餐厅: 181 FORTNUM & MASON
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2022-01-22 572 浏览
去唔到旅行,喺香港放假只可以食、食同埋食😆 今次就去下high tea😅呢間貴價下午茶及茶餐(每位$588)之中,我們選擇了後者。環境地點就真係冇得彈👍🏻 望住個咁靚嘅景,加曬分😄至於餐具亦係另一賣點,自己屋企真係唔敢用、亦唔會捨得用😆另一優點係可以換茶,只要喜歡就可以換另一種茶去配襯唔同口味嘅食物,佢哋嘅茶都係非常出名👍🏻👍🏻👍🏻我哋就換左4款😄餐廳外望環境茶具,原來咁貴,真係要小心啲用😆湯維多利亞龍蝦松露奄列,香、滑😋香草烤Herefordshire牛柳配焗薯批原味和水果鬆餅配凝脂忌廉,Fortnum & Mason 草莓果醬🍓與檸檬酪鬆餅係我最鍾意食,算合格啦😅其中部分甜食🧁下午茶蛋糕,士多啤梨🍓個人覺得幾好,好香士多啤梨味,又唔會太甜,蛋糕亦鬆化😋其實餐廳提供多款特別蛋糕供食客添食嘅,不過之前已經食咗咁多嘢,太飽啦,所以只係揀咗其中一款蛋糕試少少🤏靚靚餐牌、茶具😍餐廳一角🥰我哋坐窗邊,內望呢個境,有個酒吧位樓梯吊燈好特別😄
呢間貴價下午茶及茶餐(每位$588)之中,我們選擇了後者。

環境地點就真係冇得彈👍🏻 望住個咁靚嘅景,加曬分😄

至於餐具亦係另一賣點,自己屋企真係唔敢用、亦唔會捨得用😆

餐廳外望環境

茶具,原來咁貴,真係要小心啲用😆

維多利亞龍蝦松露奄列,香、滑😋
香草烤Herefordshire牛柳配焗薯批

鬆餅係我最鍾意食,算合格啦😅

其中部分甜食🧁

靚靚餐牌、茶具😍

餐廳一角🥰

我哋坐窗邊,內望呢個境,有個酒吧位
樓梯吊燈好特別😄

2021-11-26
2022-01-19 779 浏览
都好耐無寫食評 今次去左呢間下午茶 預約都算方便 上網留資料就可以 下午茶有3個menu 可以選擇 我同朋友仔揀左個主要係甜點 而甜點可以無限refill 而staff有提及客人唔洗兩個都選擇同一個set 因為另外兩個都以主食為主嘅 所以我地都係覺得甜點set 比較好 一開始staff 先送上一個potato 濃湯味道非常唔錯 入主題三層tea set 裡面有 鬆餅各式嘅蛋糕 同三文治 🥪個人比較欣賞鬆餅同蛋糕 鬆餅牛油味十足 平時各式酒店同餐廳都會跟牛油🧈同士多啤梨🍓jam 呢度會多左選擇係檸檬jam 酸酸甜甜嘅味道配合鬆餅 非常夾 平時1-2個鬆餅已經好膩 配呢個jam 可以令你再有食多1-2個都無問題👍🏻 蛋糕夠濕潤 感覺一樣好 另一個就係飲品 平時各餐廳都只會茶或咖啡 2選1 呢度係可以除意轉變 令你更加分 呢間茶室 比較出名嘅係茶 今次有試咖啡出奇地好飲 而staff亦值得一讚係會不停 問你嘅需要 例如 要唔要轉飲品 要唔要fill 食物 一個很好嘅感覺 下次會再去 推介比大家
一個很好嘅感覺 下次會再去 推介比大家
2022-01-10 664 浏览
期待已久的生日下午茶結果得到超級失望嘅體驗一間作為英倫高級餐廳服務應有一定嘅水準但係我地嬲到一肚氣第一登記時 reception 完全沒有眼神交流直接帶我地入座第二問佢地可唔可以坐窗口位佢地答我地要2個月前book但係明明打電話book枱嘅時候 佢地話係睇當日情況第三問佢地加scone 既時候佢地反問我地係唔係真係食得哂餐廳聲稱規定唔可以拎走但同一時間 鄰近客人都可以refill 再拎走唔明點解我地唔得第四問佢地加果醬嘅時候佢地問我地加咩醬但係我地明明指住果醬架全程我地都好有禮貌對所有侍應都有唔該前唔該後即使refill 都係食哂枱面嘅嘢先refill但係唯獨有一個侍應對我地態度極差佢對隔離枱(English speaker)勁殷勤其實大家都係香港人 完全唔明點解要咁對我地你話我西你面 比少啲錢 就話姐我地都係客客氣氣 比足錢嘅消費者都係想開心慶祝生日食物質素真係一般本身都係想食環境同氣氛點知得到咁嘅服務態度真係催毁左全日心情我地都即時向當日當值經理作出反映其他當值嘅侍應服務態度都好好唯獨一位完全負分佢對我地嘅態度係差到我懷疑自己係唔係得罪左佢如果大家想慶祝食餐好嘢強烈唔建議大家去!!
期待已久的生日下午茶

唯獨一位完全負分
佢對我地嘅態度係差到
我懷疑自己係唔係得罪左佢

如果大家想慶祝食餐好嘢
強烈唔建議大家去!!!
2022-01-09
生日
2022-01-09 868 浏览
朋友生日,知佢鐘意打下卡,選左間有海景有環境、有名氣既Fortum & Mansion 去同佢慶祝生日🎂之前係英國食過,都係食high tea, 所以今次都係選返high tea 去食,當中比較下,同埋慶生可以影下相打下卡Afternoon tea session, 當然主要選返佢下午茶set, 我地選左有一個咸既main course 去食,其他甜品糕點可以re-fill。不過老實講其實”太漏” ,唔re- fill 得幾多。Main course 選左牛柳,同埋梳乎里龍蝦蛋…牛柳既唔錯,肉質硬度適中,蛋就一般般,食唔到好柳鬆軟既梳乎里感覺,只係似一般炒蛋,建議可以落少少龍蝦湯吊下味較好我覺最深刻係玉桂提子鬆餅,個人超鐘意玉桂,所以一食衣個,覺同平時要查Jam 先有味道既鬆餅唔同,一食落口就濃濃玉桂味,就咁食都好好味,所以衣個忍唔著,都要叫多個黎食其他就不過不失,整體所有甜品都係偏甜個人覺得純粹係有特別野要慶祝可以考慮下佢…

其他就不過不失,整體所有甜品都係偏甜

個人覺得純粹係有特別野要慶祝可以考慮下佢…

2022-01-09
生日
📍 𝐅𝐎𝐑𝐓𝐍𝐔𝐌 & 𝐌𝐀𝐒𝐎𝐍1月1號我去咗聖誕餐😏喺尖沙咀望住海景食晚餐感覺真係好爽呀🙌🏻我聽講呢間餐廳係英女王最鍾意食下午茶嘅餐廳🍴估唔到呢間餐廳高格調嘅裝修,竟然係一間性價比都唔錯嘅餐廳😋黃金魚子醬 $40 per g $400/10g呢個係一個中上嘅魚子醬,魚子比較細粒,食落去口腔唔會覺得特別腥臭👍🏻鹹鹹香香極為不錯,侍應們總會喺你旁邊親手打開呢罐魚子醬視覺亦有一種奢華嘅享受😎魚子醬仲會配埋一啲小pancake、多士、焗薯仔同埋炒蛋🍳我個人認為配炒蛋係最好食😋加埋炒蛋之後魚子醬嘅味道更加突出🥂估唔到10g都已經夠兩個人大飽口福👅防風草濃湯配蘋果葡萄乾 $128熱辣辣嘅濃湯係由侍應上菜嘅時候直接倒入我哋嘅湯碗度,湯嘅面層有少量嘅葡萄同埋蘋果乾。防風草真係勁特別,飲落去真係覺得好香😋個味道就好似紅蘿蔔同埋西芹嘅混合體🤔非常特別。適量嘅葡萄同埋蘋果乾令到湯嘅口感變得豐富,飲咗一碗都唔係覺得好飽反而唔覺得好開胃🎉法式牛油香煎Brixham 龍脷柳 $558餐廳嘅侍應會問我哋需唔需要幫忙起骨,實在太貼心了‼️由於條魚係牛油香煎嘅關係所以C型幫我哋起完骨之後我哋亦都有留返條骨,食埋骨旁邊
📍 𝐅𝐎𝐑𝐓𝐍𝐔𝐌 & 𝐌𝐀𝐒𝐎𝐍

黃金魚子醬 $40 per g $400/10g
魚子醬仲會配埋一啲小pancake、多士、焗薯仔同埋炒蛋🍳

防風草濃湯配蘋果葡萄乾 $128

法式牛油香煎Brixham 龍脷柳 $558
餐廳嘅侍應會問我哋需唔需要幫忙起骨,實在太貼心了‼️由於條魚係牛油香煎嘅關係所以C型幫我哋起完骨之後我哋亦都有留返條骨,食埋骨旁邊嘅脆魚肉👍🏻👍🏻👍🏻

我地仲叫左支Sovae 175ml $128🥂

評分時間❣️ (最多五顆星,如不推薦會打交叉)
食物質素⭐️⭐️⭐️💫
環境⭐️⭐️
服務質素⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢💸:埋單$1335.4

餐廳資料📋: FORTNUM & MASON

🕌地址: 尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 地下002&122號舖

想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2022-01-01
2022-01-03 1987 浏览
參加朋友倒數party, 第一次接觸呢隻冇酒精嘅氣泡茶。呢支起泡茶外型同一般香檳完全冇分別,如果唔係寫住冇酒精,真係難以相信。開樽同平時開香檳一樣,好有氣氛,有聲有泡泡。入口味道好正,有茶味得來亦有果味,加埋啲氣泡,冇酒精得來又有好有飲香檳感覺。聽講仲出咗一隻係玫瑰味,好似好浪漫,下一次慶祝活動又可以買來試吓。對於唔飲酒嘅人,呢支氣泡茶真係值得推介👍🏼

對於唔飲酒嘅人,呢支氣泡茶真係值得推介👍🏼
外卖自取
2022-01-02 1681 浏览
約左朋友一齊倒數,想買支香檳🍾️開心下不過朋友都唔太飲得酒,所以都係決定買Fortnum & Mason氣泡茶.由於以前已經買過玫瑰氣泡茶,所以今次揀番原味.氣泡茶係用十幾種茶葉混合,再加氣泡,糖,同果汁而成,開既時候同其他sparkling wine 一樣會噴少少,氣氛同效果都一流而同場幾位朋友之前都未飲過,大家試完都即刻拎番個樽黎睇下個成份,真係0% alcohol, 但又有飲香檳既感覺,亦有淡淡茶香,感覺一流,下次再搞party都會encore
約左朋友一齊倒數,想買支香檳🍾️開心下

由於以前已經買過玫瑰氣泡茶,所以今次揀番原味.

Sparkling  tea
2021-12-31
外卖自取
除夕
Sparkling  tea
2021-12-31 500 浏览
I have learnt a lesson by end of 2021 to carefully choose restaurants for reasonable service & food provided. I just so disappointed that spending time & money for a ‘well-known’ restaurant serving bad customers service & food (for afternoon tea set), hope not to make this kind of mistake in 2022… 💪🏻
呢個節日試咗Fortnum & Mason 嘅粉紅氣泡茶,有驚喜😍氣泡茶嘅包裝同一般香檳無異。「開茶」時會有「卟」一聲,為節日增添喜慶氣氛🍾🥳話明係氣泡茶,斟茶時,啲氣泡慢慢升起,好治療🥰茶嘅顏色係玫瑰白酒嘅粉紅色,好不浪漫,啱晒粉紅控💖味道方面,入口清爽,酸酸甜甜,唔知以為飲緊有泡Chardonnay。再細味一下:係淡淡醬莓嘅味道🍓估唔到,呢款茶無論係包裝、茶色、口感、味道都可以做同有氣玫瑰白酒以假亂真,好鬼正!呢款玩味十足嘅茶,啱晒唔飲酒嘅朋友,亦係一般party drink 以外嘅好選擇。cheers! 🥂(除咗玫瑰色外,佢仲有原味選擇,有機會試埋佢😆)

話明係氣泡茶,斟茶時,啲氣泡慢慢升起,好治療🥰

茶嘅顏色係玫瑰白酒嘅粉紅色,好不浪漫,啱晒粉紅控💖

(除咗玫瑰色外,佢仲有原味選擇,有機會試埋佢😆)
Rose  sparkling  tea
Rose  sparkling  tea
小編來到尖沙咀181 at Fortnum & Mason體驗英國維多利亞時代盛宴,Fortnum & Mason 由1701年創立至今都深受維多利亞女王青睞,是英女皇喜愛嘅品牌之一,絕對有皇家認證✨181 at Fortnum Mason以倫敦Piccadilly總店的地址所命名181,將數百年的傳統英國餐飲文化帶入香港🧡餐廳裝潢設計高貴典雅其標誌性的色彩粉藍色,從室內裝飾、水壺、茶具餐具等都盡顯皇家氣派,餐廳位置優越,基本上全餐廳的座位也看到180度維多利亞港海景👏🏼 今次來到這裡吃了三道菜的傳統英式午餐😍前菜是「蘇格蘭蛋配黑布丁及英式酸辣醬」Black Pudding Scotch Egg with Piccalilli,這道菜是經典的英國前菜,據說起源就就是於英國倫敦Fortnum & Mason百貨公司!於1738年,當時這家百貨公司用新鮮香腸中絞肉包住水煮蛋,外層包著麵包糠後油炸制得蘇格蘭蛋。外皮炸得夠脆而薄,脆皮和蛋之間的黑布丁味道香濃,蛋黃熟度剛好,切開有流心的蛋汁😋主菜是經典傳統英式主菜「威靈頓牛柳、千層薯、豆角配胡椒汁」Beef Wellington, Dauph

主菜是經典傳統英式主菜「威靈頓牛柳、千層薯、豆角配胡椒汁」Beef Wellington, Dauphinoise Potatoes, Green Beans and Peppercorn Sauce,侍應先把餐車推到我們座位前,即場烹煮一個紅酒胡椒汁peppercorn sauce,味道芳香和充滿視覺享受十足✨ 侍應然後展示整個威靈頓牛肉,把它分為兩半上碟,金黄的外皮香濃酥脆,一口咬下富有層次感,加上軟嫩多汁的牛肉,令人久久無法忘懷其美妙滋味👏🏼 小編要頒發最佳配菜獎給「千層薯Dauphinoise potatoes」外層酥脆,內有乾坤,是以馬鈴薯薄片一片一片鋪成🥔 每層馬鈴薯片中都覆蓋着濃郁的芝士和牛油忌廉🧀 跟每啖都是幸福感🧡

甜品選了「英國傳統新地」Knickerbocker Glory🍦 ,新地上面開是微烤過的蛋白霜,下面則有雲呢拿雪糕🍦、士多啤梨醬和士多啤梨慕絲🍓 整體味道平衡,不會過份地甜或酸,配著一杯英式茶作完美作結😊

🍽 :Lunch menu(3 courses)
👅好味指數:8.0/10
💰消費:HK$368/pp (威靈頓牛柳 + HK$298/pp)
📍 地址:181 FORTNUM & MASON (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 地下002&122號FORTNUM & MASON內
2021-12-17 682 浏览
服務幾好,裝修好靚,食物就...hahaha一個月前through openrice book, request windows seat, 唔知係openrice錯定餐廳錯,搞錯我地日子。唔知關唔關事最後冇windows seat.
服務幾好,裝修好靚,食物就...hahaha
2021-12-14 929 浏览
之前試過兩次即日訂枱無位,今日咁啱行過多口問吓,點知有位!即刻入去試!無後悔!Parsnip soup with apple and sultana原來parsnip puree做湯係幾好味,加埋細細粒煮過嘅蘋果仲有少少爽爽地,好清新Scallops with apple and cauliflower帶子正正常常,椰菜花蓉調味剛好Chicken liver parfait with figs, bacon brioche and white alba呢個真係要大力推介!雞肝醬做得非常好,絕對唔會有苦味、金屬味、膠感、涸喉、膩口,只有香、滑、濃!再刨少少白松露,味道剛好。未食過咁香但完全唔「潤」嘅肝醬,值得一試!Fish pie with beurre blanc and mussels其實係好味嘅,不過上一道雞肝醬芭菲實在太正,這一道給比下去Creamed leeks, white truffle and brioche crumb (sides)呢個配菜其實都煮得好好,不過食到呢度已經開始飽飽地Crème brûléeBanoffee tart兩款甜品比前菜及主食,確實有點失色。有

帶子正正常常,椰菜花蓉調味剛好

其實係好味嘅,不過上一道雞肝醬芭菲實在太正,這一道給比下去

呢個配菜其實都煮得好好,不過食到呢度已經開始飽飽地

Crème brûlée
Banoffee tart
兩款甜品比前菜及主食,確實有點失色。有太多地方做得比呢度好。如果可以再揀,我會直接放棄甜品。另外見旁邊嘅客人點咗Crepe Suzette,侍應當場做嘅flambé未達水準,敗筆!

午餐嚟講,上菜算比較慢,而且當日唔算多客人。
甜品時,請侍應推介一些合襯嘅茶,但佢只係就咁提議咗本店限定嘅一款,不覺特別配襯。

Chicken  liver  parfait  with  figs,  bacon  brioche,  and  white  alba
Parsnip  soup  with  apple  and  sultana
Scallops  with  apple  and  cauliflower
Fish  pie  with  beurre  blanc  and  mussels
 Creamed  leeks,  white  truffle,  and  brioche  crumbs
Crème  brûlée
Banoffee  tart
1967 浏览
用餐时段
  • Chicken  liver  parfait
2021-12-13 1086 浏览
想試黎間好耐,佢個下午茶好出名,但係我又成日覺得唔係好抵食而卻步😅冇諗過第一次黎係食dinner😂 一入到去首先會係商店,上去樓上就係餐廳!bar 台位置好吸睛,我個人都好鍾意佢嘅英式裝修,牆紙好靚❤️ 餐廳其實位置真係唔大,我覺得同隔離台都有d 近😅不過有窗口位就唔緊要啦🥰 /Beef Wellington $988/今次特等黎試佢個beef Wellington! 係我暫時食過最好食嘅beef Wellington😳 之前試過Gordon Ramsay 餐廳個款,口感係唔錯但係我覺得佢嘅蘑菇醬太濃味蓋過左牛肉嘅味道,今次食黎個就冇黎個問題😍牛味濃郁,酥皮鬆脆,口感好軟熟仲可以睇住staff 煮個醬汁,成件事幾有gimmick😂 配菜都好好食,好鍾意佢個焗薯🥰/Crab and tomato linguine $328/黎個意粉味道唔錯,蟹肉同埋番茄味道好夾,意粉嘅質地有d 似食緊伊麵😂 Cocktail 方面都唔錯,試左杯Amelia ($148),唔會太甜,幾易入口👌🏻我同友人完全低估左個beef Wellington 嘅份量🥴 真係超飽,本來仲叫左格甜品好彩佢可以幫我地cance

/Beef Wellington $988/
Beef Wellington

仲可以睇住staff 煮個醬汁,成件事幾有gimmick😂
配菜都好好食,好鍾意佢個焗薯🥰

Crab and tomato linguine

我同友人完全低估左個beef Wellington 嘅份量🥴 真係超飽,本來仲叫左格甜品好彩佢可以幫我地cancel😓 整體黎講,餐廳環境幾好,服務同埋食物質素都唔錯👌🏻
2021-12-10 830 浏览
景色冇得輸 望出去係維港 去果日好好彩天朗氣清。食物以佢價錢嚟講有少少失望。下午茶的重點 - scones - 比想像中硬 少少難切開 中間少左d moisture (始終都係老字號文華的scones最好)。Scones 有原味同有提子乾嘅版本 配有clotted cream, strawberry jam 和 lemon curd. 覺得Fortnum & Mason 自己品牌嘅士多啤梨果醬配scones幾好味。 鹹點有5款小三文治: 火腿, 青瓜加cream cheese, 蛋沙律, 煙三文魚, 同雞。麵包係嘉頓切皮方包。餡料平平無奇 亦唔係特別好味 記得其中一款係咖喱味 我同朋友都認為少少難食。甜點都係5款 冇乜印象係乜嘢 因為個人prefer鹹多過甜 😂 記得有個香蕉蛋糕幾好味 其他多數都係好多cream. 如果你係鍾意偏甜口味 呢d甜品會啱你。可能因為臨近聖誕 服務員會推住餐車問每張餐枱嘅食客試唔試吓聖誕log cake。log cake 係好味嘅朱古力蛋糕。順帶一提 下午茶所有食品都可以refill 幾啱胃口大嘅人。整體感覺係勉強ok 喜歡鹹點嘅朋友 建議抱住去打卡嘅心態
景色
冇得輸 望出去係維港 去果日好好彩天朗氣清。

食物

整體感覺係勉強ok 喜歡鹹點嘅朋友 建議抱住去打卡嘅心態 唔好咁注重味道 個心會舒服d。喜歡甜品嘅朋友應該會鍾意呢個下午茶餐單。

飲品
值得一讚 有好多種Fortnum & Mason 品牌嘅茶可以選擇 而且飲完一壺之後可以試另一種茶 唔使只係加水refill. 茶葉選擇之多 總有一款啱口味 又可以解甜點嘅膩 係呢個下午茶餐單的highlight ✨

總括嚟講 試過一次就足夠 🤓
2021-12-05
2021-11-19 2487 浏览
尖沙咀英國菜特別來吃午餐,感覺有一點失望。Lunch set 有一個starter ,一份主菜,甜品和飲品。煙熏三文魚配梳打麵包三文魚肥美、新鮮,份量很多。中白豬肉配黑布丁及蘋果蓉由不同部位的豬肉 reform 成一個肉塊。 肉還算新鮮,但是吃不到肉味,肉質也太硬。調味還好,份量很多,但是肉味欠奉感覺失望。朱古力酥布甸伴焦糖香蕉味道很好。朱古力酥布旬香滑不太甜。環境很舒服,服務也很好,如果再來,我應該會試試下午茶。
尖沙咀英國菜

特別來吃午餐,感覺有一點失望。

煙熏三文魚配梳打麵包
三文魚肥美、新鮮,份量很多。

中白豬肉配黑布丁及蘋果蓉

朱古力酥布甸伴焦糖香蕉
味道很好。朱古力酥布旬香滑不太甜。

環境很舒服,服務也很好,如果再來,我應該會試試下午茶。