2021-10-21 130 浏览
這間火鍋店一直都想試,原來他們lunch時段有一人火鍋好抵食,今次就跟同事來試試!餐廳的佈置好有懷舊的氣氛,有卡位亦有普通座位!獨樂樂小火鍋,這個一人火鍋set包有湯底、牛肉、蔬菜、蜂巢豆腐、蛋餃、牛丸、貢丸和帆立貝,而且還有一款主食,麵或者飯,幾豐富!熔岩沙嗲湯底,這裡的沙嗲湯味道非常香濃,帶有花生的味道,湯底都幾濃郁,娃娃菜和蜂巢豆腐都吸收了湯的味道,十分惹味!而且加入手打烏冬,烏冬煙煙韌韌,有口感又美味!俄羅斯封門柳,封門柳牛肉味濃郁,而且好juicy!牛駝峰,估唔到這個位置的肉都幾嫩滑,牛肉鬆軟,味道不錯!英國安格斯牛前胸肋,這款牛肉來自英國的Aberdeen Angus牛種,血統較純正,由於牛隻以天然草飼養,肉味較清新,油份亦好豐富,口感都幾鬆軟!蘇格蘭雪花胸肋,牛肉含有很高的不飽和脂肪酸和豐富的營養價值,肉質紋理細緻而且鬆軟,牛肉味更加濃郁,更美味!菊花桂圓露,有淡淡的菊花味和桂圓的甜味,味道不會好甜,幾清新!洛神玫瑰茶,飲品味道酸酸甜甜,洛神花味較出,很開胃!
餐廳的佈置好有懷舊的氣氛,有卡位亦有普通座位!
俄羅斯封門柳,封門柳牛肉味濃郁,而且好juicy!
牛駝峰,估唔到這個位置的肉都幾嫩滑,牛肉鬆軟,味道不錯!
洛神玫瑰茶,飲品味道酸酸甜甜,洛神花味較出,很開胃!
2021-10-18
用餐时段
2021-10-20 72 浏览
616火鍋相信大家都唔會陌生~ 呢間火鍋店我都唔知食過幾多次了~平時就食開晚餐,今日下午嚟有抵食午餐~落單後約15分鐘野食到~▶️午市小火鍋套餐 $78一人一鍋,一個人都可以打邊爐啦!套餐可揀湯底及一款肉類。我同朋友就揀咗俄羅斯封門柳及牛駝峰~套餐其他火鍋配料每人一份:包括娃娃菜、牛丸、金菇、貢丸、蜂巢豆腐、帆立貝、蛋餃。再包烏冬、公仔麵或白飯。追加單點火鍋配料一律8折。封門柳肉質幾林身,夠嫩~牛味濃。牛駝峰肥美,滿口滿足感。我揀咗沙嗲湯底配公仔麵好正🤤 朋友叫咗烏冬都唔錯!我哋另外單點左兩款肉~▶️蘇格蘭雪花胸肋 肉質紋理細緻,牛肉味更濃郁。牛香突出,好食!▶️英國安格斯牛前胸肋 肉味清新,油份豐富。有少少咬口,安格斯有保證!▶️616自家製飲品:菊花桂圓露夠潤又唔會太甜,好飲。餐廳食物唔錯,如果服務質素可再作提升就更好!💙限定優惠💙1. 午市(1200-1700)正價火鍋食品8折2. 616禮劵 — 只要到616消費,即可獲得價值超過$800嘅616禮劵,除了616牛肉火鍋專門店禮券外,還有有616燒肉酒場,616客香邨及谷古禮券可以使用~

落單後約15分鐘野食到~

▶️午市小火鍋套餐 $78

套餐其他火鍋配料每人一份:包括娃娃菜
、牛丸、金菇、貢丸、蜂巢豆腐、帆立貝、
蛋餃。再包烏冬、公仔麵或白飯。追加單點火鍋配料一律8折。

封門柳肉質幾林身,夠嫩~牛味濃。牛駝峰肥美,滿口滿足感。

我揀咗沙嗲湯底配公仔麵好正🤤 朋友叫咗烏冬都唔錯!

我哋另外單點左兩款肉~
▶️蘇格蘭雪花胸肋
肉質紋理細緻,牛肉味更濃郁。牛香突出,好食!

▶️英國安格斯牛前胸肋
肉味清新,油份豐富。有少少咬口,安格斯有保證!

▶️616自家製飲品:菊花桂圓露
夠潤又唔會太甜,好飲。

餐廳食物唔錯,如果服務質素可再作提升就更好!

💙限定優惠💙
1. 午市(1200-1700)正價火鍋食品8折

我一向有鋪打邊爐引🍲但係吓吓要齊腳打邊爐談何容易最近行街經過銅鑼灣無意發現呢間主打小火鍋嘅💙【616牛肉火鍋專門】💙非常適合追求「獨樂樂」嘅朋友 隨時隨地一人自私食眼見午市套餐都只係講緊$7️⃣8️⃣一位我同朋友就決定試一試佢餐廳牆身設計滿載昔日舊香港風情充滿特色 令人印象難忘呢個午市「獨樂樂小火鍋」套餐提供4️⃣款火鍋湯底選擇,我就揀咗❣️鮮牛油麻辣🌶️湯底貪佢惹味又醒胃其他湯底包括:❣️理想點‘鮮’❣️熔岩沙嗲湯底❣️青花椒辣湯🌶️火鍋🍲配料方面,餐廳已為每個火鍋配搭好一系列指定菜式,啱晒我呢啲有選擇困難症嘅懶人🤣。包括咗娃娃菜、金菇、蜂巢豆腐、牛丸、貢丸、帆立貝及蛋餃,當中蛋餃仲做到皮薄餡靚,屬水準之作,有驚喜😍而整個火鍋🍲嘅靈魂所在一定係牛肉啦🥩餐廳提供左4️⃣款刁鑽牛肉部位以供選擇:俄羅斯封門柳|俄羅斯金花趾牛駝峰|滑尾濃睇得出店主用心經營💕,抵讚💯我自己就對牛駝峰情有獨鍾,帶點煙韌,比較有嚼勁於午市時段,想追加單點牛肉/火鍋配料,仲享8️⃣折優惠添🎊今次就追加左:🥩蘇格蘭雪花胸肋 ($58)肉質紋理較為細緻,有濃厚肉味🥩英國安格斯牛前胸肋 ($58)脂肪部位較多,肉質腍軟,啖啖充滿油香呢個午市小火鍋套餐性
我一向有鋪打邊爐引🍲

而整個火鍋🍲嘅靈魂所在一定係牛肉啦🥩

餐廳提供左4️⃣款刁鑽牛肉部位以供選擇:

俄羅斯封門柳|俄羅斯金花趾

牛駝峰|滑尾濃

睇得出店主用心經營💕,抵讚💯

我自己就對牛駝峰情有獨鍾,帶點煙韌,比較有嚼勁

於午市時段,想追加單點牛肉/火鍋配料,仲享8️⃣折優惠添🎊

今次就追加左:

🥩蘇格蘭雪花胸肋 ($58)

肉質紋理較為細緻,有濃厚肉味

🥩英國安格斯牛前胸肋 ($58)

脂肪部位較多,肉質腍軟,啖啖充滿油香

呢個午市小火鍋套餐性價比真心高🤩

價錢經濟實惠 最重要質素有所保證

套餐價錢仲包括3️⃣選一主食:

公仔麵|手打烏冬|白飯

打邊爐熱辣辣♨️ 又點少得凍飲🥤

我同朋友分別點選咗6️⃣1️⃣6️⃣自家製飲品

🌹玫瑰洛神花茶

🌼菊花桂圓露

味道清甜、冰凍解渴、清熱消暑,解辣一流🌶️

可以喺鬧市之中歇一歇
嘆返個超值「快、靚、正」嘅午餐

真心大滿足🈵

無論係追求「眾樂樂」或「獨樂樂」嘅朋友都不容錯過🏃‍♀️

2021-10-11
  • 牛駝峰,
  • 蘇格蘭雪花胸肋 ,
  • 英國安格斯牛前胸肋,
2021-10-15 133 浏览
616係食牛肉好地方。一隻🐮咩位置係咩?真係睇圖長知識❤️。午市限定獨樂樂小火鍋。一個人打邊爐無難度😬。火鍋湯底+肉類四選一。唔係獨沽一味👏。🐮理想點鮮湯底係牛骨清湯。金花趾食落幾彈牙。火鍋配料有娃娃菜。金菇。蜂巢豆腐。蛋餃。牛丸。貢丸。帆立貝。非常豐富😍。🐮溶岩沙爹湯底沙爹味幾濃。越滾越正🤤。牛駝峰係後頸背位。油香肉味比較平均。🐮蘇格蘭雪花胸肋肉質紋理細緻,牛肉味更濃郁。🐮英國安格斯牛前胸肋 肉味清新,油份豐富。主食三選一配稻庭烏冬👍🏻食番🥣牛肉烏冬好滿足🥰。飲品真材實料。飲完好舒服😚。
🐮理想點鮮
🐮溶岩沙爹湯底

🐮蘇格蘭雪花胸肋
肉質紋理細緻,牛肉味更濃郁。

🐮英國安格斯牛前胸肋
肉味清新,油份豐富。
主食三選一
配稻庭烏冬👍🏻
食番🥣牛肉烏冬好滿足🥰。
飲品
真材實料。飲完好舒服😚。
2021-10-15 85 浏览
“獨樂樂小火鍋”($78/個)“蘇格蘭雪花胸肋”($58)“英國安格斯牛前胸肋”($58)“菊花桂圓露/烏梅汁”($15/支)“醬料費”($10/位)好耐之前食過一次616最近發現佢地lunch推出咗個幾抵嘅1人小火鍋🍲所以趁住紅日下晝去咗食😍呢個獨樂樂小火鍋嘅湯底可以4選1我地就揀咗熔岩沙嗲湯同青花椒辣湯🤩肉類同樣可以4選1叫返之前食過覺得好正嘅滑尾龍同牛駝峰🐮火鍋配料就有娃娃菜,金菇,蜂巢豆腐,蛋餃,牛丸,貢丸同帆立貝🥰而主食就可以喺公仔麵/烏冬同飯之中3揀1我地就2份都要咗公仔麵😝咁多嘢食只係$78仲唔收加一超級抵食🤑見餐廳最近都新出咗2款肉一場嚟到當然要叫嚟試吓🤤分別係蘇格蘭雪花胸肋同英國安格斯前胸肋😍2款牛味都超濃郁😚同時富有油脂香🤤蘇格蘭嗰款肉質比較柔軟,英國嗰款就實淨啲☺青花椒辣湯愈食愈辣好過癮🥵而沙嗲湯係好夠香濃😍帶有花生香🥜個湯愈煲愈濃同杰,最後落埋公仔麵落去掛哂湯😍係超正嘅沙牛麵呀🤣飲品方面叫咗餐廳嘅手工製特飲分別係菊花桂圓露🌼同烏梅汁菊花桂圓露飲落清甜順喉☺烏梅汁好夠酸,超級解膩😋
“獨樂樂小火鍋”($78/個)
“蘇格蘭雪花胸肋”($58)
“英國安格斯牛前胸肋”($58)
“菊花桂圓露/烏梅汁”($15/支)
“醬料費”($10/位)

好耐之前食過一次616
最近發現佢地lunch推出咗個幾抵嘅1人小火鍋🍲
所以趁住紅日下晝去咗食😍

呢個獨樂樂小火鍋嘅湯底可以4選1
我地就揀咗熔岩沙嗲湯同青花椒辣湯🤩
肉類同樣可以4選1
叫返之前食過覺得好正嘅滑尾龍同牛駝峰🐮
火鍋配料就有娃娃菜,金菇,蜂巢豆腐,蛋餃,
牛丸,貢丸同帆立貝🥰
而主食就可以喺公仔麵/烏冬同飯之中3揀1
我地就2份都要咗公仔麵😝
咁多嘢食只係$78仲唔收加一超級抵食🤑

見餐廳最近都新出咗2款肉
一場嚟到當然要叫嚟試吓🤤
分別係蘇格蘭雪花胸肋同英國安格斯前胸肋😍
2款牛味都超濃郁😚同時富有油脂香🤤
蘇格蘭嗰款肉質比較柔軟,英國嗰款就實淨啲☺

青花椒辣湯愈食愈辣好過癮🥵
而沙嗲湯係好夠香濃😍帶有花生香🥜
個湯愈煲愈濃同杰,最後落埋公仔麵落去掛哂湯😍
係超正嘅沙牛麵呀🤣

飲品方面叫咗餐廳嘅手工製特飲
分別係菊花桂圓露🌼同烏梅汁
菊花桂圓露飲落清甜順喉☺
烏梅汁好夠酸,超級解膩😋
2021-10-14 84 浏览
🍲午市獨樂樂小火鍋套餐 $78: 俄羅斯封門柳: 肉味好濃,鮮味好重😄: 俄羅斯金花趾: 肉質鮮嫩,肥瘦均勻☺️-理想點”鮮”: 清湯加胡椒可以食到牛肉嘅鮮味-熔岩沙嗲湯底: 沙嗲味濃郁 配烏冬索晒啲湯🥰- 每個小火鍋都附上幾款配料: 娃娃菜、金菇、牛丸、蛋餃、貢丸、帆立貝、金菇、蜂巢豆腐😍.❤️蘇格蘭雪花胸肋 $58: 來自蘇格蘭的牛種,肉質紋理細緻,牛肉味夠濃郁😋 .❤️英國安格斯牛前胸肋 $58: 來自英國的Aberdeen Angus牛種,牛隻以天然草飼,肉味清新,油份豐富!!.🥤616自家製飲品 : 洛神花茶 $15: 菊花桂圓露 $15.🥄自助醬料區.🌟*616限定優惠:*1. 午市(1200-1700)正價火鍋食品8折2. 616禮劵 — 只要到616消費,即可獲得價值超過$800嘅616禮劵,除了616牛肉火鍋專門店禮券外,還有有616燒肉酒場,616客香邨及谷古禮券可以使用
🍲午市獨樂樂小火鍋套餐 $78
: 俄羅斯封門柳: 肉味好濃,鮮味好重😄
: 俄羅斯金花趾: 肉質鮮嫩,肥瘦均勻☺️
-理想點”鮮”: 清湯加胡椒可以食到牛肉嘅鮮味
-熔岩沙嗲湯底: 沙嗲味濃郁 配烏冬索晒啲湯🥰
❤️蘇格蘭雪花胸肋 $58
: 來自蘇格蘭的牛種,肉質紋理細緻,牛肉味夠濃郁😋
❤️英國安格斯牛前胸肋 $58
🥤616自家製飲品
: 洛神花茶 $15
: 菊花桂圓露 $15
🥄自助醬料區
🌟*616限定優惠:*
1. 午市(1200-1700)正價火鍋食品8折
2021-10-12 85 浏览
今日天氣涼涼地🤣🤣就同邊爐控嘅朋友去打邊邊🥢🥢佢帶咗我嚟呢間有好多分店嘅616牛肉火鍋專門店,佢話呢間啲牛好得,所以帶我嚟試吓我哋一人叫咗個獨樂樂小火鍋湯底同肉類有4款選擇我就揀咗湯底-理想點鮮,即係鮮牛骨湯,清清地朋友好辣就揀咗青花椒辣湯,岩岩開始我都試過個湯好好飲,好香花椒味,但到最後我就食唔到,朋友就辣到佢出晒汗🤣🤣好爽😄🐂肉就揀咗俄羅斯封門柳封門柳肉味濃郁,食落肉質鬆軟,入口滑溜牛駝峰係牛嘅頸背位,一啲都唔韌,仲好有咬口火鍋入面有娃娃菜、金菇、蜂巢豆腐、蛋餃、牛丸、貢丸同帆立貝仲有自選嘅主食,公仔麵/手打烏冬/白飯 3選1依家午市牛肉單點仲有8折叫咗兩款嚟試下蘇格蘭雪花胸肋肉質紋理細緻,牛肉味濃郁英國安格斯牛前胸肋肉味清新,油份豐富🥤飲品就叫咗兩款自家製烏梅汁-酸酸甜甜,好開胃菊花桂圓露-甜甜地得嚟又清熱解渴

今日天氣涼涼地🤣🤣就同邊爐控嘅朋友去打邊邊🥢🥢

我哋一人叫咗個獨樂樂小火鍋
湯底同肉類有4款選擇
我就揀咗湯底-理想點鮮,
即係鮮牛骨湯,清清地

🐂肉就揀咗
俄羅斯封門柳
封門柳肉味濃郁,食落肉質鬆軟,入口滑溜
牛駝峰
係牛嘅頸背位,一啲都唔韌,仲好有咬口

依家午市牛肉單點仲有8折
叫咗兩款嚟試下
蘇格蘭雪花胸肋
肉質紋理細緻,牛肉味濃郁
英國安格斯牛前胸肋
肉味清新,油份豐富

🥤飲品就叫咗兩款自家製
烏梅汁-酸酸甜甜,好開胃
菊花桂圓露-甜甜地得嚟又清熱解渴
  • 蘇格蘭雪花胸肋
  • 英國安格斯牛前胸肋
  • 俄羅斯封門柳
  • 牛駝峰
2021-10-11 341 浏览
-雖然前兩日8號風球 今日太陽伯伯出番來😝阻唔到我出街食飯嘅中午去咗銅鑼灣食呢間開到成行成市嘅616牛肉火鍋好多朋友都話佢嘅牛肉好好食 但始終自己都未試過🔺獨樂樂小火鍋 $78小火鍋入邊有牛丸、貢丸、蛋餃、帆立貝、蜂巢豆腐、娃娃菜、金菇仲有自選公仔麵/烏冬/白飯 3選1做配搭以呢個價錢來講 絕對系抵食😍我揀咗 🔸俄羅斯封門柳 比較熟悉嘅牛肉味屋企人就揀咗 🔸牛駝峰 店員解釋咗呢個冇位比較多油脂呢度係好特別嘅就係⋯ 平時唔會接觸到嘅部位都有😮比較刁鑽 佢都有 好似金花趾 滑尾龍 牛朴肉 等⋯再用8折追加咗兩款牛肉🐮🐮✳️蘇格蘭雪花胸肋 同埋叫咗以下呢款 10月新推出嘅 ✳️英國安格斯牛前胸肋兩款牛既味道都幾濃郁 油脂分布都均勻唔會話好特別 整體唔錯最值得讚嘅係佢個湯底🤤🤤我地叫咗一個沙嗲 同埋一個牛骨湯🍲牛骨湯 望落雖然好普通 好似食緊清湯咁但係千祈唔好俾佢嘅外表欺騙 好香!好鮮!🍲沙嗲湯 好濃郁 花生味好香!會越煮越傑 ⚠️要小心比較易癡底另外仲叫咗兩款自家製嘅飲品 🔹玫瑰洛神花茶 🔹烏梅汁 兩款都係酸酸地 好開胃 開胃即系⋯飲得多食得多?😂
雖然前兩日8號風球 今日太陽伯伯出番來
😝阻唔到我出街食飯嘅
中午去咗銅鑼灣食呢間開到成行成市嘅616牛肉火鍋
好多朋友都話佢嘅牛肉好好食 但始終自己都未試過

🔺獨樂樂小火鍋 $78
火鍋入邊有牛丸、貢丸、蛋餃、
帆立貝、蜂巢豆腐、娃娃菜、金菇
仲有自選公仔麵/烏冬/白飯 3選1做配搭

唔會話好特別 整體唔錯

最值得讚嘅係佢個湯底🤤🤤
我地叫咗一個沙嗲 同埋一個牛骨湯
🍲牛骨湯 望落雖然好普通 好似食緊清湯咁
但係千祈唔好俾佢嘅外表欺騙 好香!好鮮!
🍲沙嗲湯 好濃郁 花生味好香!
會越煮越傑 ⚠️要小心比較易癡底

另外仲叫咗兩款自家製嘅飲品
🔹玫瑰洛神花茶 🔹烏梅汁
兩款都係酸酸地 好開胃 開胃即系⋯飲得多食得多?😂
2021-10-11 68 浏览
中意打邊爐既程度就係lunch time 都想食😂今次試左既午市獨樂樂小火鍋🍲係一人一鍋 有四款湯底同牛肉可以揀我揀左鮮甜既理想點鮮同惹味既沙爹湯底 牛肉揀左肉味較重油花較少既封門柳同牛駝峰 係近牛背近頸脊位置油香同肉味比例較平均 呢個位置好味🤩另外仲有七款火鍋配料 包括娃娃菜, 彈牙既牛丸,貢丸,金菇,帆立貝,蜂巢豆腐,蛋餃 份量好足好豐富💯🤩仲可以揀要烏冬/白飯/公仔麵👍🏻另外仲加左兩款肉蘇格蘭雪花胸肋 肉質紋理細緻 牛肉味亦非常濃郁👍🏻同英國安格斯牛前胸肋 牛隻係以天然草飼 所以食落肉味較清新而且油份豐富🙌🏻飲品揀左清熱既菊花桂圓露同開胃嘅洛神玫瑰茶👍🏻
中意打邊爐既程度就係lunch time 都想食😂
牛隻係以天然草飼 所以食落肉味較清新
而且油份豐富🙌🏻
飲品揀左清熱既菊花桂圓露同開胃嘅洛神玫瑰茶👍🏻
2021-10-11 66 浏览
616打邊爐,牛牛牛😍616火鍋應該好多人食過,不過今次我係食lunch,一個人都可以食嘅火鍋,仲要平靚正😍一人火鍋,$78湯底同牛都係四揀一,其他配菜好豐富,全部都有。我哋一個揀咗清湯底配俄羅斯金花趾。一款就係沙嗲湯底配牛駝峰。我哋見追加單碟牛肉可以8折,又追加咗兩款牛,一款係蘇格蘭雪花胸肋,一款係英國安格斯牛前胸肋。牛駝峰牛駝峰係四款肉入面脂肪最多,亦都係最嫩最好味嘅,以後去食一定要點呢款,真係好好味,就算一塊煮耐少少都仲好嫩,又有牛味。英國安格斯牛前胸肋,$58呢款我覺得排第二,脂肪分布好平均,牛味都重嘅,口感唔錯,$58有7大塊,仲有8折,好抵呀。蘇格蘭雪花胸肋,$58睇樣其實同安格斯差唔多,味道其實都係,不過呢款稍微瘦少少咁多,有咬口嘅,都好唔錯。另外佢哋自家製嘅嘢飲都好好飲,又唔會好甜,飲完感覺好清爽又下火,唔錯唔錯。咁樣食,一人百零蚊已經可以食得好好,正。
616打邊爐,牛牛牛😍

一人火鍋,$78

牛駝峰

英國安格斯牛前胸肋,$58

蘇格蘭雪花胸肋,$58

2021-10-04 66 浏览
我一個超級鍾意打邊爐嘅人~聽朋友講最近有一間開得好多分店嘅連鎖火鍋店~佢最特別嘅地方就係提供唔同部位嘅牛肉😍😍而且每一碟嘅價錢都唔貴~咁就可以食多啲唔同款式嘅牛肉啦😍我覺得最驚喜嘅其實係佢嘅沙嗲湯底~因為佢係超級濃稠嘅,越滾越杰,食到最尾加埋公仔麵落去,真係好食到上天堂嘅感覺🤣🤣牛肉嚟講,我自己就鍾意匙柄同埋吊龍伴,食落去唔會話好韌,而且牛肉嘅味道都相對上重~食一次真係食唔晒全部嘅部位!已經約好咗朋友下一次再戰!
2021-08-19
等候时间
10 分钟 (堂食)
2021-09-26 103 浏览
616 is my favourite ChaoShan-style hotpot chain in HK since it opened💛 They offer high quality and wide ranged of beef cuts in a very reasonable price. You could try 6-8 cuts for two pax easily without drying your wallet! Do ask them for special recommendation of the night and they might surprise you with some very rare cuts!I am a big fan of 黃喉 artery. It was crunchy and chewy with nice fatty flavours. Some might be scared away by offal, but you can have my guarantee that this is nothing like o

Some might be scared away by offal, but you can have my guarantee that this is nothing like organ. But imagine the fat in a steak but crunchy and not oily. The staff taught my to eat it with 匙柄 top blade, a lean but flavoursome cut.
It was genius😍 The contrasting texture was exceptional and they complemented each other to bring the best out of each other. Make sure you order both and try next time🙋🏻‍♂️

Don’t forget their draft beer if you ever visit🍺 It was fruity, almost flowery with great malty aftertaste. A sip of ice cold beer after a piece of spicy and fatty beef was definitely an one of its kind experience😋

- - - - -
  • 黃喉
2021-09-15 203 浏览
平民價散叫邊爐👍🏻比起放題,我更喜歡直接叫自己想食嘅野,616每碟牛都平過$100,啲菜都只係廿零,仲免加一,抵食!牛肉湯底加沙嗲湯底😋😋😋😋😋牛肉湯味道清甜,愈煲愈濃,煲到最後湯底啲牛都唔老,用黎淥牛肉可以品嚐到陣牛味。沙嗲湯底十分足料,粒粒花生,味道偏甜,同滑尾龍係絕配呀!滑尾龍😋😋😋😋見個個都話呢樣必食,所以就叫咗份。果然係必食呀!口感滑嫩,食開鮮牛嘅都會鐘意!但男朋友唔食鮮牛,所以食咗幾塊就無再理佢🤣澳洲和牛-牛頸脊😋😋😋😋牛味十足,有啲似食牛排嘅味道,但瘦咗啲啲,唔夠juice俄羅斯-牛側胸肉😋😋😋😋男朋友嘅Top 1,牛味充足之餘,仲要肥瘦相宜。但個人覺得牛頸脊牛味更出野飲都好好飲呀烏梅汁酸酸甜甜,消滯一流;菊花桂圓露清甜下火👍🏻另外,雖然無加一服務費,但我地問店員邊款牛最濃牛味,佢地都好樂意解答,而且會時不時主動加湯👍🏻餐廳環境裝修好有特色,只係位置有限,叫太多嘅話就要放係鐵架上啦!雖然佢張枱紙好貼心咁寫明邊個部位淥幾秒,但可能厚度不一,不能完全作準🤣
平民價散叫邊爐👍🏻

牛肉湯底加沙嗲湯底😋😋😋😋😋

滑尾龍😋😋😋😋

澳洲和牛-牛頸脊😋😋😋😋
牛味十足,有啲似食牛排嘅味道,但瘦咗啲啲,唔夠juice

俄羅斯-牛側胸肉😋😋😋😋

野飲都好好飲呀
烏梅汁酸酸甜甜,消滯一流;菊花桂圓露清甜下火👍🏻

鴛鴦湯
俄羅斯牛側胸肉
  • 澳洲和牛 牛頸脊
  • 滑尾龍
2021-07-24 1595 浏览
🍴淥一淥全牛邊爐 💛晚餐和朋友來到一間充滿懷舊特色,富有香港風味的火鍋店晚餐。餐廳採用平板電腦自助下單,有圖參考,在有圖有概念的情況下點餐,操作容易,十分方便。📍鴛鴦麻辣牛骨湯 $78有辣有唔辣,筆者選了鴛鴦麻辣牛骨湯鍋,既可滿足嗜辣的朋友,亦可滿足不嗜辣的朋友。📍美國天然-肩胛翼板油脂豐富,肉味重,有點𡁻頭。📍手打蝦滑 $48手打蝦滑上有一點蟹籽,燙後仍可吃到卜卜脆的口感。📍水蓮菜水蓮菜是台灣獨有的蔬菜,吃落有點像吃西洋菜的莖部,爽脆香甜。📍唐生菜📍吊龍伴是包着腰脊肉兩邊的肉,又稱為肉眼邊,肉質飽滿,鮮滑無比。📍滑尾龍 是牛後腿外側的肉條,亦稱黃瓜條,肉味重,非常滑嫩,加上雞蛋能軟化肉質纖維,所以牛肉在燙後更加嫩滑。📍澳洲朱古力和牛-牛肩心色澤均勻,滿佈雪花。肉類圍邊一條啡色的肉邊,所以稱之為朱古力和牛。牛肩芯富有濃濃的牛肉香,肉質鮮美。📍手打墨魚滑 $48墨魚滑內有一粒粒細小的墨魚肉,非常鮮美,吃落滿有口感的。📍烏梅汁打邊爐配搭酸酸甜甜的烏梅汁,減輕油膩感,十分開胃。🔸小總結:餐廳佈置成懷舊港風,舒適明亮,而且店舖衛生,出餐快。牛肉種類繁多,每碟份量適中,價格不高,可以試不同款式,
🍴淥一淥全牛邊爐 💛

晚餐和朋友來到一間充滿懷舊特色,富有香港風味的火鍋店晚餐。

📍鴛鴦麻辣牛骨湯 $78

📍美國天然-肩胛翼板
油脂豐富,肉味重,有點𡁻頭。

📍手打蝦滑 $48
手打蝦滑上有一點蟹籽,燙後仍可吃到卜卜脆的口感。

📍水蓮菜

📍唐生菜

📍吊龍伴
是包着腰脊肉兩邊的肉,又稱為肉眼邊,肉質飽滿,鮮滑無比。

📍滑尾龍

📍澳洲朱古力和牛-牛肩心

📍手打墨魚滑 $48
墨魚滑內有一粒粒細小的墨魚肉,非常鮮美,吃落滿有口感的。

📍烏梅汁
打邊爐配搭酸酸甜甜的烏梅汁,減輕油膩感,十分開胃。

🔸小總結:
餐廳佈置成懷舊港風,舒適明亮,而且店舖衛生,出餐快。牛肉種類繁多,每碟份量適中,價格不高,可以試不同款式,性價比高。

👅 味道:4.75

2021-07-20
  • 滑尾龍
  • 澳洲朱古力和牛-牛肩心
2021-07-12 1001 浏览
616牛肉火鍋專門店💛今日6.16小編要介紹是位於銅鑼灣的616牛肉火鍋專門店,是一間火鍋店,港九新界都有分店。對於小編一個邊爐怪,不論春夏秋冬四季都會打邊爐,但係午餐打邊爐都係第一次。以打邊爐來說,這店是一間CP值很高的店,食材新鮮,牛肉的部位有很多選擇,好似牛魔王的小編真係大滿足。食物:🐂火鍋午餐 $78四個湯底揀一個,四種牛肉揀一款,飯,烏冬,公仔麵,三選一,仲有好多類火鍋配料。我揀咗沙嗲湯底超香濃,沙爹牛肉超級配,如果再加埋個公仔麵就一流,不過我自己叫咗烏冬。
616牛肉火鍋專門店💛

食物: