2024-08-09 295 浏览
呢間粉紅色嘅 cafe我想黎好耐㗎喇😍成日都見到出邊有好多人排隊✨蒜白酒蕃茄煙肉煮藍青口煲睇相都見到藍青口份量好澎湃食落唔會有好濃的大蒜味,反而有白酒的清香藍青口粒粒都多肉, 好正✨煙三文魚凱薩沙律菜好新鮮好清爽而且份量好多✨柚子醬油慢煮豬腩配大根煮及柚子漬大根慢燉令調味料完全滲入肉內,肉汁的鮮甜味出晒嚟😋豚肉煮到入口即化,而柚子醬汁酸甜,平衡返豚肉的油膩感✨焙茶提拉米蘇傳統的提拉米蘇fusion日本焙茶個木盒都好有日本feel提拉米蘇的mascarpone cheese、蛋黃和糖的濃郁奶香等,有濃郁的質感。焙茶就帶些許煙燻味的茶香,加埋紅豆甜甜地,中和了茶的味✨ 雙色蕨餅配黑蜜好鍾意入口即化的口感淡淡的黃豆粉和抹茶粉恰好替呢餐消消膩一個完美的完結😋
呢間粉紅色嘅 cafe我想黎好耐㗎喇😍
成日都見到出邊有好多人排隊

蒜白酒蕃茄煙肉煮藍青口煲

✨蒜白酒蕃茄煙肉煮藍青口煲
睇相都見到藍青口份量好澎湃
食落唔會有好濃的大蒜味,反而有白酒的清香
藍青口粒粒都多肉, 好正

✨煙三文魚凱薩沙律

好鍾意入口即化的口感
淡淡的黃豆粉和抹茶粉恰好替呢餐消消膩
一個完美的完結😋

2024-08-08 330 浏览
呢間西班牙菜🇪🇸cafe,我地又再去了~~佢地環境又靚,食物又好好味😋已經推薦左俾好多個朋友~~✨ 伊比利亞火腿忌廉薯餅😍呢個薯餅真係好好味😋二刷係高級版既可樂餅熱辣辣🔥外皮脆卜卜✨ 蟹肉伏特加香辣蕃茄忌廉粗管通粉🦀呢個通粉好好味😋好惹味非一般嘅蕃茄汁,少少辣,好香口伴埋巨量既蟹肉碎粒,好滋味❤️✨柚子醬油慢煮豬腩配大根煮及柚子漬大根豬腩好入味,口感好鬆軟弱弱既陣陣柚子香味,令食物更有層次👍🏻✨抹茶法式多士配紅豆抹茶蕨餅及抹茶雪糕呢個法式多士好有驚喜🫨多士好鬆軟,仲好有特別調製既甜香味🍞多士好食到想食完再食配埋大大件既抹茶雪糕,味道更昇華😍😍✨柚子梳打🍸柚子味新清,好岩夏天fresh 吾會太甜,好清爽(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)✨髒抹茶🍵好香濃日本🇯🇵綠茶味
呢間西班牙菜🇪🇸cafe,我地又再去了~~
佢地環境又靚,食物又好好味😋
已經推薦左俾好多個朋友~~

✨ 伊比利亞火腿忌廉薯餅😍
呢個薯餅真係好好味😋二刷
係高級版既可樂餅
熱辣辣🔥外皮脆卜卜

✨ 蟹肉伏特加香辣蕃茄忌廉粗管通粉🦀
呢個通粉好好味😋好惹味
非一般嘅蕃茄汁,少少辣,好香口
伴埋巨量既蟹肉碎粒,好滋味❤️

✨柚子醬油慢煮豬腩配大根煮及柚子漬大根
豬腩好入味,口感好鬆軟
弱弱既陣陣柚子香味,令食物更有層次👍🏻

✨抹茶法式多士配紅豆抹茶蕨餅及抹茶雪糕
呢個法式多士好有驚喜🫨
多士好鬆軟,仲好有特別調製既甜香味
🍞多士好食到想食完再食
配埋大大件既抹茶雪糕,味道更昇華😍😍

✨柚子梳打🍸
柚子味新清,好岩夏天fresh
吾會太甜,好清爽(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

✨髒抹茶🍵
好香濃日本🇯🇵綠茶味
2024-08-01
2024-08-06 302 浏览
平時週末都喜歡去咖啡店坐吓chill 吓,飲吓咖啡同朋友傾吓計,近年有不少cafe都會朝啡夕酒,除咖啡外,也提供雞尾酒,晚上變身小酒館,又變成另一番風味。今晚朋友就提議去太子一間cafe 食晚飯,呢間cafe 佇立於太子酒吧街的一角,去到立即被佢既拱形磚的門面所吸引,很有特色,日間應該會更靚,餐廳提供西班牙及日本的fusion 菜式,有tapas 更有雞尾酒,怪不得平日晚上都這麼旺場。🌟明太子蟹肉三文魚子玉子燒($98)餡料非常豐富,玉子燒煎得嫩滑剛好,配上豐富餡料,明太子配蟹肉,再加三文魚籽及玉子燒,口感豐富,味道有層次,好味😋🌟明太子忌廉煙肉菠菜大蝦意粉($148)這個份量也很充足,明太子忌廉緊緊的裹著每一條意粉,味道濃郁好味,但不會很漏,再加上爽口的香煎大蝦,很滿足😌🌟紅酒燴牛面頰伴忌廉薯蓉($198)牛面頰炆得軟淋入味,但保持爵勁口感,配上香濃紅酒汁,非常濃郁惹味,與底下的廉薯蓉同吃,非常的夾。🌟焦糖香蕉法式西多士花生海鹽奶油醬及雲呢拿雪糕($88)呢度每款甜品都咁靚,當然要點來來吃吃。選擇困難,所以用排除法去了點了這個,這裏的法式西多不是台式那種實在的麵包,而是輕鬆軟的日式風

🌟明太子蟹肉三文魚子玉子燒($98)

🌟明太子忌廉煙肉菠菜大蝦意粉($148)

🌟紅酒燴牛面頰伴忌廉薯蓉($198)

🌟焦糖香蕉法式西多士花生海鹽奶油醬及雲呢拿雪糕($88)
呢度每款甜品都咁靚,當然要點來來吃吃。選擇困難,所以用排除法去了點了這個,這裏的法式西多不是台式那種實在的麵包,而是輕鬆軟的日式風味,西多外脆內鬆軟,配上花生海鹽奶油醬,味道非常有層次,有花生醬的香濃,亦有鹹鹹的奶油,焦糖香蕉不用說是絕配,還有香甜雲呢拿雪糕,大加分!𣎴能不點!

🍹抹茶dirty/ Lemon Fiss ($60@)
雖然是cafe,但晚上就不喝咖啡了,我們分別點了抹茶dirty 及Lemon Fiss, 這杯抹茶dirty 做得好好,看得出2個層次,慢慢的漸變下來。另外的Lemon Fiss 也很不錯,蝶豆花的紫色顏色非常的美,清爽好飲。
  • 明太子忌廉煙肉菠菜大蝦扁意粉
  • 紅酒燴牛臉頰配香滑忌廉薯蓉
  • Matcha Dirty
2024-08-05 222 浏览
行過被門面既紅磚拱形門吸引,見到Menu係食西班牙fusion菜就同朋友試吓啦~🇪🇸前菜先嚟個伊比利亞火腿忌廉薯餅和香炸魷魚圈。幾鍾意炸脆咗嗰塊火腿做點綴,好香口,但略嫌兩道菜都油咗少少🤏🏻🇪🇸 油封鴨腿伴西班牙焗飯(限量供應)製作需時預返大概半個鐘至45分鐘。味道同我想像中有啲唔同, 唔係好傳統嘅西班牙焗飯. 飯底用咗高湯、鴨髀嘅油香同酸忌廉做點綴,仲有少少飯焦增加口感, 鴨腿肉質結實啖啖肉👍🇯🇵 壽喜燒牛肉炒烏冬比較似撈烏冬多啲… 牛肉用壽喜燒汁炒香左, 烏冬加月見攪拌,係一個特別係西班牙餐廳食到嘅fusion菜~最後叫咗杯lychee cha🍹同朋友一路飲一路傾吓偈~lychee infused gin做底, 接骨木花做主, 酒味比想像中重.

🇪🇸 油封鴨腿伴西班牙焗飯(限量供應)

🇯🇵 壽喜燒牛肉炒烏冬

2024-08-03 221 浏览
係酒吧街附近寧寧舍舍有間紅磚牆+圓拱門cafe, 無論環境同出品都頗有心思, 今次黎已經轉左新menu, 有唔少特別菜式。 梅子檸香酒浸蜆 好岩夏天作為開胃小食, 涼浸浸又清爽, 蜆肉粒粒都漲卜卜咬落去鮮味多汁, 梅酒香味突出又入味。油封鴨腿伴西班牙焗飯(限量供應) 好有驚喜既主菜, 上枱已聞到一陣煎烤既油鴨香氣, 鴨腿肉質軟嫩, 鹹香味濃。米飯做成飯焦口感, 重點係鴨既油香滲哂入米飯, 香而不膩, 超級好味黎到一定要嗌!蟹肉伏特加香辣番茄忌廉粗管通粉拆絲既蟹肉份量都唔少! 粗管粉煙韌彈性, 加埋佢既坑紋好掛到汁, 醬汁除左番茄嘅酸甜仲帶有淡淡酒香同辛辣, 好味。仲有我覺得必食既甜品CHUROUS! 即炸熱辣辣既Churros又香又鬆脆, 配搭朱古力醬同雪糕真係不得了!!!Refreshing Passion係熱情果做底既mocktail, 香甜酸酸地真係好refreshing, 賣相都好靚添。 整體食物, 服務同環境都反映出小店既用心經營, 值得回頭呀!
梅子檸香酒浸蜆
油封鴨腿伴西班牙焗飯(限量供應)
蟹肉伏特加香辣番茄忌廉粗管通粉

2024-07-31 259 浏览
假日到了位於太子的餐廳,2 Soon Cafe,環境樓底高,空間感夠闊落,坐得舒服。點左個2個頭盤有薯仔溏心蛋沙律,夠營又好吃,好啱呢啲天時食用。🥑煙三文魚凱撒沙律,煙三文魚做成玫瑰花🌹形狀,沙律菜新鮮爽口,清新美味又健康。意粉~黑松露芝士雜菌粗管通粉,雜菌多口感豐富,醬汁 creamy, 通粉煙韌有咬口,味道好讚啊!🥘主菜~紅酒燴牛臉頰伴忌廉薯蓉,牛臉頰肉切開的時候已感覺柔軟,牛味香濃惹味,忌廉薯蓉creamy順滑,好快就比我地清左佢了。叫埋綠茶🍵同焙茶latte,簡單又好捧的啊!

叫埋綠茶🍵同焙茶latte,簡單又好捧的啊!
2024-07-28
2024-07-30 283 浏览
Cafe 以紅磚設計,非常搶fo,餐廳午市係cafe,最近更推岀了新Menu🧡巴馬火腿配哈密瓜鹹香嘅巴馬火腿配上清甜多汁既哈密瓜,感覺清新不油膩,絕對係Perfect match蒜片橄欖油大蝦明太子忌廉煙肉菠菜大蝦扁意粉扁意粉沾上忌廉汁入口順滑,伴隨著淡淡明太子香味,大蝦肉質彈牙,整體非常鮮味All Day Breakfast早晨全餐非常豐富,可將炒滑蛋轉為黑松露炒蛋,煙肉、蒜油蝦、忌廉薯餅、西班牙青椒仔,布里芝士配酸種麵包,每款食物也發揮水準抹茶法式西多士配紅豆蓉抹茶蕨餅及抹茶雪糕到店必食!西多士即叫即做,熱騰騰奉上,配上抹茶忌廉和抹茶雪糕,冰火交融,刺激味蕾,整體甜度適中不會過甜,再加上紅豆蓉和抹茶蕨餅,完美吃出幸福感Hojicha Tiramisu 焙茶味清香淡雅,不帶苦澀,Tiramisu入口絲滑,底層咖啡味香濃,推介Matcha Latte (走甜)入口順滑伴隨著微微茶澀,尾韻回甘,抹茶味特濃,大愛!2sooncafe📍太子西洋菜北街 324 號地舖

巴馬火腿配哈密瓜

蒜片橄欖油大蝦

明太子忌廉煙肉菠菜大蝦扁意粉

All Day Breakfast

抹茶法式西多士
配紅豆蓉抹茶蕨餅及抹茶雪糕

Hojicha Tiramisu

Matcha Latte (走甜)
入口順滑伴隨著微微茶澀,尾韻回甘,抹茶味特濃,大愛!

2sooncafe
📍太子西洋菜北街 324 號地舖
位於太子西洋菜北街嘅❣︎S Soon Cafe❣︎真係超推薦比大家😋食物質素超高👍🏻主打西班牙菜,總共有2層,上層環境舒適好chill,外圍嘅粉紅色磚牆設計好適合打卡📸今日同朋友去食下午茶,下層full左場👍🏻👍🏻真係好厲害👏🏻👏🏻👏🏻❣︎黑松露芝士雜菌忌廉粗管通粉❣︎Lunch set$108汁醬香濃creamy,用上粗管通粉更加掛汁😋配埋淡淡黑松露同芝士,煙韌彈牙。❣︎紅酒燴牛臉頰伴忌廉薯蓉❣︎Lunch set$158Szie超大舊😱牛臉頰燜得相當稔滑😋👍🏻肉質軟嫩,記得配埋薯蓉來食,減低油膩感。❣︎Lunch Set包沙律菜❣︎呢到用嘅沙律菜超新鮮,入口爽脆👍🏻絕冇hea你🙅🏻‍♀️❣︎ 巴馬火腿配哈密瓜❣︎套餐追加小食$58必食推介⭐️呢個係我至愛來😍巴馬火腿鹹香鮮味,油脂甘香,哈密瓜爽脆香甜,配埋黑醋汁食減低油膩感。❣︎蒜片欖油大蝦❣︎$58即叫即煎🤤上枱時仲出煙架👍🏻鮮蝦爽嫩彈牙。❣︎抹茶法式西多士配紅豆蓉抹茶蕨餅及抹茶雪糕❣︎$63(lunch set甜品正價減$25)必食推介⭐️法式西多做得超鬆軟🤤蛋香味超濃郁👍🏻配埋抹茶嘅濃郁甘香,雪糕同紅豆,簡直係好食到暈😍蕨餅口感煙韌,今餐飯簡直係用完美來形容♥️

❣︎黑松露芝士雜菌忌廉粗管通粉❣︎
Lunch set$108

❣︎紅酒燴牛臉頰伴忌廉薯蓉❣︎
Lunch set$158

❣︎Lunch Set包沙律菜❣︎
呢到用嘅沙律菜超新鮮,入口爽脆👍🏻絕冇hea你🙅🏻‍♀️

❣︎ 巴馬火腿配哈密瓜❣︎套餐追加小食$58

❣︎蒜片欖油大蝦❣︎$58
即叫即煎🤤上枱時仲出煙架👍🏻
鮮蝦爽嫩彈牙。

❣︎焙茶提拉米蘇❣︎$43 (lunch set甜品正價減$25)
擺盤好靚,好似小盆栽噤👍🏻焙茶香濃,Tiramisu口感綿密,味道唔會太甜。

❣︎朱古力鮮奶咖啡❣︎$35(lunch set甜品正價減$25)
味道濃郁,唔會太甜。

❣︎Lemon Fizz❣︎$35(lunch set甜品正價減$25)
超靚飲品😍打卡呃like必點👍🏻上層係紫色嘅碟豆花,下層係檸檬蜜糖梳打水。
2024-07-25
  • 巴馬火腿配哈密瓜
  • 抹茶法式西多士配紅豆蓉抹茶蕨餅及抹茶雪糕
2024-07-28 156 浏览
食品ok,垃圾服務! 食過冇下次. book枱時職員話正常唔限時,除非有客等. 入座時冇講明限時90分鐘,食到60分鐘時走埋嚟問要唔要加甜品,放底餐牌睇睇之後都未唸好已經走埋嚟話今日限時90分鐘. 之後又再走嚟問要唔要甜品,都未唸好已經拎埋部卡機過嚟叫我哋埋單,離入座起計都未夠70分鐘。
2024-07-28
2024-07-28 311 浏览
朋友講咗好耐話想試呢間西班牙風嘅Cafe, 今日收工就嚟到呢間2 Soon Cafe,門面有紅拱門又真係幾特別喎叫左個朱古力都有拉花,好靚喎,夠Chill打個卡先叫左個伏特加辣椒忌廉蟹肉粗管通粉,個名夠哂長,好好味特別係個汁,通粉吸哂入去,一流,只係覺得有少少辣only再嚟一個白酒番茄煙肉煮藍青口,好好食,一d都唔fat, 而且都幾多隻,清哂之後成枱都係殼🤣就連個包都好食,點個底d湯都一流個燒春雞係最推薦,熱辣辣口感超滑嫩,配個汁真係好正最後叫左個日式Mochi, yummy!滿足環境好好,享受一餐西餐牙風美食,值得一試!

叫左個朱古力都有拉花,好靚喎,夠Chill打個卡先

個燒春雞係最推薦,熱辣辣口感超滑嫩,配個汁真係好正

最後叫左個日式Mochi, yummy!滿足

環境好好,享受一餐西餐牙風美食,值得一試!

2024-07-27 250 浏览
網上看見餐廳,所以到來嘗嘗餐廳環境優雅亦很舒服,食物美味!服務態度好!整體食物都不錯。不過,藍青口似乎是雪藏青口而已,不是藍青口!網上預約希望能寫明限時多少,可以給予考慮是否合適自己需要!到confirm 時才知道只有90分鐘,但已不能改變地方了。這不是食完午餐後再返工的情況呢!作於朋友聚會是否太短嗎?而且由進入餐廳到點餐都不停提醒你用膳時間,更加在20分鐘前已經叫你結脹。明白,經濟原因,希望想快些翻枱,但是這個晚餐實在吃得有壓力。
網上看見餐廳,所以到來嘗嘗
餐廳環境優雅亦很舒服,食物美味!服務態度好!

整體食物都不錯。
不過,藍青口似乎是雪藏青口而已,不是藍青口!

網上預約希望能寫明限時多少,可以給予考慮是否合適自己需要!

2024-07-26
  • 紅酒燴牛臉頰伴忌廉薯蓉
太子人氣Cafe✨2sooncafe🧱ʕ๑’ㅅ’๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ⸝⸝‪⸝♡每次經過太子都會被呢間紅磚拱形設計 主打fusion菜嘅Cafe吸引❤️最近佢哋仲出咗新menu▪️Rigatoni w/Black Truffle Cream▪️黑松露芝士忌廉雜菌意粉佢係粗管通粉嚟 口感食落比平時嘅煙韌濃郁嘅黑松露味配埋邪惡嘅芝士 食落好creamy好滿足 鍾意食黑松露嘅一定要試!▫️Red Wine Braised BeefCheek w/Potato Puree▫️紅酒燴牛臉頰配忌廉薯蓉牛臉頰燴得好淋 細細力已經可以叉到出嚟食食落好香紅酒味 肉味都好出 真係啖啖肉忌廉薯蓉食落好滑 入口即融咁▪️Matcha Red Bean Brioche French Toast▪️抹茶法式西多士配紅豆蓉抹茶蕨餅及抹茶雪糕抹茶控一定要嗌呢個 巧巧食💚軟熟嘅西多士加上甜而不膩嘅抹茶cream 連埋抹茶味超出嘅雪糕 呢個配搭真係絕配🥹佢仲會有啲紅豆蓉同抹茶蕨餅的 即叫即焗所以要等一段時間 建議差唔多食完主菜就嗌咗上先!▫️ Chocolate 朱古力▪️Matcha Latte
太子人氣Cafe✨2sooncafe🧱

忌廉薯蓉食落好滑 入口即融咁

▪️抹茶法式西多士配紅豆蓉抹茶蕨餅及抹茶雪糕
抹茶控一定要嗌呢個 巧巧食💚
佢仲會有啲紅豆蓉同抹茶蕨餅的
即叫即焗所以要等一段時間 建議差唔多食完主菜就嗌咗上先!

▫️ Chocolate 朱古力
▪️Matcha Latte 抺茶拿鐵
天氣太熱所以我哋兩杯嘢飲都嗌咗凍的><
朱古力會比較甜少少 而Latte嘅抹茶味好濃 有少少回甘 一啲都唔甜的~

⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚
📍2 Soon Cafe
太子西洋菜北街324號地舖
2024-07-26 233 浏览
在香港這個節奏緊湊的都市中,有一方寧靜的小天地 ,正吸引著愛好美食與美酒的食客前來一探究竟。這次我們不僅嚐遍了幾款極具特色的美食,更品嚐別具創意的飲品 先來杯Tipsy Matcha,濃郁的抹茶與清幽的日本清酒融合,口感濃郁醇厚,卻又不失清爽。佐酒小食有香炸魷魚圈配甜辣醬,酥脆爽口的魷魚圈搭配甜辣醬,酸甜惹味再來明太子蟹肉三文魚子玉子燒,玉子燒軟滑綿密,蟹肉鮮甜,加上明太子,口感層次豐富還有香檸蜜糖烤雞,雞肉嫩滑多汁,加上清脆的蕃茄沙律及烤得入味的椰菜,令人垂涎最後是焦糖香蕉法式西多士配花生醬海鹽奶油醬與雲呢拿雪糕,外酥內軟的吐司配香甜濃郁的焦糖香蕉及雪糕,每一口都讓你沉浸其中,回味無窮。

2024-07-25 344 浏览
留意到”2 Soon Cafe”純粹是因為社交平台的一則廣告💚,就是cafe的新menu,包括抹茶吐司和抹茶布丁。位於太子的餐廳,原來早上賣咖啡,晚上賣酒,外面是栱型紅磚門,樓高兩層,有點異國風情感。我們平日七時多入座,餐廳也有九成滿。BRAISED BEEF CHEEK W/ POTATO PURÉE“紅酒燴牛臉頰伴忌廉薯蓉” $198第一道上的菜,牛臉頰煮得超級軟腍,用叉子就能分開的程度,薯蓉好滑好creamy~兩者味道也很好,有被驚喜到。RIGATONI W/ BLACK TRUFFLE CREAM“黑松露芝士雜菌忌廉通粉” $128除了菇類之外,通粉上面還有兩片茄子,掛滿忌廉汁,通粉是粗管型,芝士和松露不算非常濃厚,但是整體味道相當不錯,份量偏少,小朋友很喜歡吃,所以我們隨後要多點一碟。CRISPY DUCK CONFIT PAELLA“油封鴨腿伴西班牙焗飯”(限量供應) $208吃罷頭兩款已經覺得這𥚃的主食很不錯,想不到驚喜在後頭,鴨腿外面酥脆𥚃面嫩滑,經過油封的鴨肉,竟然一點都不覺得肥膩,下面的西班牙飯,本身以為會像Risotto之類,原來底下的飯造成煲仔飯的飯焦一樣,香香
就是cafe的新menu,包括抹茶吐司和抹茶布丁。
位於太子的餐廳,
原來早上賣咖啡,晚上賣酒,
外面是栱型紅磚門,
樓高兩層,有點異國風情感。
我們平日七時多入座,
餐廳也有九成滿。
紅酒燴牛臉頰伴忌廉薯蓉
“紅酒燴牛臉頰伴忌廉薯蓉” $198
第一道上的菜,
牛臉頰煮得超級軟腍,
用叉子就能分開的程度,
薯蓉好滑好creamy~
兩者味道也很好,有被驚喜到。
黑松露芝士雜菌忌廉通粉
“黑松露芝士雜菌忌廉通粉” $128
除了菇類之外,
通粉上面還有兩片茄子,
掛滿忌廉汁,
通粉是粗管型,
芝士和松露不算非常濃厚,
但是整體味道相當不錯,
份量偏少,小朋友很喜歡吃,
所以我們隨後要多點一碟。
油封鴨腿伴西班牙焗飯
CRISPY DUCK CONFIT PAELLA
“油封鴨腿伴西班牙焗飯”(限量供應) $208
吃罷頭兩款已經覺得這𥚃的主食很不錯,
想不到驚喜在後頭,
鴨腿外面酥脆𥚃面嫩滑,
經過油封的鴨肉,
竟然一點都不覺得肥膩,
下面的西班牙飯,
本身以為會像Risotto之類,
原來底下的飯造成煲仔飯的飯焦一樣,
香香脆脆很好咬,
重點是,
滲滿了鴨的油香味,
另外配了少許檸檬和忌廉,
伴著吃毫無油膩感,
如果來這裡非常推薦這一道菜
甜品我們當然點了
MATCHA RED BEAN BRIOCHE FRENCH TOAST
“抹茶法式西多士配紅豆蓉抹茶蕨餅及抹茶雪糕” $88
西多士夠香脆,
對我來說抹茶味亦夠,
但不是非常濃厚,
可惜布丁賣完了。

總結是,
主食有質素有誠意,
下次想試試午餐的menu~
會再次回訪啊
紅酒燴牛臉頰伴忌廉薯蓉
油封鴨腿伴西班牙焗飯
  • 紅酒燴牛臉頰配香滑忌廉薯蓉
༺ 2 Soon Cafe ༻日啡晚酒☕️🍹兩層高、粉紅色外牆、食物質素高餐廳✨必吃抹茶法式西多士甜品💚🪄︎︎◝✩ 𝙁𝙤𝙤𝙙 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬 ⤵➳ 伏特加辣蕃茄忌廉蟹肉粗管通粉($128)蟹肉份量好多,醬汁甜甜的,帶微辣,幾惹味🥰但略嫌粗管通粉有點硬及好快冷卻~ ➳ 日式牛肉壽喜燒炒烏冬配日本蛋黃漬($128)壽喜燒汁甜甜的,配上生雞蛋好吸引🥰烏冬煙韌,牛肉嫩滑,仲有好多洋蔥及菇作配菜😚以上兩款是午市套餐,包餐湯/沙律及美式咖啡/伯爵茶,並可以優惠價加購甜品、小食或其他飲品~ ➳ 巴馬火腿配哈蜜瓜(+$48)一共有六件,爽脆蝦蜜瓜配上鹹香巴馬火腿😆➳ 抹茶法式西多士配紅豆蓉抹茶蕨餅及抹茶雪糕(+$58)西多士好厚身,外層香脆內裏鬆軟,而且帶蛋香😆西多士上的抹茶忌廉濃郁,有回甘,雪糕同樣不會太甜,重抹味🥳清甜的紅豆蓉和甜甜的lotus餅碎,則增加口感和甜度~ 仲有兩粒煙韌蕨餅😙➳ Uji matcha dirty(+$45)➳ Latte(+$30)抹茶味道濃郁,帶奶香及回甘味!Latte不會太苦~
༺ 2 Soon Cafe ༻

🪄︎︎◝✩ 𝙁𝙤𝙤𝙙 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬 ⤵
➳ 伏特加辣蕃茄忌廉蟹肉粗管通粉($128)

➳ 日式牛肉壽喜燒炒烏冬配日本蛋黃漬($128)

➳ 巴馬火腿配哈蜜瓜(+$48)
一共有六件,爽脆蝦蜜瓜配上鹹香巴馬火腿😆

➳ 抹茶法式西多士配紅豆蓉抹茶蕨餅及抹茶雪糕(+$58)

➳ Uji matcha dirty(+$45)
➳ Latte(+$30)
抹茶味道濃郁,帶奶香及回甘味!Latte不會太苦~