2022-11-08
616聽到呢個名都只會聯想到火鍋,但原來佢哋喺大圍開咗間燒肉店,店內嘅裝修好有日本風格,有種去咗日本嘅居酒屋嘅感覺。雪•二人特盛套餐包括有前菜、蒸物、刺身、牛肉拼盤、溫泉玉子丼、飲品。前菜係番茄沙律,酸甜清新嘅番茄加埋帶酸嘅沙律汁,食落有清爽嘅感覺,仲令胃口大開。刺身有三款,都用上厚切,大件夾抵食。蒸物係野菌蟹肉茶碗蒸,入面嘅蛋嫩滑無比,熱辣辣勁好食,加埋有咬口嘅野菌同鮮甜嘅蟹肉,令味道層次都昇華不少。牛肉拼盤-入面有六款嘅牛肉,其中一款係牛肋肉,同埋一款黑毛和牛,其餘都係澳洲和牛,每款部位嘅肉味都好濃,而店員建議先食黑毛和牛再食澳洲和牛,由淡味食到濃味。黑毛和牛油脂較澳洲和牛多,所以油香較重,相反澳洲和牛油香同肉味均勻,食落更多肉味同埋無咁油膩。而拼盤入面仲有野菜同埋白鱔。白鱔大大塊,先燒肉後燒皮,見到金黃色就食得,皮脆肉嫩,肉質彈牙,加埋佢哋嘅醬汁就更好味。溫泉玉子丼大大碗,份量十足,將溫泉蛋拌勻加入埋秘製醬汁,配埋燒肉一齊食就更滋味。飲品有啤酒、清酒或者無酒精飲品。我哋揀咗無酒精飲品,一款係乳酸飲品,另一款係果味梳打。兩者都有生果嘅鮮甜,都係好清新嘅飲品,有效減低燒肉所帶嘅油膩感
雪•二人特盛套餐
包括有前菜、蒸物、刺身、牛肉拼盤、溫泉玉子丼、飲品。
刺身有三款,都用上厚切,大件夾抵食。
飲品有啤酒、清酒或者無酒精飲品。我哋揀咗無酒精飲品,一款係乳酸飲品,另一款係果味梳打。兩者都有生果嘅鮮甜,都係好清新嘅飲品,有效減低燒肉所帶嘅油膩感。
甜品係晚市先有,今日嘅係柚子雪葩,清新柚子味完消減整餐飯所帶嘅油膩感,完美嘅甜品。