2018-08-07 138 浏览
今日喺鵝頸橋附近做嘢,見橋底辣蟹旁邊開咗間616。上次試過佢另一分店個午餐,覺得唔錯睇吓今日又有乜嘢食先。佢唔同分店會用返附近有特色嘅舊香港為設計主題裝修。午餐分店有不同選擇,今次就來一個辣牛肉片飯,牛肉片用料靚,似乎係晚市打邊爐嘅用料另外上次在另一分店食過嘅咖哩牛肉飯,朋友再點,佢話這分店的肉更好味,更大件今次再點嘅菜式仲有佢👇🏻個煲仔好cute 似乎用料,這分店用料好,新鮮又大件,店仔唔細都座滿人

佢唔同分店會用返附近有特色嘅舊香港為設計主題裝修。

咖哩牛肉飯

今次再點嘅菜式仲有佢👇🏻

2018-08-01 104 浏览
今午行經鵝頸橋,轉入謝斐道附近搵嘢食,見一食肆個名幾特別,叫616拾二味牛肉火鍋店,從落地玻璃望入去幾企理咁,於是入去一試。看餐牌,原來午市套餐有三款選擇,有牛四寶湯飯、芝士紅燒牛肉麵、同埋古法牛筋腩飯!兩人各點了一個牛四寶湯飯和一個芝士紅燒牛肉麵!牛四寶湯是用瓦煲戴上,白飯就另上!用瓦煲好處是夠保溫,所以湯料夠熱,湯料有紅蘿蔔同白蘿蔔同煲,牛四寶包括有牛肉、牛腩,牛仔骨,牛筋,等等,味道鮮甜不似有味精。芝士紅燒牛肉麵,份量足夠,燒牛肉也很入味,配以蔥花,什菜等,外觀吸引!麵條爽滑有口感!原來這套餐只是$48還有一枝樽裝飲品隨餐附送的,真是超值!

兩人各點了一個牛四寶湯飯和一個芝士紅燒牛肉麵!

原來這套餐只是$48還有一枝樽裝飲品隨餐附送的,真是超值!

2018-08-01
2018-07-26 126 浏览
呢一日約左h小姐黎銅鑼灣碰面餐廳係鵝頸橋附近, 牆壁用左鵝頸橋既畫,好特色餐廳午市有3款食物: 咖喱牛肉飯, 水煮牛肉飯, 牛4寶飯。 3款都係飯。 都有牛。 因為餐廳主打牛肉。 好在朋友同我都係食牛既。 每款48蚊包飲品。飲品有可樂同雀檸揀。 我食辣。所以叫左水煮牛肉。 真係好好味。因為又麻又辣。 有豆卜, 芽菜, 牛肉同椰菜。 朋友唔食辣。佢叫左牛4寶飯。 我見到就有牛根, 牛仔骨, 紅蘿蔔同蘿蔔。 佢話d湯好好飲。 我下次都想試下食呢個餐。
呢一日約左h小姐黎銅鑼灣碰面
餐廳係鵝頸橋附近, 牆壁用左鵝頸橋既畫,好特色

每款48蚊包飲品。飲品有可樂同雀檸揀。

2018-07-19 155 浏览
今日去CWB搵吃, 之前吃過上環616的火鍋, 原來佢係銅鑼灣有分店,中午有做lunch set, 價錢都係$50左右.裝修好似其他分店咁, 好有舊香港feel~水煮牛肉飯 $48 包汽水水煮牛, 味道好, 有層次, 不會spicy, 推介!牛四寶湯飯 $48 包汽水四寶牛, 清清地, 牛味濃, 送飯一流,包汽水只在午市時間供應, 晚上冇得吃gar, 另外, 要留意全店吃牛, 吃靚牛, 適合牛肉狂好者~ ------------------------------參考吃評:近期少見高質抵食火煱616牛肉火鍋專門店https://s.openrice.com/QrbT0UHul00———————————————— 如果喜歡我嘅文章,請喺下邊襟個心俾我,鼓勵下我繼續寫食評。多謝你。❤️

裝修好似其他分店咁, 好有舊香港feel~

水煮牛肉飯 $48 包汽水
水煮牛

水煮牛, 味道好, 有層次, 不會spicy, 推介!
牛四寶湯飯 $48 包汽水
牛四寶湯飯

四寶牛, 清清地, 牛味濃, 送飯一流,

包汽水

參考吃評:
近期少見高質抵食火煱
616牛肉火鍋專門店
————————————————
2018-07-18
  • 水煮牛肉飯
2018-07-17 117 浏览
Taste: great tasting beef and assorted meatballs and fish balls. Food was very fresh and the soup base was very flavourful. The restaurant also had their own craft beer which is a must try for beer lovers. Mix your own dipping sauce also a plus.Decor: good setting for hotpot dining. Chairs could be slightly more comfortable.Service: very good! Very quick from order to food on table. Even faster service for ordering beer, which is essential! Hygiene: both food and restaurant were nice and cleanVa

Value: great value! 2-3 beers plus feast was only 250 pp

2018-07-16
2018-07-16 128 浏览
今日食晏,行到灣仔謝斐道,見到有間食牛嘅餐廳叫616十二味,望下個餐牌,價錢大眾化而且賣相吸引。我同同事坐低左,叫咗個咖喱牛腩飯同埋牛四保湯飯。先來咗個咖喱牛腩飯,牛腩薯仔好淋好入味,而且份量又夠多。牛腩汁好香口,用來用嚟撈飯一流,一陣就食晒成碗飯。牛四保湯飯都好好食,個湯唔油而且材料好足,有四種唔同嘅牛部位,個湯仲好好飲。二咁嘅質素可以用咁嘅價錢食到,仲要係咁方便嘅地方就可以食到一餐咁豐富嘅午餐,連埋凍飲都係$48。下次可以試埋其餘兩個餸,真係抵食夾大件。
2018-07-16 138 浏览
第一次幫襯616十二味銅鑼灣分店,之前去過他們同一集團在西環和尖沙咀分店,對他們出品的食物有一定信心。午飯的時間,銅鑼灣迫滿晒人,616十二味門口也排晒長龍等枱,好彩我們早到,不用等太久。水煮牛肉套餐,用了豐富,除了有新鮮的牛肉外,也有豆卜、芽菜和野菜。麻辣味十足,喜歡麻辣的朋友,一定唔可以錯過啊!老實說,在銅鑼灣以$48可以吃一個午飯套餐已經很難得,大家樂也不只這個價錢。咖喱牛腩飯,616集團專營牛肉,他們的牛肉出品是不容置疑的。牛腩炆得剛剛好,牛腩稔得來有咬口,牛肉唔會蘇,薯仔亦非常入味。

• 水煮牛肉
  • 咖喱牛腩
2018-07-13 6338 浏览
剛好今天去離公司遠一點的地方幫家人拿東西,路過看到這家店的午市非常平宜!!!只是$24一個午餐,今時今日真係好難搵到,竟然比我遇到!環境清靜,但位置也不少!原來晚上是吃火鍋的!雖然一心諗住一分錢一分貨,但估佢唔到!佢地都係保持到正價甚至高過正價既水準咖哩牛筋腩飯 正價 $48平時茶餐廳成日食到既飯,茶餐廳既價錢,今日仲要半價!但上檯我覺得很驚喜,因為牛腩多過薯仔,汁一點也不淡,是濃濃的咖哩香味,店員一拿上檯已經聞到!真的是有筋有腩,每一啖都很滋味,而且咖哩是真的咖哩,是真的辣!不太吃到辣的朋友要注意呢!水煮牛肉飯 原價$48另外一個是比較午飯少吃到的水煮牛,不要少看這個小的鍋子!內裡都是很豐富,有不少的牛肉、豆卜、芽菜等等正常基本有的。味道也是濃濃的味道,非常用心制作,辣不算太辣,也不算太油,但這個價錢真的是不得了!餐飲另外每個餐都包了飲品,$24 今時今日真的是抵到爛!!!順帶一題,這家店是專吃牛的,不吃牛的朋友也要注意喔!
只是$24一個午餐,今時今日真係好難搵到,竟然比我遇到!

環境清靜,但位置也不少!原來晚上是吃火鍋的!

咖哩牛筋腩飯 正價 $48

平時茶餐廳成日食到既飯,茶餐廳既價錢,今日仲要半價!

水煮牛肉飯 原價$48

另外一個是比較午飯少吃到的水煮牛,不要少看這個小的鍋子!
內裡都是很豐富,有不少的牛肉、豆卜、芽菜等等正常基本有的。

餐飲
另外每個餐都包了飲品,$24 今時今日真的是抵到爛!!!
順帶一題,這家店是專吃牛的,不吃牛的朋友也要注意喔!
午餐
2018-07-11 135 浏览
今日去鵝頸橋附近搵好食,噢,附近開左間新店店內都好寬敞舒適,有少少懷舊感覺我們12點幾去到就搵位容易,1點鐘後,已坐無虛席喜歡食牛的客人系最好選擇水煮牛肉系我最愛,好多配菜:芽菜,豆卜,黃芽白,指天椒等等主角牛肉好嫩滑鮮美辣度可以接受這煲超級豐富:牛展,牛腩,牛筋,牛仔骨配備紅蘿蔔,白蘿蔔,西芹等等煲出濃郁香甜湯又保身又暖胃食落肉質鮮香,飲啖湯,聞到好香牛肉味蒜香炒油麥菜,新爽帶甜娃娃菜炒得好香甜免費配上一罐飲品食飽飽,下次再來食晚餐
今日去鵝頸橋附近搵好食,噢,附近開左間新店
店鋪

店內都好寬敞舒適,有少少懷舊感覺
我們12點幾去到就搵位容易,1點鐘後,已坐無虛席

喜歡食牛的客人系最好選擇

麻辣水煮牛肉飯

水煮牛肉系我最愛,好多配菜:芽菜,豆卜,黃芽白,指天椒等等
主角牛肉好嫩滑鮮美
辣度可以接受

又保身又暖胃
食落肉質鮮香,飲啖湯,聞到好香牛肉味
油麥菜

蒜香炒油麥菜,新爽帶甜
娃娃菜

娃娃菜炒得好香甜

免費配上一罐飲品
午餐牌2
食飽飽,下次再來食晚餐

店鋪
麻辣水煮牛肉飯
油麥菜
2018-07-11 98 浏览
上班前 要出銅鑼灣果頭整野見到616 雖然我知晚市打牛邊爐好出色但我又好奇lunch係咪都咁出眾呢入到去 好懷舊香港feeld壁畫 好正 display都好玩味言歸正傳今次order牛四寶湯飯($48) +油麥菜($9) +飲品(free) +10% service charge上菜速度都好快 三至四分鐘就送到我眼前喇一開蓋見到有 牛肋骨 牛展 仲有牛腩 兩款蘿蔔 西芹都好足料 個湯好有 清版肉骨茶 feel好香 唔會鹹d肉好不費力 就輕鬆分開肉同骨唔會話軔到咬唔開 食到好滿足 午餐我都食到清 如果晚餐 我怕會食埋人地隻牛 人地唔做我生意*依家我見到門口話2nd lunch係 半價 大家有興趣 可以叫埋fd子去試la
上班前 要出銅鑼灣果頭整野
見到616 雖然我知晚市打牛邊爐好出色
但我又好奇lunch係咪都咁出眾呢

入到去 好懷舊香港feel
d壁畫 好正 display都好玩味

言歸正傳
今次order牛四寶湯飯($48) +油麥菜($9)
+飲品(free) +10% service charge

人地唔做我生意

*依家我見到門口話2nd lunch係 半價
大家有興趣 可以叫埋fd子去試la
2018-07-10 130 浏览
「616十二味」的裝潢以懷舊老街作藍本,並以牛肉作主打食材。在晚市時段,餐廳會變作一間火鍋店,供食客細味不同的牛肉部位。在午市時段,餐廳則提供多款牛肉菜式,在匆忙間也能吃到餐廳的招牌食材。細看午市餐牌,一共有三款套餐供選擇,定價 $48 包指定飲品,免加一之餘更有七五節優惠,實在便宜得無話可說!這客「牛四寶湯飯」以小瓦煲盛載,內含牛腩、牛𦟌、牛仔骨及牛筋四寶,另伴有紅白蘿蔔及芹菜等湯料。就四寶而言,牛𦟌口感最為鬆軟,牛腩則肉味最濃。牛筋透白軟身,膠質感重,補氣養生。紅白蘿蔔主要為湯汁添甜,自身腍透無渣。湯汁方面,牛肉部位款式雖豐,但味道不及預期濃郁。 整體而言,牛四寶用料談不上高質,但以人均消費只是三十餘元實在有所交代。或許要節省成本,午市繁忙時段樓面只有一人,點菜上菜執枱結賬「一腳踢」,嚴重不足,需留意一下!
牛四寶湯飯: 牛腩

牛四寶湯飯: 牛腩

牛四寶湯飯: 牛𦟌

牛四寶湯飯: 牛筋

[10/7/2018; Tue]
2018-07-10 4050 浏览
今日黎食個午餐,知道這間牛牛出名的火鍋店新推出咗午餐,$48 有主餐、飲品,都幾抵食,所以一如黎品嚐一下!環境都幾寬闊,有懷舊風情的設計及像舊式的坐位!服務員午餐真係好忙碌,又要落單、送上菜、給飲品、埋單,好厲害的一腳踢所以這裡不是好多選擇,但貴精不貴多,主力牛牛!我選擇了牛四寶湯飯及加了油墨菜好大窩好香喔,一上枱就被吸引了!好多料,有:牛𦟌,牛腩、牛筋等,試一試個湯,好清甜好好味!好保身之選擇牛腩好腍好軟,不需用力咬,好香濃的牛味,正呀牛筋大大塊,補充骨膠原最好的食物膠質好重好滑!我以前好喜歡在酒樓食牛仔骨,這個好香好濃郁的牛味,有咬口有口感!牛𦟌好大塊又香濃牛味,一層一層間著的牛肉及牛筋,好靚的牛!配料有紅白蘿蔔及西芹作湯底,難不得個湯咁好飲咁美味這間食牛的真的好質素又美味,正呀

所以這裡不是好多選擇,但貴精不貴多,主力牛牛!
我選擇了牛四寶湯飯及加了油墨菜
四牛保湯飯

牛腩

牛腩好腍好軟,不需用力咬,好香濃的牛味,正呀

牛筋

牛筋大大塊,補充骨膠原最好的食物
膠質好重好滑!
牛仔骨

牛𦟌

牛𦟌好大塊又香濃牛味,一層一層間著的牛肉及牛筋,好靚的牛!

紅白蘿蔔及西芹

配料有紅白蘿蔔及西芹作湯底,難不得個湯咁好飲咁美味

這間食牛的真的好質素又美味,正呀
飲品有罐裝汽水檸茶豆漿等
跟餐油墨菜
  • 牛四寶湯飯
  • 油墨菜
2018-06-25 167 浏览
早前見雜誌介紹過616,都已經好想拉阿sir嚟試,因為價錢唔貴兼可以試到好多牛唔同部位。直至前排响Openrice無意見到全單66折,大力說服兼努力打電話訂位攻勢下,我終於可以一嘗616,仲要搵多兩個朋友仔一齊開心邊邊添訂咗8點正,但去到都要等到8點半先有位,不過既然有大優惠,落住單等都無所謂啦,鋪唔大位唔多,迫迫地兼要搭枱坐,環境真係麻麻地,好在地方都叫整潔。因為66折實在太抵,大家都盡情點食物,平時打邊只識牛頸脊,所以我哋今次採取求其點策略,反正全部都未食過,一有枱店員清理好後,就即刻將全部食物放滿枱,超壯觀,即時令大家食慾大增。。。鴛鴦麻辣牛骨湯底 – 麻辣唔太麻,叫小辣已經好辣;牛骨湯唔太濃,唯有點混彌補海鮮併盤 (折實$190) – 全部海鮮都好新鮮,尤其龍蝦超鮮甜多膏吊龍伴 – 無乜特別,牛味一般牛腩頭 – 無乜特別,牛味一般牛腩心 – 重牛味,encore咗一次脖仁– 口感爽,有牛味挽手腩 – 無乜特別,牛味一般牛心錠 – 重牛味,encore咗一次牛肉餃 – 皮太厚,肉好多味精牛骨髓 – 貪佢口感爽爽地,都係無味響鈴 – 一碌就即刻腍,同埋唔係新鮮貨白蘿蔔 – 甜而無根

吊龍伴 – 無乜特別,牛味一般
牛腩頭 – 無乜特別,牛味一般
牛腩心
– 重牛味,encore咗一次
脖仁– 口感爽,有牛味
挽手腩 – 無乜特別,牛味一般
牛心錠
– 重牛味,encore咗一次
牛肉餃 – 皮太厚,肉好多味精
牛骨髓 – 貪佢口感爽爽地,都係無味
響鈴 – 一碌就即刻腍,同埋唔係新鮮貨
白蘿蔔 – 甜而無根,份量算多
唐生菜 – 一份得好少,每人3條就無咁
水蓮菜 – 無菜味但好爽,試過就算
牛扑肉 – 無乜特別,牛味一般
豆漿
– 阿sir話好味,仲encore咗一次
菊花桂圓露 – 只飲到菊花味,桂圓味唔突出
Asaha

四人共消費:$640
2018-06-16
2018-06-17 177 浏览
見六月中616 做6折優惠,我早兩個星期已經打電話去book16/6 晚食。我一直都有幫襯開616 火鍋,銅鑼灣分店亦去過好幾次,但係今次服務質素之差令人失望。以前從來冇寫食評,但今次實在不得不寫。book 咗8點兩位,我準時8點已經去攞位,當時都冇咩人等位,後來越來越多人嚟。其中安排入座嘅女職員先叫我同其他食客用ipad落單。一直等到8:20都未有得食,嗰女職員由廚房攞番各人張單話已經落咗,但係我又未有,原來佢落漏咗我張。而哩個女職員係按落單次序而唔喺攞位次序入座,明明遲過我到嘅二人枱竟然可以入先。三催四請下啲人先再幫我落番單,但都仲落漏。足足等咗45分鐘,我再三投訴吓先有得入座。究竟哩間餐廳做嘢有冇規矩?book咗位嘅人客都要等45分鐘?諗住用promotion吸客但又做唔嚟?今次叫嘅牛肉同海鮮拼盤喺唔錯,但係啲職員又冇清潔好張枱搞到仲係好油好癡立立。去過咁多次銅鑼灣616,以前都覺得啲叼鑽牛肉部位幾得意,又坐得舒服。但今次服務質素之差,非常令人失望。香港仲有好多其他牛肉火鍋店,616咁幾服務態度,我以後唔會再幫襯。

2018-06-16
2018-05-26 221 浏览
同朋友食飯成日都會打邊爐,因為可以坐耐少少。今次就搵左呢間專門食牛既火鍋店,我地六點半去到,到既時候鋪頭人唔多,即刻入座。叫左個鴛鴦湯底,一邊清湯,一邊沙嗲。沙嗲湯底就麻麻地,因為越煮越多泡,越煮越油,所以唔推介。雖然係專門食牛既地方,但係我地都唔係叫左好多牛既野食,一碟牛肉同牛柏葉。感覺新鮮度一般,份量還可以,其他蔬菜和響鈴都正常。我地都叫左一壺佢地自家製既酸梅湯,味道唔算特別,亦唔特別好飲,整體中規中矩。
沙嗲湯底就麻麻地,因為越煮越多泡,越煮越油,所以唔推介。