2024-08-20 250 浏览
銅鑼灣真係咩都有得食,一條街可以有幾間唔同菜式嘅餐廳。行過呢間原來係食新加坡菜。  上一層就到達用餐區,佈置幾令人有舒服感覺。新加坡人喜歡以斑蘭入饌,連飲品都唔會錯過。例如呢杯斑蘭薏米水 ($28),入口有清香斑蘭味,又食到薏米嘅煙韌口感。而另一杯係火熱飲品美祿爆炸 ($58),名字相當威猛,飲到美䘵又食到佢嘅脆脆,滿足到爆炸。試過係越菜食過咖啡骨,味道偏濃。而呢度都有咖啡骨 ($128),份量都頗多。選用一字骨,煮得入味同鬆軟,微甜帶點咖啡嘅回甘味,幾出色。有參巴醬嘅出現先似係食緊新加坡菜。除咗用黎炒飯煮菜,配海鮮類都得架。食得特別D,就叫叄岜魔鬼魚 ($148)。一客有成兩大件,中間有D軟骨,肉質幾滑又無咩骨,可算是啖啖肉之選。而以參巴醬入饌,惹味得黎又唔會好辣,用黎送飯岩呀。新菜式係呢碟香蒜豬油炒秋葵,材料簡單有秋葵,紅椒,紫洋蔥,顏色配搭鮮艷吸引。加埋蒜蓉一齊炒,香味四出,好好味。上菜速度幾快,每碟出品都熱辣辣,回頭率唔低。
上一層就到達用餐區,佈置幾令人有舒服感覺。
選用一字骨,煮得入味同鬆軟,微甜帶點咖啡嘅回甘味,幾出色。
上菜速度幾快,每碟出品都熱辣辣,回頭率唔低。
2024-08-19 173 浏览
今晚來到銅鑼灣一試ATAS的星州菜,餐廳設計簡約,以白色及綠色為主調,予人舒服感覺。🐔海南雞半隻~雞肉嫰滑有雞味,醬汁正宗。🦐奶油麥片老虎蝦~奶油麥片脆卜卜,帶微甜,非常惹味。蝦肉爽口彈牙,夠新鮮。🥬叁巴通菜~叁巴醬惹味,通菜幼嫩。🥃班蘭薏米水~充滿清香的班蘭味,薏米有嚼勁。⚘🍹玫瑰青檸水~甜甜酸酸,口感清新冰涼。
🐔海南雞半隻~雞肉嫰滑有雞味,醬汁正宗。
🥬叁巴通菜~叁巴醬惹味,通菜幼嫩。
🥃班蘭薏米水~充滿清香的班蘭味,薏米有嚼勁。
⚘🍹玫瑰青檸水~甜甜酸酸,口感清新冰涼。

2024-08-16 292 浏览
突然想食啲好濃味嘅嘢食…銅鑼灣嘅”A.T.A.S”,食嘅喺新加坡菜。之前去新加坡食過嘅黑胡椒蟹,夠晒濃味。今次嚟到先叫一個差唔多嘅”黑胡椒辣椒老虎蝦” $188 過下口癮。雖然只係過口癮,但其實啲蝦好大隻,六隻虎蝦,連同蝦頭同非常濃味嘅黑胡椒辣椒汁,真係可以食返當地嘅味道。跟住我哋叫咗個比較少見嘅”白雪牛油骨” $128。豬排骨上面有好香嘅奶油、椰絲同奶粉。食落去又好輕微嘅甜味,但主要嘅味道其實係奶油。豬排骨質感鮮嫩多汁,又容易咬,其實我本身好怕啲好難嚼嘅骨…跟住我哋叫多兩杯凍飲。分別係”美祿爆炸” $58 同”玫瑰露恐龍” $48。基本上就係有一堆美祿粉嘅特飲😂。但你咪理,”美祿爆炸”,口感豐富,甜味出眾,唔淨止解渴仲可以用嚟解辣。”玫瑰露恐龍”就有好豐富嘅玫瑰味,可以睇成係玫瑰latte加美祿粉嘅組合,色彩鮮艷。平日夜晚嚟呢度都幾多人食,我比較欣賞佢嘢食靚靚仔仔之餘都坐得幾舒服。濃味嘅嘢食,總係有佢嘅吸引力。
突然想食啲好濃味嘅嘢食…

2024-08-12
放咗工落老銅同朋友chill 下 佢介紹左一間佢成日去食 好正宗嘅新加坡餐廳 🤭餐廳地址位於邊寧頓街登龍閣 要係地下行上一層 真係朋友唔介紹都唔會識黎呢間樓上鋪🫢餐廳鋪位都算大 晚市時段餐廳坐咗八成嘅客人 喺呢個時勢嘅香港,都算係多人幫襯嘅餐廳🙈🔸Coffee Pork Ribs非常特別嘅一道餸 個汁係用咖啡煮出黎 所以食得出有少少苦味🫢 但係對於鍾意飲咖啡嘅人士會係好特別嘅菜式😆 從來冇諗過咖啡都可以攞嚟煮餸 而且豬肋骨都好多肉 而且唔會好肥 有成6舊豬肋骨 兩個人食真係非常之飽🤡🤡🔸Butter Cereal Tiger Prawns另一道餐廳嘅招牌菜 同樣都係好特別嘅煮法 虎蝦固之然係大大隻 而且肉質好新鮮好彈牙🥰 雖然要自己拆殻 但係餐廳已經幫你開埋邊,所以好容易拆到啲殼出嚟🤭 所以懶得meet殻嘅人士都可以好方便咁食但係呢個餸嘅重點係啲牛油麥片!!炒得非常香口,而且牛油味好重 麥片食落好乾身好脆口🥰 真係非常邪惡 但係又忍唔住一啖接一啖咁食🥲🔸Crispy Fish Skin with Fried Kang Kong新加坡嘅鹹蛋黃炸魚皮出名就唔使講 仲要有埋炸新加坡嘅地道菜-

🔸Coffee Pork Ribs
有成6舊豬肋骨 兩個人食真係非常之飽🤡🤡

🔸Butter Cereal Tiger Prawns
另一道餐廳嘅招牌菜 同樣都係好特別嘅煮法

新加坡嘅鹹蛋黃炸魚皮出名就唔使講 仲要有埋炸新加坡嘅地道菜-蕹菜(Kang Kong) 感覺上有啲似新加坡特色嘅蔬菜天婦羅😂 炸得非常香口 送酒真係一流☺️

🔸Milo Explosion
我見枱枱都必點呢個特色飲品 又係邪惡之選🤭 飲得呢款Milo DINOSAUR一定係偏甜 但係又唔算超級甜 (怕甜嘅人士可以選擇其他嘅飲品🙈)面頭有朱古力可可球 同埋朱古力餅 好適合 chocolate lover 😆

🔸 Rose Velvet Elixer
係玫瑰味嘅Cocktail 非常特別 好友玫瑰香,而且酒味亦都唔會好重 個玫瑰味又唔會話好Artificial 🤓 一路飲住Cocktail一路食住鹹蛋黃魚皮真係世界級😚

總結嚟講,呢間正宗新加坡餐廳食物質素高 而家錢都係每位$200-$300,喺銅鑼灣呢啲黃金地段食算係正常價錢 見其他食客叫咗其他餸都好似好吸引咁 例如個辣椒蟹醬配饅頭 下次一定要再嚟試吓🤣
A.T.A.S (銅鑼灣)以前在銅鑼灣番工經過都未試過呢間餐廳,今晚未婚夫話想試下,於是去接佢放工然後一齊去呢間餐廳食晚飯🥰今個星期食得好豐富😆 星期一食左蟹🦀,今日就食大蝦🦐!💟 黑胡椒辣椒老虎蝦 $188Black Pepper Tiger Prawns每隻都係好巨型~ 今次唔洗徒手剝殼都起到蝦肉~ 唔會太辣,味道偏甜易入口🦐💟 鹹蛋骨 $128Salted Egg Ribs好邪惡👿~ 整條豬肋骨被鹹蛋包住,好香鹹蛋同牛油香味~💟 鹹蛋魚皮 $78Fish Skin in Salted Egg Yolk Sauce然後職員話今晚是日推介呢款魚皮,果然無欺騙成份😆 咬落好似薯片咁脆卜卜喔~💟馬來風光通菜 $72Sambal Kang Kong食咁多肉類緊係要叫下菜,估唔到都幾大碟~ 而且炒得翠綠唔會過火👍🏻💟 斑斕薏米水 $28Pandan Barley未婚夫叫左一杯比較清新既飲品~ 淡淡斑斕香味~~💟 美祿爆炸 $58Milo Explosion而我就叫左一杯好邪惡但好開心😁既特飲,d美祿波波多到滿瀉! 無浸淋,仲加左美祿粉,好濃郁既朱古力🍫味😆地址:銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣
A.T.A.S (銅鑼灣)

今個星期食得好豐富😆 星期一食左蟹🦀,今日就食大蝦🦐!

💟 黑胡椒辣椒老虎蝦 $188
Black Pepper Tiger Prawns

💟 鹹蛋骨 $128
Salted Egg Ribs
好邪惡👿~ 整條豬肋骨被鹹蛋包住,好香鹹蛋同牛油香味~

💟 鹹蛋魚皮 $78

💟馬來風光通菜 $72
Sambal Kang Kong

💟 斑斕薏米水 $28
Pandan Barley
未婚夫叫左一杯比較清新既飲品~ 淡淡斑斕香味~~

💟 美祿爆炸 $58
Milo Explosion

地址:銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖
2024-08-07
  • 美祿爆炸
提起星加坡菜,第一時間先諗起海南雞飯、炒蘿蔔糕。 呢間由星加坡人主理既店,款式多,味道又正宗。🥢鹹蛋黃炸魚皮大愛香口野魚皮沾滿綿密鹹蛋碎金黃薄脆,夠酥香又唔膩! 🥢鹹蛋骨好鍾意呢份一字骨做法封上鹹蛋黃汁外層稍稍移近咀邊就聞到強勁咸香每啖肉充滿紮實咸蛋味,脆漿薄唔鬆散! 🥢月光河粉風味黑醬油炒河粉醬油濃滑度都好好月光意指中間隻大蛋黃先跟河粉條拌勻再配臘腸片、土魷、大蝦、大葱食味道口感層次豐富🧉美祿爆炸濃香食物最啱點杯凍飲,美祿冲出特飲,勁多美祿粉仲有脆脆球可可餅味道唔太甜仲點左杯🍸cocktail 玫瑰精華,粉紅色啱哂女仔! 玫瑰味好香,酒味都幾重!
提起星加坡菜,第一時間先諗起海南雞飯、炒蘿蔔糕。
呢間由星加坡人主理既店,款式多,味道又正宗。

🥢鹹蛋黃炸魚皮
大愛香口野
魚皮沾滿綿密鹹蛋碎
金黃薄脆,夠酥香又唔膩!

🥢鹹蛋骨
好鍾意呢份一字骨做法
封上鹹蛋黃汁外層
稍稍移近咀邊就聞到強勁咸香
每啖肉充滿紮實咸蛋味,脆漿薄唔鬆散!

🥢月光河粉
風味黑醬油炒河粉
醬油濃滑度都好好
月光意指中間隻大蛋黃
先跟河粉條拌勻
再配臘腸片、土魷、大蝦、大葱食
味道口感層次豐富

🧉美祿爆炸
濃香食物最啱點杯凍飲,
美祿冲出特飲,勁多美祿粉
仲有脆脆球可可餅
味道唔太甜

2024-08-10 613 浏览
《新加坡菜🇸🇬》今日係銅鑼灣搵嘢食🧐,記得個friend之前介紹過e間新加坡餐廳,放工和男朋友特登黎試吓😋🌴媽蜜雞 味道鹹鹹甜甜,口感香脆多汁😋,肉質嫩滑,仲要大大件👍🏻🌴沙爹米粉:甜鹹辣味均勻分佈喺米粉上,上面仲有勁多花生碎🥜,而米粉既配料都好豐富🤗,有魷魚,蝦,豆卜,豬肉,通菜等等,一一吸晒啲沙嗲醬,好惹味🤤🧋玫瑰露恐龍:好濃郁嘅玫瑰味🌹,好似飲緊玫瑰latte🥛,🧋美祿爆炸:味道同個名一樣,真係美祿爆炸😂,香濃嘅美祿味,配埋美祿脆脆超級好味😚整體嘅份量都多,性價比幾高😝,不過兩個人食得唔多野🤪,如果約多幾個人就可以試多幾款嘢食仲開心😚
《新加坡菜🇸🇬》

🌴媽蜜雞
味道鹹鹹甜甜,口感香脆多汁😋,肉質嫩滑,仲要大大件👍🏻

🧋玫瑰露恐龍:好濃郁嘅玫瑰味🌹,好似飲緊玫瑰latte🥛,

2024-08-10 452 浏览
Fish skin in salted egg yolk sauce去新加坡絕對不能錯過佢哋嘅名物鹹蛋魚皮,平時係超市一包特價都唔平,見呢度用相等嘅價錢就可以食到更加好味嘅新鮮版本就決定放開一試。魚皮即炸脆卜卜,仲脆過啲薯片,再裹上闊綽嘅鹹蛋,雖然係好邪惡,但係如果相比超市買到預先包裝嘅新加坡名物,新鮮即製嘅黃金魚皮係另一層次嘅好味道,絕對值得放過一次自己試吓😋Coffee pork ribs咖啡骨係星馬嘅招牌菜式,喺香港比較少地方有得食,但類似於中國嘅糖醋排骨,選用嘅都係一字排,外脆內嫩。如果話中式嘅糖醋排骨係甜甜酸酸嘅話,咖啡骨就係苦苦甜甜,兩者配搭好特別,絕對可以開拓新味蕾。Tiger prawn laksa bee hoon you mian星馬菜又點少得最地道嘅喇沙,香濃嘅喇沙湯配上兩大隻嘅老虎蝦,仲有新加坡魚蛋,魚片,同埋豆卜同雞蛋等等,配上傳統嘅摻摻,即係米粉同油麵兩者混合,油麵彈口好高質,湯底香味濃郁,地道美味。Drinks另外新加坡當然要飲當地最出名嘅美祿。叫咗一杯Milo explosion,堪稱美祿嘅豪華版,上面鋪滿美祿粉同埋美祿穀物脆脆,一杯飲得又食得,每一啖都

Coffee pork ribs

Drinks

另外新加坡當然要飲當地最出名嘅美祿。叫咗一杯Milo explosion,堪稱美祿嘅豪華版,上面鋪滿美祿粉同埋美祿穀物脆脆,一杯飲得又食得,每一啖都有唔同口感。另外一杯就叫咗美祿雞尾酒Milo martini ,本身都係貪新鮮試吓,點知出奇地好飲,美祿底配上vodka同bailey’s,完美地融合,係意想不到嘅驚喜。
2024-08-06 551 浏览
今次聽朋友介紹黎試下~喇沙嘅湯底鮮美濃郁,充滿咗各種香料嘅香氣😋喇沙湯底以辣椒、咖喱粉、椰漿同其他香料熬煮而成🤩帶出一種深厚嘅味道😚食落去,可以感受到辣椒嘅辣勁同咖喱粉嘅香辣味😋同時又能夠品嚐到各種海鮮、肉類同香料嘅鮮美滋味。喇沙通常配上米粉、豆芽、蝦、魚片等配料😍增添了口感的層次,令味道更加豐富😛海南雞嘅肉質嫩滑多汁😛經過特殊的烹調方法,保持住咗雞肉嘅鮮嫩口感🥹每一口雞肉都帶出一種濃郁嘅雞香😍雞湯煮熟,吸收咗雞湯嘅鮮甜味道,令飯粒散發出一種獨特嘅香氣咖椰吐司嘅底部通常會塗上濃郁嘅咖椰醬,帶出一種濃厚嘅椰子香氣🤭而吐司本身鬆軟綿密🙂‍↔️每一口都能夠感受到吐司嘅香脆外皮同鬆軟內層🤣咖椰吐司的口感豐富🙂‍↔️雞翼經過炸至金黃酥脆,外皮酥脆口感,內裡肉質嫩滑多汁🥰炸至剛剛好嘅狀態,保留住雞翼嘅鮮嫩口感🙂‍↔️每一口都令人愛不釋手。黃薑係主要調味料😆帶出一種濃郁嘅薑味,令整個菜式更加香濃😌總括而言,好推薦大家平時放lunch或者放工都可以過嚟試吓😌去完新加坡嘅我都覺得呢間嘢算正宗😙口味都幾適合大眾😛唔錯唔錯~
今次聽朋友介紹黎試下~

2024-08-05 576 浏览
👷🏻‍♀️位於銅鑼灣的樓上新加坡餐廳 ✌🏻第二次到訪 依然有驚喜❣️ 🔺跟朋友2個人去 好多菜式都好想吃 🙈
🌟來到當然要吃新推出的海鮮盛
醬汁混上滿滿的蟹肉, 帶微微辣香 很開胃 💖海鮮分量多 蝦, 青口, 蜆都很新鮮 中間帶有栗米, 年糕, 蓮藕, 魚片等 口感中重 💡很適合配白飯吃 🦴鹹蛋骨
豬骨沾上鹹蛋粒 炸得香脆 炸粉不會太厚身 肉質充滿鹹蛋香 易咬開😬 🍞當然也少不了招牌甜品 咖椰多士🧈
多士脆身 咖椰醬配上牛油 邪惡但好吃😋 🍫飲料
美祿爆炸
濃朱古力香 美祿波波口感豐富
🌹玫瑰露恐龍
濃玫瑰香 帶淡牛奶味 朱古力不是太濃

🔺跟朋友2個人去 好多菜式都好想吃 🙈
🌟來到當然要吃新推出的海鮮盛

醬汁混上滿滿的蟹肉, 帶微微辣香 很開胃

🦴鹹蛋骨

濃朱古力香 美祿波波口感豐富

🌹玫瑰露恐龍
濃玫瑰香 帶淡牛奶味 朱古力不是太濃

2024-08-03 437 浏览
呢間主打新加坡菜嘅餐廳,由新加坡人主理🇸🇬菜式十分地道,價錢亦都合理,當晚平日都滿座,員工服務態度好好😜1️⃣海鮮盛宴好似海鮮大雜燴咁,超級大份同埋勁足料!2個女仔基本上食唔哂🤣有好多配料包括有大蝦、魚蛋、魚片、蝦仁、花甲、青口、粟米等等,最特別嘅係底層有年糕,年糕吸晒醬汁嘅精華😆醬汁十分惹味,濃烈咖喱味,但係唔會好辣,好好食🤤餸飯一流🤣2️⃣鹹蛋骨鹹蛋骨外酥內嫩,鹹蛋香味十足,食落非常邪惡🤣啱晒鍾意啖啖肉嘅朋友😌

1️⃣海鮮盛宴

2️⃣鹹蛋骨

上次去atas食過番尋味,決定二訪!今次俾🦐海鮮盛嘅叄巴辣醬震驚到,用新加坡辣醬炒香配料再加海鮮整成大雜燴,個醬汁超好食,叫咗微辣但依然鹹香得宜又夠惹味,真係好好食🤤如果可以撈埋麵食就一流,海鮮好足料,有4隻大蝦+海量蜆,真材實料大份抵食👍🏻下次見到新加坡grocery store有賣🌶️叄巴辣醬一定要買番樽番去回味下🤣.⚡️可能係新加坡style嘅🐔海南雞比較淡,冇好似東南亞咁用黃薑粉調黃色,整體感覺偏淡,反而突出咗雞嘅鮮味~.⚡️飲品貪得意嗌咗🦖玫瑰露恐龍&🌹玫瑰青檸水,前者奶味重,加埋美祿粉,整體比較甜;後者就青檸味比較香同突出,口感清爽,好適合夏天~

2024-07-29 371 浏览
平日晚上喺附近覓食,見呢間幾多人~喇沙湯底有濃郁嘅花生味同埋椰汁味,同有少少辣。材料除咗有蝦,仲有魚片,魚蛋,豆卜,蛋同青口。魚片同魚蛋比較出色,口感好彈牙。面底係兩溝,混合咗米粉同油麵,米粉好掛湯,加埋油面嘅口感,食落幾有層次叄巴炒飯呢個係一個海鮮炒飯,除咗有幾款海鮮,伴碟仲有花生,魚乾,sambal醬同酸菜,撈埋一齊食幾有特色,香口得黎有d口感。特別係個辣椒醬,辣得黎好惹味青檸茶夏天想飲啲Fresh啲嘅嘢飲,熱嘅青檸冇普通檸檬咁澀味~
平日晚上喺附近覓食,見呢間幾多人~

青檸茶
夏天想飲啲Fresh啲嘅嘢飲,熱嘅青檸冇普通檸檬咁澀味~

熱青檸茶
美祿馬丁尼
2007 浏览
熱青檸茶
美祿馬丁尼
ATAS is a popular restaurant offering Singaporean fix and means Sophisticated or Elegant. Heard so many good reviews about it especially the famous Milo Explosion and signature Kaya toast, so came over to try. Did not disappoint 👌🏻Weekday set lunch comes with a main and a with optional snacks at an extra small charge. For three of us we got 2 lunch sets and added a protein dish.Set one( $151)🍜Bak Kut Teh🥗Rojak +$38🥟Fried wonton +$22☕️Teh LimauSet two ($186)🍜Satay Bee Hoon🍞Kaya Toast +$38🍪Milo exp

Set one( $151)
🍜Bak Kut Teh
🥗Rojak +$38
🥟Fried wonton +$22
☕️Teh Limau

Set two ($186)
🍜Satay Bee Hoon
🍞Kaya Toast +$38
🍪Milo explosion $50

All dishes are very well seasoned with plenty of flavours. Milo explosion got soo much Milo power and also a Milo biscuit, and very creamy and rich equally liked by adults and kids! Another favourite is Bak Kut Teh, slightly spicy with white pepper👌🏻

Overall very spacious restaurant and won’t feel too overwhelmed especially it’s usually quite full during weekends💁🏽‍♀️
2024-07-28 541 浏览
好正宗嘅新加坡嘢,同friend一唔小心嗌咗三個餸,兩個人完全食唔晒😂😂😂成個新加坡嘅菜式份量都好大嘅,我哋兩個女仔嗌咗三個餸完全食唔晒最有特色嘅可以試一下咖啡骨🧆第一次試咁大嘅排骨,同埋真係用咖啡包裹咗成個排骨嘅外面,好香好有滋味🥹仲有嗰個爆炸嘅麵包 🥯,特別裡面都係朱古力同埋花生醬,高熱量高快樂🎊炒麵裡面加埋啲花生碎同特別嘅醬汁呢成個好有滋味特別吸引🤩炒麵裏便仲有啲肉啊菜啊,成個都係果滿咗汁🍛真嘅好鍾意呀🥰