原味配clotted cream / 抹醬都唔錯Ham and cheese scone呢個配搭都好特別每一啖都食到火腿同芝士味之餘又唔會好漏早餐加杯咖啡或者奶茶就perfect啦

順便試下佢地好出名既scone做早餐
Ham and cheese scone呢個配搭都好特別
每一啖都食到火腿同芝士味之餘又唔會好漏
早餐加杯咖啡或者奶茶就perfect啦
2021-09-07 1596 浏览
下午茶時間~🤩環境好靚~茶餐($588/人)上主菜前有杯青汁,不過青汁就唔係個個鍾意。😂1️⃣主食(6個選擇任選一款)· 焗羊奶芝士梳乎厘· 香草烤Herefordshire牛柳配焗薯批· 經典蘇格蘭鴨蛋全部都好正,特別鍾意羊奶芝士~🧀😋2️⃣鬆餅(免費添食)· 原味鬆餅· 水果鬆餅配凝脂忌廉、Fortnum & Manson士多啤梨果醬、檸檬酪鬆餅同凝脂忌廉都勁好味,無論味道口感都一流!💯所以我地其中3個人每人食左4個鬆餅!🤤其實食完3個已經好飽,但就係好味到想食多個,然後食完個胃真係想爆開咁款~🤣💥3️⃣下午茶蛋糕(免費添食)多款糕點選擇專注左喺鬆餅度,糕點唔係試左好多款。最有印象係香蕉蛋糕同玫瑰士多啤梨蛋糕,係幾好味~👍🏻4️⃣Fortnum茶品(免費添飲)人地high tea飲茶,但我地個個都揀咖啡~😆
下午茶時間~🤩環境好靚~

茶餐($588/人)

上主菜前有杯青汁,不過青汁就唔係個個鍾意。😂

1️⃣主食(6個選擇任選一款)
· 焗羊奶芝士梳乎厘
· 香草烤Herefordshire牛柳配焗薯批
· 經典蘇格蘭鴨蛋
焗羊奶芝士梳乎厘
香草烤Herefordshire牛柳配焗薯批
經典蘇格蘭鴨蛋

全部都好正,特別鍾意羊奶芝士~🧀😋

2️⃣鬆餅(免費添食)
· 原味鬆餅
· 水果鬆餅

3️⃣下午茶蛋糕(免費添食)
多款糕點選擇

4️⃣Fortnum茶品(免費添飲)
人地high tea飲茶,但我地個個都揀咖啡~😆
焗羊奶芝士梳乎厘
香草烤Herefordshire牛柳配焗薯批
英女王最愛下午茶💕今日朋友約咗嚟呢度食下午茶,聽講都幾難book,我哋早一星期book位,安排咗窗邊位置,服務員好好幫我哋安排到,一上到嚟環境好優雅,服務員都親切有禮,呢度叫下午茶要叫每人叫1 set ($588+1),有2款 afternoon tea, 我哋2樣都想試吓,所以每樣都叫咗一set, 價錢一樣😉(有咩食可以睇圖片😁)2 set 分別係一set入邊有三文治,另一set入邊係有熱食, 我地左左waitress 介紹既維多利亞兩下松露啱了,一個煎pan仔上, 食落好香口, 松露味好重,好好味😋另外一款Tea set 入邊有5款三文治,款款都好味😋😋Tea set入邊三文治同Scones 可以任添加😍 茶都可以😌呢度出名茶就唔使講,餐牌入邊起碼有10幾款茶選擇,我哋試咗兩款,都好好飲😍茶具有靚,係咁嘅環境食Tea set 真係好享受🥰最後咩仲有個waitress 推住架蛋糕車,介紹2款cake , 有玫瑰🌹士多啤梨🍓戚風蛋糕🍰,香蕉咖啡蛋糕,我哋每樣選咗一件,但都係喜歡玫瑰味蛋糕多啲,香又唔會太甜, 香蕉咖啡蛋糕太甜,講開甜品,喺Tea set最上層嗰格嘅甜品,真係甜到漏,全部
英女王最愛下午茶💕

另外一款Tea set 入邊有5款三文治,款款都好味😋😋

最後咩仲有個waitress 推住架蛋糕車,介紹2款cake , 有玫瑰🌹士多啤梨🍓戚風蛋糕🍰,香蕉咖啡蛋糕,我哋每樣選咗一件,但都係喜歡玫瑰味蛋糕多啲,香又唔會太甜, 香蕉咖啡蛋糕太甜,講開甜品,喺Tea set最上層嗰格嘅甜品,真係甜到漏,全部都唔好食(除非你好鍾意食好甜嘅甜品🤪)

環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢⭐️⭐️⭐️⭐️ (嘢食雖然OK,但其實唔平,但你話食環境,食服務既就值囉)
總結⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2  Tea  Set