2010-08-30 16 浏览
開業久的西餐廳,以深色配置為主調,感覺型格。店內座位不多,宜預先訂位。因網友點評這店牛扒出色,所以點了以牛扒作主菜。前菜薯仔沙律拼南瓜餐湯,薯仔沙律的骰迷你,南瓜湯質感較稀,兩者賣相OK,味道一般。主菜三角牛扒,約有六七片,肉味OK,但如以dry-aged牛扒水準來說,還有一段矩離。肉質方面,雖是七成熟製品時,但仍覺有點韌。整體評分一般。飯後有甜品餐飲。甜品是朱古力蛋糕,朱古力味頗濃,伴以微微酒香,面上有少許果仁粒,多添一份味道及口感。

[30/8/2010; Mon; iPhone]

薯仔沙律拼南瓜餐湯
三角牛扒
2010-08-30
2010-08-28 6 浏览
在北角區長大,所以有新食店一定會吸引我的注意力。在七姊妹道開了間西餐廳,當然要試試!這店面只有廿幾卅個位,建議要預先訂位.店員態度親切,剛入店時因覺得有點冷所以點了杯熱檸水,在點了晚餐後店員自動提出將檸水計算在餐內。讚!點了兩個晚餐(5點)+兩只澳洲生蠔+1杯Fruit Brunch*炭燒美國Dry-aged牛肉眼伴巴黎牛油(8oz)*炭燒澳洲和牛西冷扒伴牛肉濃汁(8oz)兩個扒都好正, 但我prefer dry-aged牛肉眼, 肉味濃好多... 期待下次再來試其他menu..

這店面只有廿幾卅個位,建議要預先訂位.

*炭燒美國Dry-aged牛肉眼伴巴黎牛油(8oz)
*炭燒澳洲和牛西冷扒伴牛肉濃汁(8oz)

期待下次再來試其他menu..
三文魚他他 - 跟餐的Appetizer
Creamy Crab Soup - 是日餐湯
澳洲生蠔 - 另外order的
炭燒美國Dry-aged牛肉眼伴巴黎牛油(8oz)
炭燒澳洲和牛西冷扒伴牛肉濃汁(8oz)
芒果cheese cake - 跟餐甜品
雲呢拿梳乎厘 - 跟餐自選甜品
2010-08-27
三文魚他他 - 跟餐的Appetizer
Creamy Crab Soup - 是日餐湯
澳洲生蠔 - 另外order的
炭燒美國Dry-aged牛肉眼伴巴黎牛油(8oz)
炭燒澳洲和牛西冷扒伴牛肉濃汁(8oz)
芒果cheese cake - 跟餐甜品
雲呢拿梳乎厘 - 跟餐自選甜品
  • 美國Dry-aged牛肉眼
2010-08-25 7 浏览
星期日同女朋友約左去北角做推拿, 出地鐵見到BANNER PROMOTION, 因為個個星期都要來附近, 好多野都食過, 咪試下新野, 叫左兩個set lunch, 香煎娜威三文魚柳伴意大利飯, 美國牛肉漢堡併薯條, waitress問我地加唔加入$28食salad buffet, 出去行左個圈, 諗諗下都係驚太飽, 所以冇加到餐湯係德國全麥忌廉湯----so far so good la, 可能唔岩我口味香煎娜威三文魚柳伴意大利飯---三文魚煎很滑, 生熟剛剛好, 配埋risotto 份量剛好美國牛肉漢堡併薯條---巨型漢堡份量十足, 賣相精緻, 加埋支餐廳自製旗仔, 免治牛肉肉質很滑, 牛味十足, 但包的底部有點硬, 如果再烘耐一點時間更好由於趕時間做推拿關係, 甜品都冇食就要走了
由於趕時間做推拿關係, 甜品都冇食就要走了
2010-08-22
今日請朋友到這家小店吃午餐, 第一次光顧. 整體來講,我覺得好好食,做得很用心,大致好滿意,但仍想俾d意見. 餐湯是忌廉湯,加了一點薏米,很有心思. 伴碟的沙律好正,可惜只有一啖咁多. main course, 朋友揀茄汁意粉,我揀三文魚意大利飯. 意大利飯係口味偏濃的食物(有芝士), ok. 朋友的意粉汁加了cream,變左又係偏濃的口味.再看隔離枱朋友order 牛排,上面又淋左個creamy source! 同日lunch set 還有pizza (芝士), 又係d濃味的東西. 甜品係朱古力brownies,又係勁濃味.再看看其他食評家影出來的食物,看來好多都係用creamy source. 我只光顧了一次,可能我的意見不能作準.但單看我今日的 lunch set menu, 咁多creamy sources 和濃味的食物,我覺配搭唔夠好,太偏重一面, 好heavy.想再光顧, 因為食得開心. 但希望大廚設計餐廳時可以細心d. 加油.
今日請朋友到這家小店吃午餐, 第一次光顧.

甜品係朱古力brownies,又係勁濃味.

加油.

2010-08-23
  • 意大利飯
上星期約了朋友去食新野, 今次選左去北角區食西餐。係門外睇間鋪好有格調,入了鋪內地方不大,燈光暗暗的又播著音樂,好有氣氛。侍應比左張drink list我地,有好多種cocktail,我見在場都有好幾位食客飲cocktail同白酒。於是選了飲白酒。食物方面:我地order左一個dinner set再加其他野share 食。個dinner set已經有小小的頭盤,沙律,湯,主菜,甜品同coffee/tea. 頭盤我地另外叫左白酒煮澳洲青口仔 同自家制香草脆薯角。白酒煮得好香, 個汁可以用麵包條去點來食, 青口仔係細細隻的澳洲青口。而香草脆薯角有別於平時食的薯角,佢地薯角不是全脆身的, 外層有小小脆同軟加埋香草汁好特別,好味。個set 跟南瓜蕃茄忌廉湯, 酸甜度適中, 我就好鍾意。另外有個特濃黑松露菌忌廉湯, 好濃黑松露菌味同好creamy. 鍾意黑松露菌的人一定鍾意。主菜dinner set係炭燒美國Prime級(Dry Aged)牛肉眼伴牛肉濃汁。(超好味)上檯時牛肉眼切成長條,個牛肉濃汁好濃好香配7成熟dry aged牛肉眼有更濃牛肉味,本身牛肉眼有小小肥又腍又唔會Un.聽餐廳老闆講

上星期約了朋友去食新野, 今次選左去北角區食西餐。
食物方面:

上檯時牛肉眼切成長條,個牛肉濃汁好濃好香配7成熟dry aged牛肉眼有更濃牛肉味,本身牛肉眼有小小肥又腍又唔會Un.聽餐廳老闆講這個菜係佢地主打, 好多人食過都話好味。(真係好好味

我地另外叫了一個鵝肝伴意大利大蘑茹黑松露野菌意大利飯, 件鵝肝外層脆身,有黑松露菌味同蘑茹味,意大利飯可以有咬口時亦不太硬同lim.

我鍾意食朱古力, 所以甜品選了朱古力心太軟, 好香好濃好熱的朱古力拼雪糕

好滿足的一餐。
超好味(Dry Aged)牛肉眼
鵝肝伴大蘑茹黑松露菌意大利飯
朱古力心太軟
2010-08-21 10 浏览
北角新開間bar & restaurant, 依頭完全都冇li類餐廳, 真大膽, 屋企食完飯, 朋友過黎搵我飲杯野, 就落li 間野試下, 知佢星期5,6 開到兩點, 一黎就開支白酒飲先, 係法國06年ge, 個friend 未食飯order 左藍眼敏魚柳,另外再叫左d 小食送酒, 炸花支片同炒香菌, 兩個小食都唔錯送酒一流, 友人食完個魚話li間野d 食物水準唔係一般酒吧可以做到的, 加上個還境又係一流傾計的好地方, 又多一個比我飲酒傾計地方.比心機~~~食物水準一路keep落去住, 下次要試下你個set dinner
2010-08-13
2010-08-19 6 浏览
之前睇雜誌見有介紹這間餐廳就特意同朋友訂位一試叫左幾樣野同朋友仔一齊share食~要左個Set Dinner - 和羊前膝配蕃紅花意大利飯和羊完全無騷味,真係估佢唔到,因為本身我好怕騷仲要好"林"一切就ok,唔知要煮幾耐先有咁既效果呢~餐湯係唔知咩面包焗洋蔥湯?!,味道好濃唔太岩我不過湯面用面包黎焗,特別得黎浸左湯又幾好味甜品係法式焗焦糖燉蛋,同朋友爭住黎食咁滯炭燒北海道帶子伴鮮日本海膽汁全蛋寛面嘩~d 帶子隻隻都好肥美架...真係好食到不得了我心裡面其實想獨食晒d 帶子,真係好值得推介!!!Pizza就揀左要個燒烤風味,材料好足,餅底都好脆但感覺燒烤醬重手左少少環境偏向有格調,枱面放左爉燭亦不停播放英文歌老闆亦會同你傾下計問下意見,好Nice~
之前睇雜誌見有介紹這間餐廳就特意同朋友訂位一試
叫左幾樣野同朋友仔一齊share食~
要左個Set Dinner - 和羊前膝配蕃紅花意大利飯
和羊完全無騷味,真係估佢唔到,因為本身我好怕騷
仲要好"林"一切就ok,唔知要煮幾耐先有咁既效果呢~
餐湯係唔知咩面包焗洋蔥湯?!,味道好濃唔太岩我
不過湯面用面包黎焗,特別得黎浸左湯又幾好味
甜品係法式焗焦糖燉蛋,同朋友爭住黎食咁滯

炭燒北海道帶子伴鮮日本海膽汁全蛋寛面
嘩~d 帶子隻隻都好肥美架...真係好食到不得了
我心裡面其實想獨食晒d 帶子,真係好值得推介!!!
Pizza就揀左要個燒烤風味,材料好足,餅底都好脆
但感覺燒烤醬重手左少少
環境偏向有格調,枱面放左爉燭亦不停播放英文歌
老闆亦會同你傾下計問下意見,好Nice~
2010-08-11
  • 炭燒北海道帶子伴鮮日本海膽汁全蛋寛面
2010-08-03 13 浏览
11 July 2010朋友介紹,新舖試一試...一出地鐵站就搵到了,都很方便!我們預先BOOK左枱的,HM....地方的確細,得幾張枱....燈光暗暗的,好似好有格調咁...唯獨個兩個"電視",冇計,世界盃的日子,一定要有....我們坐在BAR枱隔離的位置,那時人客不多,但之後就FULL左lu...看看有咩食....叫了個set dinner---羊和set...炸芝士波: 估唔到咁好味,好香又唔漏,可能我地中意食芝士啦!凱撒沙律: 沒什麼特別...正常沙律.黑松露蘑菇湯: 好濃味,都好滑,但我們分唔出黑松露味,可能我地未真正食過黑松露吧.和羊: 第一次食和羊,感覺好特別呀,但真係好好好好食...我以前唔食羊的,而家都愛上了....朋友說有羊味但唔so,係暫時食過既最好食既羊..心太軟: 一般....再加了個pizza,加多個"梳夫厘"!Pizza: 忘了係咩pizza,好味,不過個人喜歡再脆d梳夫厘: 太甜....對我來說....一般啦~d服務都幾好...全場得兩三個人, 老闆很健談,會問你意見,感覺很好!不過始終都係新舖,需要好多客人既意見既...我下次應該會試個和牛先***請朋
11 July 2010

朋友介紹,新舖試一試...一出地鐵站就搵到了,都很方便!
唯獨個兩個"電視",冇計,世界盃的日子,一定要有....
看看有咩食....
叫了個set dinner---羊和set...
凱撒沙律: 沒什麼特別...正常沙律.
心太軟: 一般....

再加了個pizza,加多個"梳夫厘"!
Pizza: 忘了係咩pizza,好味,不過個人喜歡再脆d
梳夫厘: 太甜....對我來說....一般啦~

不過始終都係新舖,需要好多客人既意見既...
我下次應該會試個和牛先

***請朋友生日飯,有折...所以$450
多謝哂~
2010-07-11
(非会员)
2010-07-23 7 浏览
要搵地方同媽媽慶祝生日, 因之前經過見到門面裝修同望入入面環境都好似幾好, 係度睇緊佢個meun 時, 個 waitress 出黎介紹左一輪, 仲俾埋咭片我, 見佢d dinner set 都幾吸引, 決定book 位一試.一行三人入到餐廳原來座位不多, 約20多個座位, 睇左meun, 就決定叫兩個set , 另外再加個pizza.見佢地有個promotion 係seafood platter, 細妹又係蟹王, 就叫左個seafood platter食左先, (包括4隻生蠔(2澳洲+2西非, 8隻蝦, 8 隻青口和麵包蟹), waitress介紹要食左澳洲先, 因西非比澳洲海水重, 口感和味道比酒店吃的完全高幾班, 特別係個aftertaste, 差不多三分鐘海水味依然在口腔徘徊, 另外個麵包蟹,d 糕真係好多. only食佢d 糕都值回票價, 個蝦同青口口感都ok.不過就味道一般喇Main Course叫左一個 澳洲和羊架dinner set(我都係第一次聽有和羊, 一問之下原來係穀飼羊, 油脂平衡分佈好d, 同冇咁蘇, 跟是日餐湯(成個名唔記得, 總之係南瓜+蕃茄湯)個湯甜甜地都

, 個蝦同青口口感都ok.不過就味道一般喇

, 跟是日餐湯(成個名唔記得, 總之係南瓜+蕃茄湯)個湯甜甜地都ok既, 是日頭盤(德國薯仔沙律)個汁同d 薯仔都好好味, 是日甜品tirumisu ($288)
和羊味道唔蘇, 5成熟岩岩好, 份量十足, 有3 大隻, 超讚~~~

另外一個set 叫左柳西蘭牛柳 ($228),餐湯+$25轉左黑松露野菌忌廉湯, 頭盤就+$98轉白酒澳洲青口(d湯可以用黎點麵包), 最後甜品食左朱古力心太軟,一上菜見到寫埋字..十分窩心(因為book 位時我地有講係同媽媽慶祝生日), ~~~~~~Also good

另外加多個 四式芝士 pizza (8’), 是薄底, Pizza 個quality 一樣好好, 雖然個餅底唔係咁有驚喜, 但係個味到唔錯.

整體食物都好好味...個蟹到而家都仲好掛住...不過係地方略細...服務都唔錯..
青口
好味
四式芝士pizza
心太軟.媽媽見到好開心~
2010-07-17
青口
好味
心太軟.媽媽見到好開心~
  • seafood platter
  • 和羊架
2010-07-19 4 浏览
今日生日, 男友訂左枱食飯, 佢帶左我去呢間餐廳慶祝生日, 室內環境好有情調, 暗暗地, 每張枱都有爉燭.....第一次同男朋友食燭光晚餐咋頭盆:鵝肝多士 - good, 好好食既鵝肝, 原本不太好鵝肝既我都食左兩件 XD煙肉包生蠔 - ok沙律:薯仔沙律湯:黑松露忌廉湯 - 好濃,好香, 正海鮮湯 - 好鮮甜, good!主菜:M6禾牛 - 真係正到不得了, 塊肉有好多肉汁, 第一次食到咁好味既禾牛架, 飲埋紅酒, 正呀!春卷包黑豚肉 - 好特別既味道, 第一次食黑豚肉, 配埋薯角, 好好味!甜品:tiramisu - 不太甜, 男友不太喜歡食甜品都話好好食, 好食得嚟賣相又靚整體:環境舒服, Service好, 睇得出廚師好用心做每一道菜, 值得推介

頭盆:
煙肉包生蠔 - ok

沙律:
薯仔沙律

湯:
黑松露忌廉湯 - 好濃,好香, 正
海鮮湯 - 好鮮甜, good!

主菜:

• 黑松露忌廉湯
  • tiramisu
(非会员)
2010-07-15 5 浏览
因在附近上班, 所以經常到這裡Lunch, 食左咁多日都keep到穩定既質素, 以至令我有鼓動力去試他的dinnerDinner 點了個Dry Aged 美國prime級 肉眼牛扒, 因之前係雜誌見到介紹佢地自行做的Dry Aged肉眼扒, 另外叫多杯紅酒配個扒5乘熟的肉眼食落果然係比平時食開既肉味同口感更加豐富, 加埋個牛肉濃汁更加帶出牛肉的味道, 更比之前係其他地方食過的味道更好, 另外要讚就係個薯角配菜, 因為佢加左個醬同個薯角好夾, 紅酒就選了House Red, 是智利的, body比較厚身, 味道balance, 都配到D.A. 肉眼, 下次有多幾個人再試埋佢其他by bottle 既酒, 另外仲有個和羊架都係下次要試試的

2010-07-13
  • Dry Aged 肉眼牛扒
I probably won't return. In fact, I was left with a stomach ache and cramps for most of the night because the food was just too oily.The restaurant is very small and narrow accommodating only 6 tables of 4. The waitress cramped everyone in the same area so that it would be easier for her to serve. The tables next to us were so close and loud, our table could barely carry a conversation. The presentation of the food was ok, but looked far better than it tasted. All the dishes lacked flavour an
I probably won't return

The presentation of the food was ok, but looked far better than it tasted. All the dishes lacked flavour and were way too oily.

We ordered 2x lunch sets roughly $78.00 each, it came with:

Cream of Pumpkin soup - cold + runny
Salad - one cherry tomato and 1 lettuce leaf - is that still considered a salad?
Pan-fried Seabass - cold + too oily
Duck Breast Risotto - cold + too oily
Mango mousse topped with blueberry foam - it looked like soap and was warm!
Skim Milk Latte - cold + bitter
Hoegaarden - flat - probably the best thing on the menu
Big plates - small portions

Service was polite, but clearly inexperienced. Nobody in the restaurant spoke English, although the establishment serves western cuisine.

The bartender was constantly looking over the waitresses shoulder and walking around the restaurant like he was the boss. Very uncomfortable environment. I just couldn't wait to leave. Not once did we receive service with a smile.

I think I'll stick to Central or Causeway Bay for my Saturday high tea from now on.
2010-07-10
  • none
  • sorry
晚上好想去街食飯, 於是來到這間北角的小店, 餐廳的位不多, 只有20 多位, 不過我好喜歡它的style, 特別是它獨特的燈。店員笑容滿面, 雖然上菜的速度不快, 但休閒地享受晚餐, 也不錯吧!好喜歡它的凱撒沙律加我喜愛的巴馬火腿, 醬汁的美道酸酸的, 菜夠凍, 一道很開胃, 很適合夏天的菜。薄餅也合我的胃口, 酸酸的菠蘿好開胃, 餅底夠薄又夠脆, 好合胃口較細的女士們。最後一讚的是心太軟, 朱古力漿夠熱夠濃, 如果外層焗得再硬一點,我想味道會更好。最可惜是其他食評講的煙三文魚意大利飯只在午餐時供應, 下次可能要下午來才可以一試。繁重的一天由一個豐富的晚餐, 和一道甜品作結, 我覺得自己好幸福, 今天放縱一天, 明天再減肥了。

2010-07-08
  • 鮮露筍
  • 薄餅
  • 心太軟
2010-06-22
葡萄牙對北韓世界杯撞正食飯時間,為左兼固睇波同食飯,就揀左呢間新開的餐廳~七點鐘去到已經係最後一張枱,可見世界杯的魅力~因為睇波的min charge係$150/person,所以就點左一個set dinner,散叫一個pasta~set dinner包括appetizer,soup,main course,dessert同drink~appetizer:所謂是巴西魚柳,本來以為會有一小碟,豈料是跟餐湯一起奉上的一小塊......味道是不錯,但份量未免太小了~黑松露忌廉湯(+$25):有很多菇,夠creamy,味道不錯~羊膝配蕃茄飯($208):羊膝煮得很飪,飯很creamy,沒有甚麼蕃茄味,比較對我們的胃口~carbonara($76):sauce夠多,如果煮得杰一點會再好些,但整體不錯~bread pudding:送的甜品,份量小得一口就能吃光,中間居然是菠蘿,有點始料不及~心太軟($48):賣相漂亮,味道也不錯,但流心效果不足~整體味道不錯,不過份量實在太小,沒有甚麼飽腹感~服務很好,雖然人多,但加水也非常勤快,也會熱心解答菜式問題~裝修簡約,基本是黑色,不過店鋪小,人多就顯得有
七點鐘去到已經係最後一張枱,可見世界杯的魅力~
心太軟($48):賣相漂亮,味道也不錯,但流心效果不足~
整體味道不錯,不過份量實在太小,沒有甚麼飽腹感~
裝修簡約,基本是黑色,不過店鋪小,人多就顯得有點擠迫~
以地段來說,屬於比較貴的餐廳,未必會時常光顧~
2010-06-21
正如第一位替這家新餐廳寫食評的朋友說言,此店所在位置是傳統住宅區,整條街開滿茶餐廳、中菜館、糖水舖和小食店(包括:雞蛋仔、花膠翅、台式香腸)。在這裏開設Bar & Restaurant的話真的別樹一幟,當然也需要很大的勇氣、膽識和出色的廚藝啦!由於附近中低檔食肆實在太多,食店要突圍而出的話,就非靠好廚藝和心思菜式不可(除非價錢很有競爭力)。最近經過發現這家新餐廳的出現,也留意到第一篇食評的推介,所以趁今天來一試其實力。此店的裝潢以深啡和黑色為主,一面牆身做了大鏡,令人不致覺得店面局促。由於是Bar & Restaurant的關係,店內中央設置了一部投影機,播放著有線電視的節目(世界杯期間部份食肆的指定動作)。除此之外,店內雖有音響裝置作播放音樂之用,可惜質素不是太好,以致無助營造氣氛。至於食物方面,午餐時段約有7款套餐供應,分別有: 煙雞肉蘑菇蕃茄忌廉汁意粉($62)、大蝦蕃茄8吋薄餅($68)、美國牛肉漢堡包伴炸薯條($72)、香煎挪威三文魚柳配忌廉汁意大利飯($82)、百里香燴羊脾($88)、田園沙律配雜($58)和焗羊架配百里香燒汁($118)。套餐連煙三文魚蔬菜沙律、意大利菜湯

至於食物方面,午餐時段約有7款套餐供應,分別有: 煙雞肉蘑菇蕃茄忌廉汁意粉($62)、大蝦蕃茄8吋薄餅($68)、美國牛肉漢堡包伴炸薯條($72)、香煎挪威三文魚柳配忌廉汁意大利飯($82)、百里香燴羊脾($88)、田園沙律配雜($58)和焗羊架配百里香燒汁($118)。套餐連煙三文魚蔬菜沙律、意大利菜湯、餐飲及甜品。今天點了香煎挪威三文魚柳配忌廉汁意大利飯餐,另外要了一個甜品四小件($68)。

煙三文魚沙律 – 三小片薰煙三文魚肉不是放在蔬菜上面,而是先將蔬菜置於小小玻璃杯中,煙三文魚就放在白色瓷碟上,蔬菜杯和湯碗之間,被侍應一併奉上,視覺上予人「豐富」的感覺。沙律所用的菜是很新鮮的,有顏色光鮮的羅馬生菜和火箭菜。火箭菜經嘴嚼後散發出清香的芝麻味,只要你能接受它那天然澀味的話,不失為一種特別的沙律菜。蔬菜沙律內只放了很少橄欖油,不過沒有放黑醋,所以令我這個喜歡豐富醬汁沙律的人來說真的有點不慣。淺橘色的薰煙三文魚肉,雖有薰煙的味道,但是濃郁度不高。另外,因為魚肉本身油份不高,放入口中嘴嚼後沒有為我帶來牛油般甘香滑溜的口感。

意大利菜湯 – 湯汁頗濃郁,用湯匙舀一下發現有許多紅蘿蔔碎、西芹碎、洋蔥碎、蕃茄籽(看來應該是用鮮蕃茄熬的,不是以罐頭茄膏取代),疏菜湯用料方面值得一讚。不過可能蕃茄放太多,雞湯反而放得不夠,所以湯的酸味稍嫌過於突出,但鮮味卻有待提升,而此店所用的羅勒也不太夠香。大體而言,整個湯的味道是中規中矩的。

香煎挪威三文魚柳配忌廉汁意大利飯 – 當侍應將菜式上桌時,帶忌簾和芝士香味的Risotto首先吸引我的嗅覺。據了解,Risotto的汁料是以銀鱈魚骨熬湯,再加入忌簾和芝士做成。用銀鱈魚骨熬湯,是為了取其油份,令飯粒呈現油潤光澤,如果改用三文魚骨的話就沒有這種效果。不過就飯的口感來說,沒有想像中軟糯,也缺乏雞湯煮過的鮮味。三文魚柳面煎得香脆,雖然廚師說只煎至六、七成熟,吃起來卻有八至八成半熟。或許這是因為此店所用的三文魚本身是不太有油份的品種,所有在欠缺天然油份的情況下,廚師又不想放太多油的話,製成品自然就會少了juicy感覺。

拿破崙脆餅 – 超迷你拿破崙脆餅的皮不夠牛油酥香和脆口,內面雖然塗了少許朱古力醬,不過朱古力醬香味不夠濃。脆餅內夾著的不是吉士醬,而是放了以熱情果汁做的忌廉,果味雖然香但忌廉不夠滑,跟吉士醬的軟滑口感相去甚遠。

甜品四小件(包括: 青蘋果脆酥餅、芒果芝士餅、Pavlova、Macaron) – 四件甜品都是迷你的一口size。四者之中以青蘋果脆酥餅的味道最佳,餅身夠香脆,一球較甜的熱情果忌簾放在酸酸的青蘋果粒之上,如果將熱情果忌簾改為吉士,將青蘋果粒切得更碎混入其中,效果會否更好呢?! 芒果芝士餅,一看外型已知有點被熱溶,芒果味還可以不過不夠滑。Pavlova內裏的白糖脆餅,沒有入口即溶的暢快感。Macaron表面又凹又凸很是粗糙,內面的朱古力醬雖然有很香的Truffle味,但吃到最後很澀呢!

希望小店能改善食物的質素,尤其甜品一項絕不能粗疏。努力,加油!
2010-06-19